Minoritatea turcă 2013
7 februarie 2013, Constanţa. Lansare de carte
Conf. univ. dr. Agiemin Baubec, cu sprijinul Uniunii Democrate Turce din România, a lansat la Constanţa lucrarea Limba turcă practică. Cartea se adresează etnicilor turci din România care doresc să îşi consolideze cunoştinţele de limbă maternă, dar şi studenţilor de la facultăţile de limbi străine care au optat să studieze limba turcă.
13 februarie 2013, Călăraşi. Lideri ai UDTR în dialog cu autorităţile locale din Călăraşi
Miercuri, 13 februarie, o delegaţie formată din Osman Fedbi, preşedinte al UDTR, deputatul Iusein Ibram, Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman, şi Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, s-a întâlnit cu George Iacob, prefectul județului Călăraşi, la sediul Prefecturii.
Întâlnirea a continuat un dialog început anul trecut de liderii comunităţii turce cu autorităţile locale din Călăraşi, în special pe tema predării limbii turce materne şi a religiei islamice în şcoli, începând cu anul şcolar 2013-2014. Reuniunea a abordat şi necesitatea extinderii cimitirului musulman şi a construirii unui lăcaş de cult pentru cei 600 de credincioşi de religie islamică din acest judeţ. În final, atât liderii UDTR, cât şi reprezentanţii administraţiei locale, precum şi Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, au apreciat că, în urma întâlnirii, au fost depăşite barierele de comunicare şi a fost creat un cadru propice dezvoltării relaţiilor bilaterale româno-turce pentru soluţionarea problemelor comunităţii turce din Călăraşi.
23 februarie 2013, Bucureşti. Gazeta Zaman aniversează 20 de ani în România
La sediul Universităţii Lumina din Bucureşti, grupul de presă al ziarului bilingv Zaman/ Timpul, cu un tiraj internaţional de un milion de exemplare, a aniversat două decenii de activitate în presa din România. La eveniment au participat Excelența Sa Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia în România, Abdullah Bozkurt, reprezentantul ziarului Today's Zaman din Ankara, şi prof. dr. Mihai Maxim, directorul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" din Istanbul, care au rostit alocuţiuni.
25 februarie 2013, Medgidia. Olimpiada de Limba şi Literatura Turcă
Un număr de 131 de elevi care învaţă limba maternă turcă din clasele IV-XII au participat la Olimpiada de Limba şi Literatura Turcă - etapa judeţeană, organizată de Inspectoratul Şcolar Județean Constanţa și găzduită de Colegiul „Kemal Atatürk" din Medgidia. Pe primele trei locuri, cu nota 9,70, s-au clasat elevii unor şcoli din Medgidia, respectiv: Beget Anelis (clasa a VI-a) de la Şcoala „Mircea Dragomirescu", Asan Selin (clasa a VII-a) şi Cocai Hande (clasa a VII-a), amândoi de la Şcoala „Constantin Brâncuşi". Comisia de organizare a fost formată din: preşedinte, prof. Oprea Adriana Cristina, preşedinte executiv, prof. Anefi Icbal, inspector școlar de limba turcă, vicepreşedinte, prof. Ene Ulgean, secretar, prof. Semuran Memet, şi membri: prof. Seit Memet Emel, Özgür Kıvanç, Suat Yıldırım, Oktay Erdoğan.
27 februarie 2013, Constanţa. Omer Susli, turcul care a preluat lanţul de magazine Praktiker
Omer Susli este un om de afaceri turc care a cumpărat 27 de magazine Praktiker din România şi este cetăţean român de origine turcă domiciliat în Constanţa. Noul proprietar Praktiker România deţine, alături de Isa Susli, Iasin Susli şi Mehmet Suzgu, fabrica de fibre textile Romtextil SA, cu 58 milioane lei cifră de afaceri în 2012, cu 400 de angajaţi şi un profit de 600.000 lei anual. De asemenea, Omer Susli şi soţia sa, Gemile Susli Alievici (preşedintă a Uniunii Culturale Albaneze din România), controlează firma de materiale de construcţii Search Chimicals SRL, cu peste 45 milioane lei cifră de afaceri în 2012, cu 12 angajaţi şi un profit de 1,7 milioane lei. În prezent este preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani şi fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD). Omer Susli este de profesie economist. El mai deţine fabrica de cărămizi Cobadin - Prefab Construct şi Tempo Invest - fabrică de cretă măcinată şi transport, precum şi firma de turism Travel Tips din Constanţa.
4 martie 2013, Constanţa. Iucsel Selamet este noul subprefect al județului Constanţa
Luni, 4 martie, a fost învestit în funcţie cel de-al doilea subprefect al județului Constanţa, în persona dlui Iucsel Selamet. Ordinul de numire a fost semnat de premierul Victor Ponta prin HG nr. 61 din 27.02.2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 115 din 28.02.2013. La ceremonie, noul subprefect a declarat: „Am fost numit subprefect la propunerea UDTR şi UDTTMR. Este o onoare, dar şi o responsabilitate. Sper ca, alături de prefectul Eugen Bola şi subprefectul Radu Volcinschi, să-mi duc la bun sfârşit atribuţiile ce îmi vor reveni". Iucsel Selamet este de profesie inginer, provine din domeniul privat, are 50 de ani şi este căsătorit.
14 martie 2013, Bucureşti. Lansare de carte
Site-ul www.academia.edu a postat, la adresa: www.academia.edu/16547520/Volumul-limba-romana-practica-pentru-vorbitorii-de-limba-turca, lucrarea autorului Agiemin Baubec, cu titlul Limba română practică (pentru vorbitorii de limbă turcă)/Uygulamali Romen Dili (Turkce izahli). Ea cuprinde noţiuni de fonetică şi morfologia limbii române pentru vorbitorii străini de limbă turcă.
15 martie 2013, Bucureşti. Studiu: Comunitatea turcă din Bucureşti. O perspectivă sociologică
Site-ul www.academia.edu a postat în limba engleză studiul Turkish Community in Bucharest. A Sociological Overviw/Comunitatea turcă din Bucureşti. O perspectivă sociologică, al autorilor Iulian Popescu, Mihai Dumitru şi Ahmet Ecirli. Studiul a fost realizat în anul 2012, pe 658 de cazuri, toţi oameni de afaceri turci cu domiciliul stabil în zona Bucureşti - Ilfov. Este prima lucrare din România care întreprinde o analiză a migraţiei investitorilor turci, cu viaţa economică şi realizările lor, atitudinea lor faţă de români, integrarea în societatea românească etc. Este postată la adresa:
https://www.academia.edu/7031911/The_Turkish_Community_in_Bucharest_A_Sociological_Overview
20 martie 2013, Bucureşti. Gala Culturală Româno-Turcă
În data de 20 martie Sala Palatului din Bucureşti a găzduit 4.000 de participanţi care au aniversat cea de a II-a ediţie a unei gale de apropiere între România şi Turcia prin dans, muzică şi manifestări culturale specifice. Elevi şi studenţi din cadrul Şcolilor Spectrum şi ai Universităţii Europene de Sud-Est Lumina din Bucureşti au oferit publicului un spectacol de solidaritate.
2 aprilie 2013, Bucureşti. Burse postuniversitare şi donaţii de carte
Aflate într-o vizită la Facultatea de Limbi Orientale a Universitatății Bucureşti, Erem Melike Roman, scriitoare şi publicistă, și Medine Yokarıbaş, de la Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, au făcut o donaţie de carte cu prezentarea de burse postuniversitare, bine primite de profesori şi studenţi. Între lucrările sale publicate în România, notăm: Lirica turcă la Bucureşti, Editura Semne, 2010, şi culegerea de texte Surpriza nuvelei turceşti, Editura Semne, Bucureşti, 2015.
15 aprilie 2013, Constanţa. Lansare de carte: Eroii musulmani din Armata Română
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ,,Regina Maria" Filiala Constanţa, în colaborare cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, a lansat cartea Eroii musulmani din Armata Română, a autorului col. (r) Macovei Remus. Lucrare se referă la pregătirea militarilor musulmani în perioada 1879-1916, cu sacrificiile în morţi, răniţi şi dispăruţi făcute de această comunitate în timpul marilor confruntări ale Primului şi ale celui de-al Doilea Război Mondial.
6 iunie 2013, Constanţa. Limba turcă va putea fi studiată opţional în liceele din Constanţa
În urma unui protocol semnat la Ankara de Răducu Popescu, inspector şcolar general al judeţului Constanţa, și Hayati Develi, preşedintele Institutului Cultural „Yunus Emre" din Turcia, s-a ajuns la o înţelegere prin care limba turcă va putea fi studiată opţional în cadrul liceelor din Constanţa. Acest document prevede derularea de proiecte şi activităţi comune între cele două instituţii şi mai ales promovarea studierii limbii turce, ca disciplină opţională, în unităţile şcolare de nivel liceal.
9 iunie 2013, Predeal. Conferinţa Naţională Extraordinară a UDTR
La iniţiativa filialelor teritoriale ale Uniunii Democrate Turce din România, în data de 9 iunie 2013 s-a organizat la Predeal Conferinţa Naţională Extraordinară. Au participat delegaţi cu drept de vot de la toate filiale teritoriale, precum şi toţi şefii şi vicepreşedinţii comisiilor de specialitate. Conferinţa a dezbătut şi a votat noi amendamente aduse la Statutul Uniunii, propuse de filialele UDTR. Şedinţa a fost condusă de Osman Fedbi, preşedinte UDTR, iar din prezidiu au mai făcut parte: Iusein Gemal - prim-vicepreşedinte, Ibram Iusein - deputat, Ibraim Ervin - secretar general şi Asan Murat - preşedinte onorific. După dezbateri intense, Comisia de validare, compusă din Accan Mologani, Memet Reduan şi Talip Leman, a numărat şi a validat toate voturile, majoritatea amendamentelor fiind acceptate.
23 iunie 2013, Afumaţi. Cotidianul Anayurt/Patria-mamă aniversează 8 ani în România
Cu această ocazie, Hamdi Yilmaz, patronul ziarului Anayurt din România, a acordat o serie de premii unor oameni de afaceri, precum şi dlui Ömür Solendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti. Momentul a fost sărbătorit şi într-un restaurant din Afumaţi (județul Ilfov), în prezenţa dlui Omer Susli, preşedintele Comitetului Mondial Turc - zona Balcani, a lui Bahadir Nejat, consilierul comercial al ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, a solistului Gazi Demirel, a artistei Raluca Ocneanu, a cântăreței de origine turcă Mine Gez, a lui Gafar Mefchiure, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, şi a altor invitaţi.
4 iulie 2013, Bucureşti. Recensământul populaţiei turce din România în anul 2011
Din datele Recensământului din anul 2011, publicate de Institutul Naţional de Statistică în anul 2013, rezultă că România are o populaţie de 27.698 de turci declaraţi, cu distribuţie în tabelul nr. 1.
Tabelul nr. 1: Evoluţia populaţiei turce rezidente în România între anii 1990 și 2011, pe zone cu peste 50 de locuitori turci declaraţi |
|
||||||||
Recensăminte România |
Total locuitori turci România |
Jud. Constanţa |
Jud. Tulcea |
Municipiul Bucureşti |
Jud. Ilfov |
Jud. Călăraşi |
Jud. Brăila |
Jud. Galaţi |
|
1992¹ |
29.832 |
24.001 |
3.390 |
927 |
- |
469 |
126 |
68 |
|
2002² |
32.098 |
24.246 |
3.334 |
2.473 |
62 |
469 |
179 |
82 |
|
2011³ |
27.698 |
20.826 |
1.503 |
2.315 |
291 |
513 |
184 |
78 |
|
¹ Sursa: Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 7 ianuarie 1992, Structura etnică şi confesională a populaţiei, Comisia Naţională de Statistică, Bucureşti, 1995, pag. 2. ² Sursa: Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 18 martie 2002, vol. IV, Structura etnică şi confesională, Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti, 2004, pag. 2. ³ Sursa: Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din anul 2011, Populaţia stabilă după etnie, Municipii, Oraşe şi Comune, Institutul Naţional de Statistică, vol. 8, postat pe internet: www.recensamantromania.ro/wp.../2013/.../Rezultate-Definitive. |
|
||||||||
4 iulie 2013, Bucureşti. Recensământul populaţiei musulmane din România în anul 2011
Din datele Recensământului din anul 2011, publicate de INS în anul 2013, rezultă că România are o populaţie musulmană de 64.337 de persoane, cu o distribuţie pe judeţe în tabelul nr. 2.
Tabelul nr. 2: Evoluţia populaţiei musulmane rezidente în România între anii 1990 și 2011 pe zone cu peste 50 de locuitori musulmani declaraţi |
|
|||||||||||||||||||
Recensăminte România |
Total locuitori musulmani |
Jud. Constanţa |
Jud. Tulcea |
Mun. Bucureşti |
Jud. lfov |
Jud. Călăraşi |
Jud. Brăila |
Jud. Galaţi |
Jud. Braşov |
Jud. Cluj |
Jud. Dolj |
Jud. Giurgiu |
Jud. Iaşi |
Jud. Argeş |
Jud. Alba |
Jud. Arad |
Jud. Timiş |
Jud. Prahova |
Jud.Mehedinţi |
|
1992¹ |
55.928 |
48.722 |
3.581 |
1.816 |
- |
404 |
144 |
104 |
64 |
87 |
63 |
23 |
105 |
29 |
41 |
15 |
151 |
45 |
76 |
|
2002² |
67.257 |
48.454 |
3.704 |
9.488 |
228 |
376 |
203 |
132 |
215 |
413 |
331 |
60 |
659 |
151 |
54 |
115 |
994 |
259 |
64 |
|
2011³ |
64.337 |
43.279 |
3.290 |
9.037 |
927 |
614 |
225 |
194 |
230 |
973 |
304 |
123 |
677 |
211 |
64 |
146 |
1117 |
376 |
55 |
|
¹ Sursa: Recensământului Populaţiei şi al locuinţelor din 7 ianuarie 1992, Structura etnică şi confesională a populaţiei, Comisia Naţională de Statistică, Bucureşti, 1995, pag. 296 ² Sursa: Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 18 martie 2002, vol. IV, Structura etnică şi confesională, Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti, 2004, pag. 294 ³ Sursa: Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 2011, Populaţia stabilă după etnie, Municipii, oraşe şi comune, Institutul Naţional de Statistică, vol. 8, www.recensamantromania.ro/wp.../2013/.../Rezultate-Definitive. |
|
|||||||||||||||||||
8 iulie 2013, Castelu (județul Constanţa). O nouă geamie în localitatea Castelu
Noul lăcaş de cult musulman din comuna Castelu a fost construit în 24 de luni, cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte, din contribuţiile benevole ale dlui Anghel Nicolae, primarul comunei Castelu, ale omului de afaceri Hagi Vural şi ale comunităţii locale. Festivitatea cu slujba de consacrare a noii geamii a avut loc sâmbătă, 6 iulie, la ora 12.30. Au participat fondatorii, muftiul Iusuf Murat, Iuxel Selamet, subprefect, Zeki Uysal, preşedinte TIAD Dobrogea, şi Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa.
5 august 2013, Bucureşti. Iftar oferit de ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti
În data de 5 august, cu trei zile înainte de Sărbătoarea Ramazanului, Excelența Sa Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a oferit o cină de Iftar la sediul ambasadei. Alături de Excelența Sa Omür Şölendil s-au aflat Osman Fedbi, preşedintele Uniunii Democrate Turce, deputatul Iusein Ibram, Ervin Ibraim, secretar general, Vildan Bormambet, preşedintele Comisiei de învăţământ şi inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Turan Şemsi, preşedintele filialei UDTR Bucureşti, precum şi liderii filialelor UDTR din Cumpăna, Lazu şi Tuzla. La masa de Iftar au mai participat membri ai comunităţii turce din Bucureşti, dar şi oameni de afaceri turci, precum şi cadre didactice din instituţiile de învăţământ în care se studiază limba turcă în România.