Minoritatea turcă 2007

 

23 ianuarie 2007, Bucureşti. Şedinţa Comisiei de învăţământ a Consiliului Minorităţilor Naţionale

În ziua de 23 ianuarie 2007 a avut loc şedinţa Comisiei de învăţământ a Consiliului Minorităţilor Naţionale la Bucureşti. La această şedinţă a participat preşedinta Comisiei de învăţământ a UDTR, d-na Bormambet Vildan. În această şedinţă s-au făcut propuneri de acţiuni pentru anul 2007. În cadrul şedinţei Comisiei pentru Integrare Europeană CMN din 30 ianuarie 2007 a fost aleasă conducerea acestei comisii. Activitatea acestei comisii va cuprinde întâlniri şi întrevederi la Biroul de Informare a Consiliului European, la Ministerul Muncii şi alte instituţii din domeniu.

 

3 februarie 2007, Măcin. Comemorarea lui Grigore Kiazim (1913 - 1989)

Grigore Kiazim s-a născut la 12 februarie 1913, în Măcin, ca fiu al lui Kiazim Beizat. Dragostea pentru muzică şi pasiunea pentru instrumentul care l-a consacrat, mandolina, apare la vârsta de 7 ani. La vârsta de 18 ani hotărăşte să se dedice în totalitate mandolinei, plecând la Bucureşti. Aici a lucrat la şi colaborat cu Radioul şi Televiziunea Română o perioadă de 50 de ani de activitate continuă. În această perioadă realizează o creaţie discografică cu un număr de 28 de discuri. Comunitatea turcă din Măcin a comemorat în ziua de 3 februarie 2007 94 de ani de la naşterea marelui interpret. Activitatea a avut loc la Şcoala nr.1 din Măcin în prezenţa profesorului Eiub Faat şi a consilierului local Iusein Memur. Evenimentul a fost onorat de prezenţa primarului Andone Ichim. Profitându-se de ocazie, au fost discutate şi probleme administrative legate de viaţa turcilor din oraş, îndeosebi despre întreţinerea celor două monumente aparţinând acestora: geamia şi cimitirul musulman.

 

4-6 februarie 2007, Medgidia. Aşure la Filiala UDTR

Comisia de femei UDTR - filiala Medgidia a organizat duminică, 4 februarie 2007, „Aşure Günü". Au fost invitate doamnele de la Comisia de femei a Uniunii Democrate Tătare, filiala Medgidia, cadre didactice şi membrele Comisiei de femei a UDTR. Acţiunea a continuat şi în următoarele zile, deoarece multe dintre invitate aveau acţiuni similare.

 

6 februarie 2007, Bucureşti. Dezbaterea „Managementul şi analiza învăţământului particular"

Marţi, 6 februarie 2007, Comisiile de învăţământ ale Uniunii Turce - UDTR şi Uniunii Democrate Tătare - UDTTMR, au organizat la Bucureşti acţiunea „Managementul şi analiza învăţământului particular". La acţiune au participat următoarele cadre didactice: Ene Ulgean, inspector de specialitate ISJ Constanţa, Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ a Uniunii Democrate Turce, Zulfie Seidali, preşedinta Comisiei de învăţământ a Uniunii Democrate Tătare, Bunian Şachir, preşedinta Comisiei de învăţământ a UDTTMR, filiala Medgidia, Iomer Subihan, vicepreşedinta Comisiei de învăţământ a UDTR, dl. Mustafa Mazis, directoarea Grădiniţei Bilingve Medgidia, Regep Sibel, Veli Lacme, Ziadin Murvet, Gafar Ekrem, director la Şcoala nr. 5 Medgidia, Adina Bocai, ziarist la „Cuget liber", Ismail Ghiulşen, ziarist la revista „Caş", Osman Nergiz. În cadrul acţiunii s-au vizitat cele 3 şcoli ale Grupului de Instituţii „Lumina" din Bucureşti. Delegaţia participantă a vizitat Parlamentul, unde a fost întâmpinată de deputatul UDTR, dl. Ibraim Iusein, şi de deputatul UDTTMR, dl. Aledin Amet, precum şi de alţi reprezentanţi ai sediilor UDTR şi UDTTMR din cadrul filialelor Bucureşti.

 

5 februarie 2007, Măcin. Aşure la filiala UDTR

Filiala Măcin a Uniunii Democrate Turce din România a serbat ziua de Aşure cu o acţiune de mare amploare la sediul filialei, la care au participat 30 de invitate. Acţiunea a fost organizată de preşedinta filialei, d-na Talip Leman, împreună cu doamnele Geafer Firdes, Ali Margareta, cu fonduri alocate de UDTR. La această acţiune au participat femei de diferite vârste, care au contribuit cu diferite opinii, diferite reţete pentru mâncarea aşure. Pe lângă aşure-ul pregătit de doamnele Amet Nedia, Negip Bedia şi Haron Ruvedea, s-au servit diferite plăcinte, prăjituri, sucuri şi cafele.

 

15 februarie 2007, Constanţa. Lansare de carte: Cornelia Călin Bodea, „Mirajul Orientului"

În cadrul manifestărilor culturale ce se vor desfăşura în cadrul „Primăverii comunitare" va fi lansată cartea „Mirajul Orientului" scrisă de Cornelia Călin Bodea, editată de Uniunea Democrată Turcă din România. Volumul este unic în literatura şi etnografia românească prin specificitatea domeniului abordat, prin harul cu care adună laolaltă dimensiunea romanităţii de la nord de Dunăre cu uluitoarea cultură şi civilizaţie orientală. De aici şi interesul excepţional pe care urmează să-l decanteze, cartea înscriindu-se în reţeaua destul de strânsă, de condensată, de aristocrată a unor astfel de studii, încadrându-se însă în bibliografia obligatorie a secţiilor de limbi orientare, de istorie orientală ale facultăţilor de filologie şi istorie din ţara noastră.

 

24 februarie 2007, Medgidia. Olimpiada de limba turcă - faza judeţeană

Sâmbătă, 24 februarie 2007, la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa a avut loc etapa judeţeană a Olimpiadei de Limbă şi literatură turcă. Au participat un nr. de 83 de elevi din clasele IV-XII. În aceeaşi zi a avut loc şedinţa cadrelor didactice care predau religia islamică. La această şedinţă au participat d-na inspector general al ISJ, Constanţa Narciz Amza, d-na inspector de specialitate Ene Ulgean, dl. muftiu Iusuf Murat, dl. consilier Ablachim Onder şi dl. Ervin Ibraim, secretar general UDTR.

 

28 februarie 2007, Bucureşti. „Folclorul contraatacă", o emisiune din folclorul turcilor dobrogeni pe postul Antena 1

La invitaţia postului de televiziune Antena 1, un grup de 20 de turci au participat la emisiunea „Folclorul contraatacă". Turcii au fost reprezentaţi de membrii activi ai Uniunii: Melek Osman, Accoium Durie, Bormambet Vildan, Hasan Emghil, fiind îmbrăcaţi în costume specifice portului tradiţional turc.

 

8 martie 2007, Constanţa. Masă rotundă: „Rolul femeii minoritare în integrarea europeană"

La sediul UDTR a avut loc pe data de 8 martie 2007 o masă rotundă cu tema „Rolul femeii minoritare în integrarea europeană". Acest proiect a fost iniţiat şi derulat de către Comisia de femei din cadrul Uniunii Democrate Turce din România, prin persoana d-nei Amet Melek, preşedinte interimar, împreună cu un grup de doamne. La această masă rotundă au avut loc discuţii libere pe marginea rolului pe care îl deţine femeia turcă în procesul integrării europene.

 

11 martie 2007, Constanţa. Vizita lui Sahabettin Harpet, subsecretar de stat al Guvernului Turciei

Preşedintele UDTR, Fedbi Osman, şi secretarul general UDTR, Ervin Ibraim, împreună cu reprezentantul Uniunii Democrate Turce în parlament, dl. Iusein Ibram, s-au întâlnit cu subsecretarul de stat în Ministerul de Interne al Republicii Turcia, Sahabettin Harpet. Întrevederea a avut loc luni, 11 martie 2007, la sediul Consulatului General al Republicii Turcia din Constanţa, în prezenţa consulului general Haluk Ağca. Subsecretarul de stat turc s-a aflat în vizită oficială în România la invitaţia Ministerului Administraţiei şi Internelor. Subsecretarul de stat turc şi-a manifestat dorinţa de a-i cunoaşte pe liderii comunităţii turce din România şi a fost plăcut impresionat să afle că există etnici turci într-un număr atât de mare în România şi au şi un reprezentant în Parlamentul României. Pe parcursul vizitei sale în România oficialul turc s-a întâlnit cu lideri ai UDTR din Tulcea, Babadag şi Medgidia, unde a depus o coroană de flori la bustul lui Mustafa Kemal Atatürk din Parcul Poştei.

 

19 martie 2007, Brăila. Depunere de coroane la Cimitirul Eroilor Turci

Luni, 19 martie 2007, la Brăila a avut loc un ceremonial în cadrul căruia s-au depus coroane de flori la Cimitirul Eroilor Turci din localitate. După cum se ştie, în luna martie au loc astfel de ceremonii la toate cimitirele eroilor turci. Se marchează astfel jertfa bravilor eroi turci, care au pus stavilă agresiunii oştirilor străine în marea bătălie de la Çanakkale. Ceremonialul de la Brăila a fost organizat de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi a constat în intonarea imnului naţional al Turciei, un discurs comemorativ al d-lui Haluk Ağca, consulul general al Turciei la Constanţa, un moment de reculegere în memoria martirilor neamului turc, depunere de coroane şi slujbă religioasă. Au participat reprezentanţi ai Consulatului General al Turciei la Constanţa, ai Uniunii Democrate Turce, Uniunii Democrate Tătare şi ai Muftiatului Cultului Musulman din România. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată la această acţiune de ing. Osman Fedbi, preşedinte, şi prof. Ibraim Ervin, secretar general.

 

24 martie 2007, Constanţa. Festivalul „Primăvara Comunitară" - ecouri în presa locală

Ziarul Telegraf de Constanţa din data de sâmbătă, 24 martie 2007, anunţă organizarea celei de a VI-a ediţii a Festivalului Interetnic „Primăvara Comunitară" de către Uniunea Democrată Turcă din România - UDTR. Proiectul, desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, are ca scop promovarea culturii comunităţilor etnice din Dobrogea şi marchează tradiţiile şi obiceiurile popoarelor turcice legate de sărbătorirea echinocţiului de primăvară. Reprezentanţii UDTR au susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia au oferit participanţilor informaţii despre Nevruz, cea mai veche sărbătoare a popoarelor lumii turce, precum şi despre programul de manifestări culturale organizate la Constanţa sub titulatura „Primăvara Comunitară". La întâlnirea cu presa au fost prezenţi preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi, secretarul general al UDTR, Ervin Ibraim, preşedintele Comisiei de cultură din cadrul UDTR, Serin Gafar şi Sorina Asan, purtător de cuvânt.

 

31 martie 2007, Constanţa. Interviu cu Iusein Ibram, deputat UDTR

Iusein Ibram, deputatul Uniunii Democrate Turce din România, a acordat un interviu Asociaţiei de Investigaţii Media din Balcani. În interpelarea sa, reporterul a făcut o scurtă prezentare a comunităţii turce de astăzi. Comunitatea turcă există pe actualul teritoriu al României din anul 1247, de pe vremea împăratului Constantin Paleologul al Bizanţului. La început, turcii s-au aşezat în zona Babadagului de azi, care în vremea Imperiului Otoman era o zonă comercială înfloritoare. Cu timpul, turcii s-au răspândit în tot podişul Dobrogei şi mai apoi şi în România. Numărul lor este acum destul de scăzut, la circa 38 de mii de persoane. Conform statisticilor, 10% dintre ei trăiesc în sărăcie, iar restul au condiţii medii de trai. Drepturile lor la educaţie, religie şi cultură sunt în general respectate, cele mai multe probleme fiind legate doar de greutăţile vieţii de zi cu zi. Problemele comunităţii turce din România sunt îndeosebi de natură socială, ca de altfel la toate celelalte minorităţi. Cele mai mari probleme sunt cele legate de lipsa locuinţelor, mai ales pentru că există o anumită categorie de turci care trăiesc în case naţionalizate (ca şi chiriaşi - n.r.). Datorită revendicării caselor au început şi problemele, pentru că oamenii nu au un sprijin financiar pentru a-şi găsi alte locuinţe. Această problemă se va acutiza, mai ales că cei cinci ani în care au putut sta în case naţionalizate se apropie de final. Cca 200 de familii sunt în situaţia de a rămâne fără locuinţă numai la nivelul judeţului Constanţa. În calitate de reprezentant al etniei turce în Parlament, Iusein Ibram a iniţiat un program pentru construirea, pentru început, a 80 de locuinţe.

 

7-28 aprilie 2007, Washington DC. Jurnaliştii UDTR participă la Programul „Edward R. Murrow for Journalists"

Nilgün Panaitescu, redactor-şef adjunct la revista Hakses, participă în perioada 7-28 aprilie la Programul „Edward R. Murrow for Journalists". Ziarista constănţeană a fost selecţionată în urma unor teste de limbă engleză şi cultură generală dintr-un număr de câteva zeci de jurnalişti români cu experienţă şi a participat împreună cu un redactor de la postul de televiziune Antena 1. Bursa de studii obţinută de ziarista constănţeană face parte din Programul „Vizitatori internaţionali" administrat de Biroul pentru Relaţii Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

 

10-14 aprilie 2007, Medgidia. Olimpiada de limba turcă - faza naţională

În perioada 10-14 aprilie 2007, la Colegiul Naţional „K. Atatürk" din Medgidia a avut loc Olimpiada de Limba şi Literatura Turcă - faza naţională. Gazdele festivităţii de deschidere a olimpiadei au fost dl. director Mologani Accan şi dl. director adjunct Tahsin Akşit. La festivitatea de deschidere au luat cuvântul d-na Ali Leman, inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educatiei şi Cercetării; d-na Narciz Amza, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa; dl. Dumitru Moinescu, primarul Medgidiei; dl. Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România; dl. Saladin Agiacai, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România; d-na Vildan Bormambet, vicepreşedinte Uniunea Democrată Turcă din România; d-na Ziadin Murvet, reprezentanta Comitetului de Părinţi; dl. Haluk Ağca, consul general al Republicii Turcia la Constanţa. La olimpiadă au participat 41 de elevi din Constanţa, Tulcea şi Bucureşti.

 

15 aprilie 2007, Constanţa. Eforturi ale Uniunii Democrate Turce din România de a găsi locuri de muncă mai bine plătite pentru etnicii turci din judeţele Constanţa şi Tulcea în cadrul proiectului Autostrada Transilvania

Lipsa locurilor de muncă şi a condiţiilor minime de subzistenţă reprezintă două probleme fundamentale cu care se confruntă etnicii turci care trăiesc în zonele defavorizate din judeţele Constanţa şi Tulcea. Conducerea Uniunii Democrate Turce din România se deplasează periodic la filialele din teritoriu şi monitorizează situaţia materială a comunităţii turce, încercând să găsească soluţii pentru ca etnicii turci să-şi găsească un loc de muncă. În acest sens, preşedintele UDTR Fedbi Osman şi deputatul Iusein Ibram au negociat cu reprezentanţii firmei Enka, asociata firmei Bechtel în realizarea proiectului Autostrada Transilvania, facilităţi pentru obţinerea de zeci de locuri de muncă pentru etnicii turci din România. Alături de dulgheri, macaragii, electricieni, şoferi, bucătari, muncitori necalificaţi, firma este interesată să recruteze tineri care vorbesc limba turcă pentru a-i angaja ca traducători pentru personalul specializat venit din Turcia.

 

25 aprilie 2007, Sibiu. Uniunea Democrată Turcă participă la un seminar cu tema „Posibilităţi de accesare a fondurilor europene"

La sfârşitul lunii martie s-a desfăşurat la Sibiu seminarul cu tema „Posibilităţi de accesare a fondurilor europene". Seminarul a fost organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice cu scopul de a-i informa pe reprezentanţii comunităţilor etnice despre posibilităţile de a obţine finanţare din fondurile Uniunii Europene în domeniul instruirii educaţionale şi despre modalităţile de accesare de fonduri pentru proiecte culturale şi de dezvoltare regională. Lucrările seminarului au fost deschise de Zeno Karl Pinter, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, iar Thomas Gerlach de la Ambasada Germaniei a prezentat priorităţile preşedinţiei Germaniei la Uniunea Europeană. Discuţiile în cadrul seminarului s-au axat în principal pe fondurile alocate României în calitate de stat membru UE, conform Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013, dar şi pe fondurile gestionate de Ministerul Integrării Europene şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ.

 

4 mai 2007, Constanţa. Concurs de poezii turceşti

Pe data de 4 mai 2007, în cadrul Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman" a avut loc un spectacol de poezii în limba turcă intitulat „Şiir Şoleni", organizat de Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa. Elevii din clasele I-VIII au recitat cele mai frumoase poezii din literatura turcă. Poeţi ca Yahya Kemal, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Necip Fazıl au emoţionat publicul auditor prin interpretarea poeziilor acestora de către tinerii elevi. În încheierea spectacolului elevii au fost premiaţi de conducerea Liceului Internaţional Constanţa.

 

4-6 mai 2007, Mamaia. Festivalul Interbalcanic „Împreună în Europa"

În perioada 4-6 mai 2007 a avut loc la Mamaia cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Interbalcanic „Împreună în Europa". Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Culturală „Muşeata Armână". Festivalul s-a încheiat, duminică seară, cu un spectacol folcloric susţinut la Hotelul Condor din staţiunea Mamaia. La manifestarea de final a festivalului au participat ansambluri folclorice din Serbia, Albania, dar şi grupuri folclorice aparţinînd etniilor din Dobrogea. Spectacolul a fost o adevărată paradă a costumelor populare aparţinînd comunităţilor dobrogene: turci greci, ruşi-lipoveni, bulgari şi macedoromâni. Formaţiile „Fidanlar" şi „Mehtap" au reprezentat Uniunea Democrată Turcă din România printr-un program artistic apreciat de spectatori.

 

5-7 mai 2007, Sibiu. Festivalul Internaţional „Europa Cântă şi Dansează"

Grupul de dansuri „Delikanlîlar" a participat în perioada 5-7 mai 2007 la Festivalul Internaţional „Europa Cântă şi Dansează", festival ce s-a desfăşurat sub semnul grandioasei distincţii Sibiu - Capitală Culturală Europeană.

 

6 mai 2007, Constanţa. Spectacolul formaţiei de dans „Focul Anatoliei"

45 dansatori au creat magie miercuri seara, 6 mai 2007, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa. Trupa „The Fire of Anatolia" se inspiră din mitologia şi cultura anatoliană, prezentând publicului un spectocol inedit, ce îmbină folclorul şi dansul popular din toate regiunile Turciei, dar într-o interpretare modernă. Acest eveniment a fost organizat şi oferit publicului constănţean de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Bluexpo şi ADG Fuarcılık. La eveniment au fost prezenţi: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, dl. Haluk Ağca, însoţit de d-na Derya Ağca, deputat UDTR Ibram Iusein, prim-vicepreşedintele UDTR Gemal Iusein, oameni de afaceri turci şi un număr mare de constănţeni.

 

10 mai 2007, Bucureşti. Reuniunea de lucru la nivel înalt a Comisiei pentru relaţii cu societatea civilă şi organisme internaţionale din cadru CMN la Ambasada Turciei

Joi, 10 mai 2007, a avut loc la sediul Ambasadei Republicii Turcia o întâlnire a Comisiei pentru relaţii cu societatea civilă şi organisme internaţionale din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale din România. Ordinea de zi a cuprins următoarele aspecte: Un tur de orizont privind existenţa şi statutul minorităţilor naţionale în statele reprezentate la reuniune;  Posibilităţi de colaborare între Departamentul pentru Relaţii Interetnice, organizaţiile CMN şi statele de origine; Programe de asistenţă şi colaborare gestionate de ambasadele prezente (educaţie, cultură, dialog intercultural, training, dezvoltare organizaţională, relaţii cu presa, tineret); Propuneri de colaborare pentru anii 2008 şi 2009, în special în cadrul programelor „Anul european al dialogului intrecultural - 2008" şi „Alianţa civilizaţiilor". La reuniune au fost prezenţi reprezentanţi de la fiecare comunitate etnică din România. Din partea UDTR a participat Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ.

 

12 mai 2007, Hârşova. O acţiune a Uniunii Democrate Turce

Sâmbătă, 12 mai 2007, la Hârşova, în organizarea filialei locale a UDTR, a avut loc acţiunea „Hârşova - străveche cetate otomană". Acţiunea a avut loc în parteneriat cu Muzeul Carsium Hârşova. Acţiunea a debutat cu vizitarea Muzeului Carsium, unde s-a inaugurat cu acest prilej expoziţia de monede otomane descoperite în Dobrogea. Participanţii au vizitat ulterior cetatea antică şi medievală, precum şi necropola otomană, monument istoric. S-au căutat soluţii pentru împrejmuirea adecvată a acestui monument istoric. Ulterior, la Biblioteca Orăşenească Hârşova a avut loc o sesiune de comunicări susţinută de renumiţi profesori şi istorici, oameni ai locului sau din Constanţa. Materialele mai importante prezentate: Memet Reduan - „Trecutul istoric în viaţa comunităţii turce de la Hârşova"; dr. Constantin Nicolae - „Carsium în epoca romano-bizantină"; dr. Cristina Talmaţchi, dr. Gabriel Talmaţchi - „Hârşova reflectată în documente medievale"; dr. Gabriel Custurea - „Monede otomane descoperite în Dobrogea"; dr. Lavinia Gheorghe - „Contribuţii la integrarea unor scriitori turci şi tătari în literatura română". Alături de un public larg, au participat la această acţiune dl. Murat Başar, viceconsul al Republicii Turcia la Constanţa, primarul oraşului Hârşova, dl. Ionel Chiriţă, oameni de afaceri turci, directorul Muzeului Carsium Hârşova, dl. dr. Constantin Nicolae. Din partea UDTR au participat Osman Fedbi - preşedinte, Ervin Ibraim - secretar general, Ibram Iusein - deputat, Asan Murat - preşedinte onorific. Îl felicităm cu această ocazie pe dl. Memet Reduan, preşedintele filialei Hârşova a UDTR.

 

12-15 mai 2007, Constanţa. 500 de cadeţi turci de pe navele-şcoală Hasan Paşa şi Osman Gazi

În perioada 13-15 mai 2007, navele şcoală CG Hasan Paşa şi Osman Gazi au acostat în Portul Constanţa în cadrul exerciţiului anual de pregătire a viitorilor subofiţeri de marină. Navele şcoală, care aparţin Forţelor Navale din Republica Turcia, şi-au început exerciţiul de pregătire la Çanakkale. Marinarii turci au ales Constanţa pentru exerciţiul practic de pregătire deoarece aici există două instituţii de învăţământ de prestigiu pentru viitorii ofiţeri de marină cu care profesorii de navigaţie din Turcia au dezvoltat mai multe proiecte de colaborare. Cadeţii turci au vizitat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, staţiunea Mamaia, oraşul Mangalia şi Cimitirul Eroilor Turci de la Slobozia. Totodată, viitorii subofiţeri de marină turci s-au întâlnit cu studenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân" şi cu elevii Şcolii Militare de Maiştri ai Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu".

 

13 mai 2007, Constanţa. Ziua Mamei în Republica Turcia sărbătorită de Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România

Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a organizat duminică, 13.05.2007, o serie de manifestări culturale cu prilejul sărbătoririi Zilei Mamei în Republica Turcia. În cadrul manifestărilor culturale a avut loc o masă rotundă cu tema „Rolul femeii turce în societatea românească. Oportunităţi de afirmare profesională în Uniunea Europeană". Manifestarea a fost organizată cu scopul de a întări relaţiile comunicaţionale între femeile de etnie turcă, de a intensifica accesul acestora la informare şi de a impulsiona manifestarea acestora ca personalităţi cu identitate etnică specifică în viaţa socială românească. Masa rotundă a fost urmată de un program artistic susţinut de ansamblul folcloric „Fidanlar" al UDTR.

 

19-20 mai 2007, Bucureşti, Constanţa, Medgidia şi Tulcea. Turneul Corului Parlamentului Turc

Cu ocazia Zilei Tineretului şi Sportului, Ambasada Turciei la Bucureşti, împreună cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani, au invitat Corul Parlamentului Turciei să susţină spectacole în Bucureşti, Constanţa, Medgidia, Tulcea. Membrii corului, în număr de 59, sunt, la origine, angajaţi ai aparatului administrativ al Parlamentului Turc. Corul a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de un an la iniţiativa preşedintelui Marii Adunări Naţionale, Bülent Arınç, şi de atunci a evoluat pe scene din ţară şi de peste hotare. Corul este condus de Vedat Kaptan Yurdakul, dirijorul corului Radioteleviziunii Turce (TRT).

 

20 mai 2007, Băneasa, jud. Constanţa. Ziua Tineretului şi Sportului Turc

Duminică, 20 mai 2007, Uniunea Democrată Turcă din România, în parteneriat cu Primăriile din Băneasa, Dobromir şi Lipniţa, a organizat o reuşită acţiune dedicată Zilei Tineretului şi Sportului din Republica Turcia. Acţiunea a debutat cu un simpozion, în cadrul căruia s-a punctat importanţa acestei zile. Ulterior, pe stadionul din Băneasa au avut loc o suită de manifestări sportive, precum un minicampionat de fotbal, cros şi lupte tradiţionale turceşti - güreş. Din partea UDTR au participat Osman Fedbi - preşedinte, Ervin Ibraim - secretar general, Ibram Iusein - deputat, Asan Murat - preşedinte de onoare, Zia Osman - preşedintele filialei Băneasa, Aziz Aziz - preşedinte fil. Văleni, Şachir Cetin - preşedintele fil. Făurei, Ilie Gheorghe - directorul Direcţiei Drumuri şi Poduri etc.

 

21-22 mai 2007, Constanţa. Participările Uniunii Democrate Turce la Zilele Oraşului

Ca în fiecare an în perioada 21-22 mai 2007, constănţenii sărbătoresc Zilele Oraşului. Au fost două zile de sărbătoare, de spectacole şi activităţi culturale. Manifestarea a fost organizată de Primăria Municipiului Constanţa în Portul Turistic Tomis. În prima seară, pe scena amplasată în Portul Tomis au evoluat ansambluri populare ale etniilor din judeţul Constanţa, trupe şi interpreţi de muzică precum Parlament, Ana Lesko, Costi Ioniţă. Pe aceeaşi scenă au evoluat şi formaţiile Uniunii Democrate Turce: „Fidanlar", „Delikanlîlar" şi corul „Mehtap". Formaţia „Fidanlar", coordonată de d-na Osman Melek, a susţinut un spectacol de dansuri; corul „Mehtap", coordonat de d-na Acooium Durie, a cântat cântece rumeli. Spectacolul a fost încheiat de formaţia „Delikanlîlar", reprezentată de Memet Nesim.

 

24 mai 2007, Constanţa. Un program de muzică corală musulmană la Casa de Cultură

Corul Parlamentului Republicii Turcia a susţinut în seara zilei de joi, 24 mai 2007, un concert de muzică corală musulmană la Casa de Cultura a Sindicatelor din Constanţa. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. Manifestarea se înscrie în seria de proiecte iniţiate de Uniunea Democrată Turcă cu scopul de a întări relaţiile de cooperare şi schimburile culturale cu ţara de origine.

 

24 mai 2007, Basarabi. Propunere de schimbare a denumirii localităţii Basarabi în Murfatlar

Ziarul Telegraf de Constanţa din data de joi, 24 mai 2007, publică declaraţia deputatul PSD Alexandru Mazăre prin care se propune schimbarea denumirii localităţii Basarabi cu denumirea istorică de Murfatlar. Mai mulţi parlamentari de Constanţa, printre care Cristian Diaconescu, Puiu Haşotti, Alexandru Mazăre, Gelil Eserghep, Amet Aledin au înaintat la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor o propunere legislativă privind schimbarea denumirii oraşului Basarabi în Murfatlar. Propunerea a fost trimisă la Guvern, pentru a se obţine un punct de vedere al executivului, urmând ca şi Consiliul Legislativ să-şi dea avizul.

 

25-27 mai 2007, Constanţa. Expoziţia Fundaţiei Tuna la sediul UDTR

Pentru conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor etnicilor turci şi tătari din România, Fundaţia Tuna a organizat în perioada 25-27 mai 2007 o chermeză, expoziţie cu vânzare de produse artizanale, culinare şi meşteşugăreşti la sediul celor două Uniuni. La inaugurarea expoziţiei au fost prezenţi preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, dl. Osman Fedbi, dl. deputat Ibram Iusein, secretarul general al Uniunii Democrate Turce din România, dl. Ibraim Ervin, reprezentanţi ai Uniunii Democrate Tătare şi oameni de afaceri turci. Activitatea s-a bucurat de un adevărat succes datorită bunei organizări şi numărului mare de participanţi, vizitatori care au trecut prin faţa expoziţiei.

 

4-9 iunie 2007, Constanţa. Vizita oficială a unei delegaţii a Agenţiei Turce pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională - TIKA

Conducerea Uniunii Democrate Turce din România s-a întâlnit la sediul central cu reprezentanţi ai Agenţiei Turce pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională - TIKA. Delegaţia guvernamentală turcă se află în România, în perioada 4-9 iunie 2007, la invitaţia consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Ağca, pentru a identifica posibilităţile de cooperare româno-turce în domeniul agriculturii şi al tehnologiilor IT. Preşedintele UDTR Osman Fedbi şi secretarul general Ervin Ibraim le-au prezentat oaspeţilor istoricul şi proiectele culturale iniţiate de Uniune, precum şi publicaţiile editate în cadrul acesteia. S-au discutat şi problemele cu care se confruntă comunitatea turcă din mediul rural şi s-a propus să se găsească soluţii comune pentru burse de studii la universităţi, în special pentru copiii proveniţi din familii cu venituri mici, din mediul rural, care doresc să-şi continue studiile la nivel universitar şi nu au posibilităţi materiale. Oaspeţii turci şi-au exprimat interesul de a sprijini ansamblurile folclorice aparţinând UDTR în achiziţionarea de costume tradiţionale. Delegaţia TIKA s-a deplasat la Medgidia, Tulcea şi Galaţi, unde a purtat discuţii cu liderii UDTR de la filiale. Agenţia Turcă pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională a fost înfiinţată în 1992, în subordinea prim-ministrului, şi deţine reprezentanţe în ţări precum: Afganistan, Albania, Azerbaidjan, Bosnia-Herţegovina, Etiopia, Macedonia, Mongolia, Senegal, Ucraina, Republica Moldova ş.a. Delegaţia turcă a fost însoţită de consulul general al Republicii Turcia la Constanţa. La discuţii au participat şi preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România - UDTTMR, dl. Saladin Ageacai, prim-vicepreşedintele Kenan Omer şi secretarul general al UDTTMR, dl. Memet Faruk.

 

6 iunie 2007, Constanţa. O vizită a navei militare „Samsun"

Nava turcească „Samsun", care a găzduit târgul „Bluexpo Eqho 2007", a acostat, pe data de 6 iunie 2007, la prânz, în dana 0 a Portului Constanţa. „Bluexpo Eqho 2007" este o expoziţie inedită de produse hoteliere şi servicii din turism, organizată în premieră pentru România, şi se adresează în special oamenilor de afaceri din turismul românesc. În deschiderea oficială a târgului plutitor, trupa „Fire of Anatolia" a susţinut un spectacol inedit cu dansuri tradiţionale turceşti, după care organizatorii expoziţiei şi oficialii români invitaţi la eveniment au vorbit despre originalitatea proiectului turcesc. La bordul navei turceşti erau o sută de expozanţi turci care prezentau echipamente de bucătărie şi catering, echipamente de spălătorie, băi, produse de mobilier şi decoraţiuni, pentru plajă şi grădină, articole textile pentru hoteluri, produse electronice, echipamente pentru sport, piscină şi saună, materiale de construcţii şi, nu în ultimul rând, produse alimentare şi băuturi.

 

15-16 iunie 2007, Cumpăna. Uniunea Turcă şi Uniunea Tătară participă la Zilele Oraşului

Ca în fiecare an, locuitorii comunei Cumpăna au sărbătorit zilele dedicate localităţii lor, manifestare organizată de Consiliul Local şi Primăria Cumpăna, în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Reprezentantul local al UDTR, preşedintele filialei, dl. Bari Muselim s-a implicat activ în organizarea acestui eveniment, invitând formaţia de dansuri tradiţionale turceşti „Delikanlîlar" să evolueze alături de celelalte comunităţi în deschiderea concursului de lupte tradiţionale turceşti „güreş". Au mai evoluat ansamblul „Kaytarma" din Valu lui Traian al Uniunii Democrate Tătare şi formaţia de dansuri populare româneşti „Mugurii Cumpenei", ansamblu reprezentativ al localităţii, care a obţinut numeroase premii în ţară şi peste hotare.

 

23 iunie 2007, Eforie Sud. Inaugurarea unei geamii

Sâmbătă, 23 iunie 2007, în oraşul Eforie Sud a avut loc ceremonia de inaugurare a unui nou lăcaş de cult construit sub directa îndrumare a Muftiatului Cultului Musulman din România. Acest lăcaş de cult vine în sprijinul credincioşilor, fiind prima geamie construită în oraşul Eforie Sud. Construcţia geamiei din Eforie Sud a început în anul 2003, cu sprijinul consistent al Primăriei Oraşului Eforie, al Departamentului de Culte din Republica Turcia, al sponsorilor din Fundaţia „L'Entre Connaissance" din Elveţia, al oamenilor de afaceri şi al comunităţii musulmane din Eforie Sud. Deschiderea a fost oficiată de muftiul Cultului Musulman, dl. Murat Iusuf, consulul general al Republicii Turcia, dl. Haluk Ağca, şi primarul oraşului, dl. Ovidiu Brăiloiu. Programul a început cu recitarea pasajelor din Coran de către imamul geamiei Gazi Ali Paşa, dl. Mesut Aktaş, şi cu discursul muftiului Murat Iusuf, după care lăcaşul de cult a fost binecuvântat cu o rugăciune. La ceremonia oficială de deschidere au fost prezenţi: deputatul UDTR ,dl Iusein Ibram, deputatul Uniunii Democrate Tătare, dl. Amet Aledin, preşedintele UDTTMR, dl. Agiacai Saladin, ataşatul pe probleme de religie al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, dl. Ahmet Erdem, muftiul adjunct al Muftiatului din Bulgaria, dl. Osman Şenol, director şi membru fondator al Fundaţiei „L'Entre Connaissance" Geneva, d-na Nemat Mardam, purtătorul de cuvânt al Marii Moschei din Geneva şi membru fondator al Fundaţiei „L'Entre Connaissance" Geneva, dl. Hafid Uardiri, director al Instituţiei Ecumenice Bossey Geneva (Elveţia), prof. Ioan Sauca.

 

25-30 iunie 2007, Istanbul. Vizita oficială a delegaţiei de femei a Uniunii Democrate Turce din România

O delegaţie de femei aparţinând Uniunii Democrate Turce din România a efectuat în perioada 25-30 iunie 2007 o vizită oficială în Turcia, la invitaţia Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa. Din delegaţie au făcut parte: şefa de cabinet a deputatului UDTR, Melek Osman, preşedinta Comisiei de femei, Melek Amet, şi vicepreşedinta în cadrul aceleiaşi comisii, Accoium Durie, preşedinta Comisiei de învăţământ, Vildan Bormambet, precum şi corul „Kaynanalar (Soacrele)" aparţinând filialei Tulcea a UDTR. În cadrul vizitei la Istanbul a avut loc o întâlnire oficială cu prefectul metropolei din Turcia, Muammer Güler. În cadrul discuţiilor purtate de delegaţia de femei aparţinând UDTR la Prefectură au fost prezentate aspecte ale vieţii sociale, politice şi culturale a etnicilor turci din România, iar prefectul Muammer Güler a gustat din plăcintele tradiţionale ale turcilor dobrogeni pregătite special pentru gazdă. Pe parcursul şederii în Turcia delegaţia de femei aparţinând UDTR a participat la simpozionul cu tema „Femeia Turcă din Balcani. Modele de convieţuire interetnică în afara graniţelor Turciei". În programul vizitei la Istanbul au fost cuprinse şi obiective turistice, precum: Topkapı, Aya Sofia, moscheea Sultanahmet, Yıldız Şale, Palatul Dolmabahce.

 

5 iulie 2007, Medgidia. Şcoala de vară 2007 a Fundaţiei Tuna

În data de joi, 5 iulie 2007, la Medgidia, Sucursala locală a Fundaţiei Tuna împreună cu Primăria Medgidia au organizat o tradiţională Şcoală de Vară, care s-a mai ţinut şi în ultimii trei ani. În acest an, organizarea a cuprins un amplu program la care au participat grupuri de elevi şi profesori, prin cursuri de limba engleză, de limba turcă şi de informatică.

 

9-14 iulie 2007, Russalka, Bulgaria. Uniunea Democrată Turcă a organizat o tabără cultural-educativă cu tema „Zile de vacanţă"

Ca în fiecare an, şi în anul 2007 Uniunea Democrată Turcă a organizat o tabără cultural-educativă. În acest mod conducerea Uniunii a dorit să stimuleze activitatea de peste an a celor mai activi membri din filialele sale. Alegerea locaţiei a fost mai dificilă, având ca oferte mai multe locaţii, dar alegerea finală a fost Bulgaria. Relaţiile tot mai strânse din ultimii ani dintre comunităţile etnice ale turcilor din Bulgaria, cât şi activităţile comune au dus la alegerea locaţiei.

 

10 iulie 2007, Constanţa. Interviu după o vizită la Agenţia Turcă pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională - TIKA din Ankara

În perioada 26-29 iunie 2007 o delegaţie a Uniunii Democrate Turce din România şi a Uniunii Democrate Tătare a fost invitată la Ankara de Agenţia Turcă pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională - TIKA. Delegaţia UDTR a fost compusă din dl. Osman Fetbi, preşedinte UDTR, şi dl. Ervin Ibraim, secretar general UDTR, care la întoarcere o oferit un interviu revistei Hakses. Au avut o serie de întâlniri la sediul TIKA din Ankara cu Hakan Fidan, preşedinte TIKA, cu Mustafa Şahin, vicepreşedinte TIKA, cu Abdullah Kavaklı, şeful Departamentului Financiar şi Afaceri Administrative, precum şi cu Ömer Çetin, expert TIKA. TIKA le-a promis sprijin în rezolvarea unor probleme cum ar fi: dotarea laboratoarelor în care se studiază limba turcă drept limbă maternă cu calculatoare de ultimă generaţie, dvd-uri şi televizoare şi procurarea de costume tradiţionale pentru ansamblurile folclorice aparţinând UDTR.

 

10-15 iulie 2007, Băile Tuşnad. Participări UDTR la Europa Multilingvismului la Tabăra Uniunii Europene

Tinerii UDMR-işti au organizat în perioada 10-15 iulie 2007, la Băile Tuşnad, „Tabăra Uniunii Europene", la care au fost invitaţi să participe şi tineri aparţinând minorităţilor naţionale din România. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de Meneveli Erghin. La finalul taberei, Erghin Meneveli a declarat: „A fost o experienţă deosebit de interesantă pentru mine personal, mai ales că am avut oportunitatea să cunosc tineri români de etnie maghiară. Totodată programul taberei a fost deosebit de complex şi temele de dezbatere deosebit de interesante. În urma acestei tabere Comisia de Tineret din cadrul UDTR va dezbate în cadrul unei şedinţe extraordinare câteva din temele propuse de tinerii etnici maghiari la Băile Tuşnad".

 

13 iulie 2007, Ovidiu. Inaugurare de geamie

Vineri, 13 iulie 2007, în oraşul Ovidiu a avut loc ceremonia de inaugurare a unui nou lăcaş de cult construit sub directa îndrumare a Muftiatului Cultului Musulman din România. Geamia este cel de-al doilea lăcaş de cult al musulmanilor din această localitate. Construcţia geamiei a început cu sprijinul Primăriei oraşului Ovidiu şi al Departamentului pentru Culte din Republica Turcia. Deschiderea a fost oficiată de muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, de consulul general al Republicii Turcia, Haluk Ağca, şi de primarul oraşului Ovidiu, Ion Podaru. Programul a început cu recitarea unui pasaj din Coran de către imamul geamiei Hunchiar, Rüştü Coşkun, după care au luat cuvântul muftiul, consulul general al Republicii Turcia, primarul, deputatul UDTTMR, Amet Aledin, preşedintele UDTTMR, Agiacai Saladin, ataşatul cu probleme de religie al Consulatului General al Republicii Turcia, Ahmet Erdem, muftiul general al Bulgariei, Mustafa Haci. Din partea UDTR a participat preşedintele Comisiei de religie, Islam Remzi. Nelipsiţi au fost oamenii de afaceri turci din România care au sprijinit această acţiune şi au fost alături de enoriaşii oraşului Ovidiu. Programul a luat sfârşit cu slujba şi rugăciunea zilei de vineri.

 

15 iulie 2007, judeţul Constanţa. Statul turc sprijină financiar comunităţile turce din Fântâna Mare, Văleni, Lespezi şi Făurei

Uniunea Democrată Turcă din România a demarat proiectul de reconstrucţie şi reabilitare a unor surse de alimentare cu apă potabilă, finanţat de Agenţia Turcă de Cooperare şi Dezvoltare Internaţională. Proiectul prevede ca în localităţile Fântâna Mare, Văleni, Lespezi şi Făurei să se realizeze investiţii de peste 50.000 de euro în construcţia de surse de alimentare cu apă potabilă şi în reabilitarea celor existente. Astfel, la Fântâna Mare se va construi o cişmea în stil tradiţional turcesc, la Văleni trei cişmele, la Făurei una va fi reabilitată şi două fântâni noi vor fi construite, iar la geamia Sara Saltuk Baba din Babadag cişmeaua va fi supraînălţată. Preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi, a declarat: „Este prima investiţie importantă pe care statul turc o realizează în judeţele Constanţa şi Tulcea. Am ales aceste localităţi deoarece există o pondere importantă de etnici turci care nu numai că sunt lipsiţi de resursele financiare necesare pentru a-şi duce traiul de zi cu zi, ci şi de apă potabilă. Experţii de la Agenţia Turcă de Cooperare şi Dezvoltare Internaţională au răspuns într-un timp extrem de scurt solicitărilor noastre în urma discuţiilor purtate la Ankara şi au trimis un inginer care va coordona lucrările". Primarii din localităţile Independenţa, Dobromir, Băneasa şi Babadag au întocmit devizele necesare lucrărilor şi acestea vor începe în curând. Agenţia Turcă de Cooperare şi Dezvoltare Internaţională este o instituţie guvernamentală aflată în subordinea directă a prim-ministrului Turciei. Din acest an, instituţia va avea un reprezentant permanent la Constanţa, care în parteneriat cu UDTR va realiza şi alte proiecte în sprijinul comunităţii turce din România.

 

15 iulie 2007, Bucureşti. Lansare de carte: „Coranul - ultima carte sfântă" de Mustafa Ali Mehmet

Turcologul şi istoricul Mustafa Ali Mehmet, personalitate remarcabilă a comunităţii turce din România, autor al unei cunoscute lucrări de Istoria turcilor (1976) şi al traducerii în lb. română a călătoriilor medievale ale lui Evlia Celebi, în Călători străini despre Ţările Române, vol. VI, partea a II-a, Evlia Celebi (1976), distins cu premiul Academiei Române în 1976 şi cu Premiul Asociaţiei Intelectualilor şi Scriitorilor Turci din Balcani în 2002, a pregătit în ediţie bilingvă o nouă carte cu titlul Coranul - ultima carte sfântă. Prima ediţie, în limba turcă, a lucrării a fost lansată la Istanbul de către Editura Kırtasiye Sanay ve Ticaret - Ltd., iar aceeaşi editură a realizat şi tirajul celei de a doua ediţii, în limba română, cu lansare la Bucureşti. Chiar dacă există şi alte traduceri în lb. română ale Coranului, o traducere actualizată, cu note explicative extensive în cca. 600 de pagini, ordonate în topica limbii române, reprezintă o realizare şi un eveniment de excepţie.

 

27-29 iulie 2007, Năvodari. Festival Internaţional de Folclor

Primăria şi Consiliul Local Năvodari, în parteneriat cu Aldaco Film, a organizat în perioada 27-29 iulie, cea de-a III-a ediţie a Galei Topurilor şi Festivalurilor 2007. La manifestare au participat ansambluri folclorice din ţară şi de peste hotare - Turcia, Bulgaria, Republica Moldova. Festivalul a debutat cu Parada Portului. Ultima zi a festivalului a fost dedicată minorităţilor. Organizat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Festivalul Interetnic al Cântecului, Dansului şi Obiceiurilor Minorităţilor Naţionale din România a adunat minorităţile din Dobrogea într-un grupaj de cântece şi dansuri. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de formaţia „Fidanlar" care a încântat publicul cu un grupaj de dansuri. Din Turcia a participat formaţia de dansuri din Gemlik împreună cu o delegaţie de oficialităţi.

 

2-9 august 2007, Izmir, Bursa şi Istanbul. Schimb de experienţă pe coasta Mării Egee între cadrele didactice de limbă turcă din România şi municipalităţi turce

În perioada 2-9 august 2007 s-a desfăşurat un schimb de experienţă între cadrele didactice de limbă turcă şi religie islamică din România si cadrele didactice de limbă turcă din diferite şcoli ale municipalităţilor Izmir, Bursa şi Istanbul. Izmirul a constituit însă principala destinaţie a acestui program. Din delegaţia română au facut parte d-na Ali Leman, inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educaţiei, dl. Gevat Ismet, inspector de personal în cadrul ISJ Constanţa, Ervin Ibraim, secretar general UDTR, Islam Remzi, preşedintele Comisiei de religie a UDTR, şi Vildan Bormambet, şef Comisie de învăţământ în cadrul UDTR, Senia Babaiani, coordonator American Corner Constanţa, directori de şcoli şi grădiniţe din judeţul Constanţa şi profesori de limba turcă şi religie islamică. Programul a cuprins întâlniri cu cadre didactice, directori şi inspectori din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale din Turcia, plimbări la cetăţile Efes şi Selçuk, casa memorială a Sf. Maria, geamii din Bursa şi Istanbul, staţiunea Kuşadası şi ruinele cetăţii Troia.

 

7 august 2007, Constanţa. Diplomaţi britanici în vizită la comunitatea turcă

Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, şi secretarul general Ervin Ibraim s-au întâlnit la începutul lunii august cu reprezentanţi ai Ministerului britanic de Externe la Constanţa. Discuţiile s-au axat în principal pe problemele integrării europene şi pe situaţia socioeconomică actuală din România. Liderii UDTR le-au prezentat oficialităţilor din Marea Britanie istoricul comunităţii turce din România, condiţiile economico-sociale ale acesteia, precum şi facilităţile pe care le asigură statul român pentru conservarea limbii, a tradiţiilor şi a obiceiurilor etnicilor turci. Diplomaţii britanici - Heather Christie, director pentru România şi Bulgaria în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii şi Lisa Maguire, director în acelaşi Minister pe probleme de integrare, politici pentru zona balcanică şi cea de liber schimb - au spus în cadrul întâlnirii cu liderii UDTR că Marea Britanie sprijină Turcia în eforturile de aderare la Uniunea Europeană. Preşedintele UDTR, Osman Fedbi, a declarat: „Este pentru prima oară când reprezentanţi ai Ministerului de Externe al Marii Britanii sunt interesaţi de comunitatea turcă din România, despre condiţiile socioeconomice ale etnicilor turci. Dialogul intercultural este esenţial pentru a învăţa să trăim în armonie, iar integrarea în Uniunea Europeană constituie o oportunitate de a spori încrederea reciprocă între membrii UE, prin cunoaştere şi dialog intercomunitar şi intercultural." La întrevederea care s-a desfăşurat la Hotelul Ibis din Constanţa au mai participat şi Philip Hall, şef adjunct de misiune, şi consulul Stuart Templar, secretar politic în cadrul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti.

 

10-11 august 2007, Constanţa. Expoziţie cu titlul „Sultan şi stafide - reflecţii despre Orient"

Artişti din Germania, Turcia şi România, inspiraţi de poveştile Orientului, au creat un proiect interdiciplinar şi intercultural cu care constănţenii, iubitori de artă modernă, au avut posibilitatea să intefereze vineri, 10 august 2007, la Muzeul de Artă. Proiectul a avut ca punct de pornire zona de influenţă a Imperiului Otoman, unde numeroase grupări etnice de limbi şi culturi diferite îşi exprimă propria identitate. Proiectul a cuprins trei secţiuni: o expoziţie de imagini şi autoreflecţii despre Orient prezentate şi în sistemul de video-proiecţie, filmul mut „Prinţ Ahmed" (1923-1926) cu acompaniament muzical live şi un concert brit-pop-folk-rock-oriental susţinut de Mark Collins şi Tamer Serbay. Proiectul „Sultan şi stafide" a fost realizat cu scopul de a reuni artişti din culturi diferite, impulsionaţi de valorile Orientului să se exprime prin artă, prin diverse forme şi limbaje, folosind în principal imaginea. Expoziţia de deschidere a avut loc în 2005 la Berlin şi până în prezent a mai fost vernisată la Sibiu şi Braşov. Ultimul oraş al expoziţiei itinerante va fi Antalya din Turcia.

 

10-11 august 2007, Constanţa. Artişti plastici din Turcia şi Germania în vizită la UDTR

Trei dintre artiştii plastici participanţi la proiectul „Sultan şi stafide" desfăşurat la Muzeul de Artă din Constanţa au ţinut să-i cunoască pe liderii comunităţii turce din România. Astfel, cu două zile înainte de vernisajul expoziţiei, preşedintele UDTR, Osman Febi şi preşedintele de onoare Asan Murat i-au avut ca oaspeţi pe mesagerii artei din Germania şi Turcia la sediul Uniunii Democrate Turce din România. Oaspeţii au fost însoţiţi de viceconsulul turc Murat Başar. Liderii UDTR le-au prezentat artiştilor informaţii cu privire la comunitatea turcă din România, modalităţile în care membrii acesteia îşi pot exprima identitatea etnică şi-şi pot promova cultura, tradiţiile şi obiceiurile. Ilgaz Özgen Topcuoğlu, prodecan la Facultatea de Arte Frumoase din cadrul Universităţii „Akdeniz" din Antalya, a vorbit despre proiectul multietnic „Sultan şi stafide", în timp ce Tamer Serbay a prezentat detalii despre concertul de muzică brit-pop-folk-rock-oriental pe care îl susţine alături de Mark Collins. La sfârşitul întâlnirii cu oaspeţii din Turcia şi Germania, preşedintele UDTR, Osman Fedbi, le-a înmânat o plachetă cu însemnele UDTR.

 

10-15 august 2007, Stuttgart. Parteneriat cultural România-Germania, cu participarea ansamblului „Sureyya" al filialei UDTR Techirghiol

În anul 2006, în luna mai, în Germania, la Stuttgart - landul Oringen s-a desfăşurat un festival internaţional de dansuri folclorice tradiţionale, festival la care a fost invitat să participe ansamblul „Sureyya" al Filiala UDTR Techirghiol.

 

13-19 august 2007, Eforie Nord. O Săptămână a Diversităţii

În cadrul campaniei Anul European al Egalităţii de Şanse - 2007, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi din România - ANES, cu sprijinul Comisiei Europene şi al Ministerului Muncii şi Familiei, a organizat o Săptămână a Diversităţii în perioada 13-19 august 2007 la Eforie Nord. În cadrul acestui program s-au desfăşurat activităţi cultural-artistice, sportive, jocuri şi concursuri interactive care au ca scop evidenţierea beneficiilor diversităţii. Ziua de 13 august 2007 a fost dedicată minorităţilor, fiind invitaţi maghiari, germani, sârbi, greci, turci, tătari, ruşi lipoveni.

 

14 august 2007, Constanţa. Depunere de coroane la „Crucea Marinarilor"

Conducerea Uniunii Democrate Turce din România a participat în data de 14 august 2007 la ceremonialul de depunere de coroane de flori la „Crucea Marinarilor" de pe faleza din Constanţa. Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 105 ani de când se sărbătoreşte Ziua Marinei Române şi face parte din cadrul manifestărilor organizate de Forţele Navale Române în parteneriat cu Prefectura Constanţa pentru a marca acest eveniment. Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România au fost singurele reprezentante ale minorităţilor etnice din Constanţa care au depus coroane de flori la monumentul ridicat în memoria marinarilor români. Singurul deputat din partea căruia s-a depus coroană de flori a fost Iusein Ibram, reprezentantul UDTR în Parlamentul României. La ceremonialul de depunere de coroane nu a fost prezent niciun reprezentant al vreunui partid politic. Din partea Uniunii Democrate Turce din România au depus coroane de flori preşedintele UDTR, Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim şi preşedintele de onoare Asan Murat.

 

30 august 2007, Bucureşti. Ziua Forţelor Armate Turce/Zafer Bayram

Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, şi secretarul general Ervin Ibraim, împreună cu conducerea filialei Bucureşti a UDTR au participat la manifestările organizate de Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti cu ocazia Zilei Forţelor Armate Turce. Cu acest prilej conducerea UDTR a depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor Turci din Bucureşti.

 

31 august-2 septembrie 2007, Constanţa. Spectacolul „Dervişul rotitor" din Konia

Uniunea Democrată Turcă din România a participat în calitate de partener la proiectul „Dervişul rotitor" iniţiat de Muftiatul Cultului Musulman din România şi Primăria Konya din Turcia. Proiectul a inclus trei spectacole prezentate în perioada 31 august - 2 septembrie 2007 la Bucureşti, Constanţa şi Medgidia de 20 de călugări rotitori şi instrumentişti din Konya. Spectacolul „Dervişul rotitor" a deschis manifestările din România consacrate poetului şi filozofului Mevlana Celaleddin Rumi cu ocazia Anului Mevlana, decretat de UNESCO, la împlinirea a 800 de ani de la naşterea acestuia. Uniunea Democrată Turcă din România a asigurat etnicilor turci din Tuzla, Techirghiol şi Cumpăna mijloace de transport pentru deplasarea la spectacol. Manifestările consacrate lui Mevlana au continuat cu Simpozionul Internaţional „De la Sarı Saltuk Baba la Miskin Baba - mărturii ale culturii turce pe pământul României", desfăşurat în perioada 4-6 septembrie la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, care a reunit profesori universitari din România, Turcia, Macedonia, Polonia, Azerbaidjan şi Iran, care au prezentat comunicări ştiinţifice depre biografia şi opera lui Mevlana.

 

3 septembrie 2007, Constanţa. O comemorare a insulei Ada Kaleh ca „un ostrov mitologic distrus de civilizaţie"

Un articol din ziarul Jurnalul Naţional aminteşte de insula Ada Kaleh, un ostrov mitologic distrus de civilizaţie: Sfârşitul ei a devenit previzibil în momentul semnării acordului româno-iugoslav din 1956 privind construcţia Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier. Această construcţie s-a tot amânat până la 7 septembrie 1964, lungind astfel agonia existenţei sale. Iminenţa dispariţiei a fost pentru cei 500 de locuitori o lungă tragedie. Deşi lucrările avansau, pe insulă mai erau oameni care încă mai credeau că inevitabilul nu se va produce. Totuşi, în 1971 insula a dispărut sub apele lacului de acumulare, odată cu închiderea barajului. Înainte însă de distrugere, o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de savantul C. Nicolaescu Plopşor a întreprins o acţiune de cercetare ştiinţifică şi de salvare a tuturor vestigiilor. Din insula Ada Kaleh se preconiza strămutarea cetăţii, a moscheei, a cimitirului vechi, a casei lui Regep Aga, unul dintre guvernatorii insulei şi mormântul lui Miskin Baba.

 

3-7 septembrie 2007, Constanţa. Mărturii ale culturii turce pe pământul României - Simpozionul Internaţional cu tema „De la Sarı Saltuk Baba la Misghin Baba"

În perioada 3-7 septembrie 2007 Uniunea Democrată Turcă din România în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Societatea de Cercetare a Culturii Populare de la Ankara şi Camera de Comerţ şi Industrie România-Turcia, a organizat la Constanţa cel de-al doilea Simpozion Internaţional intitulat „De la Sarı Saltuk Baba la Misghin Baba. Mărturii ale culturii turce pe pământul României". La deschiderea lucrărilor au luat parte Genan Bolat, consilier la Ministerul Culturii, Irfan Unver Nasrattinoğlu, preşedinte al Societăţii de Cercetare a Culturii Populare din Turcia, Tamer Atalay, preşedintele Camerei de Comerţ România- Turcia, Haluk Ağca, consulul general al Turciei la Constanţa, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Kazahstan şi Azerbaidjan în România, precum şi preşedinţii UDTR şi UDTTMR, Fedbi Osman şi Agiacai Saladin. Tema principală a lucrărilor a fost consacrată personalităţii marelui filozof Mevlana. Au participat la acest simpozion personalităţi ale vieţii culturale şi cadre universitare din Turcia, Macedonia şi România. Tot în cadrul acestor manifestări culturale, s-a vernisat expoziţia de fotografie cu imagini şi reflecţii fotografice din Azerbaidjan şi Kazahstan, picturi în acuarelă, precum şi obiecte de artizanat şi costume populare tradiţionale ale turcilor dobrogeni.

 

3-7 septembrie 2007, Timişoara. Cursuri de formare pentru profesorii de limbă turcă

În perioada 3-7 septembrie 2007 un grup de 6 profesori care predau limba turcă a participat la programul de formare continuă intitulat „Curriculum şi metodologia inspecţiei şcolare", destinat metodiştilor pentru limbile materne bulgară, cehă, slovacă, sârbă şi turcă, organizat de CCD Timiş la Colegiul Naţional „Loga" Timişoara. Temele abordate au fost: managementul stresului, elemente de disciplinare pozitivă, proiectare didactică, evaluare didactică, inspecţia şcolară. La acest curs au participat următorii profesori: Tahsin Akşit, directorul adjunct la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" Medgidia, Seidali Zulfie, director la Grădiniţa nr. 58 Constanţa, Bormambet Vildan, institutor limba turcă la Şc. nr.1 „C-tin Brâncuşi" Medgidia, Iomer Subihan, prof. limba turcă la Şc. nr. 30 „Gh. Ţiţeica" şi Lic. Cu Program Sportiv „N. Rotaru" Constanţa, Anefi Icbal, institutor la Şc. nr. 12 Constanţa, Abibula Şeila, înv. la Şc. nr. 1 Valu lui Traian. În aceeaşi perioadă alţi 6 profesori de limba turcă au participat la Arad la cursul de formare pentru predarea „Istoriei şi tradiţiilor minorităţilor bulgară, cehă, slovacă, sârbă, turcă". Profesorii participanţi la acest curs au fost Mustafa Ali Doğru, înv. la Colegiul Naţional „K.Atatürk Medgidia, Menai Ghiulendan, prof. la Şc. n