Minoritățile slovacă și cehă 2008
13.02.2008, Nădlac/Nadlak. Moare Adam Suchansky
În data de 13 februarie 2008, moare subit poetul Adam Suchansky, membru al Cenaclului literar „Ivan Krasko" şi unul dintre laureaţii Uniunii Scriitorilor, pentru poezia în limba slovacă. Ultimele lui culegeri de poezii publicate au fost: Ghilotina roz/Ružová gilotína, Sarea mărilor lunare/Soľ mesačných morí şi Aripile lichide ale lui Icarus/Skvapalnené krídla Ikara.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2008.
20.02.2008, Nădlac/Nadlak. Moare Ondrej Štefanko
Nestorul mişcării culturale slovace din România, Ondrej Štefanko, a decedat după o lungă boală mistuitoare. A publicat zeci de poezii, eseuri, studii, culegeri de poezie, traduceri. A condus Editura „Ivan Krasko", era redactor la mai multe publicaţii: Naše snahy, Rovnobežné zrkadlá, Dolnozemský Slovák. Era laureatul a şapte premii din partea Uniunii Scriitorilor din România. Timp de trei legislaturi a fost preşedinte, respectiv prim-vicepreşedinte al UDSCR.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2008.
07.03.2008, Nădlac/Nadlak. Şedinţă extraordinară a Societăţii „Ivan Krasko"
După pierderea a doi membri marcanţi, societatea trebuia reorganizată. La conducerea ei este ales Ivan Miroslav Ambruš - preşedinte şi Dagmar Anoca - secretară. Preşedintele Cenaclului literar „Ivan Krasko" devine prozatorul şi redactorul Štefan Dováľ.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2008.
29.04-02 mai 2008, Bucureşti/Bukurešť. Olimpiada - faza pe ţară
Cea de-a 16-a ediţie a Olimpiadei de limba şi literatură maternă pentru elevii slovaci, cehi şi sârbi a avut loc la Bucureşti. Din partea slovacă au participat 63 de concurenţi. Premiile au fost acordate prin finanţarea venită din partea UDSCR.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2008.
08.05.2008, Bucureşti/Bukurešť. Lansare de carte
În incinta Ambasadei Cehiei de la Bucureşti a avut loc lansarea cărţii „Învingătorii muntelui" de Francisc Draxler şi Nicolae Pătruţ. Cartea este bilingvă (cehă şi română) şi descrie comunitatea cehă, de la stabilirea ei pe aceste meleaguri, până azi.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2008.
17-18 mai 2008, Valea Cerului/Čerpotok. Festivalul Internaţional pentru Copii
La Valea Cerului are loc cea de-a doua ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional dedicat tineretului. Organizatorul a fost filiala bihoreană a UDSCR, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Au participat tinerii din localităţile cu populaţie slovacă şi cehă din ţară, dar şi oaspeţi din Serbia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5-6 din iunie 2008.
01.06.2008, Nădlac/Nadlak. Alegeri locale
La alegerile locale din acest an, candidaţii UDSCR nu au obţinut niciun loc de primar, iar la consilieri s-au obţinut doar 14 locuri, în zece localităţi.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2008.
17.06.2008, Bratislava. Premiul pentru activitate umanitară
La Bratislava, în Sala de oglinzi a palatului prezidenţial, s-au decernat premiile pentru activitatea umanitară şi caritabilă în rândul bătrânilor şi copiilor. Printre laureaţi s-a numărat şi preotul sălăjan din satul Plopiş, care conduce o instituţie caritabilă şi are grijă de copiii orfani, Martin Rolnik.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2008.
01.09.2008, Bratislava. Decernarea distincţiilor de stat
În incinta palatului prezidenţial din Bratislava, preşedintele Slovaciei, Ivan Gašparovič, a decernat distincţii de stat unui număr de 18 personalităţi marcante ale culturii slovace. Printre cei premiaţi s-a aflat post-mortem şi poetul slovac Ondrej Štefanko. Acesta a fost distins in memoriam cu Ordinul Crucii Albe clasa a II-a. Distincţia a fost preluată de fiica poetului defunct, Tatiana Štefankova.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2008.
13.09.2008, Nădlac/Nadlak. Aniversarea a 60 de ani de liceu pedagogic
La Nădlac, la sediul UDSCR, a avut loc şedinţa festivă ce a marcat 60 de ani de la începuturile învăţământului pedagogic slovac la Nădlac (anul şcolar 1948/1949). Evenimentul a fost marcat de o serie de manifestări culturale: expoziţie de fotografii, recital de cântec, dans şi poezie.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2008.
19-21 septembrie 2008, Nădlac/Nadlak. Ediţie jubiliară a festivalului „Cez Nadlak je..."
La Nădlac a avut loc cea de-a zecea ediţie a festivalului-concurs „Cez Nadlak je...". Au participat interpreţi din România, Serbia, Croaţia şi Ungaria, în total un număr de 33, distribuiţi în trei categorii de vârstă. Categoria cea mai mică a fost câştigată de Juraj Sudi, din Serbia, categoria mijlocie de Adela Bartolomejova, din România, şi categoria mare de Maria Krajčíkova Bontea.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2008.
21-23 octombrie 2008, Nădlac/Nadlak. Seminarul internaţional
Conducerea UDSCR şi Societatea pentru Educaţie şi Consiliere din Nădlac au organizat un seminar cu tema: „Problemele învăţământului slovac din străinătate şi relaţiile lui cu ţara mamă". La lucrări au participat profesori de liceu, cadre universitare şi cercetători din România, Slovacia, Serbia, Croaţia şi Ungaria. Prezenţi au fost şi reprezentanţii ministerelor educaţiei din Slovacia şi România. În încheiere, s-au stabilit măsurile de sprijinire a sistemelor de învăţământ din diaspora slovacă din Europa. Cu acelaşi prilej, reprezentanţii Ministerului Educaţiei slovac au înmânat doamnei inspector general, Vieroslava Timarova, Medalia Sfântului Gorazd, pentru contribuţia sa la dezvoltarea învăţământului slovac din România. Medalia a fost înmânată împreună cu scrisoarea de mulţumire din partea Ministerului Educaţiei din Slovacia.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2008.
06-08 noiembrie 2008, Bratislava. Conferinţa permanentă Slovacia şi slovacii din străinătate 2008
În incinta City Hotel Bratislava s-au desfăşurat lucrările Conferinţei permanente Slovacia şi slovacii din străinătate 2008. Din România a participat o delegaţie numeroasă: Adrian Merka, Pavel Hlasnik, Bianka Pascu, Ivan Ambruš, Juraj Bálint, Pavel Husárik, Ján Mlynarčík. În total, au participat 101 delegaţi din 25 de ţări. S-au discutat problemele legate de posibilităţile guvernului slovac de a ajuta învăţământul slovac din străinătate (ajutor financiar, manuale, material didactic, lectori).
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2008.
22.11.2008, Nădlac/Nadlak. Seminar ştiinţific
La iniţiativa Societăţii pentru Educaţie şi Consiliere, în colaborare cu UDSCR, a avutloc la Nădlac un seminar educativ cu tema „Cultivarea porumbului la slovacii din Ţinuturile de Jos". La seminar au participat 34 de cultivatori de porumb, din România şi Serbia. A fost elaborat un program de colaborare cu agricultorii slovaci din Serbia.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2008.
24.11.2008, Budoi/Bodonoš. Dezvelirea bustului episcopului Jozef Kozáček
La Budoi a avut loc festivitatea de dezvelire a bustului marelui corifeu al luptei naţionale a slovacilor din secolul al XIX-lea, Jozef Kozáček. Episcopul a fost unul dintre fondatorii Societăţii „Matica Slovenska" şi preşedinte al acesteia. A contribuit la fondarea Societăţii Sf. Vojtech, a gimnaziului slovac din Kláštor pod Znievom. A sprijinit financiar editarea a două ziare în limba slovacă: Pešťbudínske vedomosti şi Národnie noviny. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut la Oradea, şi tocmai de aceea liceul din Budoi îi poartă numele. Un bust similar a fost plasat şi la Oradea.
Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2008.