Minorităţile slovacă şi cehă 2015

 

Ianuarie 2015, București. Apare „Ghidul de conversație român-slovac"

Editura Universității din București publică „Ghidul de conversație român-slovac". Autoarele acestuia sunt Lenka Garančovská și Ramona Zăvoianu-Petrovici de la Universitatea din București. Ghidul conține regulile de pronunție în limba slovacă, dar și 22 de teme de conversație din viața cotidiană (familie, călătorie, domiciliu, magazine, servicii ș.a.m.d.).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1-2 din februarie 2015.

 

09.02.2015, Selenča (Serbia). S-a desfășurat ședința de coordonare a proiectelor comune din Ținuturile de Jos

În Serbia a avut loc consfătuirea în vederea coordonării proiectelor comune ale slovacilor din Ținuturile de Jos. Au participat reprezentanții slovacilor din Serbia, Ungaria și România. Din partea slovacilor din România au participat reprezentantul UDSCR, Pavel Hlasnik, și reprezentanta Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko", Ľudmila Šomráková. Temele abordate au fost cele din domeniul educației, al publicațiilor comune și al taberelor pentru copii.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2015.

 

20.03.2015, Nădlac/Nadlak. Se desfășoară conferința în memoria poetului Ondrej Štefanko

Și în anul acesta la Nădlac s-au întâlnit istoricii, scriitorii, etnologii și alți oameni de știință pentru a-și aduce contribuția la dezvoltarea culturii slovace în diasporă. Tema conferinței a fost „Simbioza creativă dintre ținuturile de Jos și Slovacia", iar participanții au fost, din nou, din România, Slovacia, Serbia și Ungaria. Cu această ocazie a fost decernat și Premiul „Ondrej Štefanko", de data aceasta unor personalități marcante ale culturii slovace din diasporă, din Serbia și Ungaria.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2015 și fotocopia nr. 35 din fișier.

 

28.03.2015, Bratislava. Decernarea Premiului „Sfântul Gorazd" unui profesor din România

Data de naștere a marelui pedagog Jan Amos Komensky este în Slovacia și ziua cadrelor didactice. Cu această ocazie, ministrul învățământului decernează premii unor pedagogi merituoși. Printre asemenea cadre didactice s-a numărat și profesorul și scriitorul Ivan Miroslav Ambruš de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovský" din Nădlac. Este deja al cincilea profesor din România căruia i-a fost decernat acest premiu. Înaintea lui au mai primit această distincție Vieroslava Timárova, Dagmar Mária Anoca, Pavol Bujtár și Michal Tuška, toți din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2015 și fotocopia nr. 36 din fișier.


07-10.04.2015, Timișoara. S-a desfășurat Olimpiada de Limba și Literatura Slovacă

La Timișoara s-au desfășurat Olimpiadele de Limba și Literatura Slovacă, Cehă și Sârbă. La deschidere au participat deputații din Parlament, președinții Uniunilor Sârbă și Slovacă, inspectori și profesori. Elevii câștigători ai ediției din acest an pentru secția slovacă au fost următori:

Clasa a VII-a:  Ema Fabriova de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac;

Clasa a VIII-a: Kristina Martina Jurášová de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din

                        Nădlac;

Clasa a IX-a: Kamil Martin Šomrák de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac;

Clasa a X-a: Kristína Peniaková de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac;

Clasa a XI-a: Milena Paula Iliešová de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac;

Clasa a XII-a: Kristína Hecklová de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2015.

 

Aprilie 2015, Au avut loc alegeri în organizațiile locale în toate localitățile cu populație slovacă și cehă din România

În luna aprilie s-au desfășurat la diferite date alegerile pentru conducerea organizațiile locale din localitățile unde există filiale ale UDSCR. Au fost alese conducerile noi sau confirmate cele vechi în 63 de filiale din județele Arad, Bihor, Timiș, Sălaj, Caraș-Severin, Mehedinți, Satu-Mare, Cluj și din București.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2015.

 

15-17.05.2015, Băile Felix (județul Bihor). Are loc cel de-al VII-lea Congres al UDSCR

La Băile Felix s-a desfășurat Congresul Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România. Printre oaspeți s-au numărat personalități: Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovacia la București, Vladimir Valky, ambasadorul Republicii Cehia la București, Igor Furdik, președintele Asociației Slovacilor din Diasporă, și alții. După audierea dării de seamă pe perioada ultimilor patru ani, a fost aleasă noua conducere a uniunii: președinte - Adrian M. Merka, secretar general - Bianca Unc, vicepreședinți: Arad - Pavel Hlasnik, Bihor - Dănuț Dorel, Banat - Maria Ana Romceac, Banatul de Sud (cehi) - Ștefan Bouda.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2015 și fotocopia nr. 37 din fișier.

 

30.06.2015, Novi Sad (Serbia). S-a desfășurat întâlnirea redacției revistei „Dolnozemsky Slovak"

În capitala Voivodinei sârbești s-au întâlnit reprezentanții comunităților slovace din Serbia, Ungaria și România. Din România au participat reprezentanții Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko": Pavel Hlasnik și Ivan Miroslav Ambruš. Cu acest prilej a fost stabilită o nouă redacție a revistei, ca și un nou consiliu redacțional.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2015.

 

18-19.07.2015, Valea Cerului/Čerpotok. S-a desfășurat Festivalul Folcloric pentru Tineret - ediția a XI-a

La mijlocul lui iulie a avut loc deja tradiționalul festival folcloric dedicat tineretului slovac de la Valea Cerului. La festival au participat trei ansambluri folclorice slovace din Bihor și mai multe din străinătate, din Croația, Polonia și Slovacia. Organizatorul festivalului a fost UDSCR - zona Bihor.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2015.

 

Iulie 2015, Detva (Slovacia). S-a desfășurat tradiționalul festival folcloric internațional

În cadrul festivalului a fost organizată și suita de evenimente intitulată „Duminica conaționalilor". Aici au fost prezentate meșteșugurile tradiționale și produsele tradiționale din Ținuturile de Jos. Apoi a urmat suita de dansuri și cântece populare slovace cu tema „Când slovacul lua drumul Ținuturilor de Jos". La acestea au participat și reprezentanți din România: meșteșugarii și bucătăresele din Nădlac și ansamblurile folclorice bihorene „Cerovina" din Valea Cerului și „Ďatelinka" din Vărzari.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2015 și fotocopia nr. 38 din fișier.

 

28-30.08.2015, Nădlac/Nadlak. S-au desfășurat acțiunile legate de Zilele Orașului Nădlac

La sfârșitul lunii august se desfășoară deja în mod tradițional Zilele Orașului Nădlac. În afară de muzică și voie bună, au avut loc și momente deosebite pentru viața orașului. Un astfel de moment a fost și decernarea titlului de cetățean de onoare scriitoarei conf. univ. dr. Dagmar Maria Anoca. Ea este o personalitate marcantă a slavisticii românești, traducătoare și membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9-10 din octombrie 2015.

 

25-27.09.2015, Nădlac/Nadlak. S-a desfășurat festivalul-concurs de folclor slovac din Nădlac

La Nădlac a avut loc cea de-a XVII-a ediție a festivalului-concurs de folclor slovac din Ținuturile de Jos. Și de data aceasta participarea a fost adecvată anvergurii festivalului: câteva zeci de concurenți din România, Serbia și Ungaria. Laureații celor trei categorii au fost anul acesta următorii: Andrea Fabriova din Nădlac (România), Zlatko Klinovsky din Selenča (Serbia) și Maria Bonțea Krajčíková din Nădlac (România).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9-10 din octombrie 2015.

 

09.10.2015, Báčsky Petrovec (Serbia). Are loc decernarea Premiului „Samuel Tešedík" pe anul în curs

Cu ocazia zilei internaționale a cadrelor didactice, a avut loc la Báčsky Petrovec, în inima Voivodinei sârbești, decernarea festivă a Premiilor „Samuel Tešedík" pentru cele trei categorii. Din România, laureata de anul acesta a fost doamna învățătoare Anna Kapusniakova din Vărzari. Ea a primit premiul pentru o excepțională activitate pentru organizarea timpului liber al copiilor slovaci din Bihor. Ceilalți laureați au fost Ján Kopčok din Kulpin (Serbia) și Judita Kasálová Kasapová din Ungaria. Cu aceeași ocazie a avut loc și un seminar dedicat anului lui Ľudovít Štúr, revoluționar pașoptist slovac și fondatorul limbii literare slovace.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9-10 din octombrie 2015 și fotocopia nr. 39 din fișier.

 

16-18.10.2015, Nădlac/Nadlak. Se desfășoară lucrările Concursului Itinerant „Din Realitățile Slovace din Ținuturile de Jos"

La Nădlac s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a concursului itinerant inspirat din realitățile Ținuturilor de Jos. Au participat elevi slovaci din Ungaria, Serbia și România. Juriul a fost format din cadre didactice ce predau limba slovacă în cele trei țări amintite. Activitatea a continuat cu o excursie de studiu în Banat.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9-10 din octombrie 2015.

 

18.10.2015, Nădlac/Nadlak. Au loc festivitățile legate de cea de-a 70 aniversare a liceului slovac din Nădlac

În cadrul zilelor școlii au avut loc și festivitățile legate de aniversarea a 70 de ani de la înființarea liceului din Nădlac. Inițial a avut denumirea de Școala Medie Cehoslovacă, apoi a mai purtat și alte denumiri, iar astăzi este cunoscut sub denumirea de Liceu Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" și are două secții: slovacă și română.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9-10 din octombrie 2015.

 

Octombrie 2015, Bihor. În mai multe localități au loc acțiuni legate de obiceiurile de toamnă la slovacii bihoreni

Obiceiurile de toamnă au inspirat slovacii din mai multe localități bihorene să organizeze evenimente care să evoce tradițiile din această parte a țării. La Budoi a avut loc acțiunea cu tema „Culegerea de vie", urmată de degustări. Alte activități asemănătoare au avut loc la Șerani, Borumlaca, Fogaș, Oradea sau Mădăras.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9-10 din octombrie 2015.

 

07.11.2015, Oradea/Veľký Varadín. Au loc festivitățile cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea UDSCR

La Oradea au avut loc Zilele Culturii Slovace. În cadrul acestor serbări au avut loc și acțiunile de aniversare a 25 de ani de la înființarea UDSCR. Au fost decernate premiile pentru excelență mai multor funcționari, activiști și membri merituoși ai UDSCR.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11-12 din decembrie 2015.

 

04-07.12.2015, Sinaia. Ansamblul folcloric slovac din Valea Cerului participă la Ziua Minorităților Naționale

Membrii ansamblului au participat la seminariile zilnice și au participat cu o suită de dansuri în programul intitulat „Vocile diversității - refrene de iarnă".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11-12 din decembrie 2015.

 

05.12.2015, Arad. Filiala Uniunii Scriitorilor din România a decernat premii pe anul 2015

În localul „Boema Cafe" din Arad s-a întrunit juriul format din membrii arădeni ai Uniunii Scriitorilor. Printre cei care au fost nominalizați s-a aflat și poetul nădlăcan de limbă slovacă Ivan Miroslav Ambruš. Acesta a primit premiul „Opera omnia" - pentru opera sa de o viață.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11-12 din decembrie 2015 și fotocopia nr. 40 din fișier.

 

11.12.2015, Budmerice (Slovacia). Un nou premiu pentru poetul Ivan M. Ambruš

În data de 11 decembrie, la Budmerice (Slovacia) s-a întrunit conducerea Asociației Scriitorilor din Slovacia. Cu acest prilej au fost decernate premii pentru opera de o viață a scriitorilor. Printre cei premiați s-a aflat și poetul nădlăcan de limbă slovacă Ivan Miroslav Ambruš.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11-12 din decembrie 2015 și fotocopia nr. 41 din fișier.

 

Decembrie 2015, Bratislava. Asociația Scriitorilor Slovaci publică o nouă carte a poetului nădlăcan Ondrej Štefanko

Asociația Scriitorilor Slovaci a publicat o antologie de 43 de poezii din opera defunctului poet slovac din Nădlac Ondrej Štefanko. Culegerea apare cu titlul de „Aripi nevăzute"; poeziile au fost alese de Víťazoslav Hronec, iar epilogul a fost semnat de Dalimir Hajko și Ivan Miroslav Ambruš.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11-12 din decembrie 2015.