Minoritățile slovacă și cehă 2001

 

13.01.2001, Nădlac/Nadlak. Şedinţa Prezidiului UDSCR

La Nădlac a avut loc şedinţa de bilanţ de după alegerile parlamentare desfăşurate la sfârşitul anului precedent. În total, UDSCR a obţinut 5 686 de voturi, aproape dublu faţă de cât a fost necesar. Cele mai multe voturi s-au obţinut în judeţul Timiş, în acest mod Ana Florea a devenit pentru perioada 2000-2004 deputat în Parlamentul României. Elementul surpriză a fost înfiinţarea Uniunii Cehilor din România, care a concurat la alegeri UDSCR, fără succes însă. Cu acest prilej a fost publicată şi o declaraţie, care confirmă dezideratele promovate în premergătorii patru ani, adică în ultima legislaţie.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2001.

 

28.02.2001, Nădlac/Nadlak. Lansarea unui CD cu muzica populară slovacă

În incinta restaurantului „Koliba" din Nădlac a avut loc lansarea unui CD cu muzica populară slovacă, muzică promovată mai ales cu ocazia festivalului de cântec popular slovac „Cez Nadlak je../Prin Nădlac e...". Protagoniştii au fost cântăreţii Michal Sidor, Ján Jačiansky şi Mária Krajčíková. Meritele pentru această premieră absolută pentru cultura slovacă din România le revine şi muzicienilor profesionişti: Jozef Zifčák, Anton Sekáč şi Ondrej Kresan.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2001.

 

26-27 mai 2001, Gârnic/Gernik (jud. Caraş-Severin). Festivalul folcloric ceh

La Gârnic s-a desfăşurat cel de-al Treilea Festival al Folclorului Ceh din România. Au participat, ca de obicei, formaţiile folclorice din toate localităţile cu populaţie cehă din România. Au mai fost prezenţi reprezentanţii conducerii UDSCR, ai Ambasadei Cehiei din Bucureşti, reprezentanţii autorităţilor judeţene.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2001.

 

17.09.2001, Bucureşti/Bukurešť. Decernarea premiului Uniunii Scriitorilor din România

În incinta Teatrului Odeon din Bucureşti a avut loc ceremonia decernării premiilor Uniunii Scriitorilor din România. Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea operei scriitorilor români şi propagarea ei în străinătate a fost decernat poetului Ondrej Štefanko, din Nădlac. Premiul i-a fost acordat pentru traducerea poeziilor lui Ion Mircea şi A. Baconsky în limba slovacă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2001.