Minoritatea germană 2008

 

08.01.2008, Mediaş / Mediasch. Primarul Mediaşului / Mediasch, Daniel Thellmann şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat

Într-o conferinţă de presă, primarul Daniel Thellmann a anunţat că la alegerile locale din acest an el va candida din nou pentru a-şi reînnoi mandatul. El nu exclude un acord electoral sau o colaborare cu alte partide.

 

09.01.2008, Reşiţa / Reschitza. Aniversarea a 110 ani de la naşterea lui Alexander Tietz

Aniversarea a 110 ani de la naşterea lui A. Tietz, cea mai importantă personalitate a germanilor din Banatul Montan în sec. XX (scriitor, pedagog, etnograf) a prilejuit la Reşiţa / Reschitza o serie de manifestări. Dimineaţa, elevii claselor I-IV, cu predare în limba germană, de la Liceul „Diaconovici-Tietz" s-au întâlnit cu directorii şcolii, Mircea Meilă şi Anna Kremm, cu Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii Judeţene, cu Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. şi au discutat despre legendele şi poveştile publicate de Tietz. O altă întâlnire a avut loc cu elevii din clasele de gimnaziu. După-masă a avut loc o întâlnire cu elevii din Liceul „Diaconovici-Tietz" la Biblioteca „Alexander Tietz". Acum a povestit despre Tietz, Josef Barna, fost coleg cu scriitorul. Apoi a fost prezentat un film documentar despre Tietz. Elevii au prezentat lucrări proprii despre Tietz şi opera sa.

 

11.01.2008, Sibiu / Hermannstadt. Vernisarea expoziţiei despre viaţa şi opera scriitorului în dialect săsesc, Victor Kästner (1826-1857)

Forumul Sibiu / Hermannstadt, în colaborare cu „Iniţiativa Cârţa / Kerz" a organizat o expoziţie în Sala oglinzilor de la sediul F.D.G.R. consacrată vieţii şi operei poetului în dialect săsesc, Victor Kästner. Expoziţia, compusă din documente, manuscrise, scrisori, fotografii, ediţii de poezii, a fost prezentată de Friedrich Schuster din Cârţa / Kerz, de unde era originar şi poetul, de la moartea căruia se împliniseră anul trecut 150 de ani.

 

18.01.2008, Sibiu / Hermannstadt, Cluj-Napoca / Klausenburg. Lecturi din creaţia proprie a scriitorilor Eginald Schlattner şi Joachim Wittstock

Institutul pentru Cultura şi Istoria Europei Răsăritene de la Oldenburg a organizat un turneu de lecturi din creaţia proprie a scriitorilor Eginald Schlattner şi Joachim Wittstock. Moderator al manifestărilor a fost dr. Konrad Gündisch, director adjunct al Institutului. Manifestarea este sprijinită de Ministerul de Externe al Germaniei, Centrele Culturale Germane de la Sibiu / Hermannstadt şi Cluj-Napoca / Klausenburg şi Fundaţia Robert Bosch.

 

26.01.2008, Sibiu / Hermannstadt. Sărbătoarea lolelor

Sărbătoarea a fost organizată de Breasla lolelor şi Forumul Sibiu / Hermannstadt. Cca. 120 de bărbaţi, femei şi copii, costumaţi în lole, cu bice şi tălăngi, au mărşăluit prin centrul Sibiului / Hermannstadt, au urat „La mulţi ani!" sibienilor în Piaţa Mare şi în Sala oglinzilor de la Forum. La Sibiu / Hermannstadt, sărbătoarea era la a II-a ediţie.

 

27.01.2008, Agnita / Agnetheln. Sărbătoarea lolelor

Sărbătorirea obiceiului lolelor, întreruptă la sfârşitul anilor '90, a fost reluată în anul 2006, datorită iniţiativei lui Bogdan Pătru, care a înfiinţat Breasla lolelor, organizatoarea manifestării din acest an, împreună cu Primăria şi Forumul Judeţean Sibiu / Hermannstadt. Au participat 140 lole care au umplut oraşul cu larma lor. A asistat un mare număr de spectatori care au venit din Sibiu / Hermannstadt, din satele înconjurătoare, pentru a urmări spectacolul de pe străzi.

 

21.02.2008, Ploieşti. „Ziua deportatului" la Ploieşti

Forumul Democrat al Germanilor din Judeţul Prahova, în colaborare cu Consiliul Judeţean Prahova şi Muzeul Memorial „Paul Constantinescu" Ploieşti a organizat o manifestare de comemorare a deportării în Rusia, în sala festivă a Muzeului „Paul Constantinescu". După cuvântări şi depănarea amintirilor de către supravieţuitori, a urmat un program muzical sub genericul „Ziua deportatului".

 

25-26.03.2008, Bucureşti / Bukarest. Şedinţa Comisiei guvernamentale germano-române pentru problemele minorităţii germane din România

Partea germană din Comisie a fost condusă de dr. Christoph Bergner, secretar de stat parlamentar, împuternicit al Guvernului federal pentru problemele emigranţilor germani şi minorităţi naţionale, iar partea română de Răduţa Matache, secretar de stat în Ministerul de Externe. Din partea română au participat şi Zeno Karl Pinter, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Christiane Cosmatu şi Nikolaus Kleininger din Ministerul Învăţământului, Ovidiu Ganţ, deputat, Klaus Fabritius, preşedintele Forumului Regional Vechiul Regat, Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B., Johann Forstenheizler, preşedintele Forumului Satu Mare / Sathmar, Daniel Tellmann, primarul Mediaşului / Mediasch.

Protocolul semnat constată colaborarea bună dintre cele două părţi. Partea română mulţumeşte pentru suma de 1,66 milioane euro oferită minorităţii germane din România de Ministerul de Interne al R.F.G., la care se adaugă 1,27 milioane euro, în total 2,93 milioane euro pentru anul 2008. De asemenea, este salutat faptul că Ministerul de Externe german oferă 0,678 milioane pentru sprijinirea culturii şi instruirii minorităţii germane. Partea română asigură în 2008 5,157 milioane lei (1,42 milioane euro) pentru promovarea şi apărarea valorilor minorităţii germane. Partea română asigură din nou că nu va aprecia drept activităţi economice, acţiunile fundaţiilor BANATIA din Timişoara / Temeswar şi SAXONIA din Braşov / Kronstadt, Fundaţia de cooperare internaţională din Satu Mare / Sathmar / Sathmar şi Transilvania de Nord, Bucovina Suceava / Sutschawa şi Transcarpatica Bucureşti / Bukarest.

Ambele părţi apreciază că şi programul pentru 2008 este o contribuţie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi la dezvoltarea şi consolidarea identităţii minorităţii germane din România.

 

28.03.2008. Filmul „Cocoşul decapitat" rulează pe ecranele din ţară

Filmul, realizat de regizorul Radu Gabrea, după romanul cu acelaşi titlu al scriitorului sas Eginald Schlattner avusese premiera la München, în 30.11.2007. Este primul film artistic care aborda soarta saşilor în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

 

29.03.2008, Reşiţa / Reschitza. A IX-a ediţie a concursului şcolar internaţional „Copiii desenează ţinutul natal"

Au fost trimise pe adresa concursului 256 de lucrări ale unor copii de la şcoli germane din clasele I-VIII, din România, Austria, Ungaria şi Polonia. Organizator: Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa / Reschitza, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, Ministerului Culturii, F.D.G.R. ş.a. Marele premiu al concursului a fost câştigat de elevul Aron Ordodi, din Jimbolia. În total s-au acordat 25 de premii, pe grupe de vârstă. La 29.03. s-a vernisat expoziţia cu desenele trimise, la Centrul social „Frédéric Ozanam" Reşiţa / Reschitza, de către Erwin Josef Ţigla. Grupul de dansatori copii „Enzian" a prezentat un scurt program în faţa celor o sută de spectatori. Expoziţia va fi deschisă până la 4.04., după care va fi itinerată prin ţară şi peste hotare.

 

05.04.2008, Reşiţa / Reschitza. Adunare generală de alegeri a F.D.G.B.M., înmânarea premiului „Alexander Tietz" şi conferinţă de presă

La adunarea anuală au participat reprezentanţi din Bocşa / Bokschan, Dognecea / Dognatschka, Anina / Steierdorf, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, Gărâna / Wolfsberg, Reşiţa / Reschitza. Preşedintele F.D.G.B.M., Erwin Josef Ţigla a prezentat raportul de activitate. La începutul anului 2007, F.D.G.B.M. avea 1635 membri şi exercita o influenţă pozitivă între forţele politice din regiune. Urmează o retrospectivă politică prezentată de Josef Barna, membru în Consiliul Judeţean al judeţului Caraş-Severin şi rapoarte asupra învăţământului (Yvonne Christa Démenyi), asupra economiei (Waldemar König), asupra culturii şi tineretului (Ingrid Protocsil), asupra foştilor deportaţi şi a problemelor sociale (Jürgen Jachmann). Invitaţii, Karl Singer-preşedintele F.D.G.B. şi deputatul Ovidiu Ganţ au avut cuvinte de laudă despre activitatea F.D.G.B.M., considerat unul dintre cele mai active forumuri.

În final, a fost aleasă conducerea din 13 membri. Preşedinte a fost reales pentru 4 ani Erwin Josef Ţigla, iar locţiitor Christian Paul Chioncel.

După încheierea adunării, E. J. Ţigla a înmânat lui Josef Barna premiul „Alexander Tietz" pe anul 2008.

A urmat o conferinţă de presă la care au fost prezentaţi candidaţii F.D.G.B. pentru alegerile locale: Karl Rank pentru consiliul comunal Brebu Nou / Weidental (era primar în funcţie), Dan Dumitru Vlad pentru Consiliul orăşenesc Anina / Steierdorf, Adriana Lovasi pentru consiliul orăşenesc Bocşa Montană / Bokschan şi Lothar Nikolaus pentru consiliul comunal Dognecea / Dognatschka.

 

18-19.04.2008, Reşiţa / Reschitza. A XVIII-a ediţie a Zilelor literaturii germane la Reşiţa / Reschitza

Au participat 10 autori şi critici germani din România care au prezentat referate şi au citit din creaţiile lor. De asemenea, au fost lansate câteva cărţi apărute recent. Cei mai mulţi dintre autori au fost prezenţi şi la ediţiile anterioare: Carmen Elisabeth Puchianu, Annemarie Podlipny-Hehn, Joachim Wittstock, Ignaz Bernhard Fischer, Edith Guip-Cobilanschi. În finalul manifestării, trio „Banatul Montan" a prezentat un program muzical. Manifestarea s-a încheiat cu o excursie pe traseul Reşiţa / Reschitza-Bocşa / Bokschan-Dognecea / Dognatschka.

 

30.04.2008, Nădrag / Nadrag (judeţul Timiş). Comemorarea deportării în Rusia

Pentru comemorarea celor 63 de ani de la începutul deportării au fost invitaţi reprezentanţi ai F.D.G.B.M. din Reşiţa / Reschitza: trio „Banatul Montan", pictorii Doina şi Gustav Hlinka, Doina Gassenheimer, Horst Keller şi Alexandra Damşea. După cuvântări, G. Hlinka a înmânat premiul revistei „Echo der Vortragsreihe", acordat unei eleve din Nădrag / Nadrag la concursul „Copiii desenează ţinutul natal". În final, trio „Banatul Montan" a interpretat melodii care aminteau de anii deportării.

 

02-03.05.2008, Timişoara / Temeswar, Reşiţa / Reschitza. Vizita unei delegaţii din Stiria (Austria)

107 persoane în două autocare din Stiria au făcut o vizită în Banat. La Timişoara / Temeswar a avut loc o întâlnire a oaspeţilor, la hotel „Continental", cu ambasadorul Austriei la Bucureşti / Bukarest, Martin Eichtinger, cu Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M., cu Henriette Bacizan, preşedinta Forumului Anina / Steierdorf şi Adriana Lovasi, locţiitorul preşedintelui Forumului din Bocşa Montană./ Bokschan. A doua zi, oaspeţii au vizitat Reşiţa / Reschitza şi Biblioteca germană „Alexander Tietz". Aici, grupele de dansuri „Enzian" au prezentat un program. Delegaţia a depus o coroană la Monumentul Deportaţilor în Rusia.

 

07-17.05.2008, Reşiţa / Reschitza. „Primăvara reşiţeană germană"

În acest an sărbătoarea a stat sub semnul Zilei Europei-09.05. La Biblioteca „Alexander Tietz" a avut loc o manifestare cu elevii unor clase germane. Preşedintele F.D.G.B.M. le-a vorbit copiilor despre Uniunea Europeană. A doua zi, în acelaşi loc, a fost organizată o masă rotundă pe tema Constituţiei europene, cu studenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu". Momentul culminant a fost în 17.05., când a avut loc un spectacol la sala „Lyra" cu dansuri populare germane, trio „Banatul Montan", corul „Franz Stürmer", ansamblul de dansuri „Enzian".

 

09-12.05.2008, Neumarkt (Austria). Delegaţie din Banatul Montan la seminarul internaţional pentru minorităţi

La invitaţia Mişcării Federaliste Europene din Austria, o delegaţie din Banatul Montan a participat la a 41-a ediţie a seminarului pentru minorităţi de la Neumarkt (Stiria). În prima zi a fost vernisată expoziţia de fotografii executate de Erwin Josef Ţigla, „Ecumenismul în Banatul Montan". Seara, primarul oraşului Neumarkt a înmânat o diplomă şi un însemn de prieten, unui număr de 5 participanţi, între care şi Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici" Reşiţa / Reschitza. A doua zi, în seara dinaintea Rusaliilor, a avut loc o liturghie ecumenică, la care au oficiat şi preotul ortodox reşiţean, Petru Berbentia şi pastorul calvin Botond Makay. Fostul preşedinte al F.D.G.B.M., Karl Ludwig Lupşiasca, a primit Acul de aur de onoare din partea Mişcării Federaliste Europene din Austria. Ziua următoare a fost dedicată ecumenismului din Banat. Cei doi preoţi reşiţeni şi E.J. Ţigla au vorbit despre „Dialogul intercultural peste graniţe pe exemplul Banatului Montan". A fost prezentat şi un CD-ROM pe această temă.

 

11.05.2008, Viscri / Deutsch-Weißkirch (judeţul Braşov). Inaugurarea orgii din biserica evanghelică

În 09. şi 10.05, înainte de Rusalii, la Viscri a fost, din nou, prinţul Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit pentru a vizita satul aflat sub egida sa şi a Trustului „Mihai Eminescu". Prezentarea orgii restaurate l-a impresionat şi a promis că va reveni. De Rusalii, cca. 200 de oaspeţi din ţară şi de peste hotare au fost prezenţi la inaugurarea oficială a orgii şi la sărbătorirea Zilei mamei. Toţi au asistat la liturghia din biserica-cetate. Preotul Dettmer Hinrichs şi consiliera comunală Caroline Fernolend au mulţumit tuturor celor care au sponsorizat restaurarea. A fost prezent şi ambasadorul Germaniei, Roland Lohkamp. După-masă au evoluat grupa de dansuri săseşti din Sighişoara / Schäßburg şi corul Bach de tineret din Braşov / Kronstadt, condus de Steffen Schlandt.

 

14.05.2008, Bucureşti / Bukarest. Deputatul F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, în delegaţia oficială a primului ministru

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu întreprinde o vizită în Germania. O. Ganţ a fost cooptat între membrii delegaţiei. El a declarat că va prezenta potenţialul economic ridicat al Sibiului / Hermannstadt, Timişoarei / Temeswar şi judeţului Satu Mare, pentru a atrage investitori din Germania. O. Ganţ va purta discuţii în Bavaria şi cu reprezentanţii Organizaţiei saşilor din Germania. În 19. şi 20.05, el a fost invitat de grupul CDU/CSU în Parlamentul European.

 

15.05.2008, Braşov / Kronstadt. Desemnarea candidaţilor Forumului pentru alegerile comunale

Pentru Consiliul municipal Braşov / Kronstadt, Forumul a stabilit o listă cu 19 poziţii, ocupate de: Wolfgang Wittstock, jurnalist, Kurt Boltres, preot, Helmuth Wagner, director de şcoală, Carmen Puchianu, conferenţiar universitar, Eckart Schlandt, organist, Ralf Sudrigian, jurnalist, Steffen Schlandt, dirijor ş.a.

 

17-18.05.2008, Anina / Steierdorf. Hramul bisericii (Kirchweih)

Hramul celei mai frumoase biserici din Banatul Montan a început cu împodobirea pomului şi transportarea lui de către perechile de tineri, însoţiţi de muzică, în Piaţa târgului, unde a fost înălţat. Apoi participanţii s-au îndreptat spre biserică şi au împodobit-o pentru a II-a zi, duminică. Seara a urmat petrecerea tineretului la sediul Forumului. Duminică au sosit oaspeţi: conducerea F.D.G.B.M., grupul de dansuri „Enzian" Reşiţa / Reschitza, dansatorii din Bocşa Montană / Bokschan, fanfara „Pro Amiciţia" din Timişoara / Temeswar. Perechile de tineri, însoţite de fanfară, s-au îndreptat spre biserică. După liturghie, a fost sfinţit buchetul hramului. În Piaţa bisericii grupurile de dansuri şi-au prezentat programul. De aici, perechile s-au îndreptat spre Piaţa oraşului. Aici a urmat licitaţia buchetului, tombola şi dansul. Ziua s-a încheiat cu o petrecere pentru toţi participanţii.

 

29.05-01.06.2008, Timişoara / Temeswar, Drobeta-Turnu Severin, Sibiu / Hermannstadt. A IV-a ediţie a Conferinţei emisiunilor de radio în limba germană din România

Manifestarea s-a desfăşurat sub forma unui turneu. Forumul radio este un punct de întâlnire nu numai pentru jurnalişti, ci şi pentru politicieni, oameni de cultură, tineri. Momentul de la Sibiu / Hermannstadt a marcat 50 de ani de activitate a posturilor de radio în limba germană de la Sibiu / Hermannstadt şi Cluj / Klausenburg. La Timişoara / Temeswar a avut loc un concert în Piaţa Domului, în cadrul Festivalului „Timişoara / Temeswar, mica Vienă" şi participarea la o expoziţie de mostre a economiei şi culturii germane sub genericul „Made in Banat". Forumul radio şi Conferinţa radio au fost organizate şi sprijinite de F.D.G.R., Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul pentru Ştiinţă, Cercetare şi Artă al landului Baden-Württemberg, primăriile din Timişoara / Temeswar şi Sibiu / Hermannstadt ş.a.

 

30.05.2008, Bocşa / Bokschan. A IV-a ediţie a Festivalului grupurilor etnice

Au participat reprezentanţi ai românilor, maghiarilor, germanilor, romilor şi ucrainenilor. Festivalul a fost organizat de Forumul local. Germanii din Bocşa / Bokschan au fost reprezentaţi de grupul feminin vocal. Manifestarea a început cu prezentarea grupelor participante. Apoi au fost prezentate specialităţile culinare specifice fiecărui grup etnic.

 

07.06.2008, Reşiţa / Reschitza. A XV-a Paradă a Portului Reşiţean German

Pentru prima dată, parada a avut loc în timpul şcolii. Astfel au participat mulţi elevi. Aproape 200 de perechi s-au adunat în biserica „Maria Zăpezii". După liturghia ecumenică, în sunetele fanfarei garnizoanei din Timişoara / Temeswar „Pro Amiciţia", parada a mărşăluit de la biserică la Monumentul deportaţilor, unde a fost o scurtă oprire. De aici, parada a mers spre centrul oraşului şi apoi la Casa de Cultură a Sindicatelor. Au participat grupuri din Reşiţa / Reschitza, Anina / Steierdorf, Bocşa / Bokschan, Lugoj, Nădrag / Nadrag, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, Timişoara / Temeswar. Invitaţi speciali au fost oaspeţii sârbi din Bela Crkva şi austriecii din Graz. Pe scenă s-a desfăşurat apoi un program artistic. Cel mai important oaspete a fost dr. Reinhold Reimann cu soţia, din Graz.

 

09-29.06.2008, Reşiţa / Reschitza. „Luna iunie-luna expoziţiilor"

F.D.G.B.M. şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor au fost organizatorii manifestărilor. Prima expoziţie a fost organizată la Biblioteca Germană „Alexander Tietz", în memoria patronului instituţiei, de la moartea căruia se împlineau 30 de ani. În 10.06. a fost vernisată expoziţia „Un an întreg şi mult mai mult", la Centrul Social Frédéric Ozanam Reşiţa / Reschitza, organizată de secţia germană a Grădiniţei nr. 9. În 19.06., în acelaşi spaţiu, s-a vernisat expoziţia de fotografii a timişorenilor Luise şi Francisc Finta şi Anca Căceu. În 26.06. s-a vernisat o expoziţie filatelică la Galeria Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin, cu exponate ale colecţionarilor Erwin Josef Ţigla, Gustav Hlinka şi Alexandru Chiriţă.

 

11.06.2008, Bistriţa / Bistritz. Incendiu la biserica evanghelică din Bistriţa / Bistritz

Biserica evanghelică din Bistriţa / Bistritz se afla în curs de renovare. Turnul bisericii era înconjurat de schelele constructorilor. Aici a izbucnit un incendiu care a distrus turnul şi o parte din acoperişul bisericii. Pentru remedierea pagubelor produse s-a declanşat o amplă mişcare în vederea adunării fondurilor necesare.

 

28.06.2008, Sibiu / Hermannstadt. Comunicat de presă după şedinţa conducerii F.D.G.R., care a discutat rezultatele alegerilor locale şi situaţia dificilă de la ADZ

Au participat reprezentanţii celor 5 forumuri regionale, deputatul Ovdiu Ganţ şi subsecretarul de stat Zeno-Karl Pinter. Preşedintele Johannis consideră că rezultatele obţinute în alegerile locale din 1.06. sunt comparabile cu cele din 2004. El îi felicită pe toţi cei angajaţi în campania electorală şi constată că au câştigat aceia care s-au pus în serviciul comunităţii. Remarcă rezultatele deosebite ale şvabilor sătmăreni: 6 primari şi 40 de consilieri comunali şi alegerea unui primar german la Avrig (Arnold Klingeis). Ovidiu Ganţ consideră un mare succes realegerea lui K. Johannis şi a lui Martin Bottesch ca preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. M. Bottesch propune ca rezolvare pentru dificultăţile de la „Allgemeine Deutsche Zeitung" transformarea în săptămânal. Dar adunarea nu ajunge la consens asupra propunerii. Se anunţă că a fost cumpărată o casă pentru sediul F.D.G. din Bucureşti / Bukarest.

 

28.06.2008, Cincu / Großschenk (judeţul Braşov). Concert în beneficiul refacerii turnului ars al bisericii din Bistriţa

În biserica evanghelică din Cincu au concertat corurile Bach din Sibiu / Hermannstadt şi Braşov / Kronstadt şi corul bisericii din Mediaş / Mediasch, în beneficiul celor două clopote ale bisericii din Bistriţa / Bistritz care s-au topit în timpul incendiului şi urmează să fie înlocuite.

 

28.06.2008, Turnişor / Neppendorf (Sibiu / Hermannstadt). Sărbătoarea de vară a Academiei Evanghelice Transilvania

Adunarea membrilor Academiei a început cu liturghia din biserica evanghelică din Turnişor, oficiată de Dietrich Galter şi Kurt Boltres. Preşedintele Academiei, dr. Jürgen Henkel, a vorbit despre realizările şi despre proiectele Academiei. În continuare, a avut loc o s[rb[toare a coroanei. A cântat fanfara din Stejărişu / Probstdorf, iar tineri de la Forumul German, în port popular, au înălţat coroana împodobită. Un tânăr dansator s-a căţărat apoi până la coroană, a rostit mesajul tradiţional şi a aruncat bomboane copiilor. A urmat lansarea cărţii lui Sören Pichotta: Museen der Kirchenburgen: Kleinode în Siebenbürgen, apărută la Editura Schiller din Sibiu / Hermannstadt.

 

29.06.2008, Ruşi / Reußen (judeţul Sibiu). Întâlnirea saşilor

Iniţiatorii întâlnirii au fost Agneta şi Andreas Hihn. A fost prima întâlnire de acest fel la Ruşi, la care au participat 90 de oaspeţi. Între aceştia s-au aflat şi câteva reprezentante ale comunităţii evanghelice din Craiova. Oaspete de onoare a fost consulul general al Germaniei la Sibiu / Hermannstadt, René Schmutz. Poeta în dialect săsesc, Maria Gierlich-Gräf din Şura Mare / Großscheuern a citit din creaţia sa. Un scurt spectacol a prezentat grupul de dansatori de la Colegiul Brukenthal din Sibiu / Hermannstadt.

 

29-30.06.2008, Sibiu / Hermannstadt. Rezultatele alegerilor locale discutate la şedinţa reprezentanţilor F.D.G.R.

F.D.G.R. a obţinut în alegerile locale din 1.06. 10 primari, un preşedinte de consiliu judeţean (la Sibiu / Hermannstadt, Martin Bottesch), 9 consilieri judeţeni şi 81 de consilieri orăşeneşti şi comunali. Preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis, a apreciat că rezultatele sunt bune dar nu sunt „un motiv de euforie". S-a constatat că poziţia dobândită în urmă cu 4 ani a putut fi păstrată. Trebuie mai multe eforturi pentru a ajunge la electorat, deoarece greu se pot găsi ajutoare. Werner Müller, preşedintele Forumului Central Mediaş / Mediasch, a arătat că 9 reprezentanţi ai Forumului din Mediaş / Mediasch au intrat în Partidul Democrat Liberal, pentru a obţine rezultate mai bune la alegeri. S-a dorit realegerea lui Daniel Thellmann ca primar şi alegerea a 4 consilieri germani. Müller consideră că s-a procedat corect şi obiectivul a fost atins. Preşedintele Johannis a declarat că nu-i consideră pe aceştia ca reprezentând interesele Forumului şi îi socoteşte în afara organizaţiei. El cere conducerii şi adunării reprezentanţilor să ia atitudine faţă de această situaţie.

 

06.2008, Târgu Mureş / Neumarkt. Proiect pentru imprimarea poveştilor săseşti pe CD

Radio Tg.Mureş / Neumarkt, emisiunea în limba germană, a demarat un proiect de imprimare pe 3 CD-uri a poveştilor săseşti. Redactorii Gabi Mezei şi Katrin Lange au început proiectul la sfârşitul anului trecut, constatând că la emisiunilor pentru copii le lipseau imprimările cu poveşti săseşti. Ele au apelat la actorii Secţiei Germane a Teatrului „Radu Stanca" din Sibiu / Hermannstadt şi la sprijinul Institutului pentru Relaţii cu Străinătatea din Stuttgart. La sfârşitul anului vor fi realizate 3 CD-uri cu poveşti de Joseph Haltrich, poveşti populare şi legende săseşti, care vor fi distribuite gratuit copiilor, dacă vor trimite un desen la Radio Tg.Mureş / Neumarkt.

 

04-11.07.2008, Neumarkt (Austria). Întâlnire a tineretului european cu participarea unei delegaţii a tinerilor germani din România

Liga Tineretului European, Tinerii federalişti europeni ai Austriei, au organizat întrunirea tineretului la Neumarkt (Austria), în Casa Europei „Karl Brunner". Din România au participat 4 elevi de la liceele „Diaconovici-Tietz" Reşiţa / Reschitza şi „C. Diaconovici Loga" Caransebeş / Karansebesch. Ei au luat parte la un seminar despre democraţie, la un curs de limbă germană, apoi au participat la jocuri sportive, excursii. Toţi participanţii au vizitat Parlamentul Stiriei şi primăria din Graz.

 

03.08.2008, Cisnădie / Heltau. „Noaptea cetăţii" la a II-a ediţie

Comunitatea bisericească evanghelică din Cisnădie / Heltau a organizat a II-a ediţie a manifestării „Noaptea cetăţii". Manifestarea a început cu cimpoieri şi trompetişti care au concertat în cetate şi prin oraş. A urmat deschiderea expoziţiei „Biserici din toată lumea - lumină în biserică", de Alfred Schuster. Participanţii, mai ales tineri, erau îmbrăcaţi în costume medievale. S-au adunat bani pentru refacerea turnului ars al bisericii din Bistriţa / Bistritz. În curtea cetăţii au fost proiectate două filme, s-a prezentat un spectacol de teatru medieval şi au avut loc lupte cu săbii. Manifestarea a fost momentul culminant al proiectului cultural „Transilvania-ţară de vis" / „Traumland Siebenbürgen."

 

08.08.2008, Germania. Moartea muzicianului Walter Michael Klepper

W. M. Klepper s-a născut la Lugoj / Lugosch, în 1929. Apoi a studiat la Reşiţa / Reschitza, la Conservatorul muncitoresc, a dirijat câteva coruri şi a început să compună. A studiat apoi la Conservatorul din Bucureşti / Bukarest. În anii 1958-1962 a fost director al Orchestrei Simfonice a Cinematografiei, director al Studioului de artă al Conservatorului din Bucureşti / Bukarest, iar în 1972 a devenit adjunct al directorului Operei Române. El a compus câteva simfonii, muzică pentru orgă, teatru, film, piese pentru cor.

 

23-24.08.2008, Gura Humorului / Gura Humora. A VI-a Întâlnire a germanilor din Bucovina

La manifestare au participat numeroşi oaspeţi din Bucovina şi din Germania. Au fost prezenţi deputatul F.D.G.R., Ovidiu Ganţ şi preşedintele Forumului Bucovina, Ana Maria Gheorghiu. A avut loc o paradă a portului popular a tuturor participanţilor şi a fanfarei din Beltiug / Bildegg (Satu Mare / Sathmar). Poeta Tatiana Vlad Guga din Vatra Dornei şi-a prezentat volumul Dor de casă - Heimweh. Au prezentat apoi concerte corurile germane din Gura Humorului / Gura Humora, Câmpulung Moldovenesc, Suceava / Sutschawa şi Piatra Neamţ. De asemenea, preotul romano-catolic Johann Proschinger a oficiat o liturghie.

 

26.08.2008, Reşiţa / Reschitza. Distincţii pentru Anton Ferenschütz şi Hans Stendl

La iniţiativa F.D.G.B.M., Consiliul judeţean Caraş-Severin a numit cetăţeni de onoare ai judeţului doi germani: Anton Ferenschütz, pictor şi Hans Stendl, artist plastic, decanul Facultăţii de Arte Plastice a Academiei de Artă din Bucureşti / Bukarest, strâns legaţi de Reşiţa / Reschitza, care au avut expoziţii aici şi au donat muzeului local numeroase lucrări ale lor.

 

29-30.08.2008,Ciclova Montană / Deutsch-Tschiklowa (judeţul Caraş-Severin). A VI-a întâlnire a tineretului romano-catolic din Banatul Montan

Întâlnirea a avut loc la biserica de pelerinaj „Maria de pe stâncă". Scopul întâlnirii era să ofere tineretului din Dioceza Timişoara posibilitatea de a se cunoaşte mai bine şi de a aprofunda împreună Cuvântul lui Dumnezeu. Tinerii participă la liturghii în grupuri mici, care primesc teme de meditaţie. În acest an, programul a fost completat cu activităţi sportive: ciclism, înot, fotbal. De asemenea, au fost invitaţi şi tineri ortodocşi aflaţi în pelerinaj la Mănăstirea Călugăra, să participe la rugăciuni.

 

05-12.09.2008, Gărâna / Wolfsberg (judeţul Caraş-Severin). Tabăra de vară „Germana cu haz"

21 de tineri şi copii de la formaţii de dansuri din Reşiţa / Reschitza, Anina / Steierdorf şi Bocşa / Bokschan au participat la tabăra de vară pentru a repeta şi a învăţa noi dansuri cu instructorii Andreea Boscornea, Marianne şi Ion Florea, sub conducerea prof. Alexandra Damşea. În acelaşi timp, tinerii şi-au perfecţionat cunoştinţele de germană şi au participat la un raliu al satului. Pentru prima dată au fost prezenţi copiii de la echipa de dansuri „Enzian" a F.D.G.B.M.

 

11-13.09.2008, Sibiu / Hermannstadt. Simpozion comemorativ despre „Procesul Biserica Neagră"

Cercul de Prieteni Evanghelic „Transilvania" şi Academia Evanghelică „Transilvania" au organizat în Casa „Hans Bernd von Haeften" simpozionul „Viitorul era deschis..." pentru a comemora 50 de ani de la „procesul Biserica Neagră", în care au fost acuzaţi un grup de saşi din Braşov / Kronstadt şi Sibiu / Hermannstadt, de „uneltire contra ordinii sociale". Procesul făcea parte din măsurile represive ale regimului comunist din România, luate după revoluţia anticomunistă din Ungaria. Prof. dr. Andreas Möckel, fiul prim-preotului Konrad Möckel, principalul acuzat în proces, a prezentat în cadrul simpozionului un referat foarte apreciat. Dintre cei implicaţi în acest proces a vorbit la simpozion Maria Luise Roth-Höppner, iar Theodor Moldovan Sponer şi dr. Gerhard Groß au trimis în scris mărturia lor. Ei au relatat experienţele trăite în arest, în închisoare şi după aceea. A fost proiectat apoi un film de Christel Ungar-Ţopescu, realizat de TVR în 1997, care prezenta mărturii asupra procesului.

 

11-14.09.2008, Gross-Stein (Polonia). Simpozion al grupurilor etnice germane provenite din Austria

A VIII-a ediţie a Simpozionului grupurilor etnice germane provenite din Vechea Austrie, din Europa Centrală şi de Sud-Est a fost organizat de Uniunea organizaţiilor etnicilor germani din Austria şi Uniunea asociaţiilor culturale germane din Polonia. Au participat din România Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. şi Alexandra Damşea, ca reprezentanţi ai germanilor din Banatul Montan. Ei au prezentat situaţia minorităţii germane din România, înainte şi după 1989. La simpozion au participat şi reprezentanţi ai guvernelor austriac şi german.

 

20.09.2008, Biertan / Birthälm (judeţul Sibiu). A XVIII-a Întâlnire a saşilor

Întâlnirea a avut ca motto „Comunitatea vie" şi a început cu liturghia oficiată de preotul Ulf Ziegler, în cadrul căreia a luat cuvântul episcopul Christoph Klein şi a predicat decanul şi vicarul episcopal Reinhart Guib. După liturghie, au luat cuvântul preşedintele Forumului Transilvania, dr. Paul Jürgen Porr, care a organizat manifestarea, parohul Bistriţei, Hans Dieter Krauss, care a mulţumit pentru banii donaţi în timpul liturghiei (350.000 lei) şi 10.000 euro de la Fundaţia Saxonia, pentru repararea bisericii arse din oraşul său, deputatul F.D.G.R., Ovidiu Ganţ, reprezentantul Ambasadei Germane, Holger Schärf, preşedintele de onoare al Federaţiei Saşilor, Wolfgang Bonfert. În piaţă, fanfara „Ţara Bârsei" a prezentat un concert. A urmat parada portului popular a grupurilor de dansuri din Bistriţa / Bistritz, Braşov / Kronstadt, Sebeş / Mühlbach, Sighişoara / Schäßburg, Sibiu / Hermannstadt, Tg.Mureş / Neumarkt. La adunarea din sala căminului cultural, cuvântarea festivă despre comunitate a fost rostită de dr. Karl Scheerer. Preşedintele Forumului Sibiu / Hermannstadt a ţinut Laudatio pentru episcopul Klein, căruia i-a fost conferită Medalia „Honterus", pentru meritele sale în serviciul Bisericii şi al comunităţii. În încheiere, a fost prezentat un film de Christel Ungar-Ţopescu, despre episcopul Klein. Au fost organizate standuri cu lucru de mână, produse alimentare, cărţi etc. În total au fost cca o mie de participanţi.

 

26-28.09.2008, Gărâna / Wolfsberg (judeţul Caraş-Severin). A X-a ediţie a „Gărânei muzicale"

În acest an au venit la Gărâna / Wolfsberg pentru a se pregăti în vederea Decadei Culturii Germane: corul „Franz Stürmer" din Reşiţa / Reschitza, condus de prof. Elena Cozâltea, din Reşiţa / Reschitza, grupul de dansuri germane „Enzian" Reşiţa / Reschitza, condus de Marianne şi Nelu Florea şi formaţia de dansuri germane „Prietenia"din Bocşa / Bokschan, condus de Andreea Boscornea. Dansatorii au învăţat noi dansuri din Stiria de la Gerhard Krajicek din Graz. În final a avut loc un spectacol la căminul cultural, în cadrul căruia au evoluat cele trei formaţii, iar scriitoarea Edith Guip-Cobilanschi din Timişoara / Temeswar, a citit din poeziile şi proza scurtă scrisă la Gărâna / Wolfsberg.

 

03-12.10.2008, Reşiţa / Reschitza, Orşova / Orschowa, Anina / Steierdorf, Oţelu Roşu / Ferdinandsberg ş.a. A XVIII-a ediţie a Decadei Culturale Germane din Banatul Montan

În 04.10., la Orşova / Orschowa a avut loc Ziua ţinutului natal al germanilor din Banatul Montan, aflată la ediţia a XV-a. Manifestarea a început cu o liturghie festivă şi a continuat cu un program cultural în sala festivă a Cosiliului Orăşenesc, în care au evoluat grupul de dansuri „Enzian" şi corul „Franz Stürmer" din Reşiţa, formaţia de dansuri germane „Prietenia" din Bocşa / Bokschan şi grupul de dansuri germane „Edelweiß" din Orşova / Orschowa. În aceeaşi zi, la Reşiţa a fost lansat vol.II al lucrării lui Arsenie Boar, Istoria ilustrată a Banatului Montan 1890-1948. Illustrierte Geschichte des Banater Berglands, 1890-1948, Band II. Illustrated History of the Mountainous Banat, 1890-1948. Book II. În total, în zilele Decadei au avut loc 53 de manifestări în 14 aşezări: conferinţe, prezentări de cărţi şi CD-uri, vernisaje, spectacole de teatru, concerte, hramurile unor biserici, întâlniri cu cititorii. Deosebite au fost a V-a ediţie a Festivalului muzicii de fanfară de la Anina / Steierdorf,a IV-a ediţie a Sărbătorii toamnei organizată de Forumul de tineret din Bocşa / Bokschan şi a VI-a Întâlnire a corurilor germane de la Reşiţa, cu participarea formaţiilor din Reşiţa / Reschitza, Petroşani / Petroschen şi Timişoara / Temeswar, a corului ucrainean de la Caransebeş / Karansebesch şi a corului românesc „Lia Ponoran" Reşiţa. Şi în acest an principalul organizator a fost Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţia Adulţilor Reşiţa / Reschitza, sprijinită de F.D.G.R., F.D.G.B.M., Forumul Tineretului German din Banat, Institutul pentru Germanii din Străinătate Stuttgart ş.a.

 

16-18.10.2008, Timişoara / Temeswar. Zilele culturii germane timişorene.

Manifestările din acest an s-au desfăşurat sub motto-ul Cultura germană se formează şi există acolo unde trăiesc germani. În program au fost înscrise aniversările a 15 ani de la înfiinţarea Cenaclului literar „Stafette" şi a „Cercului muzical timişorean". Preşedinta Cenaclului „Stafette", Annemarie Podlipny-Hehn, a făcut un raport asupra activităţii depuse şi a prezentat noile cărţi apărute. Autorii prezenţi au citit din creaţiile lor. În acest cadru, Hannelore Neurohr, de la Radio Timişoara, a primit placheta „Adam Müller-Guttenbrunn" a Forumului din Timişoara / Temeswar. Jubileul muzical a fost sărbătorit printr-un spectacol la care au participat corul sărbătorit, „Temeswarer Liederkranz" şi corul „Franz Stürmer" din Reşiţa / Reschitza, trio „Banatul Montan" Reşiţa şi corul Asociaţiei pensionarilor din Timişoara / Temeswar. Ca oaspete a fost şi corul german din Budaörs (Ungaria). La spectacol a participat şi formaţia de dansuri germane „Bunter Herbstreigen" din Timişoara / Temeswar.

 

17.10.2008, Timişoara / Temeswar. Adunare a reprezentanţilor F.D.G.B.

Adunarea a început cu raportul deputatului F.D.G.R. Ovidiu Ganţ, care şi-a arătat disponibilitatea de a candida din nou. Preşedintele F.D.G.B., prof. univ. Karl Singer, a prezentat raportul general, urmat de rapoarte pe domenii de activitate. A fost aleasă noua conducere pentru următorii doi ani: preşedinte a fost reales Karl Singer, iar locţiitori: Horst Martin, Erwin Josef Ţigla, Michael Szellner. Au fost aleşi 19 membri ai conducerii, urmând să li se adauge 3 reprezentanţi ai tineretului.

 

16.11.2008, Sibiu / Hermannstadt. Medalia „Honterus" oferită deputatului Ovidiu Ganţ

Adunarea reprezentanţilor Forumului Transilvania a hotărât să ofere, pentru prima dată, unui ne-sas, Medalia „Honterus". Cel ales este deputatul Ovidiu Ganţ, care este şvab bănăţean, dar care „a făcut politică plină de succes pentru saşi", cum a declarat dr. Paul Jürgen Porr, Preşedintele Forumului Transilvania. La festivităţi au participat Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R., episcopul Christoph Klein, consulul general al Germaniei la Sibiu / Hermannstadt, dr. Jean Pierre Rollin.

 

17.11.2008, Reşiţa / Reschitza. Adunare electorală

La sediul F.D.G.B.M. din Reşiţa / Reschitza a avut loc o adunare electorală cu participarea membrilor Forumului local şi a unor reprezentanţi ai forumurilor din Anina / Steierdorf, Bocşa / Bokschan şi Dognecea / Dognatschka. Au participat preşedintele F.D.G.B.M., Erwin Jisef Ţigla şi deputatul F.D.G.R. Ovidiu Ganţ. S-a discutat despre problemele învăţământutlui în limba maternă germană, ale presei germane, despre probleme politice de interes general. O. Ganţ a îndemnat pe cei prezenţi să voteze la alegerile parlamentare din 30.11. pentru reprezentantul Forumului.

 

22-30.11.2008, Timişoara / Temeswar. Sărbătorirea a 55 de ani de la înfiinţarea Teatrului German de Stat Timişoara / Temeswar

În acest interval, Teatrul a oferit o serie de spectacole de excepţie, de piese ale unor autori germani, şvabi şi români. Momentul culminant al aniversării a fost spectacolul de gală din 29.11. cu actriţe şi actori care au jucat pe scena teatrului odinioară, transmis şi de emisiunea germană a TVR 1. Au fost prezentate monologuri, scheciuri, fragmente din spectacole, cuplete. Au fost prezenţi şi numeroşi oaspeţi de la alte teatre din ţară şi din Germania. A fost prezent şi un actor care a jucat în spectacolul inaugural din 1953, Rudolf Krauser. El a transmis salutul unor foşti colaboratori care n‑au putut fi prezenţi: Hans Schuschnig, Ernst Kraus, Hans Kehrer.

Muzeul Şvabilor din Ulm a organizat o expoziţie despre istoria teatrului german din România la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn", iar scriitorul Johann Lippet, care a fost dramaturg al teatrului sărbătorit, a ţinut o conferinţă. Au fost prezenţi Ildikó Jarcsek-Zamfirescu, actriţă şi directoare (1983-2001), Franz Csiky, dramaturg, Ida Gaza ş.a.

 

23.11.2008. Sibiu / Hermannstadt. Alegerea unui nou curator al Bisericii Evanghelice C.A. din România

A 75-a adunare a Bisericii Evanghelice C.A. din România a ales un nou curator în locul lui Paul Niedermaier, care şi-a depus demisia. A fost ales Friedrich Philippi, profesor de geografie şi curatorul circumscripţiei Sibiu / Hermannstadt din anul 1999.

 

30.11.2008, Bucureşti / Bukarest. Ovidiu Ganţ a fost reales deputat al F.D.G.R.

Ovidiu Ganţ, singurul candidat al F.D.G.R. în alegerile parlamentare, a primit 23.190 voturi, din care 5.689 în judeţul Sibiu. Astfel el a fost reales deputat din parteta F.D.G.R.

 

09.12. 2008, Bucureşti / Bukarest. „Crucea de merit" a R.F.G. conferită deputatului F.D.G.R., Ovidiu Ganţ

Preşedintele R.F.G., Horst Köhler, l-a distins pe deputatul Ovidiu Ganţ cu Crucea de Merit a R.F.G. Înaltul ordin i-a fost înmânat deputatului la sediul Ambasadei Germaniei din Bucureşti / Bukarest, de către ambasadorul Roland Lohkamp. Ordinul primit i s-a acordat pentru contribuţia adusă la afirmarea minorităţii germane din România şi la întărirea relaţiilor româno-germane.