Minoritatea polonă 2013

05.02.2013, Bucureşti. Lansarea „siglei prieteniei româno-polone”

Eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, la sediul acestei instituţii, în cooperare cu Ambasada RP din Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Marek Szczygieł. Câştigătorul concursului, organizat de Institutul Polonez din Bucureşti, a fost artistul plastic (din Polonia) Jacek Doszyń.


02.03.2013, Suceava. Ședinţa Consiliului de conducere al UPR

Ordinea de zi: darea de seamă pe anul 2012 (investiţii, achiziţii, activităţi); propuneri pentru programul de activitate pe anul 2013; bugetul pentru anul 2013.

Participă preşedinţii a 13 Asociaţii ale UPR, vicepreşedintele organizaţiei Suceava, membrii Biroului executiv şi preşedintele Comisiei de revizie, care aprobă şi votează programul de activităţi şi bugetul pentru anul 2013.


03.04.2013, Suceava. Święcone – împărţirea cu oul sfinţit

Întâlnire organizată de Asociaţia Polonezilor din Suceava, cu sprijinul UPR. Participă polonezii din Suceava, conducerea UPR, reprezentanţi ai autorităţilor locale.


17-19.04.2013, Varşovia (Polonia). Olimpiada Internaţională de Literatură şi Limbă Polonă

UPR a fost reprezentată de Juliana Jurasek, Mirosława Drozdek (ambele de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului) şi de Monika Balac de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava.


27.04.2013, Suceava. A XIV-a ediţie a Festivalului de poezie „Maria Konopnicka”

Organizată de UPR la Casa Polonă din Suceava, cu participarea a 68 de recitatori grupaţi în patru categorii de vârstă, de la 3 ani până la liceeni. Au fost oferite premii din fondurile UPR şi ale Ambasadei RP, ultimele alocate de Ministerul Afacerilor Externe din RP.

 

02-03.05.2013, Varşovia (Polonia). Ziua Diasporei Polone şi a Polonezilor din Străinătate. Ziua Constituţiei din 3 Mai 1971

UPR a fost reprezentată la aceste manifestări, patronate de preşedintele ţării-gazdă, de deputatul Ghervazen Longher.


08.05.2013, Bucureşti. Ziua Constituţiei din 3 Mai 1971

Organizată de Ambasada RP. Participă conducerea UPR, premierul Victor Ponta, membrii Guvernului României, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, politicieni, diplomaţi acreditaţi în România.


11.05.2013, Poiana Micului (jud. Suceava). Sărbători naţionale polone

Polonezii din județ Suceava, Bucureşti, Iaşi şi Constanţa sărbătoresc Ziua Drapelului Poloniei, Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate, zilele Constituţiei din 3 Mai şi a Reginei Poloniei. Sunt prezenţi ambasadorul RP în România, Marek Szczygieł, şi vicemareşalul Senatului RP, Stanisław Karczewski.


12.05.2013, Suceava. Sărbătorirea a 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava

Participanţii asistă la liturghia în limba polonă oficiată la Catedrala „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava, apoi are loc întâlnirea festivă la Casa Polonă, unde este evocată înfiinţarea acestei organizaţii (21 mai 1903). Sunt prezenţi ambasadorul RP în România, Marek Szczygieł, vicemareşalul Senatului RP, Stanisław Karczewski, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi prefectul de Suceava, Florin Sinescu.


15-19.05.2013, Wrocław, Bystrzyca Oławska, Jaworzyna Śłąska (Polonia). Concerte de gală

Organizate de agenţia artistică „Jedynka”, Inspectoratul Școlar al Sileziei Inferioare şi Centrul Televiziunii din Wrocław, în cadrul acţiunii „Salvează de la uitare mormântul străbunicului”, cu participarea unor ansambluri folclorice ale polonezilor din Bielorusia, Lituania, Polonia, România, Rusia şi Ucraina. UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka”.

 

01.06.2013, Suceava. Ziua Europei

Organizată la Casa Prieteniei din Suceava de Biroul Informaţional al Regiunii Schwaben. UPR a fost reprezentată de ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului (județul Suceava).


02.06.2013, Bistriţa-Năsăud. A IX-a ediţie a Festivalului Etnic PFINGSTFEST

Organizat de Centrul Cultural din Bistriţa-Năsăud, cu participarea a 11 ansambluri folclorice. UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka”.

 

10.06.2013, Bucureşti. Manifestarea culturală „Pietrele preţioase ale polonismului”

Organizată la Clubul Țăranului, dedicată culturii şi gastronomiei poloneze. Participă polonezii din Asociaţia Bucureşti a UPR, în frunte cu preşedintele Bogdan Polipciuc, preşedintele UPR, Ghervazen Longher, ambasadorul RP, Marek Szczygieł, consulul Paweł Bogdziewicz.


14-18.06.2013, Strzegomiany, Złotnik (Polonia). Spectacol al ansamblurilor folclorice ale muntenilor din Czadca

Participă ansamblurile „Tajdany” din Strzegomiany, „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik şi „Sołonczanka” din Soloneţu Nou. Etnicii polonezi din Soloneţu Nou sunt urmaşi ai góralilor (muntenilor) din regiunea Czadca (acum district din Slovacia), stabiliţi în Bucovina în prima jumătate a secolului al XIX-lea.


19-23.06.2013, Piła şi Jastrowie (Polonia). A XXIV-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din Polonia

Participă 25 de ansambluri folclorice (unul din Bosnia Herţegovina, 14 din Polonia, cinci din România, patru din Ucraina, unul din Ungaria). UPR a fost reprezentată de „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.


29.06-04.07.2013, Łomża (Polonia). A XIII-a ediţie a Jocurilor Tineretului Școlar din Diasporă

Organizate de filiala din Łomża a Asociaţiei „Wspólnota Polska”, cu participarea a 587 de etnici poloni din 10 ţări, inclusiv România. Echipa de fotbal a UPR ocupă locul I în turneu.

 

02-09.07.2013, Cacica (jud. Suceava). A X-a ediţie a Școlii de Vară

Organizată sub deviza „Parteneri de 10 ani”, în cadrul parteneriatului dintre Școala Gimnazială Cacica şi Gimnaziul nr. 3 din Wolbrom (Polonia). Au participat un grup de elevi şi profesori de la cele două şcoli.


18-21.07.2013, Câmpulung Moldovenesc. A XXIV-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Întâlniri Bucovinene”. Etapa din România

Participă 60 de ansambluri folclorice (patru din Polonia, 49 din România, unul din Slovacia, cinci din Ucraina, unul din Ungaria). UPR a fost reprezentată de ansamblurile folclorice „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”.

 

30.07-05.09.2013, Żywiec (Polonia). Festivalul Folclorului Muntenilor Polonezi

Organizat în cadrul manifestării generice Săptămâna Culturii Beskizilor, cu participarea ansamblului folcloric „Sołonczanka”.

 

13.08.2013, Suceava. Vernisarea expoziţiei „Germana – limba marilor idei”

Organizată de Ambasada Republicii Germania din Bucureşti, la Muzeul Știinţelor Naturii, cu participarea domnului Joseph Christoph Karl, secretar I, şeful secţiei consulare. La invitaţia Forumului Democrat German din Suceava, ansamblul „Mała Pojana” al UPR prezintă un program de cântece şi dansuri tradiţionale poloneze.


14-15.08.2013, Cacica (jud. Suceava). Pelerinaj tradiţional la Sanctuarul Marian din Cacica

Printre cei 5 000 de pelerini se numără polonezii din judeţul Suceava, conducerea UPR, un grup de cercetaşi şi patru diaconi din Polonia, ambasadorul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, premierul Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor judeţului Suceava.

 

29-30.08.2013, Sighişoara. A XI-a ediţie a Festivalului ProEtnica

Sunt prezenţi circa 800 de participanţi din 20 de comunităţi etnice. UPR este reprezentată de ansamblul „Sołonczanka” şi de sculptorul şi poetul Bolek Majerik, cu standul său personal.


05-07.09.2013, Suceava, Soloneţu Nou. A XV-a ediţie a manifestării cultural-ştiinţifice Zilele Culturii Polone în România

Organizată de UPR sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din RP. În primele două zile a fost organizat simpozionul ştiinţific internaţionale pe trei secţiuni: „În lumea istoriei”; „În lumea problematicii minorităţilor naţionale”; „În lumea literaturii şi culturii”. Au fost prezentate 42 de lucrări ale unor cercetători din Polonia, România şi Republica Moldova.

În ziua a treia, la Soloneţu Nou s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială şi a avut loc Sărbătoarea Roadelor (pol. Dożynki).

Pe lângă ambasadorul şi consulul RP la Bucureşti, Marek Szczygieł, respectiv Paweł Bogdziewicz, la această manifestare au participat înalţi oaspeţi din Polonia: ministrul Jan Stanisław Ciechanowski (şeful Biroului pentru Problemele Combatanţilor şi ale Persoanelor Represionate), delegaţiile voievodatelor Podkarpacie şi Małopolska, În plus, mareşalul Senatului RP, Bogdan Borusewicz, a trimis o scrisoare de felicitare conducerii UPR şi polonezilor din România pentru realizarea acestui eveniment. Ministrul Ciechanowski a decorat cu medalia „Pro patria” 14 persoane din conducerea UPR.

Partea artistică a fost asigurată de ansamblurile de cântece şi dansuri „Resovia Saltans” al Universităţii din Rzeszów, Polonia, „Mała Pojana” şi „Sołonczanka”, „Pădureţul” din Pârteştii de Sus (jud. Suceava), „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

 

12-15.09.2013, Suceava, Brodina (jud. Suceava). Proiectul „Să învăţăm de la cei mai bătrâni – solidaritate între generaţii”

Proiect finanţat de Departamentul de Relaţii Interetnice, iniţiat de UPR în colaborare cu comunităţile ucraineană, a ruşilor lipoveni şi germană din judeţul Suceava. Scopul proiectului: sensibilizarea opiniei publice faţă de contribuţia persoanelor în vârstă la dezvoltarea comunităţilor locale; identificarea bătrânilor care confecţionează obiecte artizanale şi a meşteşugurilor practicate de aceştia.


29-30.09.2013, Ploieşti. Prima ediţie a festivalului „Alfabetul Convieţuirii”

Organizat de Uniunea Elenă din România, cu participarea a 16 ansambluri artistice a 16 minorităţi etnice. UPR este reprezentată de ansamblul „Sołonczanka”.


18-20.10.2013, Suceava, Poiana Micului (jud. Suceava). A XI-a conferinţă din cadrul proiectului „Copiii Bucovinei”

Participă cadrele didactice care predau limba polonă şi directorii celor 10 şcoli din județul Suceava în care se predă aceasta, inspectorul de limba polonă Cristina Albu (fostă Tunia), inspectorul de limba polonă Maria Albu, metodiştii din Polonia Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar, de la Centrul de Dezvoltare a Educaţiei Polone în Străinătate (ORPEG), arondat Centrului Didactic pentru Diaspora Poloneză din Lublin.


19.10.2013, Poiana Micului (jud. Suceava). Concurs de ortografie polonă

Organizat de profesorul de limba polonă Tomasz Kobuszewski (ataşat de Ministerul Învăţământului din Polonia pe lângă UPR). Dedicat memoriei Krystynei Bochenek, patronul şcolii gimnaziale din localitate, vicemareşal al Senatului RP, decedată în aprilie 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk.


20-22.10.2013, Sfântu Gheorghe. Zilele Folclorului şi Târgul de Toamnă

Participă formaţii artistice din România, Ungaria, Croaţia şi Republica Moldova. UPR este reprezentată de ansamblul „Mała Pojana”.


27.10.2013, Câmpulung Moldovenesc. Oktoberfest

Organizat de filiala locală a Uniunii Democrate a Germanilor din România. UPR este reprezentată de ansamblul „Mała Pojana”.


08-11.11.2013, Pułtusk (Polonia). Congresul Consiliului Diasporei Poloneze Mondiale

Participă 67 de delegaţi din Europa, SUA, Canada, America Latină şi Australia. Sunt prezentate referate privitoare la diaspora poloneză şi se aleg organele de conducere a Consiliului Diasporei Poloneze Mondiale. UPR a fost reprezentată de preşedintele Ghervazen Longher şi de preşedintele de onoare Stanislava Iachimovschi.


09.11.2013, Suceava. Faza eliminatorie anuală a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Desfăşurată la Casa Polonă din Suceava. Participă 82 de recitatori, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, împărţiţi în patru categorii de vârstă.

 

11.11.2013, Iaşi. Ziua Independenţei Poloniei

Sărbătorită la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”, prin organizarea unui stand de cărţi şi publicaţii privitoare la istoria Poloniei şi la istoria minorităţii poloneze din România. A fost vernisată o expoziţie de fotografii privitoare la istoria comunităţilor poloneze din Soloneţu Nou, Poiana Micului şi Pleşa, de costume populare ale polonezilor bucovineni şi de costume nobiliare medievale poloneze. Invitaţii au gustat produse culinare specifice bucătăriei poloneze. UPR a fost reprezentată de vicepreşedintele Kazimir Longher şi de Ana Zielonka, coordonatoarea ansamblului „Sołonczanka”.

 

15.11.2013, Suceava. Ziua Independenţei Poloniei

UPR sărbătoreşte ziua de 11 noiembrie printr-o expoziţie a 30 picturi, intitulată „Flori pentru libertate”, vernisată în data de 15 noiembrie la Muzeul de Știinţele Naturii. Lucrările au fost realizate de Iulian Dziubinski, membru al Asociaţiei UPR din Suceava.


29-30.11.2013, Vilnius (Lituania). Întâlniri ale conducerii diasporei poloneze din Europa

În cadrul Zilelor Culturii Polone din Lituania, are loc şedinţa Consiliului Preşedinţilor Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze şi jubileul de 20 de ani al Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze.

Participă preşedinţii celor 40 de organizaţii ale diasporei poloneze din Europa. UPR a fost reprezentată de Ghervazen Longher.


02-07.12.2013. Byałystok (Polonia). A XXIII-a ediţie a Concursului de recitare a poeziilor lui Adam Mickiewicz – „Kresy”

Au participat 22 de concurenţi, reprezentând diaspora poloneză din 11 ţări (Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia şi Ucraina). UPR a fost reprezentată de Karolina Drozdek şi Agnesca Revai, care a primit menţiunea I şi premiul publicului.


12.12.2013, Gura Humorului. Activitatea educaţională „Crăciunul – prilej de bucurie”

Desfăşurată la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, în cadrul parteneriatului educaţional intercultural Europa prin ochi de copil, încheiat între Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, Centrul Școlar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, UPR, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi Acţiunea Catolică a parohiei „Preasfânta Treime” din Gura Humorului.

Elevii celor două şcoli au prezentat colinde, scenete tradiţionale de Crăciun şi urări în limbile română, polonă, maghiară, engleză şi germană.


15.12.2013, Bucureşti. Expoziţia „Etnorustica”

Organizată la Palatul Copiilor, cu participarea Asociaţiei din capitală a UPR. Standul minorităţii poloneze a conţinut costume naţionale, obiecte tradiţionale şi sculpturi din lemn realizate de sculptorul şi poetul polon Bolek Majerik din Pleşa (județul Suceava). Au fost prezenţi Bolek Majerik şi Bogdan Polipciuc, viepreşedintele UPR.


15.12.2013, Soloneţu Nou (jud. Suceava). Festivalul „La ieslea Domnului” (Jasełka)

La manifestarea desfăşurată la Casa Polonă sub egida UPR, șapte scenete legate de sărbătorirea Crăciunului au fost prezentate de copiii de etnie polonă de la şcolile din Poiana Micului, Cacica, Soloneţu Nou, Siret, Vicşani, Baineţ şi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.


20.12.2013, Suceava. Wigilia (Seara de Ajun) şi împărţirea cu opłatek

Participă conducerea UPR şi membrii Asociaţiei sale din Suceava, reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale.

 

21.12.2013, Bucureşti. Seară literară

Organizată la „Dom Polski” Bucureşti, cu participarea polonistului Constantin Geambaşu, şeful Catedrei de limbi slave de la Universitatea din Bucureşti, şi a poetei Passionaria Stoicescu. A fost prezentată antologia „Lunca. Poezii alese” a poetului Bolesław Leśmian (Varşovia, 2010), tradusă în limba română de aceştia şi apărută la Editura Excelsior Art.