Minoritatea turcă 2005

 

21 ianuarie 2005, Constanţa. Recepţii de Kurban Bayram/Sărbătoarea sacrificiului

Cu prilejul Sărbătorii Sacrificiului (Kurban Bayram), mai exact vineri, 21 ianuarie 2005, au avut loc 2 recepţii în onoarea acestui important eveniment. Astfel, de la ora 10 la Restaurantul Zorile din Constanţa a avut loc recepţia, de acum tradiţională, oferită de Consulatul Turciei la Constanţa. Au participat la acest important eveniment membri ai comunităţilor turcă şi tătară, oameni de afaceri turci etc. Tot în aceeaşi zi, de la ora 17 a avut loc la Restaurantul Parc din Mamaia, recepţia oferită de dl. Ibram Iusein deputat UDTR. Au participat reprezentanţii Consulatului Turciei şi Consulatului Rusiei la Constanţa, reprezentanţii Mufiatului Cultului Musulman din România, în frunte cu muftiul Bagâş Şanghirai, ai Fundaţiei Taiba, deputaţi ai judeţului Constanţa, oameni de afaceri, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, între care dl. prof. Petrică Miu inspector general, reprezentanţi ai Uniunii Democrate Tătare, preşedinte Ageacai Seladin şi deputat Aledin Amet, membri ai filialelor UDTR etc.

 

5 februarie 2005, Constanţa. Anunţ important pentru candidaţii la burse în Turcia

Pentru anul universitar 2005-2006 statul turc a alocat Uniunii Democrate Turce un număr de 4 burse la master sau doctorat în domeniile economie - 2, în management - 1, în filologie şi 1 - la alegere. Pentru cei care doresc să studieze la facultate în Turcia există 16 locuri împreună cu Uniunea Democrată Tătară în domeniile economie, management, ziaristică, teologie islamică. Aceste burse vor fi acordate în urma unui examen. Tinerii care termină în 2005 clasa a VIII-a sau au terminat în anii precedenţi, au şansa de a studia la liceu în Turcia. Conform unei adrese venite de la Consulatul Turciei, Uniunea Democrată Turcă din România are alocate 3 burse complete pentru tinerii care doresc să studieze la un Liceu Teologic în Turcia (Imam Hatip Lisesi). Toate cheltuielile sunt asigurate de statul turc (inclusiv transportul).

 

7 februarie 2005, Bucureşti. Publicarea la Bucureşti a H.G. nr. 80/2005 din 7.02.2005 privind repartizarea sumelor alocate minorităţilor naţionale

În şedinţa de Guvern din 3 februarie 2005, a fost aprobată Hotărârea pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare a sumelor prevăzute la lit. a) şi b) din anexa nr. 3/13/07 la Legea bugetului de stat pe anul 2005 nr. 511/2004. Hotărârea Guvernului nr. 80/2005 a intrat în vigoare la data de 7 februarie 2005 când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 119. Din totalul general al sumelor prevăzute în Legea bugetului de stat pe anul 2005 nr. 511/2004, fondurile alocate pentru sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă 264,434 miliarde lei. Departamentul pentru Relaţii Interetnice va dispune de suma de 25 miliarde lei pentru finanţarea unor programe şi proiecte interetnice şi de combatere a intoleranţei. Pe pagina web a departamentului va fi făcută publică tematica proiectelor şi a programelor interetnice pe anul 2005, precum şi noua metodologie de finanţare a acestora.

 

17 februarie 2005, Constanţa. Forumul celor trei religii din România

La 17 februarie 2005 a avut loc întâlnirea membrilor din „Forumul celor trei religii din România". În cadrul conferinţei s-au dezbătut probleme care pot fi realizate prin comunicare şi bună înţelegere. La forum au participat: dl. Dan Culeţu - prefect al Judeţului Constanţa, Î.P.S. Teodosie Petrescu - Arhiepiscop al Tomisului, dl. Bagîş Sanghirai - Muftiul Cultului Musulman din România, conf.univ.dr. Carol Friedman - preşedintele Comunităţii Evreiesti, Steve Hughes - delegat din partea „Forumului Mondial al Celor Trei Religii", Monsegnor Stefan Ghenta - episcop vicar Romano-Catolic de Dobrogea, pr. Avedis Mandalian - protoier al Bisercii Armene, dl. Ahmet Erdem - ataşat pe servicii religioase în cadrul Consulatului General al Republicii Turcia - Constanţa, Don Giorgio - preot Salezian, prof. univ. dr. Nicolae Dură - prodecan al Facultăţii de Drept - Universitatea Ovidius, dl. Erwin Kestner- pastor al Bisericii Adventiste Constanţa, dl. Drăgusi Enache - inspector cultural la Arhiepiscopia Tomisului, d-na Ghiulten Abdula - preşedinte Comisiei de Cultură, Culte şi Mass-Media din C.M.N.

În discursul său, Bagîş Şahinghirai, Muftiul Cultului Musulman din România, a subliniat, că „Dobrogea este un exemplu concret de convieţuire paşnică interetnică şi interconfesională care se datorează înţelegerii cu adevărat a fenomenului religios. O consecinţă a neînţelegerii acestui fenomen sau a înţelegerii eronate a lui, a născut flagelul sec. XXI pe care noi îl numim acum terorism internaţional. Fiecare carte sfântă indiferent care ar fi ea «Vechiul Testament», «Noul Testament» sau «Coranul'» îşi îndeamnă credincioşii să convieţuiască în linişte şi pace, acestea condamnând actele de violenţă implicit actele teroriste atât de prezente în ziua de azi. [...] Noi musulmanii, care reprezentăm o parte a populaţiei minoritare, cetăţeni ai României suntem în foarte bune relaţii atât cu populaţia majoritară cât şi cu celelalte minorităţi [...]".

 

18 februarie 2005, Bucureşti. Aşure la Filiala UDTR

Aşure, în limba turcă sau Asura, în limba arabă, este un moment tradiţional islamic de pomenire pentru mai multe evenimente, aşezate pe la sfârşitul iernii. Se comemorează de către enoriaşi trecerea în rândul sfinţilor a lui Huseyin, în urma asasinării sale chiar în Geamie, în timpul unei slujbe confesionale. Acest Huseyin, fiind băiatul d-nei Hazreti Fatma, la rândul ei fată a lui Hayreti Muhammad, în calitate de Peigamber/Profet al Islamului. Fiind o pomenire, la Aşure se practică şi un moment de slujbă religioasă. De asemenea, tot de Aşure se pomeneşte de o cină de pe Corabia lui Noe, cea plecată pe mare înainte de Potop, eveniment amintit în toate marile religii. Un al treilea moment pomenit în Aşure este un episod din viaţa lui Moise, cel care a primit de la Dumnezeul creştinilor cele 10 porunci morale, învins într-un război de un faraon al Egiptului antic, deşi fusese găsit şi crescut de acest faraon. Toate aceste episoade foarte variate între ele, prezente în cele 3 mari religii, islamică, creştină şi mozaică fac din Aşure o sărbătoare de un deosebită. Fiind o sărbătoare binecunoscută şi prilej de adunare, filiala Bucureşti a Uniunii Democrate Turce din Romania, în data de 18 februarie 2005 a organizat o masă festivă pentru membrii săi. Din partea Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, au participat doamnele Emel Bulut şi Sevgi Aras, iar din partea presei turce locale, domnii Tunceay Alim şi Serkan Eruysal.

 

19 februarie 2005, Medgidia. Olimpiada de limbă turcă - faza judeţeană

În data de 19 februarie 2005 a avut loc la Şcoala nr. 1 din Valu lui Traian, Olimpiada de limbă şi literatură turcă, faza judeţeană. La olimpiadă au participat 170 de elevi din clasele IV-XII din unităţile şcolare ale judeţului Constanţa. În urma concursului s-au calificat 40 de elevi din clasele VII-XII pentru faza naţională, care va avea loc în perioada 23-27 martie 2005 la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia. La această acţiune Uniunea Democrată Turcă şi Uniunea Democrată Tătară au acordat un sprijin deosebit asigurând transportul elevilor.

 

26 februarie 2005, Tulcea. Vizita consulului Serap Ataay

Filiala Tulcea a fost onorată, din iniţiativa d-lui deputat Ibram Iusein, de prezenţa d-rei consul Serap Ataay, d-lui viceconsul Murat Başar, dl. ataşat pe probleme de religie Ahmet Erdem, dl. Muftiu al Cultului Musulman din România Bagîş Şahinghirai, dl. director adjunct Tahsin Aksit al Colegiului Naţional Mustafa Kemal Ataturk din Medgidia şi nu în ultimul rând, dl. Fedbi Osman, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, împreună cu d-na Melec Osman - şef de cabinet al deputatului UDTR. S-au purtat discuţii, cu propuneri de colaborare mai strânsă între oficialităţile din Turcia şi etnia turcă din România. Femeile prezente la această întâlnire şi-au exprimat dorinţa să fie ajutate să înveţe să citească „Kur'an"-ul. Drept răspuns, dl. Muftiu a spus că deja un imam va fi repartizat în Tulcea pentru această problemă. dl. Ahmet Erdem a adăugat că foarte curând va veni o profesoară de religie care le va răspunde la întrebări legate de religie, întrebări pe care nu le pot pune unui bărbat şi care le va învăţa tot ce este necesar legat de obiceiurile de botez, nuntă, înmormântare etc., din punctul de vedere al femeii. Grupul de dansuri tradiţionale din Tulcea va avea o nouă costumaţie. Sprijinite financiar, de UDTR şi Consulat, pentru accesorii (mărgele, paiete etc.) femeile din Tulcea vor coase cu mâinile lor costumele şi le vor crea după modelul autentic dobrogean.  Enoriaşii musulmani din Tulceau i-au solicitat d-lui Muftiu locuri pentru pelerinajul la Mecca, domnia sa promiţând că la Kurban Bayram-ul viitor va avea grijă să repartizeze câteva locuri. De asemenea, profesorii de la Colegiul Naţional M.K. Ataturk din Medgidia şi-au exprimat nemulţumirea că din Tulcea nu sunt elevi înscrişi la acest liceu şi pentru a impulsiona acest lucru au adus pliante.

 

5 martie 2005, Medgidia. Adunarea Comisiei de învăţământ - UDTR

Sâmbătă, 5 martie 2005, la sediul UDTR, în organizarea Comisiei de Învăţământ a Uniunii Democrate Turce, a avut loc o întâlnire de lucru a responsabililor cu probleme de învăţământ de limba turcă. Problemele dezbătute au fost organizarea Fazei Naţionale a Olimpiadei de Limba şi Literatura Turcă ce va avea loc în a doua decadă a lunii martie la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, precum şi probleme organizatorice legate de învăţământul de limba turcă şi religie islamică.

 

15 martie 2005, Bucureşti. Interviu cu secretarul de stat Attila Markó care este preocupat de aplicarea legilor privitoare la drepturile minorităţilor

Într-un interviu acordat Rompres, secretarul de stat Attila Markó, şeful Departamentului pentru Relaţii Interetnice - DRI, a apreciat că spre deosebire de anul 1997, anul înfiinţării acestui organism, când a avut loc prima deschidere semnificativă faţă de minorităţi, în prezent se desfăşoară un proces firesc de abordare a problemelor din acest domeniu. Departamentul şi-a creat încă din 1998 birouri teritoriale, momentan funcţionând patru, iar al cincilea este pe cale să fie organizat: Cluj, Suceava, Constanţa, Turnu Severin, Timişoara. „Avem cinci persoane în cinci zone mari ale ţării care acoperă toate judeţele, în afara de două-trei unde minorităţile sunt mai puţin prezente", a spus secretarul de stat care a apreciat că 2005 va fi primul an în care se va avea o imagine clară asupra problemelor minorităţilor. Specialiştii DRI „vor urmări inscripţiile bilingve, ce se întâmplă în şcoli, ce se întâmplă sub aspect cultural şi vor raporta situaţia reală din teren. În cazul în care se va constata că există situaţii în care nu se aplică legea, aceste materiale vor ajunge la ministerele de resort, cu solicitarea depunere imediată în legalitate. Continuare în Arhivă.

 

18-19 martie 2005, Constanţa. Nevruzul - Sărbătoarea primăverii

În perioada 18-19 martie 2005, Uniunea Democrată Turcă din România, prin Comisia de cultură şi Comisia de tineret a organizat împreună cu Departamentul de Relaţii Interetnice, Consiliul Judeţean Constanţa, Centrul de Cercetare, Educaţie şi Cultură „Dunărea de Jos" o manifestare intrată deja în tradiţie „Primăvara Comunitară". Prima zi a manifestării, vineri 18 martie 2005, a debutat cu un vernisaj „Primăvara în ochii copiilor". Au expus copiii de la diverse şcoli din judeţul Constanţa şi Galaţi. După-amiază, reprezentanţii etniilor din Dobrogea, dar şi ai comunităţilor turce din Balcani s-au reunit la un simpozion cu tema „Datini şi obiceiuri de primăvară la comunităţile din România, Bulgaria, Moldova şi Turcia". Sâmbătă, 19 martie 2005, Comisia de tineret UDTR a organizat minicampionatul de fotbal Cupa Atatürk desfăşurat la Baza Nautică a Universităţii „Ovidius", minicampionat continuat a doua zi. După-amiază, la Teatrul Fantasio a avut loc spectacolul „Primăvară comunitară" la care au participat formaţii artistice ale tuturor minorităţilor naţionale din Dobrogea.

 

19-20 martie 2005, Constanţa. Vizita ambasadorului Ahmet Rifat Ökçün

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, d-nul Ahmet Rifat Ökçün, a efectuat în perioada 19-20 martie 2005 o vizită la Constanţa. Cu acest prilej, dl. ambasador s-a întâlnit sâmbătă, 19 martie 2005, la sediul UDTR cu reprezentanţii uniunii noastre. Vizita a avut drept scop cunoaşterea problemelor cu care se confruntă comunitatea turcă din România, o colaborare mai strânsă între Ambasada şi Consulatul Turciei pe de-o parte şi UDTR pe de alta. Tot în cursul zilei de sâmbătă, dl. ambasador a asistat la spectacolul de gală de la Teatrul Fantasio „Primăvara Comunitară" oferită de UDTR în colaborare cu Departamentul de Relaţii Interetnice, Consiliul Judeţean Constanţa, Centrul de Cercetare, Educaţie şi Cultură „Dunărea de Jos". Duminică, 20 martie, a avut loc o recepţie organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. Au participat la acest eveniment reprezentanţii comunităţilor turcă şi tătară, oameni de afaceri turci, reprezentanţi ai mediilor universitare, ai corpului diplomatic acreditat la Constanţa, alţi invitaţi.

 

30 martie 2005, Bucureşti. Plenara Consiliului Minorităţilor Naţionale

Miercuri, 30 martie 2005, la Palatul Victoria, Sala Tratatelor, a avut loc Plenara Consiliului Minorităţilor Naţionale. La lucrările plenarei au participat domnii Mihai Alexandru Voicu, ministrul delegat pentru Coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Markó Belá, ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţământului şi integrării europene, Attila Markó, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Valentin Platon, subsecretar de stat în cadrul departamentului, preşedinţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale, deputaţi din cadrul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale. Cu prilejul acestui eveniment s-au purtat discuţii cu privire la proiectul de lege a minorităţilor naţionale, invitaţii exprimându-şi punctul de vedere în legătură cu acest proiect. Totodată, au fost discutate şi principiile proiectului de lege. În urma discuţiilor, organizaţiile membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale au agreat ideea ca acest proiect să fie inclus, în primă lectură, pe agenda şedinţei de guvern din data de 31 martie. Din partea Uniunii Democrate Turce au participat la această şedinţă dl. Osman Fedbi preşedinte şi d-na Sureia Şachir secretar general.

 

10-17 aprilie 2005, Constanţa. Săptămâna Naşterii Profetului la Teatrul Fantasio

Cu ocazia aniversării zilei naşterii Profetului Muhammed, Muftiatul Cultului Musulman din România împreună cu Consulatul General al Republicii Turcia, ataşatul pe probleme religioase, au organizat Săptămâna Naşterii Profetului la Teatrul Fantasio. Programul a fost prezentat de către dl. Murat Yusuf, consilier al Muftiului. Deschiderea s-a făcut cu recitarea unor versete din Coran de către imamul Geamiei Hünkar, dl. Rüştü Coşkun. Dl. Ahmet Erdem ataşat pe servicii religioase a ţinut un discurs şi a premiat elevii ce au participat la concursul de compuneri de poezii. Invitatul special a fost conf. dr. Ahmet Keleş de la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Dicle din Turcia.

 

17 aprilie 2005, Constanţa. Lansare de carte cu titlul: „Isakça'da Türk Izleri"/Repere ale culturii şi civilizaţiei turce la Isaccea, a autoarei Halil Filiz

În data de 17 aprilie 2005 a avut loc la Tulcea o lansare de carte bilingvă cu titlul: Isakça'da Türk Izleri/Repere ale culturii şi civilizaţiei turce la Isaccea a tineri autoare Halil Filiz. O lucrare monografică pentru zona Isaccea şi cu accente pe specificul limbii turce locale. Halil Filiz s-a născut la 5 decembrie 1971 în Isaccea, unde şi-a terminat studiile primare, gimnaziale şi liceale. Este absolventă a Facultăţi de litere, Secţia româno-turcă din cadrul Universităţii „Ovidius" din Constanţa. După absolvirea facultăţii a lucrat ca profesor la un Grup Şcolar din judeţul Tulcea. În perioada 1999-2006 şi-a desfăşurat activitatea la Consulatul General al Republicii Turcia din Constanţa. Iar din anul 2006 până în prezent lucrează la Ambasada Turciei din Bucureşti.

 

29 aprilie 2005, Istanbul. Prezentare Şcolii Internaţionale de Informatică din Bucureşti

În perioada 29 aprilie-2 mai 2005, Şcoală Internaţională de Informatică Bucureşti a organizat o deplasare pentru cunoaşterea sistemului educaţional al Colegiilor Fatih şi Fetih din Istanbul, dar şi pentru vizitarea unor obiective istorice, culturale şi turistice din marea metropolă. La această deplasare au participat profesorii şi elevii Şcolii internaţionale de Informatică Bucureşti, împreună cu alţi invitaţi din mediul educaţional, între care conf. univ. dr. Agiemin Baubec, prof. Chengiali Erdin, directorul Colegiului Naţional Kemal Ataturk" din Medgidia şi prof. Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de învăţământ UDTR.

 

29 aprilie 2005, Bucureşti. Interpelarea parlamentară în problema armeană a d-lui deputat Ibram Iusein

În data de 26 aprilie 2005, în cursul şedinţelor de la Camerei Deputaţilor, reprezentanţii minorităţii armene din România au avut o serie de intervenţii la care dl. deputat Ibram Iusein a solicitat următoarea interpelare parlamentară, publicată ulterior în text integral în paginile revistei Hakses, din care redăm următorul fragment:

„Stimaţi colegi, am ascultat cu surprindere intervenţia reprezentantului minorităţii armene din România. Domnia sa s-a referit de la această înaltă tribună la o problemă care-i consideră drept victime pe strămoşii săi din Anatolia de acum 80 de ani. După opinia noastră, acest gest reprezintă o încercare de a crea disensiuni între minorităţile naţionale, inclusiv între cea turcă şi armeană din România, ceea ce poate conduce la daune în imaginea intereselor generale ale ţării, tocmai în ajunul intrării sale în Europa. De altfel, în primii ani ai democraţiei noastre, după anul 1989, un înalt membru al comunităţii armene se adresase tot de la această tribună, în acest scop, dar la care primise răspunsul cuvenit. Dacă se tot repetă un astfel de demers, considerăm că şi la noi, la rândul nostru, ca membri ai minorităţii turce din România, precum şi în calitatea noastră de urmaşi naturali ai turcilor otomani, suntem obligaţi să luăm atitudine împotriva oricărei acuzaţii pentru liniştea şi odihna strămoşilor noştri, tot din Anatolia, şi tot din acele timpuri. În realitate, aşa-numitul genocid armean istoric nu a existat, deşi armenii de pretutindeni l-au transformat într-o adevărată obsesie, mergând până la fanatism". Continuare în Arhiva ISPMN.

 

6 mai 2005, Constanţa. Ajutoare pentru turcii nevoiaşi cu ocazia sărbătorii religioase de Hidirellez

Conform tradiţiei musulmane cu prilejul Hidirellezului se vizitează cimitirele musulmane unde odihnesc rudele şi prietenii apropiaţi, au loc slujbe în memoria celor trecuţi în nefiinţă, se oferă ajutoare materiale văduvelor, familiilor sărace etc. Această sărbătoare e cunoscută la turcii dobrogeni drept un adevărat „Paşte al Morţilor". Cu prilejul Hidirellezului, pe data de 6 mai 2005, Filiala Constanţa a UDTR condusă de dl. Enver Iaşar a organizat o reuşită acţiune dedicată unor membri turci ai comunităţii din Constanţa. Au fost împărţite pachete cu diverse produse alimentare văduvelor, femeilor în vârstă şi familiilor nevoiaşe din cadrul comunităţii locale.

 

6 mai 2005, Constanţa, Techirghiol, Tuzla, Tulcea, Mangalia, Băneasa, Cobadin, Hârşova, Măcin. Hîdîrellez, o sărbătoare în filialele Uniunii Democrate Turce

Hâdrâlezul este una din cele mai vechi şi totodată cele mai importante sărbători ale turcilor dobrogeni. Numele de Hâdrâlez provine de la cei doi patroni astronomici ai vieţii umane Hîzîr şi Ilias. Ziua de Hâdrâlez simbolizează sfârşitul iernii şi începutul verii. Muslumanii se întâlnesc pe pajişti, la pădure, în zone cu verdeaţă şi ape, apa simbolizând sursa de viaţă. De Hâdrâlez gospodinele pregătesc cu o zi înainte plăcinte cu brânză, cu carne şi cu dovleac precum şi carne de miel. În popor e tradiţia ca în ziua de Hâdrâlez să nu se spele rufe, să nu se facă curăţenie, să nu se coasă. Curăţenia, gospodinele o fac înainte deoarece e credinţa că Sfântu Hâzâr vizitează casele oamenilor. Cu emoţie şi veneraţie, turcii din Dobrogea au vizitat mormintele celor dragi, unde s-au citit rugăciuni din Sfântul Coran în memoria celor trecuţi în nefiinţă. Rugăciunile din această zi au o semnificaţie aparte. Anul acesta de Hâdrâlez, Uniunea Democrată Turcă prin filialele Constanţa, Techirghiol, Tuzla, Mangalia, Băneasa, Cobadin, Hârşova, Tulcea şi Măcin au împărţit pachete cu ajutoare oamenilor nevoiaşi.

 

7 mai 2005, Bucureşti. Vizita viceprim-ministrului Turciei, Abdullah Gül

Cu prilejul Summitului ce se desfăşoară anual într-o ţară din Balcani, la data de 7 mai 2005 ambasada Republicii Turcia la Bucureşti a avut ca oaspete pe Abdullah Gül, viceprim-ministru al Republicii Turcia.

 

10 iunie 2005, Brăila. Alegeri la filiala UDTR

Pe data de 10.06.2005, la Brăila, au avut loc alegeri pentru desemnarea conducerii filialei locale a UDTR dar şi pentru revigorarea activităţii etnice turce din această localitate. Au participat din partea conducerii UDTR, dl. Osman Fedbi-preşedinte, dl. Asan Murat-prim-vicepreşedinte, d-na Sureia Şachir-secretar general, dl. Iusein Ibram-deputat în Parlamentul României. De asemenea, au participat în calitate de invitaţi Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti dl. Ahmet Rıfat Ökçün, d-na Consul General a Republicii Tutcia la Constanţa Serap Ataay, dl. Ahmet Erdem, ataşat pe servicii religioase în cadrul Consulatului General al Republicii Turcia, d-ra Filiz Halil din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia, dl. Ismail Bayindir, preşedintele TIAD, dl. muftiu Bagâş Şanghiray, reprezentanţi ai presei locale din Brăila, ai publicaţiei Hayat etc. Şedinţa a fost deschisă de dl. muftiu cu o scurtă rugăciune. Dl. ambasador a adresat câteva cuvinte etnicilor turci din Brăila pe care i-a asigurat de sprijinul ambasadei. Dl. Abdula Bechir, a citit statutul UDTR pentru o mai bună cunoaştere de către participanţi a obiectivelor UDTR În final s-a trecut la alegeri. Noul preşedinte al filialei Brăila a fost desemnat în persoana D-lui Ismail Duran, vicepreşedinte dl. Abdula Bechir, secretar Menakai Birsen.

 

14 iunie 2005, Bucureşti. Şedinţa Comisiei de învăţământ şi tineret a CMN

Marţi, 14 iunie 2005, la sediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice a avut loc şedinţa Comisiei de învăţământ a Consiliului Minorităţilor Naţionale din România, având ca temă aspecte legate de echivalarea actelor de studii ale absolvenţilor care au urmat cursuri universitare în alte state, în baza unor acorduri interguvernamentale sau interministeriale. A urmat şedinţa Subcomisiei de tineret, având ca temă pregătirea Congresului reprezentanţilor de tineret din rândul minorităţilor naţionale, preconizat pentru această toamnă. Din partea UDTR au participat dl. Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de învăţământ, dl. Gevat Ismet Nejdet consilier în cadrul comisiei, d-ra Nilgün Asan, preşedinta Comisiei de Tineret.

 

15 iunie 2005, Bucureşti. O prezentare a turcilor din Bucureşti, istorie şi demografie

În revista Hakses din luna iunie a anului 2005, dr. Mictat A. Gârlan publică un articol consacrat turcilor din Bucureşti. (Vezi Arhiva ISPMN)

 

17 iunie 2005, Constanţa. Uniunea Democrată Turcă din România aniversează la Constanţa, cu toate filialele ei, 15 ani de activitate

Au trecut 15 ani de când s-a înfiinţat la Constanţa, Uniunea Minorităţii Etnice Turce din România, devenită ulterior Uniunea Democrată Turcă din România, singura organizaţie ce reprezintă în mod oficial interesele comunităţii turce din România. Cu acest prilej, vineri 17 iunie 2005, a avut loc în organizarea UDTR o acţiune la care au participat actuali, dar şi foşti membri ai Uniunii, care în decursul celor 15 ani şi-au adus într-un fel sau altul contribuţia la dezvoltarea UDTR. De asemenea, au participat reprezentanţi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, ai Muftiatului Cultului Musulman din România, ai altor instituţii cu care UDTR a stabilit de-a lungul anilor o colaborare fructuoasă.

Membrii Fondatori ai Uniunii Democrate Turce din România: Şerif Ziadin, Talip Revan, Balgi Ruhan, Bayram Şaban, Memet Etem, Accoiun Ali, Meneveli Şaip. Preşedinţii Uniunii Democrate Turce din România, în perioada anilor 1990-2005: 1990-1991 Şerif Ziadin, 1991-1994 Talip Revan, 1994-1997 Osman Fetbi, 1997-2001 Balgi Ruhan, 2001 interimar Asan Murat, 2001 interimar Iusein Ibram, 2001-2004 Ibram Nuredin, 2004-2005 Osman Fetbi. (Vezi în Arhiva ISPMN lista preşedinţilor de filiale.)

 

25 iunie 2005, Bucureşti. Mulţumiri adresate comunităţii musulmane de preşedintele României, domnul Traian Băsescu

După evenimentele dramatice din anul 2005, racolarea a trei ostatici din rândul jurnaliştilor români aflaţi la Bagdad, preşedintele Traian Băsescu a adresat de la Cotroceni mulţumiri comunităţii musulmane din România, care a intervenit cu succes în rezolvarea acestei crize, cu următoarele aprecieri: „Aş vrea să subliniez importanţa extraordinară în menţinerea unei atmosfere tolerante a comunităţii musulmane din România, care a fost capabilă alături de alte intervenţii să creeze după momentul de criză din 27 aprilie o adevărată avalanşă de declaraţii şi mesaje în favoarea ostaticilor noştri".

 

19-27 iulie 2005, Antalia. O delegaţie UDTR la Simpozionul Tineretului Turc

În perioada 19-27 iulie 2005, Antalia a fost gazda Simpozionului Tinerilor din Lumea Turcă. Ca în fiecare an, începând cu anul 1992, acest eveniment cultural se bucură de prezenţa delegaţiilor tinerilor turci din diferite ţări în care trăiesc comunităţi turce. Obiectivul principal al acestui simpozion este păstrarea valorilor culturale şi sociale comune tinerilor din lumea turcă precum şi întărirea relaţiilor şi schimbului de experienţă culturală dintre aceştia. Tema centrală a ediţiei din acest an, a fost învăţământul şi cultura. Delegaţia UDTR a fost compusă atât din personalităţi ale conducerii cât şi preşedinţii filialelor. Ca propuneri din partea delegaţiei UDTR au fost enumerate: realizarea unui dialog permanent precum şi parteneriate educaţionale între unităţi şcolare din România unde se predă limbii turcă cu cele din Turcia; creşterea numărului de burse în Turcia de la 15 la 30 de locuri anual.

 

17-30 iulie 2005, Medgidia. Ansamblul „Pandelaşul" la Festivalul Samsun

Ansamblul Pandelaşul din Medgidia a participat la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Folcloric organizat la Samsun - Turcia. Medgidia, prin ansamblul folcloric Pandelasul, a reprezentat România la acest festival, aflându-se în competiţie alături de 14 ţări din întreaga lume, dintre care amintim Polonia, Bulgaria, Serbia, Italia, Rusia, Ungaria, Cuba, Mexic, Ucraina, Georgia, Turcia, Cipru. Concursul s-a axat pe trei teme principale: costumele, coregrafia şi muzica, ansamblul Pandelaşul reuşind să se intre în finala concursului înaintea ansamblurilor din Italia, Cuba şi Mexic. Festivalul de la Samsun a devenit o tradiţie binecunoscută, reuşind în fiecare an să creeze un centru al culturii internaţionale.

 

18 iulie-25 iulie 2005, Spania. Experienţe europene - tabăra multietnică de la Catalonia din Spania

În conformitate cu atribuţiile ce revin Departamentului pentru Relatii Interetnice, acesta a organizat programul de educaţie non-formală pentru elevii care au obţinut premiul I la faza naţională a Olimpiadelor de limba maternă din anul 2005, sub genericul „Experienţe europene - tabără multietnică". Cei 27 de elevi au aparţinut minorităţilor naţionale care beneficiază de unităţi de învăţământ cu predare în limba maternă la liceu, câştigătorii din acest reprezentând următoarele minorităţi naţionale: maghiară, germană, slovacă, sârbă, ucraineană, turcă şi romă.

8 august 2005, Bucureşti. Turcii au cucerit România cu baclavale şi kebab. Despre turcii oameni de afaceri din Bucureşti - ecouri în presa centrală

Patru reporteri de la ziarul Adevărul din data de 8 august 2005, au publicat un amplu articol de prezentare a oamenilor de afaceri turci, care după anul 1990, s-au stabilit în Bucureşti, cu toate succesele şi problemele lor.

 

11 august 2005, Medgidia. Şedinţă UDTR pe tema învăţământului de limbă maternă

În data de 11 august 2005, la iniţiativa conducerii UDTR, a avut loc la Medgidia şedinţa cu următoarele teme: discutarea problemelor la nivel de învăţământ; propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului în limba turcă. Dl. preşedinte Osman Fedbi a propus vizitarea de către conducerea UDTR a şcolilor în care se predă limba turcă. De asemenea, s-a propus ca în cadrul Comisiei de încadrare a cadrelor didactice de limba turcă să fie şi un reprezentant al UDTR. S-a pus problema Călăraşului, unde nu se predă Limba turcă şi Religia islamică, drept pentru care s-a propus înfiinţarea la şcoli a unor grupe de învăţământ suplimentar în limba turcă. D-na Şachir Sureia a propus trimiterea unui memoriu către MEC în care să se ceară posturi de titularizare pentru Limba turcă a absolvenţilor de colegiu ce au ca a doua specializare limba turcă. S-a pus şi problema manualelor de limba turcă, care trebuiesc reeditate şi editate, cele din clasa I şi clasa a II-a, deoarece programa şcolară pentru aceste clase s-a schimbat.

 

14 august 2005, Cobadin. Un güreş tradiţional

În data de 14 august 2005, filiala UDTR din Cobadin, într-o atmosferă de sărbătoare şi pe ritmuri de darea şi zurna, a organizat un güreş de lupte clasice, sport popular cu rădăcini în Asia Centrală.

 

15 august 2005, Constanţa. O prezentare a musulmanilor din România după anul 2000

Enghin Cherim, tănâr absolvent al Liceului Teologic Musulaman de la Medgidia, publică un articol în numărul din luna august a anului 2005 al revistei Hakses, cu actualizări de date pe tema geamiilor şi a comunităţilor musulmane, mai ales din zona Dobrogei: „Activitatea religioasă a musulmanilor în România este condusă de un muftiu, cu reşedinţa în municipiul Constanţa. Muftiul este ales prin vot secret din rândul clericilor de către Şura Islam. Alegerea este ulterior confirmată printr-un decret semnat de preşedintele Romaniei. Pe lângă Muftiat funcţionează şi un Colegiu Sinodal, numit Şura Islam, compus din 23 membri, care se întrunesc periodic pentru rezolvarea unor probleme administrative şi disciplinare ale cultului. Unitatea de baza este comunitatea, care cuprinde pe toţi credincioşii musulmani dintr-o localitate. Organul de conducere al ei îl formează comitetul, compus din 5-9 membri aleşi pe o perioada de 4 ani. Cei circa 70.000 de credincioşi musulmani turci, tătari, albanezi etc. din Romania trăiesc grupaţi în circa 80 de comunităţi religioase teritoriale, rurale şi urbane. Marea lor majoritate se află în judeţele Constanţa (85%) şi Tulcea (12%), restul (3%) în diferite centre urbane ca: Bucureşti, Brăila, Călăraşi, Galaţi , Giurgiu , Turnu Severin şi alte localităţi. În prezent lăcaşurile de rugăciune musulmane din România sunt în număr de 80 de geamii. Ca lăcaşuri de cult, mai importante ar fi Moscheea şi geamia «Hunchiar» din municipiul Constanţa, geamia «Esmahan Sultan» din Mangalia, care este totodată şi cea mai veche din ţară, geamiile din Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Tulcea, Babadag, Măcin şi Isaccea; aceste lăcaşuri de cult enumerate mai sus sunt declarate monumente istorice de categoria A. La acestea se adaugă şi cavourile «Gazi Ali Paşa» şi al lui «Saru Saltîk Dede» din Babadag. Moscheea din Constanţa (Str. Crangului nr. 1) - monument de arhitectură al oraşului, principalul edificiu al cultului musulman, a fost construită de statul român în anul 1910. [...] Astăzi, cultul musulman din România are în proprietate 108 cimitire şi întreţine bune relaţii cu întreaga comunitate islamică internaţională, atât bilaterale cât şi multilaterale. Aceste relaţii cuprind schimburi reciproce de delegaţii, participari la întruniri şi simpozioane pe diverse teme, organizări de pelerinaje anuale la Mecca etc."

 

19-21 august 2005, Sighişoara. UDTR la Festivalul ProEtnica

Sighişoara, una dintre puţinele cetăţi medievale din S-E Europei şi singura de acest gen din România, a fost gazda celei de-a V-a ediţii a Festivalului ProEtnica, ce a reunit 21 de comunităţi etnice din România. În cele trei zile ale festivalului, peste 760 de participanţi au evoluat pe scena din cetate şi scena din Piaţa Mănăstirii. Festivalul a debutat cu parada minorităţilor, unde fiecare minoritate şi-a prezentat portul popular cu mândrie. Anul acesta UDTR a fost reprezentată de formaţiile: Delikanlılar, Mehtap din Constanţa şi Tuna din Tulcea.

 

20 august 2005, Medgidia. Vizita ambasadosului Turciei, Ahmet Rıfat Ökçün

Ambasadorul a discutat cu câţiva membri ai filialei despre problemele comunităţii turce din Medgidia. A promis că va sprijini în continuare această filială şi va ajuta la dotarea ei cu televizoare, pentru 3 şcoli din Medgidia (Şcoala „Constantin Brâncuşi", Şcoala generală nr. 4 şi Şcoala generală nr. 7), şcoli cu un număr mare de elevi de etnie turcă.

 

25-28 august 2005, Sinaia. Seminar - Elaborarea manualelor şcolare în limbile minorităţilor naţionale

În perioada 25-28 august 2005, a avut loc la Sinaia seminarul „Modalităţi de elaborare a manualelor şcolare în limbile minorităţilor naţionale". Seminarul a fost organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice în parteneriat cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi a constituit o iniţiativă a Comisiei pentru Învăţamânt şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale. Necesitatea organizării acestui seminar a rezultat din discuţiile repetate pe tema asigurării manualelor şcolare pentru elevii care studiază în limbile materne, ştiut fiind faptul că după 1990, deficitul de manuale pentru acest tip de învăţământ nu şi-a găsit o rezolvare mulţumitoare. Din parrtea UDTR a participat la această acţiune, prof. Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de Învăţământ.

 

30 august 2005, Bucureşti. Zafer Bayram - sărbătorirea Zilei Victoriei Republicii Turcia

Cu prilejul Zilei Victoriei, la Bucureşti a avut loc, în organizarea ataşatului militar al Ambasadei Republicii Turcia, o manifestare de comemorare a eroilor turci. La acţiune au participat diplomaţi ai Ambasadei Turciei, în frunte cu dl. ambasador Ahmet Rifat Ökçün, ai Ambasadei Azerbaidjanului, în frunte cu dl. ambasador Eldar Hasanov, ai comunităţilor turcă şi tătară din România, ai oamenilor de afaceri turci din România etc. Participanţii au depus o coroană cu flori la mormintele eroilor turci, păstrând un moment de reculegere în memoria lor. Slujba religioasă a fost ţinută de dl. Azis Osman, imamul comuntăţii musulmane din Bucureşti. Din partea UDTR au participat la acţiune dl. Osman Fedbi, preşedinte, dl. Asan Murat, prim-vicepreşedinte, dl. Miktat Gârlan, preşedintele filialei Bucureşti, dl. Duran Ismail, preşedintele filialei Brăila, dl. Ervin Ibraim, redactor-şef al publicaţiei „Hakses".

 

7-8 septembrie 2005, Bucureşti. Lideri ai comunităţii turce din România s-au întâlnit cu Comisia de la Veneţia de pe lângă Consiliul Europei

Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat în perioada 7-8 septembrie 2005, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, o serie de întâlniri ale delegaţiei Comisiei Veneţia de pe lângă Consiliul Europei cu autorităţile competente române pentru consultări pe tema proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale. Lista subiectelor de discuţii a cuprins: originea proiectului de lege; aspecte juridice şi politice; poziţia proiectului de lege în ordinea juridică românească, definiţiile propuse pentru termenii „minoritate naţională" şi „persoane aparţinând minorităţilor naţionale"; egalitate şi nediscriminare, relaţia dintre Ordonanţa privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi prevederile proiectului de lege cu privire la egalitate, lupta împotriva discriminării, precum şi la interzicerea urii rasiale (articolele 6, 7, 8 si 12); libertatea de circulaţie şi cooperarea transfrontaliera; folosirea limbilor minoritare; protecţia juridică a drepturilor specificate în proiectul de lege; organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale; autonomia culturală. Din partea UDTR au participat la această acţiune dl. Fedbi Osman, preşedinte şi dl. Murat Asan, prim-vicepreşedinte.

 

6-9 septembrie 2005, Constanţa. Simpozion - Mărturii ale culturii turce pe pământul României

În perioada 6-9 septembrie 2005, la Constanţa, a avut loc simpozionul „Mărturii ale culturii turce pe pământul României". Manifestarea culturală a avut loc cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România reprezentat de dl. Cenan Bolat şi de prof. dr. Irfan Unver Nastrattinoglu de la Institutul de Cercetări Folclorice din Turcia. Simpozionul a reunit 31 de cercetători, turcologi, profesori din Turcia şi 15 reprezentanţi ai minorităţilor turcă şi tătară din România. Lucrările s-au referit la istoria, cultura şi tradiţiile turcilor din România.

 

7-9 septembrie 2005, Constanţa. Consfătuirea cadrelor didactice de limbă, literatură turcă şi religie islamică

Comisia de învăţământ a UDTR, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţeam Constanţa şi MEC, în persoana d-nei inspector Ali Leman, au organizat în perioada 7-9 septembrie 2005, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Medgidia, Consfătuirea Cadrelor Didactice de Limbă şi literatură turcă şi Religie islamică. Programul consfătuirilor a fost următorul: 7 septembrie - consfătuirea cadrelor didactice din Turcia, care predau la Colegiul Naţional „Kemal Ataturk" din Medgidia, cu prelucrarea legislaţiei şcolare din România, a programelor şcolare; 8 septembrie - consfătuirea cadrelor didactice de Limba şi literatura turcă din România; 9 septembrie - consfătuirea cadrelor didactice de religie islamică.

 

15 septembrie 2005, Constanţa. Alegerea unui nou muftiu în persoana lui Murat Yusuf

Luna septembrie 2005 a fost o lună importantă pentru comunitatea musulmană din România. În această lună, la numai 28 de ani, fost ales un nou muftiu ce va fi figura la loc de cinste în istoria musulmană. Pentru această funcţie au candidat cinci persoane: fostul muftiu Bagâş Şahinghirai, Osman Negeat (muftiu în perioada 1995-2000), Resul Marem, Halil Ismet şi Iusuf Murat, consilierul pe probleme de culte al muftiatului. Noul muftiu a obţinut această funcţie cu 19 voturi din totalul de 25. Murat Yusuf a afirmat că unul dintre principalele sale obiective va fi atragerea enoriaşilor tineri şi educarea lor din punct de vedere religios. Noul muftiu are 28 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Teologie din Samsun din Turcia, promoţia 2000. În 2003 şi-a luat masteratul în teologie la Universitatea Valahia, specializarea Misiune Pastorală, iar în prezent este doctorand în Drept Canonic la Universitatea „Ovidius" Constanţa.

 

18 septembrie 2005, Constanţa. Lansare de CD-uri ale corului turc Mehtap

La Constanţa a avut loc lansarea CD-ului corului Mehtap, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman". La iniţiativa doamnei Accoiun Durie, în anul 2001 a luat fiinţă acest cor. Dorinţa lor a fost aceea de a reîmprospăta cântecele vechi tradiţionale rumeli-anatoliene şi locale, răspândite în Dobrogea.

 

20 septembrie 2005, Constanţa. Alegeri la Comisia de femei UDTR

Sâmbătă, 20 septembrie 2005, la Casa Armatei din Constanţa au avut loc alegeri pentru formarea Comisiei de femei din cadrul UDTR. Fiecare filială şi-a delegat participantele la această şedinţă de alegeri. Lucrările au fost prezidate de dl. preşedinte Osman Fetbi. În urma alegerilor prin vot deschis, în cadrul comisiei de femei a UDTR au fost desemnate 8 membre, după cum urmează: preşedintă Aisel Arif din Constanţa, vicepreşedintă Şirin Tayrol din Tulcea, secretar Amet Melek din Constanţa. Între membrele acestei comisii au fost alese doamnele: Mustafa Iurfet din Brăila, Memet Neşe din Kobadin, Ali Necivan din Constanţa, Mustafa Meran din Bucureşti şi Reihan Ismail din Mangalia. Noua preşedintă a Comisiei de femei, d-na Aisel Arif, este absolventă a Universităţii „Ovidius", cu o bogată activitate în cadrul UDTR; a fost preşedintă a organizaţiei de tineret Atatürk, fondatoarea formaţiilor Delikanlilar şi Fidanlar, a prezentat emisiunea de limbă turcă din cadrul radioului Constanţa şi a fost una din fondatoarele revistei Genci Nesil.

 

24 septembrie 2005, Constanţa. Anticipatele parlamentare înfierbântă liderii comunităţii turce - ecouri în presa locală

În pragul alegerilor anticipate, ziarul Cuget Liber de Constanţa din data de 24 septembrie 2005 face o analiză a condidaţilor comunităţii turce din Dobrogea, din care redăm un fragment, cu prezentare integrală în Arhivă: „Candidatura lui Sabit Danîş a înteţit lupta pentru voturile etnicilor turci şi tătari în pragul alegerilor anticipate. Pe fondul discuţiilor despre Parlamentul unicameral şi despre alegerile anticipate, unii lideri ai comunităţii turce au început mari pregătiri de campanie electorală. Uniunea Democrată a Turcilor din România a fost ţinta mai multor oameni de afaceri naturalizaţi în România. Membru al Partidului România Mare şi preşedintele Asociaţiei Etnicilor Turci, dl. Sabit Danîş a luat cunoştinţă de pregătirile lui Vadim Tudor pentru alegeri anticipate şi se pregăteşte la rândul său de un eventual scrutin. Oponentul lui Sabit Danîş, dl. Metin Cerchez, şeful Asociaţiei Turco-Musulmane din România, pare că stă în expectativă. Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, dl. Osman Fetbi, spune că, în principiu, uniunea va merge tot pe mâna actualului deputat, Ibram Iusein, dar nu se ştie cum se va manifesta votul membrilor în situaţia alegerilor anticipate, dacă mai apar şi alte candidaturi".

 

27 septembrie 2005, Bucureşti. Conferinţa internaţională - Ziua Europeană a Limbilor în România

Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi Biroul de Informare al Consiliului Europei din Bucureşti au organizat în ziua de 27 septembrie 2005, la Palatul Parlamentului, conferinţa internaţională cu tema „Ziua Europeană a Limbilor în România", eveniment care a avut un dublu obiectiv: pe de o parte marcarea zilei de 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor, iar pe de altă parte lansarea spre dezbatere publică a proiectului legii de ratificare a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

 

28-29 septembrie 2005, Turcia. Vizită oficială a preşedintelui României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită oficială de două zile în Republica Turcia. Din delegaţia oficială au făcut parte ministrul de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, consilierii prezidenţiali Theodor Stolojan, Adriana Săftoiu şi consilierii de stat Anca Ilinoiu şi Elena Udrea.

 

30 septembrie 2005, Medgidia. Schimburi internaţionale România - Turcia

Vineri, 30 septembrie 2005, o delegaţie din Yalova - Turcia, oraş înfrăţit cu Medgidia din anul 2001, s-a aflat pentru câteva ore la Medgidia. Delegaţia a fost condusă de prefectul regiunii Yalova şi compusă dintr-un grup de oameni de afaceri din zonă. Discuţiile purtate cu oficialităţile locale au urmărit dezvoltarea relaţiilor de înfrăţire dintre Medgidia si Yalova, prin stabilirea cât mai multor contacte, în special în domeniul economic. În cadrul aceleiaşi vizite, delegaţia a mai vizitat Colegiul Naţional „Kemal Ataturk" şi s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii turce şi tătare din localitate. În acelaşi timp, luni, 3 octombrie 2005, un grup alcătuit din cei mai buni elevi ai şcolilor generale şi ai liceelor din Medgidia a plecat la Yalova într-un schimb de experienţă. Vizita se înscrie în cadrul unui program ce urmăreşte dezvoltarea relaţiilor de parteneriat între tinerii celor două oraşe şi realizarea unor proiecte comune benefice ambelor comunităţi.

 

14-15 octombrie 2005, Bucureşti. Simpozion - Diversitatea etnică şi integrarea europeană

În perioada 14-15 octombrie 2005, la Bucureşti s-a desfăşurat un important simpozion cu tema „Diversitatea etnică şi integrarea europeană" organizat de Uniunea Democrată Turcă în parteneriat cu Academia Română - Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Asociaţia Italienilor din România şi Guvernul României - Departamentul Relaţii Interetnice. Deschiderea lucrărilor a avut loc la Biblioteca Academiei - Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu. În cuvântul de deschidere, dr. Mictat Ahmet Gârlan a accentuat faptul că în România circulă un nou concept de „integrare europeană" în care se pune accent şi pe afirmarea minorităţilor naţionale. Din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Direcţia generală - Învăţământ în limbile minorităţilor, a vorbit d-na Ali Leman, care a pus problema manualelor şcolare ale minorităţilor, ştiindu-se că manualul şcolar defineşte cultura pedagogică a unui popor. Deoarece şi manualul pentru minorităţi este oglinda activităţii de predare-învăţare, acesta nu trebuie să aibă conţinut discriminativ. Manualele şcolare pentru minorităţi trebuie să fie concepute pentru toate categoriile de elevi, pentru toate tipurile de inteligenţă şi să faciliteze însuşirea limbii materne Din partea filialei UDTR Bucureşti, profesorul Abdula Kerim a prezentat lucrarea „Din istoria reglementărilor internaţionale privind drepturile colective şi individuale din domeniul minorităţilor". Tot din partea filialei UDTR Bucureşti, d-ra Leila Cârciumaru a prezentat comunicarea „Turcii din România, istorie şi prezent". Mustafa Uzeir şi Ayşe Gârlan au prezentat referatul „Ada Kaleh, un paradis pierdut", iar Urfet Abley, un referat cu titlul: „In memoriam - Memet Ablay, destinul unui intelectual în România comunistă".

 

15 octombrie 2005, Constanţa. Un medalion al poetei Emel Emin

Cea mai valoroasă poetă a turcilor dobrogeni şi-a lansat cel de-al şaselea volum de versuri, intitulat „Güz Manzaraları/Peisaje de toamnă", într-un cadru festiv la Biblioteca Academiei - Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu. Emel Emin are multiple cercetări în domeniul literaturii turce. A participat cu comunicări la diferite simpozioane în ţară şi peste hotare (Turcia, Cipru). Poeziile ei sunt publicate în revistele Renkler, Hakses, Karadeniz, Bay (Kosovo), Bulgaria, Azerbaidjan, Cipru (Turnalar) şi nu în ultimul rând Turcia. A editat următoarele cărţi: „Umut/Speranţa" care a fost un debut editorial din anul 1995 în Turcia; apoi „Arzu/Dorinţa" în 1997; „Hanimeli/Caprifoi" în 2003; „Hayat Koşusu/Alergând prind viaţă" în 2003; „Sevgili Çocuklara/Pentru dragi copii" în 2003; „Metodica predării limbii turce în România" apărută în 2003. Este membră a „Societăţii de Lingvistică Turcă" a „Uniunii Scriitorilor din România", a „Societăţii Scriitorilor din Cipru-Europa". Cartea „Güz Manzaraları/Peisaje de toamnă" evocă femeia din secolul XX-XXI ca membră a societăţii în care luptă pentru existenţă, femeia în familie, cât şi femeia care caută iubirea şi admiră frumosul.

 

20 octombrie 2005, Bucureşti. Cină de Iftar organizată de ziarul „Zaman/Timpul"

Aflată la cea de-a treia ediţie, cina festivă de Iftar „Prietenie şi dialog", organizată în seara de miercuri, 19 octombrie 2005, de cotidianul turc Zaman, a prilejuit o semnificativă manifestare a spiritului de toleranţă şi de încredere între persoane de confesiuni diferite. Desfăşurată la hotelul Marriott din Bucureşti, cina a debutat cu o rugăciune rostită de cele patru confesiuni monoteiste: creştin-ortodoxă, catolică, ebraică şi islamică, urmată de o prezentare a publicaţiei „Zaman/Timpul", unul dintre cele mai importante ziare turceşti, cu un tiraj de circa 400.000 de exemplare, tipărit în 13 ţări, 14 limbi şi difuzat în 26 de ţări, inclusiv România. La manifestare au fost prezenţi membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ziarişti, oameni de cultură şi un numeros public.

 

22 octombrie 2005, Medgidia. Şedinţa de lucru UDTR pe teme de învăţământ

În data de 22 octombrie 2005, la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, a avut loc şedinţa de lucru cu temele: programele şcolare de Limba şi literatura turcă şi religie islamică; manualele şcolare de Limba şi literatura turcă. Şedinţa a fost condusă de d-na inspector Leman Ali din cadrul M.E.C., Departamentul Învăţământ pentru Minorităţi. La şedinţă au participat d-na Ulgean Ene, inspector I.S.J. Constanţa, dl. Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de învăţământ a UDTR, dl. Iusuf Murat, muftiul Cultului Musluman din România, dl. Chengiali Erdin, director Colegiul Naţional „Kemal Atatürk", dl. Aksit Tahsin, director adj. al Colegiului Naţional „ Kemal Atatürk", profesorii de limba turcă şi religie islamică din cadrul Colegiului „Kemal Atatürk" din Medgidia şi metodiştii voluntari Vildan Bormambet, Abduraman Ikbal, Seidali Feidan, Iomer Subihan.

 

23 octombrie 2005, Constanţa. Ajutoare umanitare acordate la iniţiativa UDTR Constanţa în urma inundaţiilor din numeroase localităţi ale ţării

În luna octombrie 2005, în urma dezastrelor produse de inundaţii în numeroase localităţi din ţară, la solicitarea Uniunii Democrate Turce din România, personal a d-lui preşedinte Osman Fedbi şi a d-lui Ibram Iusein, deputat UDTR, mai multe asociaţii, fundaţii şi instituţii din ţară, precum Fundaţia Taiba, Fundaţia Tuna, Fundaţia Avrasya, TÜYAB, TIAD, Ambasada Turciei, Consulatul Turciei, au sărit în întrajutorarea semenilor aflaţi în suferinţă. Ajutorul a constat în produse alimentare, îmbrăcăminte, articole de uz casnic, mobilier, materiale de construcţii şi diverse alte obiecte utile în gospodărie.

 

24-30 octombrie 2005, Medgidia. La sărbătoarea Panairului din Zilele Medgidiei

În perioada 24-30 octombrie 2005, cu ocazia sărbătorilor sub egida „Zilele Medgidiei", prin Primăria Medgidia şi Uniunea Democrată Turcă Filiala Medgidia s-au organizat o serie de activităţi culturale şi artistice. Primăria Medgidia, sub conducerea d-lui primar Dumitru Moinescu, a organizat „Panairul Medgidiei", un târg tradiţional în această zonă de comerţ şi distracţie, desfăşurat în zona stadionului din localitate, cu standuri pentru degustare de produse ale comunităţilor turceşti, macedoneşti şi greceşti din Medgidia, la care s-au adăugat formaţiuni de dansuri şi muzică populară.

 

15-18 noiembrie 2005, Constanţa, Mangalia. Vizita în România al lui Bülent Arınç, preşedintele Parlamentului Turciei. Întâlnire cu liderii comunităţii turce din România

După întâlnirile oficiale, dl. Bülent Arınç a vizitat geamia din Medgidia, unde a fost întâmpinat de reprezentanţii celor două uniuni: Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. De asemenea, tot în Medgidia, au vizitat Colegiul Naţional „Kemal Atatürk", unde a avut discuţii cu directorii liceului. În seara aceleiaşi zile a avut loc o manifestare artistică organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, în colaborare cu cele două Uniuni. La acest spectacol au evoluat ansamblurile reprezentative ale comunităţilor turcă şi tătară din Dobrogea. În ultima zi, după întâlnirea cu dl. Murat Yusuf, Muftiul cultului musulman din România, şi după vizita la geamia Hunkiar din Constanţa, coloana oficială a plecat spre Mangalia, unde au vizitat geamia Esmahan Sultan.

 

13-20 noiembrie 2005, Istanbul. Congresul Tinerilor din Lumea Turcă

În perioada 13-20 noiembrie 2005, a avut loc la Istanbul în Turcia, cel de-al XII-lea Congres al Tinerilor din Lumea Turcă. La acest important eveniment au participat peste 200 de delegaţi veniţi din toată lumea turcă. Din partea Uniunii Democrate Turce din România, la acest congres au participat Feridan Suliman, preşedinta Comisiei de Tineret, Nilgun Asan, redactor-şef al publicaţiei „Genc Nesil", Emghil Hasan, Sibel Karasar, Sureia Şakir, secretar general UDTR, şi Ervin Ibraim, redactor-şef al publicaţiei „Hakses". Cele 7 zile ale Congresului au cuprins lucrările comisiilor de specialitate, ale diverselor asociaţii şi organizaţii din cadrul Uniunea Mondială a Tinerilor din Lumea Turcă - DTGB, dar şi excursii în centrele istorice şi culturale ale Istanbulului, ale oraşului Bursa, precum şi vizionarea meciului de fotbal Turcia-Elveţia din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal.

 

1 decembrie 2005, Constanţa. Uniunea Democrată Turcă la Ziua Naţională a României

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, pe data de 1 decembrie 2005, a avut loc la Constanţa un ceremonial de depunere de coroane la mormintele eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial în lupta de reîntregire naţională. La ceremonialul care a avut loc la Cimitirul Central din Constanţa au participat reprezentanţi ai diverselor instituţii locale, dar şi organizaţii ale minorităţilor naţionale. Au participat la această ceremonie din partea UDTR Osman Fedbi - preşedinte, Asan Murat - prim-vicepreşedinte, Sureia Şachir - secretar general, Ibram Iusein, deputat UDTR, Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de Învăţământ, Melek Osman, şefa de cabinet a deputatului UDTR.

 

3 decembrie 2005, Medgidia. Reînnoirea Protocolului România - Turcia de funcţionare a Colegiului Naţional „Kemal Atatürk"

În data de 3 decembrie 2005, la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia a avut loc şedinţa privitoare la reînnoirea Protocolului de funcţionare a Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia. La şedinţă au participat Haluk Ağca, consul general al Republicii Turcia la Constanţa, Murat Başar, viceconsul al Republicii Turcia la Constanţa, Ahmet Erdem, ataşatul pe probleme de religie şi cult din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia, Akşit Tahsin, dir. adj. al Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, Erdin Chengiali, directorul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, Leman Ali, inspector geneneral în Ministerul Învăţământului şi Cercetării din România, Ulgean Ene, metodist la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de învăţământ UDTR, Vildan Bormambet, vicepreşedinta Comisiei de învăţământ UDTR, Agiacai Saladin, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România - UDTTMR, Zulfie Seidali, preşedinta Comisia de învăţământ UDTTMR, şi Ablachim Onder, consilier pe probleme de cult din cadrul Muftiatului Cultului Musluman din România. În cadrul celor 6 ore de discuţii s-au propus 20 de articole şi, ca noutate, începând din anul şcolar 2006-2007, în cadrul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, pentru liceu se vor introduce secţiile de matematică-informatică şi contabilitate. Totodată, se va înfiinţa grupa pregătitoare care va funcţiona în cadrul liceului. Tot ca o noutate s-a propus ca în cadrul Comisiei de evaluare a Colegiului să facă parte şi câte un reprezentant al Uniunii De