Minoritatea polonă 2004
21.01.2004, Zielona Góra (Polonia). Seară culturală consacrată lui Bolek Majerik
La Clubul Studenţilor „Karton" de pe lângă Universitatea din Zielona Góra are loc o seară de autor dedicată acestui poet şi sculptor, etnic polonez din Pleşa, jud. Suceava, invitat de către Cercul Ştiinţific al Sociologilor de la această Universitate. Este proiectat filmul Moja druga mowa („A doua mea limbă") realizat de Krzysztof Kubiak (TV Polonia), închinat creaţiei poetului sărbătorit. Manifestarea s-a încheiat cu versuri din creaţia autorului, în interpretarea studenţilor Cercului Ştiinţific al Sociologilor.
22.01.2004, Suceava. Constituirea Clubului Interetnic „Bucovina"
Scop: promovarea imaginii pozitive a Bucovinei (jud. Suceava), în calitate de regiune locuită de 11 minorităţi etnice ce trăiesc în armonie; promovarea minorităţilor etnice de aici. Structuri de conducere: preşedinte de onoare - primarul din Suceava, Marian Ionescu; Comitetul executiv - Cornel Grosar, Nelu Todireanu, Victor Şutac; Consiliul consultativ - câte un reprezentant al organizaţiei centrale a fiecărei minorităţi etnice din jud. Suceava. Organizaţii ale minorităţilor etnice din judeţul Suceava care au aderat la programul Clubului: UPR, Uniunea Ucrainenilor din Bucovina, Asociaţia „Pico Romano", Forumul Democrat German, Uniunea Ruşilor Lipoveni, Uniunea Evreilor, Uniunea Italienilor.
27.01.2004, Suceava. Semnare Protocol de organizare a ediţiei a XV- a a Festivalului Internaţional „Întâlniri Bucovinene"
Semnatari şi organizatori: Casa de Cultură din Piła, primarul oraşului Jastrowie, Centrul de Cultură din Jastrowie (Polonia); Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc şi Casa de Cultură din Vatra Dornei (România); Uniunea Secuilor Bucovineni din Bonyhád (Ungaria); Administraţia Regiunii Cernăuţi, Consiliul Orăşenesc Cernăuţi (Ucraina). În afara delegaţiilor, la semnarea protocolului au fost prezenţi G. Longher, preşedintele UPR, şi Vladimir Hapenciuc, expert teritorial din Suceava al Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
28.01.2004, Suceava. Sfinţirea Casei Polone
Realizată de către vicarul parohiei locale, pr. Alfons Zielonka, la invitaţia preşedintelui Asociaţiei „Dom Polski" Suceava, S. Jakimowska. Sunt prezenţi membrii asociaţiei sucevene, preşedintele UPR G. Longher, delegaţia viitorilor organizatori ai ediţiei poloneze a Festivalului „Întâlniri Bucovinene" (Wiesław Puzio, Wiesław Szczęsny, Zbigniew Kowalski din Polonia; Galina Sologub şi Anatoli Melnik din Cernăuţi, Ucraina).
31.01.2004, Suceava. Şedinţă UPR
Şedinţa a avut următoarea ordine de zi: Bugetul UPR pentru anul 2004; Programul manifestărilor pentru 2004; Alegerile locale; Diverse. Se ia hotărârea ca UPR să sărbătorească în anul 2004 Ziua Diasporei Polone şi a Polonezilor din Străinătate. Se decide ca, în cursul alegerilor locale din 2004, UPR să încerce să aleagă consilieri locali în localităţile sucevene Cacica şi Gura Humorului. Preşedinţii asociaţiilor locale afiliate UPR au adus în discuţie diverse probleme legate de sedii, reparaţii, finanţarea parţială a transportului la şcoli, burse etc.
19-20.02.2004, Suceava. Echipa UPR câştigă un turneu de fotbal în sală
Desfăşurat în sala de gimnastică a Liceului Pedagogic din Suceava sub deviza „Împreună în Bucovina pentru Europa", dotat cu cupa Clubului Interetnic „Bucovina". La turneul câştigat de echipa UPR (contra echipei Fundaţiei „Cygnus" şi a presei sucevene) au luat parte 9 echipe. Dintre acestea, 4 au fost echipe reprezentând comunităţile etnice din jud. Suceava: UPR, Forumul Democrat German, Asociaţia „Pico Romano", Uniunea Ruşilor Lipoveni.
Martie 2004, Cacica, Suceava, Pleşa, Poiana Micului, Păltinoasa, Soloneţu Nou. Convoiul culturii polone
Organizat de către Agenţia Public Relations PRC Communications din Polonia şi de un grup de actori de la Teatrul Silezian din Katowice, a constat în prezentarea spectacolului pentru copii Tajemnica leśnego jeziora („Taina lacului din pădure") şi în discuţii sistematice, privitoare la posibilităţile de cooperare culturală, cu conducerea filialelor UPR din jud. Suceava. Actorii din Polonia şi reprezentanţii de la PRC Communications au fost însoţiţi de senatorul Mirosław Lubiń, de consulul RP în România, M.B. Sekała, şi de operatorii televiziunii din Katowice.
10.03-08.04.2004, Nowy Targ (Podhale, Polonia). Expoziţie consacrată polonezilor din Bucovina
Societăţile polone de Istorie din Cieszyn şi Nowy Targ organizează în Centrul Cultural Orăşenesc din Nowy Targ o expoziţie consacrată polonezilor bucovineni din regiunea Cernăuţi (Ucraina) şi jud. Suceava. Exponatele vizează activitatea UPR şi creaţia poetică şi sculpturală a poetului polonez din Pleşa Bolek Majerik.
11-14.03.2004, Soloneţu Nou. Misiuni canonice
Misiuni canonice cu tema „Familia şi Euharistia", organizate de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi. Predici rostite în limbile polonă şi română de părintele Tadeusz Rostworowski, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi. La realizarea acestora au contribuit şi Surorile Dominicane (de etnie poloneză) din oraşul Siret, jud. Suceava.
20.03.2004, Suceava. Olimpiada de limbi materne, faza judeţeană
Organizată la Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu" din Suceava pentru limbile rusă, ucraineană şi polonă. La Olimpiada de Limba Polonă participă elevii claselor VII-VIII şi de liceu din Soloneţu Nou, Poiana Micului, Gura Humorului şi Suceava.
25.03.2004, Bucureşti. Iniţiere centru educaţional şi vizită la nivel înalt
Fundaţia „Help Us Dry the Tears" din Irlanda iniţiază construirea centrului educaţional „Sfânta Faustyna Kowalski" pe lângă Spitalul „Maria Skłodowska-Curie" din Bucureşti, construit de firma poloneză „Budimex" şi dat în folosinţă la 18 aprilie 1984. Vizită la spital a premierului Poloniei, Leszek Miller.
25.03.2004, Bucureşti. Seminar pe tema „Carta limbilor regionale sau minoritare"
Organizat în cadrul ediţiei a 10-a a „Săptămânii Toleranţei" de către Liga Pro Europa, seminarul a dezbătut problema conţinutului şi a importanţei acestui document european pentru România. Carta a fost semnată de către România în 1996, nefiind însă ratificată în martie 2004. Ratificarea ar fi oferit posibilitatea completării legislaţiei române de protecţie a minorităţilor etnice cu prevederile legislaţiei europene. La seminar iau parte reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din România (minoritatea polonă a fost reprezentată de Elżbieta Wieruszewska), parlamentari, reprezentanţi ai ONG-urilor. În cadrul seminarului moderat de Smaranda Enache, secretarul de stat Markó Attila a răspuns la întrebările participanţilor.
01.05.2004, Suceava. Concurs de poezie „Maria Konopnicka"
Organizat pentru copiii şi tinerii din comunităţile poloneze din România (94 de participanţi), pe 3 categorii de vârstă: până la 12 ani; 12-15 ani; peste 15 ani. Sunt prezenţi senatorul RP Andrzej Anulewicz, consulul RP la Bucureşti, M.B. Sekała, şi preşedintele UPR, G. Longher.
02.05.2004, Ruda-Vicşani (jud. Suceava). Inaugurarea Casei Polone. Ziua Diasporei Polone şi a Polonezilor din Străinătate. Ziua Constituţiei
Inaugurarea festivă a sediului Asociaţiei „Dom Polski" este realizată de senatorul RP Andrzej Anulewicz şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza. Sunt prezenţi şi consulul M.B. Sekała, preşedintele UPR, G. Longher, Kazimierz Jurczak din partea conducerii Asociaţiei „Wspólnota Polska", Władysław Strutyński, preşedintele Societăţii de Cultură Polonă din Cernăuţi (Ucraina).
Cele două sărbători tradiţionale poloneze sunt marcate de evoluţia Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Krakus" al Academiei de Minerit şi Siderurgie din Cracovia, a unui grup de copii din Moara (pregătiţi de Maria Jaśkowiak), a unui grup de copii şi a corului locuitorilor din Ruda-Vicşani.
21-22.05.2004, Chişinău. Festivalul „Primăvara Poloneză în Moldova"
UPR a fost reprezentată la ediţia a IV-a a acestui festival de ansamblurile „Mała Pojana" din Poiana Micului şi „Sołonczanka" din Soloneţu Nou.
27-30.05.2004, Mamaia. „Şanse egale pentru femeile minoritare şi participarea lor la viaţa publică"
Seminar organizat sub această deviză de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Participă reprezentanţi ai celor 19 organizaţii membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, reprezentanţi ai ministerelor, parlamentari, personalităţi ale vieţii publice. UPR este reprezentată de Barbara Breabăn, preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" Constanţa.
01.06.2004, Suceava. Vernisaj expoziţie de artă plastică
Organizată la Casa Polonă de către UPR, Institutul Polonez şi Consulatul RP din Bucureşti, cu lucrările de artă plastică selectate pentru a VI-a ediţie a Concursului Internaţional de Artă Plastică „Copilul şi Câinele", organizat de către Casa de Cultură a Tineretului din Częstochowa (Polonia). În partea a doua a manifestării are loc un concert, în cadrul proiectului educativ „Copiii Bucovinei". Sunt prezenţi preşedintele UPR, G. Longher, Jarosław Godun de la Institutul Polonez şi consulul M.B. Sekała.
06.06.2004, Cacica, Mănăstirea Humorului (jud. Suceava). Alegeri locale
În urma alegerilor locale, Anna Zielonka şi Józef Iriszek reprezintă UPR în Consiliile Locale din cele două localităţi.
08-13.06.2004, Jastrowie (Polonia). Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene"
Participă ansambluri folclorice din Polonia, Ucraina, România, Ungaria, Slovacia. UPR este reprezentată de „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".
24-25.07.2004, Câmpulung Moldovenesc. Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene"
Participă ansambluri din Polonia, Ucraina, România, Ungaria. UPR este reprezentată de ansamblurile „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".
Iulie 2004, Păltinoasa. Ateliere teatrale şi tabără şcolară
Copii polonezi din judeţul Suceava, în vârstă de până la 12 ani, participă la atelierele teatrale organizate de UPR şi filiala Podlasie, din Białystok, a Asociaţiei „Wspólnota Polska". Instructori de teatru: Sława Tarkowska-Orzełek şi Marius Orzełek.
Tabără şcolară organizată pentru un grup de copii din Polonia, trimişi de asociaţia „Totus" din Andrychów.
14-21.08.2004, Pleşa. Expediţie artistică
Organizată de către Societatea Polonă de Luptă cu Infirmitatea - filiala din Przemyśl, sub coordonarea lui Marek Pantuła, instructor de recuperare a persoanelor nevăzătoare. Participă atât artişti perfect sănătoşi, cât şi nevăzători. Concerte de muzică şi poezii la Casa Polonă şi vizită de lucru la atelierul sculptorului şi poetului Bolek Majerik.
21.08-10.09.2004, jud. Suceava. Vizita echipei Asociaţiei „Misiunea Medicală Poloneză"
O echipă a acestei Asociaţii înfiinţate în 1999 acordă asistenţă medicală comunităţii poloneze din România în cadrul proiectului „Ajutorarea polonezilor din Răsărit", iniţiat în 1999. Echipa Asociaţiei (2 internişti, 1 pediatru, 1 ginecolog şi 1 specialist în medicină de urgenţă) aduce medicamente, echipamente medicale şi acordă consultaţii gratuite la circa 600 persoane în localităţile sucevene Soloneţu Nou, Cacica, Suceava, Păltinoasa, Poiana Micului, Pleşa, Moara, Siret, Vicşani, Racova.
26-28.08.2004, Sighişoara. Proetnica 2004
A VI-a ediţie a celui mai mare festival interetnic din România, cu participarea reprezentanţilor a 19 minorităţi naţionale. UPR a expus costume populare şi cărţi publicate sub egida sa, roade ale muncii dogarului Iosif Alexandrovici din Pleşa, jud. Suceava (dogăritul este acolo o meserie tradiţională polonă - n.a.), 7 sculpturi ale poetului şi sculptorului polon din Pleşa, Bolek Majerik. La expoziţia de artă culinară, membrele Asociaţiei Polonezilor din Suceava expun sernik (prăjitură cu brânză). La capitolul folcloric, UPR este reprezentată de ansamblul „Mała Pojana" din Poiana Micului, iar în cadrul celui literar, Bolek Majerik şi Janina Hahula au recitat poezii în limbile polonă şi română.
28.08.2004, Złotnik (Polonia). 20 de ani de la înfiinţarea Ansamblului „Dolina Nowego Solońca"
Festivităţi în onoarea ansamblului înfiinţat de Wiktor Bryjak în 1984 (numit iniţial „Soloniec"). UPR a fost reprezentată de preşedintele G. Longher, însoţit de ansamblul „Sołonczanka".
10-12.09.2004, Suceava, Pleşa. Zilele Culturii Polone în România
Deschiderea ediţiei a VI-a a manifestărilor cultural-ştiinţifice, desfăşurate sub egida Bliżej siebie („Mai aproape unii de alţii"), are loc în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Suceava. Participă personalităţi din conducerea administrativă şi din principalele instituţii din judeţul Suceava: Vasyl Boyechko - consul la Consulatul General al Ucrainei din Suceava, M.B. Sekała - consulul RP la Bucureşti, consilierul Vladimir Hapenciuc - reprezentantul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Edward Fedko - vicemareşal al voievodatului Lubuski, Jan Grela - vicemareşal al voievodatului Śłąsk (Silezia), Kazimierz Jurczak - reprezentant al Asociaţiei „Wspólnota Polska", Robert Rajczyk - vicepreşedinte al Fundaţiei „Convoiul Polonez al Culturii" din Katowice, Stanisław Szarzyński - reprezentantul preşedintelui oraşului Przemyśl, oameni de ştiinţă din România şi Polonia. Acţiuni organizate: simpozionul ştiinţific internaţional; expoziţii; spectacole; atelierele traducătorilor; sărbătorirea centenarului Bisericii „Sf. Ana" din Pleşa.
Simpozionul ştiinţific internaţional s-a desfăşurat pe 3 secţiuni: istorie, filologie-etnografie şi cea închinată centenarului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din Cacica. Participă 32 de specialişti din Polonia şi România. Au fost lansate următoarele cărţi: Stan Velea, „Siluete literare din Ţara Vistulei"; Agnieszka Kastory, Rozbiór Rumunii w 1940 roku („Dezmembrarea României în 1940"); Małgorzata Willaume, Rumunia; o plachetă de versuri a poetei Wisława Szymborska şi un volum de eseuri de Czesław Miłosz.
Expoziţii. „Peisajul polonez" (lucrări realizate de copii, premiate la Concursul de Artă Plastică din Częstochowa, din 2003) şi „Motive româneşti în afişul polonez" (expoziţie de afişe de filme româneşti prezentate în Polonia între anii 1955-1984). Organizate de Institutul Polonez din Bucureşti, în colaborare cu UPR, la Muzeul de Istorie al Complexului Muzeal „Bucovina" din Suceava.
Spectacole. În a doua zi a manifestărilor evoluează la Casa Polonă din Suceava ansamblul de cântece şi dansuri „Cepelia" din Poznań şi Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu" din Suceava. În a treia zi a manifestărilor, evoluează la Casa Polonă din Pleşa ansamblurile „Cepelia" şi „Mała Pojana" din Poiana Micului.
Atelierele traducătorilor. Organizate la Casa Polonă din Suceava (pentru traducătorii din limbile română şi polonă) în primele două zile ale manifestărilor. Au fost conduse de prof.dr. Zdisław Hryhorowicz (Universitatea „A. Mickiewicz" din Poznań), docent C-tin Geambaşu (Universitatea din Bucureşti), doctorand Cristina Godun (Universitatea Bucureşti) şi Anna Kaźmierczak (traducător din Cracovia). Participă 26 de persoane.
Sărbătorirea centenarului Bisericii „Sf. Ana" din Pleşa. La solemnitate (desfăşurată în a treia zi a manifestărilor culturale) iau parte conducerea UPR şi Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi.
25.09.2004, Suceava. Şedinţa Consiliului de conducere al UPR
Desfăşurată la Suceava, cu participarea biroului de conducere al UPR şi a preşedinţilor de Asociaţii „Dom Polski", în vederea stabilirii listei de candidaţi UPR pentru Camera Deputaţilor. Cu unanimitate de voturi, se decide ca Ghervazen Longher, preşedintele UPR, să ocupe primul loc pe această listă.
Septembrie 2004, Soloneţu Nou, Cacica, Păltinoasa, Pleşa, Poiana Micului. Teatru pentru copii
Reprezentaţii ale spectacolului Wierszobranie („La cules de versuri"), organizate de teatrul din Chorzów (Polonia), în interpretarea lui Grzegorz Stanisławiak, bazate pe versuri de Julian Tuwim şi Jan Brzechwa. Acţiuni sponsorizate de UPR şi Consulatul RP din Bucureşti.
02-03.10.2004, Cernăuţi, Ucraina. Festivalul Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene"
Participă ansambluri din Polonia, Ucraina, România, Ungaria, Slovacia. UPR este reprezentată de ansamblurile „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".
09-10.10.2004, Cacica. Centenarul Sanctuarului Marian
Festivităţi organizate în onoarea împlinirii a 100 ani de la consacrarea bisericii romano-catolice din localitate (16 octombrie 1904).
După rostirea alocuţiunilor oficiale de către înalţii oaspeţi prezenţi, la Sanctuarul Marian (Basilica Minor) are loc un concert de muzică clasică. La Casa Pelerinului (Casa Polonă) din Cacica se desfăşoară un spectacol muzical-coregrafic, cu participarea copiilor din Cacica, a ansamblurilor polonezilor din Soloneţu Nou, Poiana Micului şi Păltinoasa şi a ansamblului „Dolina Nowego Sołonća" din Złotnik (Polonia).
A doua zi, la ora 9.00, are loc misa în limba germană oficiată de pr. Johann Proschinger. La ora 10.00 are loc misa în limba polonă, concelebrată de pr. paroh Alfons Zielonka şi de pr. Marian Błażej Kruszyłowicz, episcop auxiliar de Szczecin-Kamieńsk. La ora 11.00 are loc slujba pontificală, concelebrată de 38 de preoţi.
Înalţi oaspeţi prezenţi la festivităţi: ambasadorul RP în România, Jacek Paliszewski, consulul M.B. Sekała, infulatul Fidelius - paroh al Bisericii „Sf. Maria" din Cracovia, prelatul Jerzy Pawlik, episcopul de Iaşi Petru Gherghel, provincialul preoţilor franciscani din România Ioan Ciuraru, pr. Zbigniew Gierle din Wieliczka, pr. Jacek Strzelecki.
15.10.2004, Wieliczka (Polonia). Vernisajul expoziţiei „Mineri polonezi în Cacica românească"
Organizată la Muzeul Salinelor Cracoviene de către Muzeul din Wieliczka, salina din Cacica şi Asociaţia „Dom Polski" din Suceava. Este organizată o sesiune de comunicări ştiinţifice privitoare la salina Cacica şi la polonezii bucovineni, moderată de prof. Aleksander Garlicki de la Academia de Minerit şi Metalurgie din Cracovia. Printre referenţi s-au numărat directorul salinei din Cacica, Corneliu Zup, şi Cazimir Longher, vicepreşedinte UPR. În calitate de oaspeţi oficiali participă patru directori de saline din România (incluzându-l pe directorul general, Nicolae Grudnicki).
16.10.2004, Bucureşti. Sfinţirea sediului Casei Polone
Ceremonie oficiată de prelatul Jerzy Pawlik, sosit special din Polonia. Participă membrii Asociaţiei „Dom Polski" din capitală, ambasadorul RP în România, Jacek Paliszewski, consulul M.B. Sekała, preşedintele UPR, G. Longher, Bogdan Polipciuc - preşedintele filialei din Bucureşti a UPR, membri ai conducerii UPR.
01.11.2004, Cluj-Napoca. Asociaţia „Uniunea Culturală a Polonezilor din România" contestată de UPR
Aceasta nouă organizaţie a polonilor este contestat vehement de către UPR. Ghervazen Longher, preşedintele UPR, în întrebarea sa oficială adresată ministrului justiţiei în 1 noiembrie 2004, atrage atenţia asupra faptului că această organizaţie, înregistrată la Cluj-Napoca, nu reprezintă populaţia de etnie polonă. Sublinează că Asociaţia „Uniunea Culturală a Polonezilor din România" a depus la Biroul Electoral Central o listă cu 590 de semnături dintre care majoritatea aparţin unor persoane domiciliate în judeţul Cluj, judeţ în care trăiesc însă doar 30 de etnici polonezi.
11.11.2004, Bucureşti. Ziua Independenţei Poloniei
Organizată la Ambasada Poloniei de către ambasadorul Jacek Paliszewski, cu participarea conducerii UPR.
13.11.2004, Suceava. „Kresy 2004"
Concurs de recitare din creaţiile lui A. Mickiewicz jurizat de Joanna Maksim (Siret), Kinga Kukuła (Bucureşti) şi Tomasz Klimkowski (Iaşi). Participă concurenţi din Bucureşti, Iaşi, Moara, Poiana Micului, Soloneţu Nou şi Siret, organizaţi pe trei categorii de vârstă (până la 12 ani; 12-16 ani; peste 16 ani). Premiile I-III la ultima categorie de vârstă au fost obţinute de Apolonia Zielonka din Soloneţu Nou, Lucica Kucharek din Poiana Micului şi Gabriela Marmeliuc din Moara.
28.11.2004. UPR participă la alegerile parlamentare
G. Longher obţine 5473 de voturi (0,05%) sub sigla UPR, păstrându-şi poziţia de deputat în Parlamentul României. La alegeri a participat şi Asociaţia „Uniunea Culturală a Polonezilor din România", organizaţieal cărei candidat, Radu Răzvan Ursuţiu, a obţinut 5159 de voturi.
04.12.2004, Gura Humorului. Finală turneu de fotbal
Organizat de UPR şi Ambasada RP din Bucureşti, cu participarea unor echipe de 7 jucători din Cacica, Moara, Soloneţu Nou, Păltinoasa şi Pleşa. Finala este câştigată de echipa din Moara, locul II fiind ocupat de echipa din Cacica.
26.12.2004, Pârteştii de Sus (jud. Suceava). Festivalul de datini şi obiceiuri populare „Cetina de Brad"
Participă formaţiile şcolilor din Pârteştii de Sus, Cacica, Soloneţu Nou, Botoşana, Comăneşti, a Căminului Cultural din Pârteştii de Sus şi a Casei Polone din Soloneţu Nou. Festivalul multietnic (participă etnici români, ucraineni, polonezi) este finalizat cu un buchet de colinde ortodoxe, romano-catolice, greco-catolice şi penticostale.
27.12.2004, Suceava. Împărţirea cu opłatek
Întâlnire desfăşurată la Casa Polonă, prezidată de preşedintele Asociaţiei UPR Suceava, S. Jakimowska. Sunt prezenţi pr. paroh Dumitru Pătraşcu, decan de Bucovina, pr. Johann Proschinger, pr. vicar Alfons Zielonka.
Decembrie 2004, Białystok (Polonia). Concurs internaţional de recitare „Kresy"
A XIII-a ediţie a manifestării, cu participarea a 26 de recitatori. UPR a fost reprezentată de elevele Apolonia Zielonka şi Lucica Kuchareck, pregătite de Elżbieta Wieruszewska.