Minorităţile slovacă şi cehă 2010

 

02.01.2010, Nădlac/Nadlak. Decesul reprezentantei primei generații de învățători slovaci autohtoni din România, doamna Alžbeta Timar

În data de 2 ianuarie moare învățătoarea merituoasă a comunității slovace din Nădlac, Alžbeta Timar (Karkuš). Făcea parte din prima generație de învățători care au terminat Liceul Pedagogic din Nădlac. Până atunci au existat doar învățători aduși din Slovacia. A avut o carieră de 36 de ani, timp în care a pregătit generații întregi de tineri slovaci.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2010.

 

14.01.2010, Békéscsaba (Ungaria). Concurs de desene pentru copii, cu tema „Iubesc natura"

Concursul internațional cu tema „Iubesc natura" a fost organizat de Clubul Pensionarilor din Békéscsaba, la inițiativa domnului Gyula Tőkés. La acest concurs au participat copii slovaci din Serbia, SUA, Canada, Ungaria și România. Elevele Liceului „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac, Karina Koškova, Andrea Fabrova și Kristina Hecklova, au obținut premii, fiecare la categoria ei de vârstă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010.

 

23.01.2010, Nădlac/Nadlak. Decesul lui Unatinsky Ștefan, membru al Cenaclului „Ivan Krasko" din Nădlac

A fost absolventul secției slovace a liceului din Nădlac și ulterior al Universității din București, secția de limbi slave. A lucrat la Ministerul Culturii, apoi la ambasada Republicii Slovacia din București, ca mai târziu să devină asistent la Catedra de limba și literatura slovacă din cadrul Universității din București. A fost președinte al filialei UDSCR din București, a organizat manifestări culturale, expoziții, mese rotunde cu diferiți scriitori, a publicat o carte de introducere în studiul filologiei și mai multe articole de specialitate. A tradus mai multe opere ale scriitorilor slovaci, precum Ján Lenčo sau Pavol Vilikovský. A scris biografia scriitorului slovac Ladislav Ballek și a devenit colaborator al Editurii Universul.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2010 și fotocopia nr. 1 după același ziar din fișierul anexat.

 

28-30.01.2010, Turčianske Teplice (Slovacia). Consfătuire organizată de Ministerul Învățământului din Slovacia pe tema acțiunilor destinate slovacilor din diasporă

A avut loc evaluarea acțiunilor organizate de Ministerul Învățământului din Slovacia pentru cadrele didactice slovace din diasporă și pregătirea programului de activități pentru anul 2010. Au participat reprezentanții slovacilor din Croația, Ungaria, Polonia, România, Ungaria și Serbia. Slovacii din România au fost reprezentați de Pavel Hlasnik, prim-vicepreședinte al UDSCR, și de Francisc Merka, președintele UDSCR zona Bihor-Sălaj.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2010.

 

02.02.2010, Nădlac/Nadlak. Este lansată cartea scriitorului Štefan Dováľ „Úsmevy a chmáry" („Zâmbete și norii negri")

În data de 2 februarie 2010, la redacția societății Ondrej Štefanko a avut loc o întâlnire de lucru a membrilor cenaclului, ocazie cu care a fost analizată noua carte a scriitorului de limbă slovacă Štefan Dováľ: „Úsmevy a chmáry".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2010.

 

04.02.2010, Reșița. Vizita de lucru a deputatului UDSCR Adrian M. Merka

Agenda de lucru a avut următoarele obiective:

1.                   întâlnire cu președintele Consiliului Județean, S. Frunzăverde. Discuțiile au vizat probleme economice din județ: repararea de drumuri comunale, construcția unui centru pentru persoane de vârsta a treia, extinderea rețelelor de apă;

2.                   întâlnire cu inspectorul Adrian Doxan. Discuțiile au vizat problemele legate de școlile cu predare în limba cehă;

3.                   întâlnire cu redactorii radioteleviziunii din Timișoara.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2010.

 

26.02.2010, Bratislava. S-a întrunit Comitetul Executiv al Asociației Mondiale a Slovacilor din Diasporă

Din România a participat prim-vicepreședintele UDSCR, Pavel Hlasnik. Lucrările au decurs în mai multe grupuri de lucru:

1.                   Grupul de lucru pentru problemele legislative;

2.                   Grupul de lucru pentru cultură (membru: Miroslav I. Ambrus din România);

3.                   Grupul de lucru pentru cultura tradițională;

4.                   Grupul de lucru pentru mass-media (membru: B. Unc din România);

5.                   Grupul de lucru pentru învățământ (președinte: P. Hlasnik din România);

6.                   Grupul de lucru pentru știință și cercetare (membru: Dagmar M. Anoca din România).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2010.

 

Februarie 2010, Cluj-Napoca. Susținerea tezei de doctorat al lui Dezideriu Gecse, cu titlul „Istoria comunității cehe din România (localizarea și dezvoltarea etno-demografică, socioeconomică și cultural-confesională)"

Teza de doctorat conține nouă capitole în care autorul descrie cele mai complexe aspecte ale vieții comunității cehe din România, de-a lungul secolelor. Proaspătul doctor în istorie s-a născut în data de 10 octombrie 1955 în Onești, într-o familie de secui. A terminat studiile superioare la Facultatea de Istorie-Filozofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca în anul 1979. Actualmente este profesor la Școala Generală nr. 3 din Moldova Nouă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2010 și fotocopia nr. 2 din același ziar din fișierul alăturat.

 

Februarie 2010, Arad și Oradea. Activitatea în teren a deputatului Adrian M. Merka

Întâlnirea cu ministrul de interne, Vasile Blaga, și cu ministrul economiei, Adriean Videanu. Discuțiile vizau posibilitatea finanțării reparațiilor de școli și drumuri din localitățile locuite de slovaci și cehi. Deputatul participă la lansarea filmului realizat de Francisc Draxler și Nicolae Pătruț: „Învingătorii muntelui", film dedicat comunității cehe din Banatul de Sud.

La Oradea a fost deschisă, din inițiativa deputatului, Mica Cancelarie pentru Proiecte Europene, în incinta clădirii prefecturii. La Arad are loc întâlnirea cu reprezentanții PDL, Gheorghe Falcă și Gheorghe Seculici. Discuțiile au vizat posibilitatea redeschiderii finanțării campusului școlar din localitatea Nădlac, unde trăiește cea mai mare comunitate de slovaci din România. La fel s-a stabilit finanțarea proiectului de înființare a unei grădinițe cu program prelungit pentru copiii slovaci din aceeași localitate.

 

01.03.2010, Nădlac/Nadlak. Jubileul de 70 de ani de la nașterea pictorului Ľudovít Sosnák

Pictorul s-a născut în 1 martie 1940 la Nădlac, județul Arad, unde își și începe studiile primare și gimnaziale. Este absolventul Facultății de Arte din Timișoara, secția de pictură. Este absolventul unui curs de artă ecleziastică bizantină. Este autorul unor lucrări cosmogonice în stil suprarealist și a unor picturi din mai multe biserici ortodoxe. Pentru activitatea de management al educației permanente și al economiei de piață este decorat de președintele Ion Iliescu cu Ordinul de Cavaler cu crucea de argint.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2010 și fotocopia nr. 3 din același ziar din fișierul alăturat.

 

13-14.03.2010, Nădlac/Nadlak. Expoziție internațională de ouă încondeiate și decorațiuni de primăvară

În zilele de 13-14 martie a avut loc o expoziție internațională de ouă încondeiate și de decorațiuni de primăvară, în sala de conferințe a sediului UDSCR din Nădlac. Au participat artiștii populari din Aradáč, Báčsky Petrovec din Serbia, Békéscsaba din Ungaria și Nădlac din România. Expoziția a urmărit reînvierea tradițiilor pascale la slovacii din Ținuturile de Jos.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2010.

 

19.03.2010, Nădlac/Nadlak. Premiul „Ondrej Štefanko" pe anul 2010

Ondrej Štefanko a fost ani la rând președinte al UDSCR, membru fondator al Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko", prim-vicepreședinte al Asociației Mondiale a Slovacilor din Diasporă, redactor-șef la mai multe periodice slovace, scriitor, poet, eseist. În amintirea lui a fost instituit Premiul „Ondrej Štefanko", care se atribuie începând cu anul 2009, de obicei personalităților slovace din Ținuturile de Jos. Premiul este atribuit de Societatea Cultural-Științifică „Ivan Krasko" în colaborare cu Asociația Mondială a Slovacilor din Diasporă. În anul 2010, premiul a fost atribuit pentru „contribuția la dezvoltarea și propagarea literaturii slovace în diaspora slovacă" domnului Ivan Miroslav Ambruš din România, iar pentru „contribuția la dezvoltarea, organizarea și diversificarea vieții culturale în cadrul diasporei slovace" premiul a fost acordat doamnei Maria Katarina Hrklova din Slovacia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010.

 

19-20.03.2010, Nădlac/Nadlak. Seminar internațional

La Nădlac a avut loc seminarul internațional cu tema „Peste veacul generațiilor de poeți slovaci din Ținuturile de Jos". Seminarul a fost organizat în onoarea poetului nădlăcan Ivan Miroslav Ambruš. Scopul seminarului a fost evaluarea creației poetice slovace din Ținuturile de Jos de-a lungul secolului al XX-lea și la începutul celui de-al XXI-lea. Au participat poeți din România, Slovacia, Ungaria și Serbia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010.

 

24.03.2010, Arad. Expoziția cu tema „Meserii și artizanate la slovacii din diasporă"

Sub custodia muzeografului Rodica Colta, a fost deschisă expoziția cu tema „Meserii și artizanate la slovacii din diasporă". Exponatele au fost aduse de la Nădlac, Tótkomlós și Békéscsaba. Este vorba despre fotografii de epocă, broderii, mobilă, port popular, îmbrăcăminte etc.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010 și fotocopia nr. 4 din fișier.

 

Martie 2010, Nădlac/Nadlak. Expoziția cu tema teatrul amator slovac din Ținuturile de Jos

La sediul UDSCR din Nădlac a fost deschisă expoziția cu tema „150 de ani de teatru amator slovac în Ținuturile de Jos". La inaugurarea expoziției a participat și Jarmila Gerbocova de la Muzeul Național Slovac din Bratislava, care este de fapt și autoarea expoziției în sine. După o lună expoziția s-a mutat la Arad.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2010.

 

09-10.04.2010, Nădlac/Nadlak. La sediul UDSCR are loc seminarul „Tehnici de organizare a relațiilor dintre membri comunității"

Seminarul a fost condus de Luciana Rușanu și Anca Mireanu, absolvente ale Facultății de Științe Politice a Universităţii din București. La seminar au participat 40 de membri tineri ai comunității slovace. Seminarul s-a finalizat cu două zile de muncă pe teren.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010 și fotocopia nr. 5 din fișier.

 

19.04.2010, Nădlac/Nadlak. Adunarea generală a Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko"

Președintele societății, Ivan M. Ambruš, a prezentat activitatea societății pe anul 2009. Din aceasta au fost amintite: publicarea„Medalionului Ondrej Štefanko";acordareapremiului „Ondrej Štefanko" personalităților din Ținuturile de Jos: Anna Ištvánová (Ungaria) și Viťazoslav Hronec (Serbia); publicarea culegerii de referate ce au fost prezentate la conferința internațională din Nădlac, cu titlul „Ondrej Štefanko - viața și opera";publicarea revistei „Dolnozemsky Slovak"; publicarea a opt noi titluri de carte; lansarea cărții „Bilet de avion albastru"de Anna Karolina Doval; organizarea expoziției de fotografie cu titlul „Istoria teatrului amator slovac din Ținuturile de Jos; participarea la întrunirea Asociației Mondiale a Slovacilor din Diasporă". Cu prilejul comemorării a 70 de ani de la moartea scriitorului slovac Jozef Gregor Tajovsky, care a trăit o parte din viață la Nădlac, este publicată cartea profesorului Pavol Rozkoš „Jozef Gregor Tajovský v povedomí Nadlačanov"(„Jozef Gregor Tajovsky în conștiința nădlăcanilor").

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2010.

 

Aprilie 2010, Timișoara/Temešvár. Olimpiada de Limba și Literatura Slovacă

La Timișoara a avut loc cea de-a opta ediție a Olimpiadei de Limbă și Literatură Slovacă. Rezultatele acestei olimpiade au fost următoarele: clasa a VII-a - Andrea Kováčová (Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovský" din Nădlac) - locul I, clasa a VIII-a - Anka Tušinovská (Școala Generală Huta Voivozi) - locul I, clasa a IX-a - Imelda Malvína Mokošová (Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovský" Nădlac) - locul I, clasa a X-a - Andrea Brigita Chrapanová (Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovský" Nădlac) - locul I, clasa a XI-a - Pavel Andrej Prihradský (Liceul Teoretic „Jozef  Gregor Tajovský" Nădlac) - locul I, clasa a XII-a - Anna Mária Podhorová (Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovský" Nădlac) - locul I.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010.

 

Aprilie 2010, Moldova Nouă/Nova Moldava. Lansarea cărții „Învingătorii muntelui II" de Nicolae Pătruț și Francisc Draxel

În prima parte, Francisc Draxel prezintă aspectele culturale și spirituale ale așezărilor cehe din Banat, punând accent pe evoluția sistemului de învățământ în limba cehă din această zonă. În partea a doua, ziaristul Nicolae Pătruț prezintă mai multe reportaje despre viața cotidiană a cehilor din satele de munte.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010 și fotocopia nr. 6 din fișier.

 

Aprilie 2010, Nădlac/Nadlak. La Editura „Ivan Krasko" din Nădlac a apărut o nouă publicație cu titlul „Ondrej Štefanko - viața și opera"

Este vorba despre culegere de referate de la conferința cu aceeași denumire, care a avut loc la Nădlac în 20-21 martie 2009. La aceeași editură a mai apărut și lirica de dragoste a poetului Ivan Miroslav Ambruš, cu titlul „Dacă aceasta este dragostea".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2010.

 

Aprilie 2010, Nădlac/Nadlak. Zilele Slovacilor din Nădlac

Cu această ocazie, slovacii din Nădlac au putut urmări piesa de teatru „Înmormântarea" de Ivan Holub, în interpretarea amatorilor slovaci din cadrul teatrului Vertigo din Budapesta. O altă manifestare culturală din cadrul acelorași Zile ale Slovacilor din Nădlac a fost piesa amatorilor din Szarvas, cu titlul „Cartea despre cimitir", o punere în scenă după cartea cu același titlu a autorului Samko Tale (alias Daniela Kapitan).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2010.

 

15-16.05.2010, Valea Cerului/Čerpotok. Festivalul Folclorului Slovac pentru Tineret

În zilele de 15-16 mai a avut loc cea de-a 6-a ediție a Festivalului de Folclor Slovac pentru Tineret în Valea Cerului din județul Bihor. În afară de ansamblurile folclorice slovace din România (Nădlac, Valea Cerului, Gârnic, Vărzari), au mai participat și ansambluri din străinătate: din Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2010 și fotocopia nr. 7 din fișier.

 

Mai 2010, Arad. Scriitoarea Anna Rău-Lehotská devine membru al Uniunii Scriitorilor din România

Prozatoarea Anna Rău-Lehotská devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, rotunjind numărul de membri de naționalitate slovacă la frumoasă cifră de șapte. Anna Rău-Lehotská este autoarea a două culegeri de lucrări de proză: „Dintr-un suflet"și„Sulul de angajamente". A mai editat lucrările științifice: „Bibliografia revistei Slovenský týždenník 1929-1932"și „Bibliografia revistei Naše snahy 1936-1941".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2010.

 

01.06.2010, Békéscsaba (Ungaria). Profesorul nădlăcan Pavel Husarik lansează cartea autorului Miroslav Kmet: „Historiografia Dolnozemských Slovákov v 19. Storočí" („Istoriografia slovacilor din Ținuturile de Jos în secolul al XIX-lea")

La lansarea acestei lucrări științifice, care se referă în mare parte și la slovacii din România de astăzi, au participat și primul vicepreședinte al UDSCR, Pavel Hlasnik, ca și președintele Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko" din Nădlac. În același timp a apărut la Editura nădlăcană „Ivan Krasko" o altă lucrare științifică cu conținut asemănător: „Vyorali hlboké dolnozemské brázdy"(„Au arat brazde adânci în Ținuturile de Jos")a autorului Ján Jančovic. Ambele cărți prezintă cititorilor o suită întreagă de personalități marcante din cadrul comunităților slovace din Ținuturile de Jos.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2010 și fotocopia nr. 8 din fișier.

 

12.06.2010, Nădlac/Nadlak. Întâlnirea slovacilor din Ținuturile de Jos cu tema „La iarmaroc 2010"

Este deja a treia ediție a festivalului obiceiurilor și portului slovac din Ținuturile de Jos. Acest festival are caracter itinerant, deoarece se va muta anual din Ungaria spre Serbia, iar apoi în România, la Nădlac. Finanțarea acestei acțiuni comune pentru slovacii din Ținuturile de Jos, azi din trei țări diferite, a fost asigurată de Autoritatea pentru Slovacii din Diasporă. La eveniment au participat ansambluri folclorice din Serbia, Ungaria, România și Slovacia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2010 și fotocopia nr. 10 din fișier.

 

01-05.07.2010, Nitra (Slovacia). Are loc Festivalul Mondial al Maticei Slovace pentru Slovacii din Diasporă

La acest festival au participat tinerii slovaci din mai multe țări ale lumii unde există comunități numeroase de slovaci: Australia, Croația, Canada, Ungaria, Polonia, România, Serbia și SUA. Festivalul a început să fie organizat în anul 1980 la Waldkraiburg. Slovacii din România au fost reprezentați de ansamblul folcloric „Cerovina"din Valea Cerului (Čerpotok).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2010 și fotocopia nr. 9 din fișier.

 

09-11.07.2010, Detva (Slovacia). A 45-a ediție a serbărilor folclorice „Pod Poľanou" de la Detva

Aceste serbări sunt dintre cele mai vechi și cu tradiție din Slovacia. Slovacii din România au început să participe și să propage folclorul slovac original din Ținuturile de Jos încă de pe vremea comunismului. Au participat ansamblurile folclorice ale comunităților slovace din Cehia, Croația, Franța, Ungaria, România, Serbia, Australia, Irlanda, Canada, SUA sau Ucraina. Slovacii din România au fost reprezentați de ansamblul „Salašan" din Nădlac, cu soliștii Adelina Olaru și Ștefan Korch.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din iulie 2010 și fotocopia nr. 11.

 

09-12.07.2010, Kulpin (Serbia). Campusul de vară pentru coruri

Folosindu-se de fondurile asigurate de Departamentul pentru Slovacii din Diasporă, slovacii din Báčsky Petrovec (Serbia) au organizat un campus de vară pentru corurile slovace din Ținuturile de Jos. Din România a participat profesoara de muzică de la liceul din Nădlac Gabriela Jancsik. Activitatea s-a concentrat asupra metodelor de pregătire a pieselor corale și asupra muncii cu orchestrele de copii.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din iulie 2010.

 

25-31.07.2010, Costinești. Realizarea unui proiect interetnic cu tema „Vreau să învăț limba ta maternă"

Proiectul a fost organizat și finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice de pe lângă Guvernul României și realizat de Vasile Raescu. Au participat copii croați și maghiari din zona Carașului, ucraineni din Copăcele, germani din Orșova, cehi din Eibenthal și Gârnic, sârbi din Svinița, greci și bulgari din Craiova și romi din Turnu Severin. Copiii au prezentat programe proprii și au încercat să învețe câteva cuvinte din limba copiilor cu care a reușit să se împrietenească.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din iulie 2010.

 

16.08.2010, Nădlac/Nadlak. A fost înființată la Nădlac filiala Facultății de Asistență Socială a Universităţii Sf. Elisabeta din Bratislava

La facultate s-au înscris un număr de 35 de studenți din Nădlac, din care au reușit să promoveze în anul II 29 de studenți. Studiile decurg în limba slovacă și se adresează slovacilor din diasporă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2010.

 

29.08.2010, Făget/Gemelčička (județul Bihor). Are loc prima ediție a festivalului folcloric slovac pentru copii

La această primă ediție a festivalului de folclor slovac pentru copii au participat ansamblurile folclorice de copii „Salajka" din Făget, „Ďatelinka" din Vărzari, „Lipka" din Budoi și „Cerovina" din Valea Cerului.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2010 și fotocopia nr. 12 din fișier.

 

August 2010, Oradea/Veľký Varadín. Revista „Familia" publică lucrările prozatorului Ștefan Doval

Publicația orădeană cu profil cultural „Familia" publică în numărul său dublu 7-8 (iulie-august) două proze scurte ale autorului slovac Ștefan Doval: „Fata din pădure" și „Gerul".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2010.

 

30.08-10.09.2010, Praga. Curs metodic de predare a limbii cehe pentru cehii din diasporă

Karlova Univerzita din Praga a organizat un curs de predare a limbii cehe pentru cei care predau limba cehă în școlile din diasporă. Cursul a urmărit mai ales metode de predare a limbii ca limbă străină, însușirea regulilor gramaticii cehe, stăpânirea comunicării corecte. La acest curs au participat și cadrele didactice din Banatul de Sud.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2010.

 

23-26.09.2010, Nădlac/Nadlak. Cea de-a doua conferință a bisericilor evanghelice luterane slovace din diasporă

Tema acestei conferințe a fost „Mărturii ale trecutului, la baza viitorului evanghelicilor luterani slovaci ce trăiesc în diasporă". La conferință au luat parte mgr. Vladimir Skalsky, președintele Asociației Mondiale a Slovacilor din Diasporă, episcopul general al Bisericii Evanghelice Luterane, Miloš Klátik, alți oaspeți din Slovacia, Cehia, Croația, Canada, Ungaria și România. Referatele prezentate au vizat informații concrete despre activitatea din cadrul comunităților evanghelice luterane slovace din diasporă, evoluția lor de-a lungul istoriei, publicațiile cu caracter ecleziastic ale Editurii Tranoscius.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2010 și fotocopia nr. 13 din fișier.

 

24-26.09.2010, Nădlac/Nadlak. Are loc cea de-a XII-a ediție a festivalului folcloric slovac „Cez Nadlak je..."

Festivalul a fost organizat de filiala arădeană a UDSCR și finanțat de UDSCR și Oficiul pentru Slovacii din Diasporă. La festival au participat un număr de 29 de soliști din Ungaria, Serbia și România. Concursul de cântece populare a fost împărțit în trei categorii de vârstă: 7-12 ani, câștigată de reprezentanta din Ungaria Melinda Zsingorova (Tótkomlós), 13-18 ani, câștigată de Adela Bartolomejova din Nădlac, județul Arad, și peste 18 ani, câștigată de reprezentanta din Serbia, Olivera Gabriniova (Novi Sad).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2010 și fotocopia nr. 14 din fișier.

 

08.10.2010, Békéscsaba (Ungaria). Are loc ședința de lucru a Asociației Mondiale a Slovacilor din Diasporă

Printre alte probleme, a fost discutat și adoptat proiectul reprezentantului UDSCR, Pavel Hlasnik, de înființare a unei noi distincții numite Premiul „Samuel Tešedík", care să se adreseze tuturor slovacilor din diasporă. Premiul se va acorda la 2-3 personalități pentru activitate în domeniul învățământului, activitate dedicată timpului liber al copiilor, pentru opera de-o viață în sânul comunităților slovace, mai ales din Ținuturile de Jos.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2010.

 

14.10.2010, Timișoara/Temešvár. Deschiderea Consulatului Onorific al Republicii Cehe

În data de 14 octombrie a avut loc la Timișoara deschiderea festivă a Consulatului Onorific al Republicii Cehe. Au participat funcționarii ambasadei cehe din București, în frunte cu Excelența Sa Petr Dokladal, ambasadorul Republicii Cehe la București. Au mai participat reprezentanții altor 11 consulate din oraș, primarul orașului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, deputați și senatori din Caraș și Timișoara. În funcția de consul onorific a fost numit domnul Ștefan Mocka, originar din localitatea Sfânta Elena.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2010.

 

22-23.10.2010, Nădlac/Nadlak. Consfătuirile cadrelor didactice din școlile cu predare în limba slovacă

În luna octombrie UDSCR a organizat la Nădlac consfătuirile cadrelor didactice din școlile slovace din județele Arad și Bihor. Activitățile de specialitate au fost conduse de cadrele didactice de la Universitatea Matej Bell din Banska Bystrica (Slovacia): prof. dr. Brigita Šimonová Csc (literatura slovacă, literatura pentru copii, dramaturgie), PaedDr. Eva Ďurošová, mgr. Anita Murgasová (limba slovacă), mgr. Ján Sitarčík (proiecte), PaedDr. Katarína Lucinkiewiczová, dr. Elvíra Trunečková Csc. (educație fizică), dr. Ján Palovič (cultura națională).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2010.

 

23-30.11.2010, Szarvas (Ungaria). A avut loc cea de-a treia ediție a festivalului „Împreună pe podium"

În ultima săptămână din noiembrie, la Szarvas a avut loc festivalul „Împreună pe podium III", la care a participat și trupa de teatru amator din Nădlac Grupa X. Au mai participat trupe de teatru de amatori din Serbia, Slovacia și Ungaria. Trupa din Nădlac a prezentat piesa de teatru Junáčisko z Perneku („Eroul din Pernek"), pusă în scenă după comedia lui J. M. Sygne „Eroul din apus".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2011.

 

29.11-01.12.2010, Bratislava. Conferința Permanentăa Slovacilor din Diasporă

La Bratislava a avut loc în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2010 o nouă întrunire a Conferinței Permanente a Slovacilor din Diasporă. Tema întrunirii a fost „Republica Slovacă și slovacii din diasporă în anul 2010". La întrunirea convocată de premierul guvernului slovac, Iveta Radičova, au participat reprezentanții diferitelor organizații și instituții ale slovacilor din diasporă din 22 de state. Din România a participat o numeroasă delegație, condusă de deputatul și președintele UDSCR, Adrian Merka, vicepreședintele UDSCR, Pavel Hlasnik, președintele Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko" și alții. Printre altele, s-a discutat despre sistemul granturilor pentru cultură și învățământ asigurate de guvernul slovac pentru diasporă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2010.

 

04.12.2010, Nădlac/Nadlak. Ședința Prezidiului UDSCR

În data de 4 decembrie 2010 a avut loc la Nădlac ședința de lucru a Prezidiului UDSCR, sub conducerea președintelui Adrian M. Merka. Ordinea de zi a cuprins următoarele puncte: 1. Prezentarea activităților efectuate sub egida UDSCR, 2. Prezentarea activității deputatului din parlament, 3. Problemele din învățământ, 4. Discuții.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2010.

 

06.12.2010, Szeged (Ungaria). A fost semnat acordul de colaborare dintre slovacii din Ținuturile de Jos (Ungaria, Serbia, România)

La Szeged a avut loc o întrunire a slovacilor din cele trei țări vecine, ocazie cu care a fost analizată eficiența colaborării în anul curent și a fost elaborat planul colaborării în anul următor. Slovacilor din România le-au revenit următoarele acțiuni: 1. Seminarul cadrelor didactice din Ținuturile de Jos; 2. Festivalul folcloric Cez Nadlak je...;3. Festivalul folcloric internațional pentru tineretul slovac la Valea Cerului (județul Bihor); 4. Editarea revistei Dolnozemsky Slovak,cu patru publicații adiacente; 5. Premiul „Ondrej Ștefanko". Seminarul cu tema „Proza scriitorilor slovaci din Ținuturile de Jos"; 6. Enciclopedia slovacilor din diasporă pentru copii și tineret.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2010.

 

15-17.12.2010, București. Departamentul pentru Relații Interetnice de pe lângă Guvernul României a organizat seminarul cu tema „Istoria și educația interculturală"

La acest seminar au participat din partea UDSCR profesorii Alena Gecse, Dezideriu Gecse, Ján Kukučka și Anna Karolína Zimbran. Discuțiile principale au avut loc pe marginea referatului prezentat de Doru Dumitrescu de la Ministerul Învățământului, Cercetării, Tineretului și Sportului, intitulat „Aspectele actuale ale predării istoriei minorităților naționale din România". În partea a doua a seminarului au avut loc discuții libere cu scopul elaborării unui manual și a unui caiet de lucru, în continuarea celui existent, intitulat „Istoria minorităților naționale din România".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2011.

 

28.12.2010, Nădlac/Nadlak. Are loc ședința de lucru a prezidiului Societății Cultural-Științifice „Ivan Krasko"

Cu acest prilej este analizată noua culegere de poezii a poetului Ivan Miroslav Ambruš, intitulată „Până când poezia nu va striga". De asemenea, a fost pregătită conferința în cinstea poetului Ondrej Štefanko, dedicată prozei autorilor din Ținuturile de Jos.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2011.

 

29.12.2010, Nădlac/Nadlak. Conferința cadrelor didactice slovace

În data de 29 decembrie 2010 a avut loc la Nădlac o conferință a cadrelor didactice de limba slovacă, organizată de UDSCR și de Biserica Evanghelică Luterană Slovacă. Au fost prezente cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac. Cu acest prilej li s-a adus la cunoștință faptul că anual vor fi acordate Premiile Samuel Tešedík pentru profesorii merituoși.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2011.

 

Decembrie 2010, Moldova Nouă/Nova Moldava. Apare o nouă publicație despre cehii din Banat

În Moldova Nouă a apărut o nouă publicație a tandemului Francisc Draxel și Nicolae Pătruț, intitulată „Timp și istorie, adevăr și legendă, din satele cehe ale Banatului". Cartea se adresează potențialilor vizitatori ai Banatului de Sud și informează despre posibilitățile de cazare și despre obiectivele turistice din zonă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2011.