Minoritatea polonă 2015

18.01.2015, Cernăuţi (Ucraina). 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Regionale de Cultură Polonă „Adam Mickiewicz”

La festivităţile legate de sărbătorirea acestei asociaţii din regiunea Cernăuţi participă înalte oficialităţi din Polonia şi Ucraina. UPR a fost reprezentată de vicepreşedintele Kazimir Longher.


24.01.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Ședinţa Consiliului de conducere al UPR

Participă membrii Biroului executiv, preşedinţii celor 14 Asociaţii şi membrii comisiilor. A fost prezentată darea de seamă pentru anul 2014 (investiţii, achiziţii şi activităţi) şi programul de activitate pentru anul 2015.


31.01.2015, Bucureşti. Întâlnire literară

Organizată la Casa Polonă de filiala din capitală a UPR. Prof. univ. dr. Constantin Geambaşu, traducătorul volumului, prezintă varianta în limba română a lucrării lui Aleksander Wat Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz (Editura Humanitas) şi personalitatea autorului.


07.02.2015, Cârlibaba (jud. Suceava). Comemorarea legioniştilor polonezi din Brigada a II-a

Comemorarea luptelor de aici dintre legioniştii polonezi din Brigada a II-a, integraţi în armata austro-ungară, şi trupele ruse (18-22 ianuarie 2015), soldate cu victoria polonezilor, care au pierdut 12 ostaşi.

Participă conducerea UPR şi reprezentanţii comunităţilor polone din România, ambasadorul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, ataşatul militar Tomasz Domański, Adam Szczypek, reprezentantul Biroului pentru Problemele Combatanţilor şi ale Persoanelor Represionate (Varşovia), colonelul Mugurel Anton, comandantul Centrului Militar Judeţean Suceava, generalul Ovidiu-Liviu Uifăleanu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” (Bistriţa).


24.03.2015, Bucureşti. Întâlnirea Comisiei pentru Învăţământ şi Tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Desfăşurată la sediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI), cu participarea delegaţilor minorităţilor naţionale membre în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi a reprezentantei gazdelor, Rodica Precupeţu. UPR a fost reprezentată de Alina Spaine şi Iuliana Dascălu. Discuţiile s-au axat pe implicarea tinerilor în procesul de concepere de proiecte finanţate din fondurile DRI.


25-27.03.2015, Varşovia (Polonia). Vizita Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Polonă

Grupul dă curs invitaţiei deputatului Jadwiga Zakrzewska, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Polono-Română din Seimul RP, fiind format din deputaţii George Ionescu – preşedinte, Ghervazen Longher – vicepreşedinte, Gavril Mîrza – secretar, Vasile Gudu – membru şi Carmen Gulin – consilier parlamentar din Direcţia Generală Afaceri Externe.

Delegaţia română se întâlneşte cu omologii din Polonia, apoi întreprinde vizite oficiale la Ministerul Afacerilor Externe şi la Ministerul Economiei, unde se discută despre Parteneriatul Strategic Româno-Polon şi despre creşterea investiţiilor polone în România. Gazdele îşi exprimă mulţumirea faţă de colaborarea cu UPR.


27-29.03.2015, Suceava. Faza naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Polonă

Desfăşurată la Casa Polonă din Suceava, în prezenţa conducerii UPR, a Elvirei Condrea, consilier MECS, a dr. Wojciech Kaliszewski, reprezentant al Comitetului Central al Olimpiadei de Literatura şi Limba Polonă din Varşovia, a profesorilor de limba polonă şi a conducerii Inspectoratului Școlar General din judeţul Suceava. Participă elevi de la şcolile gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Soloneţu Nou şi „Krystyna Bochenek” din Poianu Micului, de la colegiile „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului şi „Petru Rareş” din Suceava.

 

07.04.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Święcone – împărţirea cu oul sfinţit

Întâlnire organizată la Casa Polonă. Participă peste 200 de membri ai comunităţilor poloneze din Suceava, Gura Humorului, Moara, Siret, Cacica, Pleşa, Păltinoasa şi Soloneţu Nou. Ansamblul „Sołonchanka” oferă un recital de cântece şi dansuri poloneze.


15-17.04.2015, Konstancin Jeziorna (lângă Varşovia). A 45-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba şi Literatura Polonă

UPR a fost reprezentată de Monica Balac (cls. a XI-a) de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava (îndrumător prof. Tomasz Kobuszewski), Bernadeta Balac şi Agneşca Revai (cls. a XI-a) de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului (îndrumător prof. Anetta Buzuk).


22-24.04.2015, Cernăuţi (Ucraina). Omagierea unor sărbători naţionale poloneze

Asociaţia regională de cultură „Adam Mickiewicz” din Cernăuţi sărbătoreşte Ziua Constituţiei din 3 Mai, Ziua Drapelului şi Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate, cu participarea unor înalţi oaspeţi din Polonia şi Ucraina. UPR a fost reprezentată de preşedintele Ghervazen Longher şi de vicepreşedintele Kazimir Longher.


25.04.2015, Suceava. A XVI-a ediţie a Festivalului de poezie „Maria Konopnicka”

Organizată de UPR la Casa Polonă din Suceava, cu participarea recitatorilor de etnie polonă din localităţile sucevene Moara, Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Suceava şi Vicşani, grupaţi în patru categorii de vârstă, de la preşcolari până la liceeni. Au fost oferite premii din fondurile Ministerului Afacerilor Externe al RP.


01-03.05.2015, Varşovia (Polonia). Jubileul de 25 de ani al Asociaţiei „Wspólnota Polska”

Sărbătorit împreună, în urma deciziei autorităţilor de stat, cu Ziua Drapelului şi Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate. La festivităţi participă preşedintele RP, Bronisław Komorowski, şi reprezentanţi ai diasporei polone din peste 20 de ţări ale lumii. UPR a fost reprezentată de preşedintele Ghervazen Longher.


01-12.05.2015, Cracovia (Polonia). Proiectul internaţional „Voluntheatre”

Organizat de Casa de Cultură „Zacisze” din Varşovia, în cooperare cu UPR, constând în iniţierea unor ateliere teatrale, finanţate cu fonduri europene, în cadrul proiectului Erasmus. Din partea UPR participă un grup de tineri de etnie polonă din județul Suceava.


09.05.2015, Bucureşti. Ziua Europei

Eveniment organizat în parcul Cişmigiu, cu participarea ambasadorului RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, a membrilor Asociaţiei UPR din Bucureşti şi a ansamblului „Sołonczanka” din Soloneţu Nou. Reprezentanţii Ambasadei RP au pregătit un stand, unde au fost prezentate preparate culinare şi materiale promoţionale din Polonia.


16.05.2015, Poiana Micului (jud. Suceava). Jubileul de 25 ani al Ansamblului Folcloric „Mała Pojana”

Sărbătorit împreună cu Ziua Drapelului, Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate şi Ziua Constituţiei din 3 Mai 1791. La festivităţi participă consulul RP la Bucureşti, Beata Gołębiewska, preşedintele UPR, prefectul judeţului Suceava, autorităţile locale şi reprezentanţi ai comunităţilor polone din România.


22.05.2015, Bucureşti. Ședinţa Comisiei pentru Învăţământ şi Tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Desfăşurată la sediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI), cu participarea delegaţilor minorităţilor naţionale membre în Consiliul Minorităţilor Naţionale. UPR a fost reprezentată de Iuliana Dascălu. Discuţiile s-au axat pe analiza proiectelor educaţionale ale minorităţilor naţionale.


06.06.2015, Suceava, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Jubileul de 25 ani de la înfiinţarea UPR

Organizat la Casa Polonă din Suceava, cu participarea ambasadorului RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, şi a unor înalţi oaspeţi din Polonia: vicemareşalul Senatului RP, Maria Pańczyk-Pozdiej, vicepreşedintele Grupului Parlamentar Polono-Român, Jerzy Polaczek, consilierul Paweł Cieplak din Ministerul Afacerilor Externe, Joanna Wójtowicz, director adjunct al Centrului de Dezvoltare a Educaţiei Poloneze în Străinătate.

Participă oameni politici reprezentativi din Polonia şi din România, autorităţile locale şi judeţene, iar preşedintele Klaus Werner Johannis trimite un mesaj de felicitare.

În partea a doua a zilei participanţii s-au deplasat la Soloneţu Nou, unde a avut loc un picnic şi un spectacol susţinut de ansamblurile „Sołonczanka”, „Mała Pojana” şi „Ciprian Porumbescu” din Suceava.


08.06.2015, Bucureşti. Seară poloneză

Recital de poezie şi cântece poloneze organizat la Clubul Țăranului Român de Asociaţia UPR din capitală, cu participarea specială a membrilor Teatrului „Czwarte Miasto” din Polonia. Alocuţiuni rostite de ambasadorul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, de preşedintele şi vicepreşedintele UPR, Ghervazen Longher şi Bogdan Polipciuc.


19-24.06.2015, Złotnik (Polonia). Ediţia a X-a a atelierelor de dans, muzică şi cânt. Etapa I

Participă ansamblul muntenilor polonezi „Dolina Nowego Sołonca” din localitate şi ansamblul UPR „Sołonczanka”.


20-22.06.2015, Dzierżoniów (Polonia). A XXVI-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Subetapa 1 din Polonia

Participă 17 ansambluri folclorice (două din Republica Moldova, șapte din Polonia, cinci din România, unul din Slovacia, unul din Ucraina, unul din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.

 

24-28.06.2015, Jastrowie, Piła (Polonia). A XXVI-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Subetapa 2 din Polonia

Participă 27 de ansambluri folclorice (două din Republica Moldova, 16 din Polonia, patru din România, cinci din Ucraina). UPR a fost reprezentată de „Sołonczanka”.

 

27.06-06.07.2015, Cacica (jud. Suceava). Semitabără pentru învăţarea limbii române şi polone

Organizată de Școala Gimnazială Cacica, sub patronajul UPR, pentru 17 copii şi șase cadre didactice de la Gimnaziul nr. 4 din Wolbrom, Polonia.


02-05.07.2015, Gura Humorului. Ședinţa Comisiei Financiare din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice

Organizată de UPR la Hotel Toaca Bellevue. Polonezii au fost reprezentaţi de preşedintele Ghervazen Longher, Janina Bivol – director al Casei Polone, Aurel Damian – economist, Radu Râşca – consilier juridic.

Ulterior oaspeţii au vizitat Casele Polone din Suceava, Soloneţu Nou şi Pleşa, salonul şi sanctuarul catolic din Cacica, iar la Casa Polonă din Soloneţu Nou au vizionat un program artistic oferit de ansamblul „Sołonczanka”.


05.07.2015, Suceava. A XXII-a ediţie a Festivalului Interetnic „Convieţuiri”

Organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) la Muzeul Satului din Suceava. UPR a fost reprezentată de ansamblul „Mała Pojana”.


17-19.07.2015, Câmpulung Moldovenesc. A XXVI-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Polonia

Participă 50 de ansambluri folclorice (cinci din Republica Moldova, două din Polonia, 38 din România, patru din Ucraina, unul din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.


20-28.07.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Ediţia a X-a a atelierelor de dans, muzică şi cânt. Etapa a II-a

Participă ansamblul muntenilor polonezi „Dolina Nowego Sołonca” din Złotnik şi ansamblul „Sołonczanka” din localitate.

 

29.07-02.08.2015. Żywiec (Polonia). Festivalul Folclorului Muntenilor Polonezi

Organizat în cadrul manifestării generice Săptămâna Culturii Beskizilor, cu participarea a 99 de ansambluri de cântece şi dansuri. UPR a fost reprezentată de ansamblul folcloric „Sołonczanka”.

 

12-15.08.2015, Sinaia. Salonul de Carte şi Muzică dedicat minorităţilor etnice

Organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, în cooperare cu Primăria Oraşului Sinaia, Amplus International Ltd. şi Asociaţia socioculturală „Prahova Excelsior”. UPR a fost reprezentată de Asociaţia sa din Bucureşti, care a organizat un stand cu cărţi traduse din polonă şi costume populare poloneze. În 13 august, un grup de polonezi din Bucureşti a oferit un recital de poezii şi cântece în limbile polonă şi română, iar vicepreşedintele UPR, Bogdan Polipciuc, a realizat un expozeu despre prezenţa polonezilor în viaţa spirituală a României.


20-23.08.2015, Sighişoara. A XIII-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica

Organizat de asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IBZ). UPR participă la secţiunile artistică (ansamblul „Sołonczanka”), meşteşuguri etnice (sculptorul Eugen Zielonka din Soloneţu Nou) şi de prezentare a etniei (expoziţie de cărţi şi reviste editate şi publicate).


21-30.08.2015, Krzyżowa (Polonia). „Atelierele pentru tinerii artişti”

Ateliere de ceramică, dans, circ şi multimedia, organizate de Fundaţia „Krzyżowa” pentru Înţelegere Europeană, cu participarea unor copii de etnie polonă din Germania, Polonia, România şi Ucraina. UPR a fost reprezentată de un grup de copii din Suceava, Soloneţu Nou şi Poiana Micului.

 

10-12.09.2015, Suceava, Soloneţu Nou (jud. Suceava). A XVII-a ediţie a manifestării cultural-ştiinţifice Zilele Culturii Polone în România

Organizată de UPR sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din RP. În primele două zile a fost organizat simpozionul ştiinţific internaţional pe trei secţiuni: „În lumea istoriei”; „În lumea culturii”; „În lumea problematicii bucovinene”. Au fost prezentate 34 de lucrări ale unor cercetători din Polonia, România şi Republica Moldova.

În ziua a treia, la Soloneţu Nou s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială şi a avut loc Sărbătoarea Roadelor (pol. Dożynki).

Au participat înalţi oaspeţi din Polonia: Joanna Kozińska-Frybes, director adjunct al Departamentului Colaborării cu Polonezii din Diasporă (din cadrul Ministerului Afacerilor Externe), Bogusław Szymański, directorul Biroului de Recunoaştere a Instruirii şi Schimbului Internaţional, Leszek Dorula, primarul oraşului Zakopane, conducerea UPR, prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul de Suceava.

Partea artistică a fost asigurată de ansamblul regional „Dolina Słomski” din Stronie, ansamblurile UPR „Sołonczanka” şi „Mała Pojana”, surorile Ana şi Antonia Vătafu de la Casa Polonă din Bucureşti (dans modern) şi Diana Biseada (cântece poloneze).


17-20.09.2015, Sighişoara. Programul „Școala Interculturală”

Organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice pentru elevii din cls. IX-XI care au obţinut premiul al II-lea la faza naţională a olimpiadei de limba maternă. UPR a fost reprezentată de Miroslava Drozdek şi Agneşca Revai, eleve în cls. a XI-a la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.


11-25.10.2015, Siret, Vicşani, Soloneţu Nou, Suceava, Moara, Cârlibaba (jud. Suceava). Proiectul „Să salvăm de la uitare”

Organizat de Clubul „Semper Polonia” din România, cofinanţat de Fundaţia „Semper Polonia”. Membrii Clubului au îngrijit mormintele soldaţilor polonezi din cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior au vizitat monumentul de la Cârlibaba al celor 12 legionişti polonezi din cadrul trupelor austro-ungare, căzuţi în ianuarie 1915 în luptele cu trupele ruse.


16-20.10.2015, Kęty (Polonia). Al XVIII-lea Festival Internaţional de Muzică Religioasă „Psallite Deo” („Cântaţi Domnului”)

UPR a fost reprezentată de corul „Sfânta Barbara” al Basilicii Minordin Cacica (județul Suceava), dirijat de Monica Grosu.


17-18.10.2015, Paltinu, Ciumârna, Lipoveni (jud. Suceava). Proiectul „Ateliere meşteşugăreşti multietnice” (I)

Organizat de UPR, finanţat de DRI, cu participarea unui grup de tineri din cadrul comunităţilor poloneză, ucraineană, a ruşilor lipoveni şi germană din județul Suceava. În comunităţile ucrainene din Paltinu şi Ciumârna s-au învăţat practic meşteşugul încondeierii ouălor, respectiv tainele picturii pe piatră. Ilie Sauciuc, preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a UUR, prezent la Paltinu, a prezentat echipei de proiect muzeul comunităţii, sediul UUR şi şcoala din localitate.

La Lipoveni, pictorul Ion Maloş i-a introdus pe copii în tainele simbolisticii picturale a ruşilor lipoveni.

 

23-24.10.2015, Roma (Italia). Al IX-lea Congres al Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze

Participă 41 de delegaţi, reprezentând 29 de organizaţii membre din 22 de ţări. A fost ales preşedinte al organizaţiei, pentru un mandat de trei ani, Tadeusz Adam Pilat din Suedia. UPR a fost reprezentată de preşedintele Ghervazen Longher.


24-26.10.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava), Suceava. Proiectul „Ateliere meşteşugăreşti multietnice” (II)

Echipa de proiect este iniţiată în tainele brodatului în cadrul comunităţii poloneze din Soloneţu Nou. A doua zi, în cadrul comunităţii germane din Suceava, copiii sunt învăţaţi să confecţioneze bijuterii din plastilină fimo şi să le ardă în cuptor, pentru a se întări. A treia zi are loc seminarul sumativ la sediul UPR. DRI este reprezentată în acest proiect de Alina Barbînţă, care a fost prezentă la toate activităţile.


31.10.2015, Suceava. Faza eliminatorie anuală a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Desfăşurată la Casa Polonă din Suceava. Participă 84 de recitatori, cu vârste cuprinse între 3 şi 19 ani, împărţiţi în patru categorii de vârstă. Concurs finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al RP, din fondurile pentru diasporă.


03-06.11.2015, Bucureşti. Vizita oficială a preşedintelui RP, Andrzej Duda

După întâlnirile oficiale, preşedintele RP se întâlneşte la Ambasada Poloniei cu conducerea UPR. O decorează cu Crucea Ordinului de Merit al RP pe Ana Zielonka, conducătoarea ansamblului „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, şi cu Crucea Ordinului Renaşterii Poloniei pe doamna Elżbieta Wieruszewska-Calistru, profesoară de limba polonă stabilită în România, membră a colegiului de redacţie al publicaţiei UPR „Polonus”.


04-07.11.2015, Soloneţu Nou, Gura Humorului, Poiana Micului, Suceava. Delegaţia voievodatului Podkarpacie vizitează şcolile poloneze din județul Suceava

O delegaţie de 25 de cadre didactice din voievodatul Podkarpacie, condusă de Jacek Wojtas (inspector general şcolar) şi Ludwik Sobol (directorul Departamentului de dezvoltare a educaţiei şi administraţiei din cadrul Inspectoratului Școlar din Rzeszów), vizitează şcolile din județul Suceava în care se predă limba polonă. Sunt vizitate Școala Gimnazială „Henryk Sienkiewicz” din Soloneţu Nou, Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Delegaţia poloneză se întâlneşte cu preşedintele UPR, Ghervazen Longher, şi cu inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, în vederea încheierii unor parteneriate şcolare.


06.11.2015, Suceava. A XIII-a conferinţă din cadrul proiectului „Copiii Bucovinei”

Participă cadrele didactice care predau limba polonă, directorii şi directorii adjuncţi ai celor 11 şcoli din județul Suceava în care se predă aceasta, inspectorul de limba polonă Cristina Maria Albu (fostă Tunia), metodiştii Jacek Szpunar şi Leszek Gęca de la filiala ORPEG arondată Centrului Didactic pentru Diaspora Poloneză, din Lublin, şi 25 de cadre didactice din voievodatul Podkarpacie aflate în vizită în judeţul Suceava.

 

06-08.11.2015, Suceava, Poiana Micului (jud. Suceava). Ateliere de formare a cadrelor didactice care predau limba polonă

Organizate în prima zi la Casa Polonă din Suceava, iar în următoarele două zile la Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, de UPR şi Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava.

Participă cadrele didactice şi inspectorii şcolari din județul Suceava înscrişi în acest proiect şi metodiştii din Polonia Jacek Szpunar şi Leszek Gęca, de la Centrul Didactic pentru Diaspora Poloneză, din Lublin.


07-08.11.2015, Poiana Micului (jud. Suceava). Concurs de ortografie polonă

Organizat de Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek”, cu participarea elevilor de la şcolile gimnaziale din Poiana Micului şi Soloneţu Nou şi de la colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Concursul a fost cofinanţat de Ministerul Afacerilor Externe al RP, prin intermediul ambasadei din Bucureşti.


13.11.2015, Bucureşti. Reuniunea Comisiei pentru învăţământ şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Desfăşurată la Casa Corpului Didactic din Bucureşti, având tema „Interculturalitatea în Școala Românească”. UPR a fost reprezentată de Cristina Maria Albu, inspector pentru limba polonă în cadrul Inspectoratului Școlar General din Suceava.


14.11.2015, Bucureşti. Ediţia a III-a a festivalului „Alfabetul Convieţuirii”

Organizat de Uniunea Elenă din România, în parteneriat cu DRI, cu participarea a 19 ansambluri artistice ale minorităţilor etnice. UPR este reprezentată de ansamblul „Mała Pojana”.

 

15.11.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Ziua independenţei Poloniei

UPR sărbătoreşte această zi (fixată oficial de statul polon în data de 11 noiembrie) printr-o liturghie solemnă şi un spectacol oferit de ansamblul „Sołonczanka”. Participă consulul RP la Bucureşti, Beata Gołębiewska.

 

22.11.2015, Bucureşti. Lansare de carte

La Casa Polonă este lansată varianta în limba română a cărţii Românii în goană după happy-end (Editura Polirom, Iaşi), scrisă de Bogumił Luft, fost ambasador al RP în România şi în Republica Moldova.

 

22.11.2015, Bucureşti. Lansare de carte

La Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, este lansat volumul bilingv Vremea nedespărţirii. Poeme alese al lui Jan Twardowski. Traducerea din polonă în română a fost realizată de prof. univ. dr. Constantin Geambaşu şi de Bogdan Polipciuc, vicepreşedintele UPR, prezenţi la manifestare.


28.11.2015, Suceava. Ziua Bucovinei

Eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi de Centrul Cultural Bucovina din localitate, cu participarea unor ansambluri folclorice din sudul Bucovinei şi din regiunea Cernăuţi. UPR este reprezentată de ansamblul „Sołonczanka”.


04-07.12.2015, Sinaia. Ziua Minorităţilor Naţionale

Evenimente (seminarii, prezentarea portului popular, paradă a costumelor tradiţionale, concert) organizate de DRI. UPR este reprezentată de Alina Spaine (seminarii), Carmen Doroşceac şi Marius Droszeak (prezentare port popular) şi ansamblul „Sołonczanka (concert).


07-12.12.2015, Byałystok (Polonia). A XXIV-a ediţie a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Au participat 30 de recitatori, reprezentând diaspora poloneză din 11 ţări (Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Georgia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia şi Ucraina). UPR a fost reprezentată de Mariana Gertruda Marculeac din Soloneţu Nou şi de Bernadeta Balac din Poiana Micului, ultima fiind distinsă cu premiul al III-lea.

 

11.12.2015, Șcheia (jud. Suceava). Gala „Top 10 suceveni”

Eveniment organizat de „Monitorul de Suceava”, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, „Conacul Domnesc” din Șcheia şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Preşedintele UPR este nominalizat ca făcând parte dintre „cei zece” suceveni, pentru promovarea intereselor tuturor locuitorilor din judeţ, fără deosebire de naţionalitate, şi pentru sprijinul acordat autorităţilor judeţene şi locale în relaţiile cu diverse entităţi publice şi private din Polonia.

Ansamblul „Sołonczanka” oferă o reprezentaţie participanţilor prezenţi la eveniment.


18.12.2015, Suceava. Împărţirea cu opłatek

Participă conducerea UPR, preşedinţii de Asociaţii şi membrii Asociaţiei UPR din Suceava, reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, Cristina Maria Albu, inspectoarea pentru limba polonă din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava. Copiii şi tinerii din comunităţile poloneze din județul Suceava prezintă un recital de colinde poloneze şi româneşti.

 

18.12.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Spectacolul „Sărbătoarea minorităţilor”

Organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina (Suceava), în parteneriat cu UPR. UPR a fost reprezentată de ansamblurile „Sołonczanka” şi „Mała Pojana”, UUR, de „Cervona Kalena” din Negostina şi de „Kozaciok” din Bălcăuţi. Mai participă „Nadiia Zamku” (ansamblul multietnic al Casei de Cultură din Siret) şi „Pădureţul” din Pârteştii de Sus. Sunt prezenţi preşedintele UPR, Ghervazen Longher, şi Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (Suceava).


19.12.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Festivalul „La ieslea Domnului” (Jasełka)

La manifestarea desfăşurată la Casa Polonă au fost prezentate colinde şi scenete legate de sărbătorirea Crăciunului, puse în scenă de copiii de etnie polonă de la şcolile din Soloneţu Nou, Baineţ, Moara, Poiana Micului, Cacica, Pleşa şi Gura Humorului. Ambasada RP la Bucureşti a oferit premii.


27.12.2015, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Prima ediţie a Festivalului Colindelor Bucovinene

Organizată de UPR, cu participarea corurilor a 10 biserici romano-catolice din Decanatul de Bucovina (Soloneţu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Siret, Rădăuţi, Pleşa, Vicşani şi Gura Humorului), a corului greco-catolic „Maidancek” al parohiei Cacica şi a corului Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc.