Minoritățile slovacă și cehă 2007

 

04.02.2007, Nădlac/Nadlak. Şedinţa Prezidiului UDSCR

La această şedinţă a fost adoptat bugetul pe anul curent. Cei 1 803 800 de lei au fost repartizaţi pentru mai multe activităţi: 94 de activităţi cultural-educative, 10 titluri de carte, alte cheltuieli administrative şi investiţii.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2007.

 

17-24 februarie 2007, Moldova Nouă/Nova Moldava, Nădlac/Nadlak,Timişoara/Temešvár, Valea Cerului/Čerpotok. Alegeri în organizaţiile zonale

În luna februarie, ca urmare a alegerilor, s-a modificat structura organizatorică a UDSCR. La Moldova Nouă au fost aleşi: František Draxler - preşedinte, František Roch şi Emil Flaška - vicepreşedinţi şi Josef Bouda - secretar. La Timişoara au fost aleşi: Anka Rončáková - preşedinte, Vlastík Albert - vicepreşedinte şi Irina Šubertová - secretară. La Valea Cerului (judeţul Bihor): František Merka - preşedinte, Jozef Michalec - vicepreşedinte şi Michal Karkuš - secretar. La Nădlac au fost aleşi: Pavel Hlásnik - preşedinte, Ján Kukučka - vicepreşedinte şi Bianka Pascu - secretar

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2007.

 

15.03.2007, Bratislava. Are loc prezentarea revistei „Dolnozemsky Slovak"

La clubul scriitorilor din Bratislava are loc prezentarea revistei Dolnozemsky Slovak pentru publicul din capitală. În acelaşi timp, este lansată şi lucrarea ştiinţifică de înaltă valoare pentru slovacii din România, „Atlasul culturii tradiţionale a slovacilor din Europa de Est şi Sud", editată sub conducerea lui Mojmir Benža.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2007.

 

10-14 aprilie 2007, Oradea/Veľký Varadín. Olimpiada de limbă şi literatură slovacă

La Oradea s-a desfăşurat Olimpiada de limbă şi literatură maternă pentru slovaci, cehi şi sârbi. Au participat 61 de concurenţi slovaci, 19 cehi şi 49 sârbi. Lucrările s-au desfăşurat sub coordonarea inspectorului general Vieroslava Timarova şi a doamnei Dagmar Anoca, de la Universitatea din Bucureşti.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2007.

 

14.04.2007, Nădlac/Nadlak. Are loc ultima întrunire a Prezidiului UDSCR înainte de congres

Prezidiul UDSCR s-a întrunit la Nădlac, la sediul Uniunii, pentru a pregăti Congresul şi alegerile. În centrul discuţiei au fost propunerile de schimbare a statutului. Propunerile vizează adaptarea sa la noua Lege a minorităţilor şi descentralizarea. Contrapropunerea pentru amendamente la statut a vinit de la deputatul Adrian Merka, care a dorit păstrarea, în mare, a actualei organizări, dar şi măsuri de înăsprire a disciplinei, cu posibilitatea de excludere a celui ce nu respectă statutul Uniunii. Cu acest prilej, Ondrej Štefanko îşi depune demisia din funcţia de redactor al revistei Naše snahy.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2007.

 

28.04.2007, Băile Felix. Cel de-al V-lea Congres al UDSCR

La Băile Felix a avut loc cel de-al V-lea Congres al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România. Au participat 189 de delegaţi, din 63 de organizaţii locale. Lucrările au fost conduse de către secretarul în funcţie, domnul Michal Karkuš, întrucât Ondrej Štefanko a demisionat din toate funcţiile deţinute, iar vicepreşedintele Ana Florea nu a participat la congres. Au fost adoptate amendamentele la statutul Uniunii, propuse de organizaţia zonală Bihor. Apoi s-au desfăşurat alegerile în urma cărora, noua conducere a Uniunii este următoare: Adrian Miroslav Merka - preşedinte, Bianka Pascu - secretar general, Pavel Hlasnik (Arad), Jozef Michalec (Bihor), Mária Ana Rončáková (Timiş) şi František Draxler - vicepreşedinţi (Caraş-Severin). În Prezidiul Uniunii au mai fost aleşi: Michal Babinský, František Merka, Alexander Mlynarčík, František Kapusniak, Josef Mašek. În Comitetul de coordonare au mai fost aleşi alţi 83 de membri: 11 membri ai Prezidiului, 9 din judeţul Arad, 7 din judeţul Timiş, 41 din judeţul Bihor şi 17 din judeţul Caraş-Severin.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2007.

 

16-17 mai 2007, Nădlac/Nadlak. Delegaţie din Slovacia în România

La sediul Uniunii au venit oaspeţi din Slovacia: oameni de afaceri din Slovacia centrală, în frunte cu fondatorul fundaţiei „Fonduri neinvestiţionale slovaci către slovaci", domnul Gustáv Krajčí. S-au discutat posibilităţile cooperării comerciale şi economice cu judeţele apusene ale României.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2007.

 

17-20 mai 2007, Nădlac/Nadlak. Workshop cu participare internaţională

La sediul UDSCR din Nădlac a fost organizat un workshop cu tema „Diaspora slovacă şi evoluţia ei în ochii tinerilor membri ai comunităţii/Slovenská diaspora a jej pretváranie vo vízii mladých príslušníkov komunít". Acesta a fost unul dintre evenimentele ce fac parte din acordul tripartit încheiat între reprezentanţii organizaţiilor slovace din Serbia, Ungaria şi România.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2007.

 

04-05 iunie 2007, Arad-Bihor. Vizita vicepremierului slovac

Vicepremierul slovac, Dušan Čaplovič, a vizitat mai multe localităţi locuite de slovaci, din judeţele Bihor şi Arad. A fost o vizită informală, ce urma a fi baza viitoarelor discuţii despre posibilitatea finanţării unor proiecte în domeniul culturii şi educaţiei în diaspora slovacă din România.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2007.

 

11.08.2007, Sf. Elena/Sv.Helena. Festivalul folcloric al cehilor

În localitatea cărăşană Sf. Elena avut loc cel de-al 10-lea Festival Folcloric al Cehilor din România. Au participat ansambluri şi spectatori din judeţele vecine şi din Serbia. În total, un număr de 285 de participanţi s-au bucurat de acest eveniment.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2007.

 

25-26 august 2007, Şinteu/Nova Huta. Aniversarea a 190 de ani de la fondarea localităţii

În localitatea bihoreană Şinteu au avut loc serbările prilejuite de aniversarea a 190 de ani de la fondarea localităţii. La festivităţile organizate cu acest prilej au participat deputatul şi preşedintele UDSCR, Adrian Merka, ambasadorul slovac la Bucureşti, Jan Soth, autorităţi locale şi judeţene.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2007.

 

22-23 septembrie 2007, Valea Cerului/Čerpotok. Festival folcloric

În Valea Cerului din judeţul Bihor s-a desfăşurat în premieră Festivalul Internaţional de Folclor pentru Tineret. Au participat ansambluri folclorice din ţară, din Ungaria şi Slovacia. Au participat reprezentanţii conducerii UDSCR, ai autorităţilor locale şi judeţene.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2007.

 

25.09.2007, Bucureşti/Bukurešť. Şedinţa Consiliului Minorităţilor Naţionale

La iniţiativa Departamentului pentru Relaţii Interetnice a avut loc o şedinţă a Consiliului Minorităţilor în cadrul căreia au fost dezbătute următoarele probleme: reprezentarea minorităţilor în conducerile şcolilor unde învaţă şi minorităţi; aprobarea claselor cu un număr mai mic de 5 elevi ce aparţin minorităţilor; predarea istoriei şi a geografiei în limbile materne; predarea limbii române după programe şi manuale speciale, adaptate nevoilor copiilor ce aparţin minorităţilor etnice.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2007.

 

28-30 septembrie 2007, Nădlac/Nadlak. Are loc cea de-a noua ediţie a festivalului-concurs „Cez Nadlak je..."

Tradiţionalul concurs pentru tinerii solişti slovaci a avut loc anul 2007 în luna septembrie. Şi de data aceasta, baza succesului l-a reprezentat orchestra „Sálašan" şi dirijorul ei, Jozef Zifčák. Participanţii din România, Serbia, Ungaria şi Croaţia au fost repartizaţi de data aceasta în trei categorii de vârstă, astfel încât au fost acordate mult mai multe premii. Şi de data aceasta, premiile principale au luat drumul către Serbia, respectiv Ungaria.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2007.

 

12-14 octombrie 2007, Băile Felix. Consfătuirile cadrelor didactice

La Băile Felix s-au desfăşurat consfătuirile cadrelor didactice ce predau în limba slovacă. Ca de obicei, la consfătuiri au fost aduşi specialiştii şi lectorii de la Centrul Metodologic din Banska Bystrica.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2007.

 

25-26 octombrie 2007, Bratislava. Conferinţă pe tema patrimoniului cultural al diasporei slovace

La Bratislava a avut loc, la iniţiativa Institutului pentru Slovacii din Străinătate, o conferinţă cu tema: „Patrimoniul cultural al slovacilor din străinătate şi baza de date despre această problemă". Au participat din partea UDSCR: Pavel Hlasnik, Juraj Balint şi Ján Kukučka. S-a discutat despre starea actuală a bibliotecilor, arhivelor şi a fondurilor, şi s-au stabilit direcţiile generale de activitate pentru partea slovacă, cât şi pentru membrii diasporei, în vederea păstrării acestor bogăţii spirituale naţionale.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2007.

 

13.12.2007, Arad. Decernarea premiului Uniunii Scriitorilor

Filiala arădeană a Uniunii Scriitorilor din România a decernat pentru a treia oară un premiu aceluiaşi poet slovac din Nădlac, Ivan Miroslav Ambruš. De data aceasta, premiul a fost decernat pentru culegerea de poezii „Coborârea într-un zâmbet".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2008.