Minoritatea polonă 2009
04.01.2009, Soloneţu Nou. Festivalul Jasełka
Organizat de UPR, cu participarea elevilor de origine polonă din Cacica, Poiana Micului, Vicşani, Soloneţu Nou şi Siret. În calitate de oaspeţi de onoare participă preşedintele UPR, G. Longher, episcopul Diecezei de Iaşi, Petru Gherghel, decanul de Bucovina Ştefan Babiaş, pr. paroh din Soloneţu Nou, Marius Bucevschi.
01.02.2009, Soloneţu Nou. Ziua Mondială a Vieţii Consacrate
Sărbătoare iniţiată de papa Ioan Paul al II-lea în 1997, corespunzând în calendarul romano-catolic cu ziua Întâmpinării Domnului. La Casa Polonă, după Sf. Liturghie, se întâlnesc surorile de la Congregatio Jesu din Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, surorile Congregaţiei Slujitorii lui Cristos, Surorile Crucii din Fălticeni, surorile Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii din Botoşani, Surorile Dominicane din Siret. Pr. Henryk Urban, iezuit din Iaşi, vorbeşte despre viaţa şi activitatea Sf. Paul în cadrul conferinţei „De la Damasc la Tars - istoria evoluţiei de la splendoare la încercare".
01-15.02.2009, Poiana Micului. Proiect teatralo-plastic
A doua ediţie a proiectului „Hulanie Jelenia - integrarea culturii şi tradiţiilor pe baza atelierelor artistice pentru copiii şi tinerii din Poiana Micului în Bucovina românească", iniţiat de către Asociaţia „De-Novo" din Dynów (voievodatul Podkarpackie, Polonia) şi UPR. Proiect coordonat de Ewa Woźniak şi Ewa Zielińska, desfăşurat la Casa Polonă. În prima săptămână s-au desfăşurat 5 ateliere plastice şi teatrale la care au participat copiii şi tinerii UPR. A doua săptămână a fost consacrată activităţilor muzicale coordonate de muzicienii Asociaţiei „De-Novo", finalizate cu cortegiul muzical-coregrafic Hulanie Jelenia („Jocul Cerbului"). În ultima seară a fost proiectat un film documentar cu activităţile din 2008 ale proiectului şi a avut loc reprezentaţia teatrală „Mica pasiune", în regia lui Mateusz Tymura şi a Paulinei Karczewska de la Academia de Teatru din Białystok (Polonia).
14.03.2009, Soloneţu Nou. Şedinţa conducerii UPR
Participă Biroul executiv UPR, preşedinţii Asociaţiilor „Dom Polski", preşedintele UPR, G. Longher, diplomaţii poloni de la Bucureşti (ambasadorul Wojciech Zajączkowski şi consulul Anna Zalewska). Sunt prezentate şi aprobate darea de seamă pentru anul 2008 şi programul manifestărilor UPR din 2009. Se stabileşte organizarea Congresului Extraordinar al UPR în luna noiembrie a anului în curs, discutându-se şi despre situaţia sediilor filialelor UPR din Bucureşti şi Iaşi.
01-03.05.2009, Suceava. Cupa Interetnică Bucovina 2009
Concurs sportiv (fotbal, kingball, bowling, biliard, darts şi tenis de masă), organizat în incinta Iulius Mall de către Federaţia Română „Sportul pentru Toţi", Direcţia pentru Sport a Judeţului Suceava, Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru Toţi" Suceava, Asociaţia Juventus, Fundaţia ANA, Quarty Caffe şi Iulius Mall. Din partea UPR a participat un grup de 10 tineri din Soloneţu Nou.
09.05.2009, Suceava. Festivalul de Poezie „Maria Konopnicka" (ediţia a X-a)
Organizat de către UPR şi Ambasada RP în Bucureşti, cu participarea a 98 de copii şi adolescenţi, împărţiţi pe 4 categorii de vârstă: până la 7 ani; clasele I-IV; clasele V-VIII; clasele IX-XII. Juriul format din pr. Marius Bucevschi, Elżbieta Ortyl, Danuta Wieczorkowska şi Grzegorz Żurawiecki a acordat 12 premii. La ultima categorie de vârstă premiile I-III au fost obţinute, în ordine, de Johasia Drozdek din Poiana Micului, Ana Maria Drozek din Poiana Micului şi Alexandra Ciocan din Mangalia.
13-14.05.2009, Bucureşti. Vizita mareşalului Seimului RP
Bronisław Komorowski efectuează o vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Roberta Alma Anastase. În prima zi a vizitei au loc întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Alma Anastase şi patriarhul BOR, Daniel Ciubotea. A doua zi, delegaţia polonă participă la recepţia oferită de ambasadorul RP la Bucureşti, Wojciech Zajączkowski. În timpul vizitei, delegaţia polonă a fost însoţită permanent de preşedintele UPR, deputatul G. Longher.
17.05.2009, Suceava. Dezvelirea şi sfinţirea statuii papei Ioan Paul al II-lea
Amplasată în faţa catedralei cu hramul Sf. Ioan Nepomuk din Suceava. Acţiune realizată sub patronajul episcopului de Iaşi Petru Gherghel şi a preotului paroh la catedrală, Ştefan Babiaş, decan de Bucovina. Participă la ceremonie preşedintele UPR G. Longher, preşedintele CJ Suceava Gh. Flutur şi primarul oraşului Suceava, Ion Lungu.
26.05.2009, Bucureşti. Întâlnirea unor foşti preşedinţi
Organizată la Ambasada RP din Bucureşti de către ambasadorul Wojciech Zajączkowski, cu participarea lui Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Publicul a fost format din ambasadori, personalităţi ale ştiinţei şi culturii, politicieni şi ziarişti. UPR a fost reprezentată de preşedintele G. Longher, însoţit de reprezentanţii Asociaţiei „Dom Polski" din Bucureşti.
29-31.05.2009, Suceava, Poiana Micului, Cacica, Soloneţu Nou, Moara. Vizita unui înalt ierarh din Polonia
În prima zi a vizitei, arhiepiscopul Jósef Kowalczyk, nunţiul apostolic în Polonia, însoţit de episcopul romano-catolic de Iaşi Petru Gherghel, secretarul nunţiaturii din Varşovia pr. Ionuţ Strejac, pr. Tadeusz Gerlach de la aceeaşi nunţiatură, pr. Ştefan Babiaş, decan de Bucovina, şi pr. Petru Bişog, vicar de Suceava, participă la liturghia concelebrată de 14 preoţi la catedrala romano-catolică din Suceava. După liturghie, nunţiul apostolic însoţit de aceşti prelaţi vizitează Casa Polonă de aici, evocă personalitatea papei Ioan Paul al II-lea şi semnează în Cartea de onoare. Sunt prezenţi G. Longher, preşedintele UPR, S. Jakimowska, preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" Suceava, şi alte persoane din conducerea UPR.
A doua zi este vizitată biserica din Poiana Micului, unde nunţiul apostolic şi suita sa sunt întâmpinaţi de pr. paroh Gabriel Bucur şi de credincioşi. În după-amiaza acestei zile este vizitată Basilica Minor din Cacica, înalţii oaspeţi fiind întâmpinaţi de rectorul acestui Sanctuar Marian, pr. Romuald Bulai, şi de credincioşi.
A treia zi este vizitată biserica romano-catolică din Soloneţu Nou, unde arhiepiscopul Jósef Kowalczyk şi însoţitorii săi sunt întâmpinaţi de pr. paroh Marius Bucevschi şi de credincioşi. În seara acestei zile este vizitată biserica romano-catolică din Moara, unde oaspeţii sunt primiţi de pr. paroh Iulian Ceobanu, pr. Ştefan Babiaş, pr. Johann Proschinger şi de credincioşi.
09-14.06.2009, Piła, Jastrowie (Polonia). „Bukowińskie Spotkania"
Participă 16 ansambluri din Polonia, 13 din Ucraina, 5 din România, 1 din Ungaria, 1 din Slovacia. UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".
În cadrul acestor manifestări s-a desfăşurat Conferinţa ştiinţifică internaţională „Întâlniri ştiinţifice bucovinene. Integrarea socio-culturală în zonele de frontieră", organizată de diverse instituţii ştiinţifice şi culturale din Polonia. Participă 23 de oameni de ştiinţă din Germania, România, SUA, Ucraina şi Polonia.
20.06.2009, Bucureşti. Festivalul Folcloric Internaţional „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu"
Ansamblul „Sołonczanka" din Soloneţu Nou participă la a III-a ediţie a acestei manifestări.
23-26.06.2009, Câmpulung Moldovenesc. „Bukowińskie Spotkania"
Participă 13 ansambluri folclorice din România, 2 din Polonia, 2 din Ucraina, 1 din Ungaria, 1 din Slovacia, 1 din Republica Moldova. UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".
Iunie 2009, Poiana Micului. Tabără artistică
Organizată de UPR şi filiala din Podlasie a Asociaţiei „Wspólnota Polska". Instructorii Mariusz Orzełek, Władysław Kubień, Agnieszka Glińska şi Urszula Namiotko organizează zilnic ateliere teatrale şi de artă plastică, jocuri, focuri de tabără şi excursii pentru copiii din România şi Polonia.
Iunie-iulie 2009, Lipnik (Polonia). Tabără şcolară
Organizată pentru un grup de copii trimişi de UPR (însoţiţi de Barbara Breabăn, preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" Constanţa) de către Fundaţia „Wzrastanie" şi directorul Jan Bury.
09.07.2009, Voroneţ, Soloneţu Nou, Suceava. Vizita unui ministru al Poloniei în Bucovina
Întreprinsă de ministrul Jan Stanisław Ciechanowski, adjunctul şefului Departamentului pentru Problemele Combatanţilor şi Victimelor Represiunilor. Acesta a fost însoţit de 47 de persoane reprezentând Uniunea Deportaţilor în Siberia, Uniunea Insurgenţilor din Varşovia, Uniunea Soldaţilor AK (Armata Naţională), Uniunea „Libertate şi Independenţă", Uniunea Tinerilor Deţinuţi Politici din anii 1945-1956, Asociaţia Iubitorilor Volîniei şi Polesiei, Asociaţia Familiilor Militarilor Strămutaţi.
18-24.07.2009, Pułtusk (Polonia). „Kresowe Dusze"
La invitaţia filialei Nord-Mazowse a Asociaţiei „Wspólnota Polska", ansamblul „Sołonczanka" participă la acest festival muzical-coregrafic.
18-31.07.2009, Łagów (Zielona Góra, Polonia). Tabără şcolară
Organizată pentru copiii de origine polonă din România, Belarus, Republica Moldova şi Ucraina. Din partea UPR participă un grup de 12 copii.
30.07-04.08.2009, Żywiec (Polonia). Festivalul Muntenilor Polonezi. A 46-a săptămână a culturii Beskizilor
Iau parte 83 de ansambluri din Polonia şi 23 din străinătate. UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka".
31.07-02.08.2009, Bonyhád (Ungaria). „Bukowińskie Spotkania"
Participă 6 ansambluri folclorice din Ungaria, 1 din România, 1 din Polonia, 1 din Ucraina, 1 din Slovacia.
10.08.2009, Suceava. Vernisajul expoziţiei interetnice de pictură „Culorile Bucovinei"
Organizat la Galeria Millenium. Expun Ioan Bodnar (profesor şi artist ucrainean), Iojka Csukat (artist maghiar) şi Julian Dziubinschi (artist polonez).
14-22.08.2009, Sighişoara. Festivalul Interetnic Proetnica
Organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret. UPR a expus costume populare şi cărţi publicate sub egida sa, mostre ale muncii dogarului din Pleşa, Iosif Moldovan. La expoziţia de artă culinară, membrele Asociaţiei Polonezilor din Suceava expun bigos (mâncare tradiţională poloneză bazată în special pe carne, cârnaţi şi varză înăbuşită) şi sernik (prăjitură cu brânză). La secţiunea folclor, UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka".
23.08-19.09.2009, Września (Polonia). Şcoala de vară
Organizată de către Asociaţia „Promyk" din localitate, cu participarea elevilor din clasele X-a I şi a XI-a K (la care se predă limba polonă) de la Colegiul „Alexandru cel Bun" din Gura Humorului. Elevii din cls. a XI-a au efectuat practică la o serie de instituţii din localitate şi au participat la cursurile de limbă polonă, iar cei din cls. a X-a, pe lângă cursurile de limbă polonă, au fost implicaţi în activităţi sportive.
28-30.08.2009, Turcianskie Teplice (Slovacia). „Bukowińskie Spotkania"
Participă 7 ansambluri din Slovacia, 2 din Polonia, 2 din Ungaria, 1 din Ucraina, 2 din România („Mała Pojana" şi „Sołonczanka").
03-05.09.2009, Suceava, Bicaz (jud. Neamţ), Soloneţu Nou. Zilele Culturii Polone în România
Ediţia a XI-a a acestei manifestări, desfăşurate sub egida „Mai aproape unii de alţii", cu participarea consulului RP la Bucureşti, Anna Zalewska, a consilierului aceleiaşi instituţii Mirosław Cieślik şi a directorului Institutului Polonez din Bucureşti, Jarosław Godun.
Manifestările cultural-ştiinţifice au cuprins următoarele acţiuni: simpozionul ştiinţific; festivitate şi depunere de flori; Sărbătoarea Roadelor (Dożynki); spectacole.
Simpozionul ştiinţific s-a desfăşurat în primele două zile la Muzeul de Istorie şi la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava, reunind 34 de participanţi din Polonia, Republica Moldova şi România. Aceştia şi-au expus comunicările ştiinţifice în cadrul a 3 secţiuni: „În lumea istoriei: 70 de ani de la refugierea polonezilor în România"; „În lumea istoriei"; „În lumea culturii şi a problematicii minorităţilor naţionale". A fost lansat volumul lui Radu Ciuceanu şi Ion Constantin, „Masacrele de la Katyń", Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismmului, 2008.
Festivitate şi depunere de flori. Acţiuni realizate la Bicaz în a doua zi a manifestării, la primăria oraşului - fostul pavilion regal de vânătoare. Aici a locuit în perioada 19.09-04.11. 1939 preşedintele Poloniei Ignacy Mościcki, aflat în refugiu cu familia în România. Discursuri rostite de primarul Constantin Catrinoiu, preşedintele UPR, G. Longher, consilierul ambasadei RP la Bucureşti, Mirosław Cieślik. Rugăciuni rostite de preoţii Ştefan Babiaş, Kazimierz Kotylewicz şi Andrzej Ziółkowski.
Sărbătoarea roadelor (Dożynki). Organizată în ultima zi a manifestărilor, la Soloneţu Nou. După Sf. Liturghie concelebrată de 12 preoţi, sunt vizitate standurile cu roade, băuturi şi mâncăruri tradiţionale aparţinând polonezilor din Soloneţu Nou, Cacica, Poiana Micului, Pleşa, Păltinoasa, Moara, Vicşani, Iaşi şi Bucureşti, ucrainenilor din Cacica şi Maidan (jud. Suceava), românilor din Pârteştii de Sus (jud. Suceava).
Spectacolele au fost realizate în ultima zi a manifestării la Soloneţu Nou de către ansamblurile „Mała Pojana". „Sołonczanka" şi „Pădureţul" din Pârteştii de Sus.
12.09.2009, Bucureşti. Zilele Oraşului Bucureşti
UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka".
07.10.2009, Bucureşti. Vizita preşedintelui RP, Lech Kaczyński
După întâlnirile oficiale cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi preşedinţii Senatului şi al Camerei Deputaţilor, înaltul oaspete polon participă la o întâlnire cu conducerea UPR organizată la Ambasada RP.
Aici sunt decoraţi cu Crucea de Aur pentru Merite, datorită contribuţiei aduse la dezvoltarea colaborării româno-polone, preşedintele UPR, G. Longher, şi Eugenia Duţă. Aurelia Doru, Irena Petrică şi Bogdan Polipciuc primesc această distincţie pentru popularizarea culturii polone şi pentru activitatea desfăşurată în folosul comunităţii poloneze din România. Crucea de Argint a acestui ordin este atribuită pr. paroh M. Bucevschi, pentru activitatea desfăşurată în folosul comunităţii poloneze din România.
08-10.10.2009, Soloneţu Nou (Suceava). Atelierele de limbă, muzică şi cultură polonă. Conferinţa metodică
Desfăşurate în cadrul proiectului „Copiii Bucovinei". Conduse de Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar de la Centrul de Perfecţionare a Cadrelor Didactice din Diaspora Polonă din Lublin, cu participarea cadrelor didactice care predau limba polonă în jud. Suceava.
În prima zi se desfăşoară activităţi metodico-didactice la Şcoala Generală din Soloneţu Nou, iar a doua zi, la Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Suceava. A treia zi este consacrată conferinţei metodice organizate în cetatea ştefaniană de S. Jakimowska, preşedinta Asociaţiei „Dom Polski" Suceava, şi de Elena-Manuela David, inspector pentru minorităţi naţionale la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.
09.10.2009, Poiana Micului. Festivităţi de inaugurare a şcolii
Vicemareşalul Senatului Poloniei, Krystyna Bochenek, şi preşedintele Asociaţiei „Wspólnota Polska", Maciej Płażyński, conduc o delegaţie de 13 persoane care participă la festivităţile de deschidere a Şcolii Generale din Poiana Micului. Şcoala a fost construită şi dotată în totalitate cu fonduri acordate de Senatul Poloniei prin intermediul Asociaţiei „Wspólnota Polska".
Festivităţile au cuprins Sf. Liturghie oficiată de episcopul de Iaşi Petru Gherghel (cu participarea pr. paroh Gabriel Bucur şi a altor prelaţi), sfinţirea şcolii, discursuri, un spectacol muzical-coregrafic oferit de „Mała Pojana" şi „Sołonczanka".
La festivităţi participă ambasadorul RP la Bucureşti, Wojciech Zajączkowski, consulul Anna Zalewska, preşedintele UPR, G. Longher, membri din conducerea UPR, persoane oficiale din Polonia şi România.
23-25.10.2009, Pułtusk (Polonia). Al VII-lea Congres al Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze din Diasporă
Desfăşurat la „Dom Poloni", cu participarea a 56 de delegaţii reprezentând 36 de organizaţii ale diasporei poloneze din 27 de ţări ale Europei. Din partea autorităţilor poloneze participă Marius Handzlik - ministru în Cancelaria Preşedintelui, Jan Borkowski, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Marek Borowski, preşedintele Comisiei pentru relaţia cu polonezii din străinătate a Seimului, Joanna Fabisiak, vicepreşedinta aceleiaşi Comisii, Andrzej Person, preşedintele Comisiei pentru problemele emigraţiei şi relaţia cu polonezii din străinătate a Senatului.
Discuţii privitoare la viitorul şcolilor şi la activitatea tineretului diasporei poloneze, întâlnirile şi conferinţele regionale, situaţia polonezilor din Belarus. Sunt primite două noi organizaţii: Organizaţia Independentă a Tineretului European din Diaspora Poloneză şi Asociaţia Polonezilor din Muntenegru.
Este aleasă structura de conducere a organizaţiei (Tadeusz Pilat - preşedinte, Aleksander Zając - vicepreşedinte, Roman Śmigielski - secretar).
UPR a fost reprezentată de preşedintele G. Longher şi de preşedintele de onoare S. Jakimowska.
07.11.2009, Suceava. Concursul de Recitare Adam Mickiewicz - „Kresy"
Desfăşurat la Casa Polonă, jurizat de pr. Marius Bucevschi, Małgorzata Tomaszkiewicz şi Monika Oksztul, lectori de limba polonă la Universităţile „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, respectiv, „Al.I.Cuza" din Iaşi. Participă copii organizaţi pe 4 categorii de vârstă (cat. I: până la clasa I; cat. II: cls. II-IV; cat. III: cls. V-VIII; cat. IV: cls. IX-XII). Premiile I-III la a patra categorie de vârstă au fost obţinute, în ordine, de Bernadeta Drozdek din Poiana Micului, Ştefania Hahula din Soloneţu Nou şi Johasia-Tereza Drozdek din Poiana Micului.
09-11.12.2009, Bucureşti. „Diversitatea - o şansă în plus pentru viitor"
Concurs naţional la care au participat 7 echipaje din jud. Botoşani, Dolj, Harghita, Timiş, Prahova, Mureş şi Suceava, formate din cel puţin 5 elevi aparţinând la cel puţin 2 etnii. Echipajul sucevean de la Eco Şcoala Cacica, reprezentând etniile polonă, ucraineană şi română, a obţinut premiul I.
15.11.2009, Soloneţu Nou. Ziua Indepedenţei Poloniei
Festivităţile cuprind Sf. Liturghie (cu participarea episcopului auxiliar Aurel Percă), discursuri oficiale, un spectacol de poezii şi cântece patriotice poloneze realizat de Ansamblul „Sołonczanka". Participă preşedintele UPR, G. Longher, ambasadorul RP la Bucureşti, Wojciech Zajączkowski, consulul RP în România Anna Zalewska.
Decembrie 2009, Białystok „Polonia". Concursul Internaţional de Recitare Adam Mickiewicz - „Kresy"
Organizat de filiala Podlasie a Asociaţiei „Wspólnota Polska" din Białystok (Polonia). UPR a fost reprezentată de Bernadeta Drozdek din Poiana Micului şi de Ştefania Hahula din Soloneţu Nou, pregătite de profesoara Elżbieta Wieruszewska-Calistru.
20.12.2009, Poiana Micului. Inaugurarea bisericii cu hramul „Divina Milostivire"
Închinată memoriei papei Ioan Paul al II-lea, construită după proiectul realizat de arhitectul Viorel Dorneanu din Bacău. NOTĂ. Pe 21 mai 2011, biserica a fost sfinţită şi consacrată fostului papă Ioan Paul al II-lea (beatificat la 1 mai 2011).
28.12.2009, Suceava. Împărţirea cu opłatek
Organizată de Asociaţia Polonezilor din Suceava, cu participarea preotului decan Ştefan Babiaş şi a reprezentanţilor minorităţilor germană şi ucraineană din jud. Suceava.