Minoritatea polonă 2012

10.03.2012, Suceava. Ședinţa Consiliului de conducere al UPR

A fost prezentată darea de seamă pentru anul 2011 (activităţi, achiziţii, investiţii), propunerile de activităţi pentru anul în curs, bugetul pe anul 2012. A fost prezent Marek Szczygieł, ambasadorul RP la Bucureşti.


17.03.2012, Gura Humorului. Etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba Polonă

Participă 33 de elevi, repartizaţi pe trei grupe de vârstă: clasele IX-X; XI-XII (liceeni din Gura Humorului şi Suceava); clasele VII-VIII (şcolile gimnaziale din Poiana Micului şi Soloneţu Nou).


17.04.2012, Suceava. Święcone – împărţirea cu oul sfinţit

Întâlnire organizată de Asociaţia Polonezilor din Suceava, cu sprijinul UPR. Participă conducerea UPR, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, ai filialelor Forumului Democrat German şi ai Uniunii Ucrainenilor din acest judeţ.

 

22-24.04.2012. Soloneţu Nou, Poiana Micului (jud. Suceava). Vizita unui grup de elevi de la Școala Primară nr. 138 din Łodz

Grupul a fost primit de preşedintele UPR, Ghervazen Longher, a vizitat şcolile poloneze din cele două localităţi, mănăstirile Voroneţ şi Gura Humorului, școala română din Pârteştii de Sus, Casa Polonă din Suceava şi salina din Cacica. Grupul a fost însoţit de un reporter de la Radio Łodz, în vederea realizării unor emisiuni.


02.05.2012, Poiana Micului (jud. Suceava). Sărbători poloneze simbolice

Conducerea UPR, invitaţii săi şi un numeros public au sărbătorit Ziua Drapelului Poloniei şi Ziua Diasporei Poloneze (fixate legal în 2 mai), Ziua Constituţiei şi Ziua Reginei Coroanei Poloniei (stabilite oficial în 3 mai). La festivităţi au participat consulul RP la Bucureşti, Paweł Bogdziewicz, un grup de preoţi de la Universitatea Catolică din Lublin, condus de Jan Walkusz, directorul Institutului Bisericii Catolice al Universităţii, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.

În final au fost recitate poezii şi cântece patriotice poloneze, au fost interpretate dansuri tradiţionale poloneze şi a fost vernisată o expoziţie de artă plastică română şi poloneză.


03.05.2012, Bucureşti. Sărbătorirea Zilei Constituţiei din 3 mai 1791

Recepţie oferită de Ambasada RP la Bucureşti pentru corpul diplomatic şi pentru polonezii din localitate, patronată de ambasadorul Marek Szczygieł, care a vorbit despre importanţa acestei Constituţii în istoria Poloniei.


12.05.2012, Suceava. A XIII-a ediţie a Festivalului de Poezie „Maria Konopnicka”

Organizată de UPR la Casa Polonă din Suceava, cu participarea recitatorilor de etnie polonă din localităţile sucevene Moara, Siret, Vicşani, Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Cacica şi Pârteştii de Sus, Suceava, grupaţi în patru categorii de vârstă, de la preşcolari până la liceeni. Au fost oferite premii din fondurile UPR.


21-28.05.2012, Wolbrom (Polonia). Proiectul internaţional „On the trail of legends”

Organizat de Cercul Tânărului European de pe lângă Gimnaziul nr. 3 din Wolbrom. Parteneri: Asociaţia „Micii ecologişti” de la Școala cu cls. I-VIII Cacica şi Domaszéki Ifjúsági Önkormányzatdin Domaszék, Ungaria. Echipajul multietnic din Cacica a fost format din 18 elevi de etnie română, polonă şi ucraineană.


02-03.06.2012, Bistriţa-Năsăud. Festivalul Naţional al Minorităţilor

UPR este reprezentată de ansamblul „Sołonczanka”, ce interpretează dansurile kujawiak, krakowiak şi polonez.


03-05.06.2012, Zawada, Kłobuczyn, Złotnik (Polonia). Polonezi bucovineni din România în vizită la urmaşii din Polonia ai polonezilor bucovineni 

O delegaţia a polonezilor din Soloneţu Nou, condusă de preşedintele UPR, Ghervazen Longher, şi de preotul paroh din Soloneţu Nou, Alfons Eugen Zielonka, ia parte la consacrarea bisericii din Zawada şi vizitează bisericile din Kłobuczyn şi Złotnik.


03-08.06.2012, Grunwald (voievodatul Warmia-Mazuria, Polonia). Tabără şcolară pentru elevii polonezi din România

Organizată de Centrul Sportiv din Warmia-Mazuria. Elevii au participat la cea de-a III-a Cursă Internaţională din Grunwald (alergări pe un teren neamenajat) şi au vizitat oraşul Olsztyn, capitala voievodatului. La această competiţie au participat 116 elevi din Bielorusia, Cehia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ucraina.


14-19.06.2012, Złotnik (Polonia). A VII-a ediţie a atelierelor de dans, muzică şi cântec. Etapa din Polonia

Organizate de ansamblul folcloric „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik, cu participarea ansamblului folcloric „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, județul Suceava.


19-24.06.2012, Jastrowie, Piła (Polonia). A XXIII-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Polonia

Au fost prezente 23 de ansambluri folclorice (două din Slovacia, patru din Ucraina, unul din Ungaria, patru din România, unul din Bosnia-Herţegovina, 11 din Polonia). UPR a fost reprezentată de „Sołonczanka”.


27.06-13.07.2012, Września (voievodatul Wielkopolska, Polonia). Tabără şcolară pentru elevii de etnie polonă din România

Organizată de Asociaţia „Promyk”, cu participarea a 27 de elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, care au participat la o şcoală de vară în limba polonă.


16-29.07.2012, Cracovia (Polonia). Tabără şcolară pentru elevii polonezi din România

Organizată de conducerea voievodatului Małopolska, cu participarea a 26 de copii, care au fost familiarizaţi în principal cu istoria şi cultura Cracoviei. Alături de elevii din România, au mai participat elevi cu ascendenţă polonă din Bielorusia şi Kazahstan.


19-22.07.2012, Câmpulung Moldovenesc. A XXIII-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din România

Au participat 40 de ansambluri folclorice (unul din Polonia, 32 din România, două din Slovacia, trei din Ucraina, două din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.


19-25.07.2012, Pułtusk (Polonia). Tabără şcolară pentru elevii şi tinerii polonezi din România

Organizată de filiala din Mazuria de Nord a Asociaţiei „Wspólnota Polska”, pentru un grup de 25 de copii şi tineri.


19-26.07.2012, Iwonicz-Zdrój (Polonia). A VIII-a ediţie a Festivalului Ansamblurilor Folclorice de Copii din Diaspora Poloneză

Organizată de filiala din Rzeszów a Asociaţiei „Wspólnota Polska”. Participă 17 ansambluri de copii din Belarus, Canada, Germania, Letonia, SUA şi Ucraina. UPR a fost reprezentată de grupa de copii a ansamblului „Sołonczanka”.


26.07-08.08.2012, Zielona Góra (voievodatul Lubusz, Polonia). Tabără şcolară pentru copiii polonezi din România

Organizată de Asociaţia „Wspólnota Bukowińska” pentru un grup de 12 persoane.


27-31.07.2012, Żywiec (Polonia). Festivalul Folclorului Muntenilor Polonezi

Organizat în cadrul manifestării generice Săptămâna Culturii Beskizilor, cu participarea ansamblului folcloric „Sołonczanka” din Soloneţu Nou, județul Suceava.

 

07-13.08.2012, Soloneţu Nou (jud. Suceava). A VII-a ediţie a atelierelor de dans, muzică şi cântec. Etapa din România

Organizate de ansamblul folcloric „Sołonczanka” din localitate, cu participarea ansamblului folcloric „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik, Polonia.

 

12-21.08.08.2012, Krzyżova (voievodatul Silezia Inferioară, Polonia). Tabără şcolară pentru copiii polonezi din România

Organizată de Fundaţia Krzyżova pentru Înţelegere Europeană pentru un grup de 14 persoane, care au participat la atelierele „Noi, copiii Europei”.


23-26.08.2012, Varşovia şi Pułtusk (Polonia). Al IV-lea Congres al Diasporei Poloneze şi al Polonezilor din străinătate

Organizat de Consiliul Diasporei Poloneze şi de Asociaţia „Wspólnota Polska”, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al RP. Au participat aproximativ 300 de delegaţi, reprezentând diaspora poloneză din 44 de ţări, care au fost salutaţi, la Castelul Regal din Varşovia, de preşedintele RP, Bronisław Komorowski.

Delegaţia UPR la Congres a fost formată din preşedintele Ghervazen Longher, Janina Bivol, pr. Marius Bucevschi şi Anton Perlanovschi.

 

25-26.08.2012, Turčianske Teplice (Slovacia). A XXIII-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Slovacia

Au participat 12 ansambluri folclorice (unul din Polonia, două din România, cinci din Slovacia, două din Ucraina, două din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana”.

 

06-08.09.2012, Suceava, Soloneţu Nou (jud. Suceava). A XIV-a ediţie a manifestării cultural-ştiinţifice Zilele Culturii Polone în România

Organizată de UPR sub deviza „Legături istorice şi culturale polono-române”. În primele două zile a fost organizat simpozionul ştiinţific internaţional pe trei secţiuni: „În lumea istoriei”; „În lumea problematicii minorităţilor naţionale”; „În lumea culturii şi literaturii”.

În ziua a treia, la Soloneţu Nou s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială şi a avut loc Sărbătoarea Roadelor (pol. Dożynki), urmată de o sărbătoare câmpenească.

Pe lângă ambasadorul şi consulul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, respectiv Paweł Bogdziewicz, la această manifestare au participat înalţi oaspeţi din Polonia: senatorul Marek Konopka, mareşalul voievodatului Podkarpacie, Mirosław Karapyta, vicemareşalul voievodatului Małopolska, Anna Kowalska. În plus, preşedintele RP Polone, Bronisław Komorowski, a trimis o scrisoare de felicitare pentru realizarea acestui eveniment conducerii UPR şi polonezilor din România.

Partea artistică a fost asigurată de capela „Pieczarki” din Podhale, Polonia, „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”, ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

 

19-21.09.2012, Cacica şi Pârteştii de Sus (jud. Suceava). Proiectul „Cu Janusz Korczak printre copiii polonezi din Bucovina”

Proiect realizat de cadrele didactice de la gimnaziile „Karol Miarka” din Świerklany şi „Ksiądz Walenty” din Jankowice (Polonia), patronat de Marek Michalak, purtător de cuvânt al drepturilor copilului, Jerzy Buzek, deputat în Parlamentul European, şi Antoni Mrowiec, primarul localităţii Świerklany. Cincisprezece eleve şi patru cadre didactice de la gimnaziile din Polonia au prezentat la şcolile din Cacica şi Pârteştii de Sus un program alcătuit din piese muzicale şi texte privitoare la respectarea drepturilor copilului în Polonia şi la figura marelui medic şi pedagog polonez.


30.09-06.10.2012, Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Cacica (jud. Suceava), Suceava. Ziarişti din Polonia promovează turismul în județul Suceava

La invitaţia Asociaţiei „Obcinele” a etnicilor polonezi din Poiana Micului (preşedinte Łukasz Juraszek), un grup de ziarişti poloni sosesc în județul Suceava, în vederea promovării turistice a acestuia în Polonia. Ziariştii în cauză reprezintă Televiziunea Polonă, Radio Polonia, Radio Wnet, Radio Opole, portalul www.cerkiew.pl, Agenţia Poloneză de Presă, Gazeta „Wyborcza”, „Polski-The Times”, Gazeta „Krakowska”, „Kurier Galicyjski”, „Nowe Kresy” şi „Podróże” (publicaţie lunară).


06.10.2012, Suceava. Ședinţa Consiliului de conducere al UPR

Au participat membrii Biroului executiv şi preşedinţii Asociaţiilor componente ale UPR. A fost propus şi acceptat drept candidat pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 preşedintele UPR, Ghervazen Longher. Preşedintele UPR a prezentat raportul financiar pentru perioada ianuarie-septembrie 2012 şi activităţile previzionate de organizaţie pentru ultimele trei luni ale anului.


20.10.2012, Cacica (jud. Suceava). Sărbătorirea a 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi în localitate

Evenimentul a fost sărbătorit printr-o liturghie solemnă celebrată de părintele Grigore Duma, omilia fiind rostită de preotul Iosif Păuleţ, decan de Bucovina. Preşedintele UPR, Ghervazen Longher, şi secretarul Ambasadei RP la Bucureşti, Piotr Wysocki, au depus flori la statuia papei Ioan Paul al II-lea de la Basilica Minor din Cacica. Preşedintele UPR a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Cacica.

Partea artistică a fost asigurată de ansamblul folcloric „Dolina Soły” din Oświęcim, ansamblul regional „Serdocki” din Podszkla şi ansamblul „Sołonczanka”.


21.10.2012, Bucureşti. Întâlnire literară

Desfăşurată la Casa Polonă din Bucureşti, cu participarea prof. Constantin Geambaşu de la Universitatea Bucureşti şi a poetei Passionaria Stoicescu, mari traducători de literatură polonă în România. S-a discutat despre traducerea literaturii poetice din Polonia în România.

 

21-23.10.2012, Suceava, Poiana Micului (jud. Suceava). A X-a conferinţă din cadrul proiectului „Copiii Bucovinei”

Participă cadrele didactice şi inspectorii şcolari din județul Suceava înscrişi în acest proiect şi metodiştii din Polonia Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar, de la Centrul de Dezvoltare a Educaţiei Polone în Străinătate (ORPEG), arondat Centrului Didactic pentru Diaspora Poloneză din Lublin.

Proiectul „Copiii Bucovinei” a fost lansat în 2002, finanţat integral cu fonduri provenite din Polonia, adresându-se copiilor de etnie poloneză şi non-poloneză ce învaţă în şcolile din „localităţile poloneze” Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa, Cacica, Păltinoasa, Gura Humorului, Siret, Moara, Suceava.


27.10.2012, Bucureşti. Dezvelirea monumentului mareşalului Józef Piłsudski

Ridicat la intrarea în parcul „Ion Voicu”, în vecinătatea Străzii Polone, din iniţiativa Grupului Parlamentar de Prietenie Româno-Polonă, condus de deputata Jadwiga Zakrzewska. La festivitate au fost prezenţi Andrzej Kunert, secretarul Consiliului Apărării Memoriei Luptelor şi Martiriului, Jadwiga Zakrzewska şi Stanisław Ciechanowski, directorul Biroului pentru Problemele Combatanţilor şi ale Persoanelor Reprimate. Au mai fost prezenţi ambasadorul RP la Bucureşti, Marek Szczygiel, şi preşedintele UPR, Ghervazen Longher.


10.11.2012, Suceava. Faza eliminatorie anuală a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Desfăşurată la Casa Polonă din Suceava. Participă 81 de recitatori, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, împărţiţi în patru categorii de vârstă.


11.11.2012, Suceava. Ziua independenţei Poloniei

Manifestare desfăşurată în trei părţi la Shoping Center – Iulius Mall, pentru a face cunoscută semnificaţia acestei zile în rândul etnicilor români. Stanislava Iachimovschi, redactor-şef al revistei lunare „Polonus”, a prezentat semnificaţia acestei zile. Ulterior a fost vernisată expoziţia unor reproduceri după picturile lui Tymon Niesołowski (1882-1965), grafician şi pictor afiliat formalismului. În final, ansamblul „Sołonczanka” din Soloneţu Nou a prezentat o suită de dansuri poloneze.

 

16-18.11.2012, Pułtusk (Polonia). Al VIII-lea Congres al Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze

Au participat 58 de delegaţi reprezentând 33 de organizaţii din 27 de ţări europene. Preşedinte al acestei organizaţii a devenit Helena Miziniak din Marea Britanie. UPR a fost reprezentată de Kazimir Longher, vicepreşedinte, şi de Stanislava Iachimovschi, preşedinte al Asociaţiei Suceava a UPR.


24.11.2012, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Inaugurarea Casei Polone

Pe lângă conducerea UPR, în frunte cu preşedintele Ghervazen Longher şi consulul RP la Bucureşti, Paweł Bogdziewicz (care citeşte scrisoarea de felicitare a preşedintelui RP, Bronisław Komorowski), la eveniment participă vicemareşalul Senatului RP, Jan Wyrowiński, Regina Jurkowska, director în Ministerul Afacerilor Externe din Polonia, Longin Komołowski, preşedintele Asociaţiei „Wspólnota Polska”.

 

03-09.12.2012. Byałystok (Polonia). A XXI-a ediţie a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Au participat 27 de concurenţi din 13 ţări (Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia, Ucraina şi Uzbekistan). UPR a fost reprezentată de Diana Biseada şi Vincenţiu Șporneac, care a obţinut o menţiune.

 

09.12.2012. Alegeri parlamentare în România

Preşedintele UPR, Ghervazen Longher, a fost ales deputat cu un număr de 8.023 de voturi.


14.12.2012, Iaşi. Promovarea istoriei şi a tradiţiilor etnoculturale ale polonezilor bucovineni

Se face prin intermediul a două filme documentare despre istoria polonezilor bucovineni, prin ediţia din 2012 a Sărbătorii Roadelor (pol. Dożynki) din Soloneţu Nou şi prin materiale turistice despre comunitatea poloneză din Cacica (județul Suceava). Acţiunea de promovare, sponsorizată de UPR, Salina Cacica şi trei firme din Cacica, este organizată în cadrul târgului de turism „Tradiţii şi specific local”, organizat de studenţii din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iaşi, îndrumaţi de lect. univ. dr. Oana Mihaela Stoleriu.

 

15.12.2012, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Festivalul „La ieslea Domnului” (Jasełka)

Copiii de origine poloneză din Cacica, Gura Humorului, Moara, Poiana Micului, Siret şi Soloneţu Nou pun în scenă șase scenete referitoare la Jasełka.