Minoritățile slovacă și cehă 1999

 

27.02.1999, Bratislava. Acordul de colaborare

La Bratislava a fost semnat un acord de colaborare culturală între UDSCR şi Asociaţia Slovacilor Originari din România. Colaborarea vizează festivităţi, comemorări, simpozioane ştiinţifice etc.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 1999.

 

25-26 martie 1999, Bucureşti/Bukurešť. Expoziţia „Slovacii din România"

UDSCR, Institutul Cultural Slovac şi Muzeul Satului au organizat o expoziţie etnografică în incinta Muzeului Satului din Bucureşti. A fost expusă o cameră rustică din Nădlac, portul poular slovac, obiecte de ceramică, broderii. Cu această ocazie a fost prezentat şi nou-apărutul Atlas etnografic al slovacilor din România, editat de către specialiştii Academiei Slovace, în frunte cu Mojmir Benža.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 1999.

 

02.04.1999, Nădlac/Nadlak. Conferinţa de presă

La Nădlac a avut loc conferinţa de presă menită să informeze publicul despre activitatea uniunii. Ştirile au fost furnizate de către prim-vicepreşedinte Ondrej Štefanko, care a prezentat demersurile reprezentanţilor uniunii, pentru a obţine lista comună pentru toate judeţele la următoarele  alegeri, pentru o mai pronunţată prezenţă a minorităţilor naţionale în mass-media. De asemenea, au fost prezentate noile publicaţii ale Editurii „Ivan Krasko": Nesupus nici în cuvânt de Ondrej Štefanko şi Bibliografia literaturii slovace de Ondrej Zetocha.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 1999.

 

25.04.1999, Nădlac/Nadlak. Simpozion în cinstea aniversării centenarului primei piese de teatru amator slovac

La Nădlac a avut loc spectacolul de teatru, în cadrul căruia a fost prezentată piesa de teatru de Ferko Urbanek cu titlul Spiriduşul din pădure/Strýdža spod hája, în regia profesorului Pavel Bujtar. Au fost invitaţi 50 de actori amatori din diferite generaţii, în faţa cărora a fost proiectat un film documentar despre aspectele viaţii culturale locale. Acţiunile vor continua tot anul la Nădlac dar şi peste hotare, trupele de teatru fiind invitate să aibă reprezentanţi şi în afara ţării.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 1999.

 

30.05.1999, Bigăr/Bígr (judeţul Caraş-Severin). Festivalul folcloric ceh

În zilele de 29-30 mai a avut loc în comuna Bigăr Festivalul Folcloric al Cehilor din România. Printre oficialităţi s-au numărat prim-vicepreşedinte UDSCR, Ondrej Štefanko, ambasadorul ceh de la Bucureşti, Jaromír Plíšek, şi deputatul din Parlamentul României, Josef Paneš.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 1999.

 

07.06.1999, Bucureşti/Bukurešť. Decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor

În cadrul amfiteatrului Teatrului Naţional a avut loc decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor România pe anul 1998. La categoria premiilor pentru minorităţi naţionale a fost decernat premiul pe anul 1998, poetului din Nădlac, de limbă slovacă, Adam Suchansky, pentru culegerea de poezii intitulată Ghilotina de flori/Ružová gilotína. Culegerea a apărut la Editura „Ivan Krasko" din Nădlac şi este cea de-a treia culegere a autorului.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 1999.

 

18-19 iunie 1999, Nădlac/Nadlak. Consfătuirile primarilor şi consilierilor UDSCR

La Nădlac au avut loc consfătuirile reprezentanţilor autorităţilor locale din partea UDSCR. Cu acest prilej a fost adoptată o rezoluţie. Aceasta viza următoarele: stabilirea programului electoral pentru fiecare localitate, stabilirea listei candidaţilor pentru fiecare localitate, stabilirea coaliţiilor posibile, calendarul întâlnirilor cu cetăţenii etc.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 1999.

 

02.07.1999, Bratislava. Conferinţa „Republica Slovacă şi slovacii din străinătate"

La Bratislava a avut loc conferinţa reprezentanţilor aleşi ai asociaţiilor slovace din diaspora europeană şi americană. La această conferinţă au participat din România preşedintele uniunii, Peter Kubaľák, şi prim-vicepreşedintele Ondrej Štefanko. S-a hotărât de comun acord înfiinţarea Institutului pentru Slovacii din Străinătate, care să funcţioneze pe lângă guvern. Delegaţii au fost primiţi de către preşedintele Rudolf Schuster şi preşedintele parlamentului slovac Jozef Migaš. În continuare, au avut loc Zilele Slovacilor din Străinătate. Slovacii din România au fost reprezentaţi la acest festival de Ansamblul folcloric „Salašan".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din august 1999.

 

29-21 august 1999, Budoi/Bodonoš. Festival folcloric slovac

La Budoi, în judeţul Bihor, a avut loc cel de-al cincilea Festival Folcloric al Slovacilor din România. Au participat ansambluri folclorice din localităţile cu populaţie slovacă şi cehă din România, dar şi oaspeţi din Iugoslavia, Slovacia şi Ungaria.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 1999.

 

27.08.1999, Nădlac/Nadlak. Vizita ministrului Péter Eckstein-Kovács la sediul uniunii

Ministrul român pentru problemele minorităţilor naţionale Péter Eckstein-Kovács, împreună cu adjunctul prefectului judeţului Arad, Levente Bognár, au vizitat sediul uniunii din Nădlac. Aici au fost întâmpinaţi de către primarul Nădlacului, Štefan Suchanský, prim-vicepreşedintele uniunii, Ondrej Štefanko, şi secretarul uniunii, Ján Kukučka. Discuţiile au avut ca temă clădirile în care uniunea îşi desfăşoară activitatea, cât şi mijloacele financiare asigurate de guvern.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 1999.

 

19-20 noiembrie 1999, Nădlac/Nadlak. Consfătuirile cadrelor didactice slovace

La Nădlac au fost organizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu UDSCR consfătuirile cadrelor didactice care predau în limba slovacă. Cursurile de specialitate au fost asigurate de către angajatele Centrului Metodic al oraşului Bratislava: Viera Novakova şi Alexandra Huskova. Este prezentată programa noului obiect pentru şcolile minorităţilor: Istoria şi tradiţiile minorităţii slovace din România.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11-12 din decembrie 1999.

 

08.12.1999, Nădlac/Nadlak. Vizita delegaţiei parlamentare din Cehia

La sediul UDSCR din Nădlac a avut loc o întrevedere cu delegaţia formată din membrii Comisiei de politică externă a Senatului ceh, în frunte cu vicepreşedintele Comisiei, Peter Moranek. Din partea UDSCR au participat la dezbateri secretarul uniunii, Ján Kukučka, primarul localităţii, Štefan Suchánsky, şi membri ai Comitetului de coordonare, Mária Liptákova, Michal Babinsky şi Matej Heckel. Dezbaterile au avut caracter informativ, iar tema centrală a fost posibilitatea obţinerii cetăţeniei cehe, respectiv slovace.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2000.

 

13-15 decembrie 1999, Bucureşti/Bukurešť. Zilele Minorităţilor Naţionale

Din iniţiativa organizaţiilor minorităţilor naţionale, dar mai ales a Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi a Consiliului Minorităţilor Naţionale, au fost organizate Zilele Minorităţilor Naţionale. Acest eveniment, aflat la a doua sa ediţie, era în strânsă legătură cu Ziua Drepturilor Omului (10 decembrie). În cadrul Grupului pentru Dialogul Social a avut loc prezentarea cărţilor publicate de grupurile minorităţilor din ţară. Producţia de carte a Editurii „Ivan Krasko" a fost prezentată de către Dagmar Anoca şi Ondrej Štefanko.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2000.

 

16.12.1999, Nădlac/Nadlak. Festivalul Cântecului Popular Slovac din România

La Nădlac a fost inaugurat Festivalul Cântecului Popular Slovac din România sub conducerea dirijorului Jozef  Zifčák  jr. La festival au participat concurenţi din localităţile unde locuiesc slovaci, dar şi din Iugoslavia şi Ungaria.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2000.