Minoritățile slovacă și cehă 2000
04.03.2000, Nădlac/Nadlak. Comitetul de coordonare al UDSCR
La Nădlac a avut loc şedinţa Comitetului de coordonare al UDSCR. În cadrul lucrărilor a fost prezentată darea de seamă pe anul 1999, prezentată de organul executiv. A fost discutată problema repartiţiei mijloacelor financiare, pe cele patru zone autonome, dar şi pe comisii. Tema centrală a fost, din nou, pregătirea strategiei pentru alegerile următoare şi desemnarea candidaţilor.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2000.
12-14 mai 2000, Nădlac/Nadlak. Zilele Culturii Slovace
Organizaţia locală Nădlac a UDSCR, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, a organizat cea de-a opta ediţie a Zilelor Culturii Slovace din România. De data aceasta, o nouă abordare şi concepţie a făcut ca în afară de dansul şi cântecul popular, să se facă loc şi pentru literatură şi teatru. A fost aniversat jubileul a doi poeţi slovaci importanţi: Ivan Miroslav Ambruš şi Ondrej Štefanko.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2000.
16.09.2000, Nădlac/Nadlak. Comitetul de coordonare al UDSCR
În cadrul Comitetului de coordonare au fost analizate alegerile din anul curent. Bilanţul acestora a fost următorul: primari - în oraşul Nădlac (jud. Arad) şi Gârnic (jud. Caraş-Severin); consilieri - judeţul Mehedinţi (2), judeţul Caraş-Severin (6), Timiş (2), judeţul Arad (8), judeţul Bihor (8). O nesincronizare a fost constatată la Şinteu (jud. Bihor) cât şi în mai multe localităţi din Caraş-Severin, unde slovacii, respectiv cehii, au obţinut locuri de consilieri, însă pe listele altor partide politice.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2000.
07.10.2000, Nădlac/Nadlak. Comitetul de coordonare al UDSCR
La şedinţă punctul principal al discuţiilor l-a reprezentat stabilirea candidatului pentru alegerile parlamentare din acest an. Întrucât niciun judeţ nu poate asigura cele 3 500 de voturi necesare pentru un candidat, rămâne să se respecte un algoritm de dinainte stabilit. Până acum au fost reprezentate zonele Bucureşti, Bihor şi Caraş-Severin. Ar trebui să urmeze judeţul Arad, dar intrarea sa se poate face numai prin judeţul Bihor, unde sunt cei mai mulţi alegători slovaci. De această realitate se foloseşte preşedintele P. Kubalak, care refuză să respecte algoritmul acceptat de toate celelalte zone. Problema rămâne nerezolvată.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2000.
07-08 octombrie 2000, Nădlac/Nadlak. Festivalul Cântecului Popular Slovac
La Nădlac are loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Cântecului Popular Slovac din România, cu titlul „Cez Nadlak je...". Organizatorul festivalului a fost organizaţia judeţeană Arad a UDSCR şi, în mod special dirijorul şi muzicianul, Jozef Zifčák. Un rol important l-a avut orchestra „Salašan". Chiar dacă s-a înregistrat o bogată participare din străinătate, primele locuri au fost obţinute de artiştii locali: locul I - Michal Sidor, locul II - Mária Krajčíková, locul III - Mariána Václavíková.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2000.
19-22 octombrie 2000, Nădlac/Nadlak. Consfătuirile cadrelor didactice din şcolile cu limba de predare slovacă
În luna octombrie la Nădlac a avut loc cea de-a doua ediţie a Consfătuirilor cadrelor didactice din şcolile slovace. Evenimentul a avut loc sub egida Ministerului Educaţiei şi a fost finanţat de UDSCR. Lectorii din Slovacia au fost de la Universitatea „Matej Bel" din Banska Bystrica: Anita Murgašova, Eva Ďurošova, Aleš Štestka.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2000.