Minoritatea germană 2014

 

16.01.2014, Reschitza/Reşiţa. Comemorarea a 69 de ani de la deportare în Banatul Montan

În acest an, comemorarea organizată de F.D.G.B. şi Forumul Reşiţa a avut loc în 16 ianuarie. Festivitatea a început cu o liturghie ecumenică la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii". La sfârşitul recviemului, toţi cei prezenţi au intonat cântecul deportaţilor, „Departe în Rusia, la Stalino". La monumentul deportaţilor a vorbit Erwin Josef Țigla, preşedintele F.D.G.B.M., apoi s-au rostit rugăciuni şi s-au depus coroane de către delegaţiile prezente din sud-vestul ţării.

A.D.Z., 18.01.2014. Plicul 5, f. 1.

 

13.02.2014, Temeswar/Timişoara. Vernisajul expoziţiei itinerante „Herta Müller. Cercul drăcesc al cuvintelor"

Institutul Goethe din Berlin a realizat în colaborare cu Casa Literaturii Berlin expoziţia „Herta Müller. Cercul drăcesc al cuvintelor", care este itinerantă. La Timişoara a fost vernisată în 13 februarie şi a rămas aici, la Muzeul de Artă, până în 5 martie 2014. Expoziţia cuprinde documente, fotografii, extrase din actele Securităţii etc. şi ilustrează aspecte ale vieţii autoarei până în 2009, când a primit premiul Nobel pentru literatură. La vernisaj au făcut o introducere în opera Hertei Müller Roxana Nubert şi Werner Kremm, în timp ce actriţa Claudia Irimia a citit pasaje din opera scriitoarei.

A.D.Z., 12.02.2014. Plic 5, f. 2.

 

11-13.04.2014, Reschitza/Reşiţa. Zilele Literaturii Germane la Reşiţa, ediţia a XXIV-a

A XXIV-ea ediţie a Zilelor Literaturii Germane a început la Liceul „Diaconovici-Tietz" din Reşiţa cu prezentări de cărţi pentru copii şi lectura autoarelor Anne Junesch (Sibiu) şi Dagmar Dusil (Bamberg, Germania). După-masă, la Centrul Social „Frédéric Ozanam" a fost vernisată o expoziţie de artă a scriitoarei Ovetka Vidmar (Maribor, Slovenia). A urmat deschiderea oficială a manifestării de către Erwin Josef Țigla, preşedintele F.D.G.B.M. După prelegeri susţinute de Cosmin Dragoste (Craiova), Hans Dama (Viena) şi Edith Guip-Cobilanschi (Timişoara), a urmat lectură din proza scurtă şi lirică scrisă de Carmen-Elisabeth Puchianu (Braşov). În 12 aprilie, la Biblioteca „Alexander Tietz", Edith Guip-Cobilanschi a ținut o prelegere despre romanul „Lindenfeld" de Ion T. Morar, au fost prezentate cărţi de Veronika Haring (Maribor) și Werner Kremm (Reşiţa) şi au făcut lecturi din cărţile proprii Dagmar Dusil, Hans Dama, Robert Tari (Timişoara), Ilse Hehn (Ulm), Bianca Barbu (Timişoara). În 13 aprilie dimineaţa au fost prezentate volumul „Stafette" şi antologia scriitoarelor germane din Slovenia. Au citit din creaţia proprie Henrike Brădiceanu-Persem (Timişoara), Cvetka Vidmar şi Aleš Tacer (Slovenia). După-masă a fost organizată o excursie literară în Banatul Montan.

Invitaţie-Program. Zilele Literaturii Germane la Reşiţa. Plicul 5, f. 3, 3a, 3b.

 

20.07. şi 10.08.2014, Bucureşti. Klaus Johannis desemnat candidat în alegerile pentru preşedinţia României din partea P.N.L. şi P.D.L.

Ales preşedinte al Partidului Naţional-Liberal, Klaus Johannis a condus tratativele cu Partidul Democrat-Liberal pentru crearea Alianţei Creştin-Liberale. În 20 iulie, P.N.L. l-a ales pe Klaus Johannis candidatul său pentru alegerile prezidenţiale. În 10 august 2014, conducerile P.N.L. şi P.D.L. au hotărât să trimită la alegerile prezidenţiale un candidat comun: Klaus Johannis.

H. Ztg., 25.07.2014, 12.08.2014; A.D.Z., 20.08.2014. Plicul 5, f. 4, 4a, 4b.

 

09-10.08.2014. Suceava. A XII-a Întâlnire a Germanilor din Bucovina

În 9-10 august 2014, F.D.G.R., organizaţia regională Bucovina şi asociaţia sa de tineret au organizat la Suceava a XII-a Întâlnire a Germanilor bucovineni. La adunarea de deschidere, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, i-a înmânat preşedintei Forumului Regional Bucovina, Antonia Gheorghiu, medalia de merit a Ordinului de Merit al R.F. Germania, pentru angajarea sa susţinută şi îndelungată în serviciul minorităţii germane. Au mai luat cuvântul Paul Jürgen Porr, preşedintele F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, deputatul F.D.G.R., ş.a. A urmat un program artistic susținut de corurile din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Bacău, Siret, Piatra Neamţ şi de grupele de dansuri ucrainene şi poloneze din Bucovina. În ultima zi a manifestării oaspeţii au făcut o excursie prin Bucovina.

A.D.Z., 12.08.2014; 22.08.2014. Plicul 5, f. 5, 5a.

 

11.08.2014, Hermannstadt/Sibiu. Sprijin total al conducerii F.D.G.R. pentru fostul său lider, Klaus Johannis, în campania pentru alegerea ca preşedinte al României

În 11 august 2014, într-o conferinţă de presă, preşedintele F.D.G.R., Paul-Jürgen Porr, a declarat, în numele conducerii organizaţiei, sprijin nelimitat pentru Klaus Johannis în campania pentru alegerea sa ca preşedinte al României. La rândul său, deputatul Ovidiu Ganţ a declarat că organizaţia sa se bucură pentru nominalizarea lui Johannis drept candidat şi îl va sprijini, făcând apel la toţi simpatizanţii şi prietenii organizaţiei în acest scop. Porr a mai declarat că F.D.G.R. îl susţine pe „omul" Klaus Johannis, şi nu P.N.L.

A.D.Z., 13.08.2014. Plicul 5, f. 6, 6a.

 

15-16.08.2014. Bildegg/Beltiug. Întâlnirea Șvabilor Sătmăreni la a XXV-a ediţie

Cea de-a XXV-a Întâlnire a Șvabilor Sătmăreni a avut loc la Beltiug, în zilelele de 15-16 august 2014. Au participat şvabi din comunele sătmărene, dar şi din Rátka (Ungaria), din Germania. Festivităţile au început prin parada portului în drum spre biserică. După liturghie, adunarea a început cu imnul şvabilor sătmăreni. Au urmat cuvântările primarului comunei, ale preşedintelui Forumului Judeţean Satu Mare, preşedintelui Forumului din Beltiug, preşedintelui Forumului Transilvania de Nord, Johann Forstenheizler, ş.a. Au adresat cuvinte de salut oaspeţii de la Bucureşti: Christiane Cosmatu, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Carol König, director în Ministerul Culturii. După-masă au urcat pe scenă 20 de formaţii (echipe de dansuri, coruri, fanfare). Seara a început balul şvabilor. A doua zi a avut loc o masă rotundă cu tema „Încurajarea învăţării limbii germane". După-masă a fost vizitat castelul Károlyi din Carei.

A.D.Z., 20.08.2014. Plicul 5, f. 7.

 

20.09.2014, Mühlbach/Sebeş. A XXIV-a Întâlnire a Saşilor

Întâlnirea Saşilor de la Sebeş s-a desfăşurat sub motto-ul „Suntem aici. Forumul la 25 de ani", deoarece s-a aniversat un sfert de veac de la înfiinţarea organizaţiei. La liturghia din biserica evanghelică, decanul Wolfgang Wünsch şi episcopul Reinhart Guib au reliefat vechimea de 850 de ani a saşilor, dovedită chiar de biserica în care se oficia, şi tradiţia lor continuă, în care se integrează de 25 de ani şi Forumul. Au urmat parada portului şi adunarea festivă de la Casa de Cultură. Au luat cuvântul oaspeţii de onoare, reprezentanţii guvernului german (ambasadorul Hans Werner Lauck, însărcinatul guvernului federal cu problemele minorităţilor naţionale, Hartmut Koschyk), ai saşilor din Germania (Hans Gärtner, Bernd Fabritius), ai autorităţilor locale. Cuvântarea festivă i-a revenit conducătorului executiv al F.D.G.R., Benjamin Józsa. Medalia Honterus i-a fost acordată lui Paul-Jürgen Porr, preşedintele F.D.G.R. Formaţiile de dansuri săseşti, corurile, fanfarele şi orchestrele au prezentat pe scenă programele pregătite, concomitent cu expoziţiile, standurile cu cărţi, lucru de mână ş.a.

H. Ztg., 26.09.2014. Plicul 5, f. 8.

 

19.11.2014, Bucureşti. Declaraţie parlamentară a deputatului Ovidiu Ganţ, care respinge acuzaţiile aduse F.D.G.R. în campania electorală

În 19 noiembrie 2014, deputatul Ovidiu Ganţ a declarat în Adunarea Deputaţilor că respinge acuzaţiile din campania alegerilor prezidenţiale potrivit cărora F.D.G.R. ar fi fost succesorul organizaţiei naziste Grupul Etnic German din România.

A.D.Z., 19.11.2014. Plicul 6, f. 9.

 

02.12. şi 18.12.2014, Hermannstadt/Sibiu. Astrid Fodor aleasă primar interimar la Sibiu, iar Corina Bokor, viceprimar

După alegerea lui Klaus Johannis ca preşedinte al României, el şi-a depus demisia din funcţia de primar al Sibiului. În şedinţa din 2 decembrie 2014, consiliul local a acceptat demisia şi a ales-o ca primar interimar al Sibiului pe Astrid Fodor, din 2008 viceprimar al oraşului, reprezentantă a F.D.G.R. În locul de viceprimar rămas vacant, Consiliul Orăşenesc a ales-o în 18 decembrie 2014 pe Corina Bokor, consilier din partea F.D.G.R.

H. Ztg., 05.12.2014. Plicul 6, f. 10.

 

21.12.2014, Bucureşti. Klaus Johannis a depus jurământul ca preşedinte al României

În 21 decembrie 2014, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, preşedintele Curţii Constituţionale a citit hotărârea Curţii de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale. Klaus Johannis a depus jurămîntul şi a rostit un discurs, după care la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia predării simbolului suveranităţii naţionale, lanţul de aur al Ordinului „Steaua României", de către Traian Băsescu noului preşedinte Klaus Johannis.

A.D.Z., 23.12.2014. Plicul 5, f. 11.