Minoritatea ruso-lipoveană 2014
07.01.2014 (25 decembrie pe stil vechi). Sărbătorile de Crăciun la rușii lipoveni
Începutul de an, ca de fiecare dată, este dedicat în comunitățile de ruși lipoveni marii sărbători creștine a Nașterii Domnului – Crăciunul – pentru întâmpinarea cum se cuvine a căreia se pregătesc toți rușii lipoveni, credincioși staroveri, și care este serbată în fiecare an pe data de 7 ianuarie (25 decembrie – stil vechi) în toate comunitățile din țară, în Moldova, în Dobrogea, la Brăila, în București și peste tot pe unde trăiesc aceștia. La Brătești, la Târgu Frumos, Lespezi, sau Focuri, localități din Moldova unde trăiesc ruși lipoveni, dar și la Tulcea, Ghindărești, Sarichioi, Carcaliu și în celelalte localități din Dobrogea, la București, la Bordușani, jud. Ialomița, și anul acesta, de Crăciun, tradițiile s-au respectat cu sfințenie: credincioșii s-au rugat la biserică în noaptea de Crăciun, dar și la Sf. Liturghie din dimineața sărbătorii, s-a cântat tradiționala cântare Hristos rajdaetsia (Hristos se naște), iar cetele de copii au colindat casele rușilor lipoveni ca în fiecare an. Organizațiile locale ale CRLR au organizat diverse activități menite să marcheze specificul etnic și religios al acestora, dar și să-i bucure pe credincioși, mai ales pe copii.
12-19.01.2014. Alegeri și activități în organizațiile locale de tineret ale CRLR
În perioada 12-19 ianuarie 2014, în câteva din organizațiile locale ale CRLR, respectiv la cele din Suceava, Climăuți și Brătești, au avut loc alegeri pentru organizațiile locale de tineret, favorizate și de faptul că a fost perioada Sărbătorilor de Iarnă, tinerii, acasă fiind, în vacanță sau nu, au fost mai interesați de activitățile Comunității. În alte locuri, ca la Manolea, jud. Suceava, spre exemplu, tinerii ruși lipoveni au organizat o adunare de constituire a organizației locale de tineret a CRLR, iar la Ghindărești, a avut loc, pe 15 ianuarie 2014, întâlnirea tinerilor președinți și reprezentanți ai asociațiilor de tineret din Ghindărești, Năvodari, ambele din jud. Constanța, și Bordușani, jud. Ialomița, cu conducerea ATRLR, organizația de tineret a Comunității, o întâlnire ce a făcut parte dintr-o serie începută în noiembrie 2013 și în care s-au discutat diverse probleme de interes pentru tinerii etnici ruși lipoveni, de la cunoașterea limbii materne, la tipurile de acțiuni ce pot fi organizate în cadrul ATRLR, discuțiile fiind foarte utile în perspectiva creșterii ponderii și importanței organizației de tineret în cadrul CRLR.
14.01.2014 (1 ianuarie pe stil vechi). Anul Nou pe stil vechi
Și în 2014, Sărbătoarea Anului Nou pe stil vechi, ce se celebrează de fiecare dată pe 14 ianuarie (1 ianuarie pe stil vechi) a fost marcată în mod deosebit în toate comunitățile de ruși lipoveni. La Tulcea, spre exemplu, prin grija Comunității centrale, a dlui deputat Miron Ignat și a Primăriei Tulcea, copiii care studiază limba rusă maternă, 179 la număr, au primit daruri din partea Moșului și a primarului orașului, dl Constantin Hogea. Și tot la Tulcea, la inițiativa unui comitet de organizare, format din membri ai Comunității locale, a fost organizat Revelionul pe vechi, în seara zilei de 14 ianuarie 2014, la restaurantul Scorpion, eveniment unde s-a sărbătorit și Sf. Vasile cel Mare, iar toți cei care îi poartă numele au fost onorați în mod special de 100 de etnici ruși lipoveni prezenți acolo. Anul Nou pe vechi a fost sărbătorit și la București, tot pe 14 ianuarie 2014, la Press House Ballroom, adică la Sala de Bal a Casei Presei Libere, participarea fiind una foarte numeroasă: aproape 300 de oameni, ruși lipoveni și prieteni ai acestora. S-a sărbătorit Anul Nou pe stil vechi, dar și împlinirea a 24 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România, susținută de muzica interpretată de studenții ruși lipoveni din București, de grupul Ciubcik sau de artiștii Radu Captari și Pima Bejenaru.
19.01.2014 (6 ianuarie pe stil vechi). Sărbătoarea Bobotezei
În fiecare an, pe 19 ianuarie (6 ianuarie – stil vechi) rușii lipoveni sărbătoresc Botezul Domnului – Boboteaza, care, împreună cu sărbătoarea de Sf. Prooroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul (Sf. Ion – în tradiția populară românească) ce se celebrează a doua zi, pe 20 ianuarie (7 ianuarie – stil vechi), încheie ciclul Sărbătorilor de Iarnă, numite popular Sviatki. Sărbătoarea Bobotezei are la rușii lipoveni un profund caracter religios, fiind precedată de Ziua Ajunului – Socel’nik, când se ține post aspru și se face prima slujbă de sfințire a apei (Aghiasma), la Vecernie, apa sfințită cu această ocazie fiind folosită de credincioși de îndată, inclusiv la stropirea caselor proprii. În ziua de Bobotează, după Sf. Liturghie se face a doua slujbă de sfințire a apei – Aghiasma Mare – apa sfințită în această zi fiind luată acasă de credincioși, pentru nevoile de peste an.
26.01.2014, București. Reuniunea comitetelor ATRLR – București și ATRLR – România
În ziua de duminică, 26 ianuarie 2014, la sediul CRLR din București s-au reunit comitetul de conducere al ATRLR și cel al ATRL – București, în cadrul căreia au fost prezentate activitățile desfășurate în anul precedent și proiectele pentru anul 2014, atmosfera reuniunii fiind una foarte destinsă, creativă și productivă.
11-12.02.2014, Orașul Niș, Republica Serbia. A XX-a Conferință Internațională a Fundației Unității Popoarelor Ortodoxe
În perioada 11-12 februarie 2014 s-a desfășurat în orașul Niș, Republica Serbia, a XX-a Conferință Internațională a Fundației Unității Popoarelor Ortodoxe, a cărei temă a fost „Stat-Biserică-Societate: Lecții de istorie și perspective” și care a reunit participanți din 12 țări. Din partea țării noastre a participat o delegație compusă din doi deputați, dl Miron Ignat, președintele CRLR, și dl Petru Andea, deputat PSD, ambii parlamentari, membri ai Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, și dl ing. Silviu Feodor, directorul executiv interimar al CRLR.
16.02.2014, Sarichioi. O nouă întâlnire a tinerilor ruși lipoveni
Pe data de 16 februarie 2014, într-o zi de duminică, s-a desfășurat, la Sarichioi, jud. Tulcea, în Casa de Cultură a CRLR, o întâlnire regională a Consiliului Director al ATRLR, organizația de tineret a CRLR, cu reprezentanții filialelor de tineret din județul Tulcea. La întrunire au venit reprezentanți ai tinerilor ruși lipoveni din Tulcea, Slava Cercheză, Slava Rusă, Carcaliu, Jurilovca, Mahmudia și, evident, gazdele întâlnirii, tinerii din Sarichioi. Reuniunea propriu-zisă a fost prefațată de un scurt curs de artă fotografică, susținut de fotograful profesionist Eduard Știrbu din București, urmărit cu maxim interes de tinerii prezenți la reuniune. Tema acesteia, intitulată „Moștenirea culturală și spirituală a unui rus lipovean”, a stârnit discuții serioase, cu argumente interesante din partea celor care au luat cuvântul, iar concluzia a fost că tinerii știu ce vor și trebuie implicați în activitățile Comunității, tocmai pentru ca specificul cultural și spiritual al acesteia să fie transmis mai departe, către generațiile ce vor veni.
19.02.2014, București. Reuniunea membrilor Consiliului Director al CRLR
Pe 19 februarie 2014, la sediul central al CRLR din București s-a desfășurat o nouă ședință a Consiliului Director al acesteia, la care au participat, alături de membrii Consiliului, și trei invitați, respectiv dl prof. univ. dr. Chirilă Feodor și dnii Simion Timofeiov, președintele CRL Suceava, și Vasile Ciubatura, președintele CRL – Lipoveni, jud. Suceava. Au fost discutate probleme privind finalizarea investițiilor, realizarea lucrărilor de construcții și de reabilitare și modernizare la mai multe centre culturale ale CRLR din țară. S-a aprobat planul de activități pe anul 2014, dintre care se disting aniversarea a 290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni/Sokolinți, județul Suceava și marcarea a 700 de ani de la nașterea Preacuviosului Serghie de Radonej, acțiune în cadrul căreia s-a planificat desfășurarea primei ediții a Festivalului de cântări religioase.
21.02.2014, Iași. Ziua Internațională a Limbii Materne
Pe 21 februarie 2014, Ziua Internațională a Limbii Materne, instituită din anul 2000, pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul, a fost marcată la Iași printr-o masă rotundă, organizată de Uniunea Armenilor și de Comunitatea Elenă, la care a participat și Comunitatea Rușilor Lipoveni, prin președintele filialei locale, dl Ioachim Ivanov. Vorbitorii au subliniat importanța păstrării limbii materne în cadrul grupurilor etnice minoritare și s-au pus de acord în privința necesității colaborării pe palierul interetnic pentru atingerea unor scopuri comune. În cadrul programului artistic ce a urmat discuțiilor, tinerii ruși lipoveni din Iași au fost reprezentați de laureații Festivalului de Poezie Rusă din anul 2013, Raisa Pavlov și Mark Ivanov, care au fost apreciați la superlativ de cei prezenți pentru evoluțiile lor.
24.02-02.03.2014. Săptămâna Brânzei sau a Lăsatului Secului – Maslenița
În 2014, Săptămâna Lăsatului Secului sau a Brânzei – Maslenița, cum este denumită popular la rușii lipoveni, a fost marcată, conform calendarului bisericesc ortodox, în perioada 24 februarie – 2 martie. Perioada aceasta, care precedă începutului Postului Mare sau Postul Paștelui, a fost sărbătorită în toate comunitățile de ruși lipoveni din țară. Astfel, manifestări de amploare, cu cântece, preparate culinare și obiceiuri specifice Masleniței, au fost organizate, prin grija conducerii centrale a CRLR și a comitetelor locale ale acesteia, în București, la restaurantul Press House Ballroom, la Ghindărești, jud. Constanța, la Tulcea, la Slava Cercheză, Carcaliu, jud. Tulcea, la Rădăuți și Climăuți, jud. Suceava, și la Focuri, jud. Iași. Dar nu numai etnicii ruși lipoveni din țară au sărbătorit Maslenița, ci și cei plecați în străinătate. Astfel, în acest an, pe 2 martie, Asociația Raduga, a rușilor lipoveni din Torino, Italia, a organizat un eveniment excepțional cu acest prilej, la care au participat peste 350 de persoane, printre care și consulul general al României la Torino, dl Tiberiu Mugurel Dinu.
01.03.2014, Tulcea. Olimpiada de Limbi și Literaturi Materne, faza județeană
Chiar în prima zi a lunii martie, de Mărțișor, la Tulcea, în clădirea Colegiului Agricol „Nicolae Cornățeanu”, s-a ținut faza județeană a Olimpiadei de Limbi și Literaturi Materne, la care au participat elevii care studiază limbile materne în județul Tulcea, respectiv rusa, turca, ucraineana, greaca și aromâna. La limba rusă maternă au participat 74 de elevi, cei mai mulți, și s-au organizat și probe la obiectele Istoria și tradițiile minorității rușilor lipoveni și Religia ortodoxă de rit vechi, la care au participat 18 elevi.
20-21.03.2014, București. Reuniunea Comisiei pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale și a Comisiei pentru cultură, culte și mass-media
Pe data de 20 martie 2014, la București, la sediul Departamentului pentru Relații Interetnice s-a reunit Comisia pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale care a abordat o serie de aspecte privind învățământul universitar în limbile minorităților naționale, în prezența cadrelor didactice de la Universitatea din București, iar pe 21 martie, în ziua următoare, a avut loc ședința Comisiei de cultură, culte și mass-media, chiar în cadrul Salonului de Carte și Muzică, ședință ce a inclus o masă rotundă dedicată personalităților feminine din cadrul organizațiilor minorităților naționale.
28-31.03.2014, București. Olimpiada Națională de Limba Rusă Modernă
În perioada 28-31 martie 2014 a avut loc la București, sub egida Ministerului Educației Naționale și cu implicarea Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, Olimpiada Națională de Limba Rusă Modernă, concurs școlar la care au participat 51 de elevi de liceu din județele Argeș, Brăila, Iași, Maramureș, Suceava, Tulcea și din municipiul București, printre premianți fiind și elevi ruși lipoveni din județele Brăila și Tulcea.
07-11.04.2014, Iași. A XX-a Olimpiadă Națională de Limba și Cultura Rusă Maternă
În acest an, în perioada 7-11 aprilie, Iașiul, „orașul celor șapte coline”, a găzduit a XX-a ediție a Olimpiadei naționale de limbă și cultură rusă maternă, un eveniment care adună an de an elevi și profesori de la școlile în care se studiază limba rusă ca limbă maternă din toată țara. Gazda propriu-zisă a Olimpiadei a fost Colegiul Național „Mihai Eminescu”, una dintre instituțiile de elită ale învățământului din vechea capitală moldavă. Programul Olimpiadei a fost unul dens, bogat, complex și atractiv, evenimentele incluse, precum vizita la Palatul Copiilor sau excursia cu autocarul prin Iași, bucurându-i atât pe elevii participanți, cât și pe cadrele didactice însoțitoare și pe membrii Comisiei naționale de organizare a acesteia. Dintre cei 50 de participanți, 29 au primit premii și mențiuni.
05.04.2014, Suceava. Întâlnirea regională a ATRLR
În prima săptămână a lunii aprilie, mai precis pe data de 5 aprilie, la Suceava, a avut loc întâlnirea regională a membrilor Consiliului Director al Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR) cu tinerii reprezentanți ai filialelor din Bucovina ale Comunității, respectiv a celor din Climăuți, Rădăuți, Fălticeni, Manolea, Lipoveni, Gura Humorului și Suceava. A fost a cincea reuniune regională, menită să refacă legătura dintre filialele teritoriale ale organizației de tineret a CRLR și organizația centrală și, la fel ca și celelalte, a avut un ecou deosebit în rândul tinerilor etnici ruși lipoveni. Întâlnirea s-a desfășurat într-una dintre sălile Prefecturii Județului Suceava și s-a organizat în cadrul unui workshop inedit, intitulat Organizarea evenimentelor în comunitate. La final a avut loc o ședință în care au fost prezentate proiectele și acțiunile ATRLR pe anul 2014, s-a răspuns la întrebări și s-au discutat diverse probleme cu care se confruntă tinerii pe plan local. La eveniment au participat 40 de tineri.
08.04.2014, București. Vizita elevilor Școlii Gimnaziale din Slava Cercheză la București în cadrul Programului național „Școala, altfel”
În cadrul Programului național „Școala, altfel”, pe 8 aprilie 2014, elevi ai Școlii Gimnaziale din Slava Cercheză, jud. Tulcea, au vizitat Bucureștiul, dar nu doar orașul, ci și-au vizitat colegii de la Școala Gimnazială nr. 206 din Capitală, făcând cunoștință cu aceștia și cu profesorii lor și prezentând și un mini spectacol de dans. Acesta a fost urmat de un briefing de cunoaștere reciprocă, în care s-au prezentat școlile, performanțele lor, s-au recitat versuri din marii poeți ruși, apoi s-a mers la un film, rămânând ca elevii din București să le întoarcă vizita celor din Slava Cercheză. La reușita acestei acțiuni a contribuit și echipa CRLR de la sediul central, în frunte cu dl deputat Miron Ignat, și redacția publicației „Zorile”, care s-au implicat activ în organizarea și desfășurarea acestui eveniment.
09.04.2014, Tulcea. Colectă a ATRL Tulcea pentru Centrul de zi „Pași spre lumină”
Membri ai Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Tulcea au organizat o colectă și apoi s-au deplasat pe 9 aprilie 2014 la Centrul de zi „Pași spre lumină” din cadrul Direcției de Asistență și Protecție Socială Tulcea, pentru a-i cunoaște pe beneficiarii Centrului și pentru a le dărui puțină bucurie înainte de Sărbătorile Pascale. Centrul este dedicat copiilor ce provin din familii defavorizate, iar la acțiune au participat 16 copii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Colecta, formată din hăinuțe, jucării, dulciuri și rechizite școlare, a avut un ecou favorabil, în aproximativ două săptămâni de la lansarea apelului umanitar, Asociația reușind să strângă o cantitate suficientă de obiecte necesare copiilor de la acest Centru. La eveniment au fost invitați doi psihologi care au susținut un moment recreativ și educativ, iar tinerele din ATRL Tulcea au susținut un moment artistic deosebit, foarte apreciat de copii, dar și de membrii Centrului.
20.04.2014. Sărbătoarea Paștelui la rușii lipoveni
Sărbătoarea Paștelui Ortodox a fost întâmpinată și de rușii lipoveni, conform tradiției, în toate parohiile ortodoxe de rit vechi de pe teritoriul României, creștinii staroveri participând la Slujba Învierii Domnului, în noaptea de 19-20 aprilie, când a căzut în acest an data Paștelui, conform Pascaliei Alexandrine. În dimineața de Paște, așa cum este obiceiul, după Sf. Liturghie, în toate bisericile de rit vechi s-a săvârșit slujba de sfințire a ouălor roșii și a pascăi, iar creștinii au primit dezlegare la bucatele de dulce după lunga perioadă a Postului Paștelui.
26.04.2014, București. Ședința Consiliului Director al CRLR
Pe data de 26 aprilie 2014, la sediul central din București al CRLR, s-a ținut ședința lunară a Consiliului Director al CRLR care a dezbătut programul de activități pe următoarea perioadă, cuprinsă între lunile mai și iulie și propunerile de completare și modificare a Statutului CRLR, venite de la organizațiile locale. De asemenea, Consiliul a aprobat încadrarea dlui ing. Silviu Feodor în funcția de director executiv al Comunității și a dlui Valentin Stalenoi în funcția de secretar general al CRLR, tipărirea la editura CRLR a lucrării Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi a teologului starover Feodor Melnikov, în ediție bilingvă rusă-română, în traducerea prof. univ. dr. Leonte Ivanov, precum și participarea unor ansambluri ale rușilor lipoveni la diverse festivaluri și evenimente la care au fost invitate.
02-04.05. 2014, Suceava. A XI-a ediție a competiției internaționale „Cupa Interetnică Bucovina”
În perioada 2-4 mai 2014, s-a desfășurat la Suceava cea de-a XI-a ediție a competiției sportive internaționale Cupa Interetnică Bucovina, la care au participat și 10 reprezentanți ai organizației de tineret a Comunității Rușilor Lipoveni din Fălticeni, alături de reprezentanți ai altor minorități etnice din Bucovina: ucraineni, polonezi, germani, romi, italieni, evrei, maghiari, armeni și tătari.
14-15.05.2014, București. Campionatul de minifotbal al minorităților naționale din București
Un alt eveniment la care au participat tinerii etnici ruși lipoveni a avut loc, de astă dată, în București, în Parcul Lumea Copiilor, în perioada 14-15 mai 2014. Este vorba de Campionatul de minifotbal al minorităților naționale din București, la care au participat echipe de la patru organizații minoritare: Partida Romilor, Uniunea Elenă din România, Uniunea Ucrainenilor din România și Asociația Tinerilor Ruși Lipoveni din București. Competiția a fost câștigată de echipa rușilor lipoveni.
17.05.2014, București. Noaptea Muzeelor
Pe data de 17 mai 2014 s-a desfășurat în București evenimentul numit Noaptea Muzeelor, ocazie de care a profitat organizația de tineret locală a rușilor lipoveni, organizând o plimbare nocturnă la muzeele participante la acest mare proiect cultural european, ajuns în România la a X-a ediție.
23-25.05.2014, Constanța. Festivalul Cultural-Sportiv al Tineretului
În perioada 23-25 mai 2014, Asociația Tinerilor Ruși Lipoveni (ATRL) – Ghindărești a participat la a IX-a ediție a Festivalului Cultural-Sportiv al Tineretului, organizat la Constanța de Uniunea Democrată Turcă din România.
25.05.2014, Manolea, jud. Suceava. Evenimentul „Mărturii istorice și realități lingvistice ale rușilor lipoveni din România”
Pe data de 25 mai 2014, s-au desfășurat la Manolea, jud. Suceava, mai multe manifestări spirituale, culturale și artistice, în cadrul evenimentului „Mărturii istorice și realități lingvistice ale rușilor lipoveni din România”, organizat de CRLR, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. Astfel, a fost oficiată Sf. Liturghie la biserica din localitate cu hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, după care a urmat sfințirea sediului Centrului Cultural al CRL-Manolea, săvârșită de PS Nafanail, episcopul ortodox de rit vechi de Moldova și Bucovina, împreună cu pr. Ioan din Manolea și pr. Andrian din Fălticeni. La Centrul Cultural al rușilor lipoveni din localitate manifestările au continuat cu dezvelirea bustului renumitului teolog rus starover și apologet al credinței creștine Feodor Efimovici Melnikov. În a doua parte a zilei, manifestările au continuat cu masa rotundă dedicată importanței alfabetului chirilic la nivel național și internațional, pe 24 mai, cu o zi înainte, în țările slave fiind marcată Ziua scrierii și culturii slave, când în calendarul ortodox pe rit/stil vechi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodiu, autorii primului alfabet slav, cel glagolitic. Ziua s-a încheiat cu un program artistic prezentat de grupurile și ansamblurile folclorice ale rușilor lipoveni din Manolea, Fălticeni, Brătești, Târgu Frumos și Focuri.
29.05.2014. Praznicul Înălțării Domnului la rușii lipoveni
În fiecare an, într-o zi de joi, la 40 de zile după Paște, creștinii ortodocși de pretutindeni, și cei de rit nou, și cei de rit vechi, sărbătoresc Înălțarea Domnului. În 2014, aceasta s-a sărbătorit pe data de 29 mai. Sărbătoarea este una dintre cele mai iubite sărbători religioase de către creștinii ortodocși de rit vechi, fiind întâmpinată cu fast și mare bucurie mai ales în parohiile care au hramul bisericii închinat acestei sărbători. Este cazul comunității din Ghindărești, jud. Constanța, unde slujba religioasă rânduită pentru această zi a fost oficiată de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul Slavei, ajutat de un sobor format din șase preoți și doi diaconi, la aceasta participând o impresionantă mulțime de credincioși, localnici și oaspeți, veniți să asiste la acest moment deosebit din viața satului.
06-11.06.2014, Moscova, Federația Rusă. Olimpiada internațională de limba rusă, ediția a XIII-a
În perioada 6-11 iunie 2014, Institutul de Stat de Limba Rusă „A.S. Pușkin” din Moscova a găzduit a XIII-a ediție a Olimpiadei internaționale de limba rusă, eveniment organizat o dată la 4 ani. Din România au participat 18 elevi, opt care studiază rusa ca limbă maternă și zece, ca limbă modernă. Delegația română a fost condusă de conf. univ. dr. Axinia Crasovschi, secondată de prof. metodist Tamara Alistarh. La această ediție a Olimpiadei au participat 206 elevi din 30 de țări, iar elevii din România au obținut 21 de premii, dintre care un premiu de excelență, cele mai multe premii I, 7 la număr, 6 premii II și 4 premii III, dar și un premiu I pentru interpretare creativă a unui text, un premiu II la concursul „Tânărul orator” și încă un premiu special, în condițiile în care probele de concurs au fost complexe și au solicitat serios concurenții.
08.06.2014. Sărbătoarea Rusaliilor
Anul acesta, Sărbătoarea Rusaliilor sau Ziua Cincizecimii a fost pe data de 8 iunie, fiind întâmpinată într-un cadru festiv, mai ales la Carcaliu, unde biserica ortodoxă de rit vechi din localitate poartă hramul „Sf. Treimi”, participarea fiind una deosebită, mai ales că serviciul divin specific sărbătorii a fost oficiat de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul Slavei, alături de care a slujit un impresionant sobor de preoți și diaconi, în fața unei mulțimi numeroase de credincioși, localnici, dar și oaspeți, toți veniți să se roage și să sărbătorească hramul lăcașului de cult.
12.06.2014, Constanța. Deschiderea Centrului Cultural al Comunității Rușilor Lipoveni din Constanța
În data de 12 iunie 2014 a avut loc, la Constanța, deschiderea Centrului Cultural al CRLR Constanța, ceremonia de sfințire a sediului CRL-Constanța, slujba fiind oficiată de către ÎPS Flavian, Arhiepiscopul de Slava, ajutat de preoții Valentin și Vasile, din Constanța, respectiv, Cernavodă, și de arhidiaconul Amfilohie, secretarul eparhiei de Slava. La eveniment a participat conducerea CRLR, dl deputat Miron Ignat, președintele CRLR, și dl ing. Silviu Feodor, directorul executiv al CRLR, membri ai Comunității locale, dar și un mare număr de etnici și invitați, dornici să asiste la acest eveniment important din viața Comunității, dar și din viața urbei de la malul mării.
22.06.2014, București. Competiția culinară „Grătariada”
Pe 22 iunie 2014, Uniunea Armenilor din România și Partida Romilor „Pro Europa”, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 București, au organizat în Parcul „Lumea Copiilor” a doua ediție a competiției de artă culinară tradițională Grătariada, adresată minorităților naționale din România. La competiție au participat echipe reprezentând opt minorități naționale, iar CRLR a fost reprezentată de organizația de tineret din București (ATRLB), care s-a prezentat cu 2 echipe formate din 3 membri, ce au participat la secțiunile „preparate din pește” și „preparate din carne”.
25-29.06.2014, Gura Humorului, jud. Suceava. Festivalul Poeziei Ruse, ediția a VII-a
În acest an, Festivalul Poeziei Ruse, ajuns deja la ediția a VII-a, s-a desfășurat în perioada 25-29 iunie la Gura Humorului, jud. Suceava. Participarea a fost una foarte numeroasă, numărul concurenților ajungând la 150, elevi și profesori din județele Brăila, Constanța, Iași, Suceava și Tulcea și din București, din școlile și liceele unde se studiază limba și cultura rusă, ca limbă maternă.
02.07.2014, Piatra Neamț. Hramul noii mănăstiri de rit vechi de călugări de lângă Piatra Neamț închinate Sf. Paisie cel Mare
În ziua pomenirii Sf. Paisie cel Mare, pe data de 2 iulie 2014, nu departe de Piatra Neamț, noua mănăstire ortodoxă de rit vechi (de călugări), ce nu demult și-a deschis porțile, și-a sărbătorit hramul. Părintele Feofilact, starețul mănăstirii, împreună cu viețuitorii acesteia, au primit în această zi vizita arhiepiscopului de rit vechi al Moldovei și Bucovinei, ÎPS Nafanail, al episcopului de Tulcea, PS Paisie, și al arhimandritului Ghenadie, de la Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi din Brăila. Sărbătoarea hramului mănăstirii a strâns o mulțime de clerici și credincioși din toate localitățile României în care trăiesc rușii lipoveni, bucuroși să asiste la un astfel de eveniment cu o încărcătură spirituală deosebită.
09.07.2014, Sarichioi, jud. Tulcea. Cinstirea icoanei Maicii Domnului de Tihvin
Pe 9 iulie, în ziua în care, conform calendarului ortodox de rit vechi, este cinstită icoana Maicii Domnului de la Tihvin, a devenit deja o tradiție ca la Sarichioi, jud. Tulcea, la biserica închinată Nașterii Maicii Domnului să se organizeze o sărbătoare deosebită, dedicată copiilor, inițiativa și susținerea acesteia venind de la medicul Toni Feodor din București și soția acestuia, Dana Feodor, originară din Sarichioi. După oficierea liturghiei, toți participanții, localnici și oaspeți au fost poftiți la masă, iar grupul de copii de la școala duhovnicească de vară din Sarichioi a interpretat stihuri și cântări religioase, iar vorbitorii, părintele Ioan Maroz, parohul bisericii, Silviu Feodor, directorul CRLR, și deputatul Miron Ignat, au subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și și-au exprimat speranța ca tradiția aceasta a cinstirii icoanei Maicii Domnului de la Tihvin să fie menținută în Sarichioi în fiecare an, fiind un bun prilej de a-i atrage pe copii către biserică, arătându-le bogăția și profunzimea credinței ortodoxe de rit vechi.
11.07.2014, Constanța. Comisia de Cultură, Culte și Mass-Media a Consiliului Minorităților Naționale
Pe 11 iulie 2014 a avut loc la Constanța, în clădirea Instituției Prefectului, ședința Comisiei de Cultură, Culte și Mass-media a Consiliului Minorităților Naționale, condusă de dna Serin Turkoglu, președintele comisiei, în prezența subsecretarului de stat Aledin Amet și a celor doi subprefecți ai județului Constanța, Accoium Levent și Anefi Ersun. La ședință s-a discutat și s-a propus reprezentanților DRI organizarea de cursuri pentru tineri privind redactarea și întocmirea de proiecte pentru accesarea de fonduri europene, iar discuțiile au scos în evidență importanța activităților culturale ca mod de exprimare a identității etnice a fiecărei comunități minoritare din țara noastră.
12.07.2014, Cernavodă, jud. Constanța. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Data de 12 iulie (29 iunie – stil vechi) este una foarte importantă pentru creștinii ortodocși de rit vechi, fiind dedicată sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cu prilejul acesteia, biserica de rit vechi din orașul Cernavodă, jud. Constanța, și-a sărbătorit hramul, aceasta fiind sfințită pe 27 iunie 2010 de arhiepiscopul Flavian de Slava, care și în acest an a fost prezent la sărbătoare, împreună cu un sobor de clerici din eparhia sa, cu credincioși din oraș și cu oaspeți veniți din alte localități de ruși lipoveni, în special din Ghindărești, dar și cu reprezentanți ai conducerii CRLR, în frunte cu dl deputat Miron Ignat.
26-28.07.2014, Lipoveni, jud. Suceava. Proiectul „Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine”
În cadrul proiectului Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine, derulat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, în perioada 26-28 iulie 2014, s-a desfășurat în localitatea Lipoveni, jud. Suceava, masa rotundă dedicată împlinirii a 290 de ani de la atestarea oficială a satului Lipoveni, eveniment ce a adunat laolaltă cercetători, istorici, lingviști și filologi care au discutat, în prezența unui numeros public, despre istoria localității, a rușilor lipoveni, despre meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile acestora, dar și despre perspectivele păstrării identității etnice și religioase a rușilor lipoveni, mai ales a celor din Moldova. Programul manifestării a continuat cu un program artistic, prezentat de ansamblurile rușilor lipoveni din județele Suceava și Iași, și al celui din Mahmudia, evoluția lor fiind apreciată de publicul care le-a urmărit până târziu în noapte.
02.08.2014, Constanța. Sărbătoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul – Hramul bisericii de rit vechi din Constanța
Pe 2 august 2014, biserica ortodoxă de rit vechi din Constanța și-a sărbătorit hramul – Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, la slujba ocazionată de această sărbătoare, săvârșită de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul de Slava, ierarhul locului, ajutat de părintele Valentin, parohul bisericii și de mai mulți preoți din alte parohii de rit vechi, fiind prezenți credincioși ruși lipoveni veniți din toate colțurile țării, inclusiv turiști veniți la mare, care au dorit să vină la biserică în această zi. Slujba religioasă a fost urmată de o masă cu bucate alese, la care au fost invitați toți participanții, conform obiceiului de hram, ținut în toate comunitățile de rit vechi.
08-10.08.2014, Carcaliu, jud. Tulcea. Masă rotundă și expoziție foto dedicată împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial
În perioada 8-10 august 2014, la Carcaliu, jud. Tulcea, s-a desfășurat a doua etapă a proiectului Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine, care a avut ca temă Conviețuirea culturală interetnică în spațiul dobrogean. În cadrul programului științific al evenimentului a fost organizată o masă rotundă și o expoziție de fotografii dedicate împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, iar programul cultural ce a urmat, susținut de ansamblurile folclorice ale rușilor lipoveni din județele Tulcea și Constanța și din orașul Brăila și de ansamblul „Slavianski Zador” din Kolomna, Federația Rusă, a încântat publicul prezent, prestația artiștilor fiind aplaudată și apreciată de toți cei care i-au urmărit evoluând pe scenă, la Carcaliu.
19-26.08.2014, Costinești, jud. Constanța. Școala de vară 2014 – Tabăra „Multiculturalitate”
Stațiunea Costinești a găzduit, în perioada 19-26 august 2014, proiectul de educație non-formală Școala de vară 2014 – modulul Multiculturalitate, organizat de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), la care au participat și trei reprezentanți ai Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR): Andrei Tudosi din Suceava, Ionuț Mitrofan din Brătești, jud. Iași, și Gavril Sosoi din Manolea, jud. Suceava. Modulul a fost foarte util, mai ales că s-a bucurat de o participare consistentă, 50 de persoane, reprezentând 9 minorități naționale, precum și reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) și CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării).
21-24.08.2014, Sighișoara, jud. Mureș. Festivalul Intercultural ProEtnica, ediția a XII-a
Faimoasa cetate a Sighișoarei a găzduit și în acest an, în perioada 21-24 august, marea sărbătoare a dialogului interetnic și multicultural din România, Festivalul ProEtnica, ajuns deja la a XII-a ediție. Din partea rușilor lipoveni au participat la această ediție ansamblurile Venocik din orașul Fălticeni, jud. Suceava, și Katiușa din Mahmudia, care au încântat publicul cu dansurile și cântecele tradiționale rusești, foarte gustate și apreciate de toți cei care le-au urmărit evoluția pe scena festivalului.
04-07.09.2014, Sulina, jud. Tulcea. Conferința Reprezentanților ATRLR
Cel mai estic oraș al țării, Sulina, a fost în acest an gazda Conferinței Reprezentanților a Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR), care s-a ținut în perioada 4–7 septembrie și la care au participat 31 de tineri delegați din 27 de filiale locale ale Asociației. S-a discutat activitatea organizației în ansamblu, dar și a filialelor, în ultimul an, s-au propus activități și proiecte, dar și măsuri de îmbunătățire a evidenței membrilor și a organizării în teritoriu. S-au dezbătut propunerile de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare, urmând ca cele aprobate să fie supuse validării Consiliului Director al Comunității.
12-14.09.2014, Tulcea. Consfătuirea Națională a inspectorilor de limbi materne cu participarea cadrelor didactice de limba rusă maternă
În perioada 12-14 septembrie 2014, la inițiativa dnei inspector Nadea Casian de la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, și cu sprijinul CRLR, s-a desfășurat la Tulcea Consfătuirea Națională a inspectorilor de limbi materne cu participarea cadrelor didactice de limba rusă maternă din județele Suceava, Iași, Brăila, Constanța și Tulcea. Participanții au dezbătut o serie de probleme legate de calitatea învățământului de limbă rusă maternă, rezultatele la olimpiade și concursuri școlare, diverse proiecte privind îmbunătățirea procesului educațional și alte probleme specifice.
14.09.2014, Tulcea. Ziua Pescarului – Seminarul „Efectele integrării și activitatea de pescuit în Rezervația Biosferei Delta Dunării”
La Tulcea s-a desfășurat pe data de 14 septembrie 2014, în cadrul seriei de activități organizate de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România cu prilejul Zilei Pescarului, seminarul intitulat Efectele integrării și activitatea de pescuit în Rezervația Biosferei Delta Dunării. S-au dezbătut în cadrul seminarului probleme legate de reglementarea și organizarea activității de pescuit, ocupația tradițională a rușilor lipoveni, perspectivele de supraviețuire a acestei profesii, în condițiile depopulării Deltei Dunării, măsurile de decolmatare a canalelor din Deltă, problemele ridicate de asociațiile de pescari, relația acestora cu autoritățile și multe alte probleme ale locuitorilor acestui ținut unic în Europa, legate intrinsec de pescuit.
15-20.09.2014, Belgrad, Serbia. Festivalul studențesc „Prieteni, ce minunată e lumea noastră”
În perioada 15-20 septembrie 2014, la Belgrad, capitala Serbiei, s-a desfășurat a III-a ediție a Festivalului Studențesc Internațional „Prieteni, ce minunată e lumea noastră”, la care au participat 250 de studenți din 28 de universități europene în care se studiază limba rusă. Delegația României, condusă de dna conf. univ. dr. Florina Mohanu de la Academia de Studii Economice din București, a fost compusă din 9 studente, 2 de la Universitatea din București, 3 de la ASE București, una de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din București, 2 de la Universitatea de Vest din Timișoara și una de la Universitatea de Medicină din Cluj. Festivalul a fost o experiență deosebită pentru participanți, aceștia având ocazia de a cunoaște colegi studenți de la alte universități din Europa prin intermediul limbii ruse și să interacționeze cu aceștia și, de asemenea, specialiști rusiști din doisprezece țări.
20.09.2014, Iași. Lansarea publicației „Iașul multicultural. Ghidul diversității etnice a municipiului”
Asociația euRespect a lansat pe 20 septembrie 2014, în incinta Librăriei Avant-Garde Librarium din Iași, publicația „Iașul multicultural. Ghidul diversității etnice a municipiului”, editată și realizată cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), care pune în lumină activitățile desfășurate de minoritățile etnice din Iași și care dau astfel profilul cosmopolit al vechii capitale a Moldovei. Publicația a fost lansată în cadrul unei seri multiculturale, momentele artistice ale acesteia fiind asigurate de tânăra artistă Georgiana Maria Chiriță din Jurilovca, jud. Tulcea, de Tudor Terchea, membru al Asociației euRespect și voluntari ai Asociației Gipsy Eye, organizație parteneră a proiectului.
26-30.09.2014, Sfiștovca, jud. Tulcea. Tabără de creație și curs de dezvoltare regională
În perioada 26-30 septembrie 2014, s-a desfășurat prima tabără de creație din localitatea Sfiștovca, jud. Tulcea, situată în Delta Dunării, nu departe de malul românesc al brațului Chilia, în care majoritatea populației o formează rușii lipoveni, proiect realizat de Asociația de Artă Sfiștovca, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Viena, Universitatea Națională de Arte și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Pe durata proiectului, profesorul Meinhard Breiling de la Universitatea Tehnică din Viena a susținut un curs de dezvoltare regional, Universitatea Națională de Arte din București a prezentat proiectul TimeMaps care aduce în atenție anumite situri arheologice mai puțin cunoscute, iar Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București a construit, pe terenul rezervat taberei de creație, un spațiu care să amintească de ceea ce se cheamă Genius Locci, un spațiu circular, construit din lemn și stuf, specific zonei. În realizarea proiectului taberei de creație, o contribuție deosebită au adus comunitățile rușilor lipoveni din Sfiștovca și Periprava, ca și locuitorii din Letea și C. A. Rosetti.
04.10.2014, Rădăuți, jud. Suceava. Conferința Națională a Reprezentanților CRLR
Anul acesta, Conferința Națională a Reprezentanților CRLR s-a desfășurat pe data de 4 octombrie la Rădăuți, jud. Suceava, iar la lucrările acesteia au participat 70 de delegați ai comunităților din țară, dintr-un total de 78 de delegați aleși pentru a participa la Conferință. Au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale conducerii CRLR din ultimul an, proiectul dedicat împlinirii a 700 de ani de la nașterea Preacuviosului Sf. Serghie din Radonej, editarea de carte, prin CRLR, activitatea Centrului de Studii și Cercetări din cadrul Comunității, situația învățământului în limba maternă, dar și alte probleme generale ori mai mult sau mai puțin punctuale.
04-08.10.2014, Rădăuți – Climăuți, jud. Suceava. Proiectul „700 de ani de la nașterea Preacuviosului Sf. Serghie de Radonej”
În perioada 4-8 octombrie 2014 s-a desfășurat la Rădăuți și Climăuți, în jud. Suceava, proiectul dedicat împlinirii a 700 de ani de la nașterea Preacuviosului Sf. Serghie de Radonej, în cadrul căruia au avut loc mai multe evenimente. Astfel, la începutul lunii octombrie, la Climăuți a fost înălțat Monumentul Crucea Staroveră, slujba religioasă specială pentru acest eveniment fiind oficiată de însuși ÎPS Leontie, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, iar pe data de 5 octombrie 2014 a fost inaugurat și Centrul Cultural local al Comunității Rușilor Lipoveni din Climăuți. Dar cel mai important eveniment din cadrul proiectului a fost Primul Festival al cântărilor duhovnicești ale rușilor lipoveni din România, ținut la Rădăuți, la Casa de Cultură a orașului, în perioada 5-7 octombrie 2014, un eveniment inedit pentru întreaga comunitate a rușilor lipoveni din România, dar și pentru staroverii din întreaga lume, mai ales că participanții sunt copii, elevi de gimnaziu și de liceu. În cadrul evenimentului, a avut loc și colocviul științific dedicat nașterii Sf. Serghie și o dublă lansare de carte a Editurii CRLR, volumele prezentate fiind: Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, de F. E. Melnikov, ediție bilingvă în traducerea prof. univ. dr. Leonte Ivanov, și culegerea de comunicări și referate Sfântul Serghie de Radonej. De asemenea, pe 5 octombrie 2014, tot în cadrul evenimentului, la Rădăuți s-a desfășurat și reuniunea profesorilor de limbă rusă maternă și de religie ortodoxă de rit vechi în care s-au discutat probleme referitoare la rolul religiei în viața și activitatea staroverilor, dificultățile cu care se confruntă profesorii și elevii care studiază limba rusă ca limbă maternă și religia ortodoxă de rit vechi, dar și situația și disponibilitatea manualelor la aceste materii.
12.10.2014, Jurilovca, jud. Tulcea. Serbarea borșului pescăresc, ediția a IV-a
Pe 12 octombrie 2014 a avut loc, la Jurilovca, a IV-a ediție a Serbării borșului pescăresc, eveniment ce a pus în valoare gastronomia specifică Deltei Dunării, dar și pe cea a rușilor lipoveni din Dobrogea, precum și tradițiile și obiceiurile, ca și cântecele și dansurile cu care se identifică aceștia și cu care sunt cunoscuți în toată țara. Din partea CRLR au participat câteva ansambluri folclorice din județul Tulcea și directorul executiv al Comunității, dl ing. Silviu Feodor.
14-15.11.2014, București. Conferința internațională „Arta Cuvântului” dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mihail Lermontov
În zilele de 14 și 15 noiembrie 2014, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București a avut loc Conferința internațională „Arta Cuvântului”, dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mihail Lermontov, acțiune organizată de Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România și Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, la care a participat și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România. Conferința a reunit rusiști din mai multe țări, comunicările susținute de aceștia, dedicate în bună măsură marelui poet rus, fiind deosebit de apreciate de cei prezenți, fapt ce demonstrează că literatura rusă și, în particular, poezia lui Lermontov sunt foarte bine receptate în spațiul cultural românesc.
20.11.2014, București. Teză de doctorat despre opera scriitorului Ivan Șmeliov
Pe 20 noiembrie 2014, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat „Ivan Șmeliov și treptele cunoașterii de sine”. Autoarea tezei, Iuliana Vicolov Timofte, originară din Tulcea, cu rădăcini, pe linie maternă, în Ghindărești, a obținut, în urma susținerii acestei teze, dedicate unuia dintre cei mai originali scriitori ruși din emigrație, titlul de doctor în științe filologice. Aprecieri deosebite a primit autoarea din partea membrilor Comisiei de doctorat, în special din partea prof. univ. dr. Leonte Ivanov de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.
26-27.11.2014, Iași. Seminar metodic privind problemele predării limbii ruse ca limbă străină
În zilele de 26 și 27 noiembrie 2014 a avut loc, la Catedra de Slavistică a Universității „Al. I. Cuza”, un seminar metodic privind problemele predării limbii ruse ca limbă străină în spațiul altei culturi, în cazul nostru, cultura română. Seminarul, ținut de un grup de profesori de la Universitatea din Perm, a avut ca public țintă profesorii de limba rusă, dar și studenții și masteranzii în acest domeniu, iar participarea a fost una destul de numeroasă. Dar dincolo de asta, interesul manifestat de cei prezenți pentru temele și subiectele abordate de oaspeții din Perm a scos în evidență faptul că este nevoie de astfel de proiecte, cu caracter de perfecționare, atât cadrele didactice de limba rusă, cât și studenții/ masteranzii având nevoie de contact direct cu colegii de la instituțiile de învățământ în domeniul limbii ruse din Federația Rusă și din alte țări, unde limba rusă este vorbită și învățată de o mare parte a populației.
08.12.2014, București, Teatrul Național. Gala „Stele Românești” dedicată marelui campion Ivan Patzaichin
Pe 8 decembrie 2014, marele campion Ivan Patzaichin a fost sărbătorit, cu ocazia împlinirii a 65 de ani (pe 26 noiembrie), printr-un concert găzduit de Teatrul Național din București, fiind omagiat în cadrul Galei „Stele românești – 2014”, de prieteni și de întreaga lume sportivă, campioni olimpici, mondiali și europeni, artiști renumiți, politicieni și invitați. Nu a fost uitată nici Comunitatea, reprezentată la eveniment de directorul executiv, dl ing. Silviu Feodor, și de ansamblurile rușilor lipoveni din Jurilovca, jud. Tulcea.
9-10.12.2014, București. Manifestări dedicate Zilei Minorităților Naționale
În București, în zilele de 9 și 10 decembrie 2014 au avut loc o serie de manifestări dedicate Zilei Minorităților Naționale (18 decembrie), deschise pe data de 9 decembrie la Sala de Spectacole a Cercului Militar Național de Festivalul „Alfabetul conviețuirii”, ajuns la ediția a II-a. Spectacolul a reunit peste 20 de ansambluri ale minorităților naționale din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni fiind reprezentată de grupul Ciubcik din București, care a interpretat două cântece și două dansuri tradiționale, foarte bine primite de public. Pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul Comisiei Române pentru UNESCO a avut loc vernisajul expoziției „Descriptio”, dedicată marelui cărturar român Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (1693; 1710-1711), autor al lucrării Descriptio Moldaviae, lucrare de referință pentru istoriografia și cultura română.
17.12.2014, București. Premierea de către Ministerul Educației a elevilor, profesorilor și unităților școlare care au primit distincții la olimpiadele și concursurile școlare internaționale desfășurate în anul 2014
Pe 17 decembrie 2014, la Palatul Parlamentului din București, în Sala „C. A. Rosetti”, în prezența ministrului educației în exercițiu Sorin Câmpeanu și a foștilor miniștri Ecaterina Andronescu și Remus Pricopie, Ministerul Educației i-a premiat pe elevii, profesorii și unitățile școlare care au primit distincții la olimpiadele și concursurile școlare internaționale desfășurate în anul 2014. Printre premiați s-au aflat și elevii ruși lipoveni care au luat premii la Olimpiada Internațională de Limba Rusă de la Moscova din iunie 2014, dar și profesorii care i-au pregătit, România fiind reprezentată strălucit la această competiție școlară internațională.
21.12.2014, Torino, Italia. Spectacol de Crăciun cu participarea ansamblului rușilor lipoveni „Dunaiskie Kazaki”
Ansamblul „Dunaiskie kazaki” din Torino, Italia, un grup format din ruși lipoveni veniți din diferite localități ale României, a debutat pe 21 decembrie 2014, fiind invitat la spectacolul de Crăciun, organizat de Asociația Plai din Republica Moldova. Un lucru remarcabil, care demonstrează că rușii lipoveni plecați în Italia nu-și uită identitatea, limba, tradițiile, membrii ansamblului fiind înscriși în Asociația Raduga a rușilor lipoveni din Torino, înființată pe 2 martie 2013.
21.12.2014, Constanța. Masă rotundă dedicată împlinirii a 450 de ani de la apariția „Apostolului” – prima carte tipărită în Rusia
Pe 21 decembrie 2014, la Constanța a avut loc, la inițiativa Comunității Rușilor Lipoveni din România, o masă rotundă dedicată împlinirii a 450 de ani de la tipărirea Apostolului, prima carte care s-a tipărit în Rusia, un eveniment de maximă importanță pentru istoria și cultura rusă în general, și pentru staroveri, în special, cunoscuți pentru grija deosebită pe care o au față de cărțile sfinte, scrise de mână sau tipărite. Apostolul, la porunca țarului Ivan al IV-lea cel Groaznic și cu binecuvântarea eruditului mitropolit Macarie, unul dintre promotorii cuvântului scris, al vieților sfinților și al răspândirii științei de carte în epoca sa, a fost tipărit la Moscova în 1564 de meșterii tipografi Ivan Feodorov și Petru Mstislaveț, care au pregătit cartea pentru tipar timp de aproape un an, de la 19 aprilie 1563 până la 1 martie 1564. Importanța acestui moment istoric este una colosală, opera celor doi tipografi moscoviți marcând practic începutul tiparului în limba slavonă în spațiul rusesc, fapt ce a ridicat la un alt nivel posibilitățile de a răspândi credința și cultura creștine în rândurile elitei și ale poporului rus și ale altor popoare care foloseau slavona ca limbă de cult și de cancelarie.