Minoritatea turcă 2011

 

18 ianuarie 2011, Cluj-Napoca. Grădiniţe şi școli internaționale Spectrum

Tabloidul BOX Cluj-Napoca (www.qbox/Cluj-Napoca - site inexistent deja în 2018) prezintă Grădiniţele şi Şcoala Internaţională Spectrum ca forme particulare de învăţământ sub patronajul Fundaţiei turce Lumina Instituţii de Învăţământ S.A. În cadrul ei, la Constanţa s-a înfiinţat primul Liceu Internaţional de Informatică, în anul 1994. În 1995 s-a înfiinţat şi la Bucureşti un Liceu Internaţional de Informatică, ambele cu predare în limba română şi engleză la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie. De asemenea, în cadrul lor există şi cursuri facultative de limbă turcă. În anul 1996 s-a înfiinţat International School of Bucharest, cu predare în limba engleză. Din anul 2003, în cadrul Liceelor de Informatică Bucureşti şi Constanţa s-au deschis grădiniţe și școli generale denumite Spectrum. În anul 2010 alte şcoli similare, cu numele de Şcoli Internaţionale Spectrum, s-au deschis la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Ploieşti. Cu timpul, aceste Şcoli Spectrum au obţinut numeroase medalii la concursuri internaţionale, plus premii şi menţiuni naţionale, astfel: în anul 2007: 21 de medalii la olimpiade internaţionale şi 58 de premii naţionale; în anul 2008: 45 de medalii la olimpiade internaţionale şi 63 de premii naţionale; în anul 2009: 36 de medalii la olimpiade internaţionale şi 74 de premii naţionale; în anul 2010: 41 de medalii la olimpiade internaţionale şi 82 de premii la olimpiade naționale.

 

12 februarie 2011, Bucureşti. Comunitatea turcă din România, trecut, prezent şi viitor

În data de 12 februarie 2011, Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti a fost gazda conferinţei „Comunitatea turcă din România, trecut, prezent şi viitor", susţinută de istoricul Mustafa Ali Mehmet, personalitate marcantă a turcilor din Bucureşti, renumit traducător al Coranului în limba română şi autor al volumului Istoria turcilor, lucrare premiată de Academia Română (1976) şi de Asociaţia Intelectualilor şi Scriitorilor Turci din Balcani (2002). La eveniment au mai luat parte: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusün Aramaz, viceconsulul Şebnem Ayşe Atasoy, lideri UDTR şi UDTTMR, membrii comunităţii turce din Bucureşti, alţi cursanţi la limba turcă. La finalul conferinţei, Excelenţa Sa Ayşe Sinirlioglu, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a oferit prof. Mustafa Ali Mehmet o plachetă omagială în semn de preţuire pentru întreaga sa activitate.

 

25 martie 2011, Lazu. Inaugurarea geamiei din localitatea Lazu, județul Constanţa

În luna martie, o delegaţie turcă în vizită la Agigea a semnat un protocol de înfrăţire între localităţile Eskişehir şi Agigea. Cu această ocazie, Cristian Cârjaliu, primarul localităţii, împreună cu Muftiatul Cultului Musulman şi enoriaşii din localitate, a făcut demersuri pentru inaugurarea noului lăcaş de cult musulman la Lazu, cu două balcoane şi o înălţime de 37 de metri. Construcţia a început în anul 2009 şi în mare măsură s-a finalizat în această lună, ea fiind o investiţie a Primăriei Agigea şi a comunităţii turce din Lazu. Noua geamie a fost inaugurată în 25 martie în cinstea sosirii delegaţiei turce de la Eskişehir. La eveniment au fost prezenţi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, senatorul Alexandru Mazăre, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci, Hagi Vural, subprefectul Aidun Curt-Mola, primarul din Çifteler, Metin Ozen, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Eskişehir - Turcia, Ahmet Iskender Bayar, preşedintele Comisiei de religie UDTR, Remzi Islam, preşedintele UDTTMR, Varol Amet, deputatul UDTTMR, Aledin Amet, alţi oaspeţi de seamă.

 

26 martie 2011, Medgidia. Consfătuirea cadrelor didactice de limba turcă

La Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" a avut loc o consfătuire a profesorilor de limba şi literatura turcă. La şedinţă au participat Şebnem Atasoy, viceconsul al consulatului turc de la Constanţa, prof. Vildan Bormambet, inspector de specialitate MECTS, prof. Ene Ulgean inspector de specialitate în cadrul ISJ Constanţa, Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România. Din partea Uniunii Turce au participat prof. Ervin Ibraim, secretar general, prof. Orhan Osman, vicepreşedintele Comisiei de învăţământ a UDTR, prof. Iomer Subihan, secretarul Comisiei de învăţământ, şi corpul profesoral de limba şi literatura turcă din județul Constanţa. Din ordinea de zi a şedinţei notăm: prezentarea secţiunii a 12-a din Legea Educaţiei Naţionale; prezentarea Comisiei naţionale de limbă şi literatura turcă, proiectele planificate la disciplina limba şi literatura turcă şi istoria şi tradiţiile turcilor şi tătarilor din România; organizarea olimpiadei de limba şi literatura turcă, etapa naţională.

 

5 aprilie 2011, Bucureşti. Ultima recepţie oferită de Excelența Sa Ayşe Sinirlioğlu în România

Excelenţa Sa Ayşe Sinirlioğlu, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a oferit la final de mandat o recepţie în saloanele ambasadei, înaintea plecării sale în viitoarea misiune diplomatică, la Madrid. În debutul discursului său, diplomatul turc Ayşe Sinirlioğlu a notat că: „Nu este important pentru un ambasador când îşi începe misiunea diplomatică într-o ţară. Important este ca, atunci când părăseşte acea ţară, să lase în urmă o serie de proiecte finalizate". Ambasadorul Turciei a conferit diplome şi i-a felicitat pe cursanţii din Bucureşti care au absolvit cursul de limba turcă. Şefa promoţiei din Bucureşti a fost Menacai Elmas, absolventă a ASE Bucureşti. Printre invitaţii la recepţie au fost: deputatul Ibram Iusein, prof. Ervin Ibraim, directorul Radio T, prof. Vildan Bormambet, inspectorul de specialitate din cadrul MECTS, Aidun Curt-Mola, subprefectul județului Constanţa,  Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România, turcologul Mustafa Ali Mehmet, lideri ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci, numeroşi membri ai comunităţii turce locale.

 

20 mai 2011, Constanţa. Linie feribot (Ro-Ro) între porturile Constanţa şi Pendik - Istanbul

Compania turcă ,,UN Ro-Ro" a deschis o linie feribot de transport maritim de marfă între Constanţa şi portul Pendik din Istanbul. Inaugurarea a avut loc în urma întâlnirii ministrului transporturilor, Anca Boagiu, cu omologul turc, Binali Yildirim, şi a acordurilor pentru linii regulate de transport de marfă între administraţiile porturilor Constanţa şi Pendik. Cele două părţi au convenit realizarea unei linii de pasageri între România şi Turcia, a afirmat Anca Boagiu. Se doreşte ca operaţiunea să fie un succes, întrucât linia Ro-Ro din anul 2005 a fost suspendată din cauza birocraţiei vamale româneşti, care a cauzat înainte de plecare peste 48 ore de aşteptare.

 

29 mai 2011, Babadag. Absolvenţi ai unui curs de Coran la Babadag

În ziua de duminică, 29 mai, a avut loc un curs coranic la Geamia „Gazi Ali Paşa" din Babadag. Programul a fost susţinut de Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România, şi Ismail Ozkan, ataşatul pentru servicii religioase din partea Consulatului Republicii Turcia la Constanţa. Cursanţi au fost imami şi compatrioţi din Dobrogea. Cursul a cuprins o citire integrală a Coranului (un hatim). Mehmet Emin, imam de Mangalia, a oferit explicaţii asupra versetelor Mekka, Medina şi a altora la cererea cursanţilor. În a doua parte a programului s-au recitat versete din Coran de încheierea slujbei. Absolvenţi bărbaţi au fost: Fahrettin Topkale, Osman Gemaledin, Mina Dilaver, Mustafa Emrah, Şakir Yaşar, Recep Memiş, Recep Cobaci, Recep Lili, Mustafa Şamir, Hasan Demir, Buha Yaşar, Ahmet Yaşar şi Recep Cocoş. Doamne absolvente au fost: Nesrin Tairol, Adalet Yusuf, Papina Sali Salil, Lilika Sali Ali, Kezban Mustafa şi Recep Atema. La final toţi cursanţii au primit diplome, s-au servit deserturi şi băuturi răcoritoare, s-au făcut fotografii.

 

20-23 iunie 2011, Ruse (Bulgaria). Tabără internaţională cultural-educativă şi de limbă maternă

După exemplul Uniunii Democrate Turce din România, Asociaţia Culturală „Güneş" din Bulgaria a organizat la Ruse acţiunea „Punte culturală în Balcani", un program educativ pentru comunităţile turce din toată zona balcanică, cu numeroşi participanţi din România, Bulgaria şi Turcia. Din partea Uniunii Democrate Turce din România au participat membrii Comitetului de conducere, şefii şi membrii comisiilor de lucru, membrii ansamblurilor folclorice şi membrii filialelor teritoriale, în număr de 80 de persoane. Programul a inclus cursuri de iniţiere şi aprofundare a literaturii turce, elemente ale gramaticii turce şi cursuri de cultură şi civilizaţie turcă. Programul a răspuns necesităţii de completare a cunoştinţelor de limbă turcă şi necesităţii unei mai bune colaborări cu comunităţile turce din Balcani. Activităţile concrete au constat în cursuri ţinute de profesori de limba turcă, întâlniri cu cadre didactice de limbă turcă din Bulgaria, întâlniri cu membrii organizaţiei comunităţii turce din Ruse „Guneş". Pe lângă profesorii de limbă şi literatură turcă, au participat şi doi specialişti în domeniul folcloristic, care au susţinut cursuri de dans şi muzică.

 

25 iunie 2011, Bucureşti. Postare Mustafa A. Mehmet: Cronici turceşti privind Ţările Române

Biblioteca Metropolitană Bucureşti a postat pe site-ul www.dacoromanica.ro, integral, lucrarea autorului Mustafa Ali Memet Cronici turceşti privind Ţările Române, sec. XV- mijlocul sec. XVII, apărută la Editura Academiei Republicii Socialiste România, Bucureşti, în anul 1966, în 557 de pagini, la adresa http://www.slideshare.net/gavroche24/cronici-turcesti-privind-tarile-romanesti.

 

24 septembrie 2011, Babadag. Zilele  Sarı Saltuk Baba la Babadag

A devenit o tradiţie ca în fiecare an, în luna septembrie, Uniunea Democrată Turcă să organizeze un pelerinaj la Babadag şi la Geamia „Sarı Saltuk Baba" din localitate. Astfel, în 24 septembrie, peste 10 autocare şi microbuze de la filialele Uniunii s-au întâlnit la Babadag. Evenimentul a început cu o slujbă religioasă ţinută la geamie. După slujbă, credincioşii s-au îndreptat spre mormântul lui Gazi Ali Paşa şi mausoleul lui  Sarı Saltuk, unde s-au ţinut momente de reculegere. În cadrul acestei promovări culturale şi tradiţionale, gospodinele din cadrul filialelor s-au întrecut în prepararea produselor de patiserie specifice bucătăriei turceşti. Peste 400 de etnici turci din Constanţa, Tulcea, Medgidia, Tuzla, Măcin, Tuzla, Brăila, Galaţi, Hârşova, Techirghiol, Babadag, Isaccea, Cumpăna, Bucureşti, Cobadin, Fântâna Mare şi Cernavodă au participat la acest eveniment.

 

15 octombrie 2011, Bucureşti. Interviu Enes Bayraklı, directorul Centrului Cultural „Yunus Emre"

Revista Hakses a publicat un interviu cu Enes Bayraklı, primul director al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre" din România. Enes Bayraklı are 33 de ani, s-a născut în Izmit, a terminat liceul în Turcia şi a absolvit Facultatea de Studii Politice din Viena. În prezent este înscris la doctorat la Viena. Din ianuarie 2010 a fost expert la Institutul „Yunus Emre" din Ankara. Din februarie 2011 a fost detaşat expert la Centrul „Yunus Emre" din Londra, iar din luna august 2011 a fost numit director la cele două centre culturale, primul cu sediul central în Bucureşti, în organizarea Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti (pe str. Vasile Lascăr 96, sector 2, tel: 0040.212.111.316), şi filiala din Constanţa (pe str. Mihai Eminescu nr. 2), în structura Consulatului General al Republicii Turcia. Scopul lor este de promovare a limbii, a culturii şi a artei turceşti în ţările care au relaţii istorice şi culturale cu Turcia. În plan cultural, între România şi Turcia s-a realizat un protocol pe bază de reciprocitate, prin care România a deschis la Istanbul Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir", urmând să se deschidă o filială şi la Ankara sau în altă localitate din Turcia. Comitetul de conducere al Institutului „Yunus Emre" din România se compune din: ambasadorul în funcţie al Republicii Turcia la Bucureşti, reprezentanţi TIKA, un reprezentant al Instituţiei de Învăţământ Lumina SA, un reprezentant al băncii Garanti Bank şi preşedintele TIAD în exerciţiu. În privinţa cursurilor de limbă turcă, ele se organizează pentru oricare cetăţean interesat şi costă 50 de euro pentru 72 de ore de predare. Lectorii sunt numiţi/veniţi din Turcia. Se vor plăti şi cursurile de artă, circa 10 euro lunar pentru un curs de 8 ore. Alte activităţi, precum filmele, expoziţiile, conferinţele, concertele, sunt gratuite.

 

15 octombrie 2011, Măcin. Festival de Artă Culinară Turcească

Devenit tradiţie în activităţile Uniunii Democrate Turce, Festivalul de Artă Culinară Turcească, aflat la a VI-a ediţie în 2011, s-a desfăşurat la Măcin, cu participarea filialelor Mangalia, Tulcea, Techirghiol, Cumpăna, Măcin, Isaccea, Babadag, Hârşova şi Constanţa. La eveniment au participat Osman Fedbi, preşedintele UDTR, Asan Murat, preşedinte de onoare, Füsun Aramaz, consul general a Republicii Turcia la Constanţa, Ichim Andone, primarul oraşului Măcin, numeroşi membri ai comunității şi mai ales ansamblurile Uniunii, respectiv: „Fidanlar" (Constanţa), „Tuna" (Tulcea), „Kaynanalar" (Tulcea), „Gökkuşağı" (Cobadin), „Genç Umutlar" (Cobadin).

 

25 octombrie 2011, Valea Seacă (județul Constanţa). Primul minaret cu trei balcoane din România

În luna octombrie, în localitatea Valea Seacă (Omurcea), județul Constanţa, s-a finalizat construcţia primului minaret cu trei balcoane, prin finanţarea personală a dlui Sali Negiat, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Sali Negiat s-a născut în 4 septembrie 1953 în localitatea Valu lui Traian (Hasancea), unde are domiciliul. Este absolvent al Facultăţii de Finanţe Contabilitate din cadrul ASE - Bucureşti, membru marcant al comunităţii musulmane din România. Ideea realizării unui minaret pe banii săi în localitatea natală i-a venit când a constatat că peste 20 de minarete construite în ultimii ani în Dobrogea au fost sponsorizate de oameni de afaceri din Turcia şi numai două au fost finanţate de Consiliile Locale din localităţile Ovidiu şi 23 August. Atunci s-a hotărât să ctitorească şi el noul minaret, înalt de 45 m, din Omurcea. Acest proiect, mai ales realizarea lui, este un exemplu de urmat pentru alte persoane cu o situaţie financiară mai bună.

 

26 noiembrie 2011, Bucureşti. Dezbateri despre presa on-line versus presa tipărită

Promovarea minorităţilor naţionale în presa on-line şi în cea tradiţională a fost un subiect de dezbatere la Bucureşti cu membrii Comisiei de cultură, culte şi mass-media din cadrul Consiliului Naţional al Minorităţilor Naţionale. Dezbaterea a avut loc în cadrul Târgului Internaţional „Gaudeamus", unde minorităţile naţionale şi-au promovat apariţiile editoriale. La dezbatere au participat Rodica Precupeţu, şef serviciu în cadrul DRI, Petronela Criseleanu (Comisia Naţională a României pentru UNESCO), Tudor Galoş din partea Microsoft şi jurnalistul Cătălin Mosoia. Reprezentantul firmei Microsoft a concluzionat că viitorul aparţine publicaţiilor on-line deoarece ziarele tipărite abia mai supravieţuiesc din cauza costurilor ridicate. Serin Turkoğlu, preşedintele Comisei de cultură, culte şi mass-media din CMN, a prezentat publicaţia bilunară INTERETNICA pentru comunităţile etnice şi religioase din România, cu accent pe cele din Dobrogea. La reuniune au participat reprezentanţi ai Uniunii Elene, ai Asociaţiei Italienilor, ai Partidei Romilor Pro Europa, ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni, ai Asociaţiei Ligii Albanezilor, ai Uniunii Sârbilor, ai Uniunii Ucrainenilor, ai Uniunii Rutenilor, ai Asociaţiei Macedonenilor, ai Uniunii Turce şi ai Uniunii Tătare.

 

13 decembrie 2011, Ankara. Vizită în Turcia a preşedintelui Băsescu, împreună cu deputatul Iusein Ibram

În perioada 12-13 decembrie, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită în Turcia, la invitaţia omologului Abdullah Gül, împreună cu Teodor Baconschi, ministrul de externe, Ion Ariton, ministrul economiei şi industriei, Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, şi cu deputatul Iusein Ibram. În cadrul întrevederii, cei doi preşedinţi au reconfirmat relaţiile bilaterale excelente, caracterizate printr-un dialog activ. Discuţiile au inclus cooperarea regională, evoluţiile din Orientul Mijlociu, prelungirea vizelor de muncă în România pentru cetăţenii turci de la un an la cinci, deschiderea unui nou punct Ro-Ro pe linia Samsun-Constanţa, Clinica de Oftalmologie „Europe Eye" de la Bucureşti, investiţie cu capital turc, construcţia unei moschei în Bucureşti şi a unei biserici la Istanbul. Alte convorbiri s-au desfăşurat la Istanbul şi au vizat „stadiul proiectelor economice aflate în derulare", părţile exprimându-şi interesul pentru „realizarea unor magistrale de transport energie electrică şi implementarea proiectului european pentru gazoductul Nabucco.