Minoritatea germană 2007

 

31.12.2006-02.01. 2007, Reşiţa / Reschitza. Vizită din Austria cu ocazia aderării României la U.E.

F.D.G.B.M. şi Asociaţia Germană pentru Cultură şi Educaţia Adulţilor au invitat în Banatul Montan o delegaţie din Stiria şi Vorarlberg pentru a participa la festivităţile de aderare a României la U.E. Membrii delegaţiei, Max Wratschgo, preşedintele Mişcării Europene a Federaliştilor din Austria, Wolfgang Wratschgo, un european „din prima oră", Christa Hofmeister, Peter Theissbacher, soţii Marita şi Walter Aberer au sprijinit aderarea României, i-au ajutat pe germanii din Banatul Montan să cunoască ideea şi construcţia europeană. Delegaţia a vizitat comuna Armeniş din judeţul Caraş-Severin, unde a cunoscut un grup folcloric pe care l-au invitat în Austria. Oaspeţii au participat la festivităţile de la Reşiţa / Reschitza din noaptea de Revelion, la invitaţia conducerii judeţului. Ei au participat la liturghia în limba germană din biserica catolică, apoi au asistat la un program artistic dat în cinstea lor la Centrul social „Frédéric Ozanam". A doua zi, delegaţia a fost primită la Cosiluil judeţean, unde se afla şi ministrul apărării, Sorin Frunzăverde. A urmat o conferinţă de presă, în care s-a subliniat sprijinul dat aderării României şi s-a exprimat hotărârea de a se intensifica în viitor colaborarea.

 

16.01.2007, Straßburg. Ovidiu Ganţ, reprezentantul F.D.G.R. în Parlamentul României, este şi membru al Parlamentului de la Straßburg

 Începând din această zi, cei 35 de reprezentanţi ai României, până acum doar observatori, au devenit parlamentari cu drepturi depline la Straßburg. Între cei 35 de europarlamentari din România sunt şi 4 parlamentari aparţinând minorităţilor naţionale. Aşa cum declara O. Ganţ pentru „Hermannstädter Zeitung", delegaţia României în Parlamentul European era singura care avea 4 minoritari în componenţă. O. Ganţ este membru în Fracţiunea Partidului Popular European şi face parte din Comitetul Parlamentar pentru Cultură şi Educaţie.

 

18.01.2007, Reşiţa / Reschitza. Comemorarea a 62 de ani de la deportarea în Rusia

Organizatorii comemorării au fost F.D.G.B.M. şi Asociaţia Germană pentru Cultură şi Educaţia Adulţilor Reşiţa, cu sprijinul Ministerului Culturii. Au participat foşti deportaţi din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Dimineaţa, la Centrul Cultural „Alexander Tietz" a avut loc o adunare moderată de preşedintele F.D.G.B.M., Erwin Josef Ţigla. Au luat cuvântul preşedinţii asociaţiilor foştilor deportaţi din judeţele Hunedoara, Ulrich Ernest, şi Caraş-Severin, Karl Bereznyak, câţiva foşti deportaţi. În final a cântat trio „Banatul Montan" şi a fost lansată Cartea vieţii mele, apărută în 2006, la Petroşani, a lui Ernest Ulrich. După adunare a fost vernisată expoziţia Deportarea, cu tablouri realizate de Anton Ferenschütz. După-masă a fost celebrat un recviem la biserica „Maria Zăpezii" din Reşiţa. A urmat depunerea de coroane la Monumentul Deportaţilor din Parcul „Cărăşana" în acordurile cântecului deportaţilor, Departe în Rusia, la Stalino. Au participat la liturghie şi laceremonia de la Monument şi elevi ai Liceului „Diaconovici-Tietz" din Reşiţa.

 

30-31.01.2007, Sibiu / Hermannstadt. Conferinţa de planificare a F.D.G.R.

La conferinţa de planificare a participat o delegaţie din R.F.G. condusă de consilierul ministerial Ernst R. Stehl, reprezentanţi ai Ambasadei Germane din Bucureşti şi ai Consulatului General German de la Sibiu. Au fost prezenţi membrii conducerii F.D.G.R., episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Christoph Klein, subsecretarul de stat Zeno Karl Pinter, reprezentantul organizaţiilor de tineret. R.F.G., prin Ministerul de Interne, pune la dispoziţie în acest an 1.650.000 euro. Această sumă va fi folosită pentru căminele de bătrâni, sprijinirea economiei, susţinere socială, pentru tineret.

 

27.01.2007, Sibiu. Obiceiul lolelor la Sibiu / Hermannstadt

În cadrul pregătirilor pentru anul 2007, când Sibiul / Hermannstadt împreună cu Luxemburgul, a fost capitală culturală europeană, Fundaţia „EuroEst" Bucureşti / Bukarest a propus introducerea obiceiului lolelor la Sibiu / Hermannstadt. Forumul German Sibiu / Hermannstadt a sprijinit ideea şi la 27 ianuarie măştile lolelor au apărut şi la Sibiu / Hermannstadt. Tinerii participanţi erau saşi şi români. Obiceiul s-a reluat şi în anul 2008 la Sibiu / Hermannstadt (până atunci era cunoscut la Agnita / Agnetheln şi în unele sate săseşti). În anul 2007 s-a înfiinţat şi o Asociaţie a Lolelor, cu sediul la Agnita / Agnetheln şi cu cca. o sută de membri, având ca preşedinte pe Bogdan Pătru.

 

09.02.2007, Viena. Ordinul de merit în rang de comandor pentru Fritz Frank

Ordinul a fost înmânat de ambasadorul României la Viena, prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoişie, lui Fritz Frank, preşedinte de onoare al Uniunii Saşilor din Austria. El este jurist, originar din Cluj / Klausenburg şi a contribuit mulţi ani la întărirea colaborării româno-austriece. El i-a reprezentat pe cei cca 20.000 saşi care trăiesc în Austria şi a ajutat la păstrarea legăturilor lor cu patria transilvană. La festivitatea de la Ambasada României a participat o delegaţie săsească în port tradiţional.

 

17.02.2007, Cisnădie / Heltau. Vernisajul expoziţiei „Cele 7 coloane ale comunsimului"

În Turnul slăninei din biserica-cetate de la Cisnădie / Heltau se vernisează o expoziţie despre regimul comunist. Expoziţia face parte din proiectul „Biserica-cetate vie" al comunităţii bisericii evanghelice Cisnădie / Heltau. Vernisajul este însoţit de un simpozion pe tema „Comunismul din România în lumina anului 2007".

 

25.02.2007, Sibiu / Hermannstadt. 190 de ani de la deschiderea Muzeului Brukenthal

Momentul este marcat de redeschiderea pentru public a Muzeului de vânătoare „August von Spieß", care face parte din Complexul Naţional Brukenthal. În aceeaşi zi a fost vernisată în Palatul Brukenthal o expoziţie de covoare turceşti din colecţii transilvănene, cele mai multe provenind din bisericile evanghelice. În această zi, în toate muzeele Complexului intrarea a fost liberă. Încă din 8.02. fusese vernisată expoziţia „Samuel von Brukenthal. Homo-europaeus."

 

05.03.2007, Sibiu / Hermannstadt. Conferinţă despre viitorul bisericilor-cetăţi săseşti

La Casa Teutsch a avut loc o dezbatere pe această temă. Arhitecţii Steffen Mildner (GTZ Sibiu / Hermannstadt), Hermann Fabini şi Sebastian Szaktilla au prezentat proiecte de restaurare a unor biserici-cetăţi.

 

07.03.2007, Hunedoara / Eisenmarkt. Franz Remmel primeşte o înaltă distincţie austriacă

Ziaristul bănăţean Franz Remmel, scriitor şi etnolog, a primit la hotelul „Rusca" din Hunedoara / Eisenmarkt „Ordinul de merit, de aur" al Republicii Austria, conferit de preşedintele Heinz Fischer. Distincţia i-a fost înmânată de ambasadorul Austriei la Bucureşti / Bukarest, Christian Zeileissen. Premiul i-a fost acordat pentru preocuparea sa competentă faţă de trecutul şi obiceiurile romilor din România. El a scris despre romi în ziarele „Neuer Weg" şi „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien" la care a fost redactor şi în cele 7 cărţi publicate în limba germană, în ţară şi în Austria. Au fost prezenţi la festivitate, primarul Hunedoarei, regele romilor Florin Cioabă, vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Romilor.

 

09.03.2007, Sibiu / Hermannstadt. Comunicat de presă al F.D.G.R. cu privire la alegerile pentru Parlamentul European

F.D.G.R. nu a depus o listă de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European şi nici nu a nominalizat vreun candidat pe listele partidelor politice. Fiecare membru al F.D.G.R. poate vota la 13.05. orice formaţiune politică doreşte. Se recomandă să nu fie votaţi acei candidaţi care au în program sau în luările de poziţie atitudini extremiste sau naţionaliste. Această hotărâre a fost adoptată de conducerea F.D.G.R., la propunerea preşedintelui Klaus Johannis în 2.03.

 

09.03.2007, Viena. Reprezentanţi din Banat la aniversarea şvabilor din Viena

Uniunea Şvabilor Bănăţeni din Austria a aniversat 125 de ani de existenţă. La aniversare au fost invitaţi şi dr. Annemarie Podlipny-Hehn, preşedinta Forumului din Timişoara / Temeswar şi Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului din Banatul Montan.

 

23.03.2007, Sibiu / Hermannstadt. Constituirea unui Oficiu de coordonare pentru bisericile-cetăţi

Acest Oficiu (Leitstelle Kirchenburgen) are sediul la Consistoriul Evanghelic, în Palatul episcopal şi s-a înfiinţat la iniţiativa conducătorului GTZ (Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit-GTZ), Steffen Mildner. Încă din noiembrie 2006, GTZ (Societatea pentru colaborare tehnică) a semnat un acord de cooperare cu Biserica Evanghelică prin care oferea 120.000 euro pentru administrarea proiectului privind salvarea, restaurarea, folosirea în viitor a bisericilor-cetăţi. Oficiul de coordonare creat trebuia să mijlocească schimbul de experienţă, să atragă fonduri europene în acest proiect.

 

15.04.2007, Reşiţa / Reschitza. A V-a ediţie a Sărbătorii Germane a Primăverii

În sala „Lyra" aavut loc un spectacol în care au evoluat grupele germane de la Grădiniţa nr. 9, pregătiţi de Ingeborg Nemeşagu şi cei de la Grădiniţa nr. 5, conduşi de Edda Lupşiasca. Grupele de dansatori ai ansambluui „Enzian"- tineret şi adulţi au trezit entuziasmul spectatorilor, iar corul „Franz Stürmer", condus de Elena Cozâltea, a încheiat spectacolul. În acest cadru a fost lansat un nou CD ROM, Wolfsberg gestern und heute. Gărâna , ieri şi astăzi, realizat de Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.

 

27.04.2007, Reşiţa / Reschitza. Vernisarea expoziţiei de artă permanente Ion (Hans) Stendl

Ion (Hans) Stendl şi soţia sa, Teodora, au donat Muzeului Banatului Montan un număr însemnat de lucrări, expuse într-o expoziţie permanentă. Stendl, originar din Reşiţa / Reschitza, este profesor la Academia de Artă din Bucureşti / Bukarest. La vernisaj au fost prezenţi directorul Muzeului, Dumitru Ţeicu, Christian Paul Chioncel, locţiitor al preşedintelui F.D.G.B.M., preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Serverin şi un numeros public. Familia Stendl a primit mulţumirile reprezentanţilor Reşiţei pentru gestul său de generozitate.

 

27.04-01.05.2007, Timişoara / Temeswar. A VIII-a ediţie a Festivalului de teatru liceal în limba germană

Au participat 11 trupe de teatru din România, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, ai căror membri sunt elevii unor şcoli cu limba de predare germană. Festivalul s-a desfăşurat la Liceul „Lenau". Pe lângă spectacole, zilnic, elevii-actori au participat la „workshop-uri" în care au făcut schimb de experienţă şi au învăţat noi tehnici de exprimare artistică.

 

29.04.2007, Sibiu / Hermannstadt. Vizita unei delegaţii austriece

Ministrul învăţământului, artei şi culturii al Austriei, dr. Claudia Schmidt, împreună cu ambasadorul austriac la Bucureşti / Bukarest, Christian Zeileissen şi şeful de birou Hanspeter Huber au avut discuţii la Sibiu / Hermannstadt pe probleme şcolare cu preşedintele Consiliului judeţean Sibiu / Hermannstadt, Martin Bottesch şi cu inspectorul şcolar general al judeţului Sibiu / Hermannstadt, Christine Manta-Klemens.

 

04-06.05.2007, Sibiu / Hermannstadt. „În căutarea rădăcinilor comune"

Manifestarea, care are drept obiectiv cunoaşterea reciprocă şi schimburile dintre Sibiu / Hermannstadt şi Luxemburg, a început cu inaugurarea cortului festiv din Piaţa Huet şi a continuat cu conferinţa „Porturi şi obiceiuri din Luxemburg şi Sibiu / Hermannstadt"- în 5.05. Urmează o paradă a portului popular prin oraşul vechi şi apoi în Dumbravă, unde s-a sărbătorit maialul. În oraş au fost deschise expoziţii şi standuri cu vânzare. În sala Forumului a avut loc un concert. În 6.05., după liturghia din biserica evanghelică, a început „Întâlnirea de pe piaţa Huet", şi au avut loc un concert, dansuri populare prezentate de Forumul pentru tineret şi de grupul vocal feminin „Sälwerfäddem".

 

25-28.05.207, Neumarkt (Austria). Delegaţie din Banatul Montan la al 40-lea Seminar european

O delegaţie formată din 13 persoane din Banatul Montan a fost invitată la cel de-al 40-lea seminar internaţional pentru minorităţi din oraşul stirian Neumarkt. Din delegaţie au făcut parte Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M., Waldemar König, membru al conducerii F.D.G.B.M., Nicolae Sârbu, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici" Reşiţa, pictorii Doina şi Gustav Hlinka ş.a. Aceştia din urmă au vernisat o expoziţie de pictură naivă pe lemn. E.J. Ţigla a prezentat conferinţa scrisă de Karl Ludwig Lupşiasca, despre minorităţile din România. Nikolaus Rudolf Pilly, din Călan / Kalan, a interpretat câteva melodii la fierăstrău.

 

04-06.05.2007, Reşiţa / Reschitza. A XVII-a ediţie a Zilelor literaturii germane la Reşiţa / Reschitza

Motto-ul acestei ediţii: „Locul natal şi lumea largă". Participanţi au fost scriitori şi critici, istorici ai literaturii, universitari, între care: Joachim Wittstock (Sibiu / Hermannstadt), Carmen Elisabet Puchianu (Braşov / Kronstadt), Annemarie Podlipny-Hehn şi Edith Guip-Cobilanschi (Timişoara / Temeswar), Michael Astner (Iaşi), Udo Peter Wagner (Sibiu / Hermannstadt), Hans Dama (Viena), Raluca Rădulescu (Bucureşti) ş.a. S-a citit din opera proprie, s-au prezentat referate, s-au lansat cărţi, s-a organizat o „şezătoare literară" la care au participat scriitorii amintiţi şi Georg Unterberger (Austria), Walther Gottfried Seidner (Sibiu). În final, s-a organizat o excursie la Anina / Steierdorf, Oraviţa / Orawitza.

 

11.05.2007, Braşov / Kronstadt. Spectacol organizat de Forumul local

Forumul Braşov a organizat un spectacol de amploare în aer liber, în Bastionul Ţesătorilor. Au evoluat corul bisericii din Codlea / Zeiden, ansamblul de tineret „Canzonetta" al Liceului „Honterus", grupul de dansuri săseşti „Corona", fanfara „Ţara Bârsei", dirijată de Erich Fleps, corul „Bach" de tineret, dirijat de Steffen Schlandt, grupul de dansuri săseşti de la Codlea / Zeiden. În încheiere, preşedintel Forumului Judeţean Braşov, Wolfgang Wittstock, a mulţumit tuturor formaţiilor participante pentru prestaţia lor care s-a bucurat de succes.

 

27.05.2007, Dinkelsbühl (Germania). Premiul Cultural Săsesc pentru Paul Niedermaier

În cadrul festiv al Întâlnirii saşilor de la Dinkelsbühl, Fundaţia Culturală Săsească a conferit premiul său cultural profesorului universitar dr. Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române, cercetător al istoriei habitatlui în Evul Mediu, pentru cercetarea şi protejarea bunurilor culturale săseşti, pentru implicarea sa în viaţa religioasă şi naţională a comunităţi sale. El a fost membru al conducerii Cercului de Cercetări asupra Transilvaniei din Heidelberg, curator al Bisericii Evanghelice C. A. din România, consilier municipal la Sibiu / Hermannstadadt şi este membru al Consiliului Judeţean Sibiu.

 

27.05-03.06.2007, Sighişoara / Schäßburg. Săptămâna culturii germane

Manifestările au fost deschise prin alocuţiunile rostite din balconul Forumului German de preşedintele organizaţiei Forumului Sighişoara / Schäßburg, dr. Karl Scheerer, parohul oraşului, Bruno Fröhlich şi viceprimarul Sorin Savu. Au urmat muzică de fanfară, dansuri populare săseşti, orchestra de cameră, vernisajul unei expoziţii. Manifestările au fost organizate de Forumul local şi Institutul pentru Relaţii cu Străinătatea Stuttgart, care au colaborat cu o serie de parteneri.

 

29.06.2007, Braşov / Kronstadt. Aniversarea a 50 de ani de la apariţia publicaţiei „Karpatenrundschau

În sala festivă a Forumului German a avut loc o adunare cu cititori şi colaboratori ai ziarului săptămânal „Karpatenrundschau". Redactorul-şef Dieter Drotleff a trecut în revistă cei 50 de ani de activitate ai publicaţiei şi i-a salutat pe oaspeţii de seamă: prof. univ. dr. Paul Philippi, preşedintele de onoare al F.D.G.R., Siegtrud Kess, redactor-şef la „Neue Kronstädter Zeitung" din Germania, Christian Plajer, preotul oraşului şi decanul circumscripţiei bisericeşti Braşov. Au fost apoi prezentate saluturile adresate adunării de către Hannes Schuster, fost redactor al „Karpatennrundschau" şi acum redactor-şef al „Siebenbürgische Zeitung" din München, Paul Jürgen Porr, preşedintele Forumului Transilvania, Elke Sabiel, fostă conducătoare a Filialei Fundaţiei „Friedrich Ebert" din România. Vorbitorii au subliniat rolul important al ziarului aniversat pentru comunitate. A fost organizată şi o mică expoziţie privind cei 50 de ani ai „Karpatenrundschau".

 

04.06.2007, Sibiu / Hermannstadt. Premiera filmului „Cocoşul decapitat"

În cadrul festivalului de film „Transilvania" de la Cluj-Napoca / Klausenburg, desfăşurat pentru prima dată şi la Sibiu / Hermannstadt, cu ocazia „Capitalei culturale europene", are loc premiera filmului „Cocoşul decapitat", regizat de Radu Gabrea, după romanul cu acelaşi titlu, de Eginald Schlattner, scriitor şi preot evanghelic la Roşia / Rotberg (judeţul Sibiu).

 

04.06.2007, Buia / Bell (judeţul Sibiu). Resfinţirea bisericii evanghelice

Biserica din Buia datează din sec. XV. În urmă cu 5 ani au început lucrările de reparaţii, la iniţiativa Organizaţiei saşilor din Buia care trăiesc în Germania şi cu sprijinul consistoriului circumscripţiei Bisericii Evanghelice Mediaş / Mediasch. Resfinţirea bisericii a fost făcută de episcopul Christoph Klein, împreună cu decanul şi preotul local. Au sosit din Germania 60 dintre saşii originari din Buia care au participat la liturghie, alături de cei 20 care mai trăiesc aici.

 

23.06.2007. Reşiţa / Reschitza. A XIV-a ediţie a Paradei reşiţene a portului german

Participanţii au asistat la liturghia din Biserica „Maria Zăpezii", apoi s-au îndreptat însoţiţi de fanfara din Caransebeş / Karansebesch spre centrul Reşiţei. Ei s-au oprit la Monumentul deportaţilor şi au depus coroane. Au fost 180 de participanţi din Reşiţa / Reschitza şi alte 6 centre, plus un grup din Biserica Albă (Serbia). Grupurile de dansuri au evoluat apoi pe scena Casei Sindicatelor.

 

25.06.2007, Cârţa / Kerz (judeţul Sibiu). A VI-a sărbătoare a coroanei

Manifestarea a debutat cu liturghia. Tinerii din Cârţa / Kerz, în port popular, au fost ajutaţi de 4 perechi de la Forumul Tineretului Sibiu / Hermannstadt şi de fanfara din Stejărişu / Probstdorf. În parcul din centrul comunei a fost înălţat pomul coroanei. S-a cântat imnul Transilvaniei. Momentul culminant al serbării l-a constituit căţăratul pe pom, până la coroană, al unui tânăr, care a salutat de sus pe toţi oaspeţii. Grupul vocal „Sälwerfädden" al Forumului din Sibiu / Hermannstadt a prezentata un scurt program. În încheiere au prezentat un program artistic şi copiii grădiniţei. Au urmat dansuri populare săseşti. În cortul din curtea parohiei evanghelice petrecerea a durat până târziu în noapte.

 

28.06.2007, Sibiu / Hermannstadt. Inaugurarea Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. din România

Muzeul prezintă cei 800 de ani de istorie a Bisericii Evanghelice C.A., începând de la colonizare, când saşii erau catolici, prin vremea Reformei, până astăzi. Sunt expuse cărţi şi obiecte de cult care ilustrează aspecte din viaţa bisericii, a şcolii, din viaţa muzicală şi artistică a bisericii. Exponatele sunt grupate tematic: „De la botez la moarte", „Vecinătăţi, frăţii şi asociaţii de surori" etc. Muzeul s-a deschis în Casa Teutsch. La festivitate au participat episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Cristoph Klein, primarul şi preşedintele F.D.G.R., Klaus Johannis, comisarul Capitalei culturale Sergiu Nistor, preşedintele Consiliului judeţean Sibiu / Hermannstadt, Martin Bottesch.

 

03.07.2007, Sibiu / Hermannstadt. Vizita preşedintelui Germaniei Horst Köhler

În cadrul vizitei întreprinse în România, preşedintele R.F.G., Horst Köhler, cu soţia, a sosit şi la Sibiu / Hermannstadt, unde a fost întâmpinat şi însoţit de primarul Klaus Johannis cu soţia. Preşedintele a vizitat oraşul vechi, Colegiul Brukenthal, a avut o întâlnire cu episcopul Bisericii Evanghelice C.A. Christoph Klein şi cu reprezentanţii F.D.G.R. din toate regiunile. Episcopul Klein a arătat că numărul germanilor din România a scăzut dramatic. După şocul exodului s-au format totuşi noi organizaţii şi structuri şi germanii din România pot avea un rol nu doar în viaţa politică, ci şi în ecumenism. Episcopul a mulţumit pentru toate ajutoarele primite din Germania şi a exprimat speranţa că şi guvernul român va deveni mai clar conştient de rolul minorităţii germane în relaţiile cu R.F.G. Preşedintele Köhler relevă că părinţii săi au trăit în Basarabia, iar mama sa chiar în Sibiu / Hermannstadt şi Braşov / Kronstadt. România are perspective, dacă va lua exemplul de disciplină, cultură, productivitate al sibienilor. Preşedintele Forumului Transilvania, Paul Jürgen Porr, s-a referit la şcolile săseşti, frecventate şi de copii negermani. Mulţumeşte pentru ajutor şi îşi exprimă speranţa că va putea fi păstrat în viitor la acelaşi volum. Locţiitorul preşedintelui F.D.G.B., Michael Szellner, vorbeşte despre şcolile şi teatrul în limba germană din Banat. În încheiere, preşedintele Köhler a declarat că va acţiona în continuare pentru menţinerea ajutorului acordat minorităţii germane la nivelul corespunzător.

 

10-28.07.2008, Sibiu / Hermannstadt. Expoziţie de sculptură Kurtfritz Handel

În cadrul programului „Sibiu / Hermannstadt-capitală culturală europeană 2007", a fost organizată o expoziţie de sculptură Kurtfritz Handel în ferula bisericii evanghelice. Sculptorul a trăit la Sibiu / Hermannstadt până în 1985, când a plecat în R.F.G. Unele dintre creaţiile sale se pot vedea în Sibiu / Hermannstadt. El a realizat şi prezintă în expoziţie busturi ale unor personalităţi săseşti ca: scriitorul Georg Scherg, pictorul Friedrich Bömches, episcopul Christoph Klein ş.a.

 

11-14.07.2007, Timişoara / Temeswar, Anina / Steierdorf, Reşiţa / Reschitza, Sibiu / Hermannstadt. Vizita primarului oraşului Graz

Primarul oraşului Graz, Siegfried Nagl, a avut o întâlnire cu primarul Timişoarei, Gh. Ciuhandu, apoi a vizitat Anina / Steierdorf şi Reşiţa / Reschitza. Aici s-a întâlnit cu primarii, dar şi cu conducătorii forumurilor locale, interesându-se de situaţia minorităţii germane în discuţiile purtate la Centrul „Alexander Tietz". El a subliniat legăturile dintre Stiria şi Banatul Montan şi rolul germanilor de aici în strângerea relaţiilor României cu ţările germane. La Sibiu / Hermannstadt, primarul oraşului Graz, fostă capitală culturală, a discutat cu Klaus Johannis, primarul oraşului capitală europeană 2007 şi preşedintele F.D.G.R.

 

13.07.2007, Sibiu / Hermannstadt. Primarul Klaus Johannis a anunţat că va candida pentru un nou mandat

Într-o conferinţă de presă, primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Johannis şi-a anunţat intenţia de a candida din partea F.D.G.R. pentru un nou mandat. El nu va încheia nicio înţelegere cu vreun partid politic şi speră ca Forumul să redobândească majoritatea în consiliul municipal.

 

14-15.07. 2007, Tăşnad / Trestenberg (judeţul Satu Mare). A V-a ediţie a Zilei şvabilor sătmăreni

Manifestarea a fost organizată de forumul local, de organizaţia tineretului german „Împreună" şi de primărie. În prima zi, preşedintele Forumului din judeţul Satu Mare / Sathmar, Johann Forstenheizler a ţinut o conferinţă despre colonizarea şvabilor sătmăreni. A doua zi, a avut loc deschiderea oficială a manifestării în prezenţa autorităţilor locale şi a reprezentanţilor Forumului Transilvania, ai celui judeţean şi local. A fost vernisată o expoziţie de fotografii din trecutul Tăşnadului / Trestenberg, au fost prezentate dansuri populare şvăbeşti.

 

07.2007, Sibiu / Hermannstadt. A XII-a ediţie a Festivalului-concurs de interpretare la pian şi compoziţie „Carl Filtsch"

Au participat 64 de concurenţi din 4 ţări, împărţiţi pe două grupe de vârstă. La organizare şi finanţare au contribuit: administraţia oraşului şi judeţului Sibiu, F.D.G.R., Consulatul general al Germaniei la Sibiu / Hermannstadt, Ministerul pentru Muncă şi Ordine Socială al Bavariei, Casa Germanilor din Răsărit München ş.a.

 

02.08-09.08.2007, Sibiu / Hermannstadt. Săptămâna culturii săseşti

Manifestările au debutat la sala „Thalia" cu alocuţiuni de salut din partea dr. Paul Jürgen Porr, preşedintele Forumului Transilvania, dr. Bernd Fabritius, locţiitorul preşedintelui Organizaţiei saşilor din Germania, ministrului de stat al Bavariei, Christa Stevens, episcopului Christoph Klein şi subsecretarului de stat Zeno Karl Pinter. Programul cultural a fost deschis de fanfara din Augsburg şi a continuat cu concerte, spectacole de teatru, ghidaje tematice prin Sibiu / Hermannstadt, expoziţii, simpozionul „Sibiu / Hermannstadt - un centru al culturii montane", lecturi ale romancierului Hans Bergel din creaţia sa ş.a.

 

04-06.08.2007, Vişeu de Sus / Oberwischau. A V-a ediţie a Întâlnirii ţipţerilor

Motto-ul acestei ediţii a fost: Germanii din Vişeu de Sus: constructori de punţi între Est şi Vest. Au participat numeroşi ţipţeri din Zona Vişeului şi din străinătate. Adunarea a avut loc la casa de cultură. Preşedintele Forumului local, Augustin Olear, a reuşit să aducă la sărbătoare fanfara din Beltiug / Bildegg, ansamblurile de dansuri germane din Oradea / Großwardein şi Ardud / Erdeed (judeţul Satu Mare), corul „Sfânta Ana" şi grupul de dansuri „Edelweiß" din Vişeu de Sus. În cadrul manifestării au fost conferite diplome de merit ale Forumului local lui Helmut Berner, preşedintele Organizaţiei Şvabilor Sătmăreni din Germania, lui Josef Hölczli, conducătorul Fundaţiei Şvabilor Sătmăreni, lui Erwin Josef Ţigla, preşedintele F. D.G.B.M. Întâlnirea a început cu o liturghie, parada portului german prin oraş şi a continuat cu o excursie pe Valea Vaserului, cu mocăniţa.

 

10-13.08.2007, Dealu Frumos / Schönberg, Cristian / Großau, Turnişor / Neppendorf, Cârţa / Kerz. Întâlniri ale saşilor

Întâlnirile saşilor rămaşi în satele lor, cu cei plecaţi în Germania, Austria sau în alte ţări au devenit tot mai frecvente. Ele demonstrează solidaritatea, recunoaşterea rădăcinilor comune, amintirea puternică a locurilor natale. Manifestările cuprind muzică bisericească şi de fanfară, dansuri populare, coruri etc. şi reunesc sute de locuitori ai comunelor respective şi oaspeţi.

 

21-28.08.2007, Gărâna / Wolfsberg (judeţul Caraş-Severin). Tabăra de vară „Germana cu haz"

Tabăra de dans a fost condusă de Alexandra Damşea şi Gerhard Krajicek din Austria. Participanţi: 16 tineri din Reşiţa / Reschitza şi Bocşa / Bokschan. Ei au învăţat noi dansuri germane, şi-au perfecţionat cunoştinţele de limbă germană, au făcut excursii în Munţii Semenic.

 

23-25.08.2007, Alibunar (Serbia). Participare la un proiect european iniţiat de F.D.G.B.M.

Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan împreună cu Universitatea „Eftimie Murgu" Reşiţa / Reschitza, Asociaţia „Euroland Banat" ş.a. au iniţiat un proiect PHARE CBC intitulat Banatul multicultural. Trecut şi viitor european. În cadrul proiectului a avut loc o manifestare culturală în Banatul de Sud sârbesc, la Alibunar. A participat o delegaţie din Reşiţa / Reschitza, condusă de managerul proiectului, Christian-Paul Chioncel, locţiitorul preşedintelui F.D.G.B.M. şi Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. Din delegaţie au făcut parte: grupul de dansuri germane „Bergvagabunden" din Oţelu Roşu / Ferdinandsberg, grupul de dansuri româneşti „Flori de mai" Reşiţa / Reschitza, rectorul Universităţii ş.a. La Vârşeţ şi Alibunar au avut întâlniri politice cu conducerile celor două aşezări, au fost vizitate şcoli, a avut loc un workshop, s-a vernisat o expoziţie de fotografii despre obiceiuri din Banatul românesc şi cel sârbesc. Programul cultural a cuprins şi parada portului popular, dansuri populare.

 

04.09.2007, Berlin. Primirea unor scriitori germani din România la Cancelaria R.F.G.

Oficiul Cancelarului R.F.G., prin însărcinatul Guvernului federal pentru cultură şi medii, ministrul Bernd Neuman, a invitat, cu prilejul desemnării Sibiului / Hermannstadt şi oraşului Luxemburg drept capitale culturale europene în 2007, o serie de scriitori germani din România. Unii erau stabiliţi în Germania (Peter Motzan, Herta Müller, Dieter Schlesak, Franz Hodjak, Georg Aescht ş.a.), alţii trăiau în România (Eginald Schlattner, Joachim Wittstock). De asemenea, a fost invitată poeta Ana Blandiana. A fost publicată cu acest prilej o broşură, cu un eseu introductiv de P. Motzan şi scurte biografii ale celor invitaţi. Au luat cuvântul ministrul Neuman, prof. dr. Josef Rogall, de la Fundaţia Bosch. Cei prezenţi au citit din creaţiile lor. A fost, după expresia scriitorului Ingmar Brantsch, „cea mai mare sărbătoare a celei de-a V-a literaturi germane, literatura germană din România".

 

06-09.09.2007, Praga. Al VII-lea simpozion al minorităţilor germane din Europa Centrală şi de Sud-Est

Simpozionul, devenit o tradiţie, a fost organizat de Uniunea organizaţiilor germanilor etnici din Austria. Tema dezbătută: Literatura minorităţilor germane. Au fost prezenţi scriitori care au citit din operele lor. Din România au participat Ingeborg Nemeşagu (Reşiţa / Reschitza) şi dr. Annemarie Podlipny-Hehn, scriitoare şi conducătoare a cercului literar „Stafette", din Timişoara / Temeswar. Ea a citit din creaţiile membrilor cercului şi din cartea sa despre Carmen Sylva.

 

14-16.09.2007, Gărâna / Wolfsberg. „Gărâna cântă şi dansează", ediţia a IX-a

În fiecare an, în septembrie, înainte de Decada culturii germane din Reşiţa / Reschitza, formaţiile culturale reşiţene urcă la sfârşitul unei săptămâni la Gărâna / Wolfsberg pentru a repeta intens. În acest an, corul „Franz Stürmer" a învăţat noi melodii. A sosit din Austria şi un grup de 70 de persoane, în frunte cu prof. Reinhold Reimann, preşedintele Uniunii culturale „Südmark" din Graz. Şi grupul de dansuri „Enzian" Reşiţa a sosit la Gărâna / Wolfsberg a doua zi.

 

15.09.2007, Sibiu / Hermannstadt. A XVII-a întâlnire a saşilor

Întâlnirea are ca motto „Moştenire şi viitor" şi începe cu liturghia festivă, urmată de concertul fanfarei Ţara Bârsei din Piaţa Huet. Urmează o paradă a portului popular la care participă membrii formaţiunilor de dansatori. În Piaţa Mare concertează fanfarele din Bistriţa / Bistritz, Braşov / Kronstadt, Landshut, Traun şi München. În Piaţa Huet evoluează dansatorii. După masă, preşedintele de onoare al F.D.G.R., Paul Philippi, ţine cuvântarea festivă în aula Colegiului Brukenthal, iar preşedintele Forumului Transilvania înmânează primarului Sibiului / Hermannstadt, preşedintele F.G.D.R., Klaus Johannis, Medalia „Honterus", pentru succesele în gospodărirea Sibiului / Hermannstadt şi în activitatea politică. Laudatio este rostită de Hans Klein, preşedintele Forumului Sibiu / Hermannstadt.

 

25.09.2007, Strassburg. Vizita unui grup de reprezentanţi ai F.D.G.R.

Un grup de conducători ai F.D.G.R., Karl Singer, preşedintele F.D.G.B., Erwin Josef Ţigla, preşedintele F.D.G.B.M. ş.a. au făcut o vizită la Strassburg, la iniţiativa europarlamentarului Ovidiu Ganţ. Membrii grupului au vizitat clădirea parlamentului.

 

05-14.10.2007, Reşiţa / Reschitza, Bocşa / Bokschan, Anina / Steierdorf, Orşova / Orschowa, Caransebeş / Karansebesch ş.a. A XVIII-a ediţie a Decadei Culturii Germane din Banatul Montan

Decada a debutat cu Ziua ţinutului natal al germanilor din Banatul Montan, organizată la Reşiţa / Reschitza. În acest cadru a avut loc liturghia festivă celebrată la biserica „Maria Zăpezii" de episcopul romano-catolic de Timişoara / Temeswar, Martin Roos, a fost lansat volumul Istorie ilustrată a Banatului Montan, 1890-1948, I, de Arsenie Boar, cu textul în limbile română, germană, engleză şi a fost inaugurată sala festivă şi de repetiţii a sediului F.D.G.B.M., renovată. În zilele următoare au avut loc alte 39 de manifestări (conferinţe, vernisaje de expoziţii de artă, spectacole de muzică şi dansuri populare etc.) în Reşiţa / Reschitza şi în alte 13 centre.

Momente deosebite: întâlnirea corurilor germane din Reşiţa / Reschitza („Franz Stürmer"), Petroşani / Petroschen, Timişoara / Temeswar, Bucovina şi expoziţia cercurilor de artă ale Forumului Reşiţa / Reschitza, sărbătoarea de toamnă a Forumului Tineretului din Bocşa / Bokschan.

 

20-22.10.2007, Lipova / Lippa (judeţul Arad). Întâlnirea Asociaţiei redactorilor de radio în limba germană (Funkforum)

Asociaţia a fost înfiinţată în urmă cu 6 ani. Membrii săi se reunesc anual. Din România sunt înscrişi jurnalişti radio germani din Timişoara, Reşiţa, Bucureşti, Arad, Carei, alături de colegi din Ungaria şi Serbia. Seminarul din acest an a discutat posibilitatea extinderii colaborării între membrii Asociaţiei. De asemenea, a avut loc o întâlnire cu realizatorii emisiunilor de radio din pauzele şcolare care aveau o întâlnire în Lipova / Lippa.

 

25-26.10. 2007, Reşiţa / Reschitza. A XVIII-a ediţie a seminarului pentru redactorii revistelor şcolare în limba germană din România

Au participat 25 de elevi din şcoli germane din Bucureşti, Arad, Braşov, Reşiţa. Sighişoara, Satu Mare, Timişoara. Şi de această dată organizatori au fost F.D.G.B.M. şi „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien" (ADZ). Finanţarea acţiunii au asigurat-o Departamentul pentru Relaţi Interetnice al Guvernului României şi Institutul pentru Relaţii cu Străinătatea Stuttgart. Cursanţii au aflat despre munca de documentare şi redactare a ştirilor, reportajelor şi interviurilor, au redactat articole, s-au întâlnit cu personalităţi ale vieţii economice, politice şi culturale. S-a pus accent pe activitatea practică la această ediţie. Articolele redactate vor fi publicate în ADZ.

 

17-19.11.2007, Reşiţa / Reschitza. Aniversarea a 20 de ani de activitate a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor

Aniversarea celor 20 de ani de activitate a Asociaţiei a fost marcată de o serie de festivităţi care au început cu adunarea din Sala Consiliului Judeţean Caraş-Severin la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, subsecretarul de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Zeno Karl Pinter, ambasadorul austriac Martin Eichtinger, consulul general german Rolf Maruhn, consulul onorific austriac Vasile Onofrei, oameni de cultură şi artă, scriitori, ziarişti din Banatul Montan şi din ţară sau din străinătate. Prof. univ. Reinhold Reimann (Graz) a susţinut o expunere despre Asociaţia reşiţeană, apoi au fost prezentate volumul II Im Banater Bergland, o documentaţie amănunţită asupra activităţii depuse de Asociaţie şi întregul filatelic cu tema Germanii din Banatul Montan. Au urmat mesaje de salut expuse de personalităţile prezente la adunare şi transmise din partea celor absenţi (preşedintele F.D.G.R., deputatul O. Ganţ, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu ş.a.). Cei 300 de participanţi au asistat apoi la un concert în piaţa din centrul Reşiţei, dat de fanfara din Caransebeş / Karansebesch.

A II-a zi, în sala „Lira" a Liceului de artă a avut loc un program cultural cu participarea grupelor germane muzicale, corale şi de dansuri reşiţene. La acestea s-au adăugat dansuri româneşti, croate, ucrainene, maghiare. În a II-a zi a fost celebrată o liturghie în biserica „Maria Zăpezii" de către vicarul episcopal al diecezei Timişoara / Temeswar, László Böcskei. Preşedintele Asociaţiei, Erwin Josef Ţigla a oferit 3 diplome de onoare ale Asociaţiei.

De-a lungul celor 20 de ani, Asociaţia a organizat, singură sau în colaborare, 2.132 de manifestări culturale germane din cele mai diferite domenii: conferinţe, lansări de cărţi, expoziţii de pictură şi fotografii, întâlniri cu cititorii, concursuri de literatură, excursii, concerte etc. Scopul tuturor manifestărilor a fost menţinerea şi consolidarea identităţii germanilor din Banatul Montan. Prin activitatea sa de o amploare şi o intensitate atât de mari, Asociaţia este unică pentru germanii din România.

 

23-24.11.2007, Timişoara / Temeswar. Simpozion despre dialectele şvabilor

Forumul Timişoara / Temeswar şi Cercul de literatură „Stafette" Timişoara / Temeswar au organizat al II-lea simpozion ştiinţific despre dialectele şvăbeşti, la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn". Tema: Dialecte şi literatura dialectală a şvabilor bănăţeni. Au prezentat referate: conf. univ. Peter Kottler şi colaboratoarele sale de la Catedra de germanistică a Universităţii de Vest Timişoara / Temeswar şi Annemarie Podlipny-Hehn. Au citit din creaţia lor în dialect şvăbesc, 11 autori, între care: Ignaz Bernhard Fischer, Werner Niederkorn, Helen Alba-Kling, Ana Maria Göckel, Eva Mayer ş.a. Apoi au fost aduse în faţa participanţilor obiceiuri de la nunta şvăbească, prezentate de Asociaţia Tineretului pentru Port „Banater Rosmarein", corul şi grupul de dansuri ale Forumului Timişoara / Temeswar. În final au evoluat formaţia „Big Band" şi fanfara din Recaş.

 

23-25.11.2007, Gărâna / Wolfsberg (judeţul Caraş-Severin). Seminar organizat de Forumul Tineretului German Reşiţa / Reschitza despre minorităţile din U.E.

Au participat 25 de tineri reşiţeni germani, români, sârbi. Ei au discutat despre etnie, minorităţile din România şi caracteristicile lor, despre românii minoritari din alte ţări, convieţuire şi obligaţiile statului, ale societăţii pentru păstrarea relaţiilor paşnice dintre etnii.

 

04.12.2007, Straßburg. Europarlamentarul Ovidiu Ganţ şi-a încheiat mandatul la Straßburg

Ovidiu Ganţ şi-a încheiat mandatul de europarlamentar şi revine în parlamentul României. El a reprezentat cu succes interesele F.D.G.R., pe cele ale Sibiului / Hermannstadt şi ale judeţului Sibiu. El a invitat la Sibiu / Hermannstadt şi în România o serie de oameni politici din Europa. O. Ganţ a fost felicitat pentru contribuţia sa la lucrările Comisiei de cultură din care a făcut parte, de către preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering.

 

12.12.2007, Berlin. Klaus Johannis premiat

În atriumul Băncii Germane, primarul Sibiului / Hermannstadt, Klaus Johannis, a primit premiul din acest an pentru înţelegere europeană al Societăţii Germane (Deutsche Gesellschaft) împreună cu ministrul de interne al Germaniei, Wolfgang Schäuble. Premiul constă într-o sculptură a creatorului berlinez Achim Kühn şi este dotat cu 5000 de euro. Premiul a fost instituit în 2005, când a fost conferit cancelarului Angela Merkel. Într-un comunicat de presă al Societăţii Germane se arată că Johannis are „realizări extraordinare pentru convieţuirea diferitelor etnii şi culturi în oraşul său ca şi pentru dezvoltarea împreună a Europei <vechi> şi a celei <noi>". Comunicatul mai precizează că el a atras atenţia opiniei publice asupra oraşului său şi asupra României, prin proiectul „Sibiu / Hermannstadt - capitală europeană 2007".

 

28.12.2007, Bucureşti / Bukarest. Înalte distincţii pentru primarul Sibiuluişi membrii Consiliului Municipal

La Palatul Cotroceni a avut loc o ceremonie în cadrul căreia au primit de la preşedintele României, Traian Băsescu, înalte distincţii pentru succesul proiectului „Sibiu / Hermannstadt Capitală culturală europeană", primarul Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R. şi membri ai Consiliului Municipal, între care: Hans Klein, Kurt Klemens, dr. Paul Niedermaier, Astrid Fodor ş.a.