Minoritatea polonă 1995

15.01.1995, Cacica. Inaugurare curs de limbă polonă

Cursul de tip avansat, pentru adulţi, era adresat etnicilor poloni din localitate (în vederea cizelării limbii polone).

 

15.01.1995, Cacica. Premiera piesei „O, gwiazdo betlejemska" (O, stea a Betleemului)

Textul a fost scris şi pus în scenă de către Anna şi Franciszek Mamulski, în interpretarea copiilor de la Şcoala Generală din localitate.

 

21.01.1995, Bucureşti. Ziua Bunicilor

Sărbătoare tradiţională polonă, găzduită la Casa Polonă. Copiii polonezi au prezentat o scurtă scenetă (text scris de M. Wyborski, directoarea şcolii poloneze din Bucureşti), sub îndrumarea profesoarei G. Staszewzka.

 

24.01.1995, Pleşa. Şedinţă a filialei din Pleşa a UPR

Şedinţă prezidată de preşedintele UPR, Johan Peter Babiaş. A fost discutat planul de activităţi pentru anul 1995 şi au fost analizate raporturile cu autorităţile locale şi judeţene.

 

28.01.1995, Suceava. Decorarea unui cetăţean român cu un înalt ordin polon

Consulul Poloniei acreditat la Bucureşti, Czesław Turzański, o decorează pe Aniela Voloşciuc cu Ordinul de Aur pentru Merite al Republicii Polonia (Złotą Odznaka Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej), pentru meritele sale deosebite în propagarea învăţământului şi a culturii polone în România.

 

28.01.1995, Suceava. Şedinţa conducerii Uniunii Polonezilor din România

Şedinţa a fost condusă de preşedintele Johan Peter Babiaş, în prezenţa consulului Czesław Turzański. A fost analizată activitatea din 1994 a UPR. Wilhelm Jakimowski, vicepreşedintele UPR, a prezentat programul de activitate pentru anul 1995.

 

28.01.1995, Suceava. Vizita consulului Poloniei din Bucureşti, Czesław Turzański

Întâlnirea profesorilor de limba polonă din jud. Suceava cu consulul Czesław Turzański, cu Maria Constantinescu, delegat al Ministerului Învăţământului din România, şi cu Marta Timofeiov, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

 

28.01.1995, Suceava. Întâlnirea conducerii UPR cu colectivul de redacţie al revistei „Polonus"

Apariţia nr. 19 al revistei „Polonus" la Suceava şi mutarea sediului acesteia, de la Bucureşti în această localitate. S-a hotărât ca revista să apară lunar, fiecare filială a UPR urmând să-şi desemneze corespondenţii şi să trimită materiale privitoare la activităţile economice, culturale, religioase. Stanisława Jakimowska, în calitate de redactor-şef (de la începutul anului 1996), joacă până în prezent un rol esenţial în apariţia revistei.

 

29.01.1995, Suceava. Spectacole prezentate de copiii din comunităţile polone

Spectacol de debut al grupului vocal al Casei Polone din Suceava. Copii de la Şcoala Generală din Cacica prezintă spectacolul religios „O, stea a Betleemului".

 

29.01.1995, Cacica. Şedinţa Comitetului Asociaţiei „Dom Polski" din localitate

Preşedintele Cristina Cehaniuc a prezentat o informare despre activitatea din 1994 a Asociaţiei, iar participanţii au aprobat programul de activitate pentru anul 1995.

 

29.01.1995, Moara. Vizita consulului Czesław Turzański

Discuţii privitoare la înfiinţarea unei parohii poloneze în Bulai (fost cătun polonez al localităţii Moara), purtate între preotul Adolf Chojnacki, consulul Czesław Turzański şi preşedintele UPR, Johan Peter Babiaş.

 

19.02.1995, Păltinoasa. Recviem în memoria unor personalităţi ale UPR

La biserica romano-catolică din localitate a fost celebrat un Recviem de către preotul Adolf Chojnacki (originar din Polonia), în memoria răposaţilor Antoni Rojowski şi Jan Leon Opaczynski, foşti membri de marcă ai UPR. La comemorare au participat Jan Cihoń, reprezentant al Departamentului Consular al Ambasadei Poloniei din Bucureşti, Grażyna Bajerska, reprezentanta Asociaţiei „Wspólnota Polska" („Comunitatea Polonă"), şi Jan Piotr Babiaş, preşedinte UPR.

 

25.02.1995, Cacica. Întâlnire tradiţională poloneză

La Casa Polonă din localitate s-a desfăşurat Banchetul de Lăsata Secului (Zapustna Biesiada), veche tradiţie poloneză.

 

12.03.1995, Cacica. Program artistic în limba polonă

Asociaţia locală „Dom Polski" a organizat în localul Şcolii Generale din localitate o întâlnire în cinstea zilei de 8 Martie. Copiii din Cacica au prezentat un program artistic în limba polonă.

 

08.03.1995, Bucureşti. Aniversarea a 5 ani de la reînfiinţarea UPR

Conducerea UPR a aniversat cinci ani de la reactivarea sa, în Sala Dalles din capitală. Jan Piotr Babiaş a prezentat proiectele de viitor ale organizaţiei, Xenia-Grabska Stoica a vorbit despre reactivarea organizaţiei în data de 16 mai 1990, iar Cristina Nicolau a prezentat o serie de momente din istoria comunităţii poloneze din România. Momentele artistice au fost asigurate de corul de copii de la „Dom Polski" din Bucureşti, de ansamblul folcloric din Poiana Micului (jud. Suceava) şi de grupul vocal-instrumental al Casei Polone din Suceava. După-amiaza, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Bogumił Luft, a oferit o recepţie în sălile Ambasadei.

 

20-22.03.1995, Łódz (Polonia). Înfiinţarea Asociaţiei de Prietenie Româno-Polonă

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, J. P. Babiaş, a participat la simpozionul cu tema „Polonezii din Bucovina românească" (Polacy na rumuńskiej Bukowinie). În cadrul acestui simpozion, la iniţiativa preotului prelat Jerzy Pawlik, a fost înfiinţată Asociaţia de Prietenie Româno-Polonă.

 

03.04.1995, Suceava. Vizita delegaţiei Grupului de prietenie polono-română din Parlamentul Poloniei

Membrii delegaţiei, condusă de deputatul Żbigniew Galek, au discutat despre problemele organizatorice ale UPR, despre cooperarea sa cu entităţile guvernamentale şi non-guvernamentale din Polonia şi despre necesitatea modernizării drumului de acces la Soloneţu Nou. Drumul a fost modernizat ulterior cu fonduri primite din Polonia. S-a mai discutat despre situaţia clădirii Casei Polone din Suceava (pe atunci aflată încă în custodia Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu") şi despre modul de prezentare a României şi a comunităţilor polone din România în mass-media polonă. În zilele următoare, membrii delegaţiei polone au vizitat comunităţile polone din Cacica, Soloneţu Nou şi Vicşani.

 

18-20.04.1995, Varşovia. Vizita delegaţiei de stat a României în Polonia

Din delegaţia condusă de preşedintele Ion Iliescu a făcut parte şi Johan Peter Babiaş, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, care a participat la discuţiile privind cooperarea economică şi culturală româno-polonă.

 

20-23.04.1995, Bucureşti. Vizita delegaţiei filialei din regiunea Kujawo-Pomorska a Asociaţiei „Wspólnota Polska"

Formată din Sławomir Kalembek (preşedinte) şi Jan Wojciechowski (secretar filială), această delegaţie a fost primită de conducerea filialei din Bucureşti a UPR. A fost stabilit cadrul cooperării pentru anul 1996 între cele două organizaţii.

 

Aprilie-mai 1995, Suceava şi Cacica. Vizita unei delegaţii de la Cercul Ştiinţific de Istoria Artelor de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia

Delegaţia condusă de dr. Piotr Grotowski, formată din 41 de persoane, a vizitat filialele din Suceava şi Cacica ale UPR şi bisericile romano-catolice din judeţul Suceava, realizând şi cercetări de istoria artei la mănăstirile ortodoxe pictate din această regiune.

 

03.05.1995, Bucureşti. Lansare de carte

La Librăria „Mihail Sadoveanu" din Bucureşti a fost lansat volumul al III-lea al lucrării lui Stan Velea „Istoria literaturii polone". La manifestare a fost prezent Excelenţa Sa Bogumił Luft, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, care i-a mulţumit lui Stan Velea pentru munca sa de traducător de literatură polonă în România.

 

06.05.1995, Bucureşti. Conferinţă privind istoria Poloniei

Jerzy Staszewski, lector la Universitatea din Bucureşti, a conferenţiat la Casa Polonă din Bucureşti despre evenimentele care au condus la adoptarea în Polonia a Constituţiei din 3 Mai 1791, unul din primele acte juridice moderne din lume.

 

07.05.1995, Suceava. Aniversarea sărbătorii naţionale a Poloniei (3 Mai, Ziua Constituţiei)

Malgorzata Iwaniec, profesoară de limbă polonă la Şcoala din Moara (jud. Suceava), a conferenţiat pe acest subiect la „Dom Polski" din localitate.

 

07.05.1995, Moara. Sărbătorirea zilei naţionale a Poloniei

Franciszek Mamulski a vorbit in extenso despre împrejurările care au condus la adoptarea Constituţiei poloneze din 3 Mai 1791.

 

11.05.1995, Suceava. Întâlnire pe teme culturale

Roman Wyborski, consilier al Ambasadei Polone din România, a vorbit la Casa Polonă din localitate despre meritele culturale ale dr. Stan Velea, traducător în limba română al unor opere reprezentative ale literaturii polone.

 

12.05.1995, Suceava. Lansare de carte

Asociaţia din Suceava a Uniunii Polonezilor din România a organizat lansarea volumului al III-lea din opera lui Stan Velea, „Istoria literaturii polone", la Librăria Humanitas din localitate.

 

12.05.1995, Suceava. Concurs cu temă literară

La Liceul „Ştefan cel Mare" din Suceava a avut loc concursul „Viaţa şi opera lui Henryk Sienkiewicz", la care au participat 3 echipaje de la 3 licee din localitate (Economic, Pedagogic, „Ştefan cel Mare"). Din juriu au făcut parte Roman Wyborski, consilier al Ambasadei Poloniei în Bucureşti, şi Stan Velea, traducător în limba română al unor opere importante din literatura polonă.

 

12.05.1995, Măriţeia Mare (comuna Dărmăneşti, jud. Suceava). Festivalul Interetnic „Convieţuiri"

Ansamblurile de dansuri populare poloneze „Sołonczanka" din Soloneţu Nou şi „Mała Pojana" din Poiana Micului au participat la a doua ediţie a Festivalului Interetnic „Convieţuiri", organizat de Uniunea Ucrainenilor din România.

 

27.05.1995, Suceava. Aniversarea a 5 ani de la reactivarea Casei Polone din Suceava

Preşedintele filialei UPR din Suceava, Wilhelm Jakimowski, prezintă realizările şi perspectivele de viitor ale organizaţiei, iar grupul vocal-instrumental al acesteia oferă un spectacol muzical-coregrafic.

 

27.05.1995, Bucureşti. Acţiune culturală polonă

La Casa Polonă se sărbătoreşte Ziua Mamei şi are loc un spectacol prezentat de copii polonezi.

 

Mai 1995, Iaşi. Inaugurarea festivă a sediului filialei UPR

Sediul, situat pe str. Albă nr. 1, a fost dobândit şi reparat cu fonduri primite de la Ambasada Republicii Polone din Bucureşti şi de la UPR.

 

03.06.1995, Bucureşti. Acţiune culturală polonă

La Casa Polonă se serbează Ziua Copilului. Expoziţie de lucrări de artă plastică realizate de copiii polonezi.

 

12-19.06.1995, Jastrowie (Polonia). „Întâlniri Bucovinene"

Ansamblul de dansuri poloneze „Mała Pojana" din Poiana Micului participă la a VI-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene" (Bukowińskie spotkania).

 

13.06.1995, Păltinoasa (jud. Suceava). Recunoştinţa comunităţii pentru un dascăl

Ceremonia de despărţire (desfăşurată la Şcoala Generală din Păltinoasa) de Jadwiga Maszorek, profesoară de limba polonă, sosită din Polonia în 1993.

 

19-25.06.1995, Suceava. Zilele Culturii Polone în Bucovina

Manifestare culturală a polonezilor din România (spectacol folcloric şi expoziţie de artă plastică a polonezilor bucovineni), supervizată de Ambasada R P Polone din Bucureşti.

 

23.06.1995, Suceava. Vernisajul expoziţiei „Afişul polonez"

Expoziţia a fost găzduită de Muzeul Naţional al Bucovinei. Participă conducerea filialei UPR din Suceava şi domnul Roman Wyborski, consilier al Ambasadei Polone.

 

24.06.1995, Soloneţu Nou. Inaugurarea Casei Polone şi a Şcolii „Henryk Sienkiewicz"

Grażyna Bajerska (vicepreşedinta filialei Asociaţiei „Wspólnota Polska" din Wielkopolska şi preşedinta Comisiei sociale pentru ajutorarea polonezilor din Bucovina) primeşte cu această ocazie Ordinul Surâsului (Order Uśmiechu). La festivităţile prilejuite de aceste evenimente au participat înalte personalităţi polone: ambasadorul Bogumił Luft, consulul Czesław Turzański, ataşatul militar al Ambasadei Polone din Bucureşti Tadeusz Matuszak, viceministrul Kazimierz Przybysz de la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului din Polonia, preşedintele Asociaţiei „Wspólnota Polska" Andrzej Stelmachowski. Clădirea Casei Polone a fost sfinţită de prelatul Jerzy Pawlik, iar Sf. Liturghie solemnă a fost oficiată de nunţiul apostolic în România - arhiepiscopul Janusz Bolonek.

 

25.06.1995, Moara. Înfiinţare parohie romano-catolică

Prin decretul episcopului Petru Gherghel, ordinarius al Diecezei Iaşi, a fost înfiinţată o parohie de sine stătătoare (cu hramul Sf. Maximilian Kolbe), pentru credincioşii romano-catolici poloni din localitate.

 

August 1995, Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Cacica, Păltinoasa. Cercetări etnografice

Un grup de studenţi, membri ai Cercului Ştiinţific de Etnologie de pe lângă Catedra de etnologie de la Universitatea din Wrocław, condus de profesorul Eugeniusz Kłosek, continuă cercetările etnografice (declanşate în decembrie 1994) asupra comunităţilor poloneze din aceste localităţi.

 

05-13.08.1995, Bucureşti, Suceava. Întâlnire cu un diplomat polon

Membrii filialelor locale UPR s-au întâlnit cu consulul Poloniei la Bucureşti, Czesław Turzański, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice în România.

 

14-18.09.1995, Lublin (Polonia). Întâlnire a organizaţiilor diasporei polone

La Universitatea Catolică din Lublin a avut loc întâlnirea Consiliului Comunităţilor Poloneze din întreaga lume (Rada Polonii Swiata), sub deviza „Răsărit - Apus: multiple manifestări ale spiritului polonez" (Wschód - Zachód: Polskość niejedno ma imię). UPR a fost reprezentată de preşedintele J. P. Babiaş.

 

11.11.1995, Bucureşti. Sfinţirea drapelului filialei UPR din Bucureşti

În prezenţa membrilor filialei UPR din Bucureşti, arhiepiscopul Janusz Bolonek, nunţiul apostolic din România, a sfinţit drapelul filialei.

 

11.11.1995, Bucureşti. Şedinţa conducerii generale UPR

Şedinţa este condusă de preşedintele J. P. Babiaş. Se discută despre posibilitatea participării UPR la Consiliul Mondial al Comunităţilor Poloneze (Rada Polonii Świata).

 

11.11.1995, Bucureşti. Sărbătorirea Zilei Independenţei Poloniei

Festivitatea este organizată la Ambasada Poloniei din Bucureşti, cu participarea conducătorilor filialelor UPR.

 

17.12.1995, Rădăuţi. Polonezi din România în organizaţia „Acţiunea Catolică"

Halina şi Carmen Babiaş, membre ale filialei UPR din localitate, depun jurământul de intrare în rândurile organizaţiei „Acţiunea Catolică".