Minoritatea germană 2011
23.01.2011, Reschitza/Reşiţa. Comemorarea supraregională a 66 de ani de la începerea deportării germanilor din România
În 23 ianuarie 2011 a avut loc la Biblioteca germană „Alexander Tietz" din Reşiţa comemorarea a 66 de ani de la începerea deportării în U.R.S.S. Au participat foşti deportaţi din Banat, care au depănat amintiri şi au cântat cântecul deportaţilor. A urmat o liturghie ecumenică la Biserica catolică „Maria Zăpezii" şi apoi au fost depuse coroane de flori la monumentul deportaţilor. De asemenea, a fost vernisată expoziţia documentară despre deportare organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Au luat cuvântul E. J. Țigla, preşedintele F.D.G.B.M., şi Elke Sabiel, preşedinta de onoare a Asociaţiei Deportaţilor.
A.D.Z., 26.01.2011. Plicul 2, f. 1.
29-30.01.2011, Terem/Tiream, Sathmar/Satu Mare. Comemorarea începerii deportării şvabilor sătmăreni
În 29 ianuarie 2011, la Terem/Tiream s-au adunat circa 50 de foşti deportaţi din localitate şi din jur. După liturghie au fost depuse coroane de flori la monumentul deportaţilor, aflat în cimitir, şi a urmat simpozionul „Martiriul unei etnii", la căminul cultural. Au luat cuvântul Johann Forstenheizler, preşedintele Forumului Transilvania de Nord, Julius Hager, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor din Transilvania de Nord, Carol König de la Ministerul Culturii ş.a. A urmat un program cultural susţinut de formaţii şvăbeşti din Tiream, Satu Mare, Carei. În 30 ianuarie a avut loc o altă festivitate, la Satu Mare, unde au venit 20 de deportaţi din cinci aşezări ale judeţului şi alţi participanţi. După liturghie a avut loc o adunare, la care au vorbit Carol König, prefectul judeţului, primarul oraşului ş.a. Programul artistic l-au prezentat elevi ai Liceului „Ettinger" şi ai Forumului Satu Mare.
A.D.Z., 02.02.2011, Plicul 2, f. 2.
11-13.02.2011, Großschenk/Cincu, Hermannstadt/Sibiu, Marped/Marpod, Agnetheln/Agnita. Sărbătoarea lolelor
În 2011 s-au împlinit 100 de ani de la reluarea obiceiului lolelor, în 1911, la Agnita. Pentru a marca momentul, în 11 februarie a avut loc deschiderea unei expoziţii a lolelor (măşti, costume, fotografii) la Casa Artelor din Sibiu. La vernisaj, Doris Huttel, reprezentanta Comunităţii Saşilor din Agnita care Trăiesc în Germania, a relevat bunele relaţii dintre organizaţia sa şi agniţeni. Bogdan Pătru, promotorul reluării obiceiului în 2007, a confirmat această colaborare pentru organizarea sărbătorii lolelor. După desfăşurarea lolelor la Cincu în 12 februarie, în 19 februarie acestea au fost la Sibiu. Marşul lolelor este deschis de căpitanul paradei, urmat de reprezentanţii breslelor, toţi mascaţi şi îmbrăcaţi cu costume specifice, înarmaţi cu bice şi tălăngi. Manifestaţia este însoţită de muzica fanfarei. Lolele au fost la reşedinţa preotului oraşului, Kilian Dörr, pentru urări. După-masă lolele agniţene au mers la Marpod. Duminică, 13 februarie, lolele au mărşăluit în Agnita.
H. Ztg., 11.02.2011; 18.02.2011; A.D.Z., 02.02.2011. Plicul 2, f. 3, 4, 5, 5a.
14-18.04.2011, Temeswar/Timişoara. Festivalul de teatru al tineretului german
Festivalul de teatru al tineretului german de la Timişoara s-a desfăşurat în perioada 14-18 aprilie 2011. Organizatori au fost Liceul „Nikolaus Lenau" şi Teatrul German de Stat. Au participat 200 de elevi din România, Serbia, Germania, Ucraina. Tinerii actori au prezentat 15 spectacole pregătite şi au participat la workshopuri. Din România au participat Grupul NiL de la Liceul „Lenau" Timişoara, grupele de teatru german din Bucureşti, Sibiu, Braşov, Sântana.
A.D.Z., 19.04.2011. Plic 2, f. 6.
06-08.05.2011, Sathmar/Satu Mare. A X-a ediţie a Zilelor Culturii Germane din Satu Mare
A X-a ediţie a Zilelor Culturii Germane la Satu Mare a început în 6 mai 2011 cu un cuvânt de salut al preşedintelui Forumului Transilvania de Nord, Johann Forstenheizler. Au mai luat cuvântul episcopul catolic de Satu Mare, Eugen Schönberger, Ovidiu Ganţ, deputatul F.D.G.R., ş.a. Redactorul-şef al emisiunii în limba germană de la TVR a proiectat un film despre cei 10 ani de la prima ediţie a manifestării. Seara, la Filarmonica din Satu Mare a avut loc un concert de lieduri. În ziua de 7 mai a fost organizată o sărbătoare pentru peste o sută de copii de grădiniţă. După-masă, la Muzeul Judeţean a fost organizat pentru elevii Liceului „Ettinger" un concurs „Cine ştie, câştigă" şi o dezbatere despre cultura şvabilor sătmăreni şi viitorul ei. Elevii liceelor din Satu Mare au prezentat apoi rezultatele workshopurilor lor. Înainte de aceasta, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, i-a salutat pe participanţi şi i-a asigurat pe şvabi că guvernul său îi va ajuta în continuare. Seara au urmat un concert rock, un concert al fanfarelor, un program de dansuri populare şi două spectacole de teatru.
A.D.Z., 30.05.2011; afiş. Plicul 2, f. 7, 7a.
13-15.05.2011, Reschitza/Reşiţa. A XXI-a ediţie a Zilelor Literaturii Germane
A XXI-a ediţie a Zilelor Literaturii Germane de la Reşiţa a fost deschisă la Muzeul Banatului Montan de Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. Au urmat conferinţa scriitoarei Edith Guip-Cobilanschi despre omul politic şi jurnalistul Georg Hromadka şi cea a lui Joachim Wittstock, „Observaţii şi întâlniri în Timişoara". În 14 mai au fost lansate câteva volume la Biblioteca „Alexander Tietz". Mariane Virginia Lăzărescu a vorbit despre scriitorul Hans Bergel. Au citit din creaţiile lor: Robert Tari, Ana-Marija Pucnik, Marjan Pungartnik, Alec Tacer din Slovenia. Lecturile au continuat în 15 mai cu Nora Iuga, Carmen Elisabeth Puchianu, Robert Elekes, Michael Astner, Balthasar Waitz. Christel Ungar şi-a prezentat ultimul volum de poezii. Împreună cu pianistul Marius Pop, ea a prezentat un spectacol de jazz şi poezie.
A.D.Z., 17.05.2011; Banater Ztg., 18.05.2011; Hermannst. Ztg., 13.05.2011. Plic 2, f. 8, 9, 9a,10.
02-05.06.2011, Schäßburg/Sighişoara. Zilele Culturii Germane de la Sighişoara
Manifestările de la Sighişoara au început în 2 iunie după-masă, cu discursuri (Helge Fleischer, subsecretar de stat, Ovidiu Ganţ, deputatul F.D.G.R., Paul-Jürgen Porr, preşedintele Forumului Transilvania, Stefan Gorczyca, preşedintele Forumului Sighişoara) şi cu dansuri săseşti interpretate de copii. În sala Forumului a fost vernisată expoziţia „Biserici-cetăţi" şi a fost lansată broşura despre Hans Otto Roth (1890-1953), cu conferinţele susţinute în cadrul manifestării din 2010. În continuare, Karl Scheerer a vorbit despre construcţiile de apărare din Transilvania. În 3 iunie, grupul „Sälwerfädden" Sibiu a susținut un concert în sala primăriei, iar prof. dr. Paul Niedermaier a susţinut conferinţa „Bisericile-cetăţi din Transilvania în lumina evoluţiei istorice". În continuare, Benjamin Józsa a moderat discuţia despre asanarea bisericilor-cetăţi. În 4 iunie a avut loc un concert în biserica mănăstirii. A urmat o vizită la biserica‑cetate din Trappold/Apold. Seara, prof. Niedermaier a vorbit despre construcţiile de apărare ale Sighişoarei. În final, a fost proiectat un film despre „Cavaleri şi cetăţi din Ţara Bârsei". Duminică, 5 iunie, s-a oficiat un serviciu divin, urmat de prezentarea lucrurilor confecţionate în cadrul cercului femeilor. În încheierea manifestării a avut loc un concert în piaţă al fanfarei sighişorene, parada portului săsesc şi spectacolul oferit de grupurile de dansuri din Sighişoara, Bistriţa, Târgu-Mureş.
A.D.Z., 26.05.2011. Plicul 2, f. 11.
04.06.2011, Reschitza/Reşiţa. A XVIII-a ediţie a paradei portului popular german
La parada din 2011 au participat: ansamblurile de dansuri din Steierdorf-Anina, Bocşa, Lugoj, Oraviţa şi cele trei grupe „Enzian" din Reşiţa, corul „Franz Stürmer", fanfara din Caransebeş. Parada a început cu o liturghie pentru tineret în Biserica catolică „Maria Zăpezii", a continuat cu marşul până la Casa de Cultură, cu un popas pentru depunerea de coroane la monumentul deportaţilor. În 3-4 iunie a avut loc la Biblioteca „Alexander Tietz" un simpozion despre minorităţile germane din sud-estul Europei, la care a participat şi Helge Fleischer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Au prezentat referate cercetători din România, Ungaria şi Ucraina.
A.D.Z., 02.06.2011. Plicul 2, f. 8.
11-13.06.2011, Dinkelsbühl (Germania). Întâlnirea Saşilor de la Dinkelsbühl la ediţia 60
Întâlnirea a reunit în acest an circa 20.000 de participanţi, care au aniversat 800 de ani de la prima atestare documentară a Țării Bârsei, 60 de ani de la prima întâlnire în acest oraş şi 25 de ani de la înfiinţarea organizaţiei Tineretul Săsesc din Germania. Liturghia de Rusalii a fost oficiată de Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România. Cuvântări festive au rostit Bernd Fabritius, preşedintele Uniunii Saşilor din Germania, Hans-Peter Friedrich, ministru de interne al Germaniei, şi Teodor Baconschi, ministru de externe al României. La adunarea de deschidere a festivităţilor au luat cuvântul: primarul din Dinkelsbühl, preşedinta Forumului Româno-German, Susanne Kastner, Joachim Hermann, ministru de interne al Bavariei. Istoricul Konrad Gündisch a susţinut conferinţa „800 de ani Țara Bârsei". În 12 iunie a avut loc o mare paradă a portului săsesc, cu 2.000 de persoane. În ultima zi a fost organizată dezbaterea: „Adevărul? Cu siguranţă? În jurul Arhivei Securităţii". Au mai avut loc vernisaje, concerte, lansări de carte ş.a. Premiul cultural săsesc a fost conferit cercetătorilor Stefan Sienerth şi Michael Markel.
H. Ztg., 10.06.2011, Plicul 2, f. 12, 12a.
17-21.06.2011, Temeswar/Timişoara. A X-a Întâlnire a Germanilor Bănăţeni şiZilele Mass-media de Limbă Germană
Manifestarea s-a desfăşurat sub deviza „Împreună în cuvânt şi faptă". În 18 iunie 2011, în sala Operei din Timişoara a avut loc adunarea festivă, deschisă de preşedintele F.D.G.B., Karl Singer. Au luat cuvântul, salutând participanţii din Banat, Germania, Austria, Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R., Susanne Kastner, preşedinta grupului parlamentar germano-român din parlamentul Germaniei, Johann Dirschl, vicarul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, Josef Karl, secretarul Ambasadei germane la Bucureşti, Klaus Olasz, consulul Austriei la Timişoara, ş.a. Premiul „Stefan Jäger" al F.D.G.B. a fost acordat profesoarei Gabriela Benghia din Arad, iar distincţia „Acul de onoare" al F.D.G.B. a fost conferită Henriettei Bacizan, preşedinta Forumului din Steierdorf-Anina, şi lui Horst Martin, vicepreşedinte al F.D.G.B. Cuvântarea festivă i-a revenit deputatului F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, care a subliniat unitatea, egalitatea tuturor germanilor bănăţeni, indiferent unde trăiesc. A urmat un bogat program cultural, cu participarea formaţiilor artistice germane din întregul Banat şi a unora din Germania. Totodată, Asociaţia FunkForum, care reuneşte jurnaliştii de limbă germană din România, Ungaria, Serbia şi Croaţia, a organizat Zilele Mass-media de Limbă Germană în oraşele Timişoara, Arad şi Sibiu, în perioada 17-21 iunie 2011. În prima zi, la Timişoara a avut loc un simpozion cu emisiuni live, prezentare de cărţi şi filme. A doua şi a treia zi, la Arad şi Sibiu au fost concerte.
Banater Ztg., 22 şi 29.06.2011; H. Ztg., 10.06.2011. A.D.Z., 06.05.2011; Hermansst. Ztg., 10.06.2012; Plic 2, f. 13, 13a, 14, 15, 15 a.
17.09.2011, Kronstadt/Braşov. A XXI-a Întâlnire a Saşilor
A XXI-a Întâlnire a Saşilor a avut loc la Braşov sub deviza „Trecutul marchează viitorul. 800 de ani în Țara Bârsei". Organizator a fost Forumul Transilvania. În Biserica Neagră a fost oficiat un serviciu divin de prim-preotul şi decanul Christian Plajer, iar predica a fost ţinută de episcopul Reinhart Guib. După liturghie, o coloană, însoţită de fanfară, a mers în piaţă, unde participanţii au cântat „Transilvanie, ţară binecuvântată", apoi s-au îndreptat spre terenul de sport. Pe scenă şi în cortul ridicat au evoluat formaţii artistice ale forumurilor. Adunarea festivă a fost deschisă de Paul-Jürgen Porr, preşedintele Forumului Transilvania. Au urmat la cuvânt secretarul de stat Hartmut Koschyk, care a transmis salutul guvernului german şi al cancelarului Angela Merkel, preşedintele Landtagului Hessa, Norbert Kartmann, care a salutat cu căldură adunarea, ambasadorul german Andreas von Mettenheim, care a subliniat necesitatea continuării tradiţiilor şi culturii. Medalia Honterus a fost acordată ing. Erwin Hellmann. Prof. Paul Philippi, dr. Harald Roth şi Eckart Schlandt au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai Braşovului. Concomitent, au fost vernisate două expoziţii şi s-a prezentat un timbru cu biserica-cetate de la Biertan. În acelaşi timp, la sala Reduta s-au desfăşurat lucrările simpozionului despre Ordinul Teuton în Țara Bârsei, organizat de Societatea pentru Cunoaşterea Transilvaniei. Au participat istorici din România, Germania, Ungaria. De asemenea, au fost lansate noi volume.
KR, 15.09.2011; 22.09.2011; A.D.Z., 20.09.2001; programe ale manifestărilor. Plicul 2, f. 16, 16a, 16b, 16c, 16d, 16e.
07-16.10.2011, Reschitza/Reşiţa, Deutsch-Saska/Sasca Montană, Oraviţa, Steierdorf-Anina, Franzdorf/Văliug, Königsgnad/Tirol, Dognatschka/Dognecea, Wolfsberg/Gărâna, Russberg/Rusca Montană. Decada culturii germane din Banatul Montan la a XXI-a ediţie
Decada Culturii Germane din Banatul Montan din 2011 a debutat la Centrul Social „Frédéric Ozanam" din Reşiţa cu lansarea volumului lui Erwin Josef Țigla despre colaborarea de 20 de ani dintre Asociaţia pentru Cultura şi Educaţia Adulţilor „Seria de Conferinţe Germane Reşiţa" şi Mişcarea Federalistă Europeană din Stiria (Austria). În acelaşi loc a fost vernisată expoziţia foto cu aceeaşi temă ca a cărţii şi a fost prezentat un program artistic. A doua zi, la Steierdorf-Anina a început festivalul fanfarelor germane. Chirvaiuri au fost sărbătorite la Sasca Montană, Văliug, Gărâna, Steierdorf-Anina. La Văliug s-a organizat a XVIII-a Întâlnire a Germanilor Bănăţeni, cu liturghia celebrată de episcopul catolic Martin Roos, parada portului, adunarea festivă, lansarea monografiei aşezării, cu salutul preşedintelui Uniunii Germanilor din Banatul Montan care trăiesc în Germania. Premiul „Alexander Tietz" pentru 2011 i-a fost conferit lui Erwin Josef Țigla, preşedintele F.D.G.B.M. La Reşiţa s-a sărbătorit centenarul jurnalistului Georg Hromadka. La Biblioteca Germană „Alexander Tietz" au avut loc întâlniri ale cititorilor cu autorii unor cărţi şi vizionarea unor filme. Corurile şi formaţiile de dansuri ale F.D.G.B.M. au prezentat spectacole în diferite localităţi.
Echo der Vortragsreihe, nr. 10, 2011, p. 8-13; Banater Ztg., 26.10.2011. Plicul 2, f. 17, 18, 19.
10.11.2011, Berlin. Minoritatea germană - subiect de discuţie la cel mai înalt nivel
În timpul vizitei întreprinse la Berlin de preşedintele României, Traian Băsescu, acesta a discutat cu preşedintele Germaniei, Christian Wulff, şi cu cancelarul Angela Merkel şi despre situaţia minorităţii germane din România. Preşedintele Băsescu a cerut părţii germane să fie continuat programul de trimitere a unor cadre didactice în şcolile germane din România, deoarece era o criză de profesori de specialitate. Deputatul F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, care a făcut parte din delegaţia României, s-a alăturat preşedintelui Băsescu, care l-a invitat pe omologul său, Christian Wulff, să facă o vizită în România şi l-a rugat să viziteze şi Sibiul. La conferinţa de presă, Angela Merkel a declarat că „minoritatea germană este ca un fel de punte între cele două ţări ale noastre".
A.D.Z., 10.11.2011; 15.11.2011. Plicul 2, f. 20, 20a.
16-18.11.2011, Hermannstadt/Sibiu. Proiectul renovării a 18 biserici-cetăţi săseşti
Renovarea a 18 biserici-cetăți săseşti printr-un proiect european s-a aflat în centrul discuţiilor la sesiunea ştiinţifică cu tema „Conservarea monumentelor de arhitectură cu/fără protejarea bunurilor artistice?", organizată în 16-18 noiembrie la Sibiu de Academia Evanghelică Transilvania, Centrul de Cultură şi Dialog „Friedrich Teutsch" şi Oficiul pentru Bisericile-cetăţi.
A.D.Z., 19.11.2011, 10.11.2011. Plicul 2, f. 21, 22.