Minoritatea turcă 2009

 

13 ianuarie 2009, Istanbul. Prof. dr. Agiemin Baubec de la Universitatea Bucureşti premiat pentru promovarea limbii turce

Fundaţia de Dezvoltare a Culturii Turce a organizat la Istanbul, în incinta Teatrului „Muammer Karaca", gala de decernare a „Premiilor de Onoare pentru Promovarea Limbii Turce", aflată la cea de-a patra ediţie. Premiul de onoare pentru promovarea limbii turce i-a fost oferit turcologului Agiemin Baubec din Bucureşti, datorită aportului substanţial adus de ani de zile la dezvoltarea limbii turce în spaţiul românesc. Ediţia din acest an a premiilor acordate cu precădere oamenilor de ştiinţa din lumea turcică a coincis cu celebrarea a 1000 de ani de la naşterea lui Kaşgarli Mahmud, autorul primului dicţionar şi al primei enciclopedii în limba turcă.

 

15 ianuarie 2009, Constanţa. Interviu cu scriitoarea şi poeta turcă Fatma Sadâc

Poeta Fatma Sadâc este o veche colaboratoare a revistei Hakses. Scriitoarea s-a născut la 29 august 1950 în comuna Băneasa, jud. Constanţa. Debutează în anul 1965 cu poezii în ziarul „Dobrogea nouă". După aceea începe să publice în reviste din ţară: „Tecuciul literar artistic", „Luceafărul", „Tomis", „Flacăra", „Renkler". De asemenea, a mai publicat şi în Turcia, în diferite ziare şi reviste cum ar fi: „Aykırısanat", „Kıbatek", „Turnalar", „Ozden". Debutul editorial are loc în anul 1988 cu volumul de poezii „Cântec pentru surâsul păpădiei", urmat de „Oyun ışığı altında" („Volum de poezii"). A treia carte scrisă se numeşte „Yol" (basme). În acelaşi timp a publicat şi traduceri din limba turcă în limba română, cum ar fi „Izbânzile unui copil" (roman pentru copii) de scriitorul turc Rıza Yetim. În perioada 2000-2007 a locuit în Turcia, unde a colaborat la diferite reviste literare. Figurează în manuale şcolare de gimnaziu din România. Creaţia sa se studiază, de asemenea, la facultăţile de litere, la capitolul „Literatură balcanică". În luna decembrie 2008, ca scriitoare, Fatma Sadâc a publicat trei cărţi finanţate de Uniunea Democrată Turcă din România - două în lb. română şi una în lb. turcă: „Răsfăţica" (povestiri şi basme), „Coaja pergamentului" (poezii), „Arkadaşlık ve sevgi bağları", care este un roman pentru copii. Exceptând „Coaja pergamentului", cele două volume de poezii reliefează universul copilăriei din cele două ţări, România şi Turcia.

 

16 ianuarie 2009, Constanţa. Un Aşure la UDTR

În data de 16 ianuarie 2009, la sediul central al Uniunii Democrate Turce din România s-a sărbătorit Ziua Aşure. După cum se ştie, Aşure se sărbătoreşte în fiecare an de către turcii de pretutindeni, începând cu a zecea zi din prima lună a calendarului islamic. Tradiţia spune că turcoaicele trebuie să pregătească desertul aşure, pentru a-l împărţi rudelor şi vecinilor. Desertul este realizat din minim 7 ingrediente dintre care nu lipsesc năutul, porumbul, caisele uscate, smochinele, alunele, apa de trandafiri şi stafidele.

 

23 ianuarie 2009, Bucureşti. Reuniunea Asociaţiei Femeilor de Afaceri România-Turcia

La data de 23 ianuarie 2009, a avut loc în Bucureşti, la sediul Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie România-Azerbaidjan (CBCIRA), o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Femeilor de Afaceri România-Turcia, având ca scop principal dezvoltarea relaţiilor bilaterale între cele două asociaţii. La întâlnire au participat Alev Balgi Curpedin, preşedinte CBCIRA,  Ruslan Valadov, prim-vicepreşedinte, Elsan Bagirov, directorul executiv, Asgar Dunyamaliyev, secretar general, Irina Rahmanov, membră CBCIRA şi reprezentantă a firmei Elami Consulting, iar din partea Asociaţia Femeilor de Afaceri România-Turcia au participat Birgul Senyuva, preşedinta asociaţiei, Liliana Deac din partea Agenţiei Regionale de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Ingi Abdula, expert contabil la firma ING Accounting, Florica Vasilache, director comercial, alţi invitaţi. Birgul Senyuva a vorbit despre proiectele pe care le vor desfăşura în viitor, proiecte concentrate pe latura socială. În aceleaşi timp a arătat intenţia sa de a organiza în anul 2009 un eveniment denumit Seară de Prietenie, împreună cu CBCIRA.

 

30 ianuarie-2 februarie 2009, Medgidia. Olimpiada de Limbă şi literatură turcă - faza naţională

În perioada 30.01-02.02 2009, la Colegiul Naţional „Mustafa Kemal Ataturk" s-a desfăşurat Olimpiada Naţională de Limba şi literatura turcă - faza naţională. Ca în fiecare an, şi anul acesta Uniunea Democrată Turcă a fost alături de organizatorii olimpiadei, asigurând transportul elevilor în excursiile desfăşurate, bineînţeles cu premii pentru elevi şi pentru cadrele didactice, dar şi cu cele necesare (rechizite, protocol) organizării acestui eveniment. La deschiderea festivităţii şi la premiere au fost prezenţi: Marian Sârbu - inspector şcolar general I.S.J. Constanţa, d-na Polikov - inspector M.E.C.I., Osman Orhan - inspector M.E.C.I., Haluk Ağca - consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Marian Iordache - primarul municipiului Medgidia, Iusuf Murat - muftiul Cultului Musulman din România, Osman Fedbi - preşedinte Uniunii Democrate Turce şi Amet Varol - preşedinte Uniunii Democrate Tătare, Ibraim Ervin - secretar general UDTR şi Mariana Arsene - director A.D.P. Medgidia, profesori, elevi şi părinţi. Olimpicii au fost premiaţi de către Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi de către Marian Iordache - primarul municipiului Medgidia, care a oferit un premiu special - „Celui mai tânăr participant". La olimpiadă au participat din judeţul Constanţa 42 de elevi şi din judeţul Tulcea 2 elevi, participanţii provenind din clasele VII-XII.

 

1 februarie 2009, Techirghiol. Un Aşure la filiala UDTR

Sărbătoarea de Aşure a fost marcată şi de către filiala Techirghiol prin Comisia de femei, astfel încât pe data de 1 februarie 2009 a avut loc sărbătoarea Aşure. Activitatea a fost sprijinită de consilier Florea Constantin, preşedintele filialei Techirghiol, Asan Nazmi şi preşedinta Comisiei de femei, d-na Seriha Menseit. Au participat peste 50 de doamne de etnie turcă. Filiala Mangalia a fost invitata de onoare a acestei activităţi. Din partea Uniunii Democrate Turce din România au participat vicepreşedinta Comisiei de femei, Accoium Durie, secretara Comisiei, Fizula Cadrie, şi alte membre ale Comisiei. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a fost reprezentată de filialele Agigea şi Eforie Nord.

 

5 februarie 2009, Medgidia. Oaspeţi turci din Gemlik-Turcia în vizită la filiala UDTR

La începutul lunii februarie, o delegaţie de cadre didactice din Gemlik a fost primită de preşedintele UDTR, Osman Fedbi, şi de secretarul general Ervin Ibraim. Cele nouă cadre didactice din Turcia au venit în România în urma invitaţiei primite din partea conducerii Şcolii „Lucian Grigorescu" din Medgidia. Discuţiile purtate la sediul UDTR s-au axat în principal pe probleme legate de performanţele educaţionale ale cadrelor didactice din Turcia, comparativ cu cele care predau limba turcă în România. Liderii UDTR le-au prezentat oaspeţilor informaţii despre comunitatea turcă din România şi despre progresele pe care le fac an de an elevii de etnie turcă în studiul limbii materne, despre performanţele acestora la olimpiadele de limba turcă. Şefa Comisiei de învăţământ din cadrul UDTR, Vildan Bormambet, profesor în cadrul Şcolii Generale „Lucian Grigorescu" a declarat: „Vizita celor 9 profesori din Turcia a pus bazele unui parteneriat între cele două instituţii de învăţământ în cadrul căruia se vor derula proiecte educaţionale în care vor fi implicaţi atât elevii, cât şi profesorii acestora. I-am invitat pe profesorii turci cu prilejul Zilelor Şcolii „Lucian Grigorescu" din Medgidia, unde au asistat la acţiunile cu caracter cultural, organizate cu ocazia acestui eveniment." Delegaţia din Turcia a mai vizitat Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia şi Grădiniţa Bilingvă Româno-Turcă din Constanţa.

 

18 februarie 2009, Constanţa. O declaraţie a lui Aidun Curt-Mola, consilier superior DRI

În 2008, proiectele derulate de Departamentul pentru Relaţii Interetnice s-au axat în principal pe dialog intercultural, vizând domenii precum învăţământul, cercetarea sociologică ori lingvistică, religie şi cultură, direcţii în care se vor concretiza acţiunile organizate de minorităţile naţionale şi în 2009. În cadrul Biroului Teritorial Constanţa, sub egida 2008 - Anului Dialogului Intercultural s-a desfăşurat anul trecut etapa zonală a programului naţional Caravana Diversităţii, a fost organizat un Curs de Jurnalism pentru redactorii din presa minorităţilor în colaborare cu Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii „Ovidius", s-a derulat Festivalul „Şcoala Ardeleană versus Şcoala Dobrogeană". Departamentul pentru Relaţii Interetnice a finanţat şi programe valoroase aparţinând unor ONG-uri şi astfel a fost realizat Ghidul Diversităţii Etnice al Municipiului Tulcea de către Asociaţia Centrul European pentru Diversitate şi filmul documentar EU ETNICA produs de Asociaţia Cultura Plus. Într-un dialog purtat cu consilierul superior Aidun Curt-Mola, acesta a declarat referitor la priorităţile DRI pe 2009: „Prioritatea majoră este bugetul, deoarece multe organizaţii au în proiect investiţii pentru buna funcţionare. De aceşti bani este legată în primul rând continuarea învăţământului în limba maternă şi, bineînţeles, păstrarea, afirmarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a minorităţilor naţionale". În ceea ce priveşte modelele europene privind multiculturalitatea, România se află printre ţările în care minorităţile naţionale se bucură de cele mai multe drepturi şi libertăţi. Referitor la acest aspect, consilierul superior Aidun Curt-Mola este de părere că „suntem mai evoluaţi decât multe alte ţări, la nivelul de bază, al individului şi prin faptul că noi menţinem multiculturalitatea din bunăvoinţă, din tradiţie şi sinceritate, că aşa am crescut şi am văzut la părinţi, nu pentru că aşa o spun legile şi regulile impuse de societate. E mare diferenţă între un lucru pe care îl faci forţat şi unul făcut cu plăcere [...] Politica europeană este îndreptată în sensul păstrării cât mai autentice a specificului fiecărei minorităţi etnice, chiar şi a grupurilor etnice; un exemplu este şi Carta limbilor, ratificată şi de noi, şi care se referă la limbi minoritare şi regionale chiar şi ale grupurilor etnice. În general, orice comunitate minoritară este lent, dar sigur supusă fenomenului de asimilare. Din păcate, acest lucru este valabil şi pentru comunităţile etnice, dar stă în puterea reprezentanţilor lor să încetinească la maxim acest proces."

 

15 martie 2009, Ankara. Participarea Uniunii Democrate Turce din România la Primul Congres al Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din Europa şi Asia

La mijlocul lunii martie s-a desfăşurat la Ankara primul Congres al Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din Europa şi Asia (A.E.F.). Congresul a reunit cadre didactice din Turcia, Macedonia, Azerbaidjan, Kosovo, Ucraina, Irak şi Afganistan, într-o primă întâlnire oficială după înfiinţarea federaţiei în august anul trecut. România a fost reprezentată de Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ din cadrul Uniunii Democrate Turce din România şi de Zulfie Seidali din partea Uniunii Tătare. În cuvântul de deschidere, Vildan Bormambet a prezentat mesajul de salut al preşedintelui Uniunii Democrate Turce, Osman Fedbi, şi a vorbit despre rezultatele excepţionale obţinute de elevii care studiază limba maternă la faza naţională a Olimpiadei de Limba Turcă, desfăşurate la Medgidia, la sfârşitul lunii februarie. În cadrul lucrărilor congresului s-au adus modificări la statut şi s-a ales comitetul director al federaţiei. Vildan Bormambet a fost aleasă membru cu drepturi depline în cadrul comitetului director ce-l are ca preşedinte pe Şuayip Özcan. În cadrul federaţiei au fost primiţi noi membri, reprezentanţi ai cadrelor didactice din Crimeea-Ucraina, Irak şi Afganistan. Obiectivul principal al organizaţiei îl constituie derularea de proiecte comune în domeniul educaţiei şi cercetării, implicarea a cât mai mulţi elevi de etnie turcă în aceste proiecte, în scopul îmbunătăţirii performanţelor educaţionale. Comitetul director al Federaţiei a hotărât ca în acest an unul dintre proiecte să se desfăşoare în România, la Babadag, locul în care a trăit dervişul Sarı Saltuk Baba. Personalitatea lui Sarı Saltuk Baba a stârnit interesul membrilor A.E.F., care au fost de acord în unanimitate cu propunerea doamnei Vildan Bormambet ca primul proiect al organizaţiei să se desfăşoare în România. Tot în acest an, în luna octombrie, cadrele didactice membre ale A.E.F. se vor întâlni în luna octombrie în Macedonia.

 

18 martie 2009, Brăila. Comemorarea eroilor turci

Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, şi secretarul general Ervin Ibraim au participat miercuri, 18 martie 2009, la manifestările organizate de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, cu prilejul Zilei Eroilor. În fiecare an pe 18 martie în Turcia sunt comemoraţi eroii turci care şi-au jertfit viaţa în ţară sau în afara graniţelor ei. În Cimitirul Eroilor Turci din Brăila există 12 morminte în care sălăşuiesc osemintele soldaţilor turci, în timp ce 754 de militari de aceeaşi naţionalitate au fost îngropaţi într-o groapă comună în timpul Primului Război Mondial. Liderii UDTR au depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor din Brăila şi au păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor turci căzuţi pe teritoriul României. Consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, a vorbit despre semnificaţia istorică a Zilei Eroilor Turci. La eveniment au participat şi oficialităţi locale, iar din partea Instituţiei Prefectului din Brăila a fost depusă o coroană de flori în memoria eroilor turci. La comemorare au mai participat: preşedinta Comisiei de cultură din cadrul UDTR, Serin Türkoğlu, preşedinta filialei UDTR Brăila, Zarife Zodilă, preşedinta filialei UDTR Galaţi, Gulten Abdula Nazare, preşedintele filialei UDTR Hârşova, Memet Reduan, precum şi muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf.

 

23 martie 2009, Constanţa. Situaţia financiară a Uniunii Democrate Turce din România

Monitorul Oficial din data de luni, 23 martie 2009, nr. 1707, anul 177 (XIX), partea a IV-a, publică situaţiile financiare anuale ale unor asociaţii şi fundaţii, printre care şi pe cea a Uniunii Democrate Turce din România. Datele publicate au la bază Raportul din anul 2008 al Consiliului de Conducere şi al Comisiilor de specialitate UDTR. În perioada supusă analizei, priorităţile de bază ale conducerii UDTR au fost: promovarea şi protecţia identităţii etnolingvistice, culturale, religioase, a tradiţiilor şi obiceiurilor, ocrotirea aşezămintelor de cult şi cultură proprii, sprijinirea învăţământului în limba maternă, cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei, protecţia socială a etnicilor turci nevoiaşi, unitatea etniei turce, întreţinerea relaţiilor de prietenie româno-turce, promovarea în ţară şi peste hotare a imaginii etnicilor turci. Anul 2008 a fost un an foarte greu, cu alegeri locale şi parlamentare. Rezultatele au fost destul de bune. La alegerile locale au obţinut un număr de 22-24 de consilieri, dintre care: un consilier judeţean, un consilier municipal la voturi. La alegerile parlamentare candidatul UDTR, Ibram Iusein, a obţinut un număr de 9.481 de voturi, cu 1.766 de voturi peste cele obţinute în anul 2004, respectiv 7.715.

 

2-22 aprilie 2009, Constanţa. Fregata turcă FATIH a sosit în Portul Constanţa

Grupul de Cooperare Navală din Marea Neagră Blackseafor a efectuat o escală în Portul Militar Constanţa. Flotila a fost compusă din nava de comandament Slavutich din Ucraina, corveta Smeli din Bulgaria, corveta Contraamiral Eustaţiu Sebastian din România, nava de debarcare a desantului AZOV din Federaţia Rusă şi fregata TCG - Fatih din Turcia. Activităţile Grupului Naval Blackseafor vor consta în exerciţii navale de luptă contra minelor, căutare şi salvare pe mare, asistenţă umanitară şi protecţia mediului. Programul escalei a cuprins şi întâlniri cu comandantul Flotei şi cu reprezentanţii autorităţilor locale. În perioada în care s-au aflat pe mare, navele au executat - printre altele - exerciţii de căutare şi salvare, de asistenţă umanitară şi de protecţia mediului. De asemenea, în programul Grupului Naval Blackseafor sunt incluse şi vizite în porturile Eregli (Turcia), Burgas (Bulgaria) şi Constanţa, în scopul de a întări încrederea şi buna înţelegere între statele participante, precum şi de a dezvolta cooperarea şi interoperabilitatea între forţele navale din bazinul Mării Negre. Uniunea Democrată Turcă din România a fost prezentă la eveniment prin participarea preşedintelui acesteia, domnul Osman Fedbi, a secretarului general Ervin Ibraim, a redactorilor postului de radio „Radio T" şi redactorilor revistei „Hakses". În cinstea sosirii fregatei consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, a organizat un cocteil la care au participat oficialităţi ale lumii constănţene şi conducerea Uniunii Democrate Turce din România.

 

3-5 aprilie 2009, Constanţa. Festivalul Primăvara Comunitară

Ajunsă la a VIII-a ediţie, „Primăvara Comunitară" a reunit în perioada 3-5 aprilie 2009 reprezentanţi ai mai multor comunităţi etnice din Dobrogea. Evenimentul, având ca organizator Uniunea Democrată Turcă din România, a pus accent atât pe promovarea obiceiurilor de primăvară, cât şi pe etalarea tradiţiilor în cadrul unui spectacol multietnic. La simpozionul care a debutat sâmbătă, 4 aprilie, au participat pe lângă turci, tătari, italieni, greci, ruşi-lipoveni, şi reprezentanţi ai comunităţii majoritare. După lucrările prezentate în cadrul simpozionului a avut loc o dublă lansare de carte. Ghiulten Abdula a adus în atenţia publicului lucrarea „Tradiţii şi obiceiuri de primăvară în lumea turcă: Nevruz şi Hîdîrlez", iar Fatma Sadâc şi-a lansat următoarele cărţi: „Răsfăţica", „Coaja pergamentului" şi „Arkadaşlık ve Sevgi Bağları". Simpozionul s-a bucurat de o participare numeroasă: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, consilierul superior al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Aidun Curt-Mola, muftiul cultului musulman din România, Iusuf Murat, deputatul UDTR Ibram Iusein, preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general UDTR, Ibraim Ervin.

 

20 aprilie 2009, Bucureşti. O aniversare la Academia Română a prof. univ. dr. Musa Geavit (1931-2010)

În aprilie 2009, profesorul universitar doctor în fizică nucleară Musa Geavit a fost numit membru corespondent al Academiei Romane. Musa Geavit [n. 23.12.1931 - d. 07. 07. 2010] s-a născut în comuna Ovidiu, jud. Constanţa, a terminat studiile elementare, gimnaziale şi liceale la Constanţa, după care din anul 1955 este absolvent al Facultăţii de Fizică - Universitatea Bucureşti. Din anul 1969 devine doctor în fizică cu o lucrare despre tehnica vidului ultraînalt. Din anul 1969 întreprinde cercetări fundamentale şi aplicative de fizica plasmei şi ţine cursuri în învăţământul superior, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei - Universitatea Bucureşti, la Universitatea „Ovidius" din Constanţa şi este profesor asociat al Universităţii „Osman Gâzi" din Eskişehir - Turcia. Între anii 1998-1999 este numit director general al Institutului de Fizică Atomică din Bucureşti. În îndelungata sa carieră ştiinţifică obţine numeroase premii naţionale şi internaţionale.

 

20-25 aprilie 2009, Turcia. 50 de elevi din Medgidia au plecat în excursie prin oraşe din Turcia

În perioada 20-25 aprilie 2009, 50 de elevi din patru şcoli din oraşul Medgidia au întreprins o excursie de studii în Turcia, în oraşele Istanbul, Bursa şi Gemlik. Astfel, elevii români, majoritatea de etnie turcă, de la Şcolile „Constantin Brâncuşi", „Lucian Grigorescu", „Mihail Sadoveanu" şi „Mircea Dragomirescu" au marcat împreună cu elevii de la Şcolile „Mahmut Çatalkaya", „Yaşar Edem", „Fikret Yusatlı", „Bahçeli Evler" Ziua Copilului din Republica Turcia, sărbătorită în fiecare an la 23 aprilie. În cadrul întrevederii au fost făcute propuneri de proiecte educaţionale care pot fi derulate în comun de elevii şi profesorii din România şi Turcia. Cu acest prilej a fost semnat de prof. Vildan Bormambet - preşedinta Comisiei de învăţământ din cadrul UDTR - acordul de înfrăţire şi protocolul de colaborare dintre Şcoala „Constantin Brâncuşi" din Medgidia şi „Sehit Öğretmen Mahmut Çatalkaya". Delegaţia din România a mai participat şi la emisiunea „Gecenin Rengi" produsă de OLAY TV, în cadrul căreia invitaţii au vorbit despre importanţa zilei de 23 aprilie şi despre necesitatea dezvoltării proiectelor de parteneriat educaţional cu şcolile din România. Din delegaţia română condusă de prof. Vildan Bormambet au făcut parte: prof. Zişan Sicu, Abduraman Mariana, Cristina Belu, Crişu Ion, directorul Casei de Cultură „I.N.Roman" din Medgidia şi Ene Dumitru, instructor de dansuri populare.

 

22-25 aprilie 2009, Tekirdag. Secuii din Sf. Gheorghe, într-un pelerinaj la Tekirdag în Turcia - ecouri în presa turcă din România

În cadrul relaţiilor culturale ungaro-turce, ziarul turc Zaman, cu apariţie şi în România, consemnează drumul unui grup de cca 30 de maghiari din Secuime care au vizitat timp de trei zile, în perioada 22-25 aprilie 2009, oraşul turcesc Tekirdag, aflat în partea europeană, la ţărmul Mării Marmara, în urma unei invitaţii lansate de o Asociaţie Turco-Tătară din această localitate. Perioada a coincis, şi nu întâmplător, cu sărbătorirea Zilei Copilului şi a Suveranităţii Naţionale a Turciei, la această manifestare luând parte atât gazdele, cât şi invitaţii din România, care au prezentat cu mult succes o suită de dansuri şi cântece populare secuieşti.

 

6 mai 2009, Techirghiol. Hîdîrellez - străveche tradiţie religioasă, sărbătorită la filiala UDTR

Sărbătoarea culturală folcloric-religioasă Hîdîrellez este una din marile sărbători tradiţionale ale turcilor dobrogeni, dar şi a turcilor din Balcani şi Anatolia. Anul acesta Fântâniţa a fost locul de întâlnire al filialelor Cobadin, Tuzla, Cumpăna şi Constanţa în cadrul unei sărbători câmpeneşti. S-au servit produse tradiţionale turceşti care se prepară cu prilejul acestei sărbători (ciorec, pide, cobete, curabie). Din partea conducerii UDTR au participat preşedintele Osman Fedbi şi preşedintele onorific Asan Murat. Activităţi similare au avut loc şi la Tulcea, unde deputatul UDTR, Ibram Iusein a participat la manifestările dedicate acestei zile. La filiala Techirghiol a Uniunii Democrate Turce din România a fost organizată de către preşedinta Comisiei de femei a filialei, Seriha Menseit, o activitate cu ocazia acestei zile. Au participat membre ale filialei, care au pregătit preparate culinare turceşti care au fost servite invitatelor.

 

10 mai 2009, Constanţa. Ziua Mamei din lumea turcă, sărbătorită de UDTR

Tradiţia sărbătoririi Zilei Mamei în lumea turcă s-a păstrat şi anul acesta, Comisia de femei a UDTR organizând în data de 10 mai 2009 un simpozion cu tema „Ziua mamei în lumea turcă". La activitate au participat soţia consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, d-na Derya Ağca, d-nele ataşat Nedime Yalçın şi Suna Avcı din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, membre ale filialelor UDTR (Mangalia, Medgidia, Valu lui Traian, Cobadin, Constanţa).

 

15 mai 2009, Medgidia. Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" sărbătoreşte 14 ani de existenţă

Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" a aniversat 14 ani de existenţă. Instituţia şi-a deschis porţile în 1995, în urma unui protocol semnat de guvernele României şi Turciei, eveniment la care au fost prezenţi preşedinţii Ion Iliescu şi Süleyman Demirel. Din 1995 şi până astăzi Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" a pregătit mai multe promoţii de absolvenţi, oferindu-le posibilitatea perfecţionării cunoştinţelor de limba turcă şi aprofundarea religiei islamice. În prezent, în cadrul colegiului funcţionează 16 clase, iar începând din anul şcolar 2009-2010 li se vor mai alătura încă 5. Elevii Colegiului studiază limba turcă şi religia musulmană cu cadre didactice din Republica Turcia. La „Ziua Colegiului" a participat şi primul director al instituţiei de învăţământ, Şaip Meneveli, consulul general al Republicii Turcia, Haluk Ağca, muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, precum şi o delegaţie a comunităţii turce din Bulgaria.

 

16 mai 2009, Hârşova. Filiala UDTR a organizat SimpozionulHârşova - străveche cetate otomană"

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat pe 16 mai 2009 o serie de manifestări culturale sub egida: „Hârşova - străveche cetate otomană". Proiectul a fost structurat pe mai multe componente îmbinând cunoaşterea evenimentelor istorice cu valorificarea tradiţiilor comunităţii turce de la Hârşova. Aflată deja la cea de a IV-a ediţie, manifestarea a fost organizată de filiala Hârşova a UDTR în parteneriat cu Muzeul Carsium din localitate. Evenimentul a debutat cu simpozionul cu tema „Pietre funerare, tradiţii şi semnificaţii religioase" şi a continuat cu vizitarea cetăţii Hârşova şi a necropolei otomane, monument istoric de importanţă naţională şi europeană. La final, a fost conturat „Programul de măsuri privind conservarea şi valorificarea monumentelor otomane de la Hârşova". La lucrările simpozionului au participat: preşedintele UDTR, dl. Osman Fedbi, deputatul Iusein Ibram, muftiul cultului musulman din România, Iusuf Murat, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Agca, precum şi oficialităţi locale. Preşedintele UDTR, Osman Fedbi, a declarat: „Istoria comunităţii musulmane din Hârşova este una dintre cele mai vechi şi mai interesante, datând de peste 600 de ani. Este important pentru noi ca şi comunitate etnică să facem cunoscut adevărul istoric despre existenţa noastră pe aceste meleaguri".

 

17 mai 2009, Ghindăreşti. Uniunea Democrată Turcă a participat la inaugurarea sediului filialei Comunităţii Ruşilor Lipoveni

Comunitatea ruşilor-lipoveni din România, filiala Ghindăreşti, a serbat în data de 17 mai 2009 inaugurarea oficială a sediului în care îşi desfăşoară activitatea. La acest eveniment a participat ansamblul „Delikanlilar" al UDTR, în semn de preţuire pentru ansamblul „Lotca", aparţinând comunităţii ruşilor-lipoveni din România, care a fost alături de comunitatea turcă la fiecare manifestare. Programul a cuprins o slujbă religioasă urmată de sfinţirea sediului şi dezvelirea plăcilor cu denumirea instituţiei.

 

21-23 mai 2009, Constanţa. Ansambluri turceşti la Festivalul Zilele Constanţei

Prin HCLM nr.116 din 28.03.2002, Consiliul Local Constanţa a votat, la iniţiativa consilierului Constantinescu Nicuşor, declararea Zilei Municipiului Constanţa în data de 21 mai a fiecărui an. Această zi coincide cu sărbătoarea ortodoxă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În anul 2002 au avut loc pentru prima dată manifestări dedicate noii sărbători a oraşului. Ele au fost de cele mai diverse tipuri, de la evenimente artistice şi culturale, istorice şi religioase, până la demonstraţii sportive, concursuri şi serbări cu caracter popular. Ca în fiecare an, Primăria Constanţa a organizat, în perioada 21-23 mai 2009, mai multe concerte cu prilejul Zilelor Municipiului Constanţa. Vineri, a doua zi de manifestări, au susţinut recitaluri Ansamblul Etnic Aromân, Ansamblul Etnic Lipovenesc şi Ansamblul Etnic Tătar. La aceste manifestări, ca reprezentant al comunităţii turce din Constanţa, a participat ansamblul „Delikanlılar" al Uniunii Democrate Turce din România, cu dansuri tradiţionale specifice turcilor din Dobrogea.

 

23-26 mai 2009, Constanţa. Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare

Festivalul Tineretului, Sportului şi Culturii Turce şi Tătare din România este un eveniment deosebit pentru viaţa culturală de la malul mării, care se va desfăşura timp de trei zile, în perioada 23-25 mai, la Constanţa. Manifestarea, aflată la prima ediţie, a fost un prilej pentru constănţeni de a afla mai multe despre cultura turcă şi tătară. Din cadrul programului au făcut parte întreceri sportive, expoziţii culinare şi cu obiecte de artizanat, dansuri şi cântece populare, demonstraţii de pictură tradiţională, dar şi proiecţii de film şi defilări de modă. Organizatorii acestei manifestări au fost Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea; Uniunea Democrată Turcă (UDTR), Uniunea Democrata a Tătarilor Turco-Musulmani (UDTTMR) şi Muftiatul Cultului Musulman din România.

 

25 mai 2009, Constanţa. Reprezentativa Turciei în Liga Europeană de Volei, invitată la sediul UDTR

Reprezentativa de volei feminin a României s-a întâlnit cu reprezentativa de volei a Turciei în prima ediţie a Ligii Europene, în data de 25 mai 2009 la Constanţa. În seara zilei de 25 mai, lotul de volei al Turciei a fost invitat la o recepţie organizată în cinstea lor de către Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. Printre invitaţi s-au aflat şi reprezentanţii Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, preşedinte, şi Ervin Ibraim, secretar general.

 

29-31 mai 2009, Braşov. Un Seminar pentru realizarea manualului de istoria minorităţilor naţionale din România

În perioada 29-31 mai 2009, Departamentul de Relaţii Interetnice a organizat la Braşov seminarul cu tema „Realizarea manualului Istoria minorităţilor naţionale din România". Acest seminar este o continuare a programului „Rolul cercetării şi predării istoriei în relaţiile interetnice", ce a avut loc în perioada 2006-2008 şi al cărui rezultat a fost editarea unui material auxiliar pe teme de istorie a minorităţilor. Prin organizarea acestui seminar Departamentul de Relaţii Interetnice îşi propune parcurgerea primilor paşi ai unui proces complex ce va avea ca finalitate elaborarea unui manual de istorie a minorităţilor naţionale din România pentru elevi. Din partea Uniunii Democrate Turce din România a participat d-na Serin Türkoğlu.

 

30 mai 2009, Constanţa. Filiala UDTR - Cumpăna prezentă la Expoziţia de Artă Culinară în cadrul manifestării: Convieţuire Interetnică pe Plaiuri Dobrogene

În data de 30 mai 2009, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în colaborare cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Muftiatul Cultului Musulman din România şi Direcţia pentru Sport a judeţului Constanţa, au organizat o manifestare dedicată numeroaselor etnii din Dobrogea, intitulată „Convieţuire Interetnică pe Plaiuri Dobrogene". În cadrul acestui program s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a a Concursului de Artă Culinară Tradiţională a etniilor conlocuitoare din judeţul Constanţa: turci, tătari, armeni, albanezi, bulgari, eleni, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, ruşi-lipoveni. Pe scena amplasată pe stadionul Complexului Sportiv „Victoria" Cumpăna au evoluat: ansamblul „Narenler" şi corul „Kainanalar" din Tulcea, „Filizer" din Medgidia, Aromânii Fîrşeroţi şi Ansamblul de dansatori din Cogealac, „Kardelen", „Muguraşii Cumpenei", „Româncuţa" şi Corul de Femei „Hasiduluk" şi Ismail Magbule din Cumpăna. Comunitatea turcă a fost reprezentată de Uniunea Democrată Turcă din România filiala Cumpăna, alături de care a fost invitată şi o delegaţie oficială formată din Osman Fedbi, preşedinte UDTR, Ibraim Ervin, secretar general, Iusein Ibram, deputat, şi Asan Murat, preşedinte onorific UDTR.

 

30 mai 2009, Bucureşti. Comemorare în presa centrală a prof. univ. dr. Mihai Guboglu (1911-1989)

Ziarul Jurnalul Naţional din data de 30 mai 2009, prin Mioara Apolozan, în articolul Un destin împlinit, face o comemorare a savantului Mihai Guboglu, renumit istoric, turcolog şi orientalist. Născut la 4 noiembrie 1911 la Tighina (Ciadârlunga), azi în Republica Moldova, după absolvirea Facultăţii de Filosofie şi Litere din Cernăuţi şi-a început cariera ştiinţifică: a fost asistent universitar la Iaşi, cercetător principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga", mai apoi şi la Institutul de Studii Est-europene, conferenţiar la Catedra de istorie medievală a Universităţii Bucureşti etc.

 

30 mai 2009, Constanţa. Uniunea Democrată Turcă, partener de diversitate culturală

Comisia de cultură a UDTR a participat sâmbătă, 30 mai 2009, la proiectul „Descoperă-ţi lumea", eveniment organizat de Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales Constanţa - AISEC, în parteneriat cu reprezentanţi ai comunităţilor etnice din Dobrogea. „Descoperă-ţi lumea" este parte integrantă a proiectului „Noi perspective de învăţare", ce îşi propune responsabilizarea tinerilor în cadrul societăţii civile din Constanţa prin implicarea elevilor din liceele constănţene. Parte integrantă a proiectului, UDTR a expus în cadrul unui stand special amenajat obiecte tradiţionale de artizanat, vechi de 100 de ani.

 

6 iunie 2009, Constanţa. Simpozion cu titlul: Naşterea şi botezul, între tradiţie şi obiceiuri turceşti

Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a organizat la începutul lunii iunie simpozionul cu tema „Tradiţii şi obiceiuri ale turcilor dobrogeni, legate de naştere şi botez". La eveniment a participat şi preşedinta Comisiei de cultură, Serin Turkoglu, şi soţia consulului Republicii Turcia, Derya Agça.

 

8-12 iunie 2009, Constanţa. O delegaţie din Parlamentul Turciei în vizită la UDTR

În perioada 8-12 iunie 2009 o delegaţie formată din cinci parlamentari din Republica Turcia a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia conducerii Parlamentului. Cei cinci deputaţi turci fac parte din Grupul parlamentar de prietenie Turcia-România, iar vizita s-a înscris în ciclul de vizite periodice pe care deputaţii turci şi români le întreprind anual, reciproc. În debutul vizitei în România, reprezentanţii legislativului din Turcia au fost primiţi de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Mazâru. În cadrul convorbirilor purtate la Ministerul de Externe a fost evidenţiat stadiul bun al relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, atât în domeniul economic, cât şi în cel al energiei, al cooperării regionale, al turismului şi al culturii. Partea turcă şi-a exprimat interesul pentru a cunoaşte mai multe detalii despre procesul de aderare a României la UE şi despre eforturile făcute în acest sens la nivel legislativ şi instituţional. Secretarul de stat Bogdan Mazâru a declarat că România sprijină activ şi consecvent procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Delegaţia prezentă în România a fost formată din: Hasan Sönmez-Ak Parti, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Turcia-România, Safiye Seymanoğlu-Ak Parti, Hüsnü Tuna-Ak Parti, Recai Yldirim-MHP, Cüneyt Yüksel-Ak Parti. Pe 11 iunie, parlamentarii turci au efectuat o vizită în jud. Constanţa, unde se află cea mai mare parte a populaţiei de etnie turcă. La Medgidia parlamentarii turci au fost primiţi de autorităţile locale. În cadrul discuţiilor purtate la primăria din localitate au fost evidenţiate principalele oportunităţi de afaceri din zonă şi necesitatea demarării lucrărilor de construcţie a noului campus al Colegiului Naţional „Kemal Atatürk", investiţie ce va fi realizată prin contribuţia financiară a celor două state, român şi turc. Reprezentanţii legislativului turc s-au mai întâlnit şi cu profesorii de la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk", au vizitat geamia Abdul Megid şi au depus o coroană de flori la monumentul întemeietorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk. În aceeaşi zi, parlamentarii turci s-au întâlnit cu muftiul cultului musulman din România, unde s-a abordat problema construcţiei ridicate în imediata vecinătate a geamiei Hunkar, monument istoric datat din 1862, una dintre cele mai vechi construcţii cu valoare istorică din municipiul Constanţa. Oaspeţii turci au mai vizitat geamia Hunkar şi moscheea Carol. În cursul după-amiezei deputaţii turci s-au întâlnit cu liderii UDTR. La discuţii au participat: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele, Iusein Gemal, secretarul general, Ervin Ibraim, deputatul UDTR, Ibram Iusein, preşedintele Comisiei de religie, Islam Remzi, vicepreşedintele Comisiei de cultură, Osman Melek, colectivul redacţional al revistei Hakses. În cadrul discuţiilor au fost prezentate realizările Uniunii Democrate Turce din România în ceea ce priveşte promovarea culturii, a învăţământului în limba turcă şi a exercitării credinţei religioase. La discuţii au mai participat muftiul cultului musulman din România, Iusuf Murat şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca.

 

10 iunie 2009, Constanţa. Cursul de religie Kur'an-ı Kerim, promoţia 2008-2009

Cursul de Kur'an-ı Kerim, promoţia 2008-2009, organizat de către Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu ataşatul pe probleme de religie din cadrul Consulatului Republicii Turcia la Constanţa, a debutat în data de 6 octombrie 2008, cu un număr de 36 de cursante, şi s-a încheiat în luna iunie 2009. Cursul a fost susţinut şi coordonat de către d-na Şerife Coşkun, din partea Departamentului de Relaţii Culte din Republica Turcia. Ceremonia de absolvire a cursului a fost organizată la geamia Hünkâr, unde au participat muftiul cultului musulman dl. Yusuf Murat, ataşatul de cult islamic din cadrul Consulatului Republicii Turcia la Constanţa, dl. İsmail Ozkan, precum şi familile cursantelor.

 

11 iunie 2009, Constanţa. Parlamentarii turci amendează geamia Hunkiar

Geamia Hunkiar din peninsula oraşului Constanţa a fost construită în 1862. Clădirea este considerată monument istoric şi de arhitectură din grupa A la poziţia 561 pe lista monumentelor istorice. Direcţia Judeţeană de Cultură şi Culte a trecut peste decizia Ministerul Culturii şi Cultelor, care a aprobat ca noul şantier să-şi desfăşoare activitatea la o distanţă de trei metri faţă de zidurile de la moschee, şi a micşorat limita de construcţie dintre edificii la 1,2 metri distanţă. În urma acestor erori zidurile geamiei Hunkiar au crăpat. La începutul lunii august 2008, exact la un metru distanţă lângă geamia Hunkiar au demarat lucrările la un imobil cu subsol, două etaje şi o mansardă. Muftiul Iusuf Murat a făcut mai multe demersuri pentru stoparea acestei construcţii. Muftiatul Cultului Musulman din România a făcut două plângeri prealabile către Primăria Constanţa, care a emis două autorizaţii de construire în luna august 2008 către o societate comercială. În paralel, Muftiatul a mai sesizat Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa şi a deschis o acţiune în instanţă. În legătură cu acest caz, cinci deputaţi turci din Comisia de prietenie româno-turcă au făcut joi, 11 iunie 2009, o vizită în Dobrogea Primul obiectiv vizitat a fost geamia Hunkiar din Constanţa, în faţa căreia muftiul cultului musulman, Iusuf Murat, a prezentat situaţia actuală. La finalul vizitei, Hasan Somnez a declarat: „Consider că autorităţile locale vor fi sensibilizate de această problemă. Am înţeles că s-a ajuns şi la tribunal cu acest dosar. Nu avem nici cea mai mică îndoială că instanţele din România vor lua cea mai bună hotărâre în acest sens. În situaţia în care nu se va rezolva această situaţie, există şi alte căi de atac pentru continuarea procesului. Se poate ajunge la foruri superioare sau la instanţe internaţionale".

 

15 iunie 2009, Istanbul. Lansarea în limba turcă a volumului de poezii „Mihai Eminescu - poetul legendar al versului românesc", traducător Ali Narçin

Editura Ozan din Istanbul a lansat în limba turcă volumul de poezii: „Mihai Eminescu - poetul legendar al versului românesc/Romen Şiirinin Efsane Şairi". Traducerea aparţine scriitorului şi traducătorului turc Ali Narçin. Volumul a fost publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" din Istanbul.

 

17 iunie 2009, Constanţa. Festivitatea absolvenţilor promoţia 2006-2009 la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius", specializarea Română-Turcă

În data de 17 iunie 2009, în Aula Universităţii „Ovidius" Constanţa a avut loc cursul festiv de absolvire a studiilor universitare pentru promoţia 2006-2009 a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa, specializarea Română-Turcă, care după o pauză de câţiva ani şi-a reluat funcţionarea. La eveniment au participat consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, împreună cu soţia, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Fedbi Osman, o delegaţie de profesori din Gemlik-Turcia.

 

17-22 iunie 2009, Mangalia. Festival folcloric - Dobrogea, mândră grădină

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineri Interpreţi - „Dobrogea, mândră grădină" s-a desfăşurat, simultan, în aceste zile, la Mangalia, Eforie şi Albeşti. Manifestarea, organizată de Asociaţia pentru Cultură, Învăţământ şi Turism Constanţa (ACITC), în parteneriat cu primăriile Eforie, Mangalia, Albeşti, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, se bucură anul acesta de o participare-record, fiind înregistraţi peste 1.200 de participanţi, dansatori, solişti vocali şi instrumentişti, membri ai comisiilor de jurizare şi invitaţi speciali, festivalul fiind deschis în egală măsură şi tinerilor cu dizabilităţi. Ţările participante au fost România, Republica Moldova, Belarus, Serbia, Bulgaria, Ungaria şi, nu în ultimul rând, Turcia. Delegaţia din care făceau parte câţiva profesori din Kütahya de la „Linyit İlköğretim Okulu" a vizitat şi sediul Uniunii Turce, unde a fost primită de secretarul general al Uniunii împreună cu redactori ai revistei „Hakses".

 

19-21 iunie 2009, Bucureşti. Ansamblul turc „Delikanlılar" la Festivalul Internaţional de Folclor, Muzică şi Tradiţii

Parcul Cişmigiu din Bucureşti a găzduit în perioada 19-21 iunie 2009 a treia ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu", cu invitaţi speciali din Croaţia, Serbia şi Republica Peru, care îşi propune o reîntoarcere la tradiţiile şi rădăcinile culturale comune ale românilor. La prima ediţie manifestarea a avut peste 10.000 de spectatori. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare şi Direcţia Cultură. Noutatea adusă anul acesta de organizatori o constituie participarea mai multor ansambluri internaţionale din Mexic, Marea Britanie, Cehia, Republica Moldova şi Congo, ce au încântat bucureştenii pe parcursul celor trei zile de festival. Manifestările au început vineri, la ora 15:00, cu o paradă a participanţilor în costume populare pe traseul Piaţa Amzei - Calea Victoriei - Cercul Militar - Bulevardul Regina Elisabeta - Grădina Cişmigiu. Din partea Uniunii Democrate Turce din România a participat ansamblul „Delikanlılar", care a prezentat un moment artistic, urmat de Ismail Macbule, care a prezentat în faţa spectatorilor cântece tradiţionale turceşti.

 

20 iunie 2009, Constanţa. Scriitoarea de limbă turcă Fatma Sadâc a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Constanţa

În luna iunie 2009, la Uniunea Scriitorilor din România, filiala Constanţa a avut loc acceptarea ca membru a scriitoarei Fatma Sadâc, care astfel se alătură d-nei Emin Emel, ca fiind reprezentante de seama a comunităţii turce din România în această organizaţie. Fatma Sadâc s-a născut la 29 august 1950 în Făurei, comuna Băneasa, judeţul Constanţa, într-o familie de condiţie medie, de fermieri de etnie turcă. Studiile primare şi gimnaziale le face în satul natal, liceul absolvindu-l în Constanţa. Debutează în 1965 cu poezii în ziarul „Dobrogea nouă". În 1982, Geo Dumitrescu o prezintă în revista „Luceafărul" la rubrica „Vă propunem un nou poet". Debutează editorial în anul 1988 cu volumul "Cântec pentru surâsul păpădiei", prefaţă de G. Mirea, urmat de „Yol/Drum" (volum de basme). În acelaşi timp a publicat şi traduceri din lb. turcă în lb. română, cum ar fi „Izbânzile unui copil" de scriitorul turc Riza Yetim. A publicat în revistele: „Flacăra", „Tomis", „Luceafărul", „Hakses", „Karadeniz"; colaborează la Radio Cultural. Începând cu anul 1988 face parte din Asociaţia Literară Turcă Cipru-Balcani-Euroasia (KIBATEK), ca reprezentant al României. În perioada 2001-2007 a locuit în Turcia, unde a colaborat la diverse reviste literare. Figurează în manualele şcolare de gimnaziu din această ţară. Creaţia sa se studiază, de asemenea, la Facultăţile de Litere, la capitolul „Literatură balcanică". În anul 2008 poeta Fatma Sadâc a publicat trei cărţi cu ajutorul Uniunii Democrate Turce din România, două în limba română şi una în limba turcă: „Răsfăţica" (poveşti şi basme), „Coaja pergamentului" (poezii) şi „Arkadaşlık ve sevgi bağları" (un roman pentru copii).

 

22 iunie 2009, Constanţa. Lansarea cercetării: Dobrogea - studiu etnografic. Turcii şi tătarii

La data de 22 iunie 2009, la Muzeul de Artă Populară a fost lansat cel de-al treilea volum din seria „Dobrogea - studiu etnografic", intitulat „Turcii şi tătarii". Seria „Dobrogea - studiu etnografic" mai cuprinde două volume dedicate românilor autohtoni şi românilor balcanici (aromânii). Această lucrarea a fost coordonată de directorul muzeului de etnografie, dr. Maria Magiru. La eveniment au luat parte invitaţi de seamă ai comunităţii turce şi tătare, ataşaţi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, Mesut Çevik şi Nedime Yalçın, membri ai Uniunii Democrate Turce din România şi ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, precum şi personalităţi ale vieţii culturale constănţene.

 

26 iunie 2009, Lazu, jud. Constanţa. Punerea pietrei de temelie a geamiei din comună

În data de 26 iunie 2009 a avut loc ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei geamii din comuna Lazu. Investiţia pentru ridicarea noului lăcaş de cult se ridică la 600.000 de lei, cea mai mare parte a sumei fiind suportată de Primăria Agigea, iar restul sumei va fi suportată de către oameni de afaceri din zonă şi enoriaşi locali. Geamia se construieşte pe temelia vechiului lăcaş de cult, pe o suprafaţă de 160 m pătraţi, va avea cupolă şi minaret, lucrările estimându-se a fi finalizate în anul 2011.

 

1-5 iulie 2009, Constanţa. Vizita a 40 de cercetaşi din districtul Ümraniye din Istanbul

În perioada 1-5 iulie 2009, un grup format din 40 de copii şi 4 însoţitori au participat la tabăra de cercetaşi din Ümraniye - Istanbul/Turcia, la invitaţia Federaţiei Cercetaşilor din Republica Turcia, prin intermediul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa. Grupul a fost format din copii reprezentând Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

 

3 iulie 2009, Bucureşti. Vizita lui Ahmet Davutoğlu, ministrul de externe al Republicii Turcia în România

Prim-ministrul României Emil Boc a avut vineri, 3 iulie 2009, la Palatul Victoria o întrevedere cu Ahmet Davutoğlu, ministrul turc al afacerilor externe, aflat într-o vizită oficială în România. Dezvoltarea cooperării economice şi participarea României şi a Turciei în derularea unor proiecte energetice şi de transport comune au fost principalele subiecte aflate în atenţia celor doi oficiali. Potrivit unui comunicat remis de Guvern, atât şeful executivului român, cât şi ministrul turc al afacerilor externe au convenit asupra acordării unei importanţe sporite impulsionării schimburilor comerciale şi colaborării economice, inclusiv prin explorarea unor domenii noi de cooperare, precum sectorul agroalimentar şi cel al sănătăţii. Uniunea Democrată din România a fost alături de delegaţia turcă prin prezenţa conducerii la Bucureşti. Preşedintele Uniunii, Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele, Iusein Gemal, secretarul general, Ervin Ibraim, deputatul Ibram Iusein, preşedinta Comisiei de învăţământ, Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de femei, Amet Melec. La întâlnire au luat cuvântul preşedintele Osman Fedbi, deputatul Ibram Iusein, istoricul Mustafa Ali Ekrem şi secretarul general Ervin Ibraim.

 

6 iulie 2009, Bucureşti. În Adunarea tinerilor din Consiliul Minorităţilor Naţionale s-a exprimat opţiunea înfiinţării unei organizaţii proprii

Reprezentanţii Comisiilor de Tineret din cadrul organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale s-au reunit pe data de 6 iulie 2009 la Bucureşti pentru a se consulta în vederea re-organizării în cadrul unei comisii proprii. Reprezentanţii tinerilor aparţinând minorităţilor naţionale se întrunesc în cadrul şedinţelor lunare ale Comisiei de învăţământ şi tineret, unde sunt dezbătute proiectele comune ale tinerilor aparţinând minorităţilor naţionale. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de Fenis Şerif, vicepreşedinte al Comisiei de tineret. Fenis Şerif a făcut referire în cadrul şedinţei la acţiunile întreprinse de comisia pe care o reprezintă şi a subliniat că „acţiunile comisiei de tineret din cadrul UDTR sunt sprijinite de organizaţie, oferindu-se întotdeauna atât suport material, cât şi logistic." Participanţii la reuniune s-au consultat în vederea organizării unui grup de lucru al tinerilor care să propună plenului CMN crearea unei Comisii de tineret, separată de Comisia de învăţământ. Tinerii au susţinut în cadrul şedinţei că este necesară o comisie proprie care să le promoveze interesele şi mai ales proiectele de parteneriat, în cadrul CMN. În cadrul reuniunii de la Bucureşti a mai fost stabilit şi programul de activitate al tineretului pe anul în curs.

 

16 iulie 2009, Mangalia. Renovarea şi inaugurarea geamiei Esmahan Sultan

Unul dintre cel mai des vizitate obiective turistice din sudul litoralului, Geamia „Esmahan Sultan", şi-a redeschis porţile pentru turişti. Asta după ce timp de aproape doi ani a fost refăcută din temelii, împreună cu mormintele şi curtea din jurul ei.

 

27 iulie 2009, Yalova. Mihai Eminescu a fost omagiat la un simpozion internaţional de turcologie

Prestigioasa Universitate Bilkent din Ankara a organizat împreună cu tânăra universitate din Yalova un Simpozion Internaţional consacrat fondării statului otoman (a principatului şi nu a Imperiului). În cadrul acestei reuniuni ştiinţifice a participat şi prof. univ. dr. Mihai Maxim, directorul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" - Istanbul şi al Centrului de Studii Turce al Universităşii din Bucureşti, împreună cu scriitorul Ali Narçın din Istanbul, traducătorul recent al poeziilor lui Mihai Eminescu în limba turcă, care împreună au prezentat comunicarea „Visul lui Osman Gazi la Eminescu, poetul naţional al românilor".

 

8 august 2009, General Propargescu. O vizită de comemorare la cimitirul islamic

Pe data de 8 august 2009, cu finanţare de la UDTR Constanţa, s-a organizat prima ediţie a vizitei de comemorare de la Cimitirul Islamic Yayla, aflat în satul General Propargescu din comuna Cerna, jud. Tulcea.

 

14-15 august 2009, Tulcea. Serbările Deltei

În perioada 14-15 august 2009 s-a desfăşurat la Sulina cea de a IX-a ediţie a Festivalului Minorităţilor Naţionale „Serbările Deltei". Acest festival a devenit deja o tradiţie pentru oraşul unde Dunărea se revarsă în Mare, aici reunindu-se în fiecare vară comunităţi etnice din toată ţara. Anul acesta la festival au participat 13 ansambluri: ansamblul „Narenler", ansamblul „Dobrogeanca", ansamblul „Cununiţa verde", ansamblul „Zeiden Tanzgruppe", ansamblul „Kaynanalar", ansamblul „Posidonas", ansamblul „Artemis", ansamblul „Suoni Di Primavera", ansamblul „Hora", ansamblul „Dor", ansamblul „Pharalipen", ansamblul „Cearka", ansamblul „Rusalka". Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de grupul vocal „Kaynanalar" al filialei Tulcea.

 

20 august 2009, Constanţa. Videoconferinţă privitoare laSemnificaţiile lunii Ramazan", în cadrul unui Dialog între musulmanii din SUA şi cei din România

Centrul Cultural American şi American Corner Constanţa au organizat pe 20 august o videoconferinţă ce a avut ca temă: „Semnificaţia lunii Ramazan, o paralelă între pregătirile pentru Ramazan la musulmanii din SUA şi la cei din România". Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, cu Muftiatul Cultului Musulman şi cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Videoconferinţa a fost susţinută de Hind Makki - cadru didactic asociat al American Muslim Civic Leadership Institute, specialist în subiecte legate de dialogul interreligios şi de dezvoltarea de aptitudini de lideri la tineri. Discuţiile au fost conduse de Julie O'Reagan - ataşat cultural al Ambasadei SUA la Bucureşti - şi s-au axat în principal pe semnificaţia lunii Ramazan pentru musulmanii de pretutindeni. La discuţii a participat şi Senia Babaiani, drd. la Universitatea „Ovidius" din Constanţa, care a subliniat că în România comunitatea musulmană deţine o deplină libertate de exprimare şi că în Dobrogea nu au existat niciodată diferende pe motive religioase. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată la videoconferinţă de profesorul Ervin Ibraim, secretar general al Uniunii şi director al RadioT.

 

23-28 augut 2009, Mamaia. Uniunea Democrată Turcă prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus

Staţiunea Mamaia a găzduit pentru prima oară, la sfârşitul lunii august, Târgul de Carte Gaudeamus. Manifestarea a fost organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, Echipa Gaudeamus şi Radio Constanţa. Pentru prima dată în istoria existenţei târgului, organizatorii au oferit în acest an o atenţie deosebită cărţilor editate de organizaţiile minorităţilor naţionale din România, dând astfel evenimentului nu numai o conotaţie multiculturală sub aspectul diversităţii numelor de autori, ci şi una interetnică, datorată reprezentanţilor comunităţilor etnice. În deschiderea manifestării, Selmin Arif şi Fatih Osman au oferit participanţilor la târg informaţii despre comunitatea turcă din Dobrogea, dar şi despre UDTR, despre cele mai importante evenimente culturale pe care Uniunea le-a derulat în acest an. Cei doi tineri au prezentat şi revista Hakses, publicaţie bilingvă, editată lunar de Uniunea Democrată Turcă din România. Uniunea Democrată Turcă a lansat în cadrul Târgului Gaudeamus cartea „Să învăţăm limba turcă" aparţinând d-nei Emel Emin, un curs practic pentru cei care doresc să desluşească tainele limbii, dar şi pentru cei ce vor să-şi perfecţioneze cunoştinţele deja acumulate.

 

28-30 august 2009, Râşnov. Ansamblul folcloric „Delikanlılar" al filialei UDTR - Constanţa la Festivalul Istoric „În numele trandafirului"

Festivalul Istoric şi Academic „În numele trandafirului", o manifestare unică în România, unde au fost prezentate uniforme militare din secolul I până astăzi, reconstituiri ale luptelor dintre romani şi turci şi multe alte surprize, s-a desfăşurat în cetatea Râşnovului, în perioada 28-30 august 2009. Evenimentul a fost organizat de Primăria Râşnov şi Asociaţia „Dorobanţi" din Bucureşti, ca partener asociat. Din partea comunităţii turce a participat ansamblul folcloric „Delikanlılar".

 

1 septembrie 2009, Bucureşti. Ziua Republicii Turcia sărbătorită de filiala UDTR

Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti a marcat pe 1 septembrie 2009 cea de-a 87-a aniversare a Zilei Forţelor Armate. Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor Turci din Bucureşti şi a fost oferită o recepţie de către ataşatul militar de la Ambasada Turciei, Memet Tural. La recepţie au participat: deputatul UDTR Iusein Ibram, preşedinta Comisiei de învăţământ, Vildan Bormambet, preşedintele fililalei UDTR Bucureşti, Şemsi Turhan, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, ataşaţi militari ai altor ambasade din Bucureşti. Ansamblul „Filizler" din Medgidia a oferit un program de dansuri tradiţionale turceşti.

 

4 septembrie 2009, Bucureşti. Iftar prezidenţial oferit de Muftiatul Cultului Musulma