Minoritatea turcă 2008

 

15 ianuarie 2008, Constanţa. De Kurban Bayram/Sărbătoarea Sacrificiului filiala UDTR a distribuit carne pentru nevoiaşi

Cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului Uniunea Democrată Turcă din România a distribuit carne de kurban din fonduri proprii şi din sponsorizări oamenilor nevoiaşi din cadrul filialelor. În această acţiune s-au implicat în mod deosebit conducerea UDTR prin preşedinte, Osman Fedbi, prim-vicepreşedinte, Iusein Gemal, secretarul general, Ervin Ibraim, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa, Husein Cadir, preşedintele filialei Constanţa, Iaşar Enver, secretarul filialei Constanţa, Omer Nazif. Un rol important în această acţiune l-au avut preşedinţii de filiale, care au distribuit carnea cu precădere familiilor de bătrâni şi nevoiaşi. Cum sărbătoarea este un prilej de bucurie pentru copii, şi de această sărbătoare copiii de etnie turcă din judeţele Constanţa şi Tulcea au primit din partea conducerii UDTR cadouri constând în dulciuri şi jucării.

 

19 ianuarie 2008, Ziua de Aşure a musulmanilor din întreaga lume

În data de 19 ianuarie 2008, musulmanii din întreaga lume au sărbătorit Ziua de Aşure. O importantă sărbătoare din prima lună a calendarului islamic. Istoricul acestei sărbători îşi găseşte începuturile în perioada profetului Noe. După potop, toţi cei care se aflau în arca ce ajunsese pe uscat, pe muntele Cudi s-au dus în căutarea hranei. Până s-au întors ei, Profetul Noe le-a pregătit o gustare din rămăşiţele ce se mai găseau pe arcă. În cultura islamică se spune că sărbătoarea Aşure ar avea mai multe semnificaţii şi anume: în această zi au fost iertate păcatele profetului Adam. Tot în această zi se spune că ar fi fost iertat profetul David sau că în ziua de Aşura profetul Moise şi comunitatea sa au scăpat de răutatea faraonului şi au ţinut post. În istoria religiei islamice ziua Aşure se regăseşte şi ca zi de doliu, deoarece în această zi Husein (nepotul profetului Muhammed) a căzut erou la Kerbala. În ziua de Aşure se ţine post, se fac rugăciuni şi se prepară mâncarea de aşure, care este preparată din cel puţin nouă ingrediente şi este împărţită rudelor şi prietenilor.

 

22 ianuarie 2008, Constanţa. Şedinţă de Şura-i Islam la sediul UDTR

În data de 22 ianuarie 2008 a avut loc şedinţa Şura Islam (Consiliul Sinodal) la sediul UDTR - Constanţa. În cadrul acestei şedinţe s-a discutat Statutul Cultului Musulman din România. La această şedinţă au fost prezenţi 19 membrii din 25. Din partea UDTR au fost prezenţi  Osman Fedbi, Ibram Iusein, Islam Remzi, care au contribuit la finalizarea Statutului Cultului Musulman din România. Statutul Cultului Musulman are 9 capitole şi 20 de articole; fiecare articol conţine mai multe sub-puncte. Prezentul statut va intra în vigoare după recunoaşterea lui prin hotărâre de guvern, conform articolului 49 din Legea 489/2006 la propunerea Ministrului Culturii şi Cultelor cu respectarea legislaţiei în domeniu. Şura Islam are următoarea componenţă: muftiul în funcţie, patru membri numiţi de la Uniunea Democrată Turcă - preşedinte, deputat, şeful Comisiei de religie şi un membru din conducerea UDTR, patru membrii numiţi de Uniunea Democrată Tătară - preşedinte, deputat, şeful comisiei de religie şi un membru din conducerea Uniunii Democrate Tătare, directorul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia, 15 clerici care au diplome de absolvire a unei instituţii teologice acreditate şi recunoscute de statul român şi care exercită o funcţie în cadrul Muftiatului Cultului Musulman, aleşi de adunarea generală a clericilor. Şura Islam este organul suprem care ia decizii privind organizarea şi funcţionarea Cultului Musulman din România. Muftiatul Cultului Musulman are personalitate juridică, este instituţia de cult care reprezintă pe musulmanii din România. Muftiul este şeful cultului musulman; în calitate de conducător spiritual al cultului, acesta conduce activităţile comunităţii musulmane în conformitate cu principiile religiei islamice. Comitetul administrativ al lăcaşelor de cult este format din 5, 7 sau 9 membri aleşi de comunitate. Imamul este membru de drept al Comitetului geamiei în care îşi desfăşoară activitatea.

 

24 ianuarie 2008, Constanţa. Spectacol de Kurban Bayram

În cea de a doua zi a sărbătorii Kurban Bayram, Uniunea Democrată Turcă din România împreună cu Uniunea Democrată Tătară, Muftiatul Cultului Musulman din România şi Fundaţia Culturală Tuna, au organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa o amplă manifestare cultural-artistică cu prilejul acestei sărbători. A participat în calitate de invitat special prefectul Dănuţ Culeţu, care a luat cuvântul şi i-a felicitat pe toţi musulmanii din România cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului. La sfârşitul cuvântării, acestuia i s-a făcut cadou un berbec. Ceilalţi reprezentanţi religioşi care au participat la eveniment au transmis mesaje călduroase de prietenie, iar programul s-a încheiat cu dansuri folclorice tradiţionale. La finalul programului toată lumea a primit kebap-kavurma.

 

5 februarie 2008, Bucureşti. Declaraţii din partea Ambasadei SUA: „Alegerile din SUA nu vor aduce schimbări la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu"

La începutul lunii februarie, adjunctul şefului misiunii diplomatice americane în România, Mark Taplin, a purtat două ore de discuţii pe tema alegerilor prezidenţiale din SUA cu studenţii Facultăţii de Jurnalistică şi cu masteranzii de la Studii Americane din cadrul Universităţii „Ovidius" din Constanţa. La finalul discuţiilor cu studenţii, Mark Talpin s-a întâlnit şi cu secretarul general al Uniunii Democrate Turce din România, dl. Ervin Ibraim, cu care a dialogat despre proiectele pe care UDTR le va desfăşura în parteneriat cu Ambasada SUA în acest an. Întâlnirile diplomatului american s-au înscris în suita de manifestări socioculturale pe care ambasada SUA le derulează prin intermediul American Corner Constanţa, coordonat de Senia Babaiani şi Rodica Toma.

 

10 februarie 2008, Pădureni, Dobromir Deal şi Dobromir Vale. Reparaţii ale lăcaşelor de cult

Primăria comunei Dobromir a demarat în luna februarie 2008 lucrări de consolidare la trei lăcaşe de cult din trei sate arondate unităţii administrativ-teritoriale Dobromir. Potrivit declaraţiilor primarului comunei, Visel Iusein, au intrat în reparaţii două biserici din Dobromir Deal, respectiv Pădureni, şi geamia din Dobromir Vale, pentru că prezentau fisuri şi necesitau reabilitări urgente comparativ cu celelalte biserici din satele arondate. Lucrările de reabilitare sunt suportate din bugetul local Dobromir în proporţie de 25%, iar cu restul de fonduri - 75% - contribuie Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de cofinanţator.

 

20 februarie 2008, Bucureşti. Plurilingvismul în Educaţia Modernă - şedinţă a Consiliului Minorităţilor Naţionale la sediul Ambasadei Turciei

Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti a găzduit pe 20 februarie 2008 şedinţa Comisiei de Învăţământ şi Tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale. Discuţiile în cadrul şedinţei s-au axat în principal pe tema plurilingvismului în educaţia modernă şi a rolului acestuia în formarea unei culturi a dialogului şi comunicării între elevii din clasele gimnaziale, precum şi între cei de liceu. În cadrul şedinţei de lucru a comisiei de învăţământ a CMN, prof. dr Ion Nasta, cercetător ştiinţific la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, membru al Biroului Centrului European de Limbi Moderne de la Graz a vorbit despre politicile de lucru şi instrumentele utilizate pe plan european şi naţional pentru promovarea plurilingvismului în educaţie. Cadrele didactice din cadrul CMN au asistat la prezentarea Alianţei Civilizaţiilor, iniţiativă dezvoltată sub egida ONU la propunerea Spaniei şi a Turciei, la care participă mai mult de 80 de state ale lumii. Despre Alianţa Civilizaţiilor a vorbit şi Excelenţa Sa ambasadorul Ahmet Rıfat Ökçün. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de profesor Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ din cadrul Uniunii.

 

22 februarie 2008, Cernavodă. Inaugurarea noului sediu al Uniunii Democrate Turce

Uniunea Democrată Turcă din România a inaugurat vineri, 22 februarie 2008, sediul din oraşul Cernavodă. Cernavodă, oraş cu peste 600 de etnici turci, era singura localitate dobrogeană cu un număr mare de membri UDTR care nu deţinea un sediu propriu. Până la inaugurare, filiala UDTR Cernavodă a funcţionat provizoriu pe lângă geamia din centrul oraşului, un spaţiu impropriu pentru derularea de proiecte etnoculturale şi sociale. La inaugurare au participat: preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim şi preşedintele de onoare, Asan Murat. La eveniment au fost prezenţi: deputatul UDTR, Iusein Ibram, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, împreună cu soţia, ataşatul pe probleme de religie din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, Ismail Özkan.

 

23 februarie 2008, Tulcea. Ceremonie de inaugurare a bustului lui M. K. Atatürk

În data de 23 februarie 2008 a avut loc ceremonialul de dezvelire a bustului marelui om politic Mustafa Kemal Atatürk. După Bucureşti şi Medgidia, Tulcea este al treilea oraş din România unde tronează cu onoare bustul marelui om de stat Mustafa Kemal Atatürk. Ca o mână a sorţii, bustul marelui lider politic a fost amplasat lângă Muzeul de Artă, numit în trecut Conacul Paşei, iar chiar din acel loc începea cartierul turcesc numit pe vremuri „Kasîm Paşa". La aceasta zi memorabilă au participat peste 150 de etnici turci atât din municipiul Tulcea, cât şi din localităţile limitrofe, membrii conducerii Uniunii Democrate Turce din România, primarul municipiului Tulcea, membri ai conducerii Colegiului „Mustafa Kemal Atatürk" din Medgidia, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, muftiul Cultului Musulman din România, oameni de afaceri turci. De asemenea mai poate fi amintită că începând din această lună, o stradă din municipiul Tulcea va purta numele de Mustafa Kemal Atatürk.

 

26 februarie 2008, Constanţa. Donaţie de cărţi în limba turcă la Biblioteca Judeţeană

Ministerul Culturii din Turcia a donat peste 1900 de cărţi în limba turcă Bibliotecii „I.N. Roman". Donaţia a fost făcută prin intermediul consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca. Publicaţiile vor fi puse la dispoziţia cititorilor din Constanţa, dar şi a celor din Medgidia prin intermediul bibliotecilor publice. Cititorii de limba turcă pot alege dintr-o largă paletă de cărţi de literatură, beletristică, precum şi cu un conţinut istoric. Liliana Lazia, directorul Bibliotecii „I.N. Roman", a declarat: „Intenţionăm să aşezăm cărţile într-un punct al bibliotecii unde pot fi consultate, le vom completa şi cu alte donaţii care vor mai veni. Noi avem o relaţie foarte bună cu Ministerul Culturii din Turcia, de la care am mai primit cărţi. Cărţile se adresează tuturor, însă în mod special comunităţilor turcă şi tătară, care înţeleg limba în care sunt redactate." Donaţia de cărţi din partea Ministerului Culturii din Turcia se înscrie în cadrul proiectelor de dezvoltare a relaţiilor culturale inter-instituţionalizale dintre România şi Turcia.

 

2-4 martie 2008, Bucureşti. Întâlnire a liderilor UDTR cu domnul Abdullah Gül, preşedintele Republicii Turcia

În perioada 2-4 martie 2008 preşedintele Turciei, Abdullah Gül, s-a aflat într-o vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Pe ordinea de zi a celor doi preşedinţi s-a aflat cooperarea în domeniul energetic şi economic. Cu aceeaşi ocazie au mai fost semnate acordurile între cele două guverne privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, un program de cooperare în domeniul educaţiei, culturii, media, tineretului şi sportului şi un acord maritim între cele două ţări. De asemenea, preşedintele Turciei, Abdullah Gül, a vizitat cimitirul eroilor turci din Bucureşti şi statuia lui Mustafa Kemal Atatürk, unde au fost depuse coroane de flori. Universitatea „Dimitrie Cantemir" i-a acordat înaltului demnitar titlul de Doctor Honoris Causa al acestei instituţii. În prima zi a vizitei sale oficiale, preşedintele Turciei, Abdullah Gül, s-a întâlnit cu lideri ai comunităţii turce şi tătare, ai oamenilor de afaceri turci, ai instituţiilor de învăţământ în care se studiază limba turcă, precum şi cu muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf. La Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, la întâlnirea cu preşedintele statului turc au fost invitate două delegaţii din partea Uniunii Democrate Turce din Romania (UDTR) şi a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).

 

5 martie 2008, Istanbul. Principesa Margareta şi principele Radu în vizită oficială

La începutul lunii martie 2008, Alteţa Sa Regală principesa Margareta a României şi principele Radu, reprezentant special al Guvernului, au efectuat o vizită oficială la Istanbul, la invitaţia conducerii Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir". Programul vizitei oficiale a cuprins o întâlnire a reprezentantului special al Guvernului României cu preşedintele Camerei de Comerţ din Istanbul, precum şi participarea la Simpozionul şi Expoziţia de Documentare „Regina Maria a României în Istanbul". În cadrul întâlnirii cu preşedintele Camerei de Comerţ din Istanbul, Murat Yalçıntaş, au fost abordate aspecte ale întăririi relaţiilor de colaborare între instituţii cu acelaşi profil din Turcia şi România. Simpozionul şi Expoziţia de Documentare „Regina Maria a României în Istanbul" au fost organizate de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" în parteneriat cu Universitatea Boğaziçi şi s-au desfăşurat la sediul Rectoratului Universităţii. La eveniment au participat profesori din cadrul Universităţii Boğaziçi, numeroşi studenţi, invitaţi din Turcia şi din alte ţări europene. România a mai fost reprezentată de directorul Muzeului Bran, dr. Narcis Dorin Ion, şi de consilieri din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Alteţele Lor Regale principesa Margareta şi principele Radu au luat cuvântul în cadrul simpozionului, creionând un portret al reginei Maria a României şi prezentând eforturile acesteia de a întări relaţiile de colaborare dintre România şi Turcia.

 

8 martie 2008, Constanţa. Masă rotundă cu temaFemeia turcă şi rolul ei în societatea românească" la sediul UDTR

Pe data de 8 martie 2008 Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce a organizat o masă Rotundă cu tema „Femeia turcă şi rolul ei în societatea românească". Acţiunea  a avut ca scop consolidarea relaţiilor dintre femeile de etnie turcă din România, punând accent totodată şi pe dezvoltarea unei comunicări cât mai bune şi cu reprezentante ale altor etnii. La activitate au participat din partea Consulatului Republicii Turcia la Constanţa doamnele Derya Ağca, Nedime Yalçın şi Suna Avcı, soţiile oamenilor de afaceri turci, profesoare şi femei de afaceri aparţinând etniei noastre. Participantele la masa rotundă au punctat cele mai importante aspecte ale rolului femeii în societate şi, dincolo de apartenenţa la o anume identitate etnică, turcoaicele au definit femeia, în primul rând, prin prisma statutului de mamă şi soţie.

 

9-11 martie 2008, Sinaia. Masa rotundă a Departamentului pentru Relaţii Interetnice cu tema „Diversitatea, mass-media şi abordarea dialogului intercultural"

Manifestarea a fost inclusă în calendarul activităţilor Departamentului pentru Relaţii Etnice dedicate Anului European al Dialogului Intercultural şi a reunit reprezentanţi ai presei minorităţilor naţionale, ai presei centrale, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. Din partea Uniunii Democrate Turce din România a participat d-na Gafar Serin. În cadrul seminarului, participanţii şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la fiecare sesiune de lucru. În intervenţia sa, Gafar Serin a subliniat faptul că pentru etniile din zonă, „Dobrogea a fost întotdeauna un model de convieţuire interetnică, inclusiv din punct de vedere comunicaţional. La noi nu toleranţa a reprezentat elementul definitoriu al relaţiilor, ci o comunicare foarte bună, consolidată în timp, a fost cea care ne-a recomandat întotdeauna ca etalon al relaţiilor interetnice. De mai bine de un an, la Constanţa, în cotidianul local „Cuget liber", există o pagină săptămânală dedicată comunităţilor etnice, ceea ce este încă o dovadă că la noi în Dobrogea minorităţile etnice reprezintă un domeniu de interes pentru presa locală".

 

10-12 martie 2008, Constanţa. Expoziţie de documente din timpul Imperiului Otoman la Universitatea „Dimitrie Cantemir"

Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Constanţa a găzduit în perioada 10-12 martie 2008 o expoziţie de documente vechi, din Imperiul Otoman. Cele 58 de documente expuse publicului conţin informaţii despre structura politică, socială şi demografică din ţări precum: Bosnia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia, Franţa, Irlanda, statul Otoman şi au fost reunite sub titlul: „Să trăim împreună sub bolta cerului". Documentele provin de la Departamentul Arhivelor Otomane din cadrul Direcţiei Generale a Arhivelor Statului, aparţinând Consiliului de Miniştri din Turcia. Expoziţia are la bază relaţiile româno-turce, iar documentele sunt bilingve. Documentele conţin informaţii amănunţite despre structura socială şi demografică a Constanţei, a Mangaliei în perioada 1844-1845, a Babadagului şi a altor localităţi dobrogene. Expoziţia mai conţine şi documente referitoare la Balcani şi la ţările europene.

 

15 martie 2008, Constanţa. O adunare a liderilor comunităţii musulmane pentru o nouă geamie în oraş

Săptămâna trecută, în prezenţa reprezentanţilor Muftiatului Cultului Musulman din România şi a reprezentanţilor Uniunii Democrate Turce din România şi a Uniunii Democrate a Tătarilor-Turco Musulmani din România, s-a pus piatra de temelie a unui noi geamii. Cartierul Tomis Nord din Constanţa va fi amplasamentul acestui lăcaş de cult, pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Constanţa. Această geamie va găzdui aproximativ 3000 de enoriaşi musulmani din zonă, care până acum erau nevoiţi să se deplaseze în alte cartiere. Din punct de vedere arhitectural, geamia se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi şi va avea un minaret de peste 25 de metri înălţime. Termenul de finalizare al lucrării este de şase luni.

 

18 martie 2008, Brăila. Ziua Eroilor Turci

Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România Osman Fedbi şi secretarul general Ervin Ibraim au participat la manifestările organizate de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa cu prilejul Zilei Eroilor. În fiecare an pe 18 martie în Republica Turcia se marchează Ziua Eroilor Turci căzuţi la datorie, în ţară ori în afara graniţelor ei. Cu acest prilej, liderii UDTR au depus o coroană de flori şi au păstrat un moment de reculegere la Cimitirul Eroilor Turci din Brăila. Preşedintele UDTR, Osman Fedbi, a declarat: „Memoria eroilor trebuie cinstită deoarece au plătit cu viaţa pentru idealurile naţionale ori pentru scopuri umanitare. Fie că au fost militari, pompieri, poliţişti sau simpli cetăţeni, ei au murit salvând alte vieţi." Tot la Cimitirul Eroilor Turci din Brăila a depus o coroană de flori consulul general al Turciei la Constanţa, Haluk Ağca, împreună cu soţia. La ceremonial au participat şi preşedinta Comisiei de femei din cadrul Uniunii Democrate Turce din România, Melec Amet, precum şi membri UDTR din Brăila.

 

18 martie-1 aprilie 2008, Medgidia. Cursuri de perfecţionare în religia islamică cu profesori din Turcia

În perioada 18 martie - 1 aprilie 2008 Inspectoratul Şcolar Judeţean în parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman, Casa Corpului Didactic şi Consulatul General al Republicii Turcia au organizat la Medgidia cursuri de abilitare curriculară de religie islamică pentru profesorii de religie islamică şi limba turcă. Prezenţi la aceste cursuri au fost aproximativ 30 de profesori. Aceste cursuri au fost ţinute de profesori de religie islamică din Turcia din cadrul Colegiului Naţional Kemal Atatürk din Medgidia, domnii Ören Muhammed, Cakır Veyser, Cakir Orbay. La aceste cursuri au participat şi ataşatul de cult islamic, Ismail Özkan, şi consilierul de cult al Muftiatului Cultului Musulman, Onder Ablachim.

 

4-5 aprilie 2008, Constanţa. A VII-a ediţie a Festivalului „Primăvara comunitară" sub egida „2008 - Anul Dialogului Intercultural"

Ajuns la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul „Primăvara comunitară" s-a desfăşurat anul acesta sub egida „2008 - Anul Dialogului Intercultural". Festivalul a cuprins două componente - un simpozion cu tema „Datini şi obiceiuri de primăvară la comunităţile etnice din Dobrogea" şi un spectacol de gală care a reunit un mare număr de ansambluri folclorice. Au participat toate ansamblurile Uniunii Democrate Turce, respectiv: „Süreyya/Sureia" din Techirghiol, „Fidanlar/Mlădiţele" din Constanţa, „Delikanlılar/Flăcăii" din Constanţa, „Tuna/Dunărea" din Tulcea, „Mehtap/Clar de lună" din Constanţa, „Kaynanalar/Soacrele" din Medgidia şi „Filizler/Tinere vlăstare" din Constanţa, precum şi „Rapsodia mării" de la Clubul Elevilor din Constanţa, formaţia „Karadeniz/Marea Neagă" a Uniunii Democrate Tătare - UDTTMR, „Cavalerii prieteniei" din Galaţi, formaţia „Molotz" a Comunităţii Ruşilor Lipoveni şi formaţia „Serenada" a Asociaţiei Liga Albanezilor din România.

 

7 aprilie 2008, Bucureşti. Minorităţile etnice şi mass-media - şedinţa Comisiei de Cultură CMN

La începutul lunii aprilie, Constanţa a fost gazda şedinţei Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale. În cadrul întâlnirii lunare membrii CMN au discutat despre rolul mijloacelor de comunicare în masă în promovarea proiectelor culturale şi a imaginii minorităţilor etnice din România. Participanţii la şedinţă au afirmat că există o lipsă de interes a jurnaliştilor din presa naţională pentru mediatizarea evenimentelor din cadrul comunităţilor etnice şi că de cele mai multe ori imaginea minorităţilor naţionale este reflectată numai negativ, în goana jurnaliştilor după senzaţional. Serin Gafar, preşedinta Comisiei de Cultură din cadrul CMN, a declarat: „Relaţia Uniunii Democrate Turce din România cu presa locală este una specială, deoarece noi suntem primii care prin comunicate de presă ne promovăm proiectele culturale. Astfel, nu există interpretări sau erori în articolele jurnaliştilor care preiau informaţiile direct de la sursă. Mai mult decât atât, cotidianul Cuget liber are o pagină săptămânală în care sunt reflectate evenimentele din cadrul comunităţilor etnice." Prezentă la şedinţa Comisiei de Cultură, jurnalista Adina Bocai, autoarea paginii „Interetnica" din cotidianul Cuget liber, a spus: „Iniţial am privit această pagină dedicată minorităţilor etnice ca pe un experiment şi după numai câteva luni am primit şi feed-back-ul, multe mesaje pozitive. Sigur, subiectele din pagină sunt legate de comunităţile etnice active, care derulează proiecte culturale şi care doresc să fie comunităţi deschise prin promovarea zestrei culturale". Preşedinţii Comisiilor de Cultură din cadrul CMN au propus ca la anul să găsească o modalitate financiară de a asigura un spaţiu într-un cotidian naţional pentru promovarea proiectelor culturale şi a evenimentelor din cadrul comunităţilor etnice pe care le reprezintă. Aceasta ar fi una dintre soluţiile pentru ca minorităţile naţionale să fie mediatizate, să fie cunoscute de majoritate.

 

17 aprilie 2008, Constanţa. Săptămâna naşterii profetului - masă rotundă la Liceul de Artă

În data de 17 aprilie 2008 la Liceul de Artă din Constanţa a avut loc un program legat de naşterea profetului Muhammed. Acest program a fost organizat de către Muftiatul Cultului Musulman în parteneriat cu Consulatul Republicii Turcia la Constanţa. La deschidere programului a luat cuvântul muftiul Cultului Musulman, Murat Yusuf, care a vorbit despre unitate şi convieţuire paşnică arătând viaţa exemplară a profetului Muhammed. Invitat ca vorbitor, muftiul regiunii Afiyonkarahisar, Ilhami Kemaloğlu, a dezbătut viaţa profetului Muhammed şi a vorbit despre perioada de dinaintea islamului. Au luat cuvântul consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, şi ataşatul de cult islamic, Ismail Özkan. La acest eveniment au fost invitate eleve din Bulgaria de la Facultatea de Teologie din Şumnu, care au recitat poezii dedicate profetului. La sfârşitul programului elevii Colegiului „Kemal Atatürk" din Medgidia au interpretat cântece religioase şi au fost înmânate premiile de la concursul de poezii şi compuneri organizate în cadrul şcolilor.

 

18 aprilie 2008, Constanţa. Un nou Centru de Educaţie şi Cultură inaugurat de Muftiatul Cultului Musulman

În data de 18 aprilie Muftiatul Cultului Musulman a inaugurat un Centru de Educaţie şi Cultură. În cadrul programului de deschidere muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat că acest centru va fi unul benefic pentru musulmani, deoarece în cadrul acestui centru vor avea loc lecţii de Coran, şedinţe, programe pentru tinerii care vor veni să citească cărţi din noua bibliotecă înfiinţată. La acest eveniment au fost prezenţi muftiul regiunii Afiyonkarahisar, İlhami Kemaloğlu, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, ataşatul pe probleme de religie, Ismail Özkan. Din partea Uniunii Democrate Turce au participat preşedintele UDTR, Osman Fedbi, deputatul UDTR, Ibram Iusein, şi secretarul general UDTR, Ibraim Ervin, preşedintele Comisiei de religie, Islam Remzi. Din partea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea a fost prezent Zeki Uysal.

 

23 aprilie 2008, Istanbul. Simpozion de interferenţe culturale româno-turce la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir"

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, în parteneriat cu Centrul Cultural Atatürk din Ankara, au organizat la Ankara un Simpozion de interferenţe culturale româno-turce din perioada Iorga - Atatürk. Din România au participat cu comunicări prof. dr. Mihai Maxim (directorul ICR - Istanbul), prof. dr. Tahsin Gemil (Universitatea „Ovidius" - Constanţa), prof. dr. Sabina Ispas (directorul Institutului de Etnografie şi Folclor al Academiei Române), Elena Diatcu (Editura Kriterion), Liliana Boscan (Universitatea Bucureşti), Otilia Craioveanu Năftănăilă (Universitatea Bucureşti). Iar din Turcia au participat cu referate: prof. dr. Osman Horata (directorul Centrului Cultural Atatürk, preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii Ahmed Yesevi), prof. dr. Irfan Nasrattinoglu (directorul Institutului de Folclor din Ankara), prof. dr. Harun Gungor (Universitatea Selcuk - Konya), Omer Metin (Universitatea Gazi - Ankara), dr. Yonca Anzeroglu (Universitatea Hacettepe) şi dr. Recep Boztemur (Universitatea Orientului Mijlociu).

 

23-27 aprilie 2008, Tekirdağ. Participare UDTR la Congresul Internaţional al Balcanilor

În perioada 23-27 aprilie 2008 s-a desfăşurat la Tekirdağ, în Turcia, Congresul Internaţional al Balcanilor. Comunitatea turcă din România a fost reprezentată de secretarul general al Uniunii Democrate Turce din România, prof. Ervin Ibraim, care a prezentat comunicarea ştiinţifică, „Turcii din România". În cadrul Congresului au fost susţinute comunicări ştiinţifice având ca temă: influenţele exercitate de moştenirea otomană şi turcă asupra statelor din Balcani, precum şi cooperarea dintre comunităţile turce din această regiune. Manifestarea a fost organizată de Centrul de Studii Strategice Turcia-Asia (TASAM) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Cabinetul Prim-ministrului Republicii Turcia, Prefectura Tekirdağ, Asociaţia Primăriilor din Tracia de Sud-Est şi a fost finanţată de TIKA (Agenţia Turcă pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională), instituţie guvernamentală care implementează proiecte internaţionale în variate domenii şi în diverse ţări. La Congres au participat istorici şi cercetători din SUA, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Turcia şi România.

 

29 aprilie 2008, Brăila şi Cobadin. Noi alegeri în filialele Uniunii Democrate Turce din România

În conformitate cu decizia Consiliului Naţional UDTR din 29.03.2008, a început campania de alegeri a unor noi conduceri pentru filialele UDTR. Deoarece obiectivul de bază al UDTR este exprimarea, protejarea şi promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a membrilor săi, conducerea centrală a cerut tuturor reprezentanţilor filialelor să propună şi să aleagă oameni energici şi competenţi pentru a putea face faţă proiectelor şi acţiunilor ce se vor derula în următorii ani, al căror impact să ajungă până la ultimul cetăţean român de origine turcă. Seria de reorganizare a continuat în luna aprilie cu filiala Brăila. Membrii adunaţi la sediul filialei şi-au ales noua conducere: Zarife Zodilă - preşedinte, Oprea Tair - vicepreşedinte, Osman Cornelia - secretar. În săptămâna următoare, în data de 20 aprilie 2008, la Casa de Cultură din Cobadin, membrii comunităţii turce din comună aleg noua conducere, compusă din Raim Naim - preşedinte, Memet Etem şi Gelil Carani - vicepreşedinţi, Ali Adnan - secretar.

 

9-11 mai 2008, Bucureşti. Târg caritabil organizat de Fundaţia Culturală Tuna

Ziarul bilingv Zaman/Timpul din data de miercuri, 14 mai 2008, a notat desfăşurarea unui eveniment caritabil în Bucureşti, realizat de Fundaţia Tuna/Dunărea. Cunoscută pentru acţiunile sale caritabile, Fundaţia Umanitară Tuna/Dunărea a organizat pentru a treia oară, la Palatul Copiilor din Bucureşti, în perioada 9-11 mai 2008 expoziţie de bucătărie şi artă tradiţională turcească, denumită Kermes. Târgul a fost un prilej de cunoaştere reciprocă între comunitatea turcă şi română din Bucureşti.

 

10 mai 2008, Hârşova. Simpozion cu temaHârşova, veche cetate otomană"

Uniunea Democrată Turcă din România a continuat şi în luna mai seria de proiecte destinate promovării zestrei culturale a comunităţii turce din Dobrogea şi a organizat o serie de manifestări culturale sub egida: „Hârşova, veche cetate otomană". Proiectul a cuprins mai multe componente şi a fost organizat de filiala UDTR Hârşova, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi cu Muzeul „Carsium" din localitate. Evenimentul a debutat la Muzeul Carsium din Hârşova cu simpozionul cu tema: „Hârşova, veche cetate otomană", în cadrul căruia au fost prezentate comunicări ştiinţifice referitoare la istoria comunităţii musulmane din localitate, la evoluţia civilizaţiei turce în Dobrogea în secolele XV-XIX. La manifestările culturale de la Hârşova au participat: preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, secretarul general, Ervin Ibraim, precum şi deputatul Iusein Ibram. Misiunile diplomatice ale Republicii Turcia în România au fost reprezentate de consulul general, Haluk Ağca, împreună cu soţia.

 

15-18 mai 2008, Constanţa. Redactorii din presa minorităţilor se perfecţionează la Universitatea „Ovidius"

Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius" din Constanţa a organizat în perioada 15-18 mai 2008 cursuri de jurnalism pentru redactorii din mass-media minorităţilor naţionale. A fost cel de-al doilea modul de cursuri de perfecţionare organizat de DRI, pentru nivel mediu de această dată, primul desfăşurându-se în 2007 şi reunind jurnaliştii începători din presa minorităţilor. Cursul a reunit jurnalişti din presa scrisă, dar şi redactori care realizează emisiuni în limba maternă de etnie turcă, tătară, maghiară, germană, armeană, macedoneană, ucraineană şi poloneză. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de Nurgean Ibraim, redactor la revista Hakses, care a punctat cu fermitate poziţia UDTR şi a publicaţiei pe care o reprezintă referitoare la evenimentele din Imperiul Otoman de la începutul secolului. Jurnalista a afirmat că „evenimentele istorice aparţin trecutului şi noi nu suntem răspunzători astăzi de deciziile politice de acum aproape 100 de ani ale unei ţări. Hakses este o publicaţie care promovează toleranţa, istoria, cultura şi evenimentele comunităţii turce din Dobrogea".

 

17-19 mai 2008, Constanţa. Festival Cultural-Sportiv al Tineretului organizat de UDTR

Prima ediţie a acestui Festival desfăşurat la Constanţa a adus laolaltă peste 300 de tineri aparţinând comunităţilor etnice din România şi un grup numeros din Turcia, de la o asociaţie recunoscută pe plan internaţional. Evenimentul a debutat cu un simpozion care a avut ca temă „Rolul tineretului în societatea contemporană". Uniunea Democrată Turcă din România, fiind gazdă a acestui eveniment, nu numai că a prezentat activităţile sale ce ţin de cultură şi istorie, dar a dat fiecărui participant o mapă în care, pe lângă CD-ul de prezentare a acţiunilor sale, a pus reviste, cărţi şi o broşură în care este arătat detaliat programul de acţiuni pe întregul an, cât şi mesajul către tineri al preşedintelui Uniunii.

 

19 mai 2008, Constanţa. Preşedintele Osman Fedbi al Uniunii Democrate Turce din România, premiat de Radio Constanţa

Studioul Teritorial de Radio Constanţa a organizat „Premiile Radio Constanţa", destinate personalităţilor contemporane aparţinând comunităţilor etnice din Dobrogea care au contribuit la afirmarea spaţiului românesc în lume. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa şi s-a desfăşurat în contextul Anului European al Dialogului Intercultural. Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, a fost desemnat personalitatea anului şi a primit o plachetă onorifică, iar soţiei consulului general al Turciei la Constanţa, Derya Ağca, i-a fost înmânat din partea conducerii Radio Constanţa diploma de onoare pentru promovarea dialogului intercultural.

 

24 mai 2008, Constanţa. Slujbă de sfinţire a unei noi geamii în cartierul Tomis Nord

În data de 24.05.2008 a avut loc slujba de sfinţire pentru începerea construcţiei noului lăcaş de cult din cartierul Tomis Nord din Constanţa. La acest eveniment au participat primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, care în discursul său a precizat faptul că va construi o geamie în zona peninsulara Poarta 1, muftiul Iusuf Murat, şeful Cultului Musulman din România, împreună cu dr. Ayash Muhammed, finanţatorul geamiei. Aceştia au dat citire documentului care atestă punerea pietrei de temelie a lăcaşului de cult, care a fost introdus într-o capsulă din inox şi a fost pus în temelia geamiei. Osman Negeat a recitat un pasaj din Coran, după care muftiul a făcut o rugăciune cu ocazia acestui eveniment. Conform tradiţiei locale s-a sacrificat un berbec în numele lui Allah. La acest eveniment au fost prezenti ambasadorii următoarele state arabe: Iordania, Qatar, Kuweit, Sudan, Algeria şi Maroc.

 

25 mai 2008, Bucureşti. Prima vizită la Constanţa a noului ambasador al Turciei

Liderii Uniunii Democrate Turce din România au purtat pe 15 mai 2008 o rundă de convorbiri cu ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ayşe Sinirlioğlu, în cadrul unei prime vizite întreprinse de diplomatul turc la Constanţa. Noul ambasador al Turciei, Ayşe Sinirlioğlu şi-a prezentat scrisorile de acreditare la Cotroceni, iar la sfârşitul lunii aprilie şi-a exprimat interesul de a-i cunoaşte îndeaproape pe reprezentanţii comunităţii turce din Dobrogea. La sediul UDTR ambasadorul Turciei a fost întâmpinat de preşedintele UDTR, Osman Fedbi, de secretarul general Ervin Ibraim, de preşedinta Comisiei de femei, Amet Melec, de cea a Comisiei de cultură, Serin Gafar, de preşedinta Comisiei de învăţământ, Vildan Bormambet şi de preşedintele Comisiei de religie, Islam Remzi. Preşedinţii de comisii i-au prezentat Excelenţei Sale, doamnei ambasador detalii despre activităţile pe care le desfăşoară, în special de promovare a culturii şi civilizaţiei turce. În cadrul discuţiilor s-au mai atins subiecte precum: învăţământul în limba maternă, lipsa de locuri de veci din cimitirelor musulmane, programele de parteneriat cu instituţii guvernamentale şi cu organizaţii neguvernamentale din Turcia. Melec Osman, şefa de cabinet a deputatului Iusein Ibram, a ridicat problema burselor de studii pentru studenţii care studiază limba turcă în România, posibilitatea obţinerii de către cei merituoşi a unor burse din partea statului turc pentru a stimula interesul pentru studiu al acestora. Diplomatul turc a declarat că va sprijini proiectele de parteneriat dintre România şi Turcia iniţiate de UDTR şi că va fi prezentă ori de câte ori va fi invitată la acţiunile organizate de Uniune.

 

27-30 mai 2008, Medgidia. Köksal Toptan, preşedintele Parlamentului Turciei, face o vizită în România

În perioada 27-30 mai 2008, preşedintele Parlamentului din Republica Turcia, Köksal Toptan, a întreprins o vizită oficială în România. În prima zi a vizitei oficiale înaltul oaspete a depus o coroană de flori la statuia lui Mustafa Kemal Atatürk din Bucureşti şi a avut întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi cu cel Senatului, Nicolae Văcăroiu. Programul parlamentarului turc în România a continuat pe 29 mai cu o vizită în judeţul Constanţa. În cursul dimineţii, preşedintele Parlamentului, Köksal Toptan, a fost primit de primarul oraşului Medgidia, Dumitru Moinescu, şi a efectuat o vizită la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din localitate, unde a fost întâmpinat de directorul instituţiei de învăţământ, Accan Mologani. Tot la Medgidia, parlamentarul turc a depus o coroană de flori şi a păstrat un moment de reculegere la bustul lui Mustafa Kemal Atatürk din parcul din centrul oraşului. În cursul după-amiezii, oficialul turc a purtat o rundă de convorbiri cu liderii Uniunii Democrate Turce din România la Hotelul Iaki din staţiunea Mamaia. În cadrul discuţiilor, liderii turci au prezentat informaţii despre comunitatea turcă din România, despre acţiunile întreprinse pentru promovarea culturii şi civilizaţiei turce. Preşedintele Parlamentului din Republica Turcia a promis că va sprijini proiecte de parteneriat în domeniul economic, în cel al învăţământului, dar şi în plan cultural. De asemenea, a vizitat Muftiatul Cultului Musulman din România şi în cadrul unor convorbiri cu muftiului Murat Iusuf a cerut informaţii despre viaţa spirituală a comunităţii musulmane. În urma acestei vizite, K. Toptan a declarat că România este o ţară-model, unde oameni din culturi şi religii diferite pot trăi într-o bună comuniune. El a reliefat faptul că minorităţile turcă şi tătară din zonă au rolul unor punţi de legătură în consolidarea relaţiilor dintre Turcia şi România.

 

28 mai 2008, Constanţa. Consiliul Judeţean i-a premiat pe olimpicii de limbă turcă

Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, a participat la premierea profesorilor ce au făcut parte din comisia de corectare a lucrărilor elevilor calificaţi la faza naţională a Olimpiadei de Limba Turcă. Profesorii au primit din partea Consiliului Judeţean Constanţa premii în bani în valoare de 1300 lei. Elevii participanţi la olimpiadă care au obţinut premiul I au primit câte un laptop utilat cu imprimantă de ultimă generaţie, cei care s-au clasat pe locul II, câte un computer cu imprimantă, iar cei care au obţinut premiul III, câte un calculator de ultimă generaţie. Au fost premiaţi cu câte un telefon mobil şi elevii care au obţinut menţiuni. Festivitatea de premiere a profesorilor avut loc la sediul PSD din Medgidia, localitate unde s-a desfăşurat şi olimpiada de limbă turcă. Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ din cadrul UDTR, membru în comisia de corectare a lucrărilor, a declarat: „Este pentru prima dată când o formaţiune politică se gândeşte să-i premieze pe profesori, pe cei care formează caractere. A fost o surpriză plăcută pentru noi, profesorii de limba turcă, mai ales că este ştiut faptul că dispunem de salarii foarte mici în comparaţie cu alte categorii sociale." La festivitatea de premiere, alături de preşedintele UDTR, Osman Fedbi, s-a aflat preşedinta filialei PSD Medgidia, Cornelia Bereş.

 

29 mai 2008, Constanţa. Ziua Mamelor din Republica Turcia sărbătorită de Uniunea Democrată Turcă

În data de 29 mai 2008 la sediul Uniunii Democrate Turce din Constanţa s-a desfăşurat activitatea „ Ziua Mamei". Această zi se sărbătoreşte în Republica Turcia în a doua duminică a lunii mai. Pentru că Uniunea Democrată Turcă a avut un program de activităţi încărcat, evenimentul s-a desfăşurat în data de 28 mai. Evenimentul a fost organizat de Comisia de femei aparţinând Uniunii Democrate Turce din România şi a cuprins mai multe componente: simpozionul cu tema „Rolul mamei în cadrul familiei turce"; o expoziţie de ţesături şi obiecte tradiţionale lucrate manual şi o şezătoare unde turcoaicele au interpretat cântece vechi, învăţate din străbuni.

 

5-8 iunie 2008, Constanţa. Simpozion Internaţional „Femeia Turcă în Balcani" - Ediţia a IV-a

Cu prilejul celei de a IV-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Femeia turcă în Balcani", Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a organizat în perioada 5-8 iunie 2008 simpozionul cu temele „Locul femeii în familie", „Locul femeii de carieră în societatea contemporană" şi „Vocea femeii în viaţa socială". La eveniment au participat din partea Uniunii preşedintele Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim, deputat Ibram Iusein, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa Haluk Ağca, muftiul cultului musulman, Iusuf Murat, primarul localităţii Cumpăna, Mariana Gâju, şi preşedinţi de filiale UDTR.

 

9-13 iunie 2008, Neptun. Orhan Pamuk - singurul turc deţinător al Premiului Nobel - în vizită în România

Cel mai cunoscut şi controversat scriitor turc, Orhan Pamuk, a venit în România la invitaţia Uniunii Scriitorilor. Timp de trei zile, elite ale scriitorilor din ţară şi din străinătate s-au reunit în staţiunea Neptun la cea de-a VII-a ediţie a Colocviului Internaţional „Zile şi nopţi de literatură". Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a primit din partea Ministerului Culturii şi Cultelor Marele remiu „Ovidius", în valoare de 10.000 de euro. La primirea premiului din partea ministrului Adrian Iorgulescu, scriitorul turc a declarat: „Este o mare bucurie şi sunt flatat că mă aflu aici. În România, mă simt ca acasă. Literatura înseamnă pentru mine a-i face pe toţi cei care citesc să se simtă ca acasă. Lucrările mele sunt traduse în 56 de limbi şi mă simt ca acasă în toate aceste 56 de ţări. A fost o mare onoare pentru mine să primesc acest premiu".

 

11 iunie 2008, Bucureşti. Orhan Pamuk, cel mai vândut autor la BookFest 2008 - ecouri în presa centrală

Cotidianul central „Adevărul" din data de 11 iunie 2008 a remarcat faptul că la expoziţia de carte BookFest 2008 s-au vândut cu cca. 2.000 de exemplare semnate Orhan Pamuk, aproape 700 de exemplare ale „Poveştilor de dragoste la prima vedere" şi un total care depăşeşte 18.000 de volume la editurile Polirom şi Cartea Românească, vândute la BookFest 2008, potrivit NewsIn.

 

11 iunie 2008, Năvodari. Constituirea filialei UDTR

Pe data de 11.05.2008 la Năvodari a avut loc şedinţa de constituire a filialei UDTR Năvodari. Au participat la această şedinţă aproximativ 150 de etnici turci din localitate. Cu acest prilej a fost aleasă şi noua conducere a filialei, respectiv Borsein Feizula - preşedinte, Memiş Esan - vicepreşedinte şi Iomer Bedri - secretar. Din partea conducerii Uniunii Democrate Turce din România au fost prezenţi Iusein Gemal - prim-vicepreşedinte şi Ervin Ibraim - secretar general. După terminarea şedinţei de constituire şi de alegeri a fost prezent în cadrul etnicilor turci şi Matei Nicolae, primarul localităţii Năvodari.

 

15 iunie 2008, judeţul Tulcea. Consilieri turci la alegerile locale

La alegerile locale din judeţul Tulcea din perioada 1-15 iunie 2008 au fost desemnate drept consilieri locali, următoarele persoane:

 

Situaţia aleşilor locali turci din jud. Tulcea în anul 2008


Oraşul / Instituţia


Nume Prenume

Calitatea

Apartenenţă

Oraşul Tulcea

Gafar Cantemir

Consilier local

PDL

Oraşul Babadag

Usein Evren

Consilier local

PSD

Oraşul Babadag

Abdula Melia Ana

Consilier local

PSD

 

Alţi consilieri turci aleşi în primăriile de localităţi ale judeţului Tulcea în perioada anterioară au fost:

 

Situaţia aleşilor locali turci din jud. Tulcea în perioada 2004 - 2008


Oraşul


Nume Prenume

Calitatea

Din partea

Perioada

Oraşul Tulcea

Gafar Cantemir

Consilier local

PD

2004-2008

Oraşul Babadag

Usein Evren

Consilier local

PSD

2004-2008

Oraşul Măcin

Kiazim Baiar

Consilier local

PSD

2004-2008

 

15 iunie 2008, judeţul Constanţa. Consilieri turci la alegerile locale

Monitorul Oficial al Judeţului Constanţa din data de 23 iulie 2008 publică Situaţia aleşilor locali ai judeţului Constanţa în urma alegerilor locale care au avut loc în perioada 1-15 iunie 2008. Astfel, la aceste alegeri distribuţia pe funcţii şi localităţi a consilierilor locali turci a fost următoarea:

 

Situaţia aleşilor locali turci din jud. Constanţa din anul 2008


Oraşul / Instituţia


Nume Prenume

Calitatea

Apartenenţă

Consiliul Judeţean C-ţa

Osman Fetbi

Consilier judeţean

PSD

Municipiul Constanţa

Temur Ibram

Consilier local

PSD

Municipiul Constanţa

Ali Nurhan

Consilier local

PSD

Oraşul Cernavodă

Cîrjali Şerif

Consilier local

PNL

Oraşul Techirghiol

Ismail Temigin

Consilier local

PSD

Oraşul Techirghiol

Seitcadil Olgun

Consilier local

PSD

Comuna Adamclisi

Beinur Raşit

Viceprimar

PSD

Comuna Agigea

Bolac Belchiz

Consilier local

PSD

Comuna Agigea

Resit Fildiz

Consilier local

PDL

Comuna Albeşti

Soium Sever

Consilier local

PSD

Comuna 23 August

Omer Romi

Consilier local

PDL

Comuna 23 August

Mola Ali Sinan

Consilier local

PDL

Comuna Castelu

Cherim Gevat

Consilier local

PSD

Comuna Castelul

Şeihisleam Metin

Consilier local

PDL

Comuna Ciocârlia

Ramazam Ilmi

Cosilier local

PDL

Comuna Comana

Osman Erbal

Consilier local

PNL

Comuna Cumpăna

Cadâr Adinan

Consilier local

PSD

Comuna Cumpăna

Glodeanu Kerime

Consilier local

PSD

Comuna Dobromir

Iusein Visel

Consilier local

PSD

Comuna Dobromir

Aziz Aziz

Consilier local

PSD

Comuna Dobromir

Iusein Salim

Consilier local

PSD

Comuna Dobromir

Iomer Eldivan

Consilier local

PSD

Comuna Dobromir

Sali Beinur

Consilier local

PNL

Comuna Grădina

Feizula Feuzi

Consilier local

PDL

Comuna Independenţa

Cherim Reşat

Consilier local

PDL

Comuna Ostrov

Vasile Ismail Birău

Consilier local

PSD

Comuna Topraisar

Gani Daniar

Consilier local

PSD

Comuna Tuzla

Mustafa Reise

Consilier local

PNL

Comuna Tuzla

Reşit Taner

Consilier local

PNG - CD

Comuna Valu lui Traian

Nasurla Eldis

Consilier local

PSD

Comuna Valu lui Traian

Asab Orhan

Consilier local

PNL

 

Alţi consilieri turci de Primării din judeţul Constanţa în perioada anterioară au fost:

 

Situaţia aleşilor locali turci în judeţul Constanţa în perioada 1996-2008


Oraşul


Nume Prenume

Calitatea

Din partea

Perioada

Jud. Constanţa

Talip Revan

Consilier judeţean

PSD

1992 - 1996

Mun. Constanţa

Şaban Bayram

Consilier municipal

PSD

1996 - 2004

Jud. Constanţa

Balgi Ruhan

Consilier judeţean

PSD

2000 - 2004

Com. Băneasa

Ismail Nidal

Consilier local

PSD