Minoritatea polonă 2005

 

06.01.2005, Soloneţu Nou. Festivalul Jasełka

Organizat de UPR, cu participarea elevilor de origine polonă din Cacica, Poiana Micului, Pleşa, Moara şi Soloneţu Nou. Ansamblul folcloric „Sołonczanka" interpretează piesa „Ajunul în familiile poloneze", jucând rolul unei familii adunate în jurul mesei, împărţindu-se cu opłatek, făcându-şi urările tradiţionale poloneze de sănătate, bucurie şi prosperitate. Concert de colinde vechi poloneze.

 

23.01.2005, Bucureşti. „Ziua Bunicilor"

Alocuţiuni adaptate acestei sărbători tradiţionale poloneze, rostite de de ambasadorul RP în România, J. Paliszewski, de consilierul ambasadei, Krzysztof Lewandowski, şi de preşedintele Asociaţiei UPR Bucureşti, Bogdan Polipciuc. Recital de poezii în onoarea bunicilor.

 

27.01.2005, Bucureşti. Prelegeri cu tema „Arta poloneză a secolului XX - curente, problematică, opinii"

Conf.univ.dr. Marta Smolińska-Byczuk de la Facultatea de Istoria Artei şi Culturii a Universităţii „Mikołaj Kopernik" din Toruń conferenţiază la Casa Polonă, în cadrul acestui ciclu de prelegeri, depre opera de tinereţe a lui Józef Mehoffer, pictor, grafician şi proiectant de vitralii.

 

29.01.2005, Suceava. Prelegeri cu tema „Arta poloneză a secolului XX - curente, problematică, opinii"

Conf. Univ. dr. Marta Smolińska-Byczuk de la Facultatea de Istoria Artei şi Culturii a Universităţii „Mikołaj Kopernik" din Toruń susţine la Casa Polonă, în cadrul acestui ciclu de prelegeri, conferinţa intitulată „În ce măsură arta poloneză (contemporană - nota ns.) este poloneză?"

 

Ianuarie 2005, Suceava. „Mały Polonus"

UPR editează primul număr al acestei publicaţii pentru copii, tipărită cu sprijinul Fundaţiei „Pomoc Polakom na Wschodzie".

 

19.02.2005, Suceava. Şedinţa conducerii UPR

Sunt prezentate şi votate raportul financiar pe 2004, statul de funcţii, bugetul şi programul de activitate pentru 2005. În calitate de invitaţi de onoare participă trei diplomaţi poloni acreditaţi la Bucureşti - ambasadorul J. Paliszewski, consulul Marian Boris Sekała, şeful Secţiei economico-comerciale Tomasz Suprowicz.

 

22.02.2005, Bucureşti. Recital dedicat lui Fryderyk Chopin

Organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi de Filarmonica „George Enescu", susţinut la Ateneul Român de pianista Ilinca Dumitrescu şi violoncelistul Marin Cazacu.

 

05.03.2005. Olimpiada de limbi materne - faza judeţeană

Organizată pentru limbile ucraineană, rusă şi polonă. La limba polonă participă 20 de elevi din clasele VII-VIII şi 7 elevi de liceu din Poiana Micului, Soloneţu Nou, Cacica, Suceava şi Gura Humorului.

 

12.03.2005, Suceava. Finală turneu interetnic de fotbal

Ediţia a II-a a turneului dotat cu cupa Clubului Interetnic „Bucovina", organizat la Liceul Sportiv din Suceava. Participă echipe ce au reprezentat minorităţile polonă, ucraineană, germană, romă (echipa Fundaţiei „Pico Romano"), Liga Elevilor şi Studenţilor din Basarabia, la care s-a adăugat echipa organizatorilor. Finala este câştigată de echipa UPR ( contra echipei Fundaţiei „Pico Romano").

 

17.03.2005, Suceava. Ziua Primăverii Europene. Workshop şcolar

Desfăşurat la Şcoala cu cls. I-VIII nr. 7 „Grigore Ghica Voievod" din Suceava, cu participarea elevilor de la Şcola cu cls. I-VIII „Henryk Sienkiewicz" din Soloneţu Nou. Tema workshopului: drepturile copilului în UE.

 

09.04.2005, Păltinoasa. Finală campionat de fotbal

Organizat de către UPR şi ambasada RP din Bucureşti pentru echipele comunităţilor poloneze din Cacica, Moara, Păltinoasa, Pleşa, Poiana Micului şi Soloneţu Nou.

 

13-16.04.2005, Budapesta. Conferinţa ştiinţifică internaţională „Ciangăii din Moldova: o moştenire culturală periclitată"

Organizată de Fundaţia „Teleki László" din Budapesta, Institutul de Ungaristică din München şi Centrul de Informare şi Documentare al Consiliului Europei. UPR este reprezentată de cercetătorul Daniel Hrenciuc, cu comunicarea „Minoritatea polonă din Bucovina în perioada interbelică (1919-1939)".

 

24.04.2005, Bucureşti. Spectacol „Împreună pentru viitorul Europei"

Organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cu ocazia semnării de către România a tratatului de aderare la UE. Au participat ansamblurile folclorice ale minorităţilor etnice ale căror patrii-mamă erau deja membre ale UE: cehi, slovaci, nemţi, greci, italieni, polonezi, maghiari. UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka".

 

30.04.2005, Suceava. Faza naţională a Festivalului de Poezie „Maria Konopnicka"

Sunt înregistraţi 80 de participanţi la trei categorii de vârstă (până la 12 ani; 12-15 ani; peste 15 ani). Sunt premiaţi copiii care au obţinut cele mai bune rezultate la Olimpiada Judeţeană de Limba Polonă din 5 martie 2005.

 

Mai 2005, Păltinoasa, Poiana Micului, Soloneţu Nou. Vizita echipajului Fundaţiei „Polski Konwój Kultury" (Convoiul Polonez al Culturii)

Reprezentanţii acestei Fundaţii aduc în primele zile ale lunii mai cărţi, manuale şi articole şcolare, jucării pentru şcolile şi grădiniţele de aici.

 

06-08.05.2005, Soloneţu Nou. Curs de perfecţionare

Organizat pentru cadrele didactice (educatori, învăţători, profesori) care predau limba polonă, cu sprijinul Centrului Didactic pentru Diaspora Poloneză (Lublin) şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

 

06-12.05.2005, Bucureşti. Festivalul Interetnic „Miracolul Diversităţii"

Organizat la Muzeul Ţăranului Român sub înaltul patronaj al premierului Călin Popescu Tăriceanu, cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul participării României la „Programul comunitar de acţiune pentru combaterea discriminării (2001-2006)".

UPR a fost reprezentată de ansamblul „Sołonczanka" şi de practicanţi ai unor meşteşuguri tradiţionale ale polonezilor bucovineni: dogarul Iosif Alexandrovici, încondeietoarele de ouă Despina Ozarchievici şi Letiţia Orşevschi. Genoveva Longher şi Ana Staşcovian au pregătit mâncăruri tradiţionale polone (bigos şi sernik).

 

08.05.2005, Bucureşti. Emisiune TV „Duminica în familie"

Realizată la postul TV Antena 1, cu participarea ansamblului „Sołonczanka".

 

14.05.2005, Suceava. Faza finală a concursului „Destine din timpul războiului"

Desfăşurat la Liceul Economic din Suceava, cu participarea unor echipaje de 2-3 persoane, însoţite de profesorii îndrumători. Organizat de către Inspectoratul Şcolar General Suceava pentru copiii polonezi, ucraineni, nemţi, lipoveni, romi. Concursul a constat în prezentarea unui eseu (a unei lucrări) privind destinul unui reprezentant al minorităţii respective în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost prezentate 11 lucrări. Locul I a fost împărţit de echipa elevilor lipoveni de la Grupul Şcolar „Mihai Băncescu" din Fălticeni şi de echipa elevilor ucraineni de la Şcoala Generală din Călineşti-Enache. Locul II a fost ocupat de echipa elevelor reprezentând UPR, de la Şcoala Generală „Henryk Sienkiewicz" din Soloneţu Nou.

 

22-29.05.2005, Jastrowie (Polonia). Festivalul Folcloric Internaţional „Bukowińskie Spotkania" (Întâlniri Bucovinene).

La a XVI-a ediţie, UPR este reprezentată de ansamblurile „Mała Pojana" şi „Sołonczanka". Au participat 26 de ansambluri din Polonia, Ucraina, Ungaria, România, Serbia şi Muntenegru.

 

04-09.06.2005, Soloneţu Nou, Cacica, Vicşani, Pleşa. Vizita misiunii Asociaţiei Medicilor Speranţei (Cracovia)

Misiunea a fost formată din 3 medici, o asistentă (instructor şcolar), 2 studenţi ai Facultăţii de Medicină ai Universităţii Jagiełłone, 2 persoane care s-au ocupat de documentare şi filmare, 2 şoferi. Au fost consultaţi gratuit 160 de adulţi şi 90 de copii. Medicii au oferit medicamente şi echipamente pentru recreere şcolilor speciale pentru copii cu deficienţe din Vicovu de Sus şi Gura Humorului. Acţiunea a fost sprijinită de filiala din Varşovia a Asociaţiei „Wspólnota Polska", de Consiliul voievodatului Małopolska şi de Agenţia de Publicitate „Agat" din Cracovia.

 

07.06.2005, Bucureşti. Înaltă distincţie a statului polon, pentru un cetăţean român

Ambasadorul J. Paliszewski înmânează Mariei Józefa Lesiecka, la sediul ambasadei RP, medalia „Pro Memoria", acordată de Oficiul pentru Problemele Combatanţilor şi Persoanelor Supuse Represiunilor. Potrivit aprecierii organizaţiei poloneze, medalia a fost acordată „pentru merite în fixarea amintirilor despre oameni şi fapte în lupta pentru independenţă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi după încheierea lui".

 

19.06.2005, Moara. Să fii preot în localitatea natală

Liturghie oficiată de 14 preoţi din Polonia, Republica Moldova şi decanatul de Suceava în onoarea preotului primiţiant Jakub Snopkowski, născut în 1974 în această localitate, într-o familie poloneză.

 

24.06-09.07.2005, Przemyśl (Polonia). Tabără şcolară

Organizată de Fundaţia de Ajutorare a Tinerilor „Wzrastanie" din Przemyśl, Dieceza Przemyśl şi Asociaţia „Caritas" din Polonia pentru 35 de copii cu ascendenţă poloneză din jud. Suceava.

 

29.06.2005, Cârlibaba (jud. Suceava). Festivalul Minorităţilor Naţionale „Convieţuiri"

A XII-a ediţie a festivalului patronat de Ministerul Culturii şi Cultelor, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România. Participă 7 ansambluri ucrainene din jud. Suceava, un ansamblu ucrainean din Maramureş, „Mała Pojana" din partea UPR şi „Jugendlust" din partea Forumului Democrat German Suceava.

 

02.07.2005, Suceava. Vernisajul expoziţiei „Tablouri cusute"

Denumită astfel după tehnica autorului - amplasarea de cusături pe suprafaţa lucrărilor. Realizată de artistul polonez din Cehia (Trzyniec) Władysław Kubień, invitat de UPR, conţinând lucrări inspirate din natura şi istoria Bucovinei.

 

18-21.08.2005, Sighişoara. Festivalul Interetnic „Proetnica" (ediţia a IV-a)

UPR este reprezentat de ansamblul „Sołonczanka". Este editată o publicaţie a festivalului, „Agora comunităţilor etnice".

 

27-28.08.2005, Soloneţu Nou, Pleşa. Festivalul „Întâlnirile Bucovinene cu Arta"

Prima ediţie a festivalului, desfăşurat sub deviza „Artiştii polonezi pentru comunitatea polonezilor din România", a fost orchestrată de Marek Pantuła, instructor de recuperare a persoanelor nevăzătoare, ajutat de o echipă a Congregaţiei Surorilor Franciscane ale Familiei Mariei din Przemyśl. Participă artişti cu deficienţe fizice. Organizatori: UPR şi Asociaţia Polonă de Luptă cu Infirmitatea (Przemyśl). Cofinanţatori: Senatul RP şi Consiliul Voievodatului Podkarpacie.

 

02-04.09.2005, Suceava, Siret. Zilele Culturii Polone în România

Ediţia a VII-a a acestei manifestări, desfăşurată sub egida „Polonezii şi românii în Europa. Trecut", a beneficiat de prezenţa a doi diplomaţi poloni acreditaţi la Bucureşti (ambasadorul J. Paliszewski şi consulul M.B. Sekała), a senatorului Wojciech Pawłowski, a delegaţiilor voievodatelor Silezia (Śląsk) şi Lubuski, a dr. K. Jurczak de la Asociaţia „Wspólnota Polska", a prelatului Jerzy Pawlik. În cadrul manifestării s-au desfăşurat mai multe acţiuni: simpozionul ştiinţific; atelierele traducătorilor; spectacole;

Simpozionul ştiinţific, desfăşurat la Muzeul Bucovinei şi la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava, a reunit filologi şi istorici din România, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova, grupaţi pe trei secţiuni: istorie (18 persoane), filologie (7 persoane) şi Bucovinensia (11 persoane).

Atelierele traducătorilor, organizate pentru etnicii polonezi din România şi Polonia, conduse de polonişti din România şi românişti din Polonia, în vederea punerii în valoare a bilingvismului.

Spectacole, prezentate de Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Śląsk" din Koszęcin în penultima şi în ultima zi a simpozionului la Casele de Cultură din Suceava, respectiv din Siret.

 

03.09.2005, Suceava. Sărbătorirea a 15 ani de la înfiinţarea UPR

La festivitate participă ambasadorul J. Paliszewski, consulul M.B. Sekała, senatorul Wojciech Pawłowski, dr. K. Jurczak de la Asociaţia „Wspólnota Polska", prelatul Jerzy Pawlik, delegaţiile voievodatelor Silezia (Śląsk) şi Lubuski.

Ambasadorul Paliszewski distinge cu Crucea de Aur de Merit următorii membri seniori ai UPR: Jadwiga Miklaszewska, Xenia Stoica, S. Jakimowska, Helena şi Franciszek Skokan.

 

03-04.09.2005, Suceava. Târgul minorităţilor etnice din Bucovina

Desfăşurat în aer liber pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, coordonat şi organizat de UPR, de organizaţiile ucrainenilor, ruşilor lipoveni, maghiarilor, germanilor, romilor şi italienilor din jud. Suceava, de Asociaţia „Pico Romano", Fundaţia ANA (Suceava), Juventus (Suceava), Clubul Interetnic Bucovina (Suceava).

 

15.09.2005, Soloneţu Nou, Vicşani. Limba polonă introdusă în programa de învăţământ

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava introduce în grădiniţele din aceste localităţi învăţarea limbii polone, în calitate de limbă maternă (2 ore pe săptămână).

 

06-10.10.2005, Cernăuţi. Festivalul Ffolcloric Internaţional „Bukowińskie Spotkania" (Întâlniri Bucovinene)

La a XVI-a ediţie a festivalului, la care participă 27 de ansambluri folclorice din Ucraina, Polonia, Ungaria, România, UPR este reprezentată de ansamblul „Sołonczanka". În cadrul acestei ediţii este organizată conferinţa „Mozaicul cultural bucovinean: istorie, tradiţii şi realităţi contemporane" (secţiunea etnografie-istorie şi secţiunea filologie), desfăşurată la Universitatea de Stat „Yuri Fedkovici", cu participarea unor cercetători din Polonia, România, Ucraina şi Ungaria.

 

15-16.10.2005, Suceava. Programul „Copiii Bucovinei". Conferinţă metodică

Organizată la Colegiul Naţional „Petru Rareş" de către UPR şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava pentru colectivele din cele 11 şcoli cuprinse în acest program cofinanţat de către Senatul Poloniei. Participă consulul RP M.B. Sekała, Małgorzata Małyska şi Jacek Szpunar de la Centrul Didactic pentru Diaspora Poloneză din Lublin, S. Jakimowska de la UPR, inspectorul general adjunct Vasile Monacu şi inspectorul pentru limbile materne Sofia Grigorean de la Inspectoratul Şcolar General Suceava.

 

19.10.2005, Suceava. Faza naţională a concursului de recitare Adam Mickiewicz - „Kresy"

Supervizat de juriul alcătuit din Anna Polak, Maria Meţec şi Iwona Olszewska, desfăşurat pe 3 categorii de vârstă (până la 12 ani; 12-16 ani; peste 16 ani). Locurile I şi II la ultima categorie de vârstă au fost obţinute de Lucica Kucharek din Poiana Micului şi de Camelia Popescu din Suceava, locul III fiind ocupat de Genoveva Sfanţar din Poiana Micului.

 

29.10.2005, Siret. „Papa «Karol cel Mare», fidel adorator al Maicii Domnului şi umil adorator al lui Iisus al Euharistiei"

Întâlnire-concurs organizată de copiii, tinerii şi preoţii parohi din Poiana Micului (Alfons Zielonka) şi Siret (Alois Farţadi), de Surorile Dominicane din Siret (Joanna şi Anna Maria) în scopul aprofundării cunoştinţelor despre religia romano-catolică, despre papa Ioan Paul al II-lea şi succesorul său, Benedict Ratzinger. Înainte de întâlnirea-concurs, copiii şi tinerii din cele două localităţi asistă la Rozariu şi Sf. Liturghie în limbile polonă şi română, oficiată de pr. paroh din Siret, şi la interpretarea de cântece în limbile polonă şi română închinate Mariei şi Euharistiei. Preşedintele UPR, G. Longher, asistă la toate aceste activităţi.

 

Octombrie 2005, Cernăuţi. Conferinţă internaţională „Bucovina. Tradiţie şi contemporaneitate"

Organizată în memoria profesorului Kazimierz Feleszko, lingvist, cercetător expert în problematica polonezilor bucovineni, de către Casa de Cultură din Piła (Polonia), Universitatea de Stat „Yuri Fedkovici" din Cernăuţi şi Societatea de Cultură Poloneză „Adam Mickiewicz" din Cernăuţi (Ucraina). Din partea UPR participă cu referate ştiinţifice profesorii Elżbieta Wieruszewska şi Daniel Hrenciuc.

 

26.12.2005, Soloneţu Nou. Festivalul Jasełka 2005

Desfăşurat la Casa Polonă, cu participarea copiilor din Soloneţu Nou, Vicşani (Ruda), Moara, Poiana Micului, Cacica, Pleşa. Concert de colinde în limbile română şi polonă, susţinut de membrii Clubului Bursierilor Fundaţiei Semper Polonia. Ansamblul „Pădureţul" din Pârteştii de Sus (jud. Suceava) prezintă un program de cântece şi dansuri, colinde şi obiceiuri româneşti de Crăciun.

 

10.12.2005, Suceava. Şedinţa conducerii UPR

Desfăşurată la Casa Polonă, prezidată de G. Longher, cu următoarea ordine de zi: Darea de seamă financiară; Discutarea realizării programului UPR pe anul 2005; Diverse.

 

13.12.2005, Bucureşti. Întâlnire de lucru cu preşedintele UPR

Organizată pentru membrii Asociaţiei UPR Bucureşti în Sala Brâncoveanu a Parlamentului României. Din partea Ambasadei RP participă consulul M.B. Sekała. Probleme discutate: colaborarea deputatului G. Longher cu UPR Bucureşti; desfăşurarea programului educativ „Copiii Bucovinei"; formele de ajutor oferit de Consulatul RP din Bucureşti tinerilor poloni care vor să studieze în patria-mamă.

 

17-18.12.2005, Suceava, Gura Humorului. Curs de orientare şcolară şi profesională

Organizat la Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Suceava, respectiv, „Alexandru cel Bun" din Gura Humorului de organizaţia Aries Trading & Consulting din Bucureşti (lector: Daniele Vlăsceanu) pentru peste 100 de elevi şi studenţi (majoritatea cu ascendenţă poloneză) din Suceava, Rădăuţi, Siret, Solca. Acţiune sprijinită financiar de consulul M.B. Sekała şi UPR, iar logistic şi în materie de consulting de către Inspectoratul Şcolar General Suceava (în special de inspectorul pentru limbi materne Sofia Grigorean).

 

24.12.2005, Bucureşti. Împărţirea cu opłatek

Participă membrii Asociaţiei UPR Bucureşti, preşedintele Asociaţiei UPR din capitală Bogdan Polipciuc, consulul M.B. Sekała.

 

27.12.2005, Suceava. Împărţirea cu opłatek

Participă membrii Asociaţiei UPR Suceava, preşedintele UPR, G. Longher, preşedintele Asociaţiei UPR Suceava, S. Jakimowska, pr. paroh Dumitru Pătraşcu, decan de Bucovina, pr. Johann Proschinger.

 

Decembrie 2005, Białystok (Polonia). Faza naţională a Concursului de Recitare Adam Mickiewicz - „Kresy"

UPR este reprezentată de Lucica Kucharek (care obţine o menţiune) şi de Camelia Popescu, pregătite de Elżbieta Wieruszewska.