Minorităţile slovacă şi cehă 2014

 

24-25.01.2014, Nădlac/Nadlak. Asociația Horticultorilor din Nădlac a organizat cea de-a doua ediție a degustărilor de vin și distilate din fructe

Evenimentul a început prin prelegerea pe tema istoriei viticulturii pe teritoriul Slovaciei de astăzi, dar și în Ținuturile de Jos, susținută de renumitul oenolog, viticultor, pedagog și scriitor Fedor Malik din Slovacia. A urmat prelegerea prim-vicepreședintelui Asociației Degustătorilor de Vin din România, profesorul universitar Dorin Popa, care a relatat despre cultura și civilizația vinului. Au participat concurenți din România, dar și din localitățile înfrățite cu Nădlacul din Slovacia și din Ținuturile de Jos. În același timp, revista „Slováci v zahraničí 30" („Slovacii din diasporă 30") din Martin (Slovacia) a publicat studiul lui Jozefininei Furik din Oradea, intitulat „Dinamica obiceiurilor legate de sărbătoarea hramului bisericii, la slovacii din Bihor și Sălaj".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 1 din ianuarie 2014.

 

Ianuarie 2014, Nădlac/Nadlak. Apare o nouă culegere de poezie a autorului I. M. Ambruš

Editura „Ivan Krasko" din Nădlac publică o nouă culegere de poezie a cunoscutului poet nădlăcan Ivan Miroslav Ambruš, intitulată „Básnické zátišie" („Natura statică a poetului").

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 2 din februarie 2014 și fotocopia nr. 31 din fișier.

 

23.02.2014, Nădlac/Nadlak. A avut loc ședința comisiei de decernare a Premiului „Ondrej Štefanko"

La sediul central al UDSCR din Nădlac s-a întâlnit din nou comisia de decernare a Premiului „Ondrej Štefanko" pe anul 2014. Laureații acestui premiu au fost următorii: Michal Babiak din Slovacia, pentru promovarea literaturii slovace din diasporă. Apoi, la următoarea categorie, pentru organizarea și dezvoltarea vieții culturale în diasporă, au primit premii doamnele Nina Hola (SUA) și Katarina Melegova Melichova (Serbia).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 3 din martie 2014.

 

21-22.03.2014, Nădlac/Nadlak. A avut loc conferința internațională cu tema „Aspectele istorice ale vieții slovacilor din Ținuturile de Jos"

Conferința este organizată anual, în memoria poetului și eseistului slovac din Nădlac Ondrej Štefanko. Cu acest prilej au fost decernate și premiile ce poartă numele defunctului poet. Au participat istorici, etnologi, lingviști și literați din România, Slovacia, Serbia, Ungaria, dar și personalități marcante ale vieții politice din România și Slovacia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2014.

 

28.03.2014, Bratislava. S-a acordat Medalia „Sf. Gorazd" profesorului Michal Tuška

În data de 28 martie 2014, la Bratislava, s-a decernat Medalia „Sfântul Gorazd" pe anul 2014. Acest premiu se acordă anual pentru merite deosebite profesorilor din școlile cu predare în limba slovacă din Ținuturile de Jos. Anul acesta premiul a fost acordat profesorului de matematică de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac, domnul Michal Tuška.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 4 din aprilie 2014 și fotocopia nr. 32 din fișier.

 

12.04.2014, Nădlac/Nadlak. Vernisajul expoziției pictoriței Blažena Karkušová

La sediul central al UDSCR din Nădlac a avut loc vernisajul expoziției de pictură a artistei nădlăcane Blažena Karkušová. Evenimentul a deschis o suită de activități organizate cu prilejul Zilei Slovacilor din Nădlac. Expoziția artistei și profesoarei nădlăcane Blažena Karkušová poartă titlul „Rătăciri prin trecut".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2014 și fotocopia nr. 33 din fișier.

 

16.06.2014, Bratislava. Are loc prezentarea localităților din România în care trăiesc slovacii

În sala festivă a Bibliotecii Pedagogice Slovace din Bratislava a avut loc o prezentare a localităților din România în care trăiesc slovacii. Prezentările au fost făcute de elevii Liceului Teoretic „Jozef Kozaček" din Bodonoš (Budoi).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2014.

 

11-13.07.2014, Detva (Slovacia). Are loc cea de-a 49-a ediție a festivalului folcloric „Pod Polʼanou"

Acest festival de folclor, muzică și tradiții este unul dintre cele mai mari din Slovacia. În cadrul lui au performat 1.700 de dansatori, soliști și artiști. Printre ei s-a aflat și ansamblul folcloric „Sálašan" din Nădlac (județul Arad). S-au mai prezentat și specialitățile culinare din Ținuturile de Jos, precum și meseriile tradiționale din această zonă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2014.

 

17.07.2014, Békéscsaba (Ungaria). Are loc o suită de evenimente culturale denumite „Vara la Csaba - Serile de la primărie"

La aceste manifestări culturale a participat și trupa de teatru de amatori „Grupul X" din Nădlac. Ei au prezentat comedia „Dispari din preajma soției" de C. Ray. Au participat și alte trupe de teatru de amatori din Ungaria, Slovacia și Serbia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din august 2014.

 

29-31.08.2014, Spišská Nová Ves (Slovacia). Are loc festivalul folcloric dedicat slovacilor din diasporă

În cadrul zilelor orașului Spišská Nová Ves, a avut loc și festivalul folcloric dedicat slovacilor din diasporă, intitulat „Duch času - Genius tempori". Au participat slovacii din Ucraina, Ungaria, România și Serbia. Din România a participat ansamblul folcloric „Cerovina" din Valea Cerului. Paralel cu aceste activități a avut loc și târgul meseriilor populare.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2014

 

16-17.09.2014, Komarno (Slovacia). Conferința internațională în cadrul Universității „J. Selye"

Această conferință a avut titlul „Educație și știință la începutul secolului al XXI-lea". Profesorul Patrik Šenkár a prezentat studiul intitulat „Universalitatea poetului minoritar (Poezia lui Pavel Husarik)", în care a subliniat specificitatea conștiinței naționale la scriitorii minoritari. În principal s-a referit la opera poetică a autorului nădlăcan Pavel Husarik.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2014.

 

26-28.09.2014, Nădlac/Nadlak. Are loc cea de-a XVI-a ediție a festivalului folcloric slovac „Cez Nadlak je..." („Prin Nădlac e...")

În mod tradițional, în septembrie se desfășoară la Nădlac cunoscutul festival de muzică populară slovacă. Și de data aceasta participanții au venit din România, Ungaria, Croația și Serbia. Acțiunea este organizată de UDSCR cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Slovacii din Diasporă de pe lângă Guvernul Slovaciei. Reprezentanții din România au câștigat la două dintre cele trei categorii de concurs: Andrea Fabriova la categoria 6-12 ani și Adriana Furikova la categoria peste 18 ani.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2014 și fotocopia nr. 34 din fișier.

 

30.09.2014, București. Sunt legiferate Ziua Limbii Slovace, respectiv Cehe în România

La inițiativa deputatului UDSCR, Adrian M. Merka, parlamentul a votat legiferarea Zilei Limbii Slovace și Cehe. Astfel, în data de 25 mai, în fiecare an se va serba Ziua Limbii Slovace, iar în data de 28 septembrie, Ziua Limbii Cehe. În aceste zile vor fi organizate activități culturale, vor fi prezentate apariții noi de carte sau vor fi comemorate personalități ale culturii noastre.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2014.

 

04.10.2014, Kovačica (Serbia). Are loc cea de-a VI-a ediție a Iarmarocului Itinerant al Slovacilor din Ținuturile de Jos

În octombrie, Iarmarocul Itinerant al Slovacilor din Ținuturile de Jos s-a mutat din Nădlac în Banatul sârbesc. În localitatea Kovačica au avut loc spectacole de teatru, concerte, dansuri populare, expoziții de pictură, dar și de produse meșteșugărești sau gastronomice. Din România au participat ansamblul folcloric „Sálašan", meșteșugari și bucătărese cu produse tradiționale din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2014.

 

10.10.2014, Békéscsaba (Ungaria). Întâlnirea reprezentanților din Ținuturile de Jos

În octombrie a avut loc deja tradiționala întâlnire a slovacilor din Ținuturile de Jos. Au participat reprezentanții slovacilor din Ungaria, Serbia și România. Din România au participat Pavel Hlasnik, vicepreședintele UDSCR, Ivan M. Ambruš, președintele Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko", și Kristina Jucan, coreograf. Au fost elaborate 26 de proiecte comune, pentru care trebuie asigurată finanțarea.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2014.

 

17.10.2014, Nădlac/Nadlak. A fost decernat Premiul „Samuel Tešedík" pe anul 2014

În data de 5 octombrie se serbează ziua internațională a cadrelor didactice. În preajma acestei zile se acordă la Nădlac și Premiul „Samul Tešedík", pentru cadrele didactice meritorii din Ținuturile de Jos. Premiile sunt stabilite de Societatea de Educație și Cultură din Nădlac, Asociația Pedagogilor Slovaci din Serbia și Organizația Slovacilor din Békéscsaba (Ungaria). Pe anul în curs premiul a fost acordat profesorilor Pavol Bujtar din Nădlac, Dagmar Hubkova din Bratislava, Libuše Pestiová din Békéscaba (Ungaria) și Pavel Tomáš din Kovačica (Serbia).În continuare a avut loc seminarul pedagogilor slovaci din Ținuturile de Jos, deja la a V-a ediție.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2014.

 

Octombrie 2014, București. Apare o nouă culegere de poezie a autoarei Dagmar M. Anoca

Editura Anthropos publică o nouă culegere de poezie a autoarei nădlăcane Dagmar Anoca, intitulată „Arhetipul pierdut".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2014.

 

07-08.11.2014, Băile Felix (județul Bihor). S-au desfășurat consfătuirile cadrelor didactice din școlile cu limba de predare slovacă

La aceste consfătuiri, ce sunt organizate în mod regulat, au participat cadrele didactice ce predau în limba slovacă din județele Arad, Bihor, Sălaj și Timiș. Consfătuirile s-au desfășurat în prezența reprezentanților ministerului de resort din București, domnii Domokos Szőcs și László Borsos, doamna Viera Timarova, precum și a inspectorului școlar Alexander Mlynarčík. Lucrările s-au desfășurat pe secții. Problemele în jurul cărora au curs discuțiile au fost multiple. Remarcăm doar una, care se repetă de-a lungul anilor: manualele în limba slovacă, pentru toate nivelele.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2014.

 

13.12.2014, Nădlac/Nadlak. Are loc workshopul cu tema „Tineretul slovac și implicarea lui în viața comunității"

La această activitate au luat parte tinerii din România și din Serbia. Au fost prezentate mai multe referate despre personalități ale culturii slovace din Ținuturile de Jos. Apoi au fost elaborate proiecte comune pentru viitor, printre care tabere de creație pentru tineret, workshopuri pentru cei care vor să învețe dansuri populare și altele.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2014.