Minoritatea polonă 2011
19.02.2011, Suceava. Ședinţa Consiliului de conducere al Uniunii Polonezilor din România (UPR)
Participă Biroul executiv, preşedinţii a 13 Asociaţii din cele 14 ale UPR şi preşedintele Comisiei de revizie. Probleme discutate: darea de seamă pentru anul 2010 (investiţii, achiziţii, activităţi), programul de activităţi şi investiţiile pentru 2011.
19.03.2011, Gura Humorului (jud. Suceava). Ediţia a III-a a fazei judeţene a Olimpiadei de Limba Polonă
Organizată de Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava la Colegiul „Alexandru cel Bun” din localitate. Au participat 16 elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a de la şcolile gimnaziale din Soloneţu Nou şi Poiana Micului şi 19 elevi din clasele IX-XII de la Colegiul „Alexandru cel Bun”.
21.04.2011, Puck (Polonia). Semnarea parteneriatului de cooperare între oraşele Gura Humorului şi Puck
Parteneriatul prevedea cooperarea în domeniile învăţământului special şi liceal, al culturii şi al economiei. Partea poloneză a finanţat parţial construirea unui aqua-park în Gura Humorului, similar cu cel existent la Puck. Încheierea parteneriatului s-a făcut după o vizită a delegaţiei poloneze în luna ianuarie 2011 la Gura Humorului şi la Casa Polonă din Suceava (unde a purtat discuţii cu conducerea UPR) şi a unei vizite la Puck a autorităţilor din Gura Humorului (9 aprilie 2011).
02.05.2011, Gura Humorului. Sărbătorirea Constituţiei Poloniei din 3 mai 1791
Scurtă defilare cu drapele şi simboluri poloneze a elevilor din grupa de limbă polonă (predată ca limbă maternă) de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din localitate şi de la cursul de limbă polonă din Suceava, organizată pe străzile oraşului de profesoarele de limba polonă (din Polonia) Danuta Wieczorkowska şi Bogusława Dyduła.
21.05.2011, Poiana Micului, Suceava. Înalt oaspete din Polonia la consacrarea bisericii romano-catolice
Cardinalul Stanisław Dziwisz, secretarul personal al papei Ioan Paul al II-lea, mitropolit de Cracovia, participă la liturghia de consacrare a bisericii, dedicată papei Ioan Paul al II-lea. Se întâlneşte cu Ghervazen Longher, preşedintele UPR. Ulterior, Eminenţa Sa vizitează Basilica Minor din Cacica şi Casa Polonă din Suceava, unde semnează în cartea de onoare.
30.05.2011, Iaşi. Lansare de carte
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost lansată cartea istoricului polon Adam Burakowski „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor”, acţiune organizată de Editura Polirom, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti.
10-11.06.2011, Suceava. Curs de scriere proiecte pentru finanţarea activităţii diasporei polone
Organizat de filiala din Poznań (regiunea Wielkopolska) a Asociaţiei „Wspólnota Polska” pentru 22 de persoane. Formatori: Renata Stefaniak şi Jarosław Zarychta.
21-25.06.2011, Jastrowie, Piła. A XXII-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Polonia
Participă 35 de ansambluri folclorice (16 din Polonia, 12 din Ucraina, patru din România, câte unul din Ungaria, Slovacia şi Bosnia-Herţegovina). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.
05.07.2011, Suceava. A XII-a ediţie a Festivalului de Poezie „Maria Konopnicka”
Organizată de UPR la Casa Polonă din Suceava, cu participarea a 76 de recitatori grupaţi pe categorii de vârstă, de la 4 la 15 ani, din localităţile sucevene Suceava, Moara, Siret, Vicşani, Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Cacica şi Păltinoasa. În cadrul acestei manifestări a fost organizat şi concursul de artă plastică „Pe un bob de mac stă o căsuţă”, la care s-au oferit premii.
05-12.07.2011, Pułtusk. Tabără şcolară
Organizată de filiala din Mazowsze a Asociaţiei „Wspólnota Polska”, pentru copiii de etnie polonă din Bielorusia, Cehia, Republica Moldova, România, Turcia şi Rusia.
14-25.07.2011, Poiana Micului. Semitabăra artistică şi de limba polonă
Organizată de UPR şi de filiala Asociaţiei „Wspólnota Polska” din Białystok. Participă 40 de copii ai comunităţilor poloneze din România, coordonaţi de instructori şi voluntari din Polonia.
21-28.07.2011, Rzeszów, Polonia. Festivalul mondial al Ansamblurilor Folclorice din Diaspora Poloneză
Participă 42 de ansambluri din 16 ţări, situate pe cinci continente. UPR a fost reprezentată de „Sołonczanka”.
28-31.07.2011, Câmpulung Moldovenesc. A XXII-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din România
Participă 44 de ansambluri folclorice (trei din Polonia, câte două din Ungaria şi Slovacia, cinci din Ucraina, unul din Italia şi 31 din România). UPR este reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.
30.07-05.08.2011, Żywiec (Polonia). Săptămâna Culturii Beskizilor
Participă 84 de ansambluri din Polonia şi 19 din străinătate. UPR este reprezentată de „Sołonczanka”.
10.08.2011, Suceava, Păltinoasa (jud. Suceava). Oaspeţi „neobişnuiţi” din Polonia
Preşedintele UPR, Ghervazen Longher, primeşte la Casa Polonă echipajele Asociaţiei Motocicliste de Ajutorare a Polonezilor de dincolo de Graniţa Răsărit-Apus. În aceeaşi zi, aceste echipaje vizitează comunitatea poloneză din Păltinoasa.
25.08.2011, Suceava. Polonezii din Germania vizitează sudul Bucovinei
Un grup de polonezi membri ai Societăţii Școlare „Oświata” din Berlin, conduşi de preşedintele Ferdynand Domaradzki, vizitează satele poloneze din sudul Bucovinei, apoi se întâlnesc la Casa Polonă din Suceava cu preşedintele Ghervazen Longher. Societatea teatrală ProfiTrup, care activează pe lângă „Oświata”, oferă la sediul UPR o reprezentaţie despre contele Dracula.
30.08-06.09.2011, Łódż. Excursie tematică în patria-mamă
Realizată în cadrul parteneriatului internaţional „Promovarea dialogului şi cunoaşterea reciprocă a elevilor”, încheiat între Școala Generală nr. 138 „Leopold Staff” din Łódż şi Școala cu cls. I-VIII „Henryk Sienkiewicxz” din Soloneţu Nou. Participă 13 copii şi două cadre didactice de la şcoala suceveană.
08-10.09.2011, Suceava, Soloneţu Nou. A XIII-a ediţie a manifestării cultural-ştiinţifice Zilele Culturii Polone în România
Organizată de UPR sub deviza „Lumea relaţiilor polono-române”. În primele două zile a fost organizat simpozionul ştiinţific internaţional, structurat pe trei secţiuni – „În lumea istoriei”; „În lumea culturii”; „În lumea problematicii minorităţilor naţionale”, în cadrul cărora s-au susţinut 35 de referate. Participă oameni de ştiinţă din 11 centre universitare din Polonia, Iaşi, Bucureşti şi Suceava. Sunt prezenţi mareşalul Senatului RP, Bogdan Borusewicz, preşedintele Asociaţiei „Wspólnota Polska”, Longin Komołowski, ambasadorul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, conducerile UPR, a voievodatului Podkarpacie, a județului şi a municipiului Suceava.
În ziua a treia, la Soloneţu Nou s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială şi a avut loc Sărbătoarea Roadelor (pol. Dożynki), urmată de o sărbătoare câmpenească. Atmosfera festivă a fost întreţinută de ansamblurile „Trebunie Tutki” din Polonia, „Dolina Nowego Solońca” din Złotnik, „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.
Ansamblurile „Mała Pojana” şi „Sołonczanka” şi-au sărbătorit jubileul de 21 de ani, respectiv de 20 de ani de la înființare, primind medalii de argint din partea preşedintelui Longin Komołowski, prin intermediul lui Mariusz Grudzień, vicepreşedintele filialei din Rzeszów al Asociaţiei „Wspólnota Polska”.
08.10.2011, Częstochowa (Polonia). Al II-lea Salon al Presei Poloneze din Diasporă
Participă ziarişti polonezi din SUA, Canada, Rusia şi România. Barbara Breabăn, preşedinta asociaţiei din Constanţa a UPR, prezintă revista-fanion a acestei organizaţii, „Polonus”.
14-16.10.2011, Poiana Micului (jud. Suceava). Perfecţionare metodico-didactică a profesorilor de limba polonă
Acţiune realizată de Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar, metodişti la Centrul Dezvoltării Educaţiei Poloneze din Străinătate, din cadrul Centrului Cadrelor Didactice pentru Diaspora Poloneză din Lublin.
16.10.2011, Vicşani (jud. Suceava). Sărbătoarea „Reginei Poloniei”
Sfinţirea grotei cu statuia Maicii Domnului („Regina Poloniei”), urmată de întâlnirea la Casa Polonă, cu participarea preşedintelui UPR, care a sprijinit material această acţiune.
20-31.10.2011. Recensământul populaţiei şi al locuinţelor
În tabelul centralizator nr. 7, la rubrica Populaţia stabilă pe sexe, după etnie, s-a consemnat numărul de 2 543 de polonezi la scara întregii Românii. În tabelul centralizator nr. 9, la rubrica Populaţia stabilă pe sexe, după limba maternă, au fost consemnaţi un număr de 2 039 de polonezi. După etnie, la nivelul judeţului Suceava au fost înregistraţi 1 922 de polonezi, în vreme ce numai 1 666 de locuitori au fost consemnaţi ca având polona drept limbă maternă.
05.11.2011, Suceava. Faza eliminatorie anuală a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”
Desfăşurată la Casa Polonă din Suceava. Participă 90 de recitatori, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, împărţiţi în patru categorii de vârstă.
11.11.2011, Bucureşti. Sărbătorirea independenţei Poloniei
Are loc la ambasada RP, cu participarea ambasadorului Marek Szczygieł, a personalului diplomatic, a conducerii UPR şi a membrilor săi din Bucureşti şi a ansamblului „Sołonczanka”, ce a oferit un spectacol muzical-coregrafic.
13.11.2011, Siret (jud. Suceava). Sărbătoare religioasă
Sărbătorirea a 200 ani de la înfiinţarea parohiei romano-catolice din Siret. Participă conducerea UPR şi o delegaţie din oraşul Dębica (Polonia), condusă de Stanisław Leski.
17-22.11.2011, Cârlibaba, Poiana Micului, Moara, Soloneţu Nou, Cacica (jud. Suceava). Proiectul „Să salvăm de la uitare”
Organizat de Clubul „Semper Polonia” din România, cofinanţat de Fundaţia „Semper Polonia”. Membrii Clubului au îngrijit la Cârlibaba mormintele militarilor poloni din cea de-a II-a brigadă a Legiunilor Poloneze, căzuţi în lupta de la Cârlibaba cu militarii ruşi (19-23 ianuarie 1915). Apoi au îngrijit mormintele poloneze din localităţile mai sus menţionate.
26.11.2011, Suceava. Sărbătorirea a 20 de ani de apariţie a publicaţiei „Polonus”
Participă Piotr Wysocki, prim-secretar al Ambasadei RP din România, oameni de ştiinţă din Polonia, reprezentanţi ai presei poloneze din Republica Moldova şi din Ucraina, preşedinţii celor 14 Asociaţii şi Biroul executiv al UPR.
04-11.12.2011. Byałystok (Polonia). A XX-a ediţie a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”
Au participat 29 de concurenţi din 13 ţări (Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Georgia, Grecia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia şi Ucraina). UPR a fost reprezentată de Bożena Irişek şi Victor Georgius Ostrowski.
11.12.2011, Suceava. „Limba noastră cea maternă”
Manifestare organizată de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi de Asociaţia Etno-Culturală „Hadik András” din Bucovina – Habet, în cadrul Zilei Minorităţilor Naţionale din România. Participă reprezentanţi din conducerea maghiarilor, a polonezilor, a ucrainenilor, a romilor, a germanilor, a italienilor şi a armenilor din judeţul Suceava. Evenimentul a fost coordonat de Vladimir Hapenciuc – consilier superior al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, iar UPR a fost reprezentată de vicepreşedintele Kazimir Longher.
17.12.2011, Poiana Micului (jud. Suceava). Festivalul „La ieslea Domnului” (Jasełka)
Copiii de origine poloneză din Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Cacica, Moara, Vicşani şi Suceava pun în scenă opt scenete referitoare la Jasełka.
21.12.2011, Suceava. Wigilia (Seara de Ajun) şi împărţirea cu opłatek
Participă conducerea UPR şi membrii Asociaţiei sale din Suceava, reprezentanţii minorităţilor ucraineană şi germană, precum şi cei ai judeţului şi ai municipiului Suceava, colindători polonezi în costume tradiţionale din Poiana Micului şi Soloneţu Nou.