Minorităţile slovacă şi cehă 2013

 

16.01.2013, Livada (județul Satu Mare). Comemorarea victimelor de pe frontul sovietic

La Livada, în Satu Mare, are loc comemorarea victimelor căzute pe frontul de pe Don în cel de-al Doilea Război Mondial. Conform surselor oficiale, acolo au căzut circa 150 000 de soldați români. Printre victime se numărau și slovacii aflați în armata română, dar și în cea maghiară, din cauza ocupării unei părți din Transilvania de către Ungaria. Paul Dancu, președintele organizației zonale a UDSCR, a predat primarului localității documentele din arhivele militare care atestă moartea a 22 de slovaci din cadrul armatei române.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 1 din ianuarie 2013.

 

18.01.2013, Báčsky Petrovec (Serbia). A avut loc ședința de lucru a membrilor redacției revistei comune „Dolnozemský Slovák"

În capitala slovacilor din Serbia, Báčsky Petrovec, a avut loc ședința de lucru a revistei „Dolnozemský Slovák", la care au participat membri ai redacției din Ungaria, România și Serbia. Din România au participat Ivan Miroslav Ambruš și Pavel Hlásnik. A fost analizată activitatea publicistică pe anul precedent și s-au stabilit cărțile ce vor fi publicate în anul în curs. Printre acestea s-a numărat și studiul lui Pavel Husarik: „Asociația de înmormântări din Nădlac în context local și general".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2013 și fotocopia nr. 25 din fișier.

 

Ianuarie 2013, Nădlac/Nadlak. Se face bilanțul activității Editurii „Ivan Krasko"

La sediul Editurii „Ivan Krasko" din Nădlac a avut loc ședința de lucru în cadrul căreia s-a făcut bilanțul activității editoriale pe anul precedent. Dintre autorii din România sunt amintiți: Dagmar Maria Anoca, cu cartea „Slovacica miscellanea", în care autoarea analizează studiile și articolele slovacilor din România care au fost publicate de-a lungul timpului. Următoare carte a fost cea a autoarei nădlăcane Anna Chișa, intitulată „Samozrejmosti" („Lucruri evidente"). A mai apărut culegerea de referate de la conferința cu tema „Biserica Evanghelică în viața slovacilor din Ținuturile de Jos". Această conferință a fost organizată cu prilejul aniversării a 200 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii evanghelice din Nădlac.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 2 din februarie 2013.

 

20.02.2013, București. Au loc dezbateri în cadrul Comisiei de învățământ de pe lângă Departamentul pentru Relații Interetnice

Cu acest prilej a fost ales un nou comitet și s-a stabilit ca în anul 2013 să se serbeze Ziua Internațională a Limbii Materne. Anul 2013 trebuie declarat Anul European al Cetățenilor. Din partea slovacilor a participat doamna Timar Vieroslava Elisabeta, în calitate de secretar.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2013.

 

15-16.03.2013. Nădlac/Nadlak. A fost decernat Premiul „Ondrej Štefanko"

Societatea Cultural-Științifică „Ivan Krasko", în colaborare cu Asociația Mondială a Slovacilor din Diasporă, a decernat Premiul „Ondrej Štefanko" pe anul 2013. Premiul se acordă pentru contribuția la dezvoltarea și propagarea literaturii slovace în străinătate. Premiul a fost decernat la trei personalități marcante: PaedDr. Peter Andruška, dr. Michal Harpáň și mgr. Pavel Hlásnik (din Nădlac). În continuare a avut loc conferința cu tema „Slovacii din Ținuturile de Jos - granițele definirii".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2013 și fotocopia nr. 26 din fișier.

 

21.03.2013, București. Conferința cu prilejul jubileului de 55 de ani de la moartea clasicului literaturii slovace Ivan Krasko

Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității din București a organizat o conferință în cinstea poetului slovac Ivan Krasko - reprezentantul simbolismului european. Cu acest prilej, conferențiarul universitar Dagmar Maria Anoca a ținut o prelegere cu teme „Ivan Krasko și contribuția sa la modernizarea poeziei slovace". Ivan Krasko a studiat la Sibiu și Brașov și a tradus multe opere literare românești în limba slovacă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 3 din martie 2013.

 

29.04.2013, Nădlac/Nadlak. Apariții literar-artistice la Editura „Ivan Krasko"

La sediul editurii din Nădlac a fost vizionat filmul documentar al autorului Michal Babiak, intitulat „Constructorul Harminc". Este vorba despre arhitectul Michal Miloslav Harminc, originar din Voivodina sârbească, ce a proiectat nu mai puțin de 800 de clădiri pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar. Printre ele se numără și clădirea Liceului Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac. În aceeași zi a fost lansată cartea apărută în colecția „Dolnozemsky Slovak": „Krátke dejiny dolnozemských Slovákov" („O scurtă istorie a slovacilor din Ținuturile de Jos") a autorului slovac Miroslav Kmeť.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 5 din mai 2013.

 

Aprilie 2013, Nădlac/Nadlak. Editura „Ivan Krasko" publică cartea autoarei Helena Kresova „Ritualurile de familie ale minoritarilor cehi din Banatul românesc"

Autoarea a fost lector de limbă cehă în România și a avut timp să culeagă informațiile necesare pentru publicarea cărții. În afară de partea științifică, cartea cuprinde și partiturile cântecelor populare, precum și o anexă cu fotografii.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 4 din aprilie 2013.

 

14-15.06.2013, București. Are loc conferința cu prilejul aniversării a 1150 de ani de la misiunea de creștinare a slavilor de către Chiril și Metodiu

Conferința s-a desfășurat la Universitatea din București și a fost organizată de ambasadele slave din București: cehă, slovacă, poloneză, bulgară și macedoneană. Au participat 30 de oameni de știință din Bulgaria, Croația, Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia, Rusia și România. S-a discutat pe marginea problematicii misiunii lui Chiril și Metodiu în Moravia Mare.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2013.

 

14-16.06.2013, Valea Cerului/Čerpotok. Are loc Festivalul Folcloric Slovac pentru Tineret

Organizatorii festivalului au fost, ca de obicei, UDSCR și Departamentul pentru Slovacii din Diasporă. Au participat oficialități române și slovace. De asemenea, au participat și ansamblurile folclorice din România, Slovacia și Serbia.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2013.

 

07-15.07.2013, Banska Bystrica. Are loc tabăra de vară dedicată teatrului de păpuși

Un număr de șase elevi și o profesoară de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky" din Nădlac au luat parte la activitățile din cadrul acestei tabere. Cursurile au avut loc sub conducerea actorilor de la „Divadlo na razcesti" din Banska Bystrica. Copiii au încercat să-și însușească cunoștințe legate de mimică, elaborarea măștilor, pictura feței, producerea de păpuși din materiale textile. Au fost vizionate mai multe piese de teatru.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2013.

 

29.07.2013, Băile Herculane. A avut loc întâlnirea anuală a președinților organizațiilor locale ale UDSCR

Cu toții au participat la seminarul „Cehii și slovacii - trecut, prezent și viitor". Au fost prezentate mai multe materiale despre dinamica populației de slovaci și cehi din România, ca și despre școlile minoritare și perspectiva dezvoltării lor. Apoi Comitetul de coordonare a dezbătut pe marginea bugetului și a folosirii lui raționale.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7 din iulie 2013.


 

06.09.2013, Nădlac/Nadlak. S-au stabilit laureații Premiului „Samuel Tešedík"

La sediul UDSCR din Nădlac s-a întrunit comisia de decernare a Premiului „Samuel Tešedík" pentru activitate prodigioasă în domeniul învățământului. Beneficiarii acestui premiu pe anul 2013 au fost: Olga Suchansky din Nădlac (România), Edita Pečeňová din Békéscsaba (Ungaria) și Ján Kaňa din Boľovce (Serbia).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 9 din septembrie 2013.

 

27-29.09.2013, Nădlac/Nadlak. Are loc festivalul folcloric slovac „Cez Nadlak je..." („Prin Nădlac e...")

La Nădlac s-a desfășurat cea de-a 15-a ediție a festivalului folcloric „Cez Nadlak je...", organizat de UDSCR zona Arad. La festival au participat personalități ale vieții politice și culturale din România și Slovacia. Protagoniștii de anul acesta au venit din Croația, Ungaria, Serbia și România. Soliștii au fost acompaniați de orchestra „Sálašan", sub conducerea dirijorului Jozef  Zifčák. Concurenții, în număr de 32, au fost repartizați în trei categorii de vârstă. Reprezentanta din Nădlac, Maria Bonțea, a obținut premiul I la categoria peste 18 ani.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 9 din septembrie 2013 și fotocopia nr. 27 din fișier.

 

06.10.2013, Butin (județul Timiș). Are loc ediția a doua a festivalului „Ziua slovacilor din Butin"

De data aceasta s-a serbat și jubileul de 200 de ani de la colonizarea slovacilor în această parte a țării. Serbările au început la biserica evanghelică din localitate, unde predica festivă a fost ținută de preotul Jaroslav Kopčok din Hložany (Serbia), localitate de unde au venit primii slovaci la Butin. Serbările au continuat cu manifestări culturale.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 9 din septembrie 2013.

 

15.10.2013, Nădlac/Nadlak. Conferința internațională Aniversarea a 210 ani de conviețuire româno-slovacă la Nădlac - model cultural

Inițiativa organizării unei astfel de conferințe a avut-o ambasadorul slovac la București, Excelența Sa Jan Gabor. Conferința s-a desfășurat și sub egida celor doi premieri: Victor Ponta și Robert Fico. Conferința a fost una legată de manifestările dedicate jubileului de 20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei și a oferit politicienilor români și slovaci prilejul să discute pe marginea problematicii minorităților în Europa. La discuții au participat, printre alții, și ministrul de externe român, domnul Titus Corlățean, ministrul de externe slovac, domnul Miroslav Lajčák, ca și adjunctul secretarului general al Consiliului Europei, doamna Gabriela Battani-Dragoni.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 10 din octombrie 2013 și fotografiile nr. 28 din fișier.

 

04.11.2013, Nădlac/Nadlak. Are loc întâlnirea reprezentanților pedagogilor din școlile cu predare în limba slovacă din Croația, Ungaria, Serbia, Ucraina și România

Sub conducerea președintelui Departamentului pentru Slovacii din Diasporă, domnul Igor Furdik, a fost reactivată Comisia pentru învățământ și educație. Cadrele didactice din România au fost reprezentate de o delegație numeroasă, condusă de vicepreședintele UDSCR, domnul Pavel Hlasnik. Programul discuțiilor s-a referit la bursele pentru studenții din diasporă, trimiterea de cadre didactice din Slovacia în școlile unde este lipsă de profesori, manualele în limba slovacă, cursurile de perfecționare, școlile de vară și altele. Domnului Pavel Hlasnik din Nădlac a fost ales președinte al comisiei.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 11 din noiembrie 2013.

 

14-17.11.2013, Bratislava. Are loc expoziția de carte „Biblioteca"

În incinta expozițională INCHEBA din Bratislava a avut loc cea de-a 21-a ediție a expoziției de carte. Au participat edituri din Cehia, Croația, Ungaria, Germania, Polonia, România, Rusia, Serbia, Spania, Italia. Între exponate s-au numărat și cărțile publicate de Editura „Ivan Krasko" din Nădlac, dar și de alte edituri slovace din Ținuturile de Jos. Cu această ocazie a avut loc și lansarea antologiei de poezii ale autorilor din Ținuturile de Jos - „Plášť bohyne" („Pelerina zeiței").

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 11 din noiembrie 2013 și fotocopia nr. 29 din fișier.

 

Noiembrie 2013, Arad. Apare cartea lui Gheorghe Mocuța: „Literatura vestului apropiat"

Editura Mirador a publicat dicționarul biobibliografic al membrilor Uniunii Scriitorilor din România. Dicționarul cuprinde și portretele scriitorilor slovaci din Nădlac: Ivan M. Ambruš, Dagmar Mária Anoca, Pavol Bujtár, Anna K. Dováľová, Štefan Dováľ, Pavel Husárik, Anna Rău-Lehotská, Adam Suchanský și Ondrej Štefanko.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 11 din noiembrie 2013.

 

13.12.2013, Arad. Înmânarea premiului „Opera omnia" scriitoarei Dagmar Maria Anoca

La Teatrul „Ioan Slavici" din Arad s-au înmânat premiile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, pe anul 2012. Juriul, în frunte cu Ioan Matiuț, a stabilit și premiile pentru anul precedent. Printre laureați s-a numărat și scriitoarea din Nădlac Dagmar Maria Anoca. Ea a primit premiul special pentru activitatea depusă de-a lungul vieții - „Opera omnia".

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 12 din decembrie 2013 și fotocopia nr. 30 din fișier.

 

16.12.2013, Oradea/Veľký Varadín. Se desfășoară Zilele Culturii Slovace

Orașul Oradea devine pentru o zi amfitrionul dialogului cultural româno-slovac. Vizitatorii au avut prilejul să facă cunoștință cu cultura slovacilor din România. Din cuprinsul manifestărilor culturale au făcut parte concursul de gastronomie, dansuri și cântece populare. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al UDSCR.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 12 din decembrie 2013.

 

Decembrie 2013, Nitra (Slovacia). Apare recenzia despre autorii slovaci din România

Revista Facultății de Studii Central-Europene din cadrul Universității din Nitra, „Kultúra a spoločnosť", a publicat în nr. 13 recenzia profesorului Patrik Šenkár intitulată „Creația literară a slovacilor din România în antologiile intitulate «Dintre cele două case»". Sunt amintite și analizate operele autorilor slovaci din România O. Štefanko, D. M. Anoca, A. Suchánsky, A. Rău-Lehotská, M. Novák, A. Dováľová.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr 1 din ianuarie 2014.