Minoritatea ruso-lipoveană 2011

07.01.2011 (25 decembrie pe stil vechi). Sărbătorile de Crăciun la rușii lipoveni

Și în acest an, marea sărbătoare creștină a Nașterii Domnului – Crăciunul (Rojestvo Hristovo – în limba rusă) a fost primită cum se cuvine în comunitățile de ruși lipoveni din România, atât în cele din nordul țării, din Moldova și Bucovina, cât și în cele din sud, din Muntenia și Dobrogea, mai ales. După slujba religioasă dedicată marelui praznic al creștinătății, elevii de la școala din Manolea, jud. Suceava, au prezentat un program artistic deosebit, început cu intonarea cântării religioase tradiționale Hristos rajdaetsia (Hristos se naște) și în care și-au arătat talentul actoricesc, recitând cu însuflețire versuri din literatura clasică rusă. La Slava Cercheză, jud. Tulcea, unde există două comunități de ruși lipoveni, una aparținând ierarhiei de rit vechi de Fântâna Albă, cu centrul la Brăila, iar cealaltă aparținând de ierarhia de Novozâbkov, oraș situat în regiunea Briansk, Federația Rusă, denumită de rit străvechi, pentru a nu se confunda cu cea de Fântâna Albă, există obiceiul ca, după slujba din noaptea de Crăciun, un grup de tineri să urce pe un deal numit Dealul Crucii și, de acolo, în prezența credincioșilor, să cânte tradiționala cântare Hristos rajdaetsia. După oficierea liturghiei, se termină Postul Crăciunului, iar credincioșii primesc dezlegare pentru a consuma bucate de dulce, lucru comun pentru toate comunitățile de ruși lipoveni. Și la Slava Cercheză, la fel ca în alte comunități, s-a păstrat obiceiul de a colinda pe la casele locuitorilor, colindul interpretat fiind, de fapt, cântarea religioasă menționată mai sus, care se cântă în limba slavonă, colindătorii vestind astfel oamenilor din sat Nașterea Domnului Isus Hristos.


14.01.2011 (1 ianuarie pe stil vechi). Anul Nou pe stil vechi

La fel ca în alți ani, și în 2011 Anul Nou pe stil vechi a fost sărbătorit de rușii lipoveni de pretutindeni. Și în acest an, comunitățile locale din țară au acordat o atenție deosebită acestei sărbători. Astfel, la Ghindărești, în sala de festivități a CRL din localitate, după slujba religioasă, a fost organizat un spectacol deosebit, dat de ansamblurile de cântece și dansuri tradiționale ale rușilor lipoveni din localitate și de cele invitate. Pe rând, au evoluat formațiile de copii preșcolari, de școală, de tineret, de femei și de bărbați din Ghindărești, dar și invitații din Constanța, spectacolul a durat patru ore, dar muzica și petrecerea au continuat până la miezul nopții, sărbătoarea fiind încheiată cu un grandios foc de artificii. Anul Nou pe stil vechi a fost sărbătorit cu bucurie și la Sfiștovca, și la București, unde a venit Moș Gerilă – Ded Moroz, care le-a adus daruri copiilor ce l-au așteptat cu nerăbdare, dar și la Rădăuți, unde parohia de rit vechi de acolo își serbează hramul, dedicat Sfântului Vasile cel Mare, acest sfânt ierarh al Bisericii fiind sărbătorit chiar în prima zi a Anului Nou.


13.02.2011, Mahmudia, jud. Tulcea. Inaugurarea Casei Pescarului

Localitatea Mahmudia, cunoscută și apreciată printre vizitatorii Deltei Dunării, ca și Comunitatea Rușilor Lipoveni de aici, are un nou punct de atracție pentru turiști, începând cu data de 13 februarie 2011, odată cu deschiderea Casei Pescarului. Evenimentul a fost organizat de filiala locală a Comunității Rușilor Lipoveni, cu sprijinul Asociației Salvați Dunărea și Delta și al Consiliului Local Mahmudia, iar participarea a fost una deosebită. Scopul principal al proiectului este acela de a face din Mahmudia nu doar un punct de tranzit pentru turiștii care vor să viziteze Delta, ci o destinație turistică, motiv pentru care un astfel de edificiu, care să scoată în evidență specificul local, era necesar de multă vreme.


26.02.2011, Sarichioi, jud. Tulcea. Olimpiada de limba rusă maternă, faza județeană

În ziua de sâmbătă, 26 februarie 2011, s-a desfășurat la Sarichioi, jud. Tulcea, faza județeană a Olimpiadei de limba rusă maternă, clasele IV-XII, la care au participat 73 de elevi de la școlile din localitățile de pe raza județului, în care trăiesc etnicii ruși lipoveni, respectiv Slava Cercheză, Sarichioi, Jurilovca, Carcaliu și Tulcea, rezultatele obținute de elevi fiind bune și foarte bune, fapt îmbucurător care arată că tinerii, dar și părinții lor sunt conștienți de necesitatea și utilitatea cunoașterii limbii materne în zilele noastre.


28.02.2011, Începutul săptămânii Lăsatului Sec de brânză (Maslenița)

În fiecare an, după Duminica Lăsatului Sec de carne, cu 56 de zile înainte de Sărbătoarea Paștelui, conform calendarului bisericesc ortodox, începe Săptămâna Lăsatului Sec de brânză – Syrnaya Sedmița, numită popular Maslenița, care marchează ultima săptămână de pregătire a credincioșilor pentru perioada Postului Mare, după tradiția bisericească, dar și trecerea de la iarnă la primăvară, petrecerea iernii și venirea primăverii, după tradiția populară, moștenită de ruși și de rușii lipoveni de la noi din cele mai vechi timpuri. Este una dintre cele mai vechi și mai vesele sărbători de origine precreștină, atestată la toate popoarele slave, dar păstrată cel mai bine la ruși. La rușii lipoveni se păstrează încă unele obiceiuri specifice acestei sărbători, având în prim-plan săgeata, strela, și hameiul, hmel’, aceste elemente fiind asociate fertilității. Tot în această perioadă se fac și bucate specifice, blinî – clătite sau vareniki ori pirojeniki – colțunași fierți sau prăjiți. De remarcat este faptul că, în toată această perioadă a săptămânii brânzei, nu se consumă carne sau alimente care să conțină carne, dar sunt permise, conform rânduielii bisericești, brânza, laptele, ouăle și produsele ce conțin aceste ingrediente.


06.03.2011, Duminica Lăsatului Secului sau a Iertării

Conform tradiției, în această duminică, numită în calendarul bisericesc Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam, se termină Săptămâna Brânzei, iar la staroveri, deci și la rușii lipoveni există obiceiul iertării, când fiecare credincios își cere iertare de la membrii familiei, apropiați și prieteni, motiv pentru care duminica aceasta se mai numește și Duminica Iertării, fapt ce amintește de preceptul fundamental creștin ce se regăsește în învățătura Domnului Isus Hristos, cuprinsă în Evanghelii, dar și în Rugăciunea Domnească Tatăl Nostru: „Și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri…”.


17.03.2011, Brăila. Întâlnirea delegațiilor CRLR și a Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi

În urma discuțiilor purtate la Adunarea Generală a CRLR din 2010 de la Tulcea, cu privire la inițierea unui dialog deschis și realizarea unei colaborări durabile între CRLR și Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi de la Brăila, pe data de 17 martie 2011, a avut loc la Brăila întâlnirea delegațiilor celor două instituții care unesc rușii lipoveni din România, credincioși de rit vechi, în cvasi-totalitatea lor, pentru a creiona liniile și direcțiile de colaborare și ajutor reciproc, un lucru așteptat de multă vreme de către toată suflarea lipovenească din țară și chiar și din străinătate. Cele două delegații, conduse de ÎPS Mitropolit Leontie și de dl deputat Miron Ignat, au discutat atât probleme de principiu, cât și chestiuni concrete, punctuale, ce pot fi rezolvate mult mai lesne printr-o colaborare instituțională între cele două structuri ale etniei, cea ecleziastică, Biserica, și cea laică, Comunitatea.


15-19.04.2021, Fălticeni, jud. Suceava. Olimpiada națională de limbă și cultură maternă rusă, ediția a XVII-a

În acest an, Olimpiada națională de limbă și cultură maternă rusă, ajunsă la a XVII-a ediție, s-a desfășurat la Fălticeni, în perioada 15-19 aprilie, gazdă fiindu-i Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”S-au prezentat la faza națională 62 de elevi, provenind din școli și licee situate în localitățile cu populație preponderent ruso-lipovenească, din județele Suceava, Tulcea, Brăila, Constanța și Iași. Și de această dată elevii participanți și-au dat măsura talentului, iar rezultatele obținute au fost rodul muncii și pregătirii perseverente în descifrarea tainelor limbii ruse, ei reușind să impresioneze Comisia centrală de organizare și desfășurare a Olimpiadei, condusă de reputatul prof. univ. dr. Feodor Chirilă, autor al multor manuale și materiale auxiliare destinate elevilor și profesorilor de gimnaziu și de liceu. Olimpiada a fost un veritabil succes, concurenții obținând rezultate remarcabile, 32 dintre ei fiind distinși cu premii și mențiuni, primind din partea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului diplome, precum și premii în bani.


18-20.04.2011, Sighetu Marmației, jud. Maramureș. Olimpiada națională de limba rusă ca limbă străină

În perioada 18-20 aprilie 2011 s-a desfășurat la Sighetu Marmației, jud. Maramureș, Olimpiada națională de limba rusă ca limbă străină, la care au participat 80 de elevi de liceu, din clasele IX-XII. Comisia de examinare a fost prezidată de către conf. univ. dr. Axinia Crasovschi, de la Universitatea din București, președinte al Asociației profesorilor de limba și literatura rusă din România (RAPRYAL), concurenții fiind împărțiți în patru categorii: elevi români care studiază limba rusă de la zero, elevi din rândul minorităților slave din România (ucraineni, bulgari, sârbi), elevi de liceu din rândul etnicilor ruși lipoveni și elevi veniți la studii în România din Republica Moldova și Ucraina, pentru a se asigura o concurență corectă. Olimpiada a fost un real succes, fiind acordate la final 68 de premii și mențiuni, cu sprijinul Ministerului Educației, al Comunității Rușilor Lipoveni din România și al unui sponsor care a dorit să rămână anonim, din rândul etnicilor ruși lipoveni.


28-30.04.2011, Sibiu. Seminarul „Istoria și tradițiile minorităților naționale din România”

În perioada 28-30 aprilie 2011, a avut loc la Sibiu seminarul organizat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și intitulat Istoria și tradițiile minorităților naționale din România. Scopul seminarului a fost cel de a discuta realizarea unui manual cu același titlu, destinat elevilor de liceu din România, dar și a unui ghid pentru profesori. Cu acest prilej, au avut loc și consultări, pe aceeași temă, între reprezentanții minorităților naționale, autorii manualului, membrii Comisiei de Învățământ și Tineret din cadrul Consiliului Minorităților Naționale și reprezentanții Departamentului pentru Relații Interetnice. Din partea CRLR, la seminar a participat dna Palaghia Radion, profesor de istorie la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni.


10-15.05.2011, Shanghai, R. P. Chineză. Al XIII-lea Congres al Asociației Internaționale a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă (MAPRYAL)

În perioada 10-15 mai 2011 a avut loc la Shanghai, R. P. Chineză, cel de-al XIII-lea Congres al Asociației Internaționale a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă (MAPRYAL), la care a participat din România dna conf. univ. dr. Axinia Crasovschi. Congresul a fost bogat în activități, atât în ceea ce privește latura științifică, dar și în privința laturii culturale, foarte consistente fiind studiile prezentate la plenara de deschidere, dar și în cadrul celor șaisprezece secții. Este foarte important de menționat faptul că în Prezidiul MAPRYAL a intrat și România, la acest Congres fiind aleasă ca membru al acestuia dna conf. univ. dr. Axinia Crasovschi, președintele Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România, personalitate remarcabilă a Comunității Rușilor Lipoveni din România.


14.05.2011, Fălticeni. Simpozionul Internațional „România între Occident și Orient”, ediția a II-a

Sâmbătă, 14 mai 2011, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, s-a desfășurat a doua ediție a Simpozionului Internațional „România între Occident și Orient”, la organizarea căruia a participat, și de această dată, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România. La simpozion au participat 65 de cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar din țară și din Republica Moldova, dar și de la Institutul de Științe ale Educației din București. Lucrările simpozionului au fost prezidate de dna prof. dr. Palaghia Radion, studiile, comunicările și dezbaterile din cadrul simpozionului, dedicate problematicii celui de-al Doilea Război Mondial și diverselor aspecte ale implicării României în război, incluzând și situația minorităților naționale din România în acea perioadă, stârnind un real interes printre participanți, mai ales că multe dintre temele abordate erau inedite sau controversate.


17.05.2011, București. Împlinirea a 75 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”

În ziua de 17 mai 2011, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a sărbătorit 75 de ani de la înființare. La această manifestare aniversară a fost invitat Ansamblul „Reabinușka” al CRL Jurilovca și reprezentanți ai comunității locale, având în vedere că muzeul deține o gospodărie specifică rușilor lipoveni din Jurilovca, transferată în anul 1936, când a luat ființă muzeul, unul dintre primele muzee etnografice în aer liber din România și din lume. Cu ocazia evenimentului a fost inaugurată și o zonă în cadrul muzeului, anume Aleea Minorităților, căreia i-a fost dat numele academicianului Nicolae Cajal, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România.


23-29.05.2011, București. Festivalul de film rusesc KINO+

În perioada 23-29 mai 2011 s-a desfășurat a doua etapă a Festivalului de film KINO+ la cinematograful din incinta Muzeului Țăranului Român din București, în cadrul căreia au fost premiați câștigătorii concursului studențesc de subtitrări realizate de studenți. Premiile oferite au constat în cărți, oferite de Catedra de filologie rusă, Departamentul de servicii pentru studenți al Universității din București și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, o excursie în nordul Dobrogei, oferită de Asociația de turism „Munții Măcinului”, dar și alte premii, precum o masă la Restaurantul Pușkin din București și una la un club din complexul studențesc Grozăvești.


02.06. 2011, Sărbătoarea Înălțării Domnului la rușii lipoveni

Anul acesta, pe data de 2 iunie, în comunitățile de ruși lipoveni s-a sărbătorit Înălțarea Domnului. În mod deosebit, sărbătoarea s-a simțit acolo unde bisericile aveau ca hram Înălțarea Domnului, cum sunt cele din Ghindărești, jud. Constanța, Tulcea, biserica și comunitatea din așa-numita Mahala Lipovenească de la Monument sau la parohia din București, unde a slujit însuși ÎPS Mitropolit Leontie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi.


03-05.06.2011, Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita. Festivalul folcloric „Szejke”, a 45-a ediție

În perioada 3-5 iunie 2011, s-a desfășurat la Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita, a 45-a ediție a Festivalului folcloric „Szejke”, ce a reunit 23 de ansambluri de dansuri populare din țară și din Ungaria, festival organizat cu ocazia Zilelor municipiului Odorheiu Secuiesc, la care a fost invitată și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, reprezentată de Ansamblul de dansuri tradiționale „Dunaiskie tanțorî” al Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Ghindărești, care a prezentat un program de dansuri rusești, fiind foarte apreciat de public.


09.06.2011, Brăila. Dezvelirea bustului marelui poet rus A. Pușkin

Pe data de 9 iunie 2011 a avut loc la Brăila, în incinta Școlii cu clasele I–VIII A. S. Pușkin, dezvelirea bustului marelui poet rus al cărui nume îl poartă școala. La eveniment au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Brăila, diplomați și reprezentanți ai autorităților locale. Din partea conducerii CRLR au participat directorul executiv, Nichifor Vorobiov, și directorul adjunct, Silviu Feodor.

10-19.06.2011, Iași. Festivalul Multicolor de muzică și film 

În perioada 10-19 iunie 2011 s-a desfășurat la Iași a treia ediție a Festivalului Multicolor de muzică și film, organizat de Inițiativa Erasmus Iași (IEI), atât în Parcul Copou, cât și pe strada Lăpușneanu din Iași, în cadrul căruia au rulat filme din mai multe țări, au fost amenajate standuri speciale în care au fost expuse cărți ale autorilor din țara de unde venea filmul prezentat în ziua respectivă. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a fost, și de această dată, partener în organizarea festivalului, fiind reprezentată de grupul de dansuri Ogoniok din localitatea Focuri, jud. Iași, coordonator artistic – prof. Zinaida Gromic.


09.07.2011, Ghindărești, jud. Constanța. Activitate comună a tinerilor ruși lipoveni din Ghindărești și Bordușani, jud. Ialomița

În ziua de sâmbătă, 9 iulie 2011, a avut loc la Ghindărești întâlnirea dintre membrii asociațiilor de tineret ale rușilor lipoveni din Ghindărești, jud. Constanța și Bordușani, jud. Ialomița pentru a înlesni legăturile și colaborarea dintre tinerii etnici ruși lipoveni din cele două localități. Acțiunea a debutat cu o partidă de fotbal între cele două asociații, cu băieții ca protagoniști, iar fetele ca suporteri, urmată de o prezentare a localității de către gazde, iar la sediul Comunității locale, a micului muzeu de aici. S-a continuat cu discuții privind activitățile celor două asociații, proiectele și planurile de viitor, iar ziua s-a încheiat cu o masă tradițională lipovenească la Campingul Pescăresc.


12.07.2011, Sulina. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel – Acțiunea culturală „Sub semnul tradițiilor”

Pe 12 iulie (29 iunie – stil vechi), rușii lipoveni îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sărbătoarea are o semnificație deosebită, mai ales pentru etnicii din Sulina, pentru că biserica de rit vechi de aici poartă hramul celor doi stâlpi ai creștinismului. În acest an, de hram, Comunitatea locală din Sulina, cu sprijinul Casei de Cultură și al membrilor din conducerea Primăriei celui mai estic oraș al țării, a organizat o acțiune culturală intitulată „Sub semnul tradițiilor”. La acțiune au participat, alături de ansamblul local al rușilor lipoveni „Ciaika”, ansamblul „Dobrogeanca” al Casei de Cultură din Sulina, cel al Comunității Elene din Sulina, numit „Apollonos”, formația „Zaria” (Zorile) din Sfiștovca, cel din Periprava, dar și celebra interpretă din Slava Cercheză a cântecului rusesc, dna Irina Mihailov.


17-31.07.2011, Schitul Sf. Paisie cel Mare, jud. Neamț. Tabăra de vară pentru copii „Bazele iconografiei”

În perioada 17-31 iulie 2011, la Schitul Sf. Paisie cel Mare, situat nu departe de orașul Piatra Neamț, a fost organizată, cu implicarea activă a Comunității Rușilor Lipoveni din România, Tabăra de vară pentru copii „Bazele iconografiei”, în cadrul căreia șase copii și tineri etnici ruși lipoveni au deprins tainele artei picturii icoanelor sau a iconografiei sub îndrumarea maestrului iconar Mitre Serghei din Constanța, originar din Carcaliu.


01-04.08.2011, Brăila. Festivalul Poeziei Ruse – ediția a IV-a

Și anul acesta, tot la Brăila, în primele zile ale lunii august s-a desfășurat Festivalul Poeziei Ruse, ajuns la a IV-a ediție, organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Ministerul Culturii și Cultelor. La această ediție, intitulată Poezia rusă – de la slovă la slavă, s-au înregistrat aproape 200 de participanți, iar tematica abordată a fost dedicată secolului de aur al poeziei ruse. Pe parcursul festivalului au răsunat versuri din marii poeți clasici ruși, A. S. Pușkin, M. I. Lermontov, F. I. Tiutcev, A. A. Maikov, A. A. Fet, N. A. Nekrasov, S. A. Esenin ș.a., iar copiii care au recitat aceste versuri au impresionat juriul, foarte exigent, dar și publicul prezent la Teatrul „Maria Filotti”.


01-07.08. 2011, Brăila. Tabăra de lucru pentru profesorii de limba maternă „Bilingvismul și multiculturalitatea româno-rusă”

Tabăra de lucru pentru profesorii de limba rusă maternă, intitulată Bilingvismul și multiculturalitatea româno-rusă, organizată în prima săptămână a lunii august din 2010 la Brăila, a reunit aproape 50 de participanți, profesori de limba rusă, proiectul fiind coordonat de către președintele CRL Brăila, dna Feodosia Jipa Rubanov. Programul taberei a cuprins dezbateri și cursuri, moderate de profesorii universitari Feodor Chirilă și Ilie Danilov, profesorul de limba rusă Victor Cazacu, din Brașov, și profesorii ruși lipoveni din Brăila, Maria Milea și Mihai Chirsanov, în cadrul cărora s-au discutat diverse probleme legate de metodica predării limbii ruse, de locul și rolul elementelor culturologice în predarea limbii materne, ale celor de civilizație și istorie rusă, de predarea religiei ortodoxe de rit vechi copiilor care studiază limba rusă ca limbă maternă.


06.08.2011, Brăila. Conferința Reprezentanților (Adunarea Generală) a CRLR

Tot la Brăila s-a ținut, pe data de 6 august 2010, Conferința Reprezentanților (Adunarea Generală) a Comunității Rușilor Lipoveni din România, forul suprem de conducere al acesteia. Au fost dezbătute în cadrul conferinței o mulțime de probleme cu care s-a confruntat și se confruntă Comunitatea de la precedenta Conferință, de la cele principiale, precum identitatea, limba, cultura religia rușilor lipoveni, până la cele curente, cu care se confruntă rușii lipoveni din cadrul comunităților locale, de la cele din Bucovina, până la cele din Delta Dunării. Au fost apreciate eforturile conducerii CRLR de a achiziționa sedii pentru comunitățile locale, fiind susținută continuarea acestei direcții de activitate. Conferința s-a desfășurat într-o atmosferă destinsă, prietenească, asigurată de gazdele conferinței, Comunitatea locală a rușilor lipoveni din Brăila, dar și de autoritățile oficiale, respectiv Prefectura județului Brăila.


02-04.09.2011, Constanța – Ghindărești – Sarichioi. Festivalul Interetnic al Obiceiurilor, Portului și Tradițiilor Minorităților Naționale, ediția a X-a

În perioada 2-4 septembrie 2011, s-a desfășurat la Constanța „Festivalul Interetnic al Obiceiurilor, Portului și Tradițiilor Minorităților Naționale”, ajuns la a zecea ediție, care a reunit 21 de ansambluri ale Comunității Rușilor Lipoveni din România, ansamblul „Karadeniz” al filialei Constanța a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, ansamblul „Slavianskiy Zador” din orașul Kolomna, regiunea Moscova, și ansamblul „Istoki” din Ulan – Ude, Republica Autonomă Buriatia. Festivalul a început cu o paradă a portului popular pe artera principală a Constanței, iar în ziua următoare, participanții s-au deplasat la Ghindărești și Sarichioi, unde au evoluat pe scenele de la sediile comunităților locale. Cu un program diversificat, port deosebit, stiluri de interpretare diverse, festivalul a dat opiniei publice mesajul că Dobrogea este poate cea mai interesantă și bogată regiune a României, grație patrimoniului său multietnic și valorilor specifice comunităților ce conviețuiesc aici de secole în bună vecinătate, pace și înțelegere.


03.09.2011, Eforie Nord. Adunarea Generală a Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România 

La Eforie Nord, pe data de 3 septembrie 2011 s-a desfășurat Adunarea Generală a Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR), la care au participat reprezentanți din majoritatea localităților în care există comunități de ruși lipoveni și organizații de tineret ale acestora. La adunare s-au discutat o serie de probleme de actualitate pentru organizația de tineret a comunității, dificultățile cu care se confruntă organizațiile de tineret locale, lipsa comunicării între acestea, motivarea tinerilor pentru participarea la activitățile comunității, implicarea lor în studiul și perfecționarea limbii materne, în promovarea culturii, tradițiilor, portului și identității rușilor lipoveni. Punctul fierbinte al Adunării a fost alegerea noii conduceri a ATRLR, astfel că, în urma exercitării procedurii de vot secret, președinte a fost ales Platon Luchian, care și-a prezentat echipa pentru Consiliul Director ATRLR, aprobată și aceasta de adunare.


06-10.09.2011, Mediaș, jud. Sibiu. Salonul de carte, presă, muzică și tradiții artizanale

În perioada 6-10 septembrie 2011 a avut loc la Mediaș, jud. Sibiu, Salonul de carte, presă, muzică și tradiții artizanale, organizat de firma Amplus International Ltd., în parteneriat cu Primăria orașului Mediaș, la care a participat și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, prin editura proprie, care a prezentat cărțile și publicațiile editate de aceasta, dar și câteva elemente specifice de port, precum costume, dar și obiecte tradiționale. Fiind un proiect multidomenial, Salonul a reunit edituri, importatori și distribuitori de carte și muzică, precum și reprezentanți ai mass-media locale și artiști populari din Maramureș, Banat, Oltenia și Ardeal.


12.10.2011, Slava Rusă, jud. Tulcea. Inaugurarea oficială a drumului DJ229R care leagă DN22D și Mănăstirea Uspenia

În ziua de joi, 12 octombrie 2011, a avut loc inaugurarea oficială a drumului județean DJ 229R reabilitat (asfaltat), drum ce face legătura între DN 22D și Mănăstirea de rit vechi Uspenia (de călugări), pornind din localitatea Slava Rusă. Drumul trece și pe lângă situl arheologic Cetatea Ibida, fiind astfel deosebit de util atât pentru pelerinii care vin la mănăstire, cât și pentru turiștii dornici de a vizita vestigii istorice din vremuri de mult apuse. La evenimentul mult așteptat au participat președintele Consiliului Județean Tulcea, dl Victor Tarhon, primarul comunei Slava Cercheză, dl Ignat Ivan, ÎPS Flavian, arhiepiscopul ortodox de rit vechi de Slava și starețul Mănăstirii Uspenia, preoți, călugări, oficialități și reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, precum și o mulțime de locuitori din localitatea Slava Rusă, în perimetrul căreia intră și mănăstirea, situată la o distanță de 4 km de localitate.


20-31.10.2011. Recensământul populației și locuințelor

La recensământul populației și locuințelor, desfășurat în perioada 20-31 octombrie 2011, s-au declarat ruși lipoveni 23.487 persoane, în scădere accentuată față de numărul de 35.791 de ruși lipoveni înregistrat la precedentul recensământ, cel din 2002, cu un procent de 34,4%, din cauza migrației masive a forței de muncă spre Europa de Vest, mai ales în Spania și Italia, țări spre care s-au îndreptat, de regulă, marea majoritate a forței de muncă emigrate din România, mai ales după aderarea României la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, rușii lipoveni și-au păstrat a 6-a poziție între etniile minoritare, la fel ca la recensământul din 2002. Din punct de vedere regional, cei mai mulți ruși lipoveni s-au înregistrat în Dobrogea, jud. Tulcea și Constanța, 86,9% fiind înregistrați în județul Tulcea (10,3 mii persoane). Alte județe unde s-a înregistrat un număr semnificativ de ruși lipoveni sunt județele Constanța (3,6 mii persoane), Iași (2,8 mii persoane), Brăila (1,9 mii persoane) și Suceava (1,7 mii persoane). În Municipiul București s-au declarat ruși lipoveni 913 persoane.

În ceea ce privește limba maternă, 18.946 persoane au declarat rusa ca limbă maternă, reprezentând un procent de 80,6% din numărul de ruși lipoveni declarați ca atare la recensământ, deci mai mult de trei sferturi, iar restul de 19,4 % au declarat limba română ca limbă maternă. Pe județe, cele mai multe persoane care au declarat rusa ca limbă maternă s-au înregistrat în județul Tulcea, 8.881 persoane, și în județul Constanța, 2.895 persoane. 1.211 persoane au declarat rusa ca limbă maternă în județul Brăila, iar în județele Iași și Suceava, 1.675, respectiv 1.548 persoane. În Municipiul București, rusa ca limbă maternă a fost declarată de 965 persoane.

În privința confesiunii, Recensământul din 2011 a consemnat 32.558 de persoane care s-au declarat creștini de rit vechi, surprinzător, cifră mult mai mare decât numărul celor care s-au declarat ruși lipoveni. Explicația este însă lesne de dat, dacă privim rezultatele din județele în care există un număr important de creștini ortodocși de stil vechi, respectiv județele Neamț, Bacău și Vaslui, unde disproporția între numărul rușilor lipoveni declarați și al creștinilor de rit vechi este mai mult decât evidentă (în jud. Neamț, spre exemplu, 4.012 persoane s-au declarat creștini de rit vechi și doar 204 ruși lipoveni, în jud. Bacău, 1.567 creștini de rit vechi și doar 36 ruși lipoveni, iar în jud. Vaslui, 1.205 creștini de rit vechi și 83 ruși lipoveni). Altfel, în județele unde rușii lipoveni sunt în număr important, numărul creștinilor de rit vechi, deși diferit, este destul de apropiat, în județele din Dobrogea și în Brăila fiind mai mic, iar în cele din Moldova, mai mare. Astfel, în jud. Tulcea, unde s-au înregistrat 10.342 ruși lipoveni, avem 8.749 creștini de rit vechi, în jud. Constanța, 3.568 ruși lipoveni și 2.807 creștini de rit vechi, în Brăila, 1.940 ruși lipoveni și 1.546 creștini de rit vechi, iar în județele Suceava și Iași avem 1.721 și 2.848 ruși lipoveni, respectiv 2.934 și 3.561 creștini de rit vechi, explicația pentru numărul mai mare al acestora din urmă în cele două județe fiind aceeași ca și în cazul județelor Neamț, Bacău și Vaslui.


22-23.10.2011, Jurilovca – Lunca, jud. Tulcea. Ziua Pescarului

În perioada 22-23 octombrie 2011, s-au desfășurat la Jurilovca și Lunca, două comune apropiate din județul Tulcea, manifestările dedicate Zilei Pescarului, organizate de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În prima zi s-a organizat o dezbatere interesantă privitoare la pescuit, turism și agricultură la Căminul Cultural din Jurilovca, la care a participat chiar ministrul agriculturii, dl Valeriu Tabără, iar a doua zi, manifestările au continuat la Complexul Turistic din Lunca, situat pe malul Lacului Golovița. Tot pe 22 octombrie 2010, în cadrul manifestărilor menționate, la Școala cu clasele I-VIII din Jurilovca, a avut loc competiția sportivă „Cupa Pescarului”, ajunsă deja la a VII-a ediție, la care au participat, alături de elevii din Jurilovca, și elevi de la alte școli din județul Tulcea, acțiunea fiind desfășurată cu sprijinul CRLR și al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Tulcea.


08.11.2011, Slava Cercheză, jud. Tulcea. Ziua satului Slava Cercheză (Sărbătoarea Sf. Dimitrie – hramul bisericii din Slava Cercheză)

Pe 8 noiembrie 2011 (26 octombrie-stil vechi), când în calendarul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, în Slava Cercheză, județul Tulcea, s-a organizat un eveniment deosebit: Ziua satului Slava Cercheză. În prealabil, în cursul anului, a fost adoptată o hotărâre a Consiliului Local comunal prin care această zi, care este și ziua hramului bisericii de rit vechi din Slava Cercheză, a fost declarată Ziua Satului, care a fost marcată, în primul rând, din punct de vedere religios, prin participarea la slujba de hram a localnicilor, dar și a oaspeților. După slujbă și după tradiționala masă de hram, filiala locală a CRLR a organizat un spectacol la Căminul Cultural al comunei, unde s-au reunit, alături de grupul local Slaveanka, și grupurile artistice de copii de la grădinița și de la școala generală din sat, și ansamblurile Katiușa din Mahmudia și Sinicika din Mila 23.


18.11.2011, Târgu Frumos, jud. Iași. Sfințirea sediului CRL Târgu Frumos

În sfârșit, după cinci ani de la demararea lucrărilor, începute încă din 2006, sediul Comunității Rușilor Lipoveni din orașul Târgu Frumos, județul Iași, a fost terminat, iar pe data de 18 noiembrie a avut loc slujba de sfințire a acestuia, oficiată de ÎPS Nafanail, arhiepiscop de Moldova al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, și de către protopopul Anikita (Nichita Ichim), preotul paroh al bisericii de rit vechi din Târgu Frumos. La sfințire au participat cca. 200 de persoane, localnici și invitați, oficialități de la centru, din București, și reprezentanți ai autorităților locale și județene, primarul orașului, dl Gheorghe Tătaru, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, dl Victor Chirilă, precum și dl Miron Ignat, deputatul și președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.


18-20.11.2011, Suceava. Zilele Culturii Ruse

Anul acesta, Zilele Culturii Ruse s-au desfășurat la Suceava, la Hotelul Albert, în perioada 18-20 noiembrie 2011, manifestarea fiind organizată de CRLR și Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României. Manifestarea a reunit cadre didactice, președinți de comunități locale ale CRLR, reprezentantul DRI, dl Vladimir Hapenciuc, al Inspectoratului Școlar Suceava, dna Manuela David, reprezentanți ai CRLR, precum și profesorii Inna Mihaleva, de limba rusă, și Andrei Mihalev, de muzică, de la Școala de pe lângă Ambasada Federației Ruse în România. Manifestarea a constat într-o serie de comunicări și dezbateri privind viața și activitatea omului de știință și cultură, de formație enciclopedică, Mihail Vasilievici Lomonosov, dar și a marelui poet rus Mihail Iurievici Lermontov, fiind încheiată de un spectacol de cântece populare rusești, interpretate de ansamblul CRL Manolea, jud. Suceava. Materialele prezentate vor fi publicate în nr. 2 al revistei „Sclavina Studia”, editată de Centrul de Studii privind Istoria, Tradițiile și Cultura Rușilor Lipoveni din România.


23-27.11.2011, București. Târgul Internațional de Carte „GAUDEAMUS”

În perioada 23-27 noiembrie 2011, a avut loc cea de-a XVIII-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus-Carte de Învățătură, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune și desfășurat în pavilionul central al Complexului Expozițional ROMEXPO din București. Și de această dată, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a participat la târg, la invitația Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), care a închiriat un spațiu expozițional în cadrul acestuia, un stand fiind rezervat producțiilor editoriale ale CRLR. Au fost expuse în acest stand cărțile publicate de Comunitate, despre rușii lipoveni, despre personalitățile acestora, studii privind limba și cultura rusă, marii scriitori ruși. Dar și cărți destinate învățării limbii ruse. De asemenea, celor interesați le-au fost oferite cele două periodice ale CRLR, „Zorile” și „Kitej-grad”, precum și pliante despre Editura CRLR și tipografia digitală a Comunității.


30.11-04.12.2011, Brăila. Proiectul „Brăila-cultură, locuri, tradiții și obiceiuri străvechi”

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2011, la Brăila, centrul mondial al ortodoxiei de rit vechi, orașul unde se află sediul Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi (mutată în anul 1940 de la Fântâna Albă, localitate situată în Bucovina de Nord, astăzi în Ucraina, regiunea Cernăuți, la 3 km de satul românesc Climăuți, jud. Suceava, locuit de rușii lipoveni), s-a desfășurat proiectul Brăila – cultură, locuri, tradiții și obiceiuri străvechi, implementat de Primăria Municipiului Brăila. Proiectul a dorit să pună în valoare bisericile vechi și să le introducă în circuitul turistic de tip religios, să promoveze clădirile din centrul istoric al Brăilei, tradițiile culinare, costumele și folclorul etniilor ce trăiesc în orașul de pe malul stâng al Dunării albastre, cum suna titlul unui film românesc mai vechi, fostă raia turcească, veche cetate a Țării Românești. Rușii lipoveni din oraș s-au implicat și ei în acest proiect, participând la organizarea degustării de produse tradiționale, la expoziția de costume specifice, dar și la spectacolele de muzică și dansuri tradiționale, prin elevii de la Școala cu clasele I–VIII „A. S. Pușkin” și copiii de la grădinița din cartierul Pisc, care au prezentat programe artistice deosebite de cântece și dansuri tradiționale rusești.


09-10.12.2011, București. Acțiunea „Punte între generații”

Între 9 și 10 decembrie 2011 s-a desfășurat, cu sprijinul CRLR, acțiunea Punte între generații, care a reunit absolvenții Școlii Pedagogice cu limba de predare rusă, ai Liceului nr. 32 „Filimon Sârbu”, precum și pe cei ai Institutului „Maxim Gorki” din capitală. În prima zi reuniunea s-a desfășurat la sediul central al CRLR, la aceasta participând și conducerea executivă a CRLR, iar în cadrul ei a fost evidențiat rolul avut de Comunitate în protejarea și promovarea învățării limbii ruse în școlile unde învață copiii etnicilor ruși lipoveni după 1990. A doua zi, participanții au vizitat fosta școală pedagogică, un moment emoționant pentru mulți dintre aceștia, au făcut o scurtă excursie în oraș, s-au derulat amintiri din perioada în care au urmat cele 3 instituții menționate. Ei au format o generație din rândurile căreia s-au desprins primii dascăli de limba rusă din România, cei care au dus lumina cunoașterii în școlile din cele mai îndepărtate localități ale țării și au trezit la copiii ruși lipoveni dragostea pentru învățătură și cultură.


11-14.12.2011, București. Sărbătorirea Zilei Minorităților Naționale (marcată pe 18 decembrie)

Între 11 și 14 decembrie 2011, reprezentanții celor 20 de etnii minoritare din România au sărbătorit, în avans, la București, Ziua Minorităților Naționale, marcată pe 18 decembrie. S-au organizat simpozioane, lansări de volume și CD-uri legate de cultura minorităților naționale, au fost prezentate proiectele derulate pe parcursul anului 2011 cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI). La masa rotundă organizată de inițiatorii și coordonatorii proiectelor DRI, s-au analizat rezultatele acestora și s-au făcut propuneri pentru anul următor. S-au oferit diplome de participare, la MALLtilingvism – voci și culoare (acțiune desfășurată în luna septembrie, la care a participat ansamblul rușilor lipoveni din București – Ciubcik), iar Radio România Regional a oferit premii pentru cele mai bune emisiuni dedicate minorităților naționale, printre premianți fiind și emisiunea pentru rușii lipoveni, realizată de Tudor Afanasov la Radio Iași. Manifestările s-au încheiat cu o recepție oferită de dl Marko Attila, secretar de stat, șeful Departamentului pentru Relații Interetnice.