Minoritatea turcă 2010
15 februarie 2010, Bucureşti. Înfiinţarea unui Centru European pentru Studiul Islamofobiei
La iniţiativa dr. Liviu Mureşan, preşedintele Fundaţiei EURISC, la Bucureşti s-a înfiinţat Centrul European pentru Studiul Islamofobiei, orientat către educaţia interculturală, dialogul interreligios, parteneriate multiculturale şi condamnarea fundamentalismului islamic în societatea românească. La inaugurarea noului Centru au participat fondatorii: dr. Liviu Mureşan, Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România, Melek Osman, vicepreşedinta Comisiei pentru cultură a UDTR, Mariana Niţelea, directorul Biroului de la Bucureşti de Informare pentru Consiliul Europei, Ayşe Sinirlioglu, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Sali Negeat, subsecretar de stat în cadrul DRI, Aidun Curt-Mola, consilier superior în cadrul DRI, Ervin Ibraim şi Sorina Asan din partea revistei „Hakses" şi numeroşi jurnalişti.
17 martie 2010, Constanţa. Imami omagiaţi pentru întreaga lor activitate
La Geamia Hunkiar din Constanţa, Muftiatul Cultului Musulman a organizat o festivitate de omagiere a 18 imami pentru efortul lor din perioada comunistă şi menţinerea identităţii religioase musulmane în România. Au luat cuvântul Iusuf Murat, muftiul Cultului musulman, Omer Sedat, decanul de vârstă al imamilor premiaţi, Islam Remzi, preşedintele Comisiei pentru religie a UDTR, reprezentanţi ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa. Au participat imamii omagiaţi din Constanţa şi toţi slujitorii Cultului Musulman din localităţile: Ovidiu, Lazu, Valu lui Traian, 23 August, Mihail Kogălniceanu, Tulcea, Bucureşti, Măcin, Valea Seacă, Medgidia, Eforie Sud şi Techirghiol, care au primit diplome pentru întreaga lor activitate.
19 martie 2010, Brăila. Turcii din Brăila şi-au comemorat eroii
În data de 18 martie, ca în fiecare an, Turcia serbează Ziua Eroilor, în memoria ostaşilor căzuţi în Primul Război Mondial. Cu acest prilej, dna Fusun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, alături de alţi membri ai comunităţii turce din Brăila, a depus o coroană de flori la Cimitirul Eroilor Turci din localitate. Brăila este unul dintre cele trei oraşe româneşti, alături de Bucureşti şi Slobozia, pe raza cărora se află cimitire ale eroilor turci căzuţi în Primul Război Mondial. La ceremonie a fost prezent şi Aurel Simionescu, primarul Brăilei. Înainte de ceremonie, consulul a avut o întâlnire oficială cu prefectul Dumitru Popa, cu primarul Aurel Simionescu şi cu viceprimarul Doiniţa Ciocan.
30 martie 2010, Constanţa. Diplomaţi turci în vizită la Uniunea Democrată Turcă din România
Excelenţa Sa Ayşe Sinirlioğlu, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, şi Füsun Aramaz, consulul general al Turciei la Constanţa, s-au întâlnit cu Osman Fedbi, preşedintele UDTR, şi cu Ervin Ibraim, secretarul general. Tema întrevederii a fost îmbunătăţirea cunoştinţelor de limba turcă pentru copii şi proiectele în parteneriat pentru tinerii de etnie turcă. La discuţii au participat preşedinţii Comisiei pentru cultură (Serin Turkoğlu), Comisiei de femei (Amet Melec) şi Comisiei pentru religie (Islam Remzi). A urmat o vizită oficială în judeţ, în cadrul căreia ambasadorul turc s-a deplasat la Colegiul Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia şi a purtat discuţii cu directorul Accan Mologani, cu inspectorul şcolar Ene Ulgean şi cu Gabriela Pásztor, consilier în Guvernul României. Altă deplasare a fost la Fântâna Mare, unde au fost inaugurate o şcoală şi o grădiniţă, dotate cu material didactic şi cu mobilier prin Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti. În cursul amiezii, ambasadorul turc s-a întâlnit cu liderii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea. Vizita s-a încheiat la sediul Consulatului General din Constanţa, unde ambasadorul turc şi consulul general Fusun Aramaz au avut discuţii cu liderii comunităţilor turcă şi tătară, Osman Fedbi, respectiv Amet Varol.
15 aprilie 2010, Bucureşti. Lansare de carte
Editura Humanitas a lansat la Bucureşti o nouă lucrare a autorului Emil Suciu, cu titlul: Dicţionarul cuvintelor româneşti de origine turcă. Emil Suciu (n. 1950) este licenţiat al Facultăţii de Limbi Romanice şi Orientale, secţia limbă turcă - Universitatea Bucureşti (1973) şi doctor în filologie din anul 1984, ataşat diplomatic român al apărării în Ungaria şi Turcia, funcţie din care a ieşit în rezervă în anul 2005. Între alte lucrări publicate de autor, notăm: Cuvinte româneşti de origine turcă (2006) şi Influenţa turcă asupra limbii române. Studiu monografic (2009).
10 mai 2010, Constanţa. Alegeri de noi membri în Şura-i Islam (Consiliul Sinodal)
În data de 10 mai 2010 au avut loc noi alegeri pentru Şura-i Islam, organ suprem cu funcţii administrative şi disciplinare în comunitatea musulmană din România, compus din 25 de membri. La rândul său, Şura (Sinodul) a ales muftiul conducător pe o perioadă de cinci ani. În urma alegerilor care au avut loc, din 57 de imami (clerici) au fost aleşi 15 reprezentanţi în Şura. Din partea societăţii civile au mai participat 4 membri UDTR, 4 membri UDTTMR şi directorul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk". Din partea uniunilor UDTR şi UDTTMR au făcut parte preşedintele, deputatul, preşedintele Comisiei pentru religie şi un membru din Consiliul de conducere. În urma alegerilor din 10 mai 2010, imamii (clericii) votaţi membri în Şura au fost: Musledin Revin Enghin de la Centrul de Cult Constanţa, Memiş Nedret din Techirghiol, Omer Erghin din Ciocârlia, Osman Aziz din Bucureşti, Ablachim Onder de la Centrul de Cult Bucureşti, Apaz Elvis din Lumina, Menişa Orhan din Tuzla, Memet Erdal din Palazu Mare, Mamut Borselim din Mihail Kogălniceanu, Halil İsmet din Mangalia, Nuredin Amdi din Tulcea, İsmail Tinar din Dulceşti, Refi Erghiun din Grădina, Omer Muzaffer din 23 August şi Talip Revan din Măcin.
29 mai 2010, Medgidia. Colegiul „Mustafa Kemal Atatürk" aniversează 15 ani de activitate
În acest an, la Casa de Cultură din Medgidia, Colegiul Naţional „Mustafa Kemal Atatürk" a aniversat 15 ani de existenţă. Acest colegiu, singurul din România care pregăteşte absolvenţi de teologie islamică, şi-a diversificat oferta de învăţământ pentru clasa a IX-a cu patru noi specializări: filologie, matematica-informatică, teologie islamică şi învăţători-educatori. De asemenea, din acest an s-au introdus noi ţinute festive cu robe pentru absolvenţii claselor a XII-a. În debutul evenimentului, directorul Accan Mologani a vorbit despre realizările acestei instituţii şi a oferit doamnei Fusun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanţa, o plachetă omagială pentru contribuţia statului turc la buna desfăşurare a activităţilor educaţionale din cadrul colegiului.
10 iunie 2010, Constanţa. Murat Iusuf a fost reales muftiul Cultului Musulman din România
În Șura-i Islam, o dată la cinci ani au loc alegerile pentru funcţia de muftiu al Cultului Musulman. În acest an au fost doi candidaţi, Iusuf Murat, muftiu în funcţie, şi Geafar Tuncel, imam de Hârşova. Comisia electorală constituită din 25 de membri în data de 10 iunie l-a avut ca preşedinte pe Accan Mologani, directorul Colegiului Naţional „Kemal Atatürk" din Medgidia. Din partea Uniunii Turce au participat la vot, în calitate de membri, ing. Osman Fedbi, preşedinte, prof. Ervin Ibraim, secretar general, Iusein Ibram, deputat, şi Islam Remzi, preşedintele Comisiei de religie. Prin vot secret, exercitat democratic de membrii comisiei electorale, a fost ales imamul Murat Iusuf cu 25 de voturi din 25 de membri. Murat Iusuf are 33 de ani, este absolvent al Facultăţii de Teologie din Samsun, Turcia, deţine un masterat în misiune pastorală (teologie) și este doctorand în drept canonic la Universitatea „Ovidius" din Constanţa, fiind cel mai tânăr muftiu din istoria Muftiatului din România.
13 iunie 2010, Botoşani. Lansare de carte: Poeziile lui Mihai Eminescu în limba turcă
Biblioteca Judeţeană Botoşani a fost prima instituţie din România care a semnalat apariţia unor traduceri în limba turcă ale poeziilor lui M. Eminescu prin Ali Narçin, traducător al volumului Mihai Eminescu - poetul legendar al versului românesc/Romen Şiirinin Efsane Şairi Mihai Eminescu, Editura Ozan Yayıncılık Ltd, Istanbul, 2009. Pentru traducerea marelui poet, Ali Narçin a locuit în România timp de 10 ani şi a învăţat româneşte. Referitor la acest eveniment, Cornelia Vizitiu, directorul Bibliotecii Judeţene Botoşani, declara într-un interviu publicat în ziarul Adevărul de Botoşani că: „Noi avem o colaborare cu Ali Narçin şi va fi lansată o traducere a poeziilor lui Eminescu, realizată de acest profesor turc, care vorbeşte foarte bine româneşte. Astfel, comunitatea turcă din jud. Botoşani îl va putea citi pe Eminescu în limba lor. Ali Narçin se numără printre cei mai cunoscuţi scriitori de origine turcă. Lansarea va avea loc pe data de 13 iunie 2010 pentru că anul acesta, pe 15 iunie, se împlinesc 121 de ani de la moartea marelui poet. Cartea se va găsi şi în rafturile bibliotecii noastre şi sper ca acea mică comunitate turcă de la Botoşani să fie interesată de această carte, cu atât mai mult cu cât lucrarea va fi prinsă în studii eminescologice".
15 iunie 2010, Bucureşti. Inaugurarea unei moschei musulmane în comuna Pantelimon
În comuna Pantelimon de lângă Bucureşti, pe şoseaua Fundeni nr. 9, colţ cu strada Ciocârlia, s-a inaugurat din donaţii publice o moschee fără minaret (un mescit), care a devenit sediul central al Fundaţiei de Servicii Islamice din România/Romanya Islami Hizmetler Vakfi - FSIR. Această fundaţie s-a înfiinţat în anul 1993 în localitatea Valu lui Traian/Hasancea din judeţul Constanţa.
26-29 iulie 2010, Bucureşti. Delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie din Trabzon
Între 26 și 29 iulie, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România - TIAD a organizat vizita la Bucureşti şi Constanţa a unei delegaţii din partea Camerei de Comerţ şi Industrie din Trabzon. 15 oameni de afaceri din cel mai important centru economic al Turciei la Marea Neagră au avut întâlniri cu oameni de afaceri şi reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ din Bucureşti şi Dobrogea.
23-29 august 2010, Predeal. Tabăra culturală de limbă turcă
Uniunea Democrată Turcă, în parteneriat cu Uniunea Democrată Tătară şi Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, a organizat la Predeal o ,,Tabără culturală etnică de limba maternă". Tabăra a găzduit 60 de copii turci şi tătari din Constanţa, Tulcea, Medgidia, Cobadin şi Cumpăna, selectaţi din cei clasaţi pe primele locuri la faza naţională a olimpiadelor de limbă turcă şi de religie islamică. Programul a cuprins un curs intensiv de limba turcă, desen şi activităţi sportive.
30 august 2010, Bucureşti. Ziua Victoriei Republicii Turcia sărbătorită la Bucureşti
Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti a marcat în data de 30 august cea de-a 88-a aniversare a Zilei Forţelor Armate. Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor Turci din Bucureşti şi a fost oferită o recepţie de către Memet Tural, ataşatul militar al Ambasadei Republicii Turcia. La festivităţi au mai participat: Ayşe Sinirlioğlu, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România, ataşaţi militari ai altor ambasade din Bucureşti. Din partea Uniunii Democrate Turce au participat Vildan Bormambet, preşedinta Comisiei de învăţământ, Gülten Abdula, preşedinta filialei UDTR Galaţi, şi Şemsi Turhan, preşedintele filialei UDTR Bucureşti.
6 septembrie 2010, judeţul Constanţa. TIAD Dobrogea oferă ajutoare umanitare de Ramazan
Cu trei zile înainte de Ramazan Bayram (Sărbătoarea Paştelui) au fost distribuite peste 1000 de pachete cu produse alimentare credincioşilor musulmani din localităţile Ciocârlia de Sus, Cobadin, Fântâna Mare, Independenţa, Dobromir, Văleni şi Lespezi. Această acţiune umanitară s-a desfăşurat la iniţiativa Excelenţei Sale Ayşe Sinirlioğlu, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a lui Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, cu sprijinul preşedintelui TIAD România, Omer Süslü, al lui Haci Vural, preşedinte al TIAD Dobrogea, şi al altor reprezentanţi din Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România. Alţi participanţi au fost Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman, Osman Fedbi, preşedinte UDTR, şi Amet Varol, preşedinte UDTTMR.
15 septembrie 2010, Bucureşti. Deschiderea Universităţii Internaţionale LUMINA
Deschiderea Universităţii Lumina din Bucureşti în toamna anului 2010 reprezintă proiectul cel mai important al Fundaţiei Lumina, care este o instituţie de învăţământ cu acţionariat turcesc. După trei ani de pregătiri, această fundaţie oferă spaţii academice dintre cele mai moderne şi mai bine echipate din România. Noua Universitate este organizată cu trei facultăţi în care oferă opt programe de studii, astfel: Facultatea de Ştiinţe Economice şi Politice, cu patru programe pentru Administrarea Afacerilor, Business Administration, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi International Relations and European Studies; Facultatea de Ştiinţe Inginereşti, cu două programe, de Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii, precum şi Tehnologia Informaţiei; Facultatea de Ştiinţele Educaţiei şi Limbi Străine are două programe, pentru Pedagogie şi Limbi Moderne Aplicate. Toate programele de studii universitare au fost autorizate de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior începând cu luna aprilie 2010 şi sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din luna august 2010. Pe lângă cele 50 de locuri alocate anual fiecărui program de studii, Fundaţia de Învăţământ Lumina mai are alocate 100 de locuri pentru cursuri de pregătire pentru cetăţeni străini în vederea admiterii la universitate. Sediul Universităţii Lumina se află în sectorul 2 al capitalei, pe șoseaua Colentina nr. 64b.
18 septembrie 2010, Constanţa. Ing. Osman Fedbi a fost reales preşedinte UDTR
Sâmbătă, 18 septembrie, s-a desfăşurat la Constanţa Conferinţa Naţională UDTR, cu ordinea de zi: Raportul Consiliului de conducere UDTR, Raportul Comisiei financiare, Raportul Comisiei de cenzori şi alegerea conducerii Uniunii pentru un mandat de 4 ani. La această Conferinţă Naţională au participat ca invitaţi: Sali Negiat, subsecretar de stat în cadrul DRI, Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, şi Musledin Revin, inspector eparhial din partea Muftiatului din România. Pentru funcţiile de conducere s-au depus trei candidaturi: ing. Osman Fedbi pentru funcţia de preşedinte, dr. Iusein Gemal pentru funcţia de prim-vicepreşedinte şi prof. Ervin Ibraim pentru funcţia de secretar general. Cei 139 de delegaţi de la filialele UDTR din întreaga ţară, pe bază de vot deschis, au votat în unanimitate aceşti candidaţi la fotoliile de conducere ale Uniunii. Preşedintele Osman Fedbi este absolvent al Facultăţii de Îmbunătăţiri Funciare a Universității Constanţa (1983), a fost deputat în perioada 1996-2000 şi a deţinut funcţia de preşedinte UDTR în perioada 1994-1997 şi din anul 2004 până în prezent. Din anul 2004 este consilier judeţean şi director la publicaţia Hakses. Prim-vicepreşedintele Iusein Gemal este de profesie medic şi a fost vicepreşedinte UDTR între anii 1996 și 1999. Din 2006 până în prezent este prim-vicepreşedinte UDTR.
16 octombrie 2010, Constanţa. Seminar: identitate şi integrare la turcii şi tătarii din România
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice au organizat la Constanţa seminarul cu tema „Dinamici identitare şi forme de integrare la turcii şi tătarii din România". Manifestarea s-a desfăşurat sub auspiciile Alianţei civilizaţiilor, iniţiativă ONU la care participă şi România, alături de alte 100 de ţări, pentru intensificarea dialogului între culturi şi religii. Au fost prezentate şi comentate comunicări interesante pe teme de istorie, lingvistică din specificul cultural al comunităţilor turcă şi tătară, cu participarea a numeroşi istorici şi cercetători din Bucureşti, Cluj şi Constanţa, precum şi a reprezentanților Uniunii Democrate Turce şi ai Uniunii Democrate Tătare și a jurnaliştilor.
26 octombrie 2010, Cluj-Napoca. Simpozion: noi perspective culturale România-Turcia
Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul de Cultură Atatürk din Ankara, a organizat simpozionul „Noi perspective ale colaborării culturale între România şi Turcia". În deschiderea reuniunii au luat cuvântul: prof. dr. Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai", prof. dr. Osman Horata, directorul Centrului de Cultură Atatürk, şi prof. dr. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice. Alţi participanţi au fost prof. dr. Recep Boztemur, prof. dr. Călin Felezeu, prof dr. Meltem Begüm. Din partea comunităţii turce au participat prof. Vildan Bormambet, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei și Cercetării, şi Şeila Suliman, din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
13 decembrie 2010, Constanţa. Primul monument dedicat eroilor musulmani din România
La Cimitirul Central Musulman din Constanţa a fost inaugurat primul monument dedicat eroilor musulmani care şi-au pierdut viaţa sub drapelul României din timpul celor două războaie mondiale, construit în urma unei iniţiative legislative adoptate în Parlament în anul 2009. La inaugurarea monumentului, placat cu marmură albă, au fost prezenţi reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai Muftiatului Cultului Musulman, liderii Uniunilor Turcă şi Tătară, ai misiunilor diplomatice străine din Constanţa, numeroşi enoriaşi. Au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii Constanţa, a Uniunii Turce, a Uniunii Tătare şi a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea.
15 decembrie 2010, Bucureşti. Cercetări privind elevii de etnie turcă şi roma din județul Constanţa
Autorii Ioan Mărginean, Gabriela Neagu, Flavius Mihalache şi Daniel Răspop au publicat studiul Un sprijin necesar pentru elevii de etnie roma şi turcă din jud. Constanţa, în revista Calitatea vieţii, seria XXI, nr. 3-4, anul 2010, p. 399-400. Obiectivul principal al cercetării a fost analiza activităţilor social-educaţionale din cadrul Şcolii cu clase I-VIII „Spiru Haret" din Medgidia, cu scopul de a contribui la prevenirea şi reducerea abandonului şcolar în rândul elevilor turci şi romi, vulnerabili din punct de vedere socioeconomic, familial, etnic etc. Proiectul cercetării a fost iniţiat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii - Academia Română, cu finanţare din fonduri structurale.