Minorităţile slovacă şi cehă 2012

19.02.2012, Nădlac/Nadlak. O nouă premieră a ansamblului folcloric „Sálašan" din Nădlac

Ansamblul folcloric „Sálašan" a elaborat de-a lungul timpului o serie de suite de dansuri slovace de mare succes. Enumerăm aici câteva: „Mărturii ale existenței noastre", „Eu sunt Palo" sau „Peste deal, la dans". Acum, coreografii Martin și Tatiana Urban, în colaborare cu Cristina Jucan, coreograful din Nădlac, au pregătit o nouă premieră, intitulată „Întoarceri în Ținuturile de Sus".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2012.

 

25.02.2012, Nădlac/Nadlak. Ședința comisiei de decernare a Premiului „Ondrej Štefanko"

La sfârșitul lunii februarie s-a întrunit la Nădlac comisia de decernare a tradiționalului Premiu „Ondrej Štefanko" pe anul 2012. Au decis reprezentanții comunităților slovace din România, Serbia și Ungaria. Comisia a hotărât decernarea premiului astfel: pentru dezvoltarea și promovarea literaturii slovace din diasporă, premiul va fi primit de scriitorul Juraj Dolnozemsky din Tótkomlós (Ungaria), pentru organizarea vieții culturale în diasporă premiul a fost decernat domnului Imrich Kružliak din Germania.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2012.         

 

Februarie 2012, Nădlac/Nadlak. O nouă apariție de carte la Editura „Ivan Krasko"

În colecţia „Creația originală" a Editurii „Ivan Krasko" din Nădlac a apărut o nouă carte, ce conține proza scurtă a autoarei Anna Rău-Lehotská, intitulată „Voľný kúsok priestoru" („Bucățica de spațiu liber"). În aceeași colecţie mai apare și cartea etnologului slovac cu origini nădlăcane Ján Botík: „Dolnozemskí Slováci. Tri storočia vysťahovaleckých osudov, spôsobu života a identity Slovákov v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Bulharsku" („Slovacii din Ținuturile de Jos. Trei secole de destine ale migranților, modul de viață și identitatea slovacilor din Ungaria, România, Serbia și Bulgaria").

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2012 și fotocopia nr. 20 din fișier.

 

10.03.2012, Nădlac/Nadlak. Are loc întâlnirea de lucru a profesorilor de limba slovacă

La întâlnire au luat parte profesorii de limba și literatura slovacă din școlile cu limba de predare slovacă din județele Arad, Bihor și Sălaj. Întâlnirea a fost condusă de inspectorul de specialitate din Ministerul Învățământului și conf. universitar dr. Dagmar Mária Anoca. S-a discutat pe marginea tematicii pentru viitoarea olimpiadă de limba slovacă, pregătirea pentru bacalaureat, despre cursuri de perfecționare din Slovacia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2012 .

 

16-17.03.2012, Nădlac/Nadlak. Are loc conferința internațională cu prilejul decernării Premiului „Ondrej Štefanko"

La sediul UDSCR din Nădlac a avut loc conferința internațională cu tema „Mărturii ale prezenței slovacilor în Ținuturile de Jos". Au participat istorici, muzeologi, critici literari din România, Slovacia, Ungaria și Serbia. Au fost prezentate nu mai puțin de 28 de referate și studii de specialitate.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2012 și fotocopia nr. 21 din fișier.

 

18-20.05.2012, Nădlac/Nadlak. Are loc conferința științifică pe tema „Biserica în viața slovacilor din Ținuturile de Jos"

Această conferință a fost organizată cu prilejul aniversării a 200 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii evanghelice din Nădlac. La conferință au participat 24 de specialiști, istorici și teologi, din România, Slovacia, Ungaria, Croația și Serbia. Cu acest prilej a fost dezvelită și o compoziție nonfigurativă, comemorativă a sculptorului Rudolf Kocsis, care are, la rândul lui, rădăcini nădlăcane. În același timp, la sediul UDSCR a putut fi admirată expoziția „Cithara sanctorum" în memoria editurii ecleziastice luterane.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2012.

 

02.06.2012, Valea Cerului/Čerpotok. Are loc cea de-a VIII-a ediție a festivalului folcloric internațional

La Valea Cerului s-a desfășurat din nou Festivalul Folcloric pentru Tineret. Au participat ansamblurile folclorice slovace din Polonia, Serbia, Slovacia și România. Ansamblul „Cerovina"din Valea Cerului a prezentat o suită de dansuri și obiceiuri legate de viața tăietorilor de lemne din zonă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2012 și fotocopia nr. 22 din fișier.

 

07.06.2012, Vărzari/Varzaľ (județul Bihor). A fost inaugurat un nou Centru Cultural

În data de 6 iunie, în localitatea Vărzari din județul Bihor a fost inaugurat un nou Centru Cultural. Festivitatea a decurs în prezența președintelui UDSCR, domnul Adrian M. Merka, și a reprezentanților autorităților locale. Un alt centru cultural a fost deschis și în localitatea vecină Borumlaca.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2012.

 

10.06.2012, Nădlac/Nadlak. Au fost centralizate rezultatele alegerilor locale

În alegerile locale care au avut loc în data de 10 iunie UDSCR a obținut următoarele rezultate: județul Arad - orașul Nădlac - un viceprimar și doi consilieri; județul Bihor - câte un consilier în localitățile Derna, Șinteu și Suplacu de Barcău; județul Caraș-Severin - câte un consilier în localitățile Gârnic, Lăpușnicel, Socol, Șopotu Nou și doi la Coronini; județul Mehedinți - un consilier la Dubova; județul Satu-Mare - Huta Certeze - doi consilieri; județul Sălaj - Plopiș - doi consilieri; județul Timiș - Gătaia - un consilier.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2012.

 

Iunie 2012, Arad. Apare o nouă publicație a autorilor nădlăcani

Editura Gutenberg Univers din Arad a publicat cartea „Ivan Bujna - personalitate a evanghelicilor slovaci din România". Editorul publicației este dr. Juraj Dušan Vanko, care a pregătit materialele ce au fost audiate la conferința organizată cu prilejul aniversării a 130 de ani de la nașterea lui Ivan Bujna.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2012.

 

06-08.07.2012, Detva (Slovacia). Au loc serbările folclorice „Pod Poľanou"

La începutul lui iulie a început în Slovacia deja cea de-a 47-a ediție a festivalului folcloric internațional „Pod Poľanou". Serbările s-au desfășurat sub egida președintelui Slovaciei, Ivan Gaparovič. România a fost reprezentată de cunoscutul ansamblu folcloric „Sálašan" din Nădlac. Au mai participat alte ansambluri din Slovacia, Ungaria, Serbia, Ucraina, Irlanda, Croația, Franța, Cehia și SUA. În același timp, un alt ansamblu, „Cerovina", de data aceasta din Valea Cerului, a participat la serbările folclorice din Spišská Nová Ves (Slovacia).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2012 și fotocopia nr. 23 din fișier.

 

Iulie 2012, Nădlac/Nadlak. Editura „Ivan Krasko" publică o nouă carte

În iulie apare la Editura „Ivan Krasko" din Nădlac o nouă publicație. Este dedicată memoriei defunctului scriitor Ștefan Doval, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este vorba despre o serie de manuscrise pe care autorul nu a mai apucat să le publice. Cartea a fost intitulată „Roua de dimineață".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din august 2012.

 

25-26.08.2012. Nădlac/Nadlak. S-au desfășurat Zilele Slovacilor din Nădlac

La sfârșitul lui august, UDSCR a organizat Zilele Slovacilor din Nădlac, cu tema „Mărturii ale existenței noastre". Parte a festivităților a reprezentat-o și cea de-a treia ediție a Iarmarocului Slovac, toate finanțate de UDSCR și Departamentul pentru Slovacii din Diasporă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2012.

 

25-27.09.2012, Banska Bystrica (Slovacia). S-a desfășurat cea de-a 10-a întâlnire a comisiei mixte a istoricilor din România și Slovacia

Întâlnirea a avut loc în incinta Muzeului Insurecției Naționale Slovace din Banska Bystrica. Temele conferinței au fost: „Colonizarea valahă în Slovacia" și „Colonizarea slovacă în România". Referatele prezentate cu acest prilej au fost publicate într-o publicație comună în 300 de exemplare.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2012.

 

Septembrie 2012, Nădlac/Nadlak. Se desfășoară cea de-a XIV-a ediție a festivalului „Cez Nadlak je..." („Prin Nădlac e...")

Tradiționalul festival urmărește promovarea culturii populare slovace din Ținuturile de Jos. Și de data aceasta au participat 36 de concurenți din România, Ungaria, Serbia, împărțiți în trei categorii de vârstă. Soliștii au fost acompaniați de orchestra „Sálašan", sub bagheta lui Jozef Zifčák. Din România, reprezentanta Andrea Irena Fabriova a obținut premiul I la categoria soliștilor sub 12 ani.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2012.

 

05.10.2012, Selenča (Serbia). A fost decernat Premiul „Samuel Tešedík " pe anul în curs

În data de 5 octombrie se serbează Ziua Internațională a Cadrelor Didactice, prilej cu care mai multe organizații ale slovacilor din Ținuturile de Jos acordă membrilor merituoși acest premiu. Pentru munca didactico-metodică în slujba educației în limba slovacă în diasporă, premiul a fost acordat învățătorului Rudolf Jaroš din Nădlac (județul Arad). Cu acest prilej a avut loc și întâlnirea cadrelor didactice slovace din Ținuturile de Jos.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2012.

 

18-21.10.2012, Nădlac/Nadlak. Se desfășoară Concursul Itinerant „Din Realitățile Slovace ale Ținuturilor de Jos"

În octombrie a avut loc la Nădlac cea de-a 8-a ediție a concursului itinerant, la care au participat reprezentanții tuturor liceelor cu predare în limba slovacă din Ținuturile de Jos (Ungaria, Serbia, România). Paralel cu această acțiune s-au desfășurat și acțiunile legate de zilele școlii din localitate.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2012.

 

30-31.10.2012, Bratislava. Se desfășoară lucrările Conferinței permanente „Slovacia și slovacii din diasporă"

Conferința a fost organizată sub patronatul direct al președintelui Ivan Gašparovič. Participanții au fost de pe patru continente și au reprezentat slovacii din diasporă. Au fost dezbătute modalitățile de colaborare între instituțiile Republicii Slovacia și organizațiile slovacilor din diasporă. Delegația din România a fost condusă de vicepreședintele UDSCR, domnul Pavel Hlasnik, și de secretarul general al UDSCR, doamna Bianca Unc.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2012 și fotocopia nr. 24 din fișier.

 

Noiembrie 2012, Oradea/Veľký Varadín. Deschiderea Centrului Cultural Slovac

La începutul lunii noiembrie, cu ocazia Zilelor Slovacilor din Bihor, a fost inaugurat un nou Centru Cultural și de Informare din Oradea. Cu această ocazie a fost organizată și o expoziție de carte în limba slovacă a Editurii „Ivan Krasko" din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2012

 

08.12.2012, Arad. Premiul filialei arădene a Uniunii Scriitorilor din România

La începutul lui decembrie s-au întrunit în clădirea Teatrului de Stat din Arad reprezentanții filialei arădene a Uniunii Scriitorilor. Cu acest prilej, juriul a premiat-o și pe scriitoarea de limba slovacă Anna Rău-Lehotská, pentru cartea sa „Bucățica de spațiu liber", publicată de Editura „Ivan Krasko" din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2012 și fotocopia nr. 25 din fișier.

 

Decembrie 2012, Bratislava. Revista „Slovenské pohľady" publică studiul lui Patrik Šenkár

Studiul este intitulat „Despre coordonatele culturale ale slovacilor din România". Autorul sintetizează activitatea culturală a slovacilor din România. Prezintă istoricul colonizării slovacilor în Ținuturile de Jos, creația lor literară, festivalurile folclorice, activitatea de teatru de amatori, presa publicată, rolul Editurii „Ivan Krasko" din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2013.