Minoritatea germană 2015
09.01.2015, Großkarol/Carei. Comemorarea a 70 de ani de la începutul deportării şvabilor sătmăreni
Forumul Judeţean Satu Mare, F.D.G.R., Forumul Carei şi Ministerul pentru Resurse Umane al Ungariei au organizat în 8 ianuarie 2015 un simpozion având ca motto „Martiriul unei etnii" pentru a comemora începuturile deportării şvabilor sătmăreni la muncă forţată în Rusia. La castelul Károlyi a fost proiectat un film documentar despre deportare, apoi a fost prezentat un spectacol al urmaşilor deportaţilor din Rátka (Ungaria). În 10 ianuarie 2015, la Școala „Iuliu Maniu" a fost dezvelită o placă memorială pentru deportaţi. A urmat un recviem la Biserica romano-catolică „Sf. Iosif" şi depunerea de coroane la monumentul din Cimitirul Mesterészi.
H. Ztg., 09.01.2015. Plicul 6, f. 1.
11 şi 13.01.2015, Hermannstadt/Sibiu. Comemorarea a 70 de ani de la începutul deportării saşilor
Duminică, 11 ianuarie 2015, la biserica evanghelică din Sibiu, prim-preotul Kilian Dörr a oficiat o liturghie în memoria deportaţilor. Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, a ţinut o predică pe această temă. Au fost prezenţi conducătorii Forumului din Sibiu şi preşedintele României, Klaus Johannis. În 13 ianuarie, la sediul F.D.G.R., Hannelore Baier, autoare a unor studii şi cărţi despre deportare, a făcut o prezentare generală a deportării. Din partea foştilor deportaţi a vorbit fostul preot Heinz Galter, care a relatat despre traiul şi munca în lagărele deportării.
H. Ztg., 16.01.2015.Plicul 6, f. 2, 2a.
12, 25 şi 29.01.2015, Reschitza/Reşiţa, Steierdorf/Anina, Dognatschka/Dognecea ş.a. Comemorarea a 70 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan
F.D.G.B.M. şi forumurile locale au început manifestările comemorative la 70 de ani de la deportare printr-o serie de servicii divine în 12 ianuarie 2015, la bisericile din Bocşa, Dognecea, Anina, Sadova, Steierdorf-Anina, Sigismund-Anina. În 28 ianuarie, în sala Consiliul Judeţean Caraş-Severin din Reşiţa s-a organizat un simpozion în limba română, iar la Biblioteca „Alexander Tietz" a avut loc o după-amiază muzicală. În 29 ianuarie 2015, în Biserica „Maria Zăpezii" din Reşiţa a fost oficiat un recviem pentru deportaţii decedaţi în Rusia, după care la monumentul deportaţilor s-au rostit rugăciuni ecumenice şi s-a depus o coroană.
H. Ztg., 09.01.2015; 06.02.2015. Plicul 6, f. 3, 3a.
25.01.2015, Sathmar/Satu Mare. Comemorarea deportării: 70 de ani de la începutul ridicării şvabilor sătmăreni
Comemorarea trecerii a șapte decenii de la începutul deportării şvabilor sătmăreni a avut loc la Satu Mare duminică, 25 ianuarie. În Biserica „Calvaria" a avut loc liturghia la care au participat foşti deportaţi și membri ai familiilor lor. În final, două eleve au citit poezii şi amintiri din deportare. În continuare au fost depuse coroane în biserică, la crucea ridicată în amintirea victimelor deportării şi s-a intonat cântecul deportaţilor. În sala Forumului local a avut loc un spectacol cu dansuri şvăbeşti şi a fost vernisată o expoziţie cu fotografii din deportare. S-au adresat celor prezenţi preşedintele Forumului din Satu Mare şi preşedintele Forumului Judeţean Satu Mare, Josef Hölczli.
A.D.Z., 26.01.2015. Plicul 6, f. 4.
25.02.2015, Hermannstadt/Sibiu. Aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea F.D.G.R.
Festivităţile au început cu vernisajul expoziţiei „Minoritatea germană din România. Istorie şi prezent în Europa unită", organizată în Palatul Brukenthal. La vernisaj au luat cuvântul preşedintele României, Klaus Johannis, preşedintele F.D.G.R., Paul-Jürgen Porr, ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, primarul ad-interim al Sibiului, Astrid Fodor. La vernisaj s-a lansat şi catalogul expoziţiei, în limba germană şi în limba română. La Sala „Thalia" din Sibiu a avut loc o adunare a reprezentanţilor conducerilor forumurilor regionale şi ai F.D.G.R., la care au fost numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate. Cuvântarea festivă despre „Naţionalitate şi identitate" a fost rostită de ministrul federal de externe, Frank-Walter Steinmeier. A adresat felicitări Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României. Toţi oaspeţii Forumului au primit medalia onorifică a jubileului de 25 de ani a F.D.G.R. A urmat un spectacol artistic conceput şi prezentat de Christel Ungar-Țopescu, conducătoarea emisiunii în limba germană a TVR, care a transmis festivităţile. Pe scenă au evoluat coruri, formaţii de dansuri germane, orchestre reprezentând forumurile regionale.
H. Ztg., 13.03.2015; A.D.Z., 17.03.2015. Plicul 6, f.5, 6, 7, 8, 9.
26.02.2015, Berlin. Preşedintele F.D.G.R. în delegaţia preşedintelui României pentru vizita la Berlin
Paul-Jürgen Porr, preşedintele F.D.G.R., a făcut parte din delegaţia preşedintelui României, Klaus Johannis, care a făcut o vizită la Berlin în 26 februarie 2015. Cu această ocazie, preşedintele R. F. Germania, Joachim Gauck, a subliniat încă o dată rolul important al minorităţii germane din România în relaţiile româno-germane.
H. Ztg., 06.03.2015. Plicul 6, f. 10.
17-20.04.2015, Reschitza/Reşiţa. A XXV-a ediţie a Zilelor Literaturii Germane la Reşiţa
La această ediţie jubiliară au participat scriitori germani din România. În prima zi, 17 aprilie, la Centrul Social „Frédéric Ozanam" din Reşiţa au citit din scrierile lor Nora Iuga (Bucureşti), Joachim Wittstock şi Benjamin Józsa (Sibiu) şi Henrike Brădiceanu-Persem (Timişoara). Germanista Carmen Elisabeth Puchianu (Braşov) a ţinut conferinţa „Quo vadis, zilele literaturii germane" şi a prezentat împreună cu Robert Gabriel Elekes (Duo Bastet) piesa lor „Pflegefall". În zilele următoare au citit Dagmar Dusil, Edith Guip-Cobilanschi. Au avut loc şi două vernisaje.
H. Ztg., 10.04.2015. Plicul 6, f. 11, 12.
25.04.2015, Reschitza/Reşiţa. Aniversarea a 25 de ani de existenţă a revistei „Echo der Vortragsreihe"
Adunarea anuală a F.D.G.B.M. a sărbătorit 25 de ani de la înfiinţarea organizaţiei şi de la apariţia primului număr al revistei „Echo de Vortragsreihe" („Ecou al Seriei de Conferinţe"). Aceasta apare lunar la Reşiţa de 25 de ani, ca publicaţie a Asociaţiei pentru Educaţia şi Cultura Adulţilor „Seria de Conferinţe Germane Reşiţa". Redactor-responsabil a fost de la început şi este în continuare Erwin Josef Țigla, preşedinte al F.D.G.B.M. De-a lungul anilor revista a crescut numărul de pagini, precum şi calitatea materialelor publicate şi a ţinutei grafice.
Echo, nr. 2, febr. 2015. Plicul 6, f. 13.
19.09.2015, Mediaş. A XXV-a Întâlnire a Saşilor la Mediaş
A XXV-a Întâlnire a Saşilor a fost organizată de Forumul Transilvania şi de Forumul Mediaş în 19 septembrie şi a avut ca motto: „Școala - ieri, astăzi, mâine". S-au adunat peste 2.000 de participanţi. În Biserica „Sf. Margareta" s-a oficiat o liturghie. Predica a fost rostită de episcopul Reinhart Guib. În biserică a fost organizată o expoziţie de fotografii ale curatorilor generali ai Bisericii Evanghelice C.A. Participanţii au asistat la workshopurile organizate. Grupurile de dansatori din Sighişoara, Sibiu, Reghin, Codlea, Sebeş, Deva şi Bistriţa au evoluat în piaţa centrală. În faţa Casei Schuller a fost instalată expoziţia itinerantă „Minoritatea germană din România". Pe scenă au evoluat fanfarele din Braşov, Bistriţa, Târnăveni. De asemenea, corul din Cluj-Napoca a cântat în biserică. În Sala „Strugure" a prezentat un spectacol de teatru un grup din Augsburg. La adunarea festivă au luat cuvântul Paul-Jürgen Porr, preşedintele F.D.G.R., Christoph Bergner, însărcinatul cu problemele minorităţilor naţionale al guvernului german, Hartmut Koschyk şi Bernd Fabritius, Werner Hans Lank, ambasadorul german la Bucureşti, Volker Petri, preşedintele Uniunii Saşilor din Austria, deputatul Ovidiu Ganţ ş.a. Cuvântarea festivă a fost rostită de Thomas Șindilariu. Medalia Honterus a fost acordată prof. Hermann Pitters, iar Werner Müller, preşedintele Forumului Central Mediaş, şi Helmine Pop, preşedinta Comisiei şcolare a Forumului Transilvania, au primit medalia de onoare a Forumului Transilvania.
H. Ztg., 25.09.2015. Plicul 6, f. 14, 15, 16, 17.
19.10.2015, Reschitza/Reşiţa. 20 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz"
Aniversarea bibliotecii s-a bucurat de prezenţa a numeroşi oaspeţi. A fost lansată cea de-a 66-a carte publicată de Asociaţia pentru Cultura şi Educaţia Adulţilor „Seria de Conferinţe Germane Reşiţa", lucrarea „Un ţinut redescoperit prin imagine. Fotografia în Banatul Montan între 1860 şi 1910" de Cristian Grauke. Clara Maria Constantin a rostit un cuvânt de salut, apoi Erwin Josef Țigla a vorbit despre geneza şi istoria Bibliotecii „Alexander Tietz". Au luat cuvântul şi au adresat felicitări Ada Cruceanu-Chisăliţă, Waldemar König ş.a.
Echo, nr. 12, 2015, p. 30-33. Plicul 6, f. 18, 19.
23-24.10.2015, Timişoara. Simpozion despre „Dialectele din Banat"
Forumul Democrat al Germanilor din Timişoara şi Cercul Literar „Stafette" au organizat la Casa „Adam Müller Guttenbrunn", în 23-24 octombrie 2015, un simpozion despre dialectele vorbite în Banat. Totodată, autori de scrieri în dialect au citit din creaţiile lor.
Echo, nr. 12, 2015, p. 44-48.