Minoritățile slovacă și cehă 1989

 

16-22.12.1989, Timişoara/Temešvar. Tinerii slovaci participă la revoluţie

Alături de miile de timişoreni de toate naţionalităţile, s-au aflat şi tinerii slovaci. Printre ei se găsea şi farmacistul Matei Beracko, care a fost mobilizat la Oficiul Farmaceutic din Timişoara pentru a alimenta spitalele suprasolicitate cu medicamente. Acordă primul ajutor soldaţilor răniţi alături de echipele medicale. În data de 20 decembrie este singurul călător în vagon, îndreptându-se spre Bucureşti pentru a rezolva aprovizionarea cu medicamentele necesare la Timişoara. Pe baricadele Timişoarei se mai aflau şi soldaţii în termen Ján Štafanko şi Rudolf Molnár, care au scăpat nevătămaţi.

 

22.12.1989, Arad. La demonstraţiile din centrul oraşului au participat şi tinerii slovaci

Din primele clipe ale revoluţiei din Arad au ieşit în stradă angajaţii marilor întreprinderi din oraş: Strungul, Întreprinderea de Vagoane, IMAR şi UTA. Aici erau angajaţi şi mulţi etnici slovaci, majoritatea din Nădlac. Unul din participanţii activi la demonstraţiile de pe bulevardul principal a fost şi Ondrej Koška, angajat la Strungul, şi campionul naţional de judo, profesorul Mihai Teleky.

 

24.12.1989, Caransebeş. Tânărul şofer slovac Michal Verecky este împuşcat

Tânărul şofer Michal Verecky conducea un camion plin de ajutoare umanitare din străinătate (medicamente şi alimente), când s-a iscat în centrul oraşului un schimb de focuri dintre garnizoana locală şi aşa-zişii „terorişti". Unul dintre gloanţe l-a nimerit în plin nedându-i posibilitatea să-şi ducă sarcina până la capăt.

 

26.12.1989, Nădlac/Nadlak. Constituirea unui grup de iniţiativă

Ondrej Štefanko preia iniţiativa organizării unui grup de iniţiativă care va prelua puterea locală şi va controla depozitul de arme de la sediul miliţiei locale. Acest grup va lua toate hotărârile necesare în perioada crizei şi a vidului de putere.