Minoritatea ruso-lipoveană 2010

07.01.2010 (25 decembrie pe stil vechi). Sărbătorile de Crăciun la rușii lipoveni

În fiecare an, în comunitățile de ruși lipoveni (ortodocși de rit vechi) se sărbătorește, pe data de 7 ianuarie (25 decembrie – stil vechi), Nașterea Domnului Isus Hristos – Crăciunul, când credincioșii participă la slujbele religioase din noaptea și din ziua de Crăciun. De fapt, sărbătoarea Nașterii Domnului deschide perioada sărbătorilor de iarnă, numită Sviatki, care continuă cu Anul Nou (14 ianuarie) și se termină cu Boboteaza (19 ianuarie) și Sf. Ioan Botezătorul (20 ianuarie), o perioadă de mare încărcătură spirituală pentru rușii lipoveni. În toate comunitățile de ruși lipoveni, de la cea din satul Lipoveni – Sokolințî (jud. Suceava) la cea din Ghindărești (jud. Constanța) se organizează activități care evocă tradițiile și obiceiurile specifice acestor sărbători, cum ar fi colindatul de Crăciun sau slăvirea Nașterii lui Hristos (Hristoslavie) ori semănatul (Seiu –Veiu) de Anul Nou.


14.01.2010 (1 ianuarie pe stil vechi). Anul Nou pe stil vechi

Și în acest an, sărbătoarea Anului Nou pe stil vechi a fost întâmpinată cum se cuvine în comunitățile de ruși lipoveni din țară, la Tulcea, Botoșani, Sokolințî – Lipoveni, Slava Cercheză și Ghindărești fiind organizate activități deosebite, care au adus în actualitate tradițiile și obiceiurile de Anul Nou ale acestora, activități în care au fost implicați mai ales copiii etnicilor ruși lipoveni din aceste localități, dar și părinții acestora, precum și etnici ruși lipoveni care au dorit să participe. Astfel, la Tulcea, activitățile au fost conduse de d-na Natalia Neumann, președintele Comunității Rușilor Lipoveni – filiala Tulcea, care a dat și un interviu consistent în publicația lunară „Zorile” a Comunității Rușilor Lipoveni din România, în care a evocat tradițiile de odinioară ale rușilor lipoveni dedicate sărbătorilor de iarnă, dar și impresiile de la sărbătorirea Anului Nou pe stil vechi în 2010. Punctul de atracție pentru Anul Nou pe vechi de la Botoșani a fost Pomul de Iarnă, un brad de 25 metri înălțime, în jurul căruia s-au adunat copiii să-l aștepte pe Ded Moroz – Moș Gerilă, care a adus cadouri pentru cei cuminți și ascultători. Ded Moroz a venit și la Ghindărești, unde Comunitatea locală s-a mobilizat exemplar pentru întâmpinarea Anului Nou pe stil vechi, participarea la activitățile organizate de filiala locală a Comunității Rușilor Lipoveni din România fiind una de mare anvergură, iar legătura dintre generații fiind evidențiată de prestațiile ansamblurilor de copii, de femei și de bărbați din localitate.


01-05.02.2010, Caransebeș, jud. Caraș Severin. Olimpiada națională de limba și literatura rusă maternă

Cea de-a XVI-a Olimpiadă școlară, organizată de Ministerul Educației și Cercetării în colaborare cu Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și având sprijinul autorităților locale, s-a desfășurat la Liceul „Traian Dida” din Caransebeș, reunind 61 de elevi ruși lipoveni din gimnaziu și liceu – câștigători ai fazelor județene din Tulcea, Brăila, Suceava, Iași și Constanța. Ediția din acest an s-a desfășurat în același timp și în aceeași locație cu cea de limbă croată, ajunsă la a VIII-a ediție. Concurenții, potrivit programei școlare, au avut de susținut la Olimpiadă două probe obligatorii: proba scrisă (eseu, alcătuirea unui dialog pe o situație dată și exerciții de gramatică) și proba orală (lectura unui text la prima vedere, recitarea unei poezii și subiecte de cultură rusă, precum și de istorie, religie și tradițiile rușilor lipoveni). Din Comisia națională de examinare au făcut parte: președinte – prof. univ. dr. Ilie Danilov, de la Universitatea „Alexandu Ioan Cuza” din Iași, vicepreședinte – prof. Pașa Policov, Ministerul Educației și Cercetării, secretar – prof. Valentina Nazarov, Grup Școlar „Mihai Băcescu” din Fălticeni, jud. Suceava, membri – prof. Nadea Casian, inspector la I.Ș.J. Tulcea, prof. Alistarh Tamara, Liceul „Grigore Moisil” Tulcea, prof. Demid Anfisa, Școala cu clasele I-VIII, Ghindărești, jud. Constanța, prof. Paraschiva Bădescu, Școala Generală din Slava Cercheză, jud. Tulcea. Din cei 61 de elevi participanți la cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei de limba rusă maternă, 33 concurenți au obținut premii și mențiuni. Elevii au fost răsplătiți astfel pentru munca depusă în cursul anului școlar, ce s-a reflectat și în rezultatele obținute la olimpiadă, oferindu-li-se diplome, premii în bani și cadouri din partea Ministerului Educației și Cercetării, a Comunității Rușilor Lipoveni din România, precum și din partea unor sponsori.


17.03.2010, București. Ședința Comisiei pentru Învățământ și Tineret a Consiliului Minorităților Naționale din România

Pe 17 martie 2010, la sediul DRI, a avut loc prima ședință pe anul 2010 a Comisiei pentru învățământ și tineret, la care a participat, din partea CRLR, dra Svetlana Crăciun, referent pe probleme de învățământ și cultură. Comisiei i-a fost prezentată noua formulă a Departamentului pentru Relații Interetnice: domnul Subsecretar de stat Fleischer Helge Dirk și domnul Subsecretar de stat Sali Negiat. Invitat din partea MECTS, domnul Secretar de stat Gheorghe Andrei Király a prezentat succint noutățile în sistemul de educație pentru minorități, precum și măsurile luate în sprijinul studiului limbilor materne. Domnul Secretar de stat Attila Markó a prezentat programul O carte pentru biblioteca școlii, program care a fost lansat cu ocazia Salonului de carte, presă și muzică București, în data de 3 martie 2010. De asemenea, au fost prezentate programele internaționale la care participă DRI în 2010. Participanții au fost informați, totodată, că în luna aprilie se lansează Fondul de Dezvoltare înființat de Elveția pentru sprijinirea țărilor UE care au aderat după 2004, din care România va beneficia, între altele, de 10 milioane de franci elvețieni pentru proiecte interetnice, pentru o perioadă de 5 ani.

 

20.03.2010, Tulcea. Ședința de evaluare a situației predării limbii ruse materne

Pe 20 martie 2010, a avut loc la Centrul Cultural Multietnic din Tulcea ședința didactică de evaluare a situației predării limbii ruse materne pentru anul școlar 2010/2011. La această ședință au participat prof. univ. dr. Feodor Chirilă, conf. univ. dr. Axinia Crasovschi, Pașa Policov, expert DGILM în cadrul MECTS, Căpriță Doru Marian, inspector școlar general pe județul Tulcea, Nadea Casian, inspector școlar de specialitate, directori și profesori de limba rusă maternă din județul Tulcea. Au fost dezbătute noua lege a învățământului, modalitățile de perfecționare a cadrelor didactice, recunoașterea diplomelor de participare la cursurile de perfecționare, situația manualelor, formarea unei grupe de studiu parțial în limba rusă maternă la Liceul Pedagogic Tulcea.


4 aprilie 2010, Sărbătorirea Paștelui Ortodox în comunitățile de ruși lipoveni

În 2010, Paștele Ortodox s-a sărbătorit foarte devreme, conform Pascaliei Alexandrine, pe 22 martie (stil vechi)/ 4 aprilie (stil nou), aceasta fiind data cea mai timpurie a celei mai mari sărbători a creștinătății. În comunitățile de ruși lipoveni din România, ea a fost sărbătorită conform tradiției, prin participarea la slujba de Înviere a Domnului din noaptea de Paști și prin participarea la Sf. Liturghie Pascală, la sfârșitul căreia se sfințesc bucatele aduse, cozonacul și ouăle roșii, și se binecuvântează credincioșii, care primesc astfel dezlegare pentru a consuma bucatele de origine animală, adică cele care în popor se numesc „bucate de dulce”, în opoziție cu cele de post. Duminica de Paște este, la rușii lipoveni, începutul Săptămânii Luminate, săptămână marcată cu culoare roșie în calendarul bisericesc starover, așa încât fiecare zi a acestei săptămâni este considerată a fi una de sărbătoare.


07-11.04.2010, București. Forumul internațional al limbii și literaturii ruse

Forumul, organizat de Agenția Internațională pentru Proiecte în Cultură, Educație și Sport (IPCES) a fost dedicat în acest an împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui scriitor rus A. P. Cehov, nume de referință pentru literatura și dramaturgia universală, operele sale fiind jucate astăzi pe toate marile scene de teatru ale lumii.


08.04.2010, București, Palatul Parlamentului. Jubileul de 20 de ani al Comunității Rușilor Lipoveni din România

Împlinirea a 20 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România a fost sărbătorită la Palatul Parlamentului, în Sala „C.A. Rosetti”, chiar pe data de 8 aprilie, când s-a ținut, în anul 1990, Prima Conferință Națională a Comunității, eveniment la care s-a adoptat denumirea actuală a acesteia. La festivități au participat fondatorii Comunității, președinții organizațiilor locale ale acesteia, colaboratori, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, dar și mulți alți invitați, etnici ruși lipoveni și prieteni ai acestora din rândul populației majoritare românești, dar și din rândul altor etnii, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ambasadorul Federației Ruse în România, dl Aleksandr Ciurilin, reprezentanți ai Ambasadei Republicii Belarus, dar și ai altor republici ex-sovietice. În cadrul evenimentului, președintele CRLR, deputatul Miron Ignat, a înmânat participanților Diplome de Onoare și Medalii Jubiliare, evenimentul continuând cu programe artistice susținute de formații ale rușilor lipoveni, respectiv grupul Ciubcik din București și ansamblul Tihii Dunai din Brăila, dar și de ansamblul popular Slavianskii Zador din orașul Kolomna, Rusia, invitat special la acest eveniment deosebit. Participanții au subliniat importanța Comunității pentru păstrarea și perpetuarea specificului etniei, a valorilor și tradițiilor acesteia, exprimându-și speranța că, prin activitățile pe care le desfășoară Comunitatea, etnia rușilor lipoveni va reuși să se mențină cu specificul său lingvistic, cultural și religios și în anii ce vor urma.


18.04.2020, Bordușani, jud. Ialomița și Târgu Frumos, jud. Iași. Duminica Mironosițelor

În calendarul creștin ortodox, a doua duminică după Învierea Domnului este dedicată femeilor mironosițe. După tradiție, rușii lipoveni o celebrează în mod deosebit, mai ales că ea este considerată tradițional drept Ziua femeii creștine, când sunt omagiate în toate parohiile ortodoxe de rit vechi femeile și eforturile lor întru păstrarea și transmiterea pe mai departe a credinței creștine. Au loc procesiuni religioase în toate comunitățile în duminica respectivă, iar enoriașii participă, după slujba Sf. Liturghii, la masa festivă, pregătită cu ocazia acestei sărbători, pentru toată comunitatea și oaspeții acesteia. În acest an, conducerea CRLR, domnul președinte Miron Ignat, membrii staff-ului Comunității, dar și alți invitați ruși lipoveni din București au participat la sărbătoarea Duminicii Mironosițelor în parohia de rit vechi din Bordușani. În aceeași zi s-a sărbătorit cu fast și la Târgu Frumos, unde slujba religioasă a fost condusă de ÎPS Nafanail, episcopul ortodox de rit vechi al Moldovei și Bucovinei, de organizare și desfășurare achitându-se cu brio parohul bisericii din oraș, părintele Anichita, și soția acestuia, doamna preoteasă Maria.


22-23.04.2010, București, Palatul Național Cotroceni. Congresul Național al Studenților la Comunicare

Evenimentul a fost organizat, la Muzeul Național Cotroceni, de PRIME România și susținut de Ministerul Culturii și Cultelor, care a fost gazda celei de-a 7-a ediții a Congresului Național al Studenților la Comunicare ce s-a desfășurat având ca temă PR Cultural: ediție revăzută și comentată. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a fost reprezentată de dra Svetlana Crăciun, referent pe probleme de cultură și învățământ la CRLR, care a participat activ la a doua secțiune a congresului, intitulată „Ambasadori culturali dincolo de granițe”, prezentând participanților, pe scurt, istoria etniei rușilor lipoveni și felul în care aceasta s-a integrat și adaptat, treptat, în societatea românească, asimilând cultura acesteia, dar păstrându-și valorile culturale și spirituale identitare.


07.05.2010, Timișoara, Universitatea de Vest. Lansarea lucrării prof. univ. dr. Ivan Evseev, „Slavismele românești’’, Editura CRLR, București, 2009

Lansarea volumului menționat, îngrijit de Ilie Danilov și Steva Perinaț, a avut loc la Timișoara pe data de 7 mai 2010, la Universitatea de Vest, în prezența foștilor colegi de catedră ai profesorului Ivan Evseev. Volumul reprezintă un reper în cercetarea filologică românească, fiind practic o replică la afirmațiile gratuite și superficiale ale marelui critic literar George Călinescu cu privire la așa-zisele conotații preponderent negative ale cuvintelor de origine slavă din limba română. Fiind rodul unor cercetări de durată, complexe, riguroase și meticuloase, lucrarea se constituie într-un opus de mare valoare, ce face lumină în privința ponderii și importanței elementelor de origine slavă ale limbii române.


08.05.2010, Fălticeni. Simpozion Între Orient și Occident. România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Pe data de 8 mai 2010, a avut loc, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, Simpozionul național Între Orient și Occident. România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, organizat de colegiul menționat, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România. La simpozion s-au dezbătut o mulțime de subiecte legate de problemele controversate ale războiului, imaginea învinșilor și a învingătorilor, rolul minorităților naționale în război, abordarea acestuia în școală ș.a. În paralel, a avut loc și concursul național de eseuri și grafică 9 Mai în istoria Europei, adresat elevilor din clasele VII-XII, precum și concursul de grafică Al Doilea Război Mondial în imagini, ce a cuprins o secțiune de desene și una de colaje și afișe fotografiate. Scopul simpozionului și al celor două concursuri a fost acela de a dezvolta reflecția personală a tinerilor asupra unor perioade istorice de maximă importanță pentru destinele țării noastre și ale umanității, în general.

 

18.05.2010, București, Palatul Parlamentului. Ziua Internațională a Diversității Culturale

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, la Sala Drepturilor Omului din clădirea Palatului Parlamentului, cu sprijinul Comisiei permanente comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru relația cu UNESCO, al Departamentului pentru Relații Interetnice și al Agențiilor Rezidente ONU în România. Cu acest prilej a avut loc lansarea oficială a Alianței Civilizațiilor, inițiativă ce are ca scop promovarea dialogului intercultural, interetnic și interreligios în România. Dezbaterea care a avut loc în cadrul evenimentului s-a încheiat cu semnarea Cartei Alianței Civilizațiilor, un angajament comun al partenerilor inițiativei, care pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din România reprezintă o prioritate.


22.05.2010, Sărbătoarea Sfintei Treimi (Sviataya Troița) sau Rusaliile

În fiecare an, la cincizeci de zile după Paștele Ortodox, adică la Cincizecime, în toate comunitățile creștinilor ortodocși de rit vechi se sărbătorește Troița, adică Sfânta Treime, când se celebrează practic nașterea Bisericii Creștine, prin Pogorârea Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli. De Sf. Treime, în toate bisericile de rit vechi se așterne pe jos iarbă verde, cosită proaspăt, un obicei străvechi ce simbolizează venirea verii și care se păstrează neclintit la rușii lipoveni până în zilele noastre. Sărbătoarea are ca specific religios citirea de către preot, în genunchi, în cadrul slujbei Vecerniei Mari, ce se oficiază imediat după Sf. Liturghie, a trei rugăciuni lungi, compuse, după tradiție, de Sfântul Vasile cel Mare, cărora evlavia populară le atribuie o putere deosebită.


28-30.05.2010, Brăila, Teatrul „Maria Filotti”. Festivalul Poeziei Ruse, ediția a III-a

În acest an, Festivalul Poeziei Ruse, ajuns la a III-a ediție, s-a desfășurat la Brăila, pe scena Teatrului „Maria Filotti”, reunind 180 de participanți, un număr mult mai mare decât la precedentele două ediții, de la școlile și liceele unde se studiază limba rusă ca limbă maternă sau modernă, calitatea interpretărilor fiind net superioară. Au răsunat cântece și versuri din lirica deosebită a marelui poet Serghei Esenin, poezii cu mesaj patriotic, dar și creații proprii ale participanților, un lucru absolut îmbucurător, apreciat și de invitații de onoare ai festivalului, dl deputat Miron Ignat, președintele CRLR, și consulul general al Federației Ruse la Constanța, dl Viktor Diomin.


25.06.2010, Ghindărești, județul Constanța. Sfințirea locului amplasării Monumentului Crucea Staroveră

În ziua de 25 iunie 2010, a avut loc sfințirea locului numit Vysokiy Kamen’ (Piatra cea Înaltă), un promontoriu situat pe un mal înalt și abrupt al Dunării, unde urmează a fi amplasată crucea, care, conform proiectului, va avea înălțimea de 10 metri și va fi ridicată în onoarea primilor ruși staroveri stabiliți la Ghindărești, dar și pentru a cinsti memoria tinerilor din sat care și-au dat viața pe câmpurile de luptă ale celor două războaie mondiale ce au pustiit Europa în secolul care a trecut. Ceremonia a fost oficiată de cei doi preoți de rit vechi ai parohiei Ghindărești, Afanase Gavrilă și Petru Evtei, în prezența câtorva enoriași din localitate și a conducerii Comunității centrale și a celei locale, respectiv a dlui deputat Miron Ignat, președintele CRLR, a dlui ing. Silviu Feodor, director adjunct la CRLR și a dlui Zaharia Platon, președintele CRL Ghindărești.


27.06.2010, com. Crișan, jud. Tulcea. Concurs de artă culinară pescărească

În ziua de duminică, 27.06.2010, a avut loc în comuna Crișan, jud. Tulcea, în inima Deltei Dunării, un concurs de artă culinară pescărească, la care au participat locuitori din satele deltaice vecine localității gazdă. Din juriu a făcut parte și multiplul campion olimpic, mondial și european Ivan Patzaichin, principalul promotor al Deltei și al oamenilor ei în media din țară și din străinătate. Au fost gătite și expuse, cu acest prilej, diverse specialități din pește, ciorbă, storceag, saramură, chiftele de pește ș.a., făcute din diverse specii caracteristice Dunării și Deltei, precum crapul, șalăul, carasul, știuca, linul, scrumbia de Dunăre ș.a. Câștigători au fost declarați membrii ansamblului rușilor lipoveni Sinicika din Mila 23, care au demonstrat calități deosebite, atât în domeniul artei culinare, cât și pe scenă, unde au încântat publicul prezent cu o prestație artistică de excepție.


28.06-02.07.2010, Erevan, Armenia. Adunarea Generală Interparlamentară a Ortodoxiei

Întâlnirea Generală a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei s-a desfășurat în acest an la Erevan, capitala Armeniei, în perioada 28 iunie – 2 iulie. Lucrările acesteia au fost găzduite în clădirea Adunării Naționale a Armeniei, iar tema dezbătută a fost Contribuția Ortodoxiei la formarea și dezvoltarea statalității în țările de tradiție creștin-orientală. La sesiunea din acest an au participat parlamentari ortodocși, oaspeți și experți din 17 țări, iar din delegația României a făcut parte și dl Miron Ignat, președintele Comunității Rușilor Lipoveni, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul acestui for internațional ce reunește parlamentari din toate țările în care majoritară este religia ortodoxă și parlamentari ortodocși din alte țări.


22.07.2010, Brătești, jud. Iași. Sfințirea locului pentru sediul CRL Brătești, jud. Iași

În cadrul programului CRLR de creare a unei baze imobiliare pentru comunitățile locale din țară, început în anul 2007, prin construcția sediului CRLR Bordușani, jud. Ialomița, pe data de 22 iulie 2010 a avut loc sfințirea locului unde se va ridica sediul CRL Brătești, ceremonia religioasă fiind oficiată de părintele Tit Țapoc, parohul bisericii de rit vechi din localitate. La ceremonie au asistat numeroși credincioși, deputatul Miron Ignat, președintele CRLR, ing. Silviu Feodor, directorul adjunct al CRLR și Chirilă Moroi, președintele CRL Brătești.


19-25.07.2010, Tulcea. Săptămâna Filmului Interetnic, ediția a V-a

Și în acest an, la sfârșit de iulie, în organizarea EU divers (Asociația Centrul European pentru Diversitate), municipiul Tulcea a găzduit Săptămâna Filmului Interetnic, eveniment ajuns deja la a V-a sa ediție, unde toate etniile ce locuiesc în oraș, dar și în județ, au șansa să-și etaleze specificul cultural prin prestațiile artistice deosebite ale ansamblurilor de cântece și dansuri tradiționale, într-un cadru de excepție și într-o ambianță minunată, menite să stimuleze curiozitatea publicului iubitor de artă și cinematografie. Pentru că în fiecare seară a festivalului au evoluat formații ale uneia sau mai multor etnii conlocuitoare din Tulcea, evoluțiile lor au fost urmate de vizionarea unor producții cinematografice de excepție. Seara de duminică 25 iulie a fost a rușilor lipoveni și a românilor, iar Comunitatea s-a prezentat entuziasmant prin două ansambluri de cântece și dansuri, alcătuite din tineri, Molodțî din Tulcea și Raduga din Iași, dar și de deja titratul ansamblu local Lotca, așa încât și de această dată Comunitatea a fost, cum se spune, la înălțime.


26.07.2010, Slava Cercheză, jud. Tulcea. Ceremonia de sfințire a locului repartizat pentru sediul CRL Slava Cercheză, jud. Tulcea

După numeroase discuții, dispute și amânări, pe data de 26 iulie 2010, la Slava Cercheză s-a rezolvat problema locului pentru ridicarea sediului comunității locale, iar preotul paroh Afanase Ivanov a oficiat slujba de sfințire a acestuia. Ca și la Brătești, la slujbă au participat deputatul Miron Ignat și directorul adjunct al CRLR, ing. Silviu Feodor, cărora li s-a alăturat și Nichifor Vorobiov, președintele CRL Constanța. Din partea comunității locale au participat Paraschiva Bădescu, președintele CRL Slava Cercheză, Ivan Ignat, primarul comunei Slava Cercheză, Irina Mihailov și membrele ansamblului Slaveanka și câțiva enoriași din localitate.


29.07-01.08.2010, Moscova, Rusia. Campionatele Europene de Juniori și Tineret la kaiac-canoe

La sfârșitul lunii iulie au avut loc la Moscova Campionatele Europene pentru Juniori și Tineret la kaiac-canoe, unde sportivii români au cucerit 8 medalii: 2 de aur, 3 de argint și 3 de bronz. Și aici sportivii ruși lipoveni care au reprezentat România s-au întors cu medalii. Astfel, Andrei Liferi din Sarichioi, jud. Tulcea, și Paul Pricop din Ghindărești, fratele mai mic al lui Mitică Pricop, campionul olimpic de la Sydney, Australia, din anul 2000, au câștigat medalia de argint în proba de canoe dublu 200 m, și medalia de aur la proba de canoe 4, 1000 m, unde au concurat împreună cu Adi Grozuță și Cosmin Simion.


03-09.08.2010, Gura Portiței – Jurilovca, jud. Tulcea. Proiectul „Limbile slave – instrument de relaționare cu sine și cu lumea”, ediția a III-a 

În perioada 3–9 septembrie 2010, la Gura Portiței, stațiune ce face parte din teritoriul comunei Jurilovca, jud. Tulcea, a avut loc a III-a ediție a proiectului Limbile slave – instrument de relaționare cu sine și cu lumea, organizată de CRLR în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României și cu participarea membrilor Consiliului Minorităților Naționale. Proiectul a avut ca obiectiv principal desfășurarea de activități de perfecționare și formare continuă a cadrelor didactice care predau limba și literatura rusă maternă, fiind practic un seminar al acestora. Moderat de dl prof. univ. dr. Feodor Chirilă, seminarul a adus în atenția profesorilor de limba rusă noi metode didactice, dar și mijloace și materiale în format electronic, programe speciale de învățare, CD-uri și DVD-uri, cărți audio în format mp3, filme documentare pentru elevi ș.a. De asemenea, profesorii au venit cu propuneri de îmbunătățire a predării orelor de limbă maternă, activități de dezvoltare a vorbirii în limba maternă, a fondului literar destinat elevilor, seminarul fiind un bun cadru pentru realizarea schimbului de experiență între profesori și de dezvoltare a cunoștințelor acestora.


26.08.2010, Tulcea. Lansarea „Ghidului Diversității Etnice a Municipiului Tulcea”, ediția a III-a

În ziua de joi, 26 august 2010, în incinta Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării Tulcea, Asociația Centrul European pentru Diversitate (EU – divers) a lansat Ghidul Diversității Etnice a Municipiului Tulcea, ediția a III-a. În acest an, pe lângă materialul tipărit, s-a lansat și varianta electronică, pe DVD, ce cuprinde o colecție semnificativă de fotografii ce reflectă diversitatea culturală a orașului. Realizat de o echipă de tineri entuziaști, unii dintre ei făcând parte din organizația de tineret a rușilor lipoveni, materialul, de o calitate grafică impecabilă, prezintă imagini și informații interesante legate de istoria, cultura și modul de viață specifice etniilor ce locuiesc în Tulcea, alături de populația românească majoritară: ruși lipoveni, ucraineni, turci, romi, greci, tătari, germani, italieni, bulgari, evrei și armeni, precum și date relevante despre principalele edificii și repere turistice tulcene, dar și detalii legate de cartierele orașului, de lăcașurile de cult, dar și diverse informații despre asociațiile și organizațiile minorităților etnice din Tulcea.


28.08.2010, Mănăstirea Uspenia, Slava Rusă, jud. Tulcea și Climăuți, jud. Suceava. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pe stil vechi

Pe data de 28 august (15 august – pe stil vechi) creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc în fiecare an Adormirea Maicii Domnului. În mod deosebit, sărbătoarea se simte acolo unde biserica locală își serbează cu această ocazie hramul, cum este la Mănăstirea Uspenia de la Slava Rusă, jud. Tulcea, sau la Climăuți, în jud. Suceava, unde în acest an s-au ținut ceremonii fastuoase cu participare numeroasă de credincioși de rit vechi, ruși lipoveni, din țară și din străinătate. La Mănăstirea Uspenia de la Slava Rusă ceremoniile au fost conduse de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul ortodox de rit vechi de Slava, iar la Climăuți, de către Episcopul Paisie de Tulcea, invitat de comunitatea locală pentru a oficia serviciul divin cu ocazia acestei sărbători. Au impresionat în mod deosebit procesiunile de sfințire a apei și de spălare a moaștelor, acestea fiind oficiate la Slava, a doua zi, pe 29 august, când, în mod tradițional, se desfășoară ceremonia de sfințire a moaștelor Sfinților Mucenici din Persia, Dada, Gavedae, Cazdoe și Gargal, adăpostite la Mănăstirea Uspenia încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.


31.08-07.09.2010, Sinaia, jud. Prahova. Seminarul „Dialog Intercultural”

În cadrul proiectului Implicare, Învățare, Inovare – Frontierele Cunoașterii, în perioada 31 august – 7 septembrie 2010, la Sinaia a fost organizat de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret Seminarul Dialog Intercultural, la care parteneri i-au fost Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). La seminar au participat 50 de tineri, fiecare comunitate etnică din țară desemnând câte trei reprezentanți, cu misiunea de a reprezenta etnia din care provin și de a prezenta câteva elemente specifice culturii proprii. Din partea CRLR au participat Valentina Bucioc (Sarichioi, jud. Tulcea), Neculai Feodot (Târgu Frumos, jud. Iași) și Cristina Anore (redactor la ziarul „Zorile” al CRLR), care au pregătit un scurt film documentar de prezentare cu aspecte din viața, istoria și tradițiile rușilor lipoveni din România.

25-26.09.2010, Sarichioi, jud. Tulcea. Serbările dedicateZilei Pescarului” și inaugurarea Centrului Cultural CRL Sarichioi

În zilele de 25 și 26 septembrie 2010, la Sarichioi, una dintre localitățile reprezentative ale comunității de ruși lipoveni din Dobrogea, dar și din țară, s-au desfășurat manifestările din acest an dedicate Zilei pescarului minoritar, eveniment organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și care reunește laolaltă pescari din diferite localități ale rușilor lipoveni, mai ales din Dobrogea și din Delta Dunării, dar și prilej pentru a le asculta problemele și de a sărbători ocupația tradițională pentru care sunt cunoscuți rușii lipoveni în România, dar și în străinătate, și anume pescuitul. În acest an, acțiunea a fost organizată pe baza unui proiect realizat de Fundația Nekrasovțî din Sarichioi, aprobat și finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Sarichioi și Primăria Comunei Sarichioi. Evenimentul a cuprins concursuri de pescuit sportiv, întreceri cu bărci, preparare de borș pescăresc și mâncăruri din pește. Cu această ocazie a fost inaugurat, duminică 26 septembrie 2010, și sediul Centrului Cultural al Comunității locale din Sarichioi, fiind oficiată și slujba de sfințire a acestuia, urmată de un concert al ansamblurilor folclorice ale rușilor lipoveni din Sarichioi și Ghindărești.

 

27.09.2010, Ghindărești, jud. Constanța. Sfințirea „Crucii Starovere” – monument de referință pentru comunitatea locală din Ghindărești

Pe data de 27 septembrie (14 septembrie – stil vechi), de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, la Ghindărești, jud. Constanța, pe locul numit Vysokiy Kamen’ – Piatra cea Înaltă, un splendid promontoriu ce intră adânc de pe mal pe cursul Dunării, a fost ridicat și sfințit Monumentul Crucea Staroveră, dedicat întemeietorilor localității, rușii staroveri plecați din patria natală și așezați în aceste locuri în secolele XVII–XIX, dar și eroilor ruși lipoveni din localitate, soldați ai Armatei Române, căzuți pe câmpurile de luptă ale celor două războaie mondiale din secolul trecut. Inițiativa ridicării monumentului i-a aparținut deputatului Comunității, dl Miron Ignat, care deține și funcția de președinte al CRLR, și care a contribuit și material la edificarea acestuia, fiind susținut cu entuziasm și dedicare și de membrii Consiliului Director al Comunității, de primarul comunei Ghindărești, dl Vasile Simion, de Consiliul Local al comunei, dar și de comitetul local al CRLR din Ghindărești. Lucrările au fost supervizate pe parcursul proiectului de către dir. adj. al CRLR, dl ing. Silviu Feodor, doctorand în consolidări clădiri de cult ortodox. Slujba de sfințire a fost oficiată de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul Ortodox de Rit Vechi al Slavei, ajutat de cei doi preoți din comună, prot. Tănase Gavrilă și pr. Petru Evtei, arhiepiscopul subliniind în cuvântul său importanța crucii ca simbol și reper al credinței în viața creștinilor, mai ales în viața creștinilor ortodocși de rit vechi.

 

30.09-04.10.2010, București. Seminarul Științific internațional „Limba și cultura rusă: teoria și practica predării în școală și în universitate”

În acest an, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, Catedra de Filologie Rusă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București a găzduit Seminarul științific internațional Limba și cultura rusă: teoria și practica predării în școală și în universitate, organizat de mai multe instituții și organizații din țară și din străinătate, dintre care amintim Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România. La seminar au participat profesori de limba rusă atât din mediul universitar, cât și din cel preuniversitar, tematica fiind de mare interes, mai ales că au susținut prelegeri profesori de la Institutul A.S. Pușkin, membri ai Asociației Internaționale a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă (MAPRYAL), activitatea fiind una foarte reușită, Comunitatea implicându-se în mod deosebit atât în organizarea, cât și în desfășurarea acesteia.


22-24.10.2010, Kiev, Ucraina. Conferința Științifică Internațională „Lipovenii”, ediția a VII-a

În această perioadă s-au desfășurat la Kiev, capitala Ucrainei, lucrările celei de-a VII-a ediții a Conferinței Lipovenii, organizate de Catedra de Arheologie și Etnologie din cadrul Universității Naționale I. I. Mecinikov din Odessa, reprezentată de A. A. Prigarin, reputat cercetător al fenomenului starover, în special al istoriei și culturii lipovenilor din bazinul Dunării de Jos. La această ediție au participat, din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România, prof. dr. Ilie Danilov, de la Universitatea A. I. Cuza din Iași, prof. dr. Palaghia Radion, istoric, membru al Comunității locale din Fălticeni și dl Mihai Minaev, membru al Comunității locale din Constanța, originar din Ghindărești. Conferința este una de prestigiu, reunind periodic mulți cercetători ai fenomenului starover din întreaga lume, dar pentru rușii lipoveni este de maximă importanță, pentru că are, în centrul preocupărilor sale, cercetarea și studiul istoriei și culturii staroverilor din regiunea Dunării de Jos, adică a rușilor lipoveni din România și din regiunile învecinate ce se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova și al Ucrainei.


29-31.10.2010, Tulcea. Zilele Culturii Ruse

În cadrul Zilelor Culturii Ruse, desfășurate în perioada 29–31 octombrie 2010 la Tulcea, au fost lansate și prezentate trei volume, din care două aparținând poetului și scriitorului Nichita Danilov, de la Iași, originar din Climăuți, jud. Suceava, redactor-șef al publicației culturale a CRLR „Kitej-grad”, iar una, regretatului profesor Ivan Evseev, de la Timișoara, personalitate marcantă a Comunității Rușilor Lipoveni, dar și a vieții universitare din orașul de pe Bega. Cele două romane ale lui Nichita Danilov, Mașa și Extraterestrul și Ambasadorul invizibil pun în discuție, într-o cheie personală, probleme existențiale ce țin de condiția umană, dar și de mersul umanității prin istorie, evidențiind fragilitatea vieții, dar și puterea omului și a umanității, în general, atunci când nu renunță la reperele morale, religioase și istorice moștenite de la înaintași. Cartea profesorului Ivan Evseev, intitulată Slavismele românești, prezentată de profesorul ieșean Ilie Danilov, este un exemplu de rod al unei munci titanice, care completează moștenirea lingvistică națională, dar care este și un punct de plecare pentru viitorii slaviști din România, preocupați de documentele și izvoarele slavo-române din biblioteci, arhive sau din colecții particulare.


30.10.2010, Tulcea. Conferința Națională a Reprezentanților CRLR

În penultima zi a lunii octombrie din anul 2010, la Tulcea, în clădirea Centrului Cultural Multietnic, a avut loc Conferința Națională a Reprezentanților, forul suprem de conducere al CRLR, la care au participat peste 100 de delegați din toate localitățile țării în care activează filiale ale Comunității Rușilor Lipoveni din România. Prezidată de către dl deputat Miron Ignat, președintele CRLR, Conferința a luat în discuție darea de seamă a Consiliului Director privind activitatea Comunității din noiembrie 2009 și până la data Conferinței, precum și raportul de activitate al deputatului, fiind subliniat pe parcursul lucrărilor sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice în realizarea a numeroase acțiuni desfășurate pe parcursul anului de către CRLR, cum ar fi Zilele Culturii Ruse, Festivalul Poeziei Ruse, școli de vară, tabere multietnice, lansări de carte etc.


14.11.2010, Belaia Krinița (Fântâna Albă), Regiunea Cernăuți, Ucraina. Sărbătoarea Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian

O delegație a creștinilor ortodocși de rit vechi din România, condusă de PS Paisie de Tulcea, a participat pe 14 noiembrie 2010, de sărbătoarea Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian, la hramul bisericii din localitatea Fântâna Albă – Belaia Krinița, situată în Ucraina, în Regiunea Cernăuți, la granița cu țara noastră. Localitate simbolică pentru toți staroverii din lume, dar mai ales pentru rușii lipoveni, întrucât acolo și-a avut primul sediu Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi, ce se află astăzi în orașul Brăila, Fântâna Albă a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare în această zi, oamenii locului fiind foarte bucuroși de oaspeții veniți din România.


20.11.2010, Sarichioi, jud. Tulcea. Activitate metodică „Limba rusă: între tradiție și inovație”

Pe data de 20 noiembrie 2010, la Școala generală din Sarichioi, jud. Tulcea, s-a desfășurat activitatea metodică privitoare la predarea limbii și literaturii ruse materne, denumită foarte sugestiv Limba rusă: între tradiție și inovație. La această acțiune, ale cărei necesitate și utilitate sunt indiscutabile, au participat cadre didactice din Sarichioi, dar și din școlile județului Tulcea în care se predă limba rusă ca limbă maternă, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, ai CRLR, elevi și părinți, activitatea fiind foarte apreciată de participanți, care au putut vedea pe viu, cum se spune, modul în care se desfășoară orele de limba rusă maternă într-o școală dintr-o localitate-fanion a Comunității, metodele de predare moderne, dedicarea profesorilor, dar și receptivitatea elevilor și a părinților la exigențele învățării limbii materne.


23-28.11.2010, Iași. Zilele Culturii RuseSpiritualitatea în opera lui L. N. Tolstoi

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a organizat la Iași, în perioada 23-28 noiembrie 2010, Zilele Culturii RuseSpiritualitatea în opera lui L. N. Tolstoi, un seminar internațional, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Programul evenimentului a fost unul foarte bogat și a cuprins mese rotunde pe teme de literatură și traduceri, târguri și lansări de carte și reviste, vizionări de filme artistice, expoziții dedicate operei marelui scriitor rus, dar și artei și culturii ruse în general, precum și spectacole artistice ale ansamblurilor folclorice ale comunităților locale ale rușilor lipoveni din Brătești, Focuri și Iași.

 

04.12.2010, Brăila. Hirotonia unui preot de rit vechi pentru comunitatea de ruși staroveri din București

După o lungă așteptare, în sfârșit, credincioșii de rit vechi din București, ruși lipoveni, și-au văzut împlinit visul: a fost hirotonisit un preot și pentru comunitatea de aici, una cu un specific deosebit, în care se întâlnesc oameni ce vin din toate regiunile țării în care trăiesc etnici ruși lipoveni. Astfel, pe 4 decembrie 2010, la Brăila, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului – Vovidenia, diaconul Ioan (Ionuț) Bordeanu, a fost hirotonit ca preot pentru Parohia de rit vechi Înălțarea Domnului din București. La prima slujbă oficiată de acesta în casa de rugăciuni din incinta sediului comunității din str. Dr. Rațiu nr. 10, aceasta a fost neîncăpătoare, la fel ca la marile sărbători creștine, mai ales că la slujbă au participat însuși ÎPS Mitropolit Leontie, secondat de ÎPS Episcop Paisie și părintele Ignat din Brăila.


11.12.2010, Babadag, jud. Tulcea. Festivalul de datini și obiceiuri populare Leru-i Ler, ediția a X-a

La eveniment au participat și copiii claselor I și a II-a din comuna Slava Cercheză, care au obținut locul al III-lea, prezentând un program de colinde, datini și obiceiuri românești, dar și lipovenești, într-o îmbinare de excepție, fapt îmbucurător, pentru că ei au participat în competiție și împreună cu copii români. După program au fost serviți cu pirașchi lipovenești, cu gogoși și cozonac de post, preparate chiar de mămicile și bunicile prezente în sală să-i susțină, așa încât micii artiști din Slava Cercheză nu au avut ce regreta, fiind răsfățați de organizatori, de public și de părinții și cadrele didactice care i-au însoțit.


12.12.2010, București. Cafeneaua Interculturală

Pe data de 12 decembrie 2010, la inițiativa Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din București, și cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice și al altor instituții și asociații din București, s-a desfășurat proiectul Cafeneaua Interculturală, care a reunit, la Șarlo Cafe, tineri români, membri ai mai multor etnii din România, ruși lipoveni, maghiari, romi, aromâni, greci, tătari etc., precum și reprezentanți ai unor ONG-uri cunoscute. Discuțiile, duse într-un format tineresc, plin de voie bună și lipsit de limitări protocolare, s-au axat pe probleme concrete, dar și generale, precum cele legate de îmbunătățirea calității vieții în București, dezvoltarea multiculturală a orașului, promovarea inițiativelor interculturale ale tinerilor, atragerea acestora în activitățile organizațiilor etnice din care provin, iar concluziile au fost îmbucurătoare: tinerii doresc să se cunoască, doresc să se implice și să participe la activități interculturale și trebuie promovați și încurajați pentru a desfășura astfel de acțiuni și pe viitor.


15-17.12.2010, București. SeminarulIstoria și educația interculturală”

În contextul manifestărilor dedicate Zilei Minorităților Naționale, s-a desfășurat la București, în perioada 15-17 decembrie 2010, organizat de Departamentul pentru Relații Interetnice și cu sprijinul Facultății de Istorie a Universității din București, al Institutului pentru Științele Educației și al altor organizații active în domeniul drepturilor minorităților naționale, seminarul Istoria și educația interculturală, acțiune la care au fost supuse dezbaterii în special teme legate de rolul istoriei în formarea dialogului și al înțelegerii între grupurile etnice, a valorii identitare și culturale a vestigiilor istorice, a unor formule de realizare a unui suport didactic destinat elevilor care studiază istoria minorităților naționale din România. Din partea CRLR, la manifestare au participat prof. dr. Palaghia Radion, profesor de istorie membru în Consiliul Director, și ing. Silviu Feodor, director adjunct al CRLR.