Minoritatea polonă 2014

18.01.2014, Suceava. Ședinţa Consiliului de conducere al UPR

Participă Biroul executiv, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai UPR, preşedinţii celor 14 Asociaţii ale UPR şi preşedintele Comisiei de Revizie. Probleme discutate: darea de seamă pentru anul 2013 (investiţii, achiziţii, activităţi), programul de activităţi şi bugetul pentru 2014. Se stabileşte ca în 1 martie 2014 să se desfăşoare lucrările celui de al VIII-lea Congres al UPR.

 

01.03.2014, Suceava. Al VIII-lea Congres al UPR

Participă 150 de delegaţi ai celor 14 Asociaţii ale UPR şi invitaţi de onoare: ambasadorul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł (care citeşte scrisoarea preşedintelui RP, Bronisław Komorowski, adresată participanţilor la Congres), Boreslaw Ștefan Petraşuc, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România – ţinutul Bucovina, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Este ales Biroul executiv: Ghervazen Longher, preşedinte, Kazimir Longher şi Bogdan Polipciuc, vicepreşedinţi, Janina Bivol, secretar, Anton Perlanovschi, membru.

 

07.03.2014, Suceava. Multiculturalism în Bucovina. Etno-alimente. Comunitatea poloneză

Simpozion organizat de Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava. Pe lângă referate, au fost expuse preparate din bucătăria tradiţională poloneză, iar două grupuri ale ansamblului „Sołonczanka”, purtând costume populare şi nobiliare poloneze, au prezentat o suită de dansuri tradiţionale poloneze. UPR a fost reprezentată de preşedintele Ghervazen Longher, de preşedinta Asociaţiei Suceava, Stanislava Iachimovschi, şi de conducătoarea ansamblului „Sołonczanka”, Ana Zielonca.


19-23.03.2014, Bucureşti. Momente de spiritualitate poloneză

Asociaţia UPR din Bucureşti („Dom Polski”) participă la Salonul de Carte şi Muzică, desfăşurat la Palatul Naţional al Copiilor. A fost realizat un „Moment Polonez” de muzică, poezie şi dans, supervizat de Bogdan Polipciuc, vicepreşedintele UPR, şi prezentat de Mariana Gamazeliuc în limba polonă şi de Daniela Niculescu în limba română.


21.03.2014, Bucureşti. Întâlnire de lucru a Comisiei de cultură, culte şi mass-media a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Desfăşurată la Palatul Naţional al Copiilor, în cadrul programului Salonul de Carte şi Muzică. În cadrul mesei rotunde cu tema „Galeria multiculturală a personalităţilor feminine de astăzi”, UPR a dedicat un medalion doamnei Stanislava Iachimovschi, preşedintă de onoare a UPR.


21.03.2014, Suceava. Vernisarea expoziţiei „Afişul polonez”

Organizată la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, de Institutul Polonez din Bucureşti şi UPR. Au fost expuse 80 de afişe ale celor trei artiști consideraţi cei mai buni reprezentanţi ai actualei „şcoli poloneze” a afişului: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer şi Sebastian Kubica. A participat conducerea UPR.

 

03.04.2014, Soloneţu Nou (jud. Suceava). În memoria strămoşilor

Montarea şi sfinţirea monumentului (o cruce de mari dimensiuni) amplasat în cimitirul satului, ridicat în memoria preotului Józef Muszyński, a întemeietorilor satului (din anul 1834) şi a eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale.


22.04.2014, Suceava. Święcone – împărţirea cu oul sfinţit

Întâlnire organizată de Asociaţia Polonezilor din Suceava, cu sprijinul UPR. Participă consulul general al Ucrainei din Suceava, Vasyl Boeciko, conducerea UPR, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava.


28-30.04.2014, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Colaborare interşcolară polono-română

Realizată în cadrul parteneriatului internaţional „Promovarea dialogului şi cunoaşterea reciprocă a elevilor”, încheiat între Școala Generală nr. 138 „Leopold Staff” din Łódż şi Școala cu cls. I-VIII „Henryk Sienkiewicxz” din Soloneţu Nou. 15 copii şi două cadre didactice (Aleksandra Matuszyk şi Radosław Kibitlewskide) de la şcoala din Polonia vizitează cele două localităţi şi discută cu elevii şi profesorii de etnie polonă. Se intenţionează cooptarea în acest parteneriat a Școlii Gimnaziale (româneşti) din Pârteştii de Sus (județul Suceava).


05-06.04.2014, Suceava. Olimpiada naţională de limba maternă polonă

Organizată la Casa Polonă din Suceava, cu participarea a șapte elevi din clasele VII-VIII şi a nouă elevi de liceu, de Elvira Codrea, consilier pentru limbile ucraineană, rusă şi polonă din cadrul Direcţiei Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naţionale, şi Cristina Albu, inspector pentru limba polonă în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, sprijinite de preşedintele UPR, Ghervazen Longher.


08-11.04.2014, Varşovia (Polonia). Olimpiada Internaţională de Literatură şi Limbă Polonă

UPR a fost reprezentată de Monica Balac din Soloneţu Nou (cls. a X-a), Karolina Drozdek şi Bożena Irişek din Poiana Micului (eleve de cls. a XI-a).

 

06.05.2014, Suceava. „Interferenţe artistice bucovinene”

Expoziţie interetnică de artă plastică, organizată la „Casa Prieteniei” din Suceava de UPR, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina”.

Comunitatea poloneză din județul Suceava a fost reprezentată de lucrările pictorului Iulian Dziubinski şi ale sculptorului în lemn Bolek Majerik, cea maghiară, de picturile lui Iosif Czukat, cea ucraineană, de pânzele lui Ioan Bodnar, cea romă, de tablourile lui Alexandru Stoica.


10.05.2014, Suceava. A XV-a ediţie a Festivalului de poezie „Maria Konopnicka”

Organizată de UPR la Casa Polonă din Suceava, cu participarea recitatorilor de etnie polonă din localităţile sucevene Baineţ, Cacica, Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Suceava, grupaţi în patru categorii de vârstă, de la preşcolari până la liceeni. Au fost oferite premii din fondurile Ministerului Afacerilor Externe al RP. Reprezentanţii Asociaţiei Prietenilor Polonezilor din Răsărit din Tarnobrzeg au oferit copiilor dulciuri, cărţi şi suveniruri dăruite de Muzeul „Maria Konopnicka” din Żarnowiec.

 

11.05.2014, Poiana Micului (jud. Suceava). Vizita unei delegaţii parlamentare din Polonia

La invitaţia preşedintelui UPR, delegaţia Grupului parlamentar a Seimului RP, condusă de deputata Jadwiga Zakrzewska, participă la festivităţile prilejuite de sărbătorirea Zilei Diasporei Polone şi a Polonezilor din Străinătate, a Zilei Drapelului Republicii Polone (2 mai), a Constituţiei din 3 Mai 1971 şi a Preasfintei Fecioare Maria, Regina Poloniei (3 mai). Din delegaţia poloneză mai fac parte deputaţii Renata Butryn, Bożena Sławiak şi Dariusz Seliga. Ambasada RP din Bucureşti a fost reprezentată de diplomatul Grzegorz Cyganowski. Sunt prezente autorităţile locale din comuna Mănăstirea Humorului şi inspectorul pentru minoritatea polonă din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, Cristina Albu.


29-30.05.2014, Bucureşti. Vizita fostei prime doamne a Poloniei

În prima zi, Mirosława Danuta Wałęsa, soţia fostului preşedinte Lech Wałęsa, prezintă la ambasada RP versiunea în limba română a cărţii sale de memorii „Vise şi secrete”Totodată deschide avanpremiera de gală în România a filmului „Wałęsa” (regizat de Andrzej Wajda), eveniment la care este prezent şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. A doua zi lansează acest volum, împreună cu coautorul Piotr Adamowicz, la târgul de carte Bookfest.

 

02.06.2014, Bucureşti. A VII-a ediţie a Serilor Poloneze

Organizată de Asociaţia „Dom Polski” Bucureşti la Clubul Țăranului. Recital de poezie şi muzică polonă (inclusiv poezii traduse din polonă în română de vicepreşedintele UPR, Bogdan Polipciuc), prezentare de cărţi referitoare la istoria Poloniei şi a etnicilor polonezi din România, expunere şi degustare de produse ale bucătăriei tradiţionale poloneze. Participă ambasadorul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, preşedintele UPR, Ghervazen Longher, vicepreşedintele Bogdan Polipiciuc.


15.06.2014, Złotnik (Polonia). Ansamblul „Dolina Nowego Solońca” sărbătoreşte 30 de ani de activitate 

În calitate de invitaţi de onoare participă ansamblul înfrăţit „Sołonczanka” din Soloneţu Nou şi preşedintele UPR, Ghervazen Longher.


18-22.06.2014, Piła şi Jastrowie (Polonia). A XXV-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Polonia

Participă 32 de ansambluri folclorice (unul din Bosnia-Herţegovina, două din Republica Moldova, 15 din Polonia, cinci din România, două din Slovacia, șase din Ucraina, unul din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.


21-22.06.2014, Neptun (jud. Constanţa). Prima ediţie a festivalului multicultural „Interetnica”

Organizat de Asociaţia „Antrec” din Constanţa şi Asociaţia Naţională de Turism Ecologic şi Cultural, în scopul promovării turismului cultural, a tradiţiilor grupurilor etnice din Dobrogea. Asociaţia din Constanţa a UPR, condusă de Barbara Breabăn, a pregătit un stand cu cărţile publicate de UPR (incluzând revista „Polonus”) şi cu preparate culinare poloneze tradiţionale.


25-27.06.2014, Suceava. Prima etapă a proiectului „Al treilea sector în Europa de Răsărit”

Iniţiat de Asociaţia Odra-Niemen din Wrocław, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din RP, adresat polonezilor din Bielorusia, Lituania, Republica Moldova, România şi Ucraina. Sesiune de lucru în echipă dirijată de psihologul Robert Martin din Gdańsk, cu participarea a trei echipe: echipa UPR, echipa Asociaţiei Cultura Polonă „Jasna Góra” din Republica Moldova (Transnistria), echipa de la Uniunea Polonezilor „Biały Orzeł” din Lviv, Ucraina.


25-28.06.2019, Bălcăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Soloneţu Nou, Lipoveni (jud. Suceava). Proiectul „Vechi aşezări ale minorităţilor din Bucovina”

Finanţat de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice, implementat de UPR. Vizite de lucru, degustări de preparate culinare tradiţionale şi spectacole desfăşurate timp de patru zile în localităţile sucevene reprezentative ale etnicilor ucraineni (Bălcăuţi), germani (Câmpulung Moldovenesc), polonezi (Soloneţu Nou) şi ruşi lipoveni (Lipoveni).

 

26-29.06.2014, Pleşa, Poiana Micului, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Prima etapă a proiectului „Festivalul talentelor artistice”

Iniţiat de Asociaţia Odra-Niemen din Wrocław, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din RP, adresat polonezilor din Bielorusia, Lituania, Republica Moldova, Polonia, România şi Ucraina. Au avut loc recitaluri de poezie, spectacole, ateliere meşteşugăreşti, prezentări de preparate culinare ale polonezilor sud-bucovineni.

 

27.06.2014, Constanţa. Ambasadorul RP în România se întâlneşte cu comunitatea poloneză

Întâlnirea are loc la Muzeul Marinei, fiind prezenţi reprezentanţii Asociaţiei UPR din localitate, în frunte cu preşedintele Barbara Breabăn, ambasadorul Marek Szczygieł şi colonelul Tomasz Domański, ataşat militar.

 

09-23.07.2014, Pułtusk (Polonia). Tabără de vacanţă

Organizată de filiala Asociaţiei „Wspólnota Polska” din localitate pentru un grup de 17 copii trimişi de UPR.


18-20.07.2014, Câmpulung Moldovenesc. A XXV-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din România

Participă 56 de ansambluri folclorice (trei din Republica Moldova, trei din Polonia, 43 din România, două din Slovacia, patru din Ucraina, unul din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.


19.07.2014, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Dublu jubileu al polonezilor din sudul Bucovinei

UPR sărbătoreşte 180 de ani de la întemeierea acestei localităţi şi 80 de ani de la înfiinţarea parohiei romano-catolice de aici. La festivităţi iau parte consulul RP la Bucureşti, Bogdan Bogdziewicz, înalţi oaspeţi din Polonia (Adam Borkowski, reprezentant al Departamentului Colaborării cu Diaspora Poloneză şi Polonezii din Străinătate de pe lângă Ministerul de Externe, reprezentantul Asociaţiei „Wspólnota Polska”, Anita Staszkiewicz), liderii Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii Suceava, autorităţile locale. Preşedintele RP, Bronisław Komorowski, adresează un mesaj oficial de felicitare etnicilor polonezi din Soloneţu Nou.

Partea artistică a festivităţilor este asigurată de ansamblurile poloneze „Dolina Nowego Sołońca” (din Złotnik), „Tajdany” (Strzegomiany) şi „Dawidenka” (Gaworzyce), de ansamblul polonezilor din Ucraina „Wianeczek” (Pătrăuţii de Jos, regiunea Cernăuţi), de ansamblul românesc „Pădureţul” din Pârteştii de Sus (jud. Suceava), de ansamblurile „Sołonczanka”, „Mała Pojana” şi de ansamblul comunităţii ucrainene din Soloneţu Nou.


23-30.07.2014, Rzeszów (Polonia). Al XVI-lea Festival Mondial al Ansamblurilor Folclorice ale Diasporei Poloneze

Organizat de filiala din oraş a Asociaţiei „Wspólnota Polska”. Iau parte 37 de ansambluri ale diasporei polone din 14 ţări. UPR este reprezentată de „Sołonczanka”.

 

27.07.2014, Pleşa (jud. Suceava). Inaugurarea noii Case Polone şi împlinirea a 110 ani de la consacrarea Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Ana”

Participă membrii comunităţii poloneze din Pleşa, preşedintele UPR, Ghervazen Longher, E.S. Petru Gherghel, episcopul diecezei din Iaşi, preoţii din decanatul de Bucovina şi primarul comunei Mănăstirea Humorului (din care face parte Pleşa), Constantin Moldovan.


29.07-12.08.2014, Byczyna (Polonia). Tabără şcolară

Organizată de Frăţia Cavalerilor din Opole, cofinanţată de Ministerul Afacerilor Externe al RP, pentru 40 de copii din comunităţile poloneze din România.


02.08.2014, Bucureşti. Festivalul „Strada Armenească”

Organizat de Uniunea Armenilor din România. UPR a fost reprezentată de Asociaţia „Dom Polski” din Bucureşti, condusă de Bogdan Polipciuc. Tinerii membri ai Asociaţiei au oferit un spectacol constând dintr-un recital de poezii, cântece şi dansuri moderne, în limbile polonă şi română.


10-17.08.2014, Poiana Micului (jud. Suceava). Semitabăra artistică şi de limba polonă

Organizată de UPR pentru copiii comunităţilor poloneze din România, coordonaţi de instructori şi voluntari din Polonia.

 

12-14.08.2014, Niemczyn (Lituania). A doua etapă a proiectului „Al treilea sector în Europa de Răsărit”

Iniţiat de Asociaţia Odra-Niemen din Wrocław, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din RP, adresat polonezilor din Bielorusia, Lituania, Republica Moldova, România şi Ucraina. Participă etnici polonezi din Lituania din cadrul Uniunii Polonezilor din Lituania – Tineretul Patriotic din Vilnius.

 

17-30.08.2014, Wrocław (Polonia). Prima etapă a proiectului „Școala tinerilor lideri din ţările Europei Răsăritene”

Iniţiat de Asociaţia Odra-Niemen din Wrocław, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din RP, adresat polonezilor din Bielorusia, Lituania, Republica Moldova, Polonia, România şi Ucraina. Au loc sesiuni de comunicare şi lucru în echipă, cursuri de cunoaştere a funcţionării organizaţiilor non-guvernamentale, cursuri de perfecţionare a limbii polone.

 

18-27.08.2014, Krzyżowa (Polonia). Proiectul „Atelierele pentru tinerii artişti”

Organizate de Fundaţia „Krzyżowa” pentru Înţelegere Europeană. UPR a fost reprezentată de 14 copii şi tineri de etnie polonă din Soloneţu Nou, Poiana Micului, Suceava, Siret şi Rădăuţi, care participă la aceste ateliere împreună cu copii şi tineri din Polonia şi din diaspora poloneză din Germania.

 

21-24.08.2014, Sighişoara. A XII-a ediţie a Festivalului Interetnic ProEtnica

UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka”, ce a susţinut două spectacole, în 22 şi 23 august.


22-24.08.2014, Turčianske Teplice (Slovacia). A XXV-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Slovacia

Participă 15 ansambluri folclorice (două din Republica Moldova, unul din Polonia, trei din România, șase din Slovacia, două din Ucraina, unul din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana”.

 

04-06.09.2014, Suceava, Soloneţu Nou (jud. Suceava). A XVI-a ediţie a manifestării cultural-ştiinţifice Zilele Culturii Polone în România

Organizată de UPR sub deviza „Polonia şi România. Împreună – alături – aproape”, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din RP. În primele două zile a fost organizat simpozionul ştiinţific internaţional pe trei secţiuni: „În lumea istoriei”; „În lumea culturii”; „În lumea problematicii bucovinene”. Au fost prezentate 44 de lucrări ale unor cercetători din Polonia, România şi Republica Moldova.

În prima zi a fost vernisată expoziţia „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc în anii 1939-1947”.

În ziua a treia, la Soloneţu Nou s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială şi a avut loc Sărbătoarea Roadelor (pol. Dożynki).

Au participat înalţi oaspeţi din Polonia: deputatul RP Marek Konopka, viceprimarul oraşului Zakopane, Mariusz Koperski, Jan Bury, consilierul mareşalului voievodatului Podkarpacie Władysław Ortyl, conducerea UPR, prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul Sucevei.

Partea artistică a fost asigurată de ansamblurile „Sołonczanka”, „Pleszanka” al polonezilor din Pleşa (jud. Suceava), „Pădureţul” din Pârteştii de Sus (jud. Suceava), al ucrainenilor din Maidan (com. Cacica, jud. Suceava), de corul german din Câmpulung Moldovenesc, de surorile Ana şi Antonia Vătafu de la Casa Polonă din Bucureşti.


18-20.09.2014, Lublin (Polonia). A treia etapă a proiectului „Al treilea sector în Europa de Răsărit”

Iniţiat de Asociaţia Odra-Niemen din Wrocław, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din RP, adresat polonezilor din Bielorusia, Lituania, Republica Moldova, România şi Ucraina. Sesiune de lucru în echipă şi alcătuire de proiecte, îndrumată de psihologul Robert Martin din Gdańsk, respectiv de Eugeniusz Gosiewski de la Asociaţia Oder-Niemen. Participă patru echipe: echipa UPR, echipa Asociaţiei Cultura Polonă „Jasna Góra” din R. Moldova (Transnistria), echipa de la Uniunea Polonezilor „Biały Orzeł” din Lviv (Ucraina) şi echipa de la Uniunea Polonezilor din Lituania – Tineretul Patriotic din Vilnius.


Septembrie 2014, Soloneţu Nou, Lipoveni, Ciumârna, Suceava (jud. Suceava). Ediţia a II-a a proiectului „Să învăţăm de la cei mai bătrâni – solidaritate între generaţii”

Proiect finanţat de Departamentul de Relaţii Interetnice, iniţiat de UPR în colaborare cu comunităţile ruşilor lipoveni, ucraineană şi germană din judeţul Suceava. La atelierele de lucru (practicare a unor meşteşuguri tradiţionale) au participat câte cinci tineri din fiecare comunitate, îndrumați de meşteri.


05.10.2014, Bucureşti. Întâlnirea mareşalului Senatului RP cu minoritatea polonă

Întâlnirea a avut loc la sediul ambasadei RP. Au fost prezenţi mareşalul Bogdan Borusewicz şi delegaţia sa, ambasadorul Marek Szczygieł, preşedintele, vicepreşedinţii şi cei 14 preşedinţi de Asociaţii ale UPR, membri ai Asociaţiei UPR din Bucureşti, un grup al ansamblului „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, reprezentanţii firmelor poloneze din România. Mareşalul Borusewicz a arătat că Polonia intenţionează să continue sprijinirea financiară a diasporei poloneze.


08-12.10.2014, Cracovia (Polonia). A patra etapă (finală) a proiectului „Al treilea sector în Europa de Răsărit”

Iniţiat de Asociaţia Odra-Niemen din Wrocław, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din RP, adresat polonezilor din Bielorusia, Lituania, Republica Moldova, România şi Ucraina. Participă reprezentanţii diasporei poloneze din toate ţările participante la proiect. Discuţii pe tema situaţiei minorităţii poloneze din aceste ţări şi a perspectivelor acesteia.


17.10.2014, Bucureşti. Lingua Fest III

Eveniment organizat de reprezentanţa Comisiei Europene în România, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în vederea promovării drepturilor minorităţilor naţionale şi a sprijinirii politicilor europene privitoare la promovarea limbilor şi la multilingvism. Participă oficialităţi din diferite instituţii guvernamentale, inspectorii şcolari judeţeni pentru limbile materne şi 12 olimpici la limbile materne, faza naţională. UPR a fost reprezentată de Cristina Albu, inspector pentru limba polonă la Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, şi de Karolina Drozdek, elevă de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, care a obţinut premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Limba Polonă.


17-19.10.2014, Poiana Micului (jud. Suceava), Suceava. Ateliere de formare a cadrelor didactice care predau limba polonă

Organizate în primele două zile la Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, iar în ultima zi la Casa Polonă din Suceava, de UPR şi Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava.

Participă cadrele didactice şi inspectorii şcolari din județul Suceava înscrişi în acest proiect şi metodiştii din Polonia Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar, de la Centrul de Dezvoltare a Educaţiei Polone în Străinătate (ORPEG), arondat Centrului Didactic pentru Diaspora Poloneză, din Lublin. Acţiunea a fost sprijinită financiar de Ministerul Afacerilor Externe din RP, prin intermediul ambasadei din România.


18.10.2014, Poiana Micului (jud. Suceava). Concurs de ortografie polonă

Organizat de Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek”, cu participarea a 26 de elevi de la şcolile gimnaziale din Poiana Micului şi Soloneţu Nou și de la colegiile „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului şi „Petru Rareş” din Suceava.


19.10.2014, Suceava. A XII-a conferinţă din cadrul proiectului „Copiii Bucovinei”

Participă cadrele didactice care predau limba polonă, directorii şi directorii adjuncţi ai celor 11 şcoli din județul Suceava în care se predă aceasta, inspectorul de limba polonă Cristina Maria Albu (fostă Tunia), metodiştii din Polonia Mariusz Wychódzki şi Stanisław Świętek de la Centrul de Dezvoltare a Educaţiei Poloneze în Străinătate (ORPEG), Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar de la filiala ORPEG arondată Centrului Didactic pentru Diaspora Poloneză, din Lublin.


08-10.11.2014, Pułtusk, Varşovia (Polonia). Consiliul preşedinţilor Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze

Participă 26 de reprezentanţi ai celor 40 de organizaţii europene. UPR a fost reprezentată de preşedintele Ghervazen Longher. În ultima zi a întâlnirii, la Senatul RP din Varşovia are loc conferinţa „Diaspora pentru Polonia în cei 25 de ani de democraţie”, organizată împreună cu Cancelaria Senatului RP şi cu Asociaţia „Wspólnota Polska”.


11.11.2014, Suceava. Ziua independenţei Poloniei

Festivitate organizată de conducerea UPR Suceava, cu participarea reprezentanţilor polonezilor din sudul Bucovinei, a preşedintelui Consiliului Judeţean şi a prefectului de Suceava, a consulului general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boeciko, şi a ministrului-consilier Teofil Rendiuk, din cadrul Ambasadei Ucrainei din România.


12.11.2014, Bucureşti. Ziua independenţei Poloniei

Festivitate organizată de ambasada RP, cu participarea membrilor asociaţiei UPR din Bucureşti. Este lansată varianta română a albumului coordonat de Alicja Wancerz-Gluza Iar pământul vostru a devenit casa noastră – refugiaţii polonezi în România în anii 1939-1945 şi cartea lui Andrzej Dubicki Istoria avanpostului diplomatic polonez la Bucureşti, în prezenţa ambilor autori.

 

15.11.2014, Suceava. Faza eliminatorie anuală a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Desfăşurată la Casa Polonă din Suceava. Participă 71 de recitatori, cu vârste cuprinse între 3 şi 19 ani, împărţiţi în patru categorii de vârstă. Concursul a fost finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al RP, din fondurile pentru diasporă.

 

20.11.2014, Bucureşti. Reuniunea Comisiei pentru Învăţământ şi Tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale

Organizată la sediul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, cu participarea reprezentanţilor tineretului din cele 18 organizaţii ale minorităţilor naţionale din România şi a reprezentantului Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Rodica Precupeţu. UPR a fost reprezentată de Alina Spaine şi Iuliana Dascălu.


23.11.2014, Bucureşti. Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus

Editura Polirom lansează Dicţionarul polon-român, alcătuit de Constantin Geambaşu, Nicolae Mareş şi Krystyna Godun. Sunt prezenţi ambasadorul RP, Marek Szczygieł, şi directoarea Institutului Cultural Polonez din Bucureşti, Maja Wawrzyk.


01-06.12.2014. Byałystok (Polonia). A XXIII-a ediţie a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Au participat 25 de concurenţi, reprezentând diaspora poloneză din 11 ţări (Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Georgia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia şi Ucraina). UPR a fost reprezentată de Bożena Irişec şi de Lucica Iuliana Cozminciuc din Poiana Micului, care a obţinut o menţiune.

 

18.12.2014, Suceava. Masa rotundă „Minorităţile din judeţul Suceava – realizări, proiecte perspective” şi spectacol tematic

Evenimente organizate la Casa Polonă de Centrul Cultural „Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Uniunea Ucrainenilor din România şi UPR. În cadrul spectacolului, UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka”. Minoritatea ucraineană s-a prezentat cu ansamblurile „Kozaciok” din Bălcăuţi, „Kolomeika” şi „Nadiia Zamku” din Siret. Minoritatea romă a fost reprezentată de formaţia de dansuri „Florile Guliei” din Gulia, minoritatea germană, de formaţia de dansuri tradiţionale germane „Vergissmeinnicht” din Suceava, iar comunitatea ruşilor lipoveni, de ansamblul „Radosti” din Manolea.


18.12.2014, Suceava. Wigilia (Seara de Ajun) şi împărţirea cu opłatek

Participă conducerea UPR şi membrii Asociaţiei sale din Suceava, Grzegorz Cyganowski, prim-secretar al ambasadei RP din Bucureşti, reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale. Copiii şi tinerii din comunităţile poloneze din județul Suceava prezintă un recital de colinde poloneze şi româneşti, completat de două piese la vioară interpretate de soţia diplomatului polon, cunoscuta violonistă Patrycja Piekutowska.


24.12.2014, Bucureşti. Wigilia (Seara de Ajun) şi împărţirea cu opłatek

Eveniment organizat la Casa Polonă de conducerea Asociaţiei din Bucureşti, cu participarea membrilor comunităţii poloneze.


27.12.2014, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Festivalul „La ieslea Domnului” (Jasełka)

La manifestarea desfăşurată la Casa Polonă sub egida UPR au fost prezentate scenete legate de sărbătorirea Crăciunului, puse în scenă de copiii de etnie polonă de la şcolile din judeţul Suceava, şi, în premieră, au fost interpretate vechi colinde poloneze.