Minoritatea ruso-lipoveană 2013

07.01.2013 (25 decembrie pe stil vechi). Sărbătorile de Crăciun la rușii lipoveni

Marea sărbătoare creștină a Nașterii Domnului – Crăciunul – a fost întâmpinată cum se cuvine, conform tradiției, pe data de 7 ianuarie (25 decembrie – stil vechi) de rușii lipoveni în toate comunitățile din țară, în Moldova, în Dobrogea, la Brăila, în București și peste tot pe unde trăiesc aceștia. La Rădăuți, la Târgu Frumos, Lespezi, Brătești sau Focuri, localități din Moldova unde trăiesc ruși lipoveni, mai puțin cunoscute publicului larg, dar și la Carcaliu și în celelalte localități din Dobrogea, la București și în alte regiuni ale țării unde există parohii de rit vechi, de pildă, anul acesta, de Crăciun, tradițiile au fost respectate, credincioșii s-au rugat la biserică în noaptea de Crăciun, ca și la Sf. Liturghie din dimineața sărbătorii, iar organizațiile locale ale CRLR au organizat diverse activități menite să marcheze specificul etnic și religios al acestora, dar și să-i bucure pe credincioși, dar mai ales pe copii.


14.01.2013 (1 ianuarie pe stil vechi). Anul Nou pe stil vechi

Sărbătoarea Anului Nou pe stil vechi, sărbătoare ce se celebrează de fiecare dată pe 14 ianuarie (1 ianuarie pe stil vechi) este una aparte în comunitățile de ruși lipoveni pentru că, în această zi, în calendarul bisericesc de rit vechi sunt marcate, de fapt, trei sărbători: cea a Anului Nou, cea a Tăierii Împrejur a Domnului Nostru Isus Hristos și cea a Sfântului Vasile cel Mare. De asemenea, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România sărbătorește pe 14 ianuarie, în fiecare an, ziua înființării sale ca organizație civică, laică, a acestei etnii. În acest an, în București, CRLR a organizat, chiar pe 14 ianuarie, la sediul central din București, o masă rotundă axată pe două teme: „Viața Sfântului Vasile cel Mare și importanța operelor sale în consolidarea credinței creștine” și „Evocarea momentului istoric al înființării CRLR”. La eveniment au fost invitați părintele Ioan Bordeanu, parohul bisericii ortodoxe de rit vechi „Înălțarea Domnului” din București, și asist. univ. drd. Alexandru Tănase Barna, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, care au vorbit despre Sfântul Vasile cel Mare și locul său în spiritualitatea ortodoxă. Despre înființarea Comunității, pe 14 ianuarie 1990, au vorbit dl deputat Miron Ignat, președintele CRLR, dar și dl prof. univ. dr. Feodor Chirilă, unul dintre membrii fondatori ai acesteia, precum și d-na Passionaria Stoicescu-Ivanov, apreciată și cunoscută poetă și scriitoare, văduva profesorului Andrei Ivanov, primul președinte al Comunității.


02.02.2013, București. Consiliul Director al CRLR

Pe data de 2 februarie 2013, la sediul Comunității centrale din București a avut loc reuniunea membrilor Consiliului Director al CRLR, care a luat în discuție activitatea Comunității de după Conferința Națională de anul trecut, rezultatele alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, planul de acțiuni culturale și lista de investiții în curs de realizare. Totodată, Consiliul a hotărât organizarea Conferinței Naționale a CRLR la Tulcea, pe 16 iunie 2013 și a dispus ca Asociația Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR) să prezinte un raport analitic asupra activității sale și un program de acțiuni pe anul în curs. De asemenea, a aprobat și numirea dlui Nicolae Ignat, membru al CRL Constanța, în funcția de director executiv al CRLR.


10.02.2013, București. Masă rotundă la sediul CRLR

Pe data de 10 februarie 2013, într-o zi de duminică, după slujba Sfintei Liturghii, la sediul CRLR din București a fost organizată o masă rotundă dedicată Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur și importanței credinței pentru supraviețuirea rușilor lipoveni de-a lungul istoriei. Masa rotundă, moderată de dl ing. Silviu Feodor, directorul adjunct al CRLR, i-a avut ca invitați pe părintele Ștefan Buchiu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București, pe părintele Ioan Bordeanu, parohul bisericii ortodoxe de rit vechi din București și pe jurnalista și traducătoarea Alexandra Fenoghen, care au vorbit, pe rând, despre viața, opera și importanța celor trei sfinți părinți ai Bisericii pentru istoria, cultura, dar și pentru viața creștină. Cei doi clerici au vorbit și despre importanța și valoarea credinței pentru rușii lipoveni, iar Alexandra Fenoghen, autoare a unei lucrări excepționale, dedicate culturii și spiritualității staroverilor, a vorbit despre staroveri în general (Staroverii. Istorie, literatură, mitologie, Ed.CRLR, București, 2009).


20.02.2013, București. Ședința Comisiei pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale

Membrii Comisiei pentru învățământ și tineret ai Consiliului Minorităților Naționale (CMN) din cadrul Guvernului României s-au reunit pe 20 februarie 2013 pentru alegerea conducerii pe anul în curs și pentru a discuta organizarea a două evenimente importante, propuse de Departamentul pentru Relații Interetnice. Astfel, Comisia și-a ales președintele, în persoana dnei profesor Vildan Bormambet, de la Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), inspector de specialitate în Ministerul Educației, vicepreședintele – dl Szabό Ödön, deputat UDMR, membru al Comisiei pentru învățământ, tineret, știință și sport din Camera Deputaților, și secretarul – dna Vieroslava Elisabeta Timar, inspector de specialitate la Ministerul Educației. Evenimentele discutate de membrii comisiei, la propunerea DRI, au fost Anul European al Cetățenilor și Ziua Internațională a Limbii Materne.

 

21.02.2013, Constanța – Brăila. Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost marcată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România printr-o serie de activități organizate la Constanța și Brăila. La Constanța, la Școala Gimnazială nr. 12 „B. P. Hașdeu”, activitățile au fost coordonate de dna prof. Taras Valentina, din partea CRLR, și dna Semur Feridan, din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din Constanța, și au constat în cântece interpretate în limba maternă de elevii aparținând minorităților naționale – ruși lipoveni, tătari, turci, aromâni etc. –, dansuri specifice, lansare de baloane cu bilețele ce conțin gânduri exprimate în limba maternă. La Brăila, în aceeași zi de 21 februarie 2013, Prefectura Brăila a organizat, cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Materne, festivitatea de premiere a concursului Cartea în cultura comunității mele, care a avut ca scop împărtășirea către elevi a istoriei și culturii altor limbi, cum ar fi rusa, bulgara, turca, germana, poloneza etc., cele mai multe premii fiind acordate elevilor ruși lipoveni de la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin”.


03.03.2013, București. Masa rotundă „1025 ani de la creștinarea Rusiei”

Pe data de 3 martie 2013, CRLR a organizat o masă rotundă dedicată împlinirii a 1025 de ani de la creștinarea, în anul 988, a Rusiei și a poporului rus de atunci de către marele cneaz Vladimir al Kievului, eveniment de importanță capitală pentru istoria acestuia, pentru istoria creștinismului și a Bisericii Răsăritene. Creștinarea rușilor este un moment fondator, inclusiv pentru rușii lipoveni, moștenitorii direcți ai credinței și culturii Vechii Rusii, cărțile de cult în limba slavonă, păstrate de aceștia, icoanele, obiceiurile și ritualurile religioase avându-și originea în acest moment istoric deosebit.


09.03.2013, Tulcea. Olimpiada județeană de limbă rusă maternă

Pe 9 martie 2013 s-a desfășurat la Tulcea, gazdă fiind Colegiul Economic „Delta Dunării”, Olimpiada județeană de limba rusă maternă, la care au participat elevii ruși lipoveni de la școlile din județul Tulcea, respectiv cei din municipiul Tulcea, din Sarichioi și din Slava Cercheză. Rezultatele foarte bune obținute de participanți au permis calificarea la Olimpiada națională de limba rusă maternă a 34 de elevi din județul Tulcea, lucru remarcabil, mai ales că în acest an, la faza județeană a Olimpiadei, au participat elevi doar din cele trei localități sus-menționate.


10-16.03.2013, Mangalia, jud. Constanța. Festivalul Filmului Rusesc KINO+, ediția a II-a

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – filiala Mangalia a organizat, în perioada 10-16 martie 2013, împreună cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Mangalia, ultima escală pentru a doua ediție a Festivalului Filmului Rusesc KINO+, coordonatorul proiectului fiind dra Svetlana Crăciun, referent pe probleme de cultură al CRLR. Deschiderea festivă a avut loc duminică, 10 martie, în sala de spectacole a Casei de Cultură din Mangalia, în prezența unui numeros public, format din artiști, scriitori, cadre didactice și mulți iubitori de filme de calitate. Dna Magdalena Colesniuc, președintele Comunității locale, a făcut prezentările, iar dl Silviu Feodor, directorul adjunct al CRLR a mulțumit primarului Cristian Radu pentru implicare, în timp ce dra Svetlana Crăciun a prezentat proiectul și filmele din această ediție, care au derulat în decursul anului 2012 în 19 localități din țară, Mangalia fiind cea care a încheiat șirul de difuzări.


11-17.03.2013. Săptămâna Lăsatului Secului – Maslenița

În acest an, Săptămâna Brânzei sau a Lăsatului Secului pentru Postul Paștelui, Maslenița – cum i se spune popular în limba rusă, a fost în perioada 11-17 martie, comunitățile de ruși lipoveni din toată țara fiind angrenate în diverse manifestări consacrate acesteia. Astfel, la Tulcea, pe 14 martie, la Centrul Cultural al rușilor lipoveni din oraș, în prezența primarului Constantin Hogea și a altor oficialități ale urbei tulcene, a fost lansat CD-ul cu cântecele ansamblului „Lodka”, care a susținut și un recital încântător cu această ocazie. Ansamblul „Verba” din Carcaliu a prezentat câteva obiceiuri și cântece specifice de Maslenița. Nu au lipsit nici preparatele culinare caracteristice acesteia, pregătite chiar de membrele ansamblului tulcean, blinî, pirojki, kașnik, dar și cele din pește, băutura fiind asigurată de Podgoriile „Alcovin” din Măcin. Maslenița a fost sărbătorită din plin de rușii lipoveni în acest an în toată țara, de la Lespezi, jud. Iași, la București, de la Constanța la Mahmudia, jud. Tulcea, și de la Brăila la Ghindărești, jud. Constanța.


31.03.2013, București. Masă rotunda „Icoana – Școala rugăciunii”

În ultima zi a lunii martie 2013, în București, la sediul central al CRLR, a fost organizată o masă rotundă cu tema „Icoana-Școala Rugăciunii”, dedicată istoriei, rolului și importanței icoanei în Ortodoxie. La eveniment au participat cadre didactice universitare, doctoranzi, studenți și iubitori de artă și spiritualitate creștină, ruși lipoveni și români, deopotrivă. Dl asist. univ. dr. Ștefan Ionescu Berechet de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, specialist în Teologia Icoanei, a făcut o prezentare consistentă a istoriei iconografiei ortodoxe, accentuând bazele teologice ale cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă, iar dna conf. univ. dr. Axinia Crasovschi, de la Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București, a prezentat rolul major pe care îl joacă încă icoana în comunitățile starovere, în casele creștinilor ortodocși de rit vechi fiecare cameră având cel puțin o icoană. De asemenea, Iuliana Filipov, masterandă a Facultății de Teologie Ortodoxă a prezentat câteva aspecte privind erminia staroveră, iar prof. drd. Mihai Adrian Jianu, doctorand al aceleiași facultăți în specialitatea Bizantinologie, a punctat câteva asemănări și deosebiri ale icoanelor bizantine și ale celor ortodoxe de rit vechi. În încheiere, dna Cristina Ionescu Berechet, absolventă a Secției Restaurare-Conservare de la Facultatea de Teologie din București, a prezentat un studiu de caz, realizat pe o icoană lipovenească a Maicii Domnului „Apărătoarea Casei”.


02-06.04.2013, Caransebeș, jud. Caraș-Severin. Olimpiada națională de limbă și cultură rusă maternă, ediția a XIX-a

În acest an, Olimpiada națională de limbă și cultură rusă maternă s-a desfășurat, la Caransebeș, în județul Caraș-Severin, în perioada 2-6 aprilie. A fost o experiență inedită și pentru participanți, și pentru profesori și pentru organizatori, întrucât Olimpiada s-a ținut într-o zonă și într-un oraș unde nu există comunități de ruși lipoveni, însă gazdele au făcut tot posibilul ca acest lucru să nu fie o problemă. La această a XIX-a ediție a Olimpiadei, ținută la Liceul Teoretic „Dacia”, au participat 46 de concurenți, elevi din clasele VII–XII care studiază limba rusă ca limbă maternă, din care 28 de elevi au fost distinși cu premii și mențiuni, fapt ce arată pregătirea temeinică, nivelul și valoarea olimpicilor ruși lipoveni, elevi și profesori, deopotrivă.


05-07.04.2013, Timișoara. Olimpiada națională de limba rusă modernă

Tot în luna aprilie, în perioada 5-7 aprilie 2013, a avut loc la Timișoara, la Liceul Teoretic Sârb „Dositei Obradovici”, Olimpiada de limba rusă modernă. O particularitate a acestei Olimpiade constă în faptul că subiectele au fost structurate, ținându-se cont de nivelul de cunoștințe pe clase, programa școlară, nivelul prevăzut în Cadrul european al limbilor străine și categoria din care făcea parte elevul, tocmai pentru ca olimpicii să concureze în condiții optime. Se cuvine remarcată contribuția Uniunii Sârbilor din România, o minoritate foarte activă și puternică în Timișoara și în Banat, la premierea câștigătorilor și a participanților.


16.04.2013, București, Palatul Parlamentului. Reuniunea Comisiei pentru învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale (CMN)

Palatul Parlamentului, mai precis sediul Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a găzduit pe 16 aprilie 2013, reuniunea Comisiei de învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale în care au fost prezentate aspecte privitoare la organizarea și desfășurarea olimpiadelor de limbă maternă, ținute în perioada 2-6 aprilie 2013, subliniindu-se rezultatele obținute de elevi la fiecare limbă maternă în parte, dar și faptul că premianții vor participa, așa cum e cazul copiilor ruși lipoveni, la olimpiadele internaționale organizate pentru unele dintre limbile pentru care au fost organizate olimpiadele. De asemenea, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), prin dna Rodica Precupețu, șef serviciu în cadrul acestuia, a comunicat programele de vacanță pentru elevii câștigători la aceste olimpiade, constând în excursii în Austria și Italia pe timpul verii, dar și pentru profesorii cu rezultate deosebite, pentru care se va organiza un program interetnic.


29.04.2013, Iași. Ziua Internațională a Dansului

Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită în fiecare an, începând din 1983, pe data de 29 aprilie, a fost marcată în 2013 la Iași printr-o întâlnire a publicului cu dansatorii profesioniști și amatori din toate școlile și grupurile de dans reprezentative din oraș. Comunitatea Rușilor Lipoveni a fost reprezentată la această veritabilă sărbătoare a dansului de grupul Raduga, ansamblu al tinerilor ruși lipoveni din Iași, care s-a bucurat de aprecierea publicului și de multe aplauze din partea acestuia, ansamblul ieșean fiind unul dintre cele mai dinamice și expresive grupuri ce au evoluat cu ocazia acestui eveniment deosebit.


05.05.2013, Sărbătorile de Paște la rușii lipoveni

În acest an Paștele ortodox a fost sărbătorit, conform Pascaliei Alexandrine, după care se ghidează toate bisericile ortodoxe locale, ca și Biserica Ortodoxă de Rit Vechi, pe data de 5 mai (22 aprilie – stil vechi), știut fiind faptul că, la creștinii ortodocși, Sărbătoarea Paștelui se situează în intervalul 4 aprilie – 8 mai (22 martie – 25 aprilie – stil vechi). Rușii lipoveni au sărbătorit în toate comunitățile această sărbătoare, conform obiceiului, prin participarea la slujba din Noaptea Învierii și la Sf. Liturghie din dimineața zilei de Paște, la sfârșitul căreia au fost sfințite ouăle roșii și pasca, simboluri ale acestei sărbători. Așa s-a întâmplat și la Ghindărești, și la Sarichioi, și la Brăila, și în toate parohiile Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, și în România, dar și în străinătate, în Spania și Italia, unde trăiesc credincioși ruși lipoveni plecați la muncă acolo și stabiliți deja cu familii cu tot în țările respective.


06.05.2013, Slava Cercheză, jud. Tulcea. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință (Hramul bisericii ortodoxe de rit străvechi din Slava Cercheză)

În acest an, pe data de 6 mai (23 aprilie – stil vechi), a doua zi de Paște, rușii lipoveni l-au sărbătorit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. La Slava Cercheză, jud. Tulcea, credincioșii Bisericii de Rit Străvechi, cei ce țin de ierarhia de Novozâbkov, au sărbătorit hramul bisericii lor din localitate, cu invitați din comunele dobrogene unde există enoriași ai acesteia, respectiv Sarichioi și Mahmudia, dar și din municipiul Tulcea. Slujba a fost oficiată de preoții de rit străvechi din România, părinții Trofim (Slava Cercheză), Simeon (Mahmudia), Doriment (Tulcea), Feodor (Sarichioi) și diaconul Feodot (Sarichioi). Conform obiceiului, la sfârșitul liturghiei praznicului, credincioșii și clerul au mers în procesiune la crucea de la intrarea în sat, iar la întoarcere toți participanții au fost invitați la masa de hram, sărbătoarea fiind astfel un bun prilej pentru aceștia de a se reîntâlni și a se bucura cu toții de aceasta.


11.05.2013, Periprava, jud. Tulcea. Ziua Comunei C. A. Rosetti

Pe 11 mai, satul Periprava, situat pe Brațul Chilia al Deltei Dunării, la granița dintre România și Ucraina, în dreptul orașului Vâlcov, locuit majoritar tot de ruși lipoveni, a primit vizita ansamblurilor artistice ale rușilor lipoveni din Ghindărești, jud. Constanța, care au participat la o manifestare dedicată Zilei Comunei C. A. Rosetti, jud. Tulcea, de care aparține localitatea. Aceștia au fost impresionați de frumusețea locurilor, de oamenii din sat, dar și de manifestarea propriu-zisă, unde au cântat mai multe ansambluri folclorice, ce i-au încântat și pe localnici, dar și pe turiștii prezenți în zonă.


17-19.05.2013, București, Parcul Tineretului. Festivalul Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România

În perioada 17-19 mai 2013, în Parcul Tineretului din București s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România – ONGFest, organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în cadrul proiectului PROMETEUS. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România s-a prezentat la acest eveniment cu o expoziție de costume populare și obiecte tradiționale rusești, tablouri cu imagini din localitățile unde trăiesc rușii lipoveni, cărți editate de CRLR, precum și cele două publicații ale acesteia, „Zorile” și „Kitej-grad”. În partea artistică a festivalului, s-a prezentat ansamblul Ciubcik al comunității din București, care a susținut un program de cântece și dansuri rusești, foarte apreciat de publicul prezent la festival.


23-25.05.2013, Constanța. Festivalul tineretului și sportului, ediția a VIII-a

În perioada 23-25 mai 2013, organizația de tineret a rușilor lipoveni din Ghindărești, jud. Constanța (ATRLR Ghindărești), a participat la a VIII-a ediție a Festivalului tineretului și sportului, manifestare organizată de Uniunea Democrată Turcă din Constanța. Aceasta a fost a cincea ediție a manifestării la care au participat tinerii din Ghindărești, obținând rezultate foarte bune la multe din disciplinele sportive la care au participat: table, bowling, remi, tenis de masă. De asemenea, tinerii din Ghindărești au participat și la concursul culinar, obținând locul al III-lea. Prima parte a celei de-a doua zi a festivalului a fost rezervată lucrărilor simpozionului dedicat condiției tinerilor minoritari din România, oportunităților oferite de țara noastră acestora sau integrării celor cu studii în străinătate în societatea românească, iar după simpozion au continuat competițiile sportive, urmate de premierea câștigătorilor și de serata turcească.


06.06.2013, Brăila. Schimb de experiență între profesorii de religie din Cahul (Republica Moldova) și Brăila

Municipiul Brăila a găzduit pe 6 iunie 2013 un interesant schimb de experiență între profesorii de religie din Brăila și cei din Cahul, Republica Moldova, organizat de un colectiv de profesori din Brăila, din care au făcut parte Andrian Oprea, profesor de religie (rit vechi) la Școala gimnazială „A. S. Pușkin” și dna Feodosia Jipa Rubanov, președintele CRL Brăila, în cadrul căruia invitații din Cahul au asistat la o masă rotundă privind parteneriatul pentru educație între Școală și Biserică și la două lecții demonstrative, una dintre ele fiind susținută de profesorul Andrian Oprea. Activitățile au continuat la sediul CRL Brăila, unde oaspeții au fost invitați la masă. Oaspeții basarabeni au avut ocazia, în cadrul schimbului de experiență, să viziteze și mănăstirea de maici din stațiunea Lacu Sărat, Școala gimnazială „A. S. Pușkin” și grădinița acesteia, unde au fost întâmpinați cu căldură de personalul didactic și administrativ și de copiii care i-au impresionat plăcut prin primirea făcută, dar și prin cunoștințele de limba rusă etalate cu acest prilej.


12-16.06.2013, Tulcea. Simpozionul internațional Cultura rușilor lipoveni în context național și internațional, ediția a VI-a

Municipiul Tulcea a fost în acest an, în perioada 12-16 iunie, gazda celui de-al VI-lea Simpozion internațional „Cultura rușilor lipoveni în context național și internațional”, o adevărată sărbătoare a științei și culturii pentru rușii lipoveni și pentru staroverii din toată lumea. Manifestarea, organizată o dată la câțiva ani de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, a avut și de această dată ecou atât în țară, cât și în străinătate, mai ales în lumea academică interesată de staroveri și de rușii lipoveni, dar și în mediile starovere propriu-zise, evenimentul fiind mediatizat atât în mass-media scrisă și audiovizuală de limbă rusă, cât și pe internet. Timp de cinci zile, Simpozionul a captat atenția publicului prezent, comunicările științifice ale celor 150 de participanți, cercetători, cadre didactice universitare, doctori în științe, doctoranzi sau masteranzi la diverse instituții academice, din România, Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Letonia, Italia, Polonia, Franța, SUA, Irlanda sau Austria, fiind ascultate cu mare interes.


16.06.2013, Tulcea. Conferința Reprezentanților (Adunarea Generală) a CRLR

Pe 16 iunie 2013 a avut loc la Tulcea, după finalizarea Simpozionului științific internațional Cultura rușilor lipoveni în context național și internațional, Conferința Națională (Adunarea Generală) a CRLR, găzduită de sediul comunității locale, în sala de festivități. Au participat 73 de delegați, reprezentând comunitățile din toată țara, discuțiile și dezbaterile ce au avut loc în cadrul Conferinței fiind extrem de interesante, mai ales că au privit atât probleme de fond ale Comunității, respectiv cele privind cunoașterea limbii materne de către etnicii ruși lipoveni, cât și probleme punctuale, cum ar fi alegerile și organizarea concretă a comunităților locale, cum este, de exemplu, cea din București.


19-21.06.2013, Moscova, Federația Rusă. Olimpiada internațională de limba rusă

La Olimpiada internațională de limba rusă, ce a avut loc la Moscova în perioada 19-21 iunie 2013, a participat o delegație din țara noastră compusă din cinci concurenți, Alexandra Bounegru, Luiza Petcu, Sofia Ferțadi, Alla Ivanov și Mihail Anton, și doi însoțitori, dna Pașa Policov, expert în cadrul Ministerului Educației Naționale și conf. univ. dr. Axinia Crasovschi. Este îmbucurător acest lucru, mai ales că selecția pentru participarea la Olimpiadă a fost una foarte strictă: din cei 3700 de concurenți înscriși, provenind din 30 de țări, au fost selectați 120, din care au făcut parte și cei 5 elevi din România, pentru care a contat foarte mult experiența participării la o astfel de competiție, cu toate plusurile și minusurile sale.


03.07.2013, Rădăuți, jud. Suceava. Prezentare de carte: „Rușii lipoveni din Bucovina (1774 – 2012). Contribuții” (autor: Daniel Hrenciuc)

Pe data de 3 iulie 2013 a avut loc, în Sala mare a Bibliotecii „Iancu Flondor” din Rădăuți, în prezența autorului, prezentarea cărții profesorului Daniel Hrenciuc, Rușii lipoveni din Bucovina (1774–2012). Contribuții, un volum foarte valoros care a adus în atenția publicului, dar mai ales în atenția etnicilor ruși lipoveni din Bucovina, dar și din întreaga țară, istoria și cultura acestora de la începuturi până în prezent, cu imagini, hărți, fotografii și documente, unele cunoscute, altele inedite. Acțiunea, organizată de Comunitatea locală din Rădăuți, condusă de dna profesor Alexandrina Coca, a fost una foarte reușită, prezentarea, făcută chiar de autor, captând interesul și atenția celor prezenți, iar programul artistic prezentat de grupul de copii Bukovinskie rozî și bucatele de post, pentru că rușii lipoveni erau încă în postul Sf. Apostoli Petru și Pavel, au destins atmosfera și au delectat publicul prezent.


14.07.2013, București, Parcul Tineretului. Concursul culinar „Grătariada”

Pe 14 iulie 2013, a avut loc în Parcul Tineretului din Sectorul 4 al Municipiului București, concursul culinar Grătariada, organizat de Uniunea Armenilor din România, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4, având ca scop promovarea artei culinare interetnice și a preparatelor specifice minorităților naționale din România. La această ediție a concursului, Comunitatea Rușilor Lipoveni s-a prezentat cu două echipe de tineri, una din Ghindărești, jud. Constanța, iar cealaltă, din București. Și de această dată, rușii lipoveni au fost foarte apreciați, echipa din Ghindărești clasându-se pe locul al II-lea, iar cea din București a obținut un premiu special.

 

22-28.07.2013, Tulcea. Săptămâna Filmului Interetnic, ediția a VIII-a

În perioada 22-28 iulie 2013, Municipiul Tulcea a găzduit a VIII-a ediție a Festivalului Filmului Interetnic, manifestare menită a apropia etniile conlocuitoare din oraș și de a face cunoscute publicului românesc momente, nume, diverse aspecte ale cinematografiei și culturii specifice țărilor de origine ale acestora. Și la această ediție au participat toate comunitățile etnice minoritare din oraș și din împrejurimi, fiecare cu un spectacol de excepție, ce a precedat filmele din programul festivalului. În data de 25 iulie a fost rândul Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea și al celei din Mahmudia, ansamblurile Lodka și Molodțî din Tulcea, și ansamblul Katiușa din Mahmudia prezentându-se fiecare și împreună cu un program artistic deosebit, foarte apreciat de participanți și spectatori. Spectacolul a precedat filmul Fortăreața Brest, unul dintre cele mai apreciate filme rusești din ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor.


10-12.08.2013, Carcaliu, jud. Tulcea. Eveniment în cadrul proiectului „Conviețuire culturală interetnică în spațiul dobrogean”

În perioada 10-12 august 2013, la Carcaliu, jud. Tulcea, s-a desfășurat evenimentul Să ne cunoaștem obiceiurile, tradițiile, limba maternă și istoria țării de origine, în cadrul proiectului „Conviețuire culturală interetnică în spațiul dobrogean”. Organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice și cu sprijinul altor instituții publice și societăți private, acțiunea a avut în program o expoziție de fotografie „Mozaic intercultural”, două seminare științifice pe teme de istorie și cultură, depunere de coroane la placa comemorativă amplasată în memoria prof. dr. Andrei Ivanov, primul președinte al CRLR, și un spectacol cultural-artistic susținut de mai multe ansambluri de cântece și dansuri tradiționale din Carcaliu și din localitățile românești Turcoaia și Cerna, învecinate comunei Carcaliu, ansamblul de dansuri turcești Tuna din Tulcea, precum și ansamblurile rușilor lipoveni din Slava Cercheză, Sarichioi, Ghindărești, Brăila și Jurilovca. Evenimentul a fost un succes, fiind foarte apreciat mai ales de locuitorii din Carcaliu, mulți dintre ei veniți în concediu din străinătate, care și-au stăpânit cu greu emoțiile și trăirile sufletești la auzul limbii materne și al cântecelor tradiționale.


13-16.08.2013, Sinaia, jud. Prahova. Salonul de carte, presă și muzică, ediția a IV-a

Și în acest an Comunitatea Rușilor Lipoveni din România s-a prezentat onorabil la Salonul de presă, carte și muzică, ediția a IV-a, desfășurat la Sinaia, la Centrul Internațional de Conferințe „Casino”, în perioada 13-16 august 2013, în standul rezervat acesteia de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, fiind expuse cărțile editate la Editura CRLR, publicațiile lunare „Zorile” și „Kitej-grad”, dar și costume și obiecte tradiționale ale rușilor lipoveni.


15-17.08.2013, Tulcea. Zilele Municipiului Tulcea

Zilele Municipiului Tulcea au fost marcate în acest an în perioada 15-17 august 2013, orașul fiind gazdă a numeroase manifestări și activități culturale și artistice. Comunitatea Rușilor Lipoveni a avut rezervat un pavilion în cadrul căruia au fost expuse diverse obiecte tradiționale specifice etniei, costume, baticuri, linguri de lemn, brâuri, samovare, păpuși matrioșka ș.a., acesta fiind vizitat de numeroși locuitori ai orașului și turiști veniți din toată lumea. Aceștia au putut gusta un ceai făcut la samovar, au răsfoit publicațiile Comunității, „Zorile” și „Kitej-grad”, cărțile editate de aceasta, și au avut posibilitatea de a achiziționa și CD-ul ansamblului Lodka. Pe toată perioada manifestării, tinerii din cadrul organizației locale de tineret a Comunității s-au mobilizat, asigurând prezența la pavilionul acesteia, în așa fel încât vizitatorii să fie în permanență informați și îndrumați în ceea ce privește activitățile Comunității în cadrul evenimentului.


22-25.08.2013, Mangalia, jud. Constanța. Participarea ansamblului rușilor lipoveni din București „Ciubcik” la Festivalul Callatis

Festivalul Callatis, ce are loc în fiecare an în portul Mangalia, desfășurat în acest an în perioada 22-25 august, a dedicat a doua seară, cea din 23 august, folclorului românesc și al țărilor riverane Mării Negre, pe scenă fiind invitat și grupul Ciubcik din București, ca reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni din România. Acesta s-a prezentat cu un dans rusesc, foarte apreciat de cei peste 6.000 de spectatori, care i-au încurajat și i-au aplaudat îndelung pe tinerii membri ai grupului, prestația lor fiind una de excepție.


29.08-01.09.2013. Sighișoara, jud. Mureș. Festivalul Intercultural PROETNICA 2013, ediția a IX-a

La ediția a IX-a a Festivalului Intercultural PROETNICA 2013 de la Sighișoara, ținut în perioada 29 august – 1 septembrie, Comunitatea Rușilor Lipoveni s-a prezentat cu două ansambluri: Lodka din Tulcea și Sinicika din Mila 23. Prestația artistică a acestora s-a bucurat de un real succes, spectatorii prezenți aplaudând îndelung și cerând chiar prelungirea programului artiștilor ruși lipoveni prezenți pe scenă. Festivalul, ajuns deja la a IX-a ediție, a reunit în acest an peste 800 de participanți reprezentând toate comunitățile etnice din țara noastră, fapt ce demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că muzica, arta și dansul unesc oamenii și etniile din țara noastră, astfel de manifestări fiind întotdeauna binevenite.


29.08-02.09.2013, Năvodari, jud. Constanța. Festivalul Poeziei Ruse, ediția a VI-a

Sfârșitul verii și începutul toamnei calendaristice au fost rezervate în acest an Festivalului Poeziei Ruse, ajuns, iată, deja la a șasea sa ediție. Ținut la Năvodari, jud. Constanța, la Casa de Cultură „Pontus Euxinus”, în perioada 29 august – 2 septembrie 2013, festivalul a reunit 150 de elevi și cadre didactice din județele Brăila, Constanța, Iași, Neamț, Suceava, Tulcea, din școlile și liceele unde se studiază limba rusă ca limbă maternă. Ediția din acest an a fost dedicată poeților Vladimir Vâsoțki (1938-1980), Feodor Tiutcev (1803-1873) și Nikolai Rubțov (1936-1971), mulți elevi interpretând poezii scrise de acesta din urmă. În cadrul festivalului a fost prezentat și numărul jubiliar 250 al publicației „Zorile”, interesul manifestat de copii pentru aceasta fiind unul lesne de sesizat, și a avut loc și o reuniune a profesorilor de limba rusă maternă care au căzut de acord ca Olimpiada națională de limba rusă maternă să aibă loc în anul 2014 la Iași, solicitând ca această propunere să fie transmisă de Comunitate către ministerul de resort.


07-08.09.2013, Crișan, jud. Tulcea. Festivalul Borșului de Pește din Delta Dunării

La Crișan, în inima Deltei Dunării, s-a desfășurat în perioada 7-8 septembrie 2013 Festivalul Borșului de Pește din Delta Dunării, eveniment la care a participat și Comuna Jurilovca, reprezentată de o echipă de bucătari ce a uimit publicul, gătind o multitudine de preparate din pește, asortate și cu alte preparate tradiționale lipovenești, precum colțunașii cu brânză și struguri și pirojki cu orez, stafide și rahat. Echipa de bucătari a fost susținută de membrii ansamblului artistic Reabinușka al CRL Jurilovca, ce au înveselit atmosfera, contribuind la câștigarea concursului de către această echipă tânără și minunată la categoria cel mai bun borș de pește și la clasarea pe locul II la categoria gastronomie deltaică.


27.09.2013, Ghindărești, jud. Constanța. Procesiune religioasă la Monumentul Crucii Starovere de Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, pe stil vechi

Ca în fiecare an, începând cu 2010, pe 27 septembrie (14 septembrie – stil vechi), de praznicul Înălțării Sf. Cruci, la Ghindărești a fost sărbătoare. Atunci a fost sfințită Crucea Staroveră, un monument înalt de 10 m, ce reprezintă deja o atracție a localității, așezat pe locul numit Vâsokii Kamen’ (Piatra cea Înaltă), un mal înalt și abrupt al Dunării. Și în acest an, după terminarea Sf. Liturghii, s-a desfășurat o procesiune religioasă și o slujbă de cinstire a Sf. Cruci și de sfințire a apei, oficiată de ÎPS Flavian, Arhiepiscopul Slavei, împreună cu cei doi clerici din localitate, protopopul Tănase Gavrilă și preotul Petru Evtei, în prezența a numeroși enoriași și invitați. Din partea conducerii CRLR, la eveniment au asistat dl deputat Miron Ignat, președintele acesteia, și dl Ioachim Ivanov, membru în Consiliul Director al CRLR, care au participat și la masa rotundă organizată cu acest prilej de Comunitatea locală, activitate la care au vorbit despre semnificația sărbătorii și a evenimentului, ÎPS Flavian și dl prof. univ. dr. Feodor Chirilă.


03-06.10.2013, București. Conferința internațională „Universul limbii și literaturii ruse și dialogul culturilor în lumea contemporană”

În perioada 3-6 octombrie 2013, s-a desfășurat la București Conferința internațională Universul limbii și literaturii ruse și dialogul culturilor în lumea contemporană”, dedicată împlinirii a 80 de ani de predare a limbii și culturii ruse la Universitatea din București. Organizată de Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România, în colaborare și cu sprijinul altor instituții și organizații din România, printre care și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR), și din străinătate, Conferința a reunit specialiști români și străini din peste 15 țări, care au dialogat pe marginea lucrărilor prezentate în cadrul secțiunilor de lucru, la masa rotundă, la cele trei masterclass-uri sau la workshop, iar în program au fost incluse diferite activități de promovare a culturii ruse în România, dar și a culturii române în rândul participanților din străinătate.


06-07.10.2013, Fântâna Albă, regiunea Cernăuți, Ucraina. Slujba comună a Mitropoliilor Ortodoxe de Rit Vechi din Brăila și Moscova, prilejuită de comemorarea a 150 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ambrosie, primul mitropolit de Fântâna Albă 

În perioada 6-7 octombrie 2013, la Fântâna Albă, fosta reședință a Mitropoliei de Rit Vechi, localitate situată în prezent în Ucraina, regiunea Cernăuți, a avut loc slujba festivă comună a celor două mitropolii de rit vechi din zilele noastre, cea de la Brăila și cea de la Moscova, ocazionată de împlinirea a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Ambrosie, primul mitropolit de Fântâna Albă. Cu această ocazie, ÎPS Leontie i-a adresat ÎPS Kornilie invitația de a vizita parohiile de rit vechi din România, iar acesta l-a invitat pe ÎPS Leontie și clerul Mitropoliei de Fântâna Albă, cu sediul în Brăila, să viziteze Moscova de Sărbătoarea Sfintelor Femei Mironosițe (a doua duminică după Paște), dar și alte parohii din Rusia.


13.10.2013, Jurilovca, jud. Tulcea. Serbarea Borșului Pescăresc, ediția a III-a

Pe 13 octombrie 2013 s-a desfășurat, pe malul Lacului Golovița, la Jurilovca, o nouă ediție, a treia, a Serbării Borșului Pescăresc. Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Jurilovca, a adunat peste 2.000 de participanți, elementul cel mai important al zilei fiind reprezentat de prepararea borșului de pește, delicatesă locală ce valorifică o rețetă pescărească autentică. Dar sărbătoarea nu s-a rezumat doar la asta, programele artistice prezentate de grupurile, formațiile și ansamblurile ce au evoluat pe scena amenajată special pentru eveniment fiind urmărite de publicul venit să asiste la această adevărată sărbătoare nu doar a borșului de pește, ci și a muzicii, dansului și a culturii populare din regiune. Comunitatea Rușilor Lipoveni a fost reprezentată de copiii de la școala și grădinița din Jurilovca, dar și de ansamblurile artistice din Sarichioi și din Slava Cercheză, invitate la eveniment, alături de cele din Jurilovca.


11-18.10.2013, Slava Cercheză – Tulcea – Mahmudia – Sarichioi – București. Vizita în România a Sanctității Sale Alexandru, patriarhul Bisericii Ortodoxe de Rit Străvechi

În perioada 11-18 octombrie 2013, parohiile de rit străvechi (ierarhia de Novozâbkov) din România au primit vizita Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe de Rit Străvechi, Sanctitatea Sa patriarhul Alexandru (Kalinin). Acesta a oficiat slujba de hram la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Sarichioi, cu sfințirea apei și a crucii de la intrarea în localitate dinspre Tulcea, pe data de 14 octombrie, și a vizitat și sediul central din București al Comunității Rușilor Lipoveni din România. Se cuvine menționat că Biserica de Rit Străvechi, ce reunește staroverii cu popă – popovțî – ce nu recunosc ierarhia de Fântâna Albă (Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi de la Brăila), la Soborul său din 28 februarie – 3 martie 2002 a restabilit demnitatea de patriarh, în această demnitate bisericească fiind ales arhiepiscopul Alexandru, actualul patriarh al acestei Biserici.


03.11.2013, Iași. Decernarea Premiului Național de Proză scriitorului Nichita Danilov, personalitate marcantă a etniei rușilor lipoveni din România

Pe data de 3 noiembrie 2013, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași, a avut loc decernarea premiilor pentru Concursul Național de Proză „Mihail Sadoveanu”, organizat de Consiliul Județean Iași, Muzeul Literaturii Române Iași și Primăria Municipiului Iași. Premiul național de Proză i-a revenit în acest an scriitorului și poetului Nichita Danilov, fost redactor-șef al publicației „Kitej-grad” a CRLR, director adjunct la Institutul Cultural Român (ICR) din Chișinău (Republica Moldova).


08-10.11.2013, București. Proiectul „O educație modernă, o deschidere spre Europa”

În perioada 8-10 noiembrie 2013, la București, s-a desfășurat proiectul O educație modernă, o deschidere spre Europa, care a reunit 50 de elevi și 5 cadre didactice din șase județe în care se studiază limba rusă ca limbă maternă. Scopul proiectului, inițiat și organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a fost acela de a veni în întâmpinarea nevoii de consiliere profesională pentru elevii de liceu din anii terminali, care studiază limba rusă ca limbă maternă și au rezultate excepționale la învățătură. Programul a prevăzut 3 sesiuni de lucru, cu un total de 20 de ore, în care au luat cuvântul reprezentanți ai companiilor și instituțiilor cu experiență în domeniul recrutării și plasării cunoscătorilor de rusă pe piața muncii, din partea instituțiilor ce se ocupă cu mobilitatea studenților și facilitarea obținerii burselor de studii în străinătate, dar și a instituțiilor de învățământ superior din România.


16.11.2013, Brăila. Conferința Reprezentanților Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR)

Pe data de 16 noiembrie 2013, s-a desfășurat, la Brăila, Conferința Reprezentanților (Adunarea Generală) Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR), care a ales o nouă conducere. Lucrările acesteia au avut loc în sala de conferințe a Muzeului de Istorie din Brăila și au participat la ele aproape 40 de tineri, reprezentanți ai filialelor teritoriale din țară ale ATRLR. S-au discutat toate problemele puse pe ordinea de zi și s-a trecut la procedura alegerii noii conduceri, iar după exercitarea și numărarea voturilor nu s-a întrunit o majoritate, așa încât s-a trecut la turul doi, unde câștigătoare a ieșit dra Svetlana Crăciun, pentru funcția de președinte al ATRLR, care a și propus componența noului Consiliu Director, validat de Conferință. Au fost alese și celelalte organe ale asociației, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare, și s-a ales și o comisie specială de amendare a acestuia, cu consultarea organizațiilor teritoriale, propunerile urmând a fi dezbătute și aprobate la proxima conferință.


22.11.2013, București, Târgul de carte GAUDEAMUS. Lansarea lucrării prof. univ. dr. Gheorghe Barbă „Dostoievski și Soljenițîn – doi profeți ai Rusiei”

Pe 22 noiembrie 2013, la standul Departamentului pentru Relații Interetnice de la Târgul de Carte GAUDEAMUS, desfășurat la ROMEXPO București, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a lansat cartea prof. univ. dr. Gheorghe Barbă, Dostoievski și Soljenițîn – doi profeți ai Rusiei, apărută la Editura CRLR. Cartea a fost prezentată de dl deputat Miron Ignat, președintele CRLR, prof. univ. dr. Feodor Chirilă și prof. univ. dr. Dumitru Balan, iar autorul, prof. univ. dr. Gheorghe Barbă, a pus accentul în prezentarea sa pe influența celor doi mari scriitori ruși, mai ales a lui Dostoievski, asupra literaturii române, și în special asupra ultimelor romane ale lui Marin Preda.


29.11-03.12.2013, Sofia, Bulgaria. Al IV-lea Forum Internațional „Tinerii construiesc viitorul”

În perioada 29 noiembrie – 3 decembrie 2013, la Sofia, capitala Bulgariei, s-au desfășurat lucrările celui de-al IV-lea Forum Internațional „Tinerii construiesc viitorul”. Evenimentul a reunit delegați din peste 40 de țări ale UE, din CSI și din mai multe regiuni ale Federației Ruse. Din țara noastră a participat dl Valentin Filat, secretarul general al Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România, care a prezentat activitatea tinerilor ruși lipoveni, proiectele în care aceștia sunt implicați, dar și istoria și specificul cultural ale comunității, fapt ce a stârnit interesul și a trezit admirația participanților, mulți auzind pentru prima dată de rușii lipoveni. De aceea, participarea tinerilor la astfel de activități este și un prilej de a face cunoscută etnia rușilor lipoveni peste hotare, dar și țara noastră, România, și de a mai răsturna puțin unele stereotipuri legate de aceasta printre străini.


11-15.12.2013, București, Palatul Național al Copiilor. Expoziția ETNO-RUSTICA, ediția a VII-a

Palatul Național al Copiilor din București a fost gazda primitoare a celei de-a VII-a ediții a expoziției ETNO-RUSTICA, desfășurată în perioada 11-15 decembrie 2013, la care au participat reprezentanții organizațiilor tuturor minorităților naționale din România. Fiecare etnie, prin grija Departamentului pentru Relații Interetnice, a avut standul său și a putut să expună ce are mai frumos și mai reprezentativ: costume populare, elemente de folclor tradițional, obiecte de artizanat, produse alimentare specifice, CD-uri, DVD-uri, cărți, publicații, afișe și alte elemente specifice respectivei comunități. Comunitatea Rușilor Lipoveni a expus în standul rezervat acesteia cărțile editate prin Editura CRLR, publicațiile lunare „Zorile” și „Kitej-grad”, costume și obiecte tradiționale.