Minoritățile slovacă și cehă 2002

 

27.04.2002, Moldova Nouă/Nova Moldava. Prima Olimpiadă de limba şi literatură cehă

La Moldova Nouă a avut loc prima ediţie a Olimpiadei de limbă şi literatură cehă din România. Au participat 40 de elevi din 7 şcoli cu limba de predare cehă: Gârnic, Sf. Elena, Eibenthal, Bigăr, Berzasca, Ravensca şi Moldova Nouă. Olimpiada a fost organizată cu sprijinul financiar al UDSCR.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2002.

 

20.05.2002, Nădlac/Nadlak. Şedinţa Prezidiului UDSCR

La Nădlac a avut loc şedinţa Prezidiului UDSCR. Pe ordinea de zi a fost stabilirea delegaţilor la cel de-al Patrulea Congres al Uniunii. S-au stabilit următoarele cifre pentru delegaţii pe zone: 21 - judeţul Bihor, 32 - Arad, 22 - Caraş-Severin, 13 - Timiş. Comitetul de coordonare va fi format din 9 membri din Bihor, 14 din Arad, 14 din Caraş-Severin şi 6 din Timiş. Prezidiul uniunii va fi format din preşedinte, prim-vicepreşedinte, secretar şi 2 membri din Bihor, 3 membri din Arad, 3 membri din Caraş-Severin şi 1 membru din Timiş. În acelaşi timp, se află în vizită la sediul uniunii şi o delegaţie guvernamentală din Slovacia, condusă de Ľubomir Fogaš, vicepremierul guvernului slovac. Oaspeţii prezintă politicile guvernului slovac în privinţa sprijinirii slovacilor din diasporă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 6 din iunie 2002.

 

31.05-1.06.2002, Brestovăţ/Brestovec. Zilele Culturii Slovace din Banat

În mica localitate bănăţeană, Brestovăţ, au fost organizate Zilele Culturii Slovace din Banat. Au participat mai multe ansambluri de dansuri populare din localităţile locuite de slovaci şi cehi. Printre oaspeţi s-au aflat, în afară de reprezentanţii conducerii UDSCR, şi deputatul în Parlamentul României, Ana Florea, şi ambasadorul slovac la Bucureşti, domnul Jan Šoth.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7-8 din august 2002.

 

02-04 iulie 2002, Bratislava. Conferinţa permanentă „Republica Slovacia şi Slovacii din Străinătate"

La această conferinţă participă reprezentanţii guvernului slovac şi reprezentanţii diasporei slovace de pe toate continentele lumii. Slovacii din România au fost reprezentaţi de Ana Florea, Michal Babinsky, Pavel Hlasnik şi Štefan Kalamár. Din partea Societăţii „Ivan Krasko" a participat Ondrej Štefanko. S-au stabilit modalităţile de colaborare cu organele de stat din Slovacia, cât şi modalităţile de colaborare dintre organizaţiile slovacilor din diasporă.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 7-8 din august 2002.

 

27-28 iulie 2002, Budoi/Bodonoš. Festivalul folcloric slovac

În judeţul Bihor, la Budoi, a avut loc Festivalul Folclorului Slovac, pe scena Liceului „Jozef Kozáček" din localitate. Au participat, ca de obicei, reprezentanţii tuturor localităţilor în care trăiesc slovaci.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 9 din septembrie 2002.

 

04-06 octombrie 2002, Nădlac/Nadlak. Festivalul Cântecului Slovac

În localitatea Nădlac a avut loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Cântecului Slovac „Cez Nadlak je...". Şi de data aceasta au participat la festivalul-concurs cântăreţi din ţară şi din străinătate. Juriul de specialitate a acordat următoarele premii: premiul I - Mária Krajčíkova, Bonţea (Nădlac); premiul II - Mária Škorvanová (Budoi) şi premiul III - Štefan Korch (Şinteu).

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 10 din octombrie 2002.

 

15.10.2002, Nădlac/Nadlak. Consfătuirea cadrelor didactice

Au avut loc la Liceul „Jozef Gregor Tajovsky" consfătuirile cadrelor didactice din şcolile cu limba de predare slovacă. Consfătuirile sunt organizate sub egida Ministerului Educaţiei, fiind finanţate de UDSCR. Au participat inspectorul pentru minorităţi din cadrul Ministerului Educaţiei, doamna Vieroslava Timarova, inspectorul general, Pavel Sârbu, şi conducerea UDSCR. La consfătuiri au participat şi cei doi lectori din Slovacia, Juraj Cigan şi Gabriela Zábušková.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 11 din noiembrie 2002.

 

22-24 noiembrie 2002, Nădlac/Nadlak. Conferinţa internaţională „Două sute de ani de existenţă a slovacilor la Nădlac"

La împlinirea bicentenarului colonizării Nădlacului de populaţie slovacă, a fost organizată la Nădlac conferinţa cu tema: „Două sute de ani de existenţă a slovacilor la Nădlac". Au fost prezentate 30 de lucrări ştiinţifice de către autori din România, Slovacia, Iugoslavia şi Ungaria.

Vezi ziarul „Naše snahy", nr. 12 din decembrie 2002.