Minoritatea turcă 2015
15 ianuarie 2015, Constanţa. Lansare de carte de poezie bilingvă: Gazeluri/Gazeller
Emel Emin (n. 1938), scriitoare şi poetă de limbă turcă, a lansat la Constanţa un nou volum de poezie bilingvă, intitulat Gazeluri/Gazeller (Editura Imperium). Dintre volumele publicate de acesta, amintim: Gün Doğarken (poezie), Editura Golden, Constanţa, 2006; Divan esintisi (Gazel ve dörtlükler), Editura Golden, Constanța, 2007; Hanimeli/Caprifoi, Editura Kriterion, Bucureşti, 2003; Hayat Koşusu/Alergând prin viaţă şi Sevgili Çocuklara/Pentru dragi copii, ambele la Editura Elvan, Galaţi, în acelaşi an, 2003. Trebuie să amintim şi o serie de lucrări universitare, precum: Metodica predării limbii turce în România, apărută în anul 2003 în cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa; Curs practic de limba turcă, lansat prin Editura Golden, Constanţa, 2008, şi Literatura turcă de la începuturi până la al II-lea Război Mondial, Editura ExPonto, Constanţa, 2013.
24 ianuarie 2015, Bucureşti. Generalul Gelaledin Nezir, un cetăţean de onoare
În data de 24 ianuarie 2015, cu prilejul aniversării Unirii Principatelor Române, generalul Gelaledin Nezir a primit decoraţia Ordinul Naţional „Bărbăţie şi credinţă" în grad de Cavaler de la preşedintele Klaus Iohannis. Într-un alt moment, Consiliul Local Cernavodă, prin primarul Gheorghe Hânsă, a decernat titlul de cetăţean de onoare unor personalităţi reprezentative ale oraşului, precum: generalul Gelaledin Nezir, actorul Dan Puric, cercetătorul Sorin Repanovici şi comandorul Marian Săvulescu. Generalul Gelaledin Nezir, reprezentant al comunităţii turce, director al Direcţiei de Secretariat şi Protocol din MAI, s-a născut în Cernavodă şi provine dintr-o veche familie locală de turci. Gelaledin Nezir este una din figurile cele mai titrate din sistemul de apărare al ţării. Şi-a început cariera de ofiţer în 1987, în cadrul MApN, unde a fost comandant de pluton în Regimentul 40 Mecanizat „Călugăreni", apoi comandant de pluton la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa, redactor radio-TV al Statului Major al Marinei Militare, şef serviciu Relaţii Publice al Statului Major General, director al Direcţiei de Comunicare şi Relaţii Publice MApN, consilierul şefului de Stat Major General, consilier al ministrului apărării, locţiitor al comandantului Şcolii de Aplicaţie Logistică „General Constantin Zaharia". De la MApN a trecut la Ministerul Justiţiei, în calitate de consilier personal al ministrului, iar din anul 2008 a trecut în aparatul central al MAI. Gelaledin Nezir a absolvit în 1987 Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu" din Sibiu - Arma Infanterie, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Ovidius" Constanţa, este licenţiat în istorie şi în managementul organizaţiei la Academia Forţelor Terestre din Sibiu. Are un master în comunicare şi relaţii publice şi în combaterea criminalităţii organizate. A fost decorat de șase ori: cu Ordinul Naţional „Pentru merit" în grad de Cavaler - 2004; cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei", pentru ofiţeri, XX ani de activitate - 2007; cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei", pentru ofiţeri, XV ani de activitate - 2002; cu Emblema de Onoare a Armatei României - 2007; cu Emblema de Onoare a Forţelor Terestre - 2008.
15 februarie 2015, Bucureşti. Înfiinţarea Agenţiei Turce de Cooperare şi Coordonare Parteneriate - TIKA
În luna februarie s-a înfiinţat Agenţia Turcă de Cooperare şi Coordonare Parteneriate/Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı - TIKA, un centru pentru coordonarea unor proiecte desfăşurate în România. Această agenţie operează în 50 de ţări şi de la înfiinţarea sa în anul 1995 a dezvoltat peste 13.000 de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii, dezvoltării agricole, administraţiei locale, programelor sociale şi turismului. Noul director al centrului este Haci Ahmet Daştan. Din partea română, la ceremonia de deschidere au participat ministrul tineretului şi sportului, dna Gabriela Szabó, şi Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic Român.
21 aprilie 2015, Strasbourg. CEDO este favorabilă lui Sabit Daniş şi Asociaţiei Etnicilor Turci
Curtea Europeană a Drepturilor Omului - CEDO s-a pronunţat în cauza Danis şi Asociaţia Etnicilor Turci împotriva României (la cererea nr. 16632/09), prin care a constatat încălcarea art. 14 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, coroborat cu art. 3 din Protocolul 1 la Convenţie, ca urmare a modificărilor legii electorale din România introduse cu şapte luni înaintea alegerilor parlamentare din anul 2008. De amintit că, în pragul campaniei electorale din anul 2008, pentru Asociaţia Etnicilor Turci din România s-a retras ,,statutul de utilitate publică" impus de Guvern, formulă prin care această asociaţie a fost eliminată din cursa electorală.
5 mai 2015, Cluj-Napoca. Kemal Karpat, doctor honoris causa al Universităţii „Babeș-Bolyai"
În data de 5 mai, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca a organizat în Aula Magna o ceremonie de decernare a titlului doctor honoris causa domnului prof. univ. dr. Kemal Hasim Karpat (n. 1923), profesor emeritus al University of Wisconsin-Madison din SUA. În aceeaşi zi, prof. univ. dr. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din cadrul UBB, a rostit un Laudatio de prezentare a renumitului turcolog dobrogean.
25 mai 2015, Bucureşti. Lansare de carte: Imperiul Otoman. Epoca clasică
Editura Enciclopedică a lansat la Bucureşti lucrarea renumitului istoric Halil Inalcik, cu titlul Imperiul Otoman. Epoca clasică 1300-1600, prin eforturile comune a doi turcologi: în partea de studiu introductiv şi bibliografic, Mihai Maxim, şi Dan Prodan, în partea de traducere, note şi completare a glosarului de termeni otomani.
25 iunie 2015, Iaşi. Postare de carte: Metodologia cercetării etnopsihologice
Pe site-ul internaţional https://issuu.com a fost postată cartea autorului Mictat Ahmet Gârlan: Metodologia cercetării etnopsihologice, apărută la Editura Lumen, Iaşi, 2011, 439 pag. Lucrarea cuprinde un model de cercetare multietnică aplicat în zona Dobrogei între anii 1995 și 2000, pe nouă comunităţi de: români, turci, tătari, ruşi-lipoveni, greci, italieni, ucraineni şi romi; cu postare la adresa: https://issuu.com/garlanmiktat/docs/2011_mictat_metodologia_cercetarii.
29 iulie 2015, Bucureşti. Patriarhia Română nu se opune construirii unei moschei în Bucureşti
Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat pentru Mediafax că: „Încă din anul 2005, Patriarhia Română a fost informată de autorităţi în legătură cu construirea în România a unui lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană. Patriarhia Română a spus încă de atunci că nu are nimic împotriva construirii lăcaşului de cult, dar că trebuie respectat principiul reciprocităţii, respectiv să primească un teren în Istanbul, în condiţii similare". El a precizat că în anul 2004 Patriarhia Ecumenică de la Istanbul a dat în folosinţă Patriarhiei Române o ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, respectiv Biserica „Sfânta Muceniţă Parascheva", pentru românii care locuiesc în Istanbul şi în zonele apropiate.
29 iulie 2015, Bucureşti. S-a semnat protocolul pentru construirea moscheii din Bucureşti
Victor Opaschi, secretar de stat în cadrul Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Murat Iusuf au semnat un Protocol de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune pe timp de 49 de ani un teren de 11.295 mp, situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, în sectorul 1. Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat să informeze la fiecare trei luni Secretariatul de Stat pentru Culte despre stadiul lucrărilor şi sursele de finanţare a lucrării. În ceea ce priveşte finanţarea, muftiul Murat Iusuf a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor fi de la Guvernul Turciei, iar o altă parte a sumei va fi obţinută din donaţii.
19 august 2015, Agigea. Donaţii pentru copiii instituţionalizaţi
Centrul de Plasament „Delfinul" din Agigea beneficiază din luna august de mobilier nou datorită organizatorilor Târgului de Binefacere „Să dăruim împreună". Târgul s-a desfăşurat în prezenţa domnilor subprefecţi Accoium Levent şi Anefi Ersun, a lui Petre Dincă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, a lui Ali Bozçalışkan, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa. La eveniment au mai participat dna Accoium Durie, vicepreşedinta Comisiei de femei a UDTR, Ali Oguzhan Yuksel, directorul Centrului Cultural „Yunus Emre", şi membrii ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea". Copiii din centrul de plasament au oferit un scurt program artistic.
15 septembrie 2015, Bucureşti. Presiuni asupra Instituţiilor de Învăţământ Lumina SA
În contextul arestărilor şi al închiderilor de şcoli din Turcia, Fatih Goktaş, director general al Instituţiilor de Învăţământ Lumina SA din România, a povestit pentru MEDIAFAX despre presiunile la care este supus de Ambasada Turciei la Bucureşti: ,,În general, profesorii turci de aici au o dublă cetăţenie. Ideea este că o parte din materiile care se predau aici, în general materii de real (fizică, matematică, chimie, biologie, informatică), se predau în limba engleză şi nu prea găsim profesori români care să poată preda aceste materii în limba engleză, de aceea am adus profesori din Turcia. Ambasada Turciei a cerut nişte documente pe care nu le-am dat. De asemenea, Ambasada a făcut presiuni asupra profesorilor să se întoarcă înapoi în ţară. Dar este periculos să te întorci acum acolo, gândiţi-vă că au fost arestaţi 25.000 de profesori. România este în siguranţă, eu aici mă simt ca acasă", a spus directorul. De notat că Învăţământ Lumina SA este o instituţie turcă de învăţământ particular în care învaţă aproximativ 3.000 de elevi şi studenţi, cu cei mai mulţi olimpici la concursurile internaţionale din România.
25 decembrie 2015, Çanakkale (Turcia). O cercetare de teren cu titlul: Religia islamică din România şi factorii de influenţă a sentimentelor religioase musulmane din această ţară
Pentru prima dată în România, a fost realizată o cercetare de teren pe teme de sociologia religiei islamice de autorul turc drd. Ismail Sevili, publicată cu titlul original: Romanya'da islam dini ve bölgedeki müslümanların din algısına etki eden faaliyetler. Din anul 2015 lucrarea a fost postată integral pe internet în limba turcă de Institutul de Ştiinţe Sociale al Universităţii Çanakkale din Turcia. În perioada 2010-2013 autorul a desfăşurat o anchetă de teren pe 322 de cazuri, în zona localităţilor Bucureşti, Constanţa, Medgidia, Mangalia, Babadag, prin aplicarea unui Chestionar de atitudini islamice cu 22 de întrebări. Din cercetare a rezultat că 73% din membrii acestei comunităţi acordă religiei islamice un rol pozitiv, 41% sunt musulmani moderaţi, 39% sunt membri religioşi, chiar dacă numai 25% din ei respectă ,,cele 5 rugăciuni zilnice ale islamului". De asemenea, 44% din musulmanii din România sunt disponibili pentru zekat, respectiv donaţii către biserică etc. Lucrarea este postată la adresa: http://acikerisim.lib.comu.edu.tr:8080/xmlui/handle/COMU/1251.