Minoritatea ruso-lipoveană 2015

07.01.2015 (25 decembrie pe stil vechi). Sărbătorile de Crăciun la rușii lipoveni

Pe data de 7 ianuarie (25 decembrie – stil vechi), comunitățile de ruși lipoveni din toată țară, în Moldova, în Dobrogea, la Brăila, în București și peste tot pe unde trăiesc aceștia, sărbătoresc Nașterea Domnului – Crăciunul. De la Climăuți până la Tulcea și Sfiștovca, și anul acesta, de Crăciun, tradițiile au fost respectate cu sfințenie: credincioșii au mers la biserică în noaptea de Crăciun, dar și la Sf. Liturghie din dimineața sărbătorii, s-a cântat tradiționala cântare Hristos rajdaetsia (Hristos se naște), iar cetele de copii au colindat casele rușilor lipoveni, la fel ca în fiecare an. CRLR, prin filialele sale locale, s-a îngrijit de organizarea unor activități care să scoată în evidență specificul etnic și religios al acestora, dar și să-i bucure, mai ales pe copii, cu darurile mult așteptate de la Moșul.


14.01.2015 (1 ianuarie pe stil vechi). Anul Nou pe stil vechi

Sărbătoarea Anului Nou, pe vechi, marcată în fiecare an pe 14 ianuarie (1 ianuarie pe stil vechi), a fost întâmpinată și în 2015 în toate comunitățile de ruși lipoveni. La Tulcea, spre exemplu, la fel ca și anul trecut, prin grija Comunității centrale, a dlui deputat Miron Ignat, copiii care au participat la spectacolul organizat pe 11 ianuarie 2015 de Comunitate la Centrul Cultural al acesteia, 70 la număr, au primit daruri din partea Moșului, Ded Maroz. Și tot la Tulcea, pe 12 ianuarie 2015 a venit Ded Maroz cu daruri și la cei 100 de liceeni veniți să-l întâmpine, iar membrii ansamblului Molodțî i-au pregătit, drept răsplată, o suită de dansuri în premieră, aranjate de maestrul coregraf Roman Jora. Anul Nou pe vechi a fost sărbătorit și la București, la Press House Ballroom, adică la Sala de Bal a Casei Presei Libere, cu multă voie bună, veselie și speranțe de viitor, mai ales că în acest an se împlinește un sfert de veac de la constituirea Comunității.


17.01.2015, București. Liturghie în cinstea membrilor fondatori ai CRLR 

În ziua de 17 ianuarie 2015, la biserica amenajată în curtea sediului CRLR din București, părintele Ioan Bordeanu a oficiat, în prezența unui impresionant număr de credincioși, Sfânta Liturghie pentru sănătatea membrilor fondatori în viață ai Comunității și pomenirea celor trecuți la Domnul, marcând astfel momentul constituirii acesteia, 14 ianuarie 1990. Cei care au luat cuvântul după slujbă, părintele Ioan, dl Silviu Feodor, directorul CRLR, și dl Prof. univ. dr. Feodor Chirilă, au subliniat importanța acestui moment și aportul membrilor fondatori la consolidarea și dezvoltarea Comunității în cei 25 de ani trecuți de la constituirea acesteia.


19.01.2015 (6 ianuarie – stil vechi). Sărbătoarea Bobotezei la rușii lipoveni 

Pe 19 ianuarie (6 ianuarie – stil vechi), rușii lipoveni de pretutindeni sărbătoresc Botezul Domnului – Boboteaza. Dar pentru credincioșii de rit vechi din Ghindărești, jud. Constanța, aceasta este și ziua hramului bisericii mici, a celei de iarnă, cum se spune, o biserică ce are o istorie deosebită. Prima biserică, sfințită în 1860, pe data de 10 octombrie, de însuși mitropolitul Kiril, de la Belaia Krinița (Fântâna Albă), a fost distrusă complet într-un incendiu, pe data de 21 august 1951, fiind reconstruită abia după 1989. În acest an, pe 19 ianuarie, slujba de Bobotează și sfințirea apei, Aghiasma Mare, au fost săvârșite de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul de Slava, în eparhia căruia se află parohia din Ghindărești, împreună cu cei doi preoți din sat, părintele Afanasie (Tănase Gavrilă) și părintele Petru (Petre Evtei). După amiază, Comunitatea locală a organizat un concert dedicat sărbătorii, la care au participat grupurile și ansamblurile artistice din localitate, adică cele de la grădinița de copii, de la Școala Gimnazială „Serghei Esenin” și cele ale Comunității, și care a durat aproape patru ore, spre bucuria celor prezenți în sala de spectacole a Casei de Cultură a Comunității Rușilor Lipoveni – filiala Ghindărești.


12.02.2015, București. Jubileul „25 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România” 

Palatul Parlamentului din București a fost, pe data de 12 februarie 2015, gazda unui eveniment de maximă importanță pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din România: Jubileul de 25 de ani de la înființarea acesteia. Data de 12 februarie nu a fost aleasă întâmplător: conform calendarului ortodox de rit vechi, pe 12 februarie (30 ianuarie – stil vechi) sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Și tot pe 12 februarie, în anul 1990, Comunitatea primea recunoașterea ca persoană juridică din partea statului român, prin Sentința civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei sectorului 1 București. În prima parte a zilei, în Sala Nicolae Iorga, s-a desfășurat masa rotundă dedicată evenimentului și a avut loc și expoziția de fotografii „25 de ani împreună”, iar partea a doua, desfășurată la Press House Ballroom (Casa Presei Libere), a fost rezervată programului artistic, susținut de artiști și ansambluri ale rușilor lipoveni din București și din țară, în cadrul căruia au fost decernate plachete jubiliare mai multor personalități ale etniei rușilor lipoveni, precum marelui campion Ivan Patzaichin, și au fost premiați elevii ruși lipoveni care s-au clasat pe primele locuri la concursul de desene dedicate jubileului.


16-22.02.2015. Săptămâna Lăsatului Secului sau a Brânzei – Maslenița 

În 2015, Săptămâna Brânzei sau Maslenița a venit mai devreme decât în alți ani, fiind marcată de rușii lipoveni în perioada 16-22 februarie. Pentru a readuce în atenția etnicilor tradițiile, obiceiurile și cântecele specifice acestei perioade de sărbătoare, premergătoare intrării în Postul Paștelui, filialele locale ale CRLR au organizat diverse manifestări, menite să revigoreze spiritul sărbătorii în rândurile acestora. Astfel, la Climăuți, la Rădăuți, la Iași, dar și la Tulcea, Constanța, Slava Cercheză sau Ghindărești, precum și în alte localități de ruși lipoveni din țară, s-au desfășurat adevărate regaluri de cântece, dansuri și obiceiuri specifice, fără a lipsi, desigur, gastronomia caracteristică Masleniței, cu vareniki, blinî și alte preparate din bucătăria tradițională a rușilor lipoveni.


21.02.2015, București – Iași. Ziua Internațională a Limbii Materne 

În fiecare an, pe 21 februarie, este marcată în întreaga lume Ziua Internațională a Limbii Materne, eveniment ce are menirea de a promova diversitatea lingvistică și culturală, multilingvismul, iar în acest an, pentru a marca această zi deosebită, a fost lansată de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin direcția de specialitate, a doua ediție a concursului Călătoria mea multiculturală, iar ansamblul Ciubcik din București a participat la evenimentul Unitate în diversitate, organizat în Sala de Consiliu a Primăriei Sectorului 4 București, spectacol în care fiecare participant a avut posibilitatea de a se exprima în limba maternă. La Iași, Ziua Internațională a Limbii Materne a fost marcată printr-un spectacol de muzică, dans și poezie, susținut de copii și tineri reprezentând minoritățile trăitoare în oraș, eveniment la care au participat activ și etnicii ruși lipoveni.


28.02.2015, București. Importanța orei de religie pentru educația copiilor și tinerilor 

În ultima zi a lunii februarie, adică pe 28 februarie 2015, a avut loc la București, la Reședința Patriarhală, o întâlnire de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, la care s-a luat act de motivarea Deciziei nr. 669 din 12 noiembrie 2014 a Curții Constituționale privitoare la statutul orei de Religie, ca disciplină școlară, și la includerea acesteia în oferta educațională pe baza unei cereri de înscriere. Consiliul a hotărât să solicite Parlamentului ca în adoptarea modificărilor legislative care să pună în aplicare dispozițiile Curții Constituționale să se țină cont de propunerea, agreată de toate cultele, ca cererea de înscriere sau reînscriere să fie făcută o singură dată de elevul major, părintele sau tutorele legal pentru elevul minor. Din partea Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi din România și a CRLR, la această întrunire au participat părintele Ioan Bordeanu, parohul bisericii ortodoxe de rit vechi „Înălțarea Domnului” din București, și dl ing. Silviu Feodor, directorul executiv al CRLR.


07.03.2015, Tulcea. Ședința de analiză a stadiului elaborării manualelor de limba rusă maternă pentru clasa pregătitoare și clasele I-IV 

La Liceul Teoretic „Ion Creangă “ din Tulcea a avut loc, pe data de 7 martie 2015, ședința de analiză a stadiului elaborării manualelor de limba rusă maternă pentru clasele 0, I, a II-a, a III-a și a IV-a, condusă de prof. univ. dr. Feodor Chirilă, coordonatorul colectivelor de lucru constituite în acest scop. A fost prezentat materialul privitor la importanța studiului limbii ruse materne, analiza comparativă a manualelor altor minorități, caracteristicile și conținuturile necesare unui manual, s-a verificat și s-a discutat fiecare set de materiale pregătit de colectivele de lucru, iar la sfârșit cadrele didactice au solicitat mai multe întâlniri pe această temă.


08.03.2015Carcaliu, jud. Tulcea. A doua sfințire, după 130 de ani, a bisericii locale ce poartă hramul Sfintei Treimi 

Un eveniment deosebit a avut loc pe 8 martie 2015 la Carcaliu, jud. Tulcea, în a doua duminică a Postului Mare, când s-a oficiat a doua sfințire a bisericii din localitate cu hramul Sfintei Treimi, înnoirea acesteia, după rânduiala bisericească. Slujba a fost oficiată de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul de Slava, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, veniți din mai multe localități de ruși lipoveni ale Dobrogei. Această a doua sfințire a avut loc după mai bine de 130 de ani de la prima sfințire a bisericii din Carcaliu, oficiată de ÎPS Irinarh, al treilea arhiepiscop de Slava (1871-1905), primul arhiereu de rit vechi din Dobrogea, reunită cu România.


21.03.2015, București. Marcarea Zilei Internaționale a Poeziei 

Pe 21 martie 2015, de Ziua Internațională a Poeziei, declarată astfel în 1999 de UNESCO, copiii ruși lipoveni din București care studiază limba rusă maternă au recitat versuri, în Sala Albastră de la sediul CRLR din București, dedicate mămicilor și bunicilor, mai ales că data de 21 martie, conform calendarului iulian, de stil vechi, este 8 martie, ziua când sunt celebrate femeile din întreaga lume.


27.03.2015, comuna Belcești, jud. Iași. Târgul de produse vegetale 

Pe data de 27 martie 2015, Asociația „Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Belcești – Focuri”, în parteneriat cu Asociația „Grupul de Acțiune Locală Iași Sud-Vest”, a organizat în comuna Belcești, jud. Iași, Târgul de produse vegetale, la care au participat 21 de comune. Printre participanți s-au aflat și rușii lipoveni din Focuri, jud. Iași, iscusiți legumicultori, invitați de organizatori să participe la târg, standul amenajat pentru ei devenind neîncăpător pentru întreaga gamă de produse prezentată, mai ales că târgul a fost organizat în perioada Postului Paștelui, când cererea de produse vegetale este mai mare decât în alte perioade ale anului.


06-10.04.2015, Piatra Neamț. Olimpiadele Naționale de limba maternă rusă și limba rusă modernă

În acest an, gazda Olimpiadei Naționale de limba rusă maternă a fost orașul Piatra Neamț, unde, deși sunt înregistrați la recensământ doar 54 de ruși lipoveni, există, totuși, o biserică de rit vechi foarte frumoasă, având hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, și o comunitate de staroveri istorică, aceștia fiind stabiliți aici încă de la sfârșitul sec. al XVIII-lea – începutul sec. al XIX-lea. Inedit este faptul că și Olimpiada Națională de limba rusă modernă s-a ținut anul acesta tot la Piatra Neamț. Ambele concursuri s-au desfășurat în perioada 6-10 aprilie 2015, împreună cu Olimpiada de limba croată. Olimpiada de limba rusă maternă a reunit aproximativ 50 de participanți, elevi ruși lipoveni din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Suceava și Iași, probele acesteia fiind ținute la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, iar festivitățile la Sala Casei de Cultură a Sindicatelor. După concurs, aceștia au avut parte de o excursie, în cadrul căreia au vizitat orașul și obiectivele turistice din zonă, Mănăstirea Neamț, Cetatea Neamțului, alte mănăstiri din zonă, s-au plimbat cu telegondola. La Olimpiada de limba rusă modernă au participat și elevi ruși lipoveni care studiază în liceu rusa ca limbă străină. Locul I pe echipe la acest concurs a fost ocupat de echipa din Brăila, fapt ce demonstrează că în orașul de pe Dunăre există elevi și cadre didactice de excepție, care fac cinste etniei rușilor lipoveni.


12.04.2015. Sărbătoarea Paștelui în comunitățile de ruși lipoveni 

În acest an, Paștele Ortodox s-a sărbătorit pe data de 12 aprilie (30 martie – stil vechi), iar în comunitățile de ruși lipoveni acesta a fost întâmpinat cum se cuvine, cu respectarea tradițiilor și obiceiurilor specifice acestei „sărbători a sărbătorilor”, cum se cântă în Canonul dedicat acesteia. Așa a fost și la Ghindărești, jud. Constanța, și la Jurilovca, jud. Tulcea, și la Brăila, la Galați, la Climăuți, la Fălticeni, jud. Suceava, ca și în celelalte localități din țară în care există comunități de ruși lipoveni, dar și în Spania și Italia, unde de câțiva ani există și activează comunități importante ale acestora. La Ghindărești, de exemplu, după slujba din noaptea Învierii și după Sf. Liturghie din dimineața primei zile de Paște, a intrat deja în tradiția locului ca locuitorii satului să treacă Dunărea cu bărcile pe celălalt mal al fluviului, la pădure, acest obicei fiind practicat și cu ocazia altor sărbători creștine, în special de Înălțarea Domnului, când e hramul bisericii mari din sat, sau de Rusalii – Sf. Treime. Tot la Ghindărești, în a treia zi de Paște, pe 14 aprilie 2015, după vecernie, în biserica Înălțării Domnului a avut loc un mini concert de cântări duhovnicești, susținut de grupul de copii pregătit de dl Petrică Mihail, profesor de religie la Școala gimnazială Serghei Esenin, foarte apreciat de cei doi preoți din localitate, Afanasie (Tănase Gavrilă) și Petru (Petre Evtei) și de enoriașii rămași după slujbă să-i asculte pe micii cântăreți.


24-26.04.2015, Ghindărești, jud. Constanța. Festivalul internațional de artă și pescuit „Lotca de Argint” 

În perioada 24-26 aprilie 2015, la Ghindărești s-a desfășurat prima ediție a Festivalului internațional de artă și pescuit „Lotca de Argint”, eveniment de amploare, organizat de Primăria comunei Ghindărești și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală de Pescuit, în cadrul programului operațional pentru pescuit 2007–2013, ce are ca scop promovarea turistică a zonei și informarea populației cu privire la zonele de pescuit de agrement situate pe raza teritorial-administrativă a comunei Ghindărești. În prima zi a festivalului, au fost expuse obiecte pescărești tradiționale și a avut loc o expoziție de artă culinară locală, ziua încheindu-se cu un spectacol artistic dat de grupurile și ansamblurile rușilor lipoveni din localitate, artiști și muzicieni locali, dar și invitați. A doua zi, pe 25 aprilie 2015, s-a desfășurat un concurs de pescuit și unul de desene, ambele urmărite și foarte apreciate de public, iar a treia zi, pe 26 aprilie 2015, care a coincis cu Duminica femeilor mironosițe, festivalul a continuat cu expozițiile și cu concursul de pescuit și s-a încheiat cu un spectacol artistic de mare amploare, la finalul căruia a urcat pe scenă renumitul artist român Mihai Mărgineanu și s-a acordat trofeul „Lotca de Argint”, câștigătorul acestuia fiind ansamblul de femei Novosiolki al CRL – Ghindărești.


19.05.2015, București, Palatul Cotroceni. Întâlnirea membrilor Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale cu Președintele României, domnul Klaus Iohannis 

Pe data de 19 mai 2015, membrii Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale au participat la întâlnirea cu Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în care s-au discutat probleme generale privind Statutul Minorităților, legislația care le afectează, dar și probleme specifice fiecărei etnii din România. Din partea CRLR a participat domnul deputat Miron Ignat, care a expus în fața președintelui țării o gamă largă de probleme, punând accentul pe învățământul în limba maternă, situația pescuitului și condițiile de viață ale pescarilor din Lunca și Delta Dunării, dar și pe alte probleme punctuale ale comunităților de ruși lipoveni din localitățile și zonele în care locuiesc aceștia.


21-23.05.2015, Ghindărești, jud. Constanța. Festivalul Internațional „Lotca de Argint”, ediția a II-a 

În perioada 21-23 mai 2015, la Ghindărești, jud. Constanța, a avut loc ediția a II-a a Festivalului Internațional de artă și pescuit „Lotca de Argint”, organizat de Primăria comunei Ghindărești și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la care au participat, alături de formațiile și ansamblurile din localitate, mai multe ansambluri artistice ale rușilor lipoveni din județele Tulcea și Constanța, mai precis din orașele Tulcea și Constanța, precum și din localitățile Mahmudia, Slava Cercheză, Sarichioi și Mila 23.


25.05.2015, București. Gala premiilor UNITER. Vlad Ivanov – cel mai bun actor în rol principal 

În cadrul Galei premiilor UNITER, care a avut loc pe 25 mai 2015 la Sala Mare a Teatrului Național din București, ajunsă la ediția a XXIII-a, o ediție aniversară, organizată cu prilejul împlinirii a 25 de ani de existență a Uniunii Teatrale din România (UNITER), actorul Vlad Ivanov, născut într-o familie de ruși lipoveni din Botoșani, devenit faimos în lumea filmului pentru rolul domnului Bebe din filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, premiat cu Palme d’Or în 2007, a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (pentru rolurile din spectacolul Omul cel bun din Seciuan de la Teatrul Bulandra din București, regia: Andrei Șerban).


16.06.2015, București. Reuniunea membrilor Comisiei pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale

Pe 16 iunie 2015, la Centrul Cultural Casa d’Italia din București, s-a desfășurat reuniunea membrilor Comisiei pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale din cadrul Guvernului României, care a luat în discuție studiul limbilor materne bulgară și rusă la Liceul Teoretic „Hristo Botev” din București și al limbii neogreacă. Cei trei profesori care predau aceste limbi, prof. Anca Diaconescu – bulgară, Iuliana Timofte – rusă și Codruț Mihalis Dumitrache – neogreacă, au prezentat cum se desfășoară orele, numărul de elevi care studiază aceste limbi, rezultatele, dar și dificultățile cu care se confruntă. Au mai fost discutate și alte probleme privitoare la învățământul în limbile minorităților, reuniunea fiind apreciată ca fiind foarte utilă de către participanți.


19.06.2015, București. Serbarea Abecedarului Rusesc 

În ultima zi de școală, pe 19 iunie 2015, la sediul CRLR din București, copiii care studiază limba rusă ca limbă maternă în capitală, dar și părinții și apropiații lor, bunici, mătuși, prieteni, au participat la Serbarea abecedarului rusesc. Cei 10 elevi, care timp de un semestru au participat la cursurile ținute în Sala Albastră de la CRLR, au recitat și au cântat în limba maternă despre cele 33 de litere ale alfabetului rusesc și i-au adus în lumea copilăriei pe părinții prezenți cu ajutorul versurilor poeților ruși care au scris poezii pentru copii, Pușkin și Ciukovski. Pentru eforturile și rezultatele lor, ca și pentru prestația de la serbare, toți copiii au fost răsplătiți cu diplome și premii.


21.06.2015, București. Atelier de împletituri rusești 

Membrii ATRLR București, organizația de tineret a CRL București, au organizat pe 21 iunie 2015, la sediul central al Comunității, un Atelier de împletituri rusești, amfitrioanele întâlnirii fiind studentele Alina Farapon și Livia Simionov, care le-au destăinuit tinerelor interesate câteva din tehnicile împletiturilor tradiționale rusești ale părului femeilor și fetelor din comunitățile lipovenești, iar fiecare participantă s-a ales cu o frumoasă împletitură și multe informații utile despre îngrijirea părului.


23.07-07.08.2015, Manolea, jud. Suceava. Tabăra de iconografie 

În perioada 23 iulie – 7 august 2015, la Manolea, localitate de ruși lipoveni din județul Suceava, s-a desfășurat tabăra de vară de iconografie pentru elevii ruși lipoveni, organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR). La ceremonia de deschidere, care a avut loc pe 23 iulie 2015, au participat directorul executiv al CRLR, dl ing. Silviu Feodor, prof. univ. dr. Leonte Ivanov de la Universitatea „Al. I. Cuza”, prof. dr. Palaghia Radion din Fălticeni ș.a., iar pe durata taberei, copiii ruși lipoveni veniți să deprindă tainele pictării icoanelor au fost îndrumați și inițiați de către Iuliana Filipov, absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, cu studii de master, specializată în conservare și restaurare artă sacră.


02.08.2015, Galați. Proiectul „La pescuit – promovarea pescuitului ca ocupație tradițională în Lunca Joasă a Prutului și Dunărea Inferioară” 

La Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați a avut loc, pe 2 august 2015, al treilea concurs de preparare a mâncărurilor cu specific pescăresc din cadrul proiectului „La pescuit – promovarea pescuitului ca ocupație tradițională în Lunca Joasă a Prutului și Dunărea Inferioară” la care au participat și rușii lipoveni din Galați, care au gătit și prezentat produse alimentare din pește, specifice bucătăriei tradiționale a acestora, și au expus diverse obiecte de uz casnic și gospodăresc, instrumente muzicale și obiecte de decor specifice popoarelor slave.


03-09.08.2015, Lipova, jud. Arad. Tabăra multietnică și multireligioasă pentru copii 

Copiii ruși lipoveni din Lespezi și Brătești, jud. Iași, au participat, însoțiți fiind de profesoara de limba rusă maternă Eustinia Tihan din Lespezi, la Tabăra multietnică și multireligioasă pentru copiii aparținând minorităților naționale, organizată în acest an, în perioada 3-9 august 2015, de Uniunea Bulgarilor din Banat – România (UBB–R), în orașul Lipova din județul Arad. Obiectivul taberei, acela de cunoaștere interetnică, realizare a unui climat de prietenie între copiii minoritari și mai ales promovarea mozaicului cultural din România a fost atins, activitățile organizate pe durata taberei, excursiile la Deva, Timișoara și Arad reușind să-i apropie pe copii, pe însoțitorii lor și pe organizatori, fapt ce dovedește încă o dată că etniile din România sunt o resursă inepuizabilă de promovare a României și în interiorul țării, dar și în afara ei.


20-23.08.2015, Sighișoara, jud. Mureș. Festivalul Intercultural ProEtnica XIII 

La ediția din acest an a Festivalului Intercultural ProEtnica XIII de la Sighișoara, care s-a ținut între 20 și 23 august, au participat zece artiști contemporani aparținând minorităților naționale din România, printre care și doi etnici ruși lipoveni, Paul Petrov din Brăila și Iuliana Filipov din București, care au expus câte opt lucrări fiecare, reprezentând picturi cu specific rusesc lipovenesc și picturi bizantine. De asemenea, tot din partea CRLR, a participat și ansamblul Ciubcik din București, care a evoluat în cadrul programului cultural-artistic al festivalului.


28-30.08.2015, Ghindărești, jud. Constanța. Festivalul internațional de artă și pescuit „Lotca de Argint”, ediția a III-a 

Pe 28 august 2015 (15 august – stil vechi), de ziua Adormirii Maicii Domnului, conform calendarului iulian, la Ghindărești, jud. Constanța, a început a treia și ultima ediție din acest an a Festivalului de artă și pescuit „Lotca de Argint”, care a cuprins în program o expoziție de obiecte pescărești și una de costume tradiționale ale rușilor lipoveni din Ghindărești, degustare de preparate culinare tradiționale și mai puțin tradiționale din pește, dar și din alte ingrediente și, în sfârșit, mai multe reprezentații artistice date de formațiile și soliștii din Ghindărești, precum și de artiștii invitați la festival, printre care s-au aflat grupul Zori din Sfiștovca, jud. Tulcea sau Gazi Demirel, supranumit „sultanul muzicii orientale în România”. A doua zi, pe 29 august 2015, festivalul a continuat cu concursuri și întreceri specifice pescărești, ultima zi fiind rezervată reprezentațiilor date de interpreții, ansamblurile și grupurile de dansatori invitate de organizatori, care au creat o atmosferă cu totul și cu totul specială. Festivalul, cu cele trei ediții din 2015, a fost o mare reușită, o performanță pentru satul Ghindărești și pentru întreaga Comunitate a Rușilor Lipoveni, care au demonstrat că sunt capabile să organizeze proiecte de o asemenea anvergură.


30.08-03.09.2015, Constanța – Mamaia. Festivalul Poeziei Ruse, ediția a VIII-a 

Ediția a VIII-a a Festivalului Poeziei Ruse s-a ținut în acest an la Constanța și în stațiunea Mamaia, în perioada 30 august – 3 septembrie, anul acesta festivalul fiind inclus în Calendarul concursurilor școlare și desfășurându-se pe etape, ultima etapă, cea națională/interjudețeană, fiind programată la Constanța și Mamaia la începutul lunii septembrie. La ediția din acest an au participat 115 elevi și aproape 30 de cadre didactice însoțitoare, invitați și organizatori, care i-au omagiat pe poeții ruși Boris Pasternak, Serghei Esenin și Olga Bergholz, aniversați în acest an, festivalul fiind, și de această dată, un bun prilej de a face cunoscută opera acestora și, de ce nu, de a promova arta poetică în rândul copiilor și al tinerilor și nu numai al lor.


18-25.09.2015, Iași. Săptămâna diversității la Iași 

În perioada 18-25 septembrie 2015, la Iași, pe esplanada din fața Palatului Culturii s-a desfășurat Festivalul interetnic Săptămâna diversității la Iași, în cadrul căruia s-au derulat o serie de evenimente cultural-artistice ce fac parte din proiectul Istoria minorităților – o abordare cultural-artistică a diversității, la care Comunitatea Rușilor Lipoveni din Iași a avut o contribuție importantă. Astfel, la standul rezervat acesteia au fost expuse costumele populare tradiționale ale rușilor lipoveni din zona Moldovei, obiecte și fotografii reprezentative, un acordeon și un samovar, precum și publicațiile Comunității, „Zorile” și „Kitej-grad”, cărți și icoane starovere, iar copiii pregătiți de dna prof. Zinaida Gromic, îmbrăcați în straie populare, au participat la parada portului popular.


27.09.2015, Ghindărești, jud. Constanța. Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci 

A intrat deja în tradiția locului ca de ziua Înălțării Sfintei Cruci, pe 27 septembrie, la Ghindărești, jud. Constanța, să se organizeze un eveniment deosebit. Astfel, și în acest an, după Sf. Liturghie, săvârșită dimineața în biserica mică, cea care poartă hramul „Botezului Domnului”, credincioșii din sat și oaspeții veniți să asiste la eveniment s-au îndreptat cu mic, cu mare, într-o procesiune religioasă solemnă și sobră, dar deosebit de expresivă, către locul numit Vâsokii Kamen’ (Piatra cea Înaltă), unde se află Monumentul Crucea Staroveră, ridicat în anul 2010, prin grija CRLR. Preoții au oficiat un Te Deum cu sfințirea apei, după care toți participanții au fost invitați la masă, la biserică, felurile de mâncare servite fiind foarte apreciate de toată lumea, chiar dacă erau de post, ziua Înălțării Sfintei Cruci fiind marcată ca zi de post în calendarul bisericesc ortodox. Evenimentul a fost organizat de CRLR pentru a marca împlinirea a 5 ani de la ridicarea monumentului menționat, închinat fondatorilor localității și eroilor acesteia, celor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă ale celor două războaie mondiale ce au pustiit omenirea în secolul trecut.


1-31.10.2015, Iași. „Kitej-grad” la nr. 200 

În octombrie 2015 a apărut nr. 200 al revistei de cultură și istorie „Kitej-grad”, publicație lunară a Comunității Rușilor Lipoveni din România ce apare la Iași, începând cu luna octombrie 1998. De-a lungul timpului, această revistă și-a croit un drum propriu printre publicațiile culturale ale minorităților din România, fiind foarte apreciată în mediile intelectuale, dar și de către cititorii neavizați, mai ales pentru studiile și articolele publicate, pentru colaboratorii săi, pentru ținuta deosebită a revistei, pentru calitatea acesteia. Colectivul de redacție, condus în prezent de dna profesor (de istorie) Palaghia Radion din Fălticeni, a reunit în diverse perioade, nume de referință pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni, ca profesorii Ivan Evseev, Emil Iordache, Ilie Danilov sau Petru Ivanof, scriitorul și poetul Nichita Danilov, din 2001 și până în 2012, redactor-șef al publicației, profesorul Leonte Ivanov ș.a. Redacția revistei a fost și este deschisă la colaborare, astfel că în paginile revistei au apărut foarte multe articole ale unor personalități ale rusisticii românești, ca Victor Vascenco sau Feodor Chirilă, sau traduceri ori texte din literatura rusă clasică sau contemporană, fapt ce arată că există interes și preocupare în societate pentru limba și cultura rusă.


03-05.10.2015, Lespezi – Pașcani – Târgu Frumos, jud. Iași. Proiectul „Să ne cunoaștem tradițiile, obiceiurile și limba țării de origine” 

În perioada 3-5 octombrie 2015, în trei localități din nord-estul țării, la Lespezi, jud. Iași, sat așezat pe malul stâng al Siretului, în care trăiește o mică comunitate de ruși lipoveni, la Pașcani și la Târgu Frumos, orașe provinciale deosebit de frumoase, situate tot în județul Iași, s-a desfășurat evenimentul Conviețuire interetnică în Moldova, ce face parte dintr-un proiect mai amplu, derulat de CRLR cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice și intitulat Să ne cunoaștem tradițiile, obiceiurile și limba țării de origine. Gazda evenimentului din prima zi, cea de 3 octombrie 2015, a fost Căminul Cultural din Lespezi, unde au evoluat, mai întâi, membrii grupului local Nasledniki, urmați de tinerii din Focuri, jud. Iași, ce formează ansamblul Ogoniok, după care a venit și rândul oaspeților din Dobrogea, ansamblul Verba din Carcaliu, jud. Tulcea, care a încântat publicul cu cântece deosebite, ce au stârnit ropote de aplauze. În încheierea spectacolului, au fost invitați pe scenă toți artiștii, care au interpretat împreună melodii foarte cunoscute din folclorul rusesc, făcând ca această zi să fie una de neuitat pentru localnicii din Lespezi. A doua zi, pe 4 octombrie, evenimentul a continuat la Pașcani și la Târgu Frumos, unde au evoluat ansamblurile comunităților din Tulcea și Mila 23, foarte apreciate de gazde și de publicul prezent la spectacol. Iar în ultima zi a evenimentului, pe 5 octombrie, ansamblurile invitate din Dobrogea au vizitat sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Brătești, membrii acestora fiind impresionați de frumusețea clădirii ce-l găzduiește.


11.10.2015, Jurilovca, jud. Tulcea. Serbarea borșului pescăresc 

La Jurilovca a avut loc, pe 11 octombrie 2015, ediția a V-a a Festivalului Borșului Pescăresc, o manifestare deja tradițională pentru această localitate emblematică pentru rușii lipoveni, situată pe malul Lacului Golovița, unul din lacurile ce formează Complexul lagunar Razelm-Sinoe, de unde turiștii se avântă spre Gura Portiței. Partea artistică a festivalului a fost asigurată de formațiile și ansamblurile rușilor lipoveni invitate să participe alături de ansamblul local Reabinușka, condus magistral de dna Mirela Isacov, președintele Comunității locale, și de renumiții cântăreți invitați la acest eveniment deosebit, precum Radu Captari sau Irina Loghin ori cei mai tineri, ca Georgiana Maria Chiriță sau Crina Bălan. Seara a fost încheiată de formația Zdob și Zdub.


18.10.2015, Bordușani, jud. Ialomița. Masă rotundă „Tradiții și obiceiuri dunărene la rușii lipoveni” 

Pe 18 octombrie 2015, în localitatea Bordușani, jud. Ialomița, a avut loc masa rotundă, organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, pe tema Tradiții și obiceiuri dunărene la rușii lipoveni, care a avut drept scop păstrarea, exprimarea și dezvoltarea identității etnice, lingvistice și culturale a rușilor lipoveni, cu accent pe ocupația de bază a acestora – pescuitul – și care a scos în evidență și problemele cu care se confruntă pescarii lipoveni, dar și problema mai largă a perspectivei de supraviețuire a unei comunități tradiționale, cum este cea a rușilor lipoveni, într-o lume ultra-modernizată, ultra-tehnicizată, care pare a pierde legătura cu tradiția, cu strămoșii, cu propria istorie. Masa rotundă a fost urmată de o paradă a costumelor tradiționale și de un spectacol dat de grupurile și ansamblurile artistice ale rușilor lipoveni invitate la eveniment, spectacol încheiat de reprezentația de excepție a Georgianei Maria Chiriță, tânăra artistă din Jurilovca, reprezentație ce a ridicat în picioare publicul prezent la spectacol.


07-10.11.2015, Brăila. Proiectul „Familie. Învățământ. Religie” 

Municipiul Brăila a fost gazdă, în perioada 7-10 noiembrie 2015, pentru două mari evenimente ale Comunității Rușilor Lipoveni din România, derulate în cadrul proiectului „Familie. Învățământ. Religie”, și care au reunit peste 150 de participanți din toate comunitățile locale. Primul eveniment, colocviul științific cu tema „Căsătoriile tradiționale, familia. Învățământ în limba maternă. Religia”, a dovedit atașamentul rușilor lipoveni față de valorile tradiționale ale societății creștine, familia, școala, credința religioasă în general, dar și față de cele care definesc identitatea acestora, limba maternă, rusa, și limba sacră, slavona, precum și credința ortodoxă de rit vechi, moștenită de la strămoși, pe care rușii lipoveni de astăzi o păstrează cu sfințenie până la cele mai mici detalii. Cel de-al doilea eveniment, găzduit de orașul-port de pe malul stâng al Dunării, a fost Festivalul de cântări religioase și stihuri duhovnicești pentru copii, ediția a II-a, un proiect național al Comunității, implementat de redacția publicației „Zorile” în anul 2014, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Leontie și cu implicarea Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi din Brăila. La ediția din 2015 a festivalului au participat peste 100 de elevi ce studiază limba rusă maternă și religia ortodoxă de rit vechi în unitățile de învățământ din județele Brăila, Iași, Suceava, Constanța, Botoșani, Ialomița, Neamț, Tulcea și din București, festivalul fiind organizat pe două secțiuni, la fel ca și în anul precedent: stihuri duhovnicești și cântări religioase.


08.11.2015, Slava Cercheză, jud. Tulcea. Sărbătoarea Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir 

Pe 8 noiembrie 2015 (26 octombrie – stil vechi), comuna Slava Cercheză a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare, această zi, în care creștinii ortodocși de rit vechi îl prăznuiesc pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, fiind declarată Ziua Satului Slava Cercheză, biserica din sat purtând hramul sfântului sărbătorit în această zi. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu filiala locală și cu sprijinul autorităților locale, a organizat o serie de activități sub genericul Cultura rușilor lipoveni pe teritoriul Dobrogei. Manifestările au început, după oficierea Sfintei Liturghii la biserică și servirea mesei tradiționale de hram, la Casa de Cultură a rușilor lipoveni din localitate, cu un film documentar dedicat împlinirii a 655 de ani de la nașterea marelui cneaz Dimitri Donskoi, învingătorul oștii tătaro-mongole în bătălia de la Kulikovo (1380), și cu o masă rotundă pe această temă, și au continuat cu parada costumelor tradiționale, încheindu-se cu un spectacol susținut de ansamblurile artistice ale rușilor lipoveni din Dobrogea, invitate la eveniment, și de solistele Olga Niculai din Slava Cercheză, și Georgiana Maria Chiriță, din Jurilovca, elevă la Constanța. Evenimentul a avut parte și de un moment solemn, în care a fost conferit titlul de Cetățean de onoare al comunei Slava Cercheză multiplilor campioni canoiști Iosif Anisim și Iosif Chirilă.


20-23.11.2015, București. Proiectul „Școala de Radio: Minoritățile în direct”

În perioada 20-23 noiembrie 2015, s-a desfășurat în București proiectul Școala de Radio: Minoritățile în direct, proiect derulat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, la care au participat 125 de tineri aparținând minorităților naționale din România, ce au putut participa, pe durata proiectului, la mai multe sesiuni de workshop, seminare și ateliere în care s-au prezentat tehnici, procedee și activități concrete ce privesc munca în cadrul unui post de radio, modul de realizare al unei emisiuni, specificul emisiunilor destinate minorităților naționale ș.a. Cei 12 lectori ai proiectului, realizatori cunoscuți de emisiuni de radio și televiziune, compozitori, jurnaliști, filologi, între care îi amintim pe Adrian Despot, solistul trupei rock „Vița de vie”, producător și compozitor, Alexandra Fenoghen, redactor la Radio România Internațional, sau Teodora Drăgoi Pop, redactor și prezentator la TVR, Ștefan Leonte, reporter-redactor la Europa FM, au prezentat o mulțime de informații necesare celor ce vor să pășească pe tărâmul meseriei de jurnalist radio, în special, iar tinerii participanți și moderatori au provocat discuții foarte vii și serioase, accentul căzând totodată pe necesitatea realizării de emisiuni cu, despre și pentru minoritățile naționale din România.

 

27.11.2015, București, Palatul Parlamentului. Jubileul de 25 de ani al publicației lunare „Zorile” și lansarea cărții „Rușii lipoveni în studii și documente”

Pe 27 noiembrie 2015, la Palatul Parlamentului, în Sala „Nicolae Bălcescu”, a avut loc manifestarea culturală dedicată împlinirii a 25 de ani de la apariția, în luna noiembrie a anului 1990, a primului număr al periodicului bilingv „Zorile” și lansarea cărții Rușii lipoveni în studii și documente a prof. univ. dr. Leonte Ivanov din Iași, manifestare organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și membrii redacției „Zorile”. Participarea la eveniment a fost una deosebită, lucru evidențiat de numărul mare de participanți și calitatea acestora, iar importanța sa a fost scoasă în evidență de cei care au vorbit în cadrul acestuia, printre care s-au aflat dl Amet Aledin, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, și dl Miron Ignat, deputat în Parlamentul României și președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.


28.11.2015, Slava Cercheză, jud. Tulcea. Acțiune metodică 

Pe 28 noiembrie 2015, la Slava Cercheză, jud. Tulcea, a avut loc o acțiune metodică, inițiată și organizată de Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, cu tema Stimularea interesului și motivației pentru studiul limbilor materne și aplicarea acestora în contexte variate, una de mare interes pentru rușii lipoveni și nu numai pentru ei, dovadă fiind că la această acțiune au participat cadre didactice din Tulcea și din județ, profesori de limbi materne, precum limba rusă, turcă, tătară, ucraineană, greacă și neogreacă și de dialect aromân, fiind invitată și dna Pașa Policov, expert la Direcția Generală Învățământ în Limbile Minorităților din cadrul ministerului de resort.


04-07.12.2015, Sinaia, jud. Prahova. Manifestări culturale dedicate „Zilei Minorităților Naționale” 

În perioada 4-7 decembrie 2015, la Sinaia, jud. Prahova, au avut loc mai multe manifestări culturale dedicate Zilei Minorităților Naționale din România, organizate de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, la care au participat reprezentanți ai tuturor celor 18 minorități naționale reprezentate în Parlamentul României, participarea fiind una foarte numeroasă, de peste 200 de persoane, din care nu au lipsit oameni de cultură, artiști, jurnaliști și personalități ale vieții politice și culturale românești. Comunitatea Rușilor Lipoveni a fost reprezentată de dl deputat Miron Ignat, președintele acesteia, și de ansamblul Ciubcik din București, dar la activitate au mai participat doi sportivi de aur ruși lipoveni, Petre Condrat și Iosif Chirilă, membri ai echipajului de canoe 4 al României, campioni mondiali la proba de 1.000 de metri la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Milano din luna august 2015.


19.12.2015, Brăila. Lansare de carte și proiecție de film despre rușii lipoveni 

Pe 19 decembrie 2015 (6 decembrie – stil vechi), într-o zi de sâmbătă, într-o zi de sărbătoare, căci rușii lipoveni îl prăznuiau în această zi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și Făcătorul de Minuni, la Brăila, la sediul Muzeului Brăilei Carol I și al Centrului Diversității Culturale a avut loc lansarea cărții Rușii lipoveni din România – istorie și actualitate, carte semnată de jurnalistul Pavel Tudose și realizată în cadrul unui proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat de Fundația „Obșcina”, în parteneriat cu Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, o lucrare de referință pentru toți cei care vor să cunoască istoria și cultura rușilor lipoveni din țara noastră. În aceeași zi, în completare la prezentarea de carte, a avut loc și proiecția filmului documentar istoric și antropo-etnic Filipovenii și cazacii lui Nekrasov, realizat de Ana Preda, născută Paramanov, originară dintr-o familie de ruși lipoveni din Botoșani, o coproducție a TVR și a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, un film în care realizatoarea a surprins numeroase aspecte ale istoriei și culturii rușilor lipoveni, pornind de la relatările și memoria istorică a familiei sale, pe care încearcă și reușește să le așeze în contextul istoric al epocilor în care evenimentele relatate se petrec. Cartea lui Pavel Tudose și filmul Anei Preda sunt adevărate bijuterii ale științei și artei, motiv pentru care acțiunea de la Brăila a fost foarte apreciată de toți participanții, reușita acesteia fiind evidentă pentru toată lumea.