Noutăţi în cercetarea minorităţilor naţionale din România
decembrie 2023 - ianuarie 2024
decembrie 2022 - ianuarie 2023
decembrie 2021 - ianuarie 2022
decembrie 2020 - ianuarie 2021
decembrie 2018 - ianuarie 2019
decembrie 2016 - ianuarie 2017
Durata/Perioada: proiect permanent
Responsabil: Kiss Ágnes
Scopul
Scopul proiectului este colectarea şi difuzarea informaţiilor despre lucrările ştiinţifice recent apărute în domeniul cercetării minorităţilor naţionale din România, respectiv evenimentele de importanţă majoră din această arie. Proiectul contribuie la creşterea vizibilităţii lucrărilor ştiinţifice din domeniul vizat şi la intensificarea fluxului de informaţii între instituţiile interesate, respectiv autorii lucrărilor. În cadrul acestui proiect, între lucrările ştiinţifice promovate vor fi incluse publicaţiile apărute în România şi în străinătate, precum şi sursele prime create de diferite instituţii. Informaţiile referitoare la evenimente importante vor conţine ştiri şi anunţuri despre simpozioane, conferinţe, mese rotunde, workshop-uri şi expoziţii organizate în ţară şi în străinătate pe tema minorităţilor naţionale din România.
Tematica vizată: lucrări ştiinţifice (articole, cărţi, rapoarte de cercetare, albume) şi proiecte de alt gen (baze de date, documentare, colecţii de documente etc.) despre minorităţile naţionale din România şi relaţiile interetnice din România, drepturile omului şi problema minorităţilor naţionale din România şi în general.
Instituţiile vizate:
- organizaţiile guvernamentale din România care se ocupă de problemele minorităţilor naţionale, relaţiile interetnice, respectiv drepturile omului,
- organizaţiile neguvernamentale din România care se ocupă de problemele minorităţilor naţionale, relaţiile interetnice, respectiv drepturile omului,
- organizaţiile minorităţilor naţionale din România
- instituţiile de cercetare şi think-tank-uri din România şi din străinătate,
- redacţiile de reviste ştiinţifice din România şi din străinătate,
- edituri de cărţi ştiinţifice din România şi din străinătate.
Mijloacele utilizate pentru colectare şi difuzarea informaţiilor
Informaţiile se colectează preponderent prin corespondenţă (via e-mail) între ISPMN şi instituţiile care produc sau contribuie la apariţia lucrărilor ştiinţifice relevante, ocazional prin discuţii personale cu administraţia acestor instituţii. Mijloacele prin care se difuzează informaţiile colectate constituie: buletinul informativ periodic în format electronic şi site-ul ISPMN. Buletinele informative vor fi difuzate prin e-mail organizaţiilor interesate şi vor fi afişate bilunar pe site în formă compactă. Evenimentele vor fi afişate şi înainte de a avea loc, deci şi separat de celelalte informaţii incluse în buletinul informativ, pe pagina principală a site-ului ISPMN.
Redactarea buletinului informativ
- Informaţiile privind noutăţile în cercetrea minorităţilor naţionale din România se redactează în forma unui buletin informativ periodic.
- Pentru buletinul informativ se colectează datele bibliografice ale lucrărilor recent apărute şi abstractele. Stilul se decide la faza de redactare. Important este ca ISPMN să primească informaţiile bibliografice de bază şi un abstract de maxim 250 cuvinte care va fi inclus în buletinul informativ la studiile, rapoartele şi cărţile ştiinţifice pe care instituţiile le produc, repectiv descrierea proiectelor de alt gen (baze de date, documentare etc.).
- Dacă s-a organizat/se va organiza un simpozion, conferinţă, workshop etc. informaţiile conţin: titlul, data, locul, invitaţii principali şi o scurtă descriere a tematicii, informaţii despre organizatori etc.
- Corespondenţa legată de transferul de informaţii se face între persoana de contact ISPMN şi persoana de contact desemnată de către instituţia parteneră.
Difuzarea buletinelor informative
Buletinele informative vor fi difuzate de către ISPMN la cca 1500 de instituţii din România cuprinzând: organizaţiile minorităţilor din România (cele care apar în cadastrul online: http://www.adatbank.ro/regio/ispmn/institutii/), organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale din România care se ocupă de problemele minorităţilor naţionale, relaţiile interetnice şi drepturile omului.