Minoritatea ruso-lipoveană 2012
07.01.2012 (25 decembrie pe stil vechi). Sărbătorile de Crăciun la rușii lipoveni
Sărbătoarea Nașterii Domnului – Crăciunul – a fost întâmpinată conform tradiției în toate comunitățile de ruși lipoveni din țară și din străinătate. În principal, fiind sărbătoare religioasă, în primul rând, credincioșii staroveri au participat la slujbele din noaptea de Crăciun, la sfârșitul căreia a răsunat cântarea tradițională Hristos rajdaetsia (Hristos se naște), și la liturghia din dimineața zilei de 7 ianuarie. După liturghie, când preoții au binecuvântat dezlegarea pentru bucatele „de dulce”, familiile rușilor lipoveni s-au adunat la masa de Crăciun, după care a început primirea colindătorilor, băieți și fete, care, conform obiceiului, vin din casă în casă să-L slăvească pe Hristos (Hrista slavit’). Pentru a aduna etnicii din localitățile de ruși lipoveni, și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, prin organizațiile locale, s-a mobilizat, astfel că și în acest an au fost organizate diverse manifestări dedicate acestei mari sărbători creștine, remarcabile fiind cele din Târgu Frumos, Jurilovca și Tulcea, unde copiii etnici ruși lipoveni de la școlile din aceste localități au prezentat câte ceva din obiceiurile, datinile, cântecele și dansurile specifice, fiind primiți cu ropote de aplauze de părinții, bunicii și prietenii prezenți la aceste evenimente.
09.01.2012, Sarichioi, jud. Tulcea. Decesul fostului deputat al rușilor lipoveni, profesorul de istorie Sevastian Fenoghen
În data de 9 ianuarie 2012, a decedat prof. Sevastian Fenoghen, fost deputat din partea CRLR în legislatura 1996 – 2000, personalitate marcantă a etniei rușilor lipoveni, autor de cărți, studii și comunicări științifice dedicate istoriei rușilor lipoveni și cazacilor nekrasoviști din Dobrogea și din Sarichioi, în special, un om remarcabil, cu calități deosebite, reprezentant de frunte al comunității din care a făcut parte. Pe 11 ianuarie 2012 a fost condus pe ultimul drum de locuitorii din Sarichioi, de elevii școlii locale unde a predat istoria, dar și de membri ai Comunității din alte localități, de conducerea acesteia, de cunoscuți și prieteni.
14.01.2012 (1 ianuarie pe stil vechi). Anul Nou pe stil vechi
Ca în fiecare an, data de 14 ianuarie, care marchează Anul Nou pe stil vechi, adică după calendarul iulian, a fost sărbătorită cu multă voioșie și bună dispoziție în toate comunitățile de ruși lipoveni din țară. De fapt, la rușii lipoveni pe 14 ianuarie (1 ianuarie – stil vechi), conform calendarului bisericesc, se sărbătorește Anul Nou, Sf. Vasile cel Mare și Tăierea Împrejur a Domnului Isus Hristos. Și în acest an, în comunitățile locale, sărbătoarea a fost marcată cum se cuvine, iar filialele locale ale Comunității Rușilor Lipoveni din România nu au stat deoparte. Au fost organizate în Jurilovca, Fălticeni, Periprava, Târgu Frumos, București, dar și în alte localități, manifestări dedicate sărbătorii, din care nu a lipsit Ded Moroz (Moș Gerilă) care a adus daruri pentru copiii cuminți, obiceiul Semănatului (Seiu-veiu…), dar și cântecele, dansurile și voia bună, atât de necesare începerii cu optimism a unui nou an.
18-20.01.2012, Cluj-Napoca. Întâlnire de lucru privind învățământul în limbile minorităților naționale
În perioada 18-20 ianuarie 2012, s-a desfășurat la Cluj-Napoca o întâlnire de lucru ce a avut ca obiect analiza programelor școlare pentru minoritățile naționale din România. La reuniunea organizată de cabinetul secretarului de stat pentru învățământul în limbile minorităților naționale, la care a participat și ministrul educației, dl Daniel Funeriu, s-au discutat probleme legate de implementarea prevederilor legale privind trecerea clasei pregătitoare la ciclul primar, fapt ce presupune restructurarea întregului Curriculum, inclusiv a programelor pentru studierea limbilor minorităților naționale.
21.02.2012, Brăila, București. Manifestări dedicate Zilei Internaționale a Limbii Materne
Conferința Generală a UNESCO din noiembrie 1999 a proclamat ziua de 21 februarie ca fiind Ziua Internațională a Limbii Materne, urmărind ca prin marcarea acestei zile să se promoveze recunoașterea și folosirea limbilor materne în lume, în special cele ale minorităților naționale. Și în România au avut loc în acest an manifestări dedicate acestei zile, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România participând la un spectacol organizat de Primăria Sectorului 4 București în Sala de Consiliu a acestei instituții, prin Ansamblul Ciubcik din București, și la Brăila, la Sala Mare a Prefecturii, unde președintele organizației locale a CRLR, dna Fedosia Jipa Rubanov, a făcut o prezentare a Comunității, urmată de un program artistic susținut de ansamblul folcloric al rușilor lipoveni din Brăila.
20-26.02.2012, București, Tulcea, Ghindărești, Constanța, Focuri, jud. Iași. Manifestări prilejuite de sărbătoarea Lăsatului Secului – Maslenița
În acest an, Săptămâna Lăsatului Secului sau a Brânzei, ce precedă intrarea în Postul Paștelui, a fost în perioada 20-26.02.2012, când comunitățile de ruși lipoveni din România au sărbătorit Maslenița, cum se mai cheamă această perioadă în folclorul acestora. Astfel, Maslenița a fost întâmpinată la Tulcea, pe 23 februarie, într-un cadru festiv, plin de emoții și veselie. A fost vernisată o expoziție de pictură, aparținând unei pictorițe din cadrul etniei, Claudia Grigore Pahom, profesoară la Liceul de Artă „George Georgescu” din Tulcea, iar după vernisaj, a urmat spectacolul artistic umanitar „Ajutați-o pe Adela”, susținut de formațiile artistice ale rușilor lipoveni din Tulcea, ce a avut ca scop strângerea de fonduri pentru tratamentul unei tinere din Periprava, Denisov Adela Cosmina. Maslenița a fost sărbătorită cu fast și în Capitală, unde au evoluat ansamblul Ciubcik al Comunității Rușilor Lipoveni din București, precum și corul Rusalki al studentelor de la secția rusă a facultății de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea București, la Focuri, jud. Iași, dar și la Ghindărești și Constanța. Peste tot au fost prezentate pe viu, cum se spune, tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare, preparatele culinare specific, cum sunt clătitele – blinî sau colțunașii – vareniki, iar muzica și veselia i-au însoțit pe toți participanții.
03-04.03.2012, Tulcea. Reuniunea membrilor Consiliului Director al CRLR
La sediul CRLR din Tulcea a avut loc, în zilele de 3 și 4 martie 2012, reuniunea membrilor Consiliului Director al Comunității care a luat în discuție mai multe probleme organizatorice, diverse solicitări ale membrilor Comunității și ale organizațiilor locale, situația cotizațiilor, precum și proiectele de activități culturale pe anul în curs, propunerile de dotări și investiții, stadiul acreditării editurii Comunității ș.a. Ședința a fost una eficientă și productivă, dezbaterile având ca rezultat luarea mai multor hotărâri de mare importanță pentru activitatea Comunității, atât în ceea ce privește gestionarea bugetului acesteia, cât și în privința acțiunilor acesteia, mai ales pe linie culturală.
09.03.2012, București. Lansarea volumului „Cultura rușilor lipoveni în context național și internațional”
Pe data de 9 martie 2012, la Muzeul Național de Istorie a României, situat în București, pe Calea Victoriei nr. 12, în cadrul Salonului de Carte, Presă și Muzică, a fost lansat volumul de comunicări „Cultura rușilor lipoveni în context național și internațional”, vol. 5, ce cuprinde studiile și comunicările susținute la cel de-al V-lea simpozion cu același nume, ce s-a desfășurat la Tulcea în perioada 12-14 iunie 2009. La lansare au vorbit despre volum: Nichifor Vorobiov, directorul executiv al Comunității, prof. univ. dr. Dumitru Balan și prof. univ. dr. Gheorghe Barbă.
01-04.04.2012, Botoșani. A XVIII-a Olimpiadă Națională de limba și cultura rusă maternă
În perioada 1-4 aprilie 2012, s-a desfășurat la Botoșani, gazdă fiind Colegiul Național „Mihai Eminescu”, a XVIII-a Olimpiadă Națională de limba și cultura rusă maternă, la care au participat 42 de elevi din clasele a VII-a – a XII-a din toată țara. Comisia națională pentru pregătirea și desfășurarea olimpiadei, condusă de prof. univ. dr. Feodor Chirilă, s-a achitat cu succes de misiunea deloc ușoară pe care și-a asumat-o, iar 26 de elevi au fost declarați câștigători și au primit diplome și premii din partea ministerului de resort, a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și a Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani.
05-08.04. 2012, Brăila. Olimpiada Națională de limba rusă modernă
În acest an, la Brăila, în perioada 5-8 aprilie, a avut loc Olimpiada Națională de limba rusă modernă, care a reunit 52 de elevi din șapte județe ale țării, cazarea acestora fiind asigurată la căminele Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, iar olimpiada, găzduită de Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, unde s-au desfășurat festivitățile de deschidere și închidere, concursul propriu-zis și premierea laureaților. Comisia de concurs a fost prezidată de conf. univ. dr. Axinia Crasovschi, iar cadrele didactice din Brăila s-au implicat activ în menținerea tradiției de bună organizare a olimpiadei de limba rusă, astfel încât, și de această dată, olimpiada a fost un real succes. Programul pregătit de gazde, cu plimbare pe faleza Dunării, vizionarea unui spectacol la Teatrul „Maria Filotti” și, mai ales, turul orașului cu vizitarea cartierului Pisc, unde trăiesc rușii lipoveni, a fost foarte apreciat de participanți, care au avut astfel ocazia să cunoască pe viu câte ceva din viața orașului – port de pe malul stâng al Dunării.
15.04.2012, Iași, Jurilovca. Sărbătoarea Paștelui Ortodox la rușii lipoveni
În acest an, Paștele Ortodox a fost pe data de 15 aprilie și, ca de fiecare dată, rușii lipoveni din România, în toate localitățile unde sunt biserici de rit vechi, au întâmpinat această sărbătoare conform tradiției, prin participarea la slujba din noaptea Învierii Domnului și la Sf. Liturghie din dimineața praznicului, la sfârșitul căreia au fost sfințite bucatele aduse de credincioși, respectiv ouăle roșii, precum și pasca sau cozonacul făcute special pentru această mare sărbătoare creștină. La Jurilovca, slujba a fost săvârșită de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul ortodox de rit vechi al Slavei, care a ținut, la sfârșit, o predică emoționantă și instructivă, în același timp, în care a subliniat valoarea și importanța păstrării credinței strămoșești, a adevăratelor calități și datorii ale unui creștin ortodox. La Iași, ca și în alte orașe și sate unde trăiesc rușii lipoveni, sărbătoarea s-a simțit intens, mai ales prin prezența multor credincioși veniți din străinătate, care au făcut drum lung și un efort deosebit pentru a se alătura familiei la această mare sărbătoare, fapt care demonstrează încă o dată că, și la rușii lipoveni, Paștele a rămas o sărbătoare a comuniunii și reuniunii familiale.
06.05.2012, Năvodari, jud. Constanța. Sărbătoarea hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință (23 aprilie – stil vechi)
În fiecare an, pe 6 mai, 23 aprilie – stil vechi, rușii lipoveni îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Pe teritoriul României există trei biserici de rit vechi, ce țin de ierarhia de la Fântâna Albă, închinate acestuia, la Năvodari, jud. Constanța, Fălticeni, jud. Suceava și Mahmudia, jud. Tulcea, și una de rit străvechi, ce ține de ierarhia de la Novozâbkov, la Slava Cercheză, jud. Tulcea. La Năvodari, slujba de hram a fost ținută de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul ortodox de rit vechi de Slava, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi și o mulțime de credincioși din Năvodari și din alte localități de ruși lipoveni, mai ales din Dobrogea.
09.05.2012, Mahmudia, jud. Tulcea. Ziua localității Mahmudia
Pe 9 mai 2012, Mahmudia a fost în sărbătoare, această zi fiind declarată în urmă cu mai mulți ani ziua localității. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România s-a prezentat, și de această dată, prin ansamblurile vocale din localitate, dar și din Slava Cercheză și Ghindărești, care s-au alăturat altor grupuri artistice aparținând populației majoritare românești, dar și altor etnii ce trăiesc în Dobrogea. Evenimentul a fost unul foarte frumos, iar toți cei care au participat la organizarea și realizarea lui s-au distrat ulterior la o masă bogată, cu multe preparate din scrumbie și alte feluri de pește de Dunăre.
13.05.2012, Manolea, jud. Suceava. Sfințirea locului viitorului Centru cultural local al rușilor lipoveni
Pe data de 13 mai 2012 a fost sfințit de către preotul paroh din localitate, Ioan Chersan, locul pe care urmează a se edifica viitorul Centru cultural al Comunității locale a rușilor lipoveni din Manolea. La această activitate au participat localnici, o delegație din partea conducerii centrale a Comunității, în frunte cu dl Nichifor Vorobiov, directorul executiv al CRLR, președinții comunităților locale ale rușilor lipoveni din zona Moldovei, membri ai Consiliului Director al CRLR, dl Ioan Echimov, constructorul centrelor culturale de la Târgu Frumos și Brătești, jud. Iași, dar și primarul comunei Forăști, din care face parte satul Manolea, dl Avramia Brăduț.
17.05.2012, București. Susținerea unei teze de doctorat privind staroverii la Facultatea de Istorie a Universității din București
Pe data de 17 mai 2012, în Sala de Consiliu a Facultății de Istorie a Universității din București, a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat a dlui Alexandr Varona, istoric, originar din Ghindărești, jud. Constanța, intitulată „Staroverii în secolele XVII-XIX”, la care au participat cadre didactice, cercetători, studenți, cunoscuți și prieteni. Comisia de doctorat a fost formată din prof. dr. Tudor Teoteoi, conducător științific, cunoscut medievist și istoric al Bisericii, dr. Zamfira Mihail – Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, dr. Marian Stroia – Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, prof. dr. Stelian Brezeanu – Facultatea de Istorie a Universității din București și prof. dr. Mihai Retegan – directorul Școlii Doctorale a Facultății de Istorie a Universității din București. Teza are ca obiect cercetarea fenomenului starover de la începuturile sale, marcate de ruptura produsă în societatea rusă prin schisma Bisericii Ruse de la jumătatea sec. al XVII-lea până la sfârșitul sec. al XIX-lea.
28.05.2012, Ghindărești, jud. Constanța. Festivalul „Ghindărești – între trecut și prezent”
În ziua de duminică, 28 mai 2012, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Ghindărești, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, a organizat Festivalul „Ghindărești – între trecut și prezent”, dedicat memoriei fondatorilor satului și eroilor din cele două războaie mondiale ce au pustiit lumea în secolul trecut, în cinstea cărora a fost ridicat monumentul „Crucea Staroveră Rusă”, edificiu înalt de zece metri. A fost organizat și un concurs de bărci pe Dunăre, într-un cadru natural unic, urmat de o paradă a costumelor populare, pe acordurile muzicii populare tradiționale rusești, specifice localității.
03.06.2012, Sărbătoarea Rusaliilor (Târgu Frumos, Carcaliu, Ungaria)
În acest an, Sărbătoarea Rusaliilor sau a Cincizecimii a fost celebrată pe data de 3 iunie, bisericile de rit vechi fiind pline peste tot unde trăiesc rușii lipoveni, mai ales că în această zi se citesc după Sf. Liturghie, în cadrul slujbei Vecerniei Mari, rugăciunile plecării genunchilor – kolenopreklonnye molitvy – foarte importante pentru toți credincioșii staroveri. De Rusalii, la Târgu Frumos, Comunitatea a organizat și un eveniment foarte important pentru etnicii din acest frumos oraș moldav, și anume inaugurarea Casei locale de cultură a rușilor lipoveni.
10.06.2012. Alegeri locale în România
Pe data de 10 iunie 2012, în România au fost organizate alegeri locale: pentru posturile de primari de municipii, orașe și comune, precum și pentru consiliile locale și județene. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a participat și în acest an la alegerile locale, iar în urma voturilor exprimate de alegători, rezultatele au fost următoarele: 1 primar ales pe listele CRLR, în comuna Slava Cercheză, jud. Tulcea, și 22 de consilieri locali: 6 la Slava Cercheză, 2 la Brătești, jud. Iași, 2 la Jurilovca, jud. Tulcea, 1 consilier local la Ghindărești, jud. Constanța, 1 la Manolea, jud. Suceava, 1 la Focuri, Jud. Iași, 1 la Periprava, jud. Tulcea, 1 la Mahmudia, 1 la Sarichioi, toate din jud. Tulcea, 3 consilieri locali la Carcaliu, 1 la Climăuți, 1 la Lipoveni, ambele din jud. Suceava, 1 în orașul Târgu Frumos, jud. Iași. Au mai fost aleși ca primari 5 etnici ruși lipoveni pe listele unor partide politice.
15-17.06.2012, Brăila. Festivalul Poeziei Ruse, ediția a V-a
În perioada 15-17 iunie 2012 s-a desfășurat la Brăila, pe scena Teatrului „Maria Filotti”, a V-a ediție a Festivalului Poeziei Ruse, eveniment ce a reunit 150 de elevi și profesori din aproape toate localitățile unde rușii lipoveni studiază limba maternă. Tematica ediției din acest an a fost Natura în poezia rusă, iar concurenții au avut posibilitatea de a alege versuri despre natură din orice poet rus, clasic sau contemporan sau din propriile creații, lucru care i-a stimulat și mai mult pe copii și pe profesorii lor. Concursul a fost structurat pe trei module: interpretare de poezie, creație proprie și dramatizare sau montaj literar.
10-12.07.2012, Sarichioi, jud. Tulcea. Decesul și înmormântarea PS Eumenie, Episcop de Rit Străvechi de Tulcea și al Întregii Românii
După o lungă și grea suferință, pe data de 10 iulie 2012 a încetat din viață PS Eumenie, Episcopul de Rit Străvechi de Tulcea și al Întregii Românii. Slujba de înmormântare a avut loc pe 12 iulie 2012, de praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe vechi, la Sarichioi, la biserica cu hramul „Sf. Vasile cel Mare”, fiind oficiată de preoții de rit străvechi din parohiile ce țin de această biserică, respectiv cele din Slava Cercheză, Mahmudia, Tulcea și Sarichioi.
12.07.2012, Iași. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie – stil vechi)
Anul acesta, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel a avut o semnificație deosebită pentru comunitatea de rit vechi din Iași, biserica mică a acesteia având hramul în această zi. Biserica are o istorie aparte, fiind folosită mai ales pe timp de iarnă, iar în ultimul timp a intrat într-un amplu proces de renovare, adunarea parohială hotărând ca în acest an să se facă repararea acoperișului și refacerea învelitorii. De hram s-a ținut slujba înălțării crucii pe cupola centrală a bisericii, aceasta fiind precedată de un Te Deum (Moleben), cu sfințirea apei și spălarea moaștelor, toate aceste slujbe fiind oficiate de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Nafanail, Arhiepiscopul de rit vechi al Moldovei și Bucovinei.
15.07.2012, Slava Cercheză, jud. Tulcea. Inaugurarea și sfințirea Centrului Cultural al CRL Slava Cercheză
Pe data de 15 iulie 2012, la Slava Cercheză a avut loc inaugurarea Centrului Cultural al rușilor lipoveni din localitate, slujba de sfințire a acestui edificiu fiind oficiată de preotul Tănase Ivanov, parohul bisericii de rit vechi din localitate. La eveniment au participat deputatul Miron Ignat, președintele CRLR, primarul comunei Slava Cercheză, dl Ignat Ivan, președinți de organizații locale ale Comunității, alte oficialități și un numeros public. După masa festivă, a fost organizat un concert al ansamblurilor artistice ale rușilor lipoveni din Slava Cercheză și din alte localități dobrogene și nu numai, invitate la eveniment.
31.07-04.08.2012, Yeosu, Coreea de Sud. Tradițiile rușilor lipoveni din România – pe țărmurile Oceanului Pacific
Ansamblul „Landâș” din Sarichioi, jud. Tulcea, de fapt, o parte a lui a participat, la invitația lui Grigore Leșe, cunoscut artist român de muzică populară autentică și realizator de televiziune, la Expo Yeosu 2012 (Coreea de Sud), în perioada 31 iulie-4 august 2012, la spectacolele susținute la pavilionul României. Tematica din acest an a pavilionului românesc din Coreea de Sud a fost dedicată Deltei Dunării, iar cele 5 spectacole susținute i-au încântat pe coreenii prezenți la ele, aceștia fiind extrem de entuziasmați și de dornici să interacționeze cu artiștii noștri populari, unii dintre ei dansând alături de protagoniști, spre deliciul audienței.
02-05.08.2012, Sinaia, jud. Prahova. Salonul de carte, presă și muzică, ediția a III-a
La începutul lunii august, în perioada 2-5 august 2012, la Sinaia, la Centrul Internațional de Conferințe CASINO s-a desfășurat a III-a ediție a Salonului de Carte, Presă și Muzică, în cadrul căruia au fost organizate manifestări dedicate Anului Caragiale, lansări de carte, mese rotunde, expoziții de fotografie, artă și cultură a comunităților minorităților etnice din România. Comunitatea Rușilor Lipoveni a participat prin editura sa, în standul rezervat acesteia fiind expuse mai multe cărți care au apărut cu sprijinul ei financiar.
14.08.2012, Sarichioi, jud. Tulcea. Înălțarea Sfintei Cruci la Sarichioi
Pe 14 august 2012, de Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci, a avut loc la Sarichioi, jud. Tulcea, la biserica ce poartă hramul Nașterii Maicii Domnului, procesiunea religioasă de scoatere și înălțare a Sfintei Cruci la intrarea în localitate pe drumul ce vine dinspre Enisala. Slujba a fost oficiată de ÎPS Mitropolit Leontie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, însoțit de un sobor de preoți, care, în cuvântul său de învățătură de după procesiune, a subliniat semnificația și importanța Crucii în viața creștinilor staroveri, precum și importanța păstrării simbolurilor creștine, dintre care Sf. Cruce și semnul crucii sunt definitorii pentru identitatea rușilor staroveri de pretutindeni.
30-31.08.2012, Eforie Nord, jud. Constanța. Conferința Reprezentanților (Adunarea Generală) a CRLR
În zilele de 30 și 31 august 2012 s-a desfășurat în stațiunea Eforie Nord, jud. Constanța, Conferința Reprezentanților (Adunarea Generală) a Comunității Rușilor Lipoveni din România, organul suprem de conducere al Comunității care se convoacă o dată pe an. În acest an au participat 120 de delegați și invitați, dintre care 87 de delegați cu drept de vot, restul având statutul de invitați.
Conferința a dezbătut rapoartele de activitate prezentate de organele de conducere și de control ale Comunității și s-au ales noua componență a acestora, precum și președintele și candidatul la alegerile pentru Camera Deputaților din 2012, în persoana dlui Miron Ignat, acesta fiind ales dintr-un număr de 5 candidați, cu 67 de voturi din totalul de 87, ca și candidat din partea CRLR în Parlamentul României și cu 70 de voturi în funcția de președinte al CRLR.
31.08-01.09.2012, Eforie Nord, jud. Constanța. Festivalul Interetnic al Cântecului, Dansului și Portului Popular pentru copii și tineret
Pe 31 august și 1 septembrie 2012 s-a desfășurat la Eforie Nord și Festivalul Interetnic al Cântecului, Dansului și Portului Popular pentru copii și tineret, la care au participat 16 ansambluri ale tinerilor ruși lipoveni din județele Brăila, Constanța, Ialomița, Iași, Suceava, Tulcea și din București. Peste 200 de copii și tineri au urcat pe scena festivalului în seara zilei de 31 august și au încântat publicul cu vocile, măiestria și prezența lor scenică, A doua zi, pe 1 septembrie, festivalul a continuat cu jocuri sportive care au bucurat sufletele și inimile copiilor care au participat la ele sau doar au asistat, susținându-și favoriții.
01-06.09.2012, Valea Cerului –Budoi-Șinteu, jud. Bihor. Acțiunea „Să ne cunoaștem mai bine”
În prima săptămână de toamnă a anului 2012 s-a desfășurat o acțiune foarte interesantă, organizată prin DRI de Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România, cu tema „Să ne cunoaștem mai bine”. De fapt, a fost a doua etapă a acesteia, prima fiind consumată în perioada 17-22 august, când un grup de tineri slovaci a vizitat Delta Dunării, în această a doua etapă un grup de tineri ruși lipoveni au vizitat mai multe așezări ale slovacilor din județul Bihor, din zona Pădurea Neagră, și anume cele din Valea Cerului, Budoi și Șinteu. Scopul proiectului, îndeplinit cu succes, a fost acela de cunoaștere reciprocă a tradițiilor, obiceiurilor, stilului de viață și localităților unde trăiesc etnici aparținând celor două minorități naționale din România.
28.09.2012, Iași. Decesul profesorului Ilie Danilov, personalitate marcantă a Comunității Rușilor Lipoveni din România
Născut la Sulina, pe 2 august 1946, într-o familie de ruși lipoveni, acesta a fost unul dintre cărturarii de vază ai Comunității, fiind și un om de cultură apreciat în Iași. A predat limba și literatura rusă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, dar și limba română pentru studenții străini ai Universității ieșene, a predat și în străinătate, în Bulgaria și în China. Om cu o bogată activitate didactică, de cercetare științifică și publicistică, a activat mulți ani în Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, fiind un promotor al tradițiilor și culturii acesteia.
28-30.09.2012, Jurilovca – Gura Portiței, jud. Tulcea. Ziua Pescarului Minoritar
Satul de vacanță Gura Portiței a găzduit, și în acest an, Ziua Pescarului Minoritar în perioada 28-30 septembrie, acțiune organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Primăria comunei Jurilovca, în parteneriat cu alte instituții guvernamentale și organizații neguvernamentale și cu asociații ale pescarilor din Jurilovca. S-au organizat întreceri de pescuit și cu bărci, iar seara s-a cântat și s-a dansat pe plaja de la Portița. Acțiunea s-a încheiat pe scena Căminului Cultural din Jurilovca, unde au evoluat, alături de ansamblurile „Reabinușka” și „Juraveli” din localitate, și alte câteva formații artistice ale rușilor lipoveni din județul Tulcea.
11.10.2012, Ghindărești, jud. Constanța. Dezvelirea plăcuțelor cu noua denumire a școlii din localitate, Școala Gimnazială „Serghei Esenin”, și a bustului poetului căruia îi poartă numele școala
Pe data de 11 octombrie 2012, la Ghindărești au fost dezvelite, într-un cadru festiv, cu participarea unor invitați de seamă, plăcuțele, în limbile română și rusă, cu noua denumire a Școlii Gimnaziale din Ghindărești, care din acest an poartă numele marelui poet rus Serghei Esenin. Evenimentul a început cu slujba de sfințire a școlii, oficiată de cei doi preoți ai comunei, Tănase Gavrilă și Petre Evtei, după care a urmat dezvelirea plăcilor cu denumirea școlii și apoi cea a bustului marelui poet, amplasat pe holul de la intrarea principală în școală. După acest moment, oaspeții au discutat despre relația dintre școală și comunitate și despre problemele ce trebuie rezolvate și depășite, apoi a urmat spectacolul organizat la Căminul Cultural din localitate de către elevii și cadrele didactice din școală, spectacol dedicat vieții și operei lui Serghei Esenin. După spectacol, oaspeții au avut ocazia să guste din bucatele tradiționale, pregătite de părinții elevilor școlii din Ghindărești.
14.10.2012, Jurilovca, jud. Tulcea. Serbarea Borșului Pescăresc
În data de 14 octombrie 2012, când creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, Primăria comunei Jurilovca a organizat o nouă ediție a Serbării Borșului Pescăresc. Ziua a început cu slujba religioasă, oficiată la biserica din localitate, care poartă hramul acestei sărbători, după care credincioșii au participat la masa de hram de la biserică. După-amiază au debutat manifestările dedicate Zilei Borșului Pescăresc, care au început cu o paradă a costumelor populare și a continuat cu programele artistice susținute de ansamblurile rușilor lipoveni, participante la eveniment. În cursul acestuia s-au acordat de către Primăria Jurilovca și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România titluri și diplome de onoare personalităților comunei, cum ar fi dl Vasile Dâba, campion olimpic la kaiac la J. O. de la Montreal din 1976, dna Maria Cozma, campioană olimpică în 1984 la Los Angeles, tot la kaiac, dlui Igor Lipalit, antrenor emerit de kaiac-canoe și dlui doctor Costel Șavlovschi, pentru activitatea acestuia în domeniul medical.
21.10.2012, București. Vizita ÎPS Mitropolit Leontie la București
Pe data de 21 octombrie 2012, credincioșii ortodocși de rit vechi din București au primit vizita Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, ÎPS Mitropolit Leontie, care, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a participat, împreună cu enoriașii prezenți, la o reuniune de lucru cu conducerea CRLR, reprezentată de dl deputat Miron Ignat, președintele CRLR, și dl Ing. Silviu Feodor, directorul CRLR, care s-a axat pe problema construcției unui lăcaș de cult pentru credincioșii din București, care trenează de câțiva ani din cauza unor neclarități privind delimitarea administrativă a terenului donat pentru biserică de dna Elena Minculescu, nefiind încă foarte clar dacă acesta se află în sectorul 4 sau în sectorul 5 al Capitalei. Cu această ocazie, a fost ales și noul comitet bisericesc din București, președinte al acestuia fiind ales părintele Ioan Bordeanu.
25-29.10.2012, Iași. Festivalul Poeziei Ruse, ediția a V-a
Festivalul Poeziei Ruse, ediția a V-a a fost organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România în acest an la Iași, în perioada 25-29 octombrie, fiind ținut la Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. A fost o adevărată sărbătoare a poeziei ruse: și în acest an participarea a fost una foarte numeroasă, 120 de elevi și cadre didactice care predau limba și literatura rusă maternă din aproape toate județele în care se predă rusa ca limbă maternă. Festivalul din acest an a marcat trei aniversări: 125 de ani de la nașterea poetului pentru copii Samuil Marșak (1887 – 1964) și 130 de ani de la nașterea scriitorilor de literatură pentru copii Kornei Ciukovski (1882 – 1969) și Boris Jitkov (1882 – 1938).
09-11.11.2012, Tulcea. Comemorarea a 330 de ani de la moartea marelui apărător al credinței staroverilor, protopopul Avvakum Petrovici
În cadrul Centrului său Cultural din Tulcea, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a organizat în perioada 9-11 noiembrie manifestarea „Promovarea culturii rușilor lipoveni din România”, ce a avut ca principală temă comemorarea a 330 de ani de la moartea protopopului Avvakum, marele apărător al credinței staroverilor, personalitate de seamă a istoriei literaturii și culturii ruse. Evenimentul a debutat cu inaugurarea unui colț muzeistic, unde au fost expuse obiecte din viața de zi cu zi a bunicilor elevilor ruși lipoveni din Tulcea, fiind urmat de vernisajul unei expoziții de fotografii și de seminarul dedicat protopopului Avvakum și jertfei sale pentru credință, la care au participat membri ai conducerii CRLR, clericii de rit vechi din Tulcea, părintele Mihail Gherasim și părintele Ilie Oprea, invitați din toată țara și un numeros public local. În partea a doua a manifestării, a evoluat ansamblul local „Lotca”, ce a interpretat patru cântece emoționante, fiecare având un mesaj specific momentului, cei prezenți apreciind ținuta artistică impecabilă a acestuia.
22.11.2012, București. Masă rotundă „Universul starover – trecut și viitor. Literatura staroveră – scurtă prezentare”
Pe data de 22 noiembrie 2012, a avut loc în sala de festivități a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național o masă rotundă cu tema „Universul starover – trecut și viitor. Literatura staroveră – scurtă prezentare”. Prelegerea de la care a pornit discuția a fost susținută de Aleksei Muraviov, istoric și publicist rus, specializat în istoria și cultura ortodocșilor de rit vechi, care a subliniat momentele de maximă importanță în literatura polemică și apologetică a ritului vechi, punând accentul pe autobiografia protopopului Avvakum și pe scrierile din secolul al XVIII-lea ale fraților Andrei și Simeon Denisov de la Mănăstirea de pe râul Vâg, din Nord-Vestul Rusiei, dar și pe cele mai apropiate de vremurile noastre, ale teologului și apologetului Feodor Melnikov, care și-a trăit ultima parte a vieții în țara noastră, ale episcopului Arsenie (Șvețov) de Ural, un mare scriitor bisericesc starover din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și ale episcopului Inochentie (Usov), care a scris în apărarea credinței starovere și a credinței creștine, în general, în prima jumătate a secolului al XX-lea, multe lucrări ale acestuia fiind traduse și în limba română în perioada interbelică, la fel ca și cele ale lui Feodor Melnikov.
25.11.2012, Târgu Frumos, jud. Iași. Ziua Porților Deschise
Pe 25 noiembrie 2012, la Târgu Frumos, jud. Iași, organizația locală a CRLR a organizat o acțiune numită Ziua Porților Deschise, la Casa de Cultură a rușilor lipoveni din oraș. Evenimentul a fost foarte bine primit de localnici, dar și de oaspeții din Focuri, localitate din județul Iași în care trăiesc mulți ruși lipoveni, și a inclus o expoziție de fotografii și obiecte tradiționale, relatări despre trecut și un frumos spectacol literar-artistic susținut de elevii Școlii Ion Creangă și ai Liceului Ion Neculce din oraș și de ansamblul Ogoniok din Focuri. Ziua Porților Deschise s-a încheiat cu interpretare de cântece și dansuri, aproape toți participanții fiind implicați într-un fel sau altul în această parte a evenimentului.
25.11.2012, Slava Cercheză, jud. Tulcea. Sfințirea bisericii de iarnă
Pe data de 25 noiembrie 2012, ÎPS Flavian, Arhiepiscopul de rit vechi de Slava, împreună cu un sobor de preoți și clerici din eparhia sa, a sfințit biserica de iarnă din Slava Cercheză, închinată sărbătorii Întâmpinării Domnului, ce este marcată în fiecare an pe data de 15 februarie (2 februarie – stil vechi). Evenimentul este unul foarte important pentru comunitatea locală a credincioșilor de rit vechi, ei având astfel posibilitatea de a participa la slujbe și pe timp de iarnă într-o biserică mai mică, ce-i drept, dar care este încălzită, condițiile de oficiere și de participare la slujbele religioase fiind net mai bune.
26.11.2012, Mila 23, jud. Tulcea. Sărbătoarea Sf. Ioan Gură de Aur
Satul Mila 23 din inima Deltei Dunării, locul natal al marelui campion Ivan Patzaichin, și-a serbat hramul bisericii locale pe data de 26 noiembrie, când în calendarul ortodox de rit vechi este sărbătorit Sfântul Ioan Gură de Aur, Zlatoust – cum este numit acesta în limba slavonă și în limbile slave actuale sau Hrisostomos – cum îi spun grecii. Și în acest an localnicii au mers mai întâi la slujbă, la biserică, apoi au luat masa de hram, alături de oaspeții veniți din alte comunități de ruși staroveri, iar după masă s-au reunit la căminul cultural, unde au asistat la un spectacol susținut de elevii din sat care studiază limba maternă și de ansamblul local „Sinicika”. Acestora li s-a alăturat și cunoscutul interpret de muzică rusească Radu Captari, care a încântat publicul cu vocea lui minunată și cu interpretarea de excepție a multor cântece rusești, foarte cunoscute și de rușii lipoveni, și de publicul larg.
27.11.2012, Ghindărești, jud. Constanța. Manifestare consacrată personalității protopopului Avvakum
Protopopul Avvakum a fost evocat și la Ghindărești, pe data de 27 noiembrie 2012, în fața unui public de peste 100 de persoane, la Centrul cultural al rușilor lipoveni din localitate. La eveniment au luat cuvântul cei doi preoți din sat, părintele Afanasie (Tănase Gavrilă) și părintele Petru (Petre Evtei), dl Zaharia Platon, președintele Comunității locale, dl deputat Miron Ignat, președintele CRLR, precum și dl prof. univ. dr. Feodor Chirilă, care a prezentat atractiv și convingător aspecte din viața și opera protopopului Avvakum, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care au stârnit interesul publicului prezent în sală, care nu a contenit cu întrebările și comentariile după ce expunerea profesorului Feodor Chirilă s-a încheiat. La sfârșitul manifestării, un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Serghei Esenin” din localitate au prezentat un mic recital de poezii, ca un omagiu pentru cei care și-au dat viața în apărarea credinței pentru care strămoșii rușilor lipoveni și-au părăsit țara și locurile natale.
04.12.2012, Slava Rusă, jud. Tulcea. Numirea noii starețe a Mănăstirii Vovidenia
Pe data de 4 decembrie 2012, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică –Vovidenia, când este hramul mănăstirii de maici de la Slava Rusă, jud. Tulcea, maica Taisia (Ecaterina Usov) a fost numită stareță a mănăstirii, slujba fiind oficiată chiar de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul de Slava, în eparhia căruia se află mănăstirea. Numirea era necesară, având în vederea trecerea la cele veșnice a maicii Anatolia, fosta stareță a mănăstirii, iar evenimentul nu a trecut neobservat, la slujbă participând o mulțime de credincioși, în pofida vremii nu tocmai favorabile de afară.
09.12.2012. Alegeri parlamentare în România
Pe 9 decembrie 2012, în România s-au desfășurat alegerile parlamentare, în urma cărora Comunitatea Rușilor Lipoveni a obținut 8.328 de voturi, dl Miron Ignat fiind reales din partea Comunității Rușilor Lipoveni în demnitatea de deputat pentru următoarea legislatură, cea din 2012-2016. Interesant este că pentru CRLR s-a votat și în județe unde nu există comunități de ruși lipoveni, cum ar fi Dolj, Olt, Bistrița-Năsăud, Argeș, Arad, Prahova, Mureș, Sibiu, Vrancea și Buzău, fapt care arată că și în aceste județe trăiesc ruși lipoveni sau cel puțin simpatizanți ai acestora.
16.12.2012, Suceava. Ziua Minorităților Naționale la CRL Suceava
Pe data de 16 decembrie 2012, la sediul CRLR – Suceava, a fost marcată, în avans, Ziua Minorităților Naționale, acțiune în cadrul căreia dna Ana Vasiliu, președintele organizației locale a CRLR, a expus importanța acestei zile pentru comunitățile etnice din Bucovina, inclusiv pentru rușii lipoveni, punând accentul pe conviețuirea acestora cu toate celelalte etnii din zonă. Cei 26 de membri ai Comunității locale au participat activ la discuțiile purtate în cadrul evenimentului, inclusiv pe subiecte ce nu aveau o legătură direct cu acesta, dar erau de mare interes pentru Comunitate și pentru etnicii ruși lipoveni din oraș și din toată zona Bucovinei.
22.12.2012, Tulcea. Comemorarea eroului rus lipovean al Revoluției Române din decembrie 1989, Gavrilov Corneliu
Ca în fiecare an, și în 2012, pe data de 22 decembrie, la Tulcea a fost comemorat Corneliu Gavrilov, eroul rus lipovean din Tulcea al Revoluției Române din decembrie 1989. Într-o atmosferă solemnă, tulcenii, în prezența primarului orașului, a prefectului județului și a președintelui Consiliului Județean Tulcea au cinstit memoria acestuia la monumental dedicat Eroilor Revoluției din centrul orașului. Rușii lipoveni au participat ulterior la o slujbă religioasă ținută chiar la mormântul eroului din Cimitirul ortodox de rit vechi, oficiată de părintele Ilie Oprea, parohul bisericii de rit vechi „Înălțarea Domnului” din Tulcea, iar Comunitatea locală, reprezentată de președintele Andrian Ampleev și de comitetul de conducere, a participat la ambele ceremonii, depunând coroane de flori.