Minoritatea polonă 2010
28.01.2010, Suceava. Vernisarea expoziţiei poetei Kazimiera Iłłakowiczówa (1892-1983)
Găzduită de Complexul Muzeal Bucovina. Participă ambasadorul RP la Bucureşti, Wojciech Zajączkowski.
06.02.2010, Suceava. Ședinţa Consiliului de conducere al Uniunii Polonezilor din România (UPR)
Participă Biroul executiv, preşedinţii celor 14 Asociaţii ale UPR şi Mirosław Cieślik, ministru consilier al Ambasadei RP la Bucureşti, în calitate de invitat de onoare. Probleme discutate: darea de seamă pentru anul 2009 (investiţii, achiziţii, activităţi), programul de activităţi şi bugetul pentru 2010.
06.02.2010, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Întâlnire tradiţională poloneză
La Casa Polonă din localitate se desfășoară întâlnirea de Lăsata Secului (Zapusty), veche tradiţie poloneză. Participă conducerea UPR şi Mirosław Cieślik.
14.02.2010, Cernăuţi (Ucraina). Societatea de Cultură Polonă „Adam Mickiewicz” din Cernăuţi sărbătoreşte 20 de ani de activitate
UPR este reprezentată la festivităţi de Stanislava Iachimovschi, preşedinta Asociaţiei din Suceava a UPR.
20.03.2010, Suceava. Al VII-lea Congres al UPR
Sunt prezenţi 150 de delegaţi din partea celor 14 Asociaţii ale UPR. Sunt prezentate darea de seamă a Consiliului de conducere pentru perioada 2006-2010, darea de seamă financiară şi a Comisiei de cenzori. Este aleasă noua conducere a UPR: Ghervazen Longher, preşedinte, Bogdan Polipciuc şi Kazimir Longher, vicepreşedinţi, Janina Bivol, secretar, Anton Perlanovschi, trezorier.
29.03.2010, Suceava. Vernisarea expoziţiei documentare „Bucovina catolică”
Realizată de Victor T. Rusu, cu sprijinul parohului romano-catolic de Rădăuţi (jud. Suceava) Iosif Răchiteanu, găzduită de Muzeul de Istorie din Suceava. UPR a fost reprezentată de Stanislava Iachimovschi, preşedinta Asociaţiei sale din Suceava.
13.04.2010, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Liturghie funebră în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk
Celebrată de PS Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iaşi, în memoria celor de 96 persoane din conducerea Poloniei decedate în 10 aprilie. Au participat conducerea Uniunii Polonezilor din România (UPR), ambasadorul Republicii Polone (RP) la Bucureşti, Wojciech Zajączkowski, reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava şi ai Primăriei Suceava.
18.04.2010, Varşovia. Funeraliile preşedintelui Lech Kaczyński şi ale soţiei sale, Maria Kaczyńska
UPR a fost reprezentată de o delegaţie de 30 de persoane, condusă de preşedintele Ghervazen Longher.
01-02.05.2010, Aachen (Germania). Sărbătorirea Zilei Europene a Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate
Festivităţile, la care au participat artişti polonezi din Germania, Belgia şi Olanda, s-au desfăşurat sub deviza „Europa fără frontiere”. UPR a fost reprezentată de preşedintele Ghervazen Longher.
02.05.2010, Suceava. A XI-a ediţie a Festivalului de Poezie „Maria Konopnicka”
Organizată de UPR la Casa Polonă din Suceava, cu participarea a 73 de recitatori grupaţi pe categorii de vârstă, de la 4 la 15 ani. În cadrul acestei manifestări a fost organizată şi finala concursului „Ce ştiu despre Polonia”, cu participarea unor elevi români şi polonezi din clasele V-VIII de la şcolile din localităţile sucevene Soloneţu Nou, Pârteştii de Sus, Cacica, Poiana Micului, Mănăstirea Humorului, Păltinoasa şi Moara.
07-08.05.2010, Șcheia (jud. Suceava) şi Soloneţu Nou. Sărbătorirea a 20 de ani de la înfiinţarea UPR
La adunarea festivă din prima zi (Șcheia) au participat, printre alţii, înalţi oaspeţi din Polonia, care au rostit mesaje de salut: senatorul Andrzej Szewiński, reprezentant al Comisiei senatoriale pentru problemele emigraţiei şi legăturii cu problemele din străinătate, Tadeusz Adam Pilat, preşedintele Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze, Wojciech Zajączkowski, ambasadorul RP la Bucureşti, Anna Zalewska, consulul RP la Bucureşti, Romuald Łaczkowski, director adjunct al Biroului pentru diaspora poloneză de pe lângă Cancelaria Senatului, Stanisław Cygnarowski, directorul secţiei pentru diaspora poloneză a Ministerului Afacerilor Externe. Autorităţile locale au fost reprezentate de subprefecţii de Suceava, Angela Zarojanu şi Radu Ionuţ Creţuleac, partea artistică fiind realizată de ansamblul polonez „Sołonczanka” din Soloneţu Nou. Festivităţile au continuat în ziua următoare la Soloneţu Nou, în prezenţa tuturor înalţilor oaspeţi din Polonia, a conducerii UPR şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Partea artistică a fost asigurată de ansamblurile folclorice poloneze „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” şi de formaţia „Kilers” din Wrocław.
18.05.2010, Iaşi. Omagierea a 90 de ani de la naşterea papei Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyła)
Acţiune desfăşurată la Centrul „Xavenarium”, organizată de membrii comunităţii poloneze din Iaşi.
01-06.06.2010, Jastrowie şi Piła (Polonia). A XXI-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Polonia
Participă 36 de ansambluri folclorice (două din Germania, 17 din Polonia, șase din România, unul din Serbia, două din Slovacia, șapte din Ucraina, unul din Ungaria). UPR este reprezentată de ansamblurile folclorice „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”, acestea fiind însoţite de preşedintele Ghervazen Longher şi de vicepreşedintele Kazimir Longher.
12-13.06.2010, Bistriţa-Năsăud. Festivalul minorităţilor naţionale
Participă ansambluri reprezentând minorităţile maghiară, romă, ucraineană, germană, polonă etc. UPR este reprezentată de „Sołonczanka”.
22-25.07.2010, Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava). A XXI-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din România
Participă 64 de ansambluri folclorice (trei din Polonia, 56 din România, trei din Ucraina, două din Ungaria). UPR este reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.
03-09.08.2010, Żyviec, Szczyrk, Oświęcim (Polonia). Festivalul Folclorului Muntenilor Polonezi
Organizat în cadrul manifestării generice Săptămâna Culturii Beskizilor, cu participarea ansamblului folcloric „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, județul Suceava.
08.08.2010, Rajcza (Polonia). Al II-lea Congres Mondial al Muntenilor Polonezi
UPR a fost reprezentată de conducerea ansamblului „Sołonczanka”.
15.08.2010, Cacica (jud. Suceava). Inaugurarea festivă a pieţei şi a monumentului Ioan Paul al II-lea
La festivitățile de la Basilica Minor (sanctuarul marian) din Cacica au fost prezenţi deputatul Henryk Siedlaczek, europarlamentarul Bogdan Marcinkiewiecz, conducerea UPR şi realizatorii monumentului, executat în Polonia şi dăruit bisericii de districtul Rybnik.
25-26.08.2010, jud. Bihor. Proiectul „Să ne cunoaştem mai bine”
Iniţiat în 2009 de Adrian Merka, preşedinte al Uniunii Democrate a Cehilor şi Slovacilor, cu participarea minorităţii polone. Ansamblul „Sołonczanka” a vizitat localităţile din județul Bihor în care locuiesc slovaci.
16-18.09.2010, Suceava, Soloneţu Nou. A XII-a ediţie a manifestării cultural-ştiinţifice Zilele Culturii Polone în România
Organizată de UPR sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. În primele două zile a fost organizat simpozionul ştiinţific internaţional „Polonia şi România – legături istorice şi culturale – trecut şi prezent”, cu două secţiuni: „În lumea istoriei”; „În lumea problematicii minorităţilor naţionale”. Au fost susţinute 41 de comunicări ştiinţifice (26 din Polonia, 14 din România, una din Republica Moldova). Au fost prezenţi ambasadorul RP la Bucureşti, Wojciech Zajączkowski, conducea UPR, reprezentanţi ai conducerii județului şi a municipiului Suceava.
În ziua a treia, la Soloneţu Nou, s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială şi a avut loc „Sărbătoarea Roadelor” (pol. Dożynki). În Polonia această sărbătoare este atestată de la jumătatea sec. al XVI-lea. Partea artistică a fost asigurată de Capela populară „Głogowianie” din Głogów Małopolski, de ansamblul popular slovac „Cerovina” din Valea Cerului (județul Bihor), de ansamblurile folclorice poloneze „Sołonczanka” şi „Mała Pojana”.
29.09.2010, Bălţi (Republica Moldova). Consacrarea bisericii romano-catolice cu hramul Sf. Arhangheli Mihail, Gabriel şi Rafael
„Calea Crucii” din altar este executată din lemn de tei de sculptorul şi poetul Bolek Majerik, etnic polon din Pleşa, județul Suceava. UPR a fost reprezentată de Stanislava Iachimovschi, preşedinte de onoare, şi de vicepreşedintele Kazimir Longher.
09.10.2010, Poiana Micului, Suceava. Vizita unei delegaţii parlamentare din Polonia
Condusă de preşedintele Senatului, Bogdan Borusewicz, această delegaţie atribuie şcolii din localitate numele Krystynei Bochenek, vicepreşedintă a Senatului, decedată în tragedia de la Smolensk din 10 aprilie. Ulterior delegaţia, din care face parte şi mareşalul voievodatului Silezia, Piotr Śmigielski, se întâlneşte cu autorităţile județului şi vizitează Casa Polonă din Suceava.
16-18.10.2010, Varşovia şi Pułtusk (Polonia). Sărbătorirea a 20 de ani de funcţionare a Asociaţiei „Wspólnota Polska”
UPR a fost reprezentată la aceste festivităţi de sărbătorire a acestei organizaţii de coordonare a diasporei polone de preşedintele Ghervazen Longher. Acesta a fost decorat la Palatul Prezidenţial din Varşovia cu Crucea de Cavaler pentru Merite a Republicii Polone.
26.10.2010, Bucureşti. Întâlnire de suflet cu preşedintele Poloniei
Preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, şi soţia sa, Anna, efectuează o vizită oficială în România şi se întâlnesc la Ambasada RP cu o delegaţie a UPR, condusă de preşedintele Ghervazen Longher.
06-07.11.2010, Suceava şi Soloneţu Nou. Cardinalul Zenon Grocholewski, prefect al Congregaţiei pentru Educaţia Catolică, în vizită la UPR
În prima zi Eminenţa Sa vizitează biserica romano-catolică şi Casa Polonă din Suceava, unde poartă discuţii cu preşedintele UPR, Ghervazen Longher, şi cu membrii Asociaţiei Polonezilor din Suceava.
A doua zi participă la Sf. Liturghie în Soloneţu Nou şi vizitează Casa Polonă din localitate.
07-12.12.2010. Byałystok (Polonia). A XIX-a ediţie a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”
Au participat concurenţi din Belarus, Bulgaria Ucraina, Cehia, Grecia, Gruzia, Kazahstan, Estonia, Letonia, România şi Rusia. UPR a fost reprezentată de Agata Renata Marculeac (care a fost distinsă cu o menţiune) şi de Georgius Viktor Ostrovski.
Kresy – teritoriile de răsărit ale Poloniei interbelice, 1919-1939, anexate de Rusia în secolul al XVIII-lea.
17.12.2010, Suceava. Masă rotundă cu tema „Îndemn la toleranţă, înţelegere şi armonie”
Organizată la Instituţia Prefectului – Jud. Suceava, cu participarea reprezentanţilor minorităţilor etnice din judeţ. UPR a fost reprezentată de vicepreşedintele Kazimir Longher. Au mai participat: Vasyl Boeciko, consulul general al Ucrainei la Suceava, Ioan Bodnar, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Antonia Gheorghiu, preşedintele Forumului Democrat German din Bucovina, Vasile Ciurariu, preşedintele Asociaţiei „Phico Romano”, Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Daniela Cîmpan, vicepreşedinte al organizaţiei etnicilor italieni, Ștefan Csukat, prim-vicepreşedinte interimar al Uniunii Democrate Maghiare din Suceava, Ana Vasiliu, preşedintele Comunităţii Ruşilor lipoveni din Suceava.
17.12.2010, Suceava. Spectacol de colinde şi obiceiuri de iarnă ale minorităţilor etnice din sudul Bucovinei
Organizat la Casa Polonă din Suceava, cu participarea ansamblului folcloric „Sołonczanka”, a grupului vocal „Soacrele” al Uniunii Ucrainenilor din România – ţinutul Bucovina, a formaţiei „Vergissmeinnicht” a Forumului Democrat German din Bucovina.
19.12.2010, Soloneţu Nou. Festivalul „La ieslea Domnului” (Jasełka) şi împărţirea cu opłatek
La această manifestare culturală tradiţională a UPR, desfăşurată la Casa Polonă, opt scenete legate de sărbătorirea Crăciunului au fost prezentate de copii preşcolari de la grădiniţa din Poiana Micului şi de grupa din Suceava şi de elevi de la școlile generale din comunităţile polone din Poiana Micului, Cacica, Moara, Soloneţu Nou, Pleşa şi de la Liceul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, unde polona se predă în calitate de limbă maternă.
Termenul Jasełka provine din vechiul cuvânt polonez jasło („staul”) – spectacol ce prezintă alegoric naşterea lui Iisus, organizat pentru prima dată în Polonia la sfârşitul secolului al XIII-lea.
Ulterior participanţii s-au împărţit cu persoanele apropiate cu opłatek (derivat din lat. oblatum – „dar sacru”), obicei religios specific numai polonezilor, datând din secolul al XV-lea. Acesta are loc înaintea începerii Cinei de Ajun şi simbolizează împăcarea, iertarea, disponibilitatea de a împărţi pâinea cu alţii.
22.12.2010, Suceava. Împărţirea cu opłatek, în spirit bucovinean de cooperare interetnică
Participă preşedintele UPR, Ghervazen Longher, şi colaboratorii săi apropiaţi, consulul Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, Ioan Bodnar, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor – ţinutul Bucovina, Klara Adriana Hapenciuc, reprezentând organizaţia judeţeană Suceava a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.