Minoritatea germană 2013
16.01.2013, Reschitza/Reşiţa. Festivităţi de comemorare a deportării
F.D.G.B. şi Asociaţia pentru Cultura şi Educaţia Adulţilor din Reşiţa au organizat şi în acest an festivităţile pentru comemorarea deportării la muncă forţată în U.R.S.S. În 16 ianuarie 2013, la Biserica catolică „Maria Zăpezii" s-a ţinut o liturghie cu un recviem pentru cei decedaţi în timpul deportării. Participanţii au depus apoi coroane la monumentul deportaţilor şi s-au rostit rugăciuni de către preoţii cultelor din oraş. După-masă, la Biblioteca „Alexander Tietz" a fost proiectat un film documentar, „Reşiţa - memoria deportării". Corul „Franz Stürmer" a prezentat un program muzical.
A.D.Z., 15.01.2013. Plicul 4, f. 1.
20.01.2013, Sathmar/Satu Mare. Comemorarea deportării la muncă forţată în U.R.S.S.
Comemorarea a început cu un serviciu divin ecumenic în Biserica romano-catolică „Calvaria". În predica sa, preotul Tiberius Schuppler a evocat suferinţele celor 5.000 de şvabi sătmăreni ridicaţi în ianuarie 1945, dintre care aproape 1.000 nu s-au mai întors. Au mai luat cuvântul Josef Hölczli, conducătorul Fundaţiei Sătmărene, şi Gabriela Rist, locţiitor al preşedintelui Forumului Satu Mare. În curtea bisericii s-au depus coroane la placa comemorativă a deportaţilor în Rusia. La sediul Forumului, cei 14 deportaţi supravieţuitoti, membrii familiilor lor şi ai Forumului au fost salutaţi de Stefan Leitner, preşedintele Forumului Satu Mare. În numele deportaţilor a vorbit Josef Prassler. Grupele de dansuri şvăbeşti au prezentat un scurt program şi au oferit cadouri şi flori deportaţilor.
A.D.Z., 23.01.2013. Plicul 4, f. 2.
27.01.2013, Agnetheln/Agnita. A VII-a ediţie a obiceiului reluat al lolelor
Noua breaslă a lolelor din Agnita a organizat şi în 2013 sărbătoarea lolelor. În acest an au fost 196 de lole care s-au adunat în piaţa primăriei, în sunetele fanfarei. Aici, „maistrul breslei lolelor", Bogdan Pătru, a salutat oaspeţii din alte aşezări şi a arătat că se bucură de cei 60 de copii care fac parte din breaslă în acest an şi care pot asigura continuitatea acestui obicei, preluat de români şi dus mai departe. Toţi mascaţii au intonat apoi „Cântecul Transilvaniei", în limba germană. A urmat apoi parada lolelor prin oraş. S-au făcut vizite prietenilor, prim-preotului oraşului. Ziua s-a încheiat cu balul lolelor.
A.D.Z., 29.01.2013. Plic 4, f. 3.
20.02.2013, Bucureşti. Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R., a intrat în Partidul Naţional Liberal (P.N.L.)
În 20 februarie 2013, într-o conferinţă de presă comună cu Crin Antonescu, preşedintele P.N.L., Klaus Johannis, primar al Sibiului şi preşedintele F.D.G.R., a anunţat că a devenit membru al P.N.L.
A.D.Z., 21.02.2013; 28.02. 2013. Plicul 4, f. 4, 4a.
04.03.2013, Hermannstadt/Sibiu. Ședinţa Comisiei guvernamentale româno-germane
La sediul F.D.G.R. s-a ţinut a XVI-a şedinţă a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problemele minorităţii germane din România. Partea română a fost condusă de secretarul de stat în Ministerul de Externe George Ciamba, iar cea germană, de dr. Christoph Bergner, însărcinatul guvernului federal pentru imigranţi şi minorităţile naţionale. La tratative au luat parte şi membrii comitetului F.D.G.R. În protocolul semnat, cele două părţi au convenit să sprijine în continuare minoritatea germană pentru a-şi întări identitatea şi capacitatea de viaţă. Ministerul de Interne al Germaniei oferă minorităţii germane pentru 2013 suma de 1,716 milioane de euro pentru chestiuni economice, iar Ministerul de Externe, 441.600 de euro pentru proiecte culturale.
A.D.Z., 05.03.2013; 06.03.2013. Plicul 4, f. 5, 6, 6a.
05.03.2013, Hermannstadt/Sibiu. Paul-Jürgen Porr a fost ales preşedinte al F.D.G.R.
Klaus Johannis, de 11 ani preşedinte al F.D.G.R., a depus mandatul său, după intrarea în P.N.L. şi alegerea sa ca prim-locţiitor al preşedintelui partidului. În locul său, comitetul F.D.G.R. l-a ales în unanimitate pe medicul Paul-Jürgen Porr (n. 1951).
A.D.Z., 07.03.2013; 10.03.2013. Plicul 4, f. 7, 7a.
19.04.2013, Hermannstadt/Sibiu. Propuneri ale deputatului F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, în discuţia despre modificarea Constituţiei
Deputatul F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, membru în Comisia parlamentară pentru modificarea Constituţiei, a declarat într-o conferinţă de presă că Grupul Minorităţilor Naţionale a acceptat propunerea sa, pe care a avansat-o în comisia parlamentară, ca rezoluţia de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, să fie preluată în art. 1, paragraful 3 din Constituţie. De asemenea, în art. 1, paragraful 2 să se precizeze că statul român este o republică prezidenţială. Fracţiunea parlamentară a mai propus ca noţiunea de regiune să fie inclusă în Constituţie cu precizarea că poate avea şi competenţe legislative, altfel regionalizarea ar rămâne fără substanţă.
A.D.Z., 23.04.2013. Plicul 4, f. 8.
19-20.04.2013, Hermannstadt/Sibiu. Sesiune de comunicări ştiinţifice despre vânzarea germanilor din România
În 19-20 aprilie 2013, Forumul Sibiu a organizat o sesiune de comunicări despre tratativele secrete pentru vânzarea germanilor din România. Au fost prezentate referate despre încălcarea drepturilor omului în regimul Ceauşescu, despre începutul vânzării germanilor şi a evreilor. Deosebit de interesantă a fost discuţia cu Heinz-Günther Hüsch, avocat german care a dus tratativele cu Securitatea. După-masă au fost susţinute alte comunicări: Securitatea şi emigrarea germanilor (1962-1989), perceperea acestui fenomen de către populaţia română, vânzarea şvabilor, atitudinea Bisericii faţă de plecarea saşilor.
A.D.Z., 28.03.2013. Plicul 4, f. 9.
26-29.04.2013, Reschitza/Reşiţa. Zilele Literaturii Germane la Reşiţa, ediţia a XXIII-a
La ediţia din 2013 a Zilelor Literaturii Germane din Reşiţa, pe lângă prezentări de cărţi şi lecturi din creaţia proprie, s-au adăugat două expoziţii: una de artă, a autoarei Ilse Hehn (Ulm), şi alta documentară, despre viaţa şi opera scriitorului vienez Hans Dama. De asemenea, au fost susţinute conferinţe despre omul de teatru bănăţean Hans Kehrer (1913-2009), cu ocazia centenarului naşterii (Annemarie Podlipny-Hehn). Hans Dama a vorbit despre „Adam Müller-Guttenbrunn şi românii", iar Edith Guip-Cobilanschi a vorbit despre scriitorul reşiţean Josef Puwak (la centenarul naşterii). O conferinţă deosebită a prezentat şi Simion Dănilă, traducătorul lui Nietzsche în limba română. Au citit din creaţia proprie Henrike Brădiceanu-Persem, Nelu Brădean-Ebinger (Budapesta), trei scriitori din Slovenia, Nora Iuga, Balthasar Waitz şi Herma Köpernik-Kennel (Berlin).
Banater Ztg., 15.05.2103; 22.05.2013; 10.04.2013. Plicul 4, f. 10,10a,10b.
17-19.05.2013, Sathmar/Satu Mare. A XII-a ediţie a Zilelor Culturii Germane la Satu Mare
A XII-a ediţie a Zilelor Culturii Germane a fost organizată de Forumul Democrat al Germanilor din judeţul Satu Mare. Manifestările au început în 17 mai 2013 la Filarmonica „Dinu Lipatti", cu un concurs al corurilor. Preşedintele Forumului Transilvania de Nord, Johann Forstenheizler, viceconsulul german din Timişoara, Siegfried Geilhauen, Carol König, director în Ministerul Culturii ş.a. au rostit cuvinte de salut. Christel Ungar-Țopescu a recitat poezii proprii. În foaierul Filarmonicii a fost vernisată expoziţie „Șvabii sătmăreni". Circa o sută de copii de grădiniţă şi elevi din clasele primare s-au întrecut la dansuri, pictură, muzică, gătit. După-masă, elevii Liceului „Ettinger" au prezentat o piesă de teatru. Au urmat alte coruri sătmărene şi echipa de dansuri din Trestenberg/Tăşnad. Duminică, înainte de liturghie, au cântat două fanfare, iar după serviciul divin, au evoluat corul şi orchestra Liceului „Ettinger", corul bisericii „Calvaria", grupurile de dansuri şvăbeşti „Buna dispoziţie" şi „Împreună" din Satu Mare.
A.D.Z., 16.05.2013; 01.06.2013. Plicul 4, f. 11, 11a.
18-20.05.2013, Dinkelsbühl. Întâlnirea Saşilor din Germania
La întâlnirea din acest an au fost 2.000 de participanţi şi 20.000 de spectatori. Oaspeţi de onoare au fost: preşedintele Consiliului de Miniştri al Bavariei, Horst Seehofer, ministrul de externe al României, Titus Corlăţean, Barbara Stamm, preşedinta parlamentului bavarez, care a primit medalia Honterus, înmânată de Paul-Jürgen Porr, preşedintele F.D.G.R., Christiane Cosmatu, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Zülfiye Kaykin, secretar de stat pentru integrare la Ministerul Muncii al landului Renania de Nord - Westfalia, Christoph Bergner, însărcinatul guvernului federal pentru minorităţile naţionale, care a participat la discuţia pe podium, împreună cu Bernd Fabritius, preşedintele Uniunii Organizaţiilor Saşilor din Germania. Vorbitorii de la adunarea de deschidere a manifestării au subliniat integrarea saşilor în societatea germană şi grija lor pentru moştenirea culturală. La liturghia obişnuită, predica a fost ţinută de vicarul episcopal al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Daniel Zikeli. Premiul tineretului a fost acordat preotului Wolfgang Rehner, iar premiul cultural săsesc a fost conferit lui Heinz Acker şi Franz Hodjak. La parada portului popular au participat 94 de grupuri, dintre care unul din Bistriţa. Programul a mai cuprins: conferinţe, lecturi din creaţia proprie, teatru, muzică.
A.D.Z., 23.05.2013. Plicul 4, f. 12.
24-26.05.2013, Guttenbrunn/Zăbrani, Temeswar/Timişoara. Zilele Locului Natal ale germanilor bănăţeni la a XI-a ediţie
Cea de-a XI-a ediţie a Zilelor Locului Natal ale germanilor bănăţeni s-a desfăşurat sub semnul comemorării a 90 de ani de la moartea scriitorului Adam Müller-Guttenbrunn. La biserica din comuna care-i poartă numele şi la casa memorială s-au reunit numeroşi participanţi din România, Ungaria, Germania. Au fost prezenţi preşedinţi ai forumurilor regionale, judeţene şi locale, deputatul Ovidiu Ganţ, consulul german la Timişoara, Klaus Christian Olasz, preşedintele Organizaţiei Șvabilor din Germania, Peter Dietmar Leber. Participanţii au vizitat Casa Memorială „Adam Müller-Guttenbrunn", şcoala, au depus o coroană la bustul scriitorului din parc. În sala şi în curtea căminului cultural au evoluat grupuri de dansuri şvăbeşti, coruri, orchestre. Peter Krier, preşedintele Acţiunii de Ajutorare a Șvabilor, a vorbit despre viaţa şi opera scriitorului. În final s-au prezentat câteva scene din dramatizarea în dialect şvăbesc a romanului „Meşterul Iacob şi copiii săi". În 24 mai 2013, în sala Casei „Adam Müller-Guttenbrunn" din Timişoara, Asociaţia FunkForum, care reuneşte jurnalişti radio de limbă germană din patru ţări, a invitat la lectură din creaţiile propii cinci tineri scriitori din Cercul Literar „Stafette" şi cinci membri ai Uniunii Autorilor şi Artiştilor Germani din Ungaria. Textele prezentate au fost reunite pe un DVD.
Banater Ztg., 29.05.2013; 19.06.2013. Plic 4, f. 13, 13a.
02.06.2013, Großkarol/Carei. Prima sărbătoare a şvabilor sătmăreni la Großkarol/Carei
Forumul Democrat al Germanilor din Großkarol/Carei a organizat pentru prima dată sărbătoarea şvabilor sătmăreni în 2 iunie 2013. S-au adunat peste o mie de şvabi din aşezări sătmărene, din Ungaria şi din Germania. Festivităţile au început cu o liturghie la Biserica „Sfântul Duh", de unde participanţii s-au îndreptat în coloană, cu muzică, spre parcul oraşului. Aici au ţinut cuvântări preşedintele Forumului Transilvania de Nord, Johann Forstenheizler, preşedintele Forumului Carei, Johann Müller, şi primarul oraşului, Jenő Kovács. Pe scenă au evoluat 24 de formaţii artistice: coruri, grupuri de dansuri, orchestre. Ziua s-a încheiat cu balul şvabilor.
A.D.Z., 05.06.2013. Plicul 4, f. 14.
10.06.2013, Berlin. Ovidiu Ganţ, deputatul F.D.G.R., membru în delegaţia premierului Victor Ponta în vizită la Berlin
Ovidiu Ganţ, deputatul F.D.G.R., a fost inclus în delegaţia României condusă de premierul Victor Ponta, care a făcut o vizită la Berlin. Cancelarul Angela Merkel a mulţumit premierului Ponta pentru că l-a inclus pe O. Ganţ în delegaţia oficială. În discuţiile purtate pe teme economice şi politice, cancelarul s-a interesat de situaţia minorităţii germane. O. Ganţ a mulţumit înalţilor reprezentanţi ai celor două state pentru sprijinul acordat minorităţii germane şi a susţinut aprofundarea relaţiilor româno-germane. El a invitat-o pe Angela Merkel să viziteze şi Sibiul, când va veni în România.
A.D.Z., 12.06.2013. Plicul 4, f. 15.
17-18.06.2013, Hermannstadt/Sibiu. Conferinţa internaţională „Germana ca limbă a identităţii minorităţilor germane"
Conferinţa a fost organizată de Christoph Bergner, însărcinat cu problemele imigranţilor şi minorităţilor germane, în colaborare cu Ministerul de Externe german şi cu Fundaţia „Hanns Seidel". În sala oglinzilor de la sediul F.D.G.R. din Sibiu s-au adunat 90 de reprezentanţi ai minorităţilor germane din 11 ţări, ai unor ministere germane, instituţii şi organizaţii din Germania. Participanţii au fost salutaţi de Christoph Bergner, Klaus Johannis, Paul-Jürgen Porr, Christiane Cosmatu. În prima secţiune a conferinţei, Ovidiu Ganţ a vorbit despre legea învăţământului din România, despre promovarea limbii germane de către guvernele german şi român; în a doua secţiune s-a discutat şi despre oferta de învăţare a limbii din perspectiva minorităţii germane din România. A urmat o discuţie pe podium despre perspectivele limbii germane ca limbă a identităţii minorităţilor germane. Participanţii l-au putut asculta pe Eginald Schlattner citind din scrierile sale, au vizionat spectacole de teatru în limba germană propuse de teatrul german din Szekszárd (Ungaria), Teatrul German de Stat din Timişoara şi de Secţia Germană a Teatrului Naţional din Sibiu. Ei au vizitat Muzeul Brukenthal şi Casa Teutsch.
A.D.Z., 19.06.2013. Plicul 4, f. 16.
21.09.2013, Schäßburg/Sighişoara. A XXIII-a Întâlnire a Saşilor
Motto-ul ediţiei a XXIII-a a Întâlnirii Saşilor a fost „Moştenirea culturală - dar şi datorie". La liturghie, prim-preotul Bruno Fröhlich şi episcopul Reinhart Guib au abordat diferite aspecte ale temei, întrucât bisericile-cetăţi, odoarele şi covoarele bisericeşti constituie o bună parte a acestei moşteniri. Corurile prezente la liturghie au creat o atmosferă deosebită. În timp ce grupele de dansuri din toată ţara, corurile şi fanfarele au oferit un spectacol de înaltă ţinută artistică, la adunarea din sala primăriei au luat cuvântul reprezentanţii conducerii F.D.G.R şi ai Forumului Transilvania (organizator al manifestării), oaspeţii de onoare din Germania şi din ţară, reprezentanţi ai autorităţilor. Discursul festiv i-a revenit dr. Frank-Thomas Ziegler, custode al Colecţiilor Brukenthal la Comunitatea Bisericească Sibiu, care s-a referit la comorile de artă din moştenirea culturală săsească. Medalia Honterus a fost acordată dr. Karl Scheerer, pentru meritele sale în păstrarea moştenirii culturale.
H. Ztg., 27.09.2013. Plicul 4, f. 17.
04-05.12.2013, Hermannstadt/Sibiu. Vizita unei delegaţii a F.D.G.R. în Bavaria
În 4-5 decembrie 2013, o delegaţie a F.D.G.R. formată din Paul-Jürgen Porr, preşedintele F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, deputatul F.D.G.R., şi Christiane Cosmatu, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a efectuat o vizită în Bavaria, la invitaţia preşedintei Landtagului bavarez, Barbara Stamm. S-au purtat discuţii cu Barbara Stamm, cu ministrul muncii şi serviciilor sociale, Emilia Müller, şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor germanilor din România care trăiau în Germania
H. Ztg., 06.12.2013. Plicul 4, f. 18.