Minoritatea germană 2003

 

16.01.2003, Reşiţa / Reschitza. Comemorarea a 58 de ani de la deportarea la muncă forţată în U.R.S.S.

Supravieţuitorii deportării din Reşiţa / Reschitza s-au întâlnit la sediul F.D.G.B.M. A participat preşedintele Asociaţiei Deportaţilor Ignatz Bernhard Fischer din Timişoara / Temeswar. A cântat trio „Banatul Montan". După-amiază, la Monumentul deportaţilor din oraş a avut loc o rugăciune ecumenică, iar I. B. Fischer a rostit o alocuţiune. S-au depus coroane de flori din partea F.D.G.B.M, a Primăriei Reşiţa / Reschitza. În încheiere, la biserica „Maria Zăpezii" a avut loc un recviem. În Banatul Montan mai trăiesc 325 de foşti deportaţi.

 

17-19.01.2003, Sibiu / Hermannstadt. Seminar pe tema „Minoritatea germană în presă"

Seminarul a fost organizat de Ministerul Informaţiilor Publice şi Fundaţia Hanns Seidel. Au participat jurnalişti de la „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien", „Hermannstädter Zeitung", emisiunile radio şi TV în limba germană. La deschidere au fost prezenţi ministrul Informaţiilor, Vasile Dîncu, preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis, deputatul F.D.G.R., Wolfgang Wittstock, ataşatul de presă al Ambasadei Germaniei. Reprezentanţii mass media au discutat între ei, apoi cu cititori, ascultători şi telespectatori. S-a decis elaborarea unui memoriu către conducerea F.D.G.R. care propune îmbunătăţirea comunicării între mass media de limbă germană şi Forum. Reprezentantul Fundaţiei Seidel a prezentat referatul „Good News is no News", care a discutat despre imaginea minorităţii germane în presa românească, în care 90% dintre ştirile despre germanii din România sunt pozitive. S-a conchis că la un nou seminar de acest tip trebuie invitaţi şi reprezentanţi ai presei româneşti.

 

19-20.01.2003, Sibiu / Hermannstadt. Conferinţa de planificare a ajutoarelor pentru minoritatea germană

La conferinţa din acest an au participat reprezentanţi ai Ministerului de Interne al guvernului german, conducerea F.D.G.R., a organizaţiilor germanilor originari din România care trăiesc în Germania şi Austria, ai Ambasadei germane. În anul 2003 suma oferită ca ajutor minorităţii germane este de 2,35 milioane de euro, cu 9% mai puţin decât în 2002. 40% din această sumă au fost banii alocaţi celor 5 cămine de bătrâni din Sibiu / Hermannstadt, Braşov / Kronstadt, Timişoara / Temeswar, Sântana / Sanktanna şi Bacova / Bakowa. Pentru meserii şi industrie au fost alocaţi 400.000 de euro. Pentru agricultură au venit cereri doar din Bucovina. Marile proiecte de până atunci: căşăria din Carei / Großkarol, silozul de cereale din Gottlob şi Societatea pentru creşterea vitelor au fost socotite încheiate. În acest an se va încheia şi proiectul pentru spaţiul de cazare de la Centrul de Perfecţionare a Corpului Didactic din Mediaş / Mediasch (275.000 euro în 2003). Împărţirea sumelor pentru alte proiecte se va face astfel: 40% pentru Banat, 30% pentru Transilvania, 16% pentru Transilvania de Nord, 9% pentru Vechiul Regat, 5% pentru Bucovina. Împărţirea are în vedere numărul de germani din aceste ţinuturi.

 

25.01.2003, Bucureşti / Bukarest. Scriitorul Eginald Schlattner - „ambasador cultural al României" în anul 2002

Ministerul de Externe al României a înfiinţat 10 „premii anuale ale diplomaţiei româneşti", care au fost conferite pentru prima dată în acest an. Manifestarea a avut loc la Muzeul „george Enescu" din Bucureşti / Bukarest. Ministrul de Externe Mircea Geoană a conferit unul dintre aceste premii scriitorului şi preotului Eginald Schlattner (69). Autor al celor două romane „der geköpfte Hahn" (Cocoşul decapitat) şi „Rote handschuhe"(Mănuşile roşii), el a făcut cunoscută nu doar Transilvania ci întreaga Românie, în întreg spaţiul germanofon. Aceasta este fundamentarea premiului, care constă dintr-o statuetă de bronz, o diplomă şi o ediţie bilingvă, în română şi franceză, a operelor lui N. Titulescu, fost ministru de externe al României. E. Schlattner a declarat presei că premiul i s-a acordat, probabil, nu numai ca scriitor cât ca reprezentant al saşilor.

 

01.02.2003, Timişoara / Temeswar. Adunare a reprezentanţilor germanilor din Banat, care discută despre viitorul germanilor din România şi numărul germanilor din Banat

La adunarea reprezentaţilor germanilor din Banat s-a discutat în principal despre viitorul comunităţii. Din referatul preşedintelui F.D.G.B., Karl Singer, reiese că în Banat trăiesc 25.303 germani din care 8.240 sunt membri plătitori ai F.D.G.B. Din numărul total de 60.088 germani înregistraţi în România la recensământul din 2002=0,3%, în judeţul Timiş erau 14.229 germani, în judeţul Sibiu - 6.608, în judeţul Satu Mare - 6.380, în judeţul Caraş-Severin - 6.129, în judeţul Arad - 4.906, în judeţul Braşov - 4.525, în Bucureşti / Bukarest - 2.388, în judeţul Maramureş - 2.011, în judeţul Mureş - 2.002, în judeţul Hunedoara / Eisenmarkt - 1.963, în judeţul Suceava - 1.086, în judeţul Alba - 1.313, în judeţul Bihor - 1.137, în judeţul Cluj / Klausenburg - 879, în judeţul Năsăud - 658, în alte 27 de judeţe trăiesc sub 500 de germani.

În cele 5 regiuni situaţia se prezintă astfel: Banat - 25.303, Transilvania - 18.569, Transilvania de Nord - 9.616, Vechiul Regat 4.794, Bucovina - 1.806.

În Banat, majoritatea germanilor locuiesc în oraşe: 17.050 persoane=67%. Cei mai numeroşi sunt în Timişoara / Temeswar - 7.142, urmată de Reşiţa / Reschitza - 2.695, Arad - 1.749, Lugoj / Lugosch - 1.279, Anina / Steierdorf - 761, Caransebeş / Karansebesch - 526, Jimbolia / Hatzfeld - 500, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg - 472, Bocşa / Bokschan - 425, Sânnicolau Mare / Großsanktnikolaus - 397, Sântana / Sanktanna - 370, Buziaş / Busiasch - 358, Pâncota / Pankota - 230, Oraviţa / Orawitza - 218.

În decembrie 2002 erau 6.511 membri plătitori ai F.D.G.B.

S-a discutat la adunare despre perspectivele comunităţii germane din Banat.

 

14-15.02.2003, Turnişor / Neppendorf, Apoldu de Sus / Großpold, Cristian / Großau, Sibiu / Hermannstadt. Vizită a ambasadorului Austriei

Ambasadorul Austriei, Christian Zeileissen a prezentat în faţa unor reprezentanţi ai landlerilor din Turnişor / Neppendorf, Cristian / Großau şi Apoldu de Sus / Großpold, ca şi a unor voluntari din austria activi în cele 3 sate, o conferinţă pe tema „Austria în Europa", susţinută la sediul Academiei Evanghelice „transilvania" din Turnişor. Au urmat discuţii. A doua zi, ambasadorul a avut o întâlnire cu conducerea F.D.G.R. El a constatat că în administraţia oraşului şi judeţului Sibiu / Hermannstadt, Forumul este bine reprezentat. S-a discutat despre lipsa manualelor şi a profesorilor în şcolile germane. Christian Zeileissen a promis că vor fi trimişi profesori din Austria. El a avut discuţii şi cu episcopul Bisericii evanghelice C.A., Christoph Klein, decanul circumscripţiei bisericeşti Sibiu / Hermannstadt, Dietrich Galter, cu inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Sibiu, Christine Manta-Klemens.

 

17.02-17.04. 2003, Meran (Austria). 21 elevi ai secţiei germane a Liceului „Diaconovici-Tietz" Reşiţa / Reschitza învaţă meseria de ospătar

Timp de 8 săptămâni, cei 21 de elevi au urmat cursuri şi au făcut practică pentru a învăţa arta servirii în restaurante, la Şcoala profesională „Savoy" din Meran. Tinerii au vizitat în excursii de studii Veneţia, Innsbruck ş. a.

 

01.03.2003, Bucureşti / Bukarest. Christel Ungar-Ţopescu desemnată redactor-şef al emisiunii în limba germană la TVR

Primul succes al noului redactor-şef este faptul că emisiunea de pe canalul 1 va fi transmisă într-o singură zi, nu în două (miercuri şi joi) ca în ultimii 2 ani. Noul program începe din 3 iulie şi va fi transmis între orele 15:30 şi 17:30. Emisiunea de pe TVR2 rămâne marţi de la 15:00 la 16:00. De asemenea, se fac transformări în structura emisiunii.

 

05-09.03.2003, Subotica (Serbia). Seminar cu redactorii emisiunilor de radio în limba germană

Asociaţia Forum Radio cuprinde reprezentanţi ai posturilor şi emisiunilor radio din Europa Centrală şi de Sud-Est şi s-a înfiinţat în 2001. Scopul urmărit este perfecţionarea profesională, creşterea calităţii emisiunilor. Din România au participat la seminar redactori de la emisiunile în limba germană ale posturilor de radio Arad, Bucureşti / Bukarest, Reşiţa / Reschitza, Timişoara / Temeswar. Ca referent a venit un redactor din Germania. S-a discutat tehnica interviului.

 

11.03.2003, Bucureşti / Bukarest. Hotărâre privind retrocedarea unor tablouri către Muzeul Brukenthal.

Ministrul Culturii şi Cultelor, acad. Răzvan Theodorescu, a răspuns în Adunarea Deputaţilor unei interpelări a deputatului F.D.G.R., Wolfgang Wittstock, cu privire la retrocedarea unui număr de 19 tablouri de mare valoare, luate în 1948 de la Muzeul Brukenthal şi aflate la Muzeul de Artă din Bucureşti / Bukarest. Ministrul a declarat că tablourile vor fi retrocedate, dar numai peste un an, deoarece la Muzeul din Sibiu / Hermannstadt tocmai se lucra la un sistem de asigurare a securităţii exponatelor.

 

23.03.2003, München. Înfiinţarea Asociaţiei „Prietenii teatrului german din România"

Asociaţia îşi propune sprijinirea teatrului în limba germană din România. Membrii fondatori sunt: Christian Bormann, Günter Czernetzky, Jochen Grumm, Anna Henger, Bronie Kroni, Beatrice Schuschnig, Hanns Schuschnig, Tristan Schuschnig, Peter Szaunig şi Hans-Werner Schuster. Conducerea aleasă: preşedinte Peter Szaunig, secretar Tristan Schuschnig, casier-Hans-Werner Schuster, director-Ruth Zuther (coordonatoare a teatrelor germane din România din partea Institutului pentru Relaţii cu Străinătatea Stuttgart).

 

26.03.2003, Reşiţa / Reschitza. Vizita ataşatului cultural al Ambasadei germane

Ataşatul cultural, Erik Kurzweil, a vizitat Biblioteca „Alexander Tietz", unde s-a discutat proiectul de extindere a edificiului. A urmat o discuţie cu preşedintele F.D.G.B.M Karl Ludwig Lupşiasca, la sediul Forumului şi o vizită la Liceul „Diaconovici-Tietz", apoi o întâlnire cu direcţiunea şi corpul didactic german. În final a fost vizitat Monumentul deportaţilor în Rusia din centrul Reşiţei.

 

29.03-02.04.2003, Reşiţa / Reschitza, Anina / Steierdorf, Caransebeş / Karansebesch. A IV-a ediţie a Zilelor Europa

La invitaţia Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza şi a F.D.G.B.M. a conferenţiat în Banatul Montan Wolfgang Wratschgo, vicepreşedinte al Mişcării Federaliste din Austria, care a vorbit la Reşiţa / Reschitza, Anina / Steierdorf şi Caransebeş / Karansebesch despre Răspunderea creştină pentru o Europă Unită şi Extinderea UE- şanse pentru cetăţeni. Conferinţele au avut loc la sediile forumului, la Universitatea „Eftimie Murgu", la liceele „Diaconovici Tietz" Reşiţa / Reschitza şi „C. Diaconovici Loga" Caransebeş / Karansebesch. Conferinţele au fost urmate de discuţii.

 

02.04.2003, Bucureşti / Bukarest. Comemorarea lui Hans Otto Roth în Adunarea Deputaţilor

Deputatul F.D.G.R., Wolfgang Wittstock, a ţinut un discurs în Parlament, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea lui Hans Otto Roth. Hans Otto Roth (1890-1953) a fost cel mai renumit om politic din prima jumătate a secolului XX dintre germanii din România. El a murit la 1.04.1953 în lagărul de la Ghencea-Bucureşti / Bukarest. Cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moarte, deputatul F.D.G.R., Wolfgang Wittstock, a luat cuvântul în Adunarea Deputaţilor şi a prezentat principalele etape ale vieţii şi activităţii politice a lui H.O. Roth. Acesta a militat pentru aderarea saşilor la unirea Transilvaniei cu România în 8.01.1919, a fost împotriva naziştilor, şi-a dedicat viaţa slujirii comunităţii germanilor din România.

 

05-09.04.2003, Sibiu / Hermannstadt. Comemorarea a 200 de ani de la moartea lui Samuel von Brukenthal

Asociaţia Moştenirea Culturală Germană, Academia Evanghelică Transilvania şi Fundaţia Samuel von Brukenthal au organizat la Palatul episcopal un simpozion la care au prezentat referate despre unele aspecte ale vieţii şi activităţii fostului guvernator al Transilvaniei: Preotul dr. Daniel Zikeli, dr. Gerhard Schullerus, prof univ. dr. Hermann Pitters, prof. Dieter Novak, Manfred Wittstock. La simpozion au participat şi primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Johannis, preşedintele de onoare al F.D.G.R., Paul Philippi, episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Christoph Klein. În 7.04. elevii de la Liceul Brukenthal au prezentat proiectele lor elaborate în scopul comemorării, iar în 9.04., la Palatul Brukenthal s-a vernisat expoziţia de cărţi şi gravuri, iar la Muzeul de Istorie expoziţia „Samuel von Brukenthal - Homo europaeus". De asemenea, a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice cu 24 de referate şi au fost depuse coroane de flori la mormânt.

În 9.04., deputatul F.D.G.R., Wolfgang Wittstock a vorbit în Adunarea Deputaţilor despre viaţa, activitatea şi moştenirea baronului Samuel von Brukenthal.

 

15.04.2003, Bucureşti / Bukarest. Primul-ministru al Luxemburgului menţionează rolul saşilor în istoria Tansilvaniei

Primul-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean-Claude Juncker, aflat în vizită oficială în România, a ţinut o cuvântare în Adunarea Deputaţilor, în care a menţionat pe coloniştii saşi veniţi din zona Rinului în urmă cu 850 de ani, în Transilvania. Unii dintre aceşti colonişti vorbesc până astăzi o limbă care se aseamănă cu limba vorbită în Luxemburg. Aceştia au devenit o punte între cele două ţări.

 

21-25.04.2003, Bistriţa. A III-a ediţie a Festivalului internaţional gimnazial de teatru în limba germană

Festivalul s-a desfăşurat sub motto-ul „Lumea întreagă este un teatru". Au participat trupe de teatru ale elevilor din 4 ţări: Croaţia, Ungaria, Ucraina, România. Din România au fost ansambluri din Făgăraş / Fogarasch, Sântana, Reşiţa / Reschitza şi Sibiu / Hermannstadt. Organizatorii acestei ediţii au fost Liceul „Liviu Rebreanu" şi Institutul pentru Relaţii cu Străinătatea Stuttgart. Cei o sută de elevi participanţi au asistat la spectacole şi au participat la workshop-uri.

 

03-08.05.2003, Timişoara / Temeswar. Aniversarea semicentenarului înfiinţării Teatrului German de Stat din Timişoara / Temeswar

Teatrul German de Stat din Timişoara / Temeswar a fost înfiinţat la 1.01.1953, dar prima premieră a fost în 1953. Sărbătorirea semicentenarului se face cu ocazia celei de-a III-a întâlniri a teatrelor germane din afara spaţiului germanofon. Au participat: teatrul aniversat, Secţia germană a Teatrului de Stat din Sibiu / Hermannstadt şi teatrul german din Szekszárd (Ungaria). Teatrul timişorean a prezentat două premiere („Maria Stuart" de Schiller şi „Povestiri din Pădurea vieneză" de Ödön von Horváth) şi alte spectacole. Totodată, Institutul pentru istoria şi etnografia şvabilor de la Tübingen a organizat în 05-07.05., la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn", o sesiune ştiinţifică internaţională pe tema „Sensul şi viitorul teatrelor germane din afara spaţiului germanofon".

 

11.05.2003, Sibiu / Hermannstadt. Sărbătorirea maialului din Dumbravă

Sărbătorirea a fost organizată de Forumul de Tineret Sibian şi de şcolile germane din Sibiu / Hermannstadt. În deschiderea manifestării a luat cuvântul preşedintele Forumului Sibiu / Hermannstadt, Hans Klein. Lângă scena în aer liber au fost aşezaţi locatari ai căminului „Carl Wolf" sosiţi la maial. Copiii au prezentat programe artistice bine pregătite: coruri, recitaluri, scenete, dansuri, urmăriţi cu atenţie de părinţi şi prieteni.

 

12.05.2003, Viena. Invitaţi germani din România la jubileul de 50 de ani ai revistei „Eckartbote"

Reprezentanţi ai germanilor din Cehia, Polonia, Italia, Ungaria, Slovenia au fost invitaţi la Zilele Asociaţiei şcolare din Viena. Din România au fost prezenţi Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza şi Benjamin Jozsa, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Germane de Tineret din România. A avut loc o masă rotundă despre însemnătatea limbii germane materne şi a culturii germane în Europa Centrală şi de Sud-Est. În numele germanilor din Banatul Montan, E. J. Ţigla a transmis un mesaj de felicitare revistei „Eckartbote".

 

16-17.05.2003, Cluj-Napoca / Klausenburg. Simpozion dedicat lui Hermann Oberth

Simpozionul, intitulat „Hermann Oberth şi bazele ştiinţifice ale zborului cosmic", a fost organizat cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la susţinerea examenului de diplomă de către Hermann Oberth, pionier al zborului în spaţiul cosmic. Au prezentat comunicări ştiinţifice dr. ing. Dumitru Prunariu, cosmonaut român, dr. ing. Hans Barth (Germania), biograful lui Oberth, acad. Virgiliu N. Constantinescu, dr. ing. Valeriu Avram ş.a. A fost lansată ediţia bilingvă a lucrării fundamentale a lui Oberth- „Racheta spre spaţiile planetare". Preşedintele Forumului Regional Transilvania, Paul-Jürgen Porr a adresat un mesaj simpozionului. El a propus ca numele său să apară în denumirea Universităţii „Babeş-Bolyai", organizatoarea simpozionului.

 

17-18.05.2003, Sibiu / Hermannstadt. Întâlnire a resposabililor culturali ai Forumului Regional Transilvania

Reuniunea a fost organizată şi finanţată de Institutul pentru Relaţii cu Străinătatea din Stuttgart. Au participat responsabilii cu resortul culturii din forumurile locale Bistriţa, Reghin / Sächsisch-Reen, Tg.Mureş / Neumarkt, Petroşani / Petroschen, Sibiu / Hermannstadt şi preşedintele Forumului Regional Transilvania, Paul-Jütgen Porr. Participanţii au fost informaţi despre posibilităţile de finanţare internă şi internaţională a proiectelor culturale, despre modul de popularizare a acestora. F.D.G.R. a făcut cunoscute posibilităţile şi condiţiile pentru ca proiectele să primească sprijin din partea guvernului român.

 

20.05.2003, Bucureşti / Bukarest. Deputatul Wolfgang Wittstock despre reprezentarea minorităţilor naţionale în consiliile locale şi judeţene

La conferinţa internaţională „Minorităţile naţionale, factor de echlibru în procesul democratic", desfăşurată la Palatul Parlamentului, a fost invitat primarul Sibiului / Hermannstadt şi preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis, pentru a vorbi despre „Minoritatea germană din România şi rolul acesteia în administraţia publică". Întrucât el nu a putut veni, a fost invitat deputatul Wolfgang Wittstock, care a vorbit despre reprezentarea minorităţilor naţionale în administraţia locală şi judeţeană. El a arătat că în această reprezentare se înregistrează un regres, deoarece în 1998 s-a introdus în legea pentru alegerile locale pragul electoral, fixat în anul 2000 la 5%. Drept urmare, minorităţile mai puţin numeroase au fost dezavantajate. Cei 18 reprezentanţi ai lor în parlament au cerut introducerea unei prevederi legale prin care minorităţile naţionale să primească un loc de consilier dacă obţin cel puţin 20% din voturile necesare unui mandat. Propunerea a fost însă respinsă.

 

22.05.2003, Timişoara / Temeswar. Întâlnirea unei delegaţii a germanilor din Banatul Montan cu Benita Ferrero-Waldner, ministrul de Externe al Austriei

Benita Ferrero-Waldner, ministrul de Externe al Austriei a făcut o vizită la Timişoara / Temeswar, cu ocazia inaugurării şi sfinţirii „Casei Austriei", o clinică de traumatologie modernă. După inaugurare, ministrul s-a întâlnit cu o delegaţie a germanilor din Banatul Montan şi cu o delegaţie a Asociaţiei Inimii Austriece din Timişoara / Temeswar. La întâlnire au participat şi ambasadorul Austriei la Bucureşti / Bukarest, Christian Zeilleissen, consulul onorific de la Timişoara / Temeswar, Vasile Onofrei şi secretarul de stat Ovidiu Ganţ. Ministrul de externe a salutat dorinţa germanilor bănăţeni de a se dezvolta în continuare, ca o minoritate în acest spaţiu. Erwin Josef Ţigla l-a informat pe înaltul oaspete asupra situaţiei germanilor din Banatul Montan şi i-a dăruit o icoană pictată de renumita pictoriţă Maria Tudur, din Reşiţa / Reschitza, un volum cu revista pe care o editează, „Echo der Vortragsreihe" şi cele două volume cu istoria Banatului Montan, scrise de Karl Ludwig Lupşiasca.

 

23-25.05.2003, Timişoara / Temeswar. Întâlnirea germanilor bănăţeni

La festivitatea de deschidere, la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn" din Timişoara / Temeswar au participat: Vasile Dîncu, ministrul informaţiilor, Ovidiu Ganţ, subsecretar de stat, Horia Ciocârlie, prefectul judeţului Timiş, Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, Martin Roos, episcopul romano-catolic al diocezei Timişoara / Temeswar, Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R şi primar al Sibiului / Hermannstadt, prof. univ. dr. Paul Philippi, preşedinte de onoare al F.D.G.R, Wolfgang Wittstock, deputat F.D.G.R, Paul Jürgen Porr, preşedintele Forumului Regional Transilvania, Erik Kurzweil, ataşatul cultural al Ambasadei Germaniei, Klaus Peter Marte, consulul german la Timişoara / Temeswar. În timpul festivităţii a fost conferit premiul „Stefan Jäger" conducătoarei Asociaţiei emisiunilor de radio în limba germană din Sud-Estul Europei, Ingrid Schiffer. A urmat o masă rotundă pe problema existenţei germanilor în Banat, în viitor.

A doua zi a avut loc parada portului popular german prin oraş, programul cultural al corurilor şi al orchestrelor, al echipelor de dansuri, desfăşurat în sala Operei din Timişoara / Temeswar. Au participat formaţiunile artistice din Timişoara / Temeswar, dar şi cele din Bocşa / Bokschan, Caransebeş / Karansebesch, Anina / Steierdorf, Reşiţa / Reschitza, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, Oraviţa / Orawitza, Orşova / Orschowa. În a treia zi, în domul din Timişoara / Temeswar, episcopul Martin Roos a celebrat o liturghie festivă.

 

25.05.2003, Sibiu / Hermannstadt. Prima întâlnire a referenţilor culturali ai forumurilor din Transilvania

Biroul de coordonare pentru România al Institutului pentru Relaţii cu Străinătatea din Stuttgart a organizat şi finanţat prima întâlnire a referenţilor culturali la Casa „Hans Bernd von Haeften" a Academiei Evanghelice „Transilvania". Au participat referenţii forumurilor centrale din Bistriţa / Bistritz, Cluj-Napoca / Klausenburg, Reghin / Sächsisch-Reen, Tg.Mureş / Neumarkt, Valea Jiului, Transilvania, Forumul de Tineret Transilvania. La deschidere a participat preşedintele Forumului Transilvania, Paul Jürgen Porr. Sigrun Andree, coordonatoarea de la Institutul din Stuttgart, a prezentat condiţiile finanţării proiectelor de către Institut. Au mai susţinut conferinţe Corina Bokor, referent cultural al F.D.G.R., Beatrice Ungar, referenta Forumului Transilvania, Senta Höffer, conducătoarea Centrului Cultural German „Robert Bosch" Timişoara / Temeswar.

 

25-26.05.2003, Cisnădioara / Michelsberg (judeţul Sibiu). Întâlnirea reprezentanţilor organizaţiilor de tineret ale Forumului din Transilvania

La Cisnădioara s-au întâlnit 25 de tineri care reprezentau forumurile de tineret din Cluj-Napoca / Klausenburg, Braşov / Kronstadt, Bistriţa / Bistritz, Făgăraş / Fogarasch, Sibiu / Hermannstadt, Tg.Mureş / Neumarkt. În februarie 2003 a fost înregistrată la judecătorie Asociaţia Germană de Tineret Transilvania (Der Deutsche Jugendverein Siebenbürgen). Tinerii prezenţi au făcut schimb de experienţă cu privire la elaborarea şi finanţarea proiectelor.

 

01.06.2003, Petroşani / Petroschen. Turneu al formaţiilor artistice din Reşiţa / Reschitza, la Timişoara / Temeswar

Corul „Franz Sturmer" şi trio „Banatul Montan" au fost invitate de Forumul German din Petroşani / Petroschen. Preşedinta acestuia, Maria Marian, a salutat oaspeţii. La spectacol a participat şi corul local. Erwin Josef Ţigla, locţiitor al preşedintelui F.D.G.B.M., a mulţumit pentru primirea făcută şi a subliniat utilitatea strângerii legăturilor dintre forumuri.

 

01-02.06.2003, Bolzano (Italia). Participarea F.D.G.R. la Congresul naţionalităţilor

Al 48-lea Congres al Uniunii Federaliste a Grupurilor Etnice Europene a avut loc la Bolzano, organizat de Grupul Etnic German din Provincia Autonomă Bozen (Bolzano, Italia). F.D.G.R. a fost reprezentat de Ovidiu Ganţ, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Benjamin Józsa, preşedintele Comunităţii Organizaţiilor Germane de Tineret din România (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Jugendorganisationen). Au participat 50 de organizaţii ale minorităţilor naţionale din 25 de ţări. Temele principale discutate au fost: situaţia minorităţii ruse din Letonia, situaţia minorităţilor din statele Europei de Vest. Reprezentanţii organizaţiilor prezente la congres au raportat despre situaţia minorităţilor lor.

 

04-12.06.2003, Neumarkt şi Graz (Austria). Delegaţie a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza la Neumarkt şi Graz (Austria)

O delegaţie din Banatul Montan, din care fac parte preşedintele F.D.G.B.M, Karl Ludwig Lupşiasca şi locţiitorul său, Erwin Josef Ţigla, a fost invitată la Neumarkt (Stiria) pentru a participa la al 36-lea seminar internaţional privind minorităţile. Karl Ludwig Lupşiasca a vorbit despre curentele naţionaliste din România. După o liturghie ecumenică, la care au concelebrat şi preoţii veniţi din Reşiţa / Reschitza (ortodox şi reformat), pictoriţa Maria Tudur (Reşiţa / Reschitza) a donat Casei Europa din Neumarkt icoana Sfinţilor Chiril şi Metodiu, patronii Europei din partea ortodoxiei, după ce, cu doi ani înainte, o dăruise pe cea a Sf. Benedict, patronul din partea Bisericii Occidentale. Comunitatea din Neumarkt a distins cu medalia de bronz pe membrii trio-ului „Banatul Montan" şi cu medalia de argint pe Erwin Josef Ţigla. A fost vernisată apoi expoziţia Mariei Tudur „Portretul bisericesc şi cel laic". Cele 14 portrete ale unor personalităţi legate de Casa Europa, au fost donate acestei instituţii.

După încheierea simpozionului a urmat vizitarea oraşului Graz. Delegaţia a luat parte la sesiunea Ligii Culturale din 2003. A cântat trio „Banatul Montan". În acest cadru, Erwin Josef Ţigla, din partea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, a înmânat premiul „Alexander Tietz" pe anul 2003, lui Heinz Stritzl, redactor-şef al ziarului din Klagenfurt, prieten al germanilor din Banatul Montan.

În final, delegaţia din Banatul Montan a participat la întâlnirea stirienilor, la Maribor (Slovenia). În acest context a evoluat şi trio „Banatul Montan".

 

07.06.2003, Dinkelsbühl (Germania). Protocol de colaborare pentru ocrotirea patrimoniului cultural săsesc

Cu ocazia „Zilelor Saşilor" organizate anual în Dinkelsbühl s-a semnat un protocol de colaborare pentru ocrotirea patrimoniului cultural săsesc din Transilvania. Semnatari: Consiliul Cultural al Saşilor din Germania şi Ministerul Culturii şi Cultelor din România

 

09.06.2003, Apoldu de Sus / Großpold (judeţul Sibiu). A II-a Întâlnire a corurilor

Peste 200 de persoane au luat parte la manifestarea organizată de Michael Kirr, preşedintele Forumului Apoldu de Sus / Großpold. Au participat corurile germane din Dobârca / Dobring, Apoldu de Sus / Großpold, Miercurea Sibiului / Reußmarkt, Ungurei / Gergeschdorf, Gusu / Gießhübel, Gârbova / Urwegen. Întâlnirea de Rusalii a început cu liturghia oficiată de preotul Gerhard Möckel. A participat şi o fanfară. Saşii din Miercurea Sibiului, care au avut şi prima lor întâlnire, au dansat după liturghie în curtea bisericii din Apoldu de Sus / Großpold.

 

10.06.2003, Reşiţa / Reschitza. Premiul „Alexander Tietz" acordat lui Heinz Stritzl (Austria)

La a 25-a comemorare a morţii lui Alexander Tietz, cea mai proeminentă personalitate culturală a Banatului Montan, premiul cu numele său a fost conferit lui Heinz Stritzl, redactor-şef al ziarului din Klagenfurt, pentru sprijinul acordat minorităţilor germane din Răsăritul Europei încă din timpul comunismului. După 1989, el a ajutat la contactele germanilor din Banatul Montan cu guvernul landului Carintia.

 

14-15.06.2003, Anina / Steierdorf. Festivităţi la Anina / Steierdorf, la 230 de ani de la întemeierea aşezării

Anina / Steierdorf a avut de sărbătorit o triplă aniversare: 230 de ani de la întemeiere, 130 de ani de la construirea bisericii romano-catolice şi sărbătoarea Kirchweih (hramul bisericii). La organizare au contribuit: Primăria Anina / Steierdorf, Forumul German local, biserica romano-catolică.

La Kirchweih au participat 50 de perechi de tineri. Festivitatea a început cu ridicarea pomului de Kirchweih în piaţa oraşului. La sediul Forumului German a avut loc un program artistic cu dansuri populare româneşti şi germane, cu un concert al trio „Banatul Montan" Reşiţa / Reschitza. Formaţiile artistice invitate au fost din Reşiţa / Reschitza, Caransebeş / Karansebesch, Orşova / Orschowa, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg. După serviciul divin s-a dansat în piaţă. Cu acelaşi prilej a fost lansat şi volumul monografiei istorice a oraşului. Au fost prezenţi şi oaspeţi din Austria.

 

15.06.2003, Mediaş / Mediasch. Adunarea reprezentanţilor Forumului Transilvania

Adunarea s-a ţinut în Casa Schuller. S-a discutat despre viitoarele alegeri comunale şi pregătirea Forumului pentru ele. Preşedintele Forumului Transilvania, Paul Jürgen Porr, a vorbit despre necesitatea implicării mai mari a tineretului în munca Forumului. Deputatul F.D.G.R. a prezentat aspecte din munca în Parlament. Se pregăteşte un proiect de lege a minorităţilor de către Fracţiunea parlamentară a minorităţilor. Aproape întreaga conducere a fost realeasă: Preşedinte, Paul Jürgen Porr, locţiitor, Daniel Thellmann; conducătorii comisiilor: Martin Szegedi (agricultura), Ortwin Hellmann (social), Friedrich Philippi (şcoală), Beatrice Ungar (cultură), Wiegand Fleischer (proiecte).

 

24.06.2003, Cârţa / Kerz (judeţul Sibiu). A doua sărbătoare a coroanei

A doua oară după reluarea sărbătorii coroanei la Cârţa / Kerz, în 1992, a fost organizată sărbătorirea acestui obicei. Au participat saşi din Sibiu / Hermannstadt, Cisnădioara / Michelsberg, Alţâna / Alzen, Stejărişu / Probstdorf. Educatoarea Erna Szegedi a pregătit un program cu cei 24 de copii din grădiniţă. Ea a cântat şi la orgă. Obiceiul a fost respectat în toate aspectele: tinerii în port au purtat coroana prin sat, au înălţat pomul coroanei, un tânăr s-a căţărat până la coroană, a rostit un mesaj, a aruncat bomboane copiilor. Au urmat dansul, masa, s-a cântat imnul Transilvaniei.

 

26.06.2003, Sibiu / Hermannstadt. Klaus Johannis îşi anunţă candidatura pentru alegerile comunale şi face declaraţii despre participarea F.D.G.R. la alegerile locale

Într-o conferinţă de presă, primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Joahannis îşi anunţă candidatura pentru reînnoirea mandatului. El a declarat că a fost întrebat de Forumul Sibiu / Hermannstadt dacă vrea să mai candideze şi a răspuns afirmativ, deoarece vrea să-şi încheie proiectele începute. El a anunţat că Forumul va depune liste complete pentru Consiliul judeţean. În toată ţara, în aşezările unde F.D.G.R. are organizaţii, vor fi depuse liste complete la alegerile locale. F.D.G.R. nu va încheia nici o alianţă electorală, dar ar putea colabora după alegeri cu alte partide.

 

26-28.06.2003, Gleisdorf (Austria). Participare la festivalul internaţional de teatru

Trupa de teatru şcolar „Rolf Bossert" de la Liceul „Diaconovici-Tietz" din Reşiţa / Reschitza a participat a treia oară la festivalul de la Gleisdorf (Stiria). A fost prezentată piesa „Pienek" de Ursula Wolfel. Elevii actori au participat la un workshop şi au vizitat o expoziţie dedicată calului.

 

28.06.2003, Reşiţa / Reschitza. A zecea ediţie a Paradei portului popular german la Reşiţa / Reschitza

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza a organizat şi a X-a ediţie a Paradei portului germanilor din Banatul Montan. Evenimentul face parte din festivităţile ocazionate de ziua oraşului Reşiţa / Reschitza (Sf. Petru şi Pavel). Au participat grupe de dans din Anina / Steierdorf, Bocşa / Bokschan, Dognecea / Dognatschka, Reşiţa / Reschitza (cu 5 grupe) şi Tirol. Oaspeţi din afara zonei au fost grupuri din Lugoj şi Elek (Ungaria). Manifestarea a început cu serviciul divin la biserica „Maria Zăpezii". De aici, în acordurile fanfarei din Anina / Steierdorf, cei 190 de participanţi în port naţional, au mers spre centrul oraşului. Marşul perechilor s-a oprit pentru depunerea coroanelor la Monumentul deportaţilor în Rusia. Pe scena în aer liber din faţa Prefecturii au evoluat grupurile de dansatori, de la copii de grădiniţă la vârstnici.

 

30.06.2003, Sibiu / Hermannstadt. Sărbătoarea de vară a Academiei Evanghelice „Transilvania"

În deschiderea sărbătorii, preotul Ştefan Cosoroabă a ţinut o conferinţă despre obiceiurile saşilor şi a subliniat necesitatea păstrării lor. Până în 1989, aproape în toate aşezările săseşti, de Sf. Petru şi Pavel era organizată sărbătoarea coroanei. Astăzi, Cârţa / Kerz este comuna unde mai sunt suficienţi tineri pentru a se putea organiza sărbătoarea. De aceea au venit în Turnişor / Neppendorf (astăzi cartier al Sibiului / Hermannstadt, unde se află Academia Evanghelică) tineri în port popular din Cârţa / Kerz, cu preotul lor, Michael Reger. Ei au fost însoţiţi de fanfarele din Alţâna / Alzen şi Stejărişu /Probstdorf. La liturghie, prof. dr. Paul Philippi a vorbit despre importanţa obiceiului în epoca actuală. La sărbătoare au participat 300 de germani din Sibiu / Hermannstadt, Cristian / Großau, Şura Mică / Kleinscheuern, Cisnădioara / Michelsberg, Cârţa / Kerz şi din străinătate.

 

01.07.2003, Bucureşti / Bukarest. Premiu al Uniunii Scriitorilor pentru Joachim Wittstock

Autorul sibian Joachim Wittstock a fost distins cu unul dintre premiile pentru literatura în limbile minorităţilor naţionale conferit de Uniunea Scriitorilor din România. Premiul a fost acordat pentru volumul de eseuri „Scherenschnitte", apărut în anul 2002.

 

05.07.2003, Lugoj / Lugosch, Timişoara / Temeswar. Turneu al unor formaţii muzicale reşiţene

Turneul a avut loc la invitaţia forumurilor locale din Lugoj / Lugosch şi Timişoara / Temeswar. Au făcut deplasarea trio „Banatul Montan" şi corul „Franz Stürmer". La Lugoj, membrii corului au citit din opera lui Alexander Tietz, cel mai renumit reprezentant al scrisului germanilor din Banatul Montan. La Timişoara / Temeswar, spectacolul a fost prezentat la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn", alături de reşiţeni evoluând corul şi formaţia de dansuri „Bunter Herbstreigen" ale forumului local.

 

10-15.07.2003, Neumarkt, Klagenfurt (Austria). Delegaţie din Reşiţa / Reschitza la un seminar european

Delegaţia compusă din membri ai Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, a fost condusă de preşedintele Asociaţiei, Erwin Josef Ţigla şi a fost invitată la Casa Europa din Neumarkt (Austria), la seminarul european despre perspectivele constituţiei europene, unde au fost reprezentanţi din 9 ţări. În continuare, delegaţia a făcut o vizită la Graz, unde a fost primită la Primărie.

 

18-21.07.2003, Suceava / Sutschawa, Gura Humorului / Gura Humora. Vizită a germanilor reşiţeni în Bucovina

La iniţiativa lui Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, trio „Banatul Montan", o parte a corului „Franz Stürmer", cele două cercuri de artă ale Forumului din Reşiţa / Reschitza şi o parte a grupului de dansuri „Enzian", au făcut o excursie la germanii din Bucovina. La forumurile germanilor din Suceava şi Gura Humorului / Gura Humora, ei au prezentat spectacole apreciate de conaţionali. Totodată, au fost vizitate mănăstirile din nordul Moldovei, Sighişoara / Schäßburg, Biertan / Birthälm. Deplasarea a fost sprijinită financiar de Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi F.D.G.R.

 

03-04.08.2003, Cristian / Großau (judeţul Sibiu). A IV-a întâlnire a landlerilor din Cristian / Großau

Organizatorul întâlnirii a fost curatorul bisericii, Mathias Kraus, care a organizat şi prima întâlnire, din 2000. Au sosit 350 de foşti locuitori ai comunei, din Germania, Austria şi din ţară. Liturghia a fost oficiată de decanul circumscripţiei Sibiu / Hermannstadt, Dietrich Galter. Oaspeţii au fost salutaţi în sala căminului cultural de primarul comunei. Ei au asistat la un meci de fotbal şi au privit berzele care au în acest sat un loc favorit de cuibărit. Fosta fanfară s-a reconstituit şi a dat un concert, iar trupa de teatru, instruită de Maria Schenker, a prezentat un spectacol. La festivitate a participat şi primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Johannis şi consulul general al Germnaiei la Sibiu / Hermannstadt, Peter Adamek.

 

10.08.2003, Reşiţa / Reschitza. Sărbătoarea de Kirchweih (hramul bisericii)

Pentru a doua oară, după reluarea acestei sărbători, germanii reşiţeni au participat activ, în număr mare. Au fost 156 de participanţi la programul cultural. Festivităţile au început cu liturghia solemnă în biserica „Maria Zăpezii" şi au continuat cu dansuri prezentate în faţa bisericii de cele trei grupe de dansatori (copii, tineri, adulţi), „Enzian", conduse de Lisa Bell.

 

10-11.08.2003, Stejărişu (Probstdorf), Cârţa / Kerz (Kerz), Slimnic / Stolzenburg, Păuca /Törnen, Turnişor / Neppendorf, Apoldu de Sus / Großpold (judeţul Sibiu). Întâlniri ale germanilor plecaţi cu cei rămaşi

Aceste întâlniri au loc de obicei în perioada concediilor, vara. La ele participă locuitorii plecaţi în alte centre, de obicei în oraşe şi în Germania, Austria. Numite întâlniri ale locului natal, au devenit un adevărat obicei, repetându-se în fiecare an sau la 2-3 ani.

La Stejărişu / Probstdorf au participat peste 200 de persoane. Fanfara din sat a prezentat un concert. A participat şi episcopul Bisericii Evanghelice C. A. din România, Christoph Klein. La Cârţa / Kerz au fost 150 de participanţi, iar la Păuca 220. La Slimnic au fost prezenţi 180 de saşi reveniţi acasă (în comună mai trăiau 60 de saşi). Preotul Walter Seidner a ţinut liturghia în germană şi în română, deoarece au venit în biserică şi români, inclusiv primarul comunei.

La Turnişor au fost 300 de participanţi. La liturghia din 10.08. preotul Heinz Galter i-a pomenit pe toţi cei căzuţi din comună în timpul celor două războaie mondiale şi al deportării în Rusia, pentru care s-au depus coroane de flori. A fost invitată să cânte fanfara „Ţara Bârsei", condusă de Ernst Fleps. Oaspete de onoare a fost prof. Paul Philippi, preşedintele onorific al F.D.G.R.

La Apoldu de Sus / Großpold s-au adunat peste 400 de oaspeţi; în sat mai trăiesc 68 de landleri şi saşi. Oaspeţii au fost salutaţi de primarul comunei, de preotul Wilhelm Meitert şi de organizaţia saşilor din Germania.

 

15-17.08.2003, Gărâna / Wolfsberg (judeţul Caraş-Severin) 175 de ani de la întemeierea aşezării

Programul festivităţilor a cuprins o liturghie festivă, o şedinţă a consiliului comunal în care au fost declaraţi cetăţeni de onoare o serie de personalităţi ale comunei. Ziua de 15 august a fost declarată Ziua pemilor din Banat, urmând să fie sărbătorită anual. Au fost apoi lansate 3 cărţi în limba română dedicate aşezării. Erwin Josef Ţigla a adus salutul F.D.G.B.M, în calitatea sa de locţiitor al preşedintelui. A doua zi, a fost lansat un nou volum, în germană, despre pemii germani din Banat (de Josef Schmidt). Programul de la căminul cultural a fost susţinut de: trio „Banatul Montan", corul „Franz Stürmer", grupul de dansuri „Enzian", toate din Reşiţa / Reschitza.

 

23-25.08.2003, Sighişoara / Schäßburg. Germanii la Festivalul „Pro Etnica"

La această ediţie au participat reprezentanţi a 17 etnii din România. Germanii au fost reprezentaţi de grupul de dansuri şvăbeşti al Cercului Cultural „Banat -Ja" din Arad, prezent pentru a treia oară la festival şi de grupul de dansuri săseşti „Sonnenblumen" din Târgu Mureş / Neumarkt.

 

08.2003, Poiana Mărului / Apfelalm (judeţul Caraş-Severin). Tabăra de vacanţă „Germana cu haz"

Au participat tineri din Anina / Steierdorf, Bocşa / Bokschan, Reşiţa / Reschitza şi Tirol. Cei 26 de elevi au învăţat cântece şi dansuri populare cu prof. Adriana Păunel şi cu Elisabeth Bell. De asemenea, copiii au făcut excursii în împrejurimi şi focuri de tabără seara. În ultima zi de tabără, participanţii au prezentat cântecele şi dansurile învăţate în faţa oaspeţilor: Erwin Josef Ţigla, locţiitor al preşedintelui F.D.G.B.M, Elsa Pinter, preşedinta Forumului German din Oţelu Roşu / Ferdinandsberg şi Helene Rieszer, preşedinta Forumului Bocşa / Bokschan.

 

12-14.09.2003, Maribor (Slovenia). Reprezentant al germanilor din Banatul Montan la un simpozion al minorităţilor germane din Europa Centrală şi de Sud-Est

În 2001 s-a format o reuniune a minorităţilor germane din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia. La al III-lea congres, din 2003, la Maribor, a fost invitat şi un reprezentant al germanilor din Banatul Montan. La simpozionul din Maribor s-a discutat despre Republica Austria şi minorităţile sale germane din Europa Răsăriteană, Centrală şi de Sud-Est. În încheiere s-a votat o rezoluţie cu aşteptările acestor minorităţi faţă de guvernul austriac. Textul menţiona prevederea din programul guvernului austriac de a sprijini minorităţile vechi austriece. Se solicită: materiale pentru învăţământ, programe de schimb pentru tineret (elevi, studenţi), sprijin pentru publicaţii, măsuri pentru păstrarea patrimoniului, programe de investiţii, sprijin moral etc.

 

13.09.2003, Roşia / Rotberg, (judeţul Sibiu). Scriitorul Eginald Schlattner a împlinit 70 de ani

Autor de mare succes în întregul spaţiu germanofon, preotul evanghelic din Roşia Sibiului a împlinit 7 decenii de viaţă. Trilogia sa este formată din romanele: Cocoşul decapitat, Mănuşile roşii şi Pianul în ceaţă. Toate au apărut la editura vieneză Zsolnay, dar primele două volume au fost traduse şi în limba română la Editura Humanitas.

 

18.09.2003, Sibiu / Hermannstadt. Conferinţa de presă a F.D.G.R. în care a fost confirmată candidatura lui Klaus Johannis la alegerile pentru funcţia de primar al Sibiului / Hermannstadt

La conferinţă au participat Klaus Johannis, primarul Sibiului / Hermannstadt şi preşedinte al F.D.G.R., Hans Klein, preşedintele Forumului Sibiu / Hermannstadt şi numeroşi jurnalişti. K. Johannis a confirmat că va candida pentru un al doilea mandat de primar, întrucât doreşte să continue proiectele începute. Forumul Sibiu / Hermannstadt va încerca să obţină majoritatea în consiliul oraşului pentru a-l putea sprijini pe primar. Se va continua colaborarea cu reprezentanţii celorlalte partide. A fost expusă o declaraţie de intenţii a F.D.G.R. în 9 puncte pentru alegerile locale din 2004. Se va urmări aprofundarea colaborării cu oraşele partenere din străinătate, se vor atrage noi fonduri europene şi din Germania pentru dezvoltarea oraşului şi pentru conservarea oraşului vechi. Se vor depune liste complete de candidaţi pentru consiliile municipal şi judeţean.

 

20.09.2003, Biertan / Birthälm (Birthälm) (judeţul Sibiu). A XIII-a Întâlnire a saşilor

Întâlnirea a fost organizată de Forumul Transilvania şi a fost dedicată baronului Samuel von Brukenthal, de la moartea căruia s-au împlinit 200 de ani. Liturghia a fost oficiată de preotul Ulf Zigler, predica a ţinut-o parohul Broşavului, Christian Plajer, iar episcopul Christoph Klein a rostit o alocuţiune. La sfârşit au prezentat saluturi oaspeţi din ţară şi din Germania, iar Caroline Fernolend din Viscri / Deutsch-Weißkirch a răspuns. După liturghie a avut loc parada portului în sunetele fanfarei „Ţara Bârsei". În sala şcolii, prof. Paul Philippi a rostit cuvântarea festivă despre Samuel von Brukenthal, iar elevii de la Colegiul Brukenthal au organizat o expoziţie despre patronul şcolii lor. Dr. Paul Jürgen Porr a făcut o paralelă între epoca lui Brukenthal şi cea de astăzi. Între oaspeţii de onoare au fost: Ovidiu Ganţ, subsecretar de stat, Wolfgang Wittstock, deputat, Norman Walter, ambasadorul Germaniei, Frank Reuter, referent pentru România în Ministerul de Interne de la Berlin. Au mai vorbit despre Brukenthal Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R., Volker Dürr, preşedinte al Uniunii Saşilor, Volker Petri, reprezentantul Organizaţiei saşilor din Austria, prof. Karl Singer, preşedinte F.D.G.B. Pe scena în aer liber au evoluat formaţii de dansuri. În piaţă şi în cetate au fost amplasate standuri cu lucru de mână. Teatrul de păpuşi din Sibiu / Hermannstadt a prezentat un spectacol în limba germană. Peste tot a dominat bucuria întâlnirilor cu cunoscuţi şi prieteni.

 

23.09.2003, Sibiu / Hermannstadt. A X-a Şedinţă a Comisiei guvernamentale germano-române privind problemele minorităţii germane din România

Partea germană a fost reprezentată de Jochen Welt, însărcinatul cu emigranţii şi minorităţile germane din guvernul de la Berlin, reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai organizaţiei saşilor din Germania. Din partea României au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul de Externe Cristian Niculescu, reprezentanţi ai ministerelor Educaţiei şi Culturii, prefecţi din 7 judeţe în care locuiesc germani. Protocolul semnat prevede că partea germană oferă în 2003, 3,2 milioane euro pentru minoritatea germană. Se adaugă 650.000 euro de la Ministerul de Externe german pentru educaţie politică şi culturală. Ministerul Colaborării Economice oferă 14,3 milioane euro în cadrul cooperării tehnice financiare cu România, din care o parte pentru minoritatea germană. Partea română oferă în 2003, din buget, 16,6 miliarde lei pentru minoritatea germană, aproape dublu faţă de 2002, îndeosebi pentru întreţinerea căminelor de bătrâni. Partea română a promis să rezolve problemele legate de retrocedările de pământ către membri ai minorităţii germane. La sfârşitul şedinţei a avut loc o conferinţă de presă.

 

23-25.09.2003, Berlin. Vizita preşedintelui Ion Iliescu în Germania, la care au participat şi preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis şi deputatul F.D.G.R., Eberhard-Wolfgang Wittstock

Din delegaţia oficială a României, condusă de preşedintele Ion Iliescu, au făcut parte şi Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R., primarul Sibiului / Hermannstadt şi deputatul F.D.G.R., Eberhard-Wolfgang Wittstock. Cu acest prilej, ei au avut o serie de întrevederi cu personalităţi importante ale vieţii publice din Germania.

 

01.10.2003, Sibiu / Hermannstadt. Studenţi la actorie în limba germană

Începând din anul universitar 2003-2004 s-au dat două locuri pentru actorie în limba germană la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu. Absolvenţii urmau să fie angajaţi la Secţia Germană a Teatrului de Stat „Radu Stanca" din Sibiu.

 

01.10.2003, Sibiu / Hermannstadt. Vizita unei delegaţii parlamentare germane

O delegaţie parlamentară germană condusă de Susanne Kastner, vicepreşedinta Bundestagului a făcut o vizită în România. La Sibiu / Hermannstadt, delegaţia a sosit îndeosebi pentru a-l cunoaşte pe primarul sas al oraşului, Klaus Johannis, după cum a declarat Susanne Kastner. Ea şi-a exprimat convingerea că România va intra în U.E. în 2007. Delegaţia a fost însoţită la Sibiu / Hermannstadt de vicepreşedintele Senatului, Dan Mircea Popescu şi de senatorul Hermann Fabini. Oaspeţii germani au purtat discuţii la Prefectura judeţului despre retrocedarea pământului şi a bunurilor obşteşti, la F.D.G.R. şi cu episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Christoph Klein. De asemenea, au fost vizitate Colegiul Brukenthal, căminul „Carl Wolff" şi Arhiva Bisericii din Centrul „Friedrich Teutsch".

 

01-05.10.2003, Városlőd (Ungaria). Al III-lea seminar al jurnaliştilor de la emisiunile radio în limba germană din Sud-Estul Europei

Asociaţia Forumul Radio reuneşte jurnalişti de la emisiuni radio în limba germană din România, Ungaria, Serbia. Din România au participat la această manifestare redactori de la emisiunile germane ale posturilor de radio din Bucureşti / Bukarest, Reşiţa / Reschitza, Timişoara / Temeswar. Moderatorii au fost de la Deutsche Welle (Germania). S-a discutat despre tehnicile moderării. S-a hotărât pentru 2004 ca la Timişoara / Temeswar şi Reşiţa / Reschitza să aibă loc alte două seminarii. În 2004 se ofereau jurnaliştilor din Forumul Radio 1-3 săptămâni de practică la studioul regional de radio din Böblingen (Germania).

 

03-12.10.2003, Reşiţa / Reschitza, Anina / Steierdorf, Dognecea / Dognatschka, Caransebeş / Karansebesch, Bocşa / Bokschan ş.a. A XIII-a ediţie a Decadei Culturii Germane din Banatul Montan

Această decadă a cuprins 51 de manifestări, desfăşurate în 14 aşezări locuite de germani din Banatul Montan.

Deschiderea Decadei s-a făcut prin vernisajul expoziţiei pictorului Franz Kumher şi prin simpozionul „Germanii din Banatul Montan", la care au participat subsecretarul de stat Ovidiu Ganţ, prof. univ. dr. Reinhold Reimann (Graz), prof. univ. dr. Karl Singer, preşedintele F.D.G.B şi Horst Martin (Timişoara / Temeswar). În comuna Tirol a avut loc a X-a ediţie a Zilei ţinutului natal al germanilor din Banatul Montan. A avut loc o paradă a portului cu participanţi din Tirol, Bocşa / Bokschan, Anina / Steierdorf, Reşiţa / Reschitza şi Matrei (Austria). A urmat o liturghie solemnă şi un program artistic cu dansuri populare, fanfara din Anina / Steierdorf şi corul „Franz Stürmer" Reşiţa / Reschitza. În celelalte centre din Banatul Montan au avut loc conferinţe, spectacole de teatru, vernisaje, întâlniri cu cititorii, lecturi ale autorilor din propriile creaţii, întâlnirea corpului didactic de la şcolile germane din Banatul Montan.

Organizatori: Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, F.D.G.R., F.D.G.B.M., Forumul Democrat al Tineretului Bănăţean, ambasadele germană şi austriacă din Bucureşti / Bukarest, Departamentul pentru Relaţii Interetnice ş.a.

 

20.10.2003, Sibiu / Hermannstadt. Inaugurarea Centrului de Dialog şi Cultură „Friedrich Teutsch"/Begegnungs- und Kulturzentrum „Friedrich Teutsch"

Festivităţile de inaugurare au început cu o liturghie în biserica oraşului. Predica a fost ţinută de consilierul superior al Bisericii Evanghelice din Germania, Reiner Rinne. În foaierul Casei „Teutsch", episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Christoph Klein, a mulţumit arh. dr. Hermann Fabini pentru proiectul de restaurare a clădirii în care se inaugurase în urmă cu 120 de ani orfelinatul Bisericii. Cuvinte de salut au transmis reprezentanţii Ministerului de Interne german, ai Institutului Diaconic al Bisericii Evanghelice din Germania, ai Ministerului Culturii din România. De asemenea, primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Johannis a avut o alocuţiune. Cercul de Studii pentru Transilvania din Heidelberg a transmis mesajul preşedintelui său, dr. Ulrich Wien. Acest Cerc a preluat aplicarea proiectului adunării arhivelor comunităţilor evanghelice în Centrul „Teutsch", proiect finanţat de Fundaţia Volkswagen. În cadrul Centrului vor funcţiona: Arhiva compusă din aceste fonduri documentare, o bibliotecă, un Muzeu al Bisericii Evanghelice, o sală de conferinţe. Cei prezenţi au aflat şi istoria casei, care în 1948 a fost expropriată de statul comunist român şi a avut diferite destinaţii, până la retrocedarea ei către Biserica Evanghelică şi restaurarea ei.

 

21.10.2003, Sibiu / Hermannstadt. Un film despre saşii din Guşteriţa (Hammersdorf)

Un sas din Guşteriţa, comună care astăzi este un cartier al Sibiului / Hermannstadt, Erwin M. Schmidt, a studiat arta cinematografiei. Împreună cu 2 colegi a făcut un film documentar despre saşii din Guşteriţa, pe care l-a prezentat în sala Institutului Teologic Evanghelic. Cei 80 de spectatori au fost încântaţi de film şi au declarat acest lucru în cadrul discuţiilor care au urmat după prezentarea filmului.

 

24-25.10.2003, Sibiu / Hermannstadt. Vizită de informare asupra situaţiei teatrelor germane din România

Locţiitorul preşedintelui Fundaţiei Culturale a Şvabilor Dunăreni din landul Baden-Württenberg, Hans Beerstecker, însoţit de Franz Csiky, fost director al Secţiei germane a teatrului din Sibiu / Hermannstadt au făcut o vizită la Sibiu / Hermannstadt pentru a se informa asupra situaţiei teatrelor germane din oraş şi din Timişoara / Temeswar. Ei au avut discuţii cu episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Christoph Klein, cu primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Johannis, cu preşedintele de onoare al F.D.G.R., prof. Paul Philippi, cu consulul general german la Sibiu / Hermannstadt, Adamek, cu directori ai şcolilor germane. De asemenea au avut întruniri cu directorul Teatrului „Radu Stanca" Sibiu / Hermannstadt şi cu conducătorul Secţiei germane, Franz Kattesch, cu intendentul Teatrului German de Stat Timişoara / Temeswar, Ida Jarcsek-Gaza, cu dr. Violeta Zonte, conducătoarea cursului de actorie în limba germană de la Universitatea de Vest Timişoara / Temeswar. Concluzia vizitei a fost că trebuie menţinute şi susţinute ambele scene germane din România.

 

29-31.10 2003, Sibiu / Hermannstadt. Întâlnire a dirijorilor corurilor germane din România

La Academia Evanghelică „Transilvania" a avut loc o întâlnire a 15 dirijori. Scopul întâlnirii: schimbul de experienţă şi perfecţionarea profesională. Organizatorul întâlnirii este Institutul pentru Relaţii cu Străinătatea din Stuttgart. Conducătorul workshop-ului este prof. univ. dr. Christfried Brödel, directorul Şcolii Superioare de Muzică Bisericească din Dresda. Participanţii au fost la o repetiţie a corului „Bach" din Sibiu / Hermannstadt.

 

10.11.2003, Bucureşti / Bukarest. Interpelare a deputatului german, Eberhard-Wolfgang Wittstock pentru Guvernul României

Deputatul german semnala că la conducerea F.D.G.R. şi la Biroul său parlamentar au fost depuse mai multe memorii colective cu nemulţumirile unor saşi din judeţul Braşov / Kronstadt în legătură cu faptul că cererile lor privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole pe baza legii nr. 1/2000 au fost soluţionate sau au fost rezolvate nesatisfăcător. Erau peste o sută de locuitori din comunele Hălchiu / Heldsdorf, Hărman / Honigberg, Râşnov / Rosenau, Prejmer / Tartlau şi Şercaia / Schirkanyen. La 11.12.2003, primul-ministru Adrian Năstase a răspuns că a dispus formarea unei comisii judeţene pentru rezolvarea cazurilor menţionate.

 

21.11.2003, Sibiu / Hermannstadt. Medalia „Johannes Honterus" oferită lui Paul Philippi, la împlinirea a 80 de ani

La împlinirea a 80 de ani, preşedintele de onoare al F.D.G.R., prof. univ. dr. h.c.Paul Philippi, a fost sărbătorit de Biserica Evanghelică C. A. din România şi de F.D.G.R. La Palatul episcopal a avut loc o reuniune în cadrul căreia sărbătoritul a fost felicitat de episcopul Christoph Klein, vicarul episcopal Hans Klein, preşedintele F.D.G.R. şi primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Johannis, preşedinta Asociaţiei „Liga pro Europa", Smaranda Enache, prof. univ. dr. Paul Niedermaier în numele Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde e.V. Heidelberg. În sala F.D.G.R. a avut loc o recepţie, în cadrul căreia Paul Philippi a fost felicitat de prof. univ. Karl Singer, preşedintele F.D.G.B. şi consulul general al Germaniei la Sibiu / Hermannstadt, Peter Adamek. Forumul Regional Transilvania a acordat sărbătoritului medalia „Johannes Honterus", pe care i-a înmânat-o preşedintele său, dr. Paul Jürgen Porr, pentru tot ce a făcut în serviciul comunităţii germane.

 

24.11.2003, Bucureşti / Bukarest. Ordinul Naţional pentru Serviciu Credincios în rang de cavaler conferit prof. univ. dr. Paul Philippi

Cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, prof. univ. dr. Paul Philippi, preşedinte de onoare al F.D.G.R. a fost distins de preşedintele României, Ion Iliescu, cu Ordinul Naţional pentru Serviciu Credincios în rang de cavaler, pentru meritele sale în activitatea depusă în F.D.G.R., în construcţia democratică a ţării. La Palatul Cotroceni au fost prezenţi cu prilejul ceremoniei o delegaţie a F.D.G.R: preşedintele Klaus Johanni