Minoritățile slovacă și cehă 1998

 

Ianuarie 1998, Arad. Bienalul internaţional de grafică şi pictură

Uniunea Artiştilor Plastici a organizat, la Arad, mai întâi Bienalul de Vară iar mai târziu expoziţia denumită Salonul de Iarnă. La aceste expoziţii participă şi artistul plastic Maria Štefankova, cu lucrările: Clepsidra, Ochiul câmpiei şi Pasăre demonică. În aceste lucrări se artista se inspiră din realităţile locurilor natale şi transformând tradiţiile spre a fi percepute de omul modern.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 1998.

 

Ianuarie 1998, Nădlac/Nadlak. O nouă apariţie editorială

În ediţia Caiete ştiinţifice a Editurii „Ivan Krasko", apare o nouă carte a tinerilor autori Pavel Hlasnik şi Bianka Pascu: Slovacii din România/Slovaci v Rumunsku. În acelaşi timp, apare şi cartea profesoarei Maria Štefankova, Îmbrăcămintea slovacilor din Nădlac/Odev nadlackych Slovakov.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 1998.

 

 

23-27 martie 1998, Nădlac/Nadlak. Olimpiada de limbă şi literatură slovacă

În vacanţă de primăvară la Liceul „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac a avut loc Olimpiada de limbă şi literatură slovacă - faza finală. Au participat elevii din clasele VII-XII, din toate şcolile cu limba de predare slovacă. Cu acest prilej a venit la Nădlac şi o delegaţie din partea Universităţii „Konštantín Filozof" din Nitra (Slovacia) condusă de rectorul Peter Liba.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 1998.

 

Aprilie 1998, Nădlac/Nadlak. Statutul UDSCR modificat

Este modificat statutul UDSCR.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 1998.

 

22-24 mai 1998, Košice (Slovacia). Memorialul Štefan Jačianský

Štefan Jačianský a fost antrenorul naţionalei slovace de fotbal şi mai târziu al clubului de fotbal 1.FC Košice. Fiind originar din Nădlac, au fost organizate mai multe meciuri între echipele de fotbal din Košice şi Nădlac, de la juniori până la seniori.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 1998.

 

07.06.1998, Timişoara/Temešvár. Comemorarea centenarului de la naşterea pictorului Julius Podlipny

Numărul 3 al revistei Naše snahy este dedicat vieţii şi operei marelui maestru de origine slovacă ce a trăit şi creat la Timişoara. În luna iunie a fost inaugurată expoziţia comemorativă cu titlul „Julius Podlipny.1889-1998". În data de 30 iunie au fost organizate alte acţiuni în cinstea maestrului. Primarul oraşului, Gheorghe Ciuhandu, a acordat titlul de cetăţean de onoare post-mortem marelui maestru, titlu preluat de soţia sa, doamna Anne Marie Hehn Podlipny. Elevii săi au prezentat mai multe filme despre viaţa şi opera maestrului. Au fost expuse 160 de lucrări semnate Podlipny.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din august 1998.

 

27-28 iunie 1998, Nădlac/Nadlak. Zilele Culturii Slovace

În iunie a avut loc o nouă ediţie a Zilelor Culturii Slovace din România. Organizatorii au fost: Casa de cultură din localitate, UDSCR şi KVSIK. Remarcabil este simpozionul cu tema „Integrarea minorităţii slovace din România în valorile culturale ale euroregiunii". Alte acţiuni însemnate au fost expoziţia de carte autohtonă şi programul folcloric.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 8 din august 1998.

 

10-11 octombrie 1998, Sf.Elena/Sv. Helena. Zilele Culturii Cehe

Cu prilejul inaugurării noii şcoli cu limba de predare cehă, la Sf. Elena a avut loc şi un festival folcloric. Au luat parte personalităţi politice importante: preşedintele Senatului Republicii Cehia, Petr Pithart, ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Jaromir Plišek, iar din partea română, de la Ministerul Culturii, Jaroslava Colotezo, de la Ministerul Educaţiei, József Kötő, şi deputatul din partea UDSCR, domnul Josef Paneš.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 1998.

 

21-22 noiembrie 1998, Băile Felix. Cel de-al III-lea Congres al UDSCR

La Băile Felix, în judeţul Bihor, a avut loc cel de-al III-lea Congres al UDSCR. Cu acest prilej a fost adoptată o declaraţie. Cele mai importante idei se refereau la: apărarea identităţii naţionale a slovacilor şi cehilor, folosirea limbii materne în instituţiile de stat, inscripţii bilingve, asigurarea reprezentării celor două naţionalităţi în cadrul organelor de stat, susţinerea noii legi a învăţământului, a legii minorităţilor naţionale, finanţarea editării de manuale şi a cursurilor de perfecţionare pentru cadrele didactice minoritare, sprijinirea Bisericii, culturii, libertatea conştiinţei, a cuvânzului etc., dezvoltarea relaţiilor cu ţările de origine. La acest congres a fost aprobat şi noul statut al uniunii şi a fost aleasă o nouă conducere care avea următoarea componenţă: Peter Kubaľák - preşedinte, Ondrej Štefanko - vicepreşedinte şi Ján Kukučka - secretar general. De acum, cele patru zone, 1 - Arad, 2 - Bihor, Sălaj, Satu Mare, 3 - Timiş, 4 - Caraş-Severin, Mehedinţi, vor avea autonomie financiară şi administrativă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 1998.

 

12.12.1998, Nădlac/Nadlak. Şedinţa Prezidiului UDSCR

La şedinţă au fost organizate comisiile de specialitate: 1 - Financiară: Pavel Gondek, Michal Karkuš, Diana Fábry; 2 - Învăţământ şi tineret: Vieroslava Timarova, Jozef Mlynarčík, Pavel Husárik, František Roch, Pavel Hlásnik; 3 - Social-politică: Michal Babinský, Ján Kukučka, Imrich Ferik; 4 - Editorial-redacţională: Dagmar Anoca, Ivan Miroslav Ambruš, Ondrej Štefanko; 5 - Culturală: Jozef Mašek, Jozef Zifčák jr., Bianka Pascu, Ľudovít Bobčok; 6 - Ştiinţifică şi de cercetare: Pavel Rozkoš, Mária Štefankova, Eva Lehotska. Uniunea va fi reprezentată în comisiile de la Consiliul pentru Minorităţi Naţionale de către Josef Paneš, Ondrej Štefanko, Dagmar Anoca, Vieroslava Timarova şi Pavel Vilim.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 1999.