Minoritățile slovacă și cehă 2009

 

06.02.2009, Békéscsaba/Békešská Čaba. Întâlnirea editorilor revistei „Dolnozemsky Slovak"

La Békéscsaba a avut loc întâlnirea redactorilor şi editorilor revistei comune: Dolnozemsky Slovak. Reprezentanţii redacţiei din Serbia, România şi Ungaria au stabilit modalităţile de finanţare a publicaţiilor şi titlurile de carte ce urmează a apărea în „Biblioteca slovacului din Ţările de Jos/Knižnica Dolnozemského Slováka". Din partea UDSCR şi a Societăţii „Ivan Krasko" au participat Pavel Hlasnik şi Ivan Miroslav Ambruš.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2009.

 

16-17 mai 2009, Valea Cerului/Čerpotok. Festivalul Internaţional de Folclor pentru Tineret

În localitatea bihoreană Valea Cerului a avut loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Tineret. Şi de data aceasta s-au prezentat la festival invitaţi din Serbia, Slovacia, Ungaria şi din localităţile cu populaţie slovacă din România. Au fost prezenţi oaspeţi de seamă, printre care deputatul Adrian Merka, consulul general al Republicii Slovacia, Martin Juhas, preşedintele autoguvernării slovace din Ungaria, Jan Fuzik, membrii conducerii UDSCR.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2009.

 

01.08.2009, Nădlac/Nadlak. Şedinţa Prezidiului UDSCR

La Nădlac a avut loc şedinţa Prezidiului UDSCR, la care s-au discutat mai multe probleme curente, financiare şi organizatorice. S-a subliniat importanţa unor evenimente organizate cu succes, cum ar fi conferinţa internaţională cu tema „Ondrej Štefanko - viaţa şi opera/Ondrej Štefanko - život a dielo". S-a decernat pentru prima dată şi Premiul „Ondrej Štefanko". S-a planificat şi apariţia culegerii referatelor ce au fost prezentate cu acest prilej. S-a mai discutat problema achiziţionării manualelor pentru clasele slovace, cât şi problema burselor pentru cei ce vor studia în Slovacia. A fost prezentat programul comun al celor trei comunităţi din România, Ungaria şi Serbia (workshopuri, iarmarocul tradiţional, publicaţii).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din august 2009.

 

30.08.2009, Nădlac/Nadlak. Facultatea de Asistenţă Socială şi Sănătate „Sf. Elisabeta"

La Nădlac şi-a deschis o filială Facultatea de Asistenţă Socială şi Sănătate „Sf. Elisabeta" din Bratislava. La deschiderea cursurilor au participat cadrele universitare din Bratislava, în frunte cu rectorul Vladimir Krčméry, rectorul Universităţii „Vasile Goldiş", Aurel Ardelean, prim-vicepreşedintele UDSCR, Pavel Hlasnik, şi primarul Nădlacului, Vasile Ciceac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2009.

 

15.09.2009, Sf. Elena/Sv.Helena. A IX-a ediţie a Festivalului Folcloric al Cehilor din Banat

La Sf. Elena a avut loc cea de-a IX-a ediţie a deja tradiţionalului Festival Folcloric al Cehilor din Banat. Au participat ansamblurile folclorice din satele bănăţene cu populaţie cehă şi oaspeţi din Cehia şi Serbia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2009.

 

August 2009, Oradea/Veľký Varadín. Centrul Cultural Ceho-Slovac

La iniţiativa Ambasadei Cehe şi a celei Slovace de la Bucureşti a fost aprobată înfiinţarea unui Centru Cultural Ceho-Slovac la Oradea. Centrul va fi plasat lângă Universitatea din Oradea şi va avea o suprafaţă de 620 m2. În cadrul lui va funcţiona o bibliotecă şi se vor preda limbile slovacă şi cehă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2009.

 

25-27.09.2009, Nădlac/Nadlak. Festivalul concurs „Cez Nadlak je..."

La Nădlac a avut loc cea de-a XI-a ediţie a festivalului-concurs de cântece slovace „Cez Nadlak je...". Ca de obicei, filiala judeţeană Arad a UDSCR a organizat acest festival cu participare internaţională. Au participat 29 de concurenţi din Serbia, Ungaria, Croaţia şi România. Baza succesului l-a reprezentat orchestra „Sálašan" aflată sub bagheta dirijorului Jozef Zifčák. La cele trei categorii au fost decernate următoarele premii: 7-12 ani, Jaroslava Slovakova (Budoi) - premiul I; 13-17 ani, Ludmila Ragova (Serbia) - premiul I şi categoria peste 18 ani, Ivana Vozarova (Serbia) - premiul I. S-au mai acordat multe alte premii, mai ales din partea sponsorilor.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2009.

 

06.10.2009, Nădlac/Nadlak. Expoziţia „Din istoria teatrului amator în Ţinuturile de Jos"

În incinta sediului central al Uniunii a avut loc vernisajul expoziţiei „Din istoria teatrului amator în Ţinuturile de Jos". Fotografiile reprezintă aspecte caracteristice ale mişcării de teatru amator din Serbia, România şi Ungaria. Expoziţia este rodul colaborării dintre Muzeul Naţional Slovac şi UDSCR, respectiv Societatea „Ivan Krasko".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2009.

 

15-17 octombrie 2009, Bucureşti/Bukurešť. Vizita preşedintelui Slovaciei în România

Preşedintele Slovaciei, Ivan Gašparovič, a efectuat o scurtă vizită oficială în România, unde a avut întrevederi cu omologul său, Traian Băsescu. În partea a doua a vizitei a poposit în mai multe localităţi cu populaţie slovacă din judeţele Arad şi Bihor.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2009.

 

Octombrie 2009, Banat. Activitate caritabilă în satele cehe

Începând cu anul 2006, organizaţia umanitară cehă „Charita Hodonin" a strâns fonduri pentru activităţi de asistenţă socială în Banatul de Sud. Astăzi, toate cele şase sate cu populaţie cehă au câte un sediu şi câte o asistentă socială pentru bătrâni şi bolnavi. Gârnic şi Sf. Elena au chiar câte două asistente ce-şi desfăşoară acetivitatea cu normă întreagă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2009.

 

20-23 octombrie 2009, Nădlac/Nadlak. Are loc cea de-a VI-a ediţie a Olimpiadei itinerante din realităţile slovace

La Nădlac s-au desfăşurat lucrările Olimpiadei itinerante din realităţile slovace ale Ţinuturilor de Jos. Participanţii au putut să-şi aleagă unul dintre cele cinci domenii. În total, elevii au prezentat un număr de 25 de lucrări.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2009.

 

31.10.2009, Bratislava. Adunarea generală a Asociaţiei Mondiale a Slovacilor

În incinta City Hotelului Bratislava s-au desfăşurat lucrările Adunării generale a Asociaţiei Mondiale a Slovacilor. Au participat reprezentanţii din 26 de state. În Consiliul General a fost ales poetul nădlăcan Ivan Miroslav Ambruš, în Comisia de revizie protopopul evanghelic Juraj Balint, tot din Nădlac, iar prim-vicepreşedinte a fost ales domnul Pavel Hlasnik, tot din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2009.

 

Noiembrie 2009, Nădlac/Nadlak. Un nou titlu de carte

Editura „Ivan Krasko" scoate de sub tipar o altă carte. De data aceasta este vorba de proza scurtă a autoarei Anna Rău-Lehotsky: „Un sul de angajamente/Zvitok predsavzati".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2009.

 

12.11.2009, Bucureşti/Bucurešť. Vizita ministrului de externe ceh la Bucureşti

Vicepremierul ceh şi ministrul de externe ceh, Jan Kohout, au efectuat o vizită oficială în România. Vizita a marcat împlinirea a 90 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări. Cu acest prilej, au fost decernate mai multe distincţii pentru cei cinci generali români ce au participat la eliberarea Cehoslovaciei în timpul marii conflagraţii mondiale. În acelaşi timp, a fost acordată o distincţie şi Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor, pentru lupta de păstrare a identităţii naţionale timp de 20 de ani de existenţă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2009.

 

13.11.2009, Satu Mare/Satmár. Dezvelirea unei plăci comemorative

În incinta Colegiului de stat „Mihai Eminescu", din Satu Mare, a fost dezvelită placa comemorativă a preotului iezuit Martin Čulen. Preot, matematician, dar mai ales luptător pentru emanciparea slovacilor, el a fost între anii 1859-1862 directorul Liceului catolic de stat. La ceremonie au asistat membrii conducerii UDSCR din localitate, Paul Dancu, preşedintele UDSCR, deputatul Adrian Merka, membri ai Ambasadei Slovace şi ai Societăţii „Matica Slovenska".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2009.