Minoritatea ucraineană 2006

 

6 ianuarie 2006, Bucureşti. „Seara de colinde ucrainene"

În ajunul Crăciunului pe stil vechi, Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Bucureşti, a organizat „Seara de colinde ucrainene", la sediul central din Bucureşti. La manifestarea cultural-artistică au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei din România, în frunte cu Excelenţa Sa Teofil Rendiuk, însărcinat cu afaceri al Ucrainei în România. Gazda evenimentului a fost Iaroslava Colotelo, preşedintă a Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Bucureşti, şi consilier în Ministerul Culturii şi Cultelor. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 162; Curierul ucrainean, nr. 63-64, 2006.

 

6 ianuarie 2006, Maramureş. „Seara colindelor ucrainene"

La sediul Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş, la iniţiativa preşedintelui organizaţiei locale Baia Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, profesorul Teodor Sopco, a fost organizată „Seara colindelor ucrainene", cu prilejul Crăciunului pe stil vechi. Cu această ocazie a fost inaugurat biroul parlamentar al deputatului Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 162; Curierul ucrainean, nr. 63-64, 2006.

 

13 ianuarie 2006, Baia Mare. Revelionul după calendarul iulian

Membrii organizaţiei locale a Uniunii Ucrainenilor din România Baia Mare au organizat Revelionul după calendarul iulian, la care au participat colindătorii din Ucraina - Ansamblul de Instrumente Populare al Casei Raionale de Cultură din oraşul Rachiv, regiunea Transcarpatia, condus de Petro Petrovyci Ernestiuk. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 162; Curierul ucrainean, nr. 63-64, 2006.

 

13-16 ianuarie 2006, Sighetu Marmaţiei. A XIII-a ediţie a Festivalului de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

Manifestarea a debutat cu slujba religioasă de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, oficiată de preotul paroh, doctor Nicolae Lauruc, consilier al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, după care grupurile de colindători şi ansamblurile folclorice din Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bistriţa şi Bucureşti au defilat prin centrul municipiului Sighetu Marmaţiei, în frunte cu organizatorii şi oficialităţile invitate, oprindu-se la Sala „Studio" a Casei de Cultură. La această manifestare au participat Excelenţa Sa Teofil Rendiuk, Eugenia Godja, primar al municipiului Sighetu Marmaţiei, Ştefan Buciuta, deputat în Parlamentul României, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Ivan Covaci, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, Iaroslava Colotelo, consilier superior în Ministerul Culturii şi Cultelor, Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România. De asemenea, au fost prezenţi membrii comitetului de conducere al filialei Maramureş a UUR, consilieri şi primari ai unor localităţi cu populaţie majoritară ucraineană din județul Maramureş. După alocuţiuni, în Sala „Studio" a urmat spectacolul - pe scenă au evoluat formaţii artistice din localităţile maramureşene: Bistra, Crăciuneşti, Crasna, Lunca la Tisa, Poienile de sub Munte, Repedea, Remeţi, Ruscova, Rona de Sus, Sighetu Marmaţiei, Valea Vişeului şi Siret (Suceava) şi două ansambluri din Ivano Frankivsk şi Rahiv din Ucraina. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 162; Curierul ucrainean, nr. 63-64, 2006; [www.gazetademaramures.ro], 23 ianuarie 2006.

 

Ianuarie 2006, Zorile (jud. Caraş-Severin). Sărbătoarea colindelor ucrainene

Sub coordonarea profesorului Ivan Liber, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi preşedinte al filialei UUR Caraş-Severin, a avut loc un eveniment ce a marcat sărbătoarea colindelor ucrainene. La acest eveniment au fost prezenţi Ion Robciuc, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi redactor-şef al revistei „Curierul ucrainean", şi Gheorghe Hleba, preşedinte al filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România. În cadrul manifestării culturale au evoluat pe scenă colindătorii din județul Caraş-Severin şi din oraşul Lugoj, județul Timiş. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 164; Curierul ucrainean, nr. 63-64, 2006.

 

19 februarie 2006, Timişoara. „Obiceiuri de iarnă la etnii"

Minorităţile etnice din Banat au sărbătorit, sub genericul „Obiceiuri de iarnă la etnii", trecerea de la iarnă la primăvară. La Casa Adam Müller Guttenbrun a fost organizat un spectacol de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din Banat. Iniţiatorul acestei manifestări a fost filiala Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România, în urmă cu 6 ani. Pe scenă au evoluat grupuri care aparţin etniilor slovaci, cehi, croaţi, evrei, germani, romi şi bulgari. Ucrainenii s-au prezentat cu formaţia de dansatori din Lugoj - „Zelenyi barvinok". După încheierea spectacolului, a fost organizat Balul Minorităţilor. Curierul ucrainean, nr. 67-68, 2006.

 

22 februarie 2006, Bucureşti. Plenara Consiliului Minorităţilor Naţionale

La Bucureşti s-a desfăşurat plenara Consiliului Minorităţilor Naţionale, având ca obiectiv discutarea proiectului de aviz al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor privind modul în care România pune în aplicare prevederile acestei convenţii europene. La această întâlnire, Uniunea Ucrainenilor din România a fost reprezentată de Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Ion Robciuc, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, şi Ivan Covaci, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 65-66, 2006.

 

23 februarie 2006, Bucureşti. Biroul Uniunii Ucrainenilor din România la întâlnirea cu noul ambasador al Ucrainei

Noul ambasador al Ucrainei, Iuri Malko, a avut o întâlnire cu Biroul de conducere al Uniunii Ucrainenilor din România, reprezentat de Ştefan Buciuta - preşedinte, Ilie Fraseniuc - preşedinte executiv, Ivan Covaci - secretar general, Ion Robciuc - prim-vicepreşedinte, Iaroslava Colotelo şi Mihai Mihailiuc - vicepreşedinţi şi Irina Moisei - secretar. Curierul ucrainean, nr. 65-66, 2006.

 

4 martie 2006, Ruscova (jud. Maramureş). Sărbătoarea lui Taras Şevcenko

La școala din comuna maramureşeană Ruscova a fost organizată o acţiune de comemorare a geniului poeziei ucrainene. Au participat toţi profesorii de limba şi literatura ucraineană din judeţ, preşedinţii de organizaţii ale Uniunii Ucrainenilor din România, primarii şi elevii. Printre invitaţi s-au numărat şi Ştefan Buciuta - deputat al ucrainenilor în Parlamentul României şi Teofil Rendiuk - însărcinat cu afaceri al Ucrainei în România, dar şi oficialităţile judeţene. Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, a prezentat scopul manifestării comemorative. În cadrul activităţii a fost organizat un simpozion dedicat autorului Cobzarului. Curierul ucrainean, nr. 67-68, 2006.

 

5 martie 2006, Măriţei (jud. Suceava). Omagierea lui Taras Şevcenko

La Căminul Cultural din Măriţei a fost organizat un program artistic dedicat împlinirii a 192 de ani de la naşterea lui Taras Şevcenko. Despre viaţa şi opera poetului ucrainean a vorbit profesorul Vichentie Nicolaiciuc. În partea a doua a acţiunii de omagiere, elevii din Călineşti Enache şi Dănilă au prezentat un program artistic lirico-muzical. În program a fost inclus şi taraful „Barvinok", instructor profesor Dimitrie Şveduneac, solistă Ana Maria Bichiu. Curierul ucrainean, nr. 67-68, 2006.

 

5 martie 2006, Lugoj. Sărbătorirea lui Taras Şevcenko

Organizaţia locală a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, cu sprijinul filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România şi al Direcţiei de Cultură a judeţului Timiş, pe scena sălii de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Lugoj, un program artistic cu prilejul aniversării a 192 de ani de la naşterea lui Taras Şevcenko. Curierul ucrainean, nr. 67-68, 2006.

 

10 martie 2006, Baia Mare. Sărbătorirea lui Taras Şevcenko

La sediul Uniunii Ucrainenilor din Baia Mare, comunitatea ucraineană din municipiul Baia Mare l-a omagiat pe Taras Şevcenko. Preşedintele organizaţiei, prof. Teodor Sopco, a prezentat două materiale - unul în limba ucraineană şi unul în limba română ‒ despre viaţa şi opera poetului ucrainean aniversat. Curierul ucrainean, nr. 67-68, 2006.

 

12 martie 2006, Bucureşti. Uniunea Ucrainenilor din România la Salonul de Carte şi Presă Bucureşti

În incinta Muzeului Naţional de Istorie a României a fost organizată a XI-a ediţie a Salonului de Carte şi Presă „Gaudeamus - Carte de Învăţătură şi Bookarest", organizat de firma Amplus Internaţional, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Universitatea Bucureşti. La această manifestare au participat peste 120 de expozanţi. În cadrul standului minorităţilor naţionale, finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a expus şi Uniunea Ucrainenilor din România, alături de alte etnii naţionale. Curierul ucrainean, nr. 67-68, 2006.

 

26 martie 2006, Ucraina. Participare la misiunea de monitorizare a alegerilor

În timpul alegerilor parlamentare din Ucraina, România a participat la Misiunea de observare a alegerilor (EOM). Din partea Camerei Deputaţilor a Parlamentului României au participat, ca observatori OSCE, următorii deputaţi: Miron Ignat - chestor al Biroului Permanent, Mihai Radan, Petru Gabriel Vlase, Petru Movilă - membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, Ştefan Buciuta - membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Traian Dobre - membru supleant al Delegaţiei Parlamentului României la NATO. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 402; Curierul ucrainean, nr. 71-72, 2006.

 

16-20 aprilie 2006, Suceava. Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Ucraineană

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Suceava a avut loc Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Ucraineană. Deschiderea festivă a avut loc la Casa de Cultură din Suceava. La acest eveniment au participat: Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi deputat în Parlamentul României, Ioan Bodnar, preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, Mychailo Lienkov, reprezentant al Consulatului General al Ucrainei la Suceava. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 165; Curierul ucrainean, nr. 71-72, 2006.

 

11 mai 2006, Baia Mare. Un etnic ucrainean a fost numit consilier la Prefectura Maramureş

Miroslav Petreţchi, membru al Uniunii Ucrainenilor din România, a obţinut prin concurs funcţia de consilier la Direcţia de integrare, dezvoltate economică şi conducerea serviciilor publice deconcentrate de pe lângă Prefectura Judeţului Maramureş. El se va ocupa cu implementarea strategiilor şi a programelor guvernamentale în rândul minorităţii ucrainene din județul Maramureş. [www.emaramures.ro], 11 mai 2006.

 

1 iunie 2006, Bucureşti. Vernisajul lui Vasile Socoliuc

De Ziua Copilului, Radio România şi Editura „Casa Radio" au organizat un dublu vernisaj, sub genericul „Copilărie fără vârstă". În cadrul acestui proiect au expus doi artişti plastici: Vasile Socoliuc şi Amedeea Grigore, o artistă autentică de numai şapte ani. Cunoscutul artist plastic Vasile Socoliuc este autorul care a ilustrat volumele apărute în colecţia „Radioprichindel" a Editurii „Casa Radio". Curierul ucrainean, nr. 75-77, 2006.

 

16 iunie 2006, Sighetu Marmaţiei. Ședinţă de lucru UUR

La Sighetu Marmaţiei a fost organizată şedinţa preşedinţilor organizaţiilor ce fac parte din filiala Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România. Temele întâlnirii au fost reprezentate de alegerile locale, în care vor fi implicate toate organizaţiile Uniunii Ucrainenilor din România. De asemenea, în cadrul şedinţei au fost analizate proiectele ce urmează a fi demarate de Uniunea Ucrainenilor din România, dar şi necesitatea implicării cadrelor didactice care predau limba şi literatura ucraineană în cultivarea elementelor identitare ale minorităţii ucrainene din România. Curierul ucrainean nr. 75 - 77, 2006

 

26 iunie - 3 iulie 2006, Costineşti. Seminar interetnic „Dialog intercultural"

Uniunea Ucrainenilor din România a fost reprezentată la seminar de Andrei Sopco, Mihai şi Natalia Colotelo. În cadrul întâlnirii reprezentanţilor minorităţilor au fost dezbătute drepturile minorităţilor din România, legile susţinute de Guvernul României ce vizează interesele minorităţilor etc. Curierul ucrainean, nr. 75-77, 2006.

 

4 iulie 2006, Odesa (Ucraina). Convorbiri ucraineano-române

La Odesa a avut loc o întâlnire a delegaţiilor din Ucraina şi România, conduse de miniştrii de externe ai celor două ţări, Borys Tarasiuk şi Mihai-Răzvan Ungureanu. Dincolo de discutarea abordării teritoriale şi politice a celor două state, a fost discutată şi problema minorităţilor din cele două ţări. S-a ajuns la concluzia necesităţii monitorizării modului în care sunt respectate drepturile ucrainenilor din România şi ale românilor din Ucraina. Monitorizarea va fi iniţiată cu implicarea experţilor internaţionali din partea OSCE şi a Consiliului Europei. Miniştrii de externe ai Ucrainei şi României au semnat protocolul final al întâlnirii şi protocolul privind modificarea şi completarea Acordului între Guvernul Ucrainei şi Guvernul României vizând călătoriile reciproce ale cetăţenilor. Curierul ucrainean, nr. 75-77, 2006.

 

2-7 iulie 2006, Moneasa. Parteneriat educaţional

La Moneasa s-a desfăşurat un proiect educaţional care a inclus şcoala din Târnova, judeţul Arad, şi şcolile din Poienile de sub Munte şi Repedea, judeţul Maramureş. Susţinerea proiectului pentru cele două şcoli din Maramureş a fost asigurată de filiala Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din Maramureş. Elevii îndrumaţi de profesorii Mihai Macioca, Ioan Șteţca şi Mihai Curac au prezentat un program complex format din cântece şi dansuri ucrainene specifice celor două localităţi maramureşene. Curierul ucrainean, nr. 75-77, 2006.

 

17 iulie 2006, Banat. S-a stins din viaţă profesorul Gheorghe Semeniuc

S-a stins din viaţă profesorul Gheorghe Semeniuc, la 65 de ani. Profund implicat în promovarea valorilor etniei căreia i-a aparţinut, la iniţiativa sa, în 1989, luna decembrie, a luat fiinţă Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Banat, al cărei preşedinte a fost ales. De asemenea, datorită implicării sale au fost construite Catedrala Ortodoxă Ucraineană din Lugoj şi alte locaşuri de cult din Banat. Tot datorită eforturilor sale susţinute au fost înfiinţate grupe/clase de elevi care studiau limba şi literatura ucraineană maternă. Totodată a participat la organizarea festivalurilor de cântece, dansuri şi colinde ucrainene. Curierul ucrainean, nr. 157-158, 2009.

 

20-23 iulie 2006, Câmpulung Moldovenesc. A XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene"

La eveniment au fost prezenţi Zbigniew Kowalski, director general al festivalului, Stela Acatrinei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Ghervazen Longher, deputat al Uniunii Polonezilor din România, Gabriel Șerban, primarul municipiului-gazdă, reprezentanţi ai Consulatului General al Ucrainei la Suceava, delegaţi ai administraţiilor regionale din Polonia, Ucraina şi Ungaria, oameni de cultură etc. După paradă, pe scenă s-au perindat peste 50 de ansambluri folclorice. Din partea comunităţii ucrainene au participat cântăreţii şi dansatorii ucraineni de la „Kolos", „Bilivcenka" şi „Mărgăritar", „Soacrele" etc. Curierul ucrainean, nr. 78-80, 2006.

 

23 iulie 2006, Crasna Vişeului (jud. Maramureş). Festival de cântece şi dansuri ucrainene

Cu acest prilej au rostit alocuţiuni Gheorghe Mocerneac - preşedinte al organizaţiei Crasna a Uniunii Ucrainenilor din România și Ştefan Buciuta - deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Pe scenă s-au aflat toţi preşedinţii de organizaţii din Maramureş ale Uniunii Ucrainenilor din România. Spectacolul a fost deschis de o formaţie din Crasna, urmată de formaţii artistice din localităţile Rona de Sus, Poienile de sub Munte, Bistra, Valea Vişeului, Remeţi etc. Curierul ucrainean, nr. 78-80, 2006.

 

Iulie 2006, ? Ştefan Buciuta - ales preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România

În urma Congresului Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Buciuta a fost ales oficial preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 316, Gazeta de Maramureş, 16-22 februarie 2013.

 

12 august 2006, Copăcele (jud. Caraş-Severin). Inaugurarea primului muzeu ucrainean

A fost inaugurat primul muzeu ucrainean la Copăcele şi a fost dezvelită placa comemorativă „1906-2006 - 100 de ani de la aşezarea primilor ucraineni în Banat". La inaugurarea muzeului şi la dezvelirea plăcii comemorative au participat ambasadorul Ucrainei în România - Iuri Malko, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - deputatul Ştefan Buciuta, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin - Sorin Frunzăverde, preoţii Albiciuc, Iaremciuc şi Clempuşac, primarul comunei Copăcele - Mihai Hrecin, preotul şi fiul satului Ivan Covaci. De asemenea, au fost prezenţi preşedinţii Uniunii Ucrainenilor din România, filialele Caraş-Severin şi Timiş, Ivan Liber şi Gheorghe Hleba, dar şi invitaţi din ţară. Curierul ucrainean, nr. 147-148, 2009.

 

12-13 august 2006, Copăcele (jud. Caraş-Severin). 100 de ani de la zidirea primelor aşezări ucrainene în Banat

La eveniment au participat personalităţi de seamă ale comunităţii ucrainene din România, precum: Ştefan Buciuta - deputat şi preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Iuri Malko - ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ivan Covaci - secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, Irina Petreţchi-Covaci - redactor la revista „Vilne slovo", Iaroslava Colotelo - preşedinte al filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România. De asemenea, la manifestare au luat parte Sorin Frunzăverde - preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi o audienţă numeroasă. Pe lângă alocuţiunile invitaţilor şi masa rotundă dedicată împlinirii a 100 de ani de existenţă a localităţii, pe scenă au evoluat mai multe ansambluri şi formaţii folclorice precum: „Zelena lişcena" din Copăcele, corul şi ansamblul de dans din Lugoj, din Cornuţel-Banat, „Zadunaiska Sici" din Tulcea, formaţiile din Rona de Sus şi din Poienile de sub Munte, precum şi alţi artişti. Curierul ucrainean, nr. 78-80, 2006.

 

24 august 2006, Baia Mare. Spectacol festiv cu prilejul sărbătoririi proclamării independenţei Ucrainei

La sediul filialei Baia Mare a Uniunii Ucrainenilor din România a avut loc conferinţa de presă la care au participat Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi deputat în Parlamentul României, Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, Teodor Sopco, preşedinte al organizaţiei Baia Mare a UUR şi alţi membri ai acestei organizaţii. În cadrul conferinţei de presă s-a vorbit despre istoria Ucrainei şi despre situaţia sociopolitică a acesteia. În a doua parte a evenimentului, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare a avut loc spectacolul festiv, la care au luat parte formaţii artistice din Poienile de sub Munte, Rona de Sus, Remeţi, Lunca la Tisa şi interpreţii de muzică populară ucraineană şi română Maria Sauca şi Mihai Papariga. În holul instituţiei, pictorul Vasile Bumbar, originar din comuna maramureşeană Ruscova, şi-a expus lucrările. Curierul ucrainean, nr. 78-80, 2006.

 

24 august 2006, Suceava. Ziua Independenţei Ucrainei

Cu prilejul aniversării Zilei Independenţei Ucrainei, Consulatul General al Ucrainei la Suceava a oferit o recepţie la Casa de Oaspeţi din municipiul Suceava. Amfitrionii acestui eveniment au fost viceconsulul Mychailo Lienkov şi Svitlana Lienkova. După intonarea imnurilor de stat ale României şi Ucrainei au urmat alocuţiunile rostite de Mychailo Lienkov - viceconsul, Iuri Şutac - viceguvernator al Regiunii Cernăuţi, Ioan Lungu - primar al municipiului Suceava, Ilie Fraseniuc - preşedinte executiv al Uniunii Ucrainenilor din România, Stela Acatrinei - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Bodnar - preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, profesorul Vasile Țapoveţ, poetul Ion Cozmei. După acest moment, au urmat câteva momente artistice susţinute de ansamblul „Bukovynskyi rozmsai" din Cernăuţi, de orchestra de muzică populară românească „Plaiul Herţei" din Herţa, de grupul „Soacrele" al Organizaţiei de Femei din cadrul filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România şi de solistul vocal Mihai Cobziuc. Curierul ucrainean, nr. 78-80, 2006.

 

26-28 august 2006, Rona de Sus (jud. Maramureş). Prima ediţie a Festivalului-concurs de muzică populară „Ronişoara, apă lină"

Iniţiativa a aparţinut interpretului Vasile Boiciuc Rogneanu și viceprimarului Ilie Copoşciuc. Au participat artişti din opt judeţe, din Republica Moldova şi din Ucraina. Juriul a fost condus de conf. univ. dr. Aurel Bodiu, care a acordat marele premiu unui copil de 9 ani din Apşa de Jos din Ucraina, Sebastian Borcaş. Toţi participanţii au primit cupe şi premii. [www.gazetademaramures.ro], 4 septembrie 2006.

 

28 august 2006, Tulcea. Săptămâna filmului interetnic

În cadrul Proiectului „Săptămâna filmului interetnic", desfăşurat la Tulcea, între 28 august și 3 septembrie, Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Tulcea, şi-a etalat câteva dintre aspectele identitare ce o definesc. Cu acest prilej a fost prezentat spectacolul artistic oferit de ansamblul Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Tulcea, „Zadunaiska Sici", şi un film documentar din cultura ucraineană. [www.eudivers.ro], 29 august 2006.

 

10 septembrie 2006, Satu Mare. Conferinţa judeţeană a filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România

La Satu Mare, în cadrul Muzeului Judeţean, s-a desfăşurat conferinţa judeţeană a filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România. La conferinţă a participat Ştefan Buciuta, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Preşedintele filialei, Mihai Macioca, a prezentat darea de seamă, punctând realizările filialei pe care o conduce. Au fost propuşi membrii comitetului filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, delegaţii la Congresul Uniunii Ucrainenilor din România, iar Mihai Macioca a fost reconfirmat în unanimitate în funcţia de preşedinte al filialei Satu Mare. Curierul ucrainean, nr. 81-82, 2006.

 

8-10 septembrie 2006, Maramureş. Reuniunea filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor

Membrii filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România s-au întâlnit pentru examinarea desfăşurării alegerilor locale şi stabilirea graficului conferinţei judeţene a filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, dar şi pentru formularea de propuneri pentru noul statut al Uniunii Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 81-82, 2006.

 

16 septembrie 2006, Timişoara. Alegeri locale ale Uniunii Ucrainenilor din România

Forumul German din Banat a pus la dispoziţia Uniunii Ucrainenilor din România Sala „Adam Müller Guttenbrunn", în vederea desfăşurării lucrărilor conferinţei judeţene. Din partea structurii centrale a Uniunii Ucrainenilor din România au fost prezenţi Ştefan Buciuta - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi Ivan Covaci - secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România. După prezentarea dării de seamă de către Gheorghe Hleba, au urmat intervenţii ale preşedinţilor de organizaţii locale. A fost ales biroul de conducere, format din: Gheorghe Hleba - preşedinte, Vasile Drozd - prim-vicepreşedinte, Ioan Covaci - vicepreşedinte, Nicolae Corneştean ‒ vicepreşedinte, Ştefan Buciuta - secretar. Curierul ucrainean, nr. 81-82, 2006.

 

24 septembrie 2006, Tulcea. Ucrainenii tulceni şi-au ales preşedintele

Filiala Tulcea a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat conferinţa judeţeană de dare de seamă şi alegere a structurilor de conducere, precum şi a delegaţiilor şi a invitaţilor la al V-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România. La conferinţă a fost prezent Ion Robciuc, prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. În urma alegerilor, a fost stabilită conducerea filialei: Florin Mihaleico - preşedinte, Florentina Tudor din Ciucurova - prim-vicepreşedinte, Florea Ana Bulgaru de la Tulcea şi Ananie Ivanov din Murighiol - vicepreşedinţi, comitetul de conducere fiind completat de secretarul general Florica Danciu, Aneta Coşencu, preşedinta Organizaţiei de Femei, Monica Fodor, preşedinta Organizaţiei de Tineret, Maria Carabin, responsabila cu activitatea culturală, şi trezorierul Maria Efimov. Curierul ucrainean, nr. 81-82, 2006.

 

Septembrie 2006, Tulcea. Înfiinţarea postului de inspector şcolar de limba şi literatura ucraineană

Prin eforturile extraordinare depuse de reprezentanţii Uniunii Ucrainenilor din România, dar şi de reprezentanţii comunităţii ucrainene din Tulcea, în județul Tulcea a fost înfiinţat un post de inspector şcolar de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Tulcea. Curierul ucrainean, nr. 153-154, 2009.

 

1 octombrie 2006, Suceava. Conferinţa filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România

În Sala „Dom Polski" din municipiul Suceava s-a desfăşurat Conferinţa filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România. La conferinţă au fost prezenţi 146 de delegaţi. La eveniment au participat Ştefan Buciuta - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Ilie Fraseniuc - preşedinte executiv, Miroslav Petreţchi - preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, Myhailo Lienkov - viceconsul al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Ion Lungu - primar al municipiului Suceava, Ion Bahan - primar al comunei Ulma, reprezentanţi ai presei etc. După prezentarea dării de seamă de către Ioan Bodnar, preşedinte al filialei Suceava, a fost ales un nou birou de conducere format din 17 membri, iar în funcţia de preşedinte a fost ales prof. Ioan Bodnar. Curierul ucrainean, nr. 81-82, 2006.

 

6 octombrie 2006, Bucureşti. Conferinţa filialei Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România

Filiala Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat conferinţa de alegeri. Din partea conducerii centrale a Uniunii Ucrainenilor din România au participat Ilie Fraseniuc - preşedinte executiv, Ivan Covaci - secretar general, Ion Robciuc - prim-vicepreşedinte, Mihai Mihailiuc - vicepreşedinte şi Iaroslava Colotelo - preşedinte al filialei Bucureşti. După prezentarea dării de seamă de către Iaroslava Colotelo, a fost ales biroul de conducere format din Iaroslava Colotelo - preşedinte, Ioan Rebuşapcă - prim-vicepreşedinte, Roman Petraşuc - vicepreşedinte, Felicia Radu - vicepreşedinte, Miroslava Lemeni - secretar, Nicolae Onujec - trezorier şi următorii membri: Ioana Cuzmici, Bogdan Moisei, Mihai Colotelo, Anastasia Perojuc şi Tereza Șendroiu. Curierul ucrainean, nr. 81-82, 2006.

 

10 octombrie 2006, Bucureşti. Întâlnire a Grupului de Prietenie cu Ucraina

La solicitarea Excelenţei Sale Iuri Malko, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, a fost organizată în sala Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare de la Parlamentul României o întâlnire cu membri ai Grupului de Prietenie cu Ucraina din forul legislativ al României. Au participat: Petru Godja, deputat, preşedinte; Ştefan Buciuta, deputat, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România; Gheorghe Funar, senator; Șerban-Cezar Strătilă, senator; Leonida Lari, senator; Ioan Stan, deputat; Otilian Neagoe, senator; Iuliu Nosa, deputat; şi Petru Movilă, deputat. La întâlnire au mai fost prezenţi Pavlo Rohovei, secretar I al Ambasadei Ucrainei în România, şi reprezentanţi ai Ministerului de Externe al României. Ambasadorul Ucrainei a solicitat sprijin din partea parlamentarilor României în recunoaşterea internaţională ca genocid a „Foametei din Ucraina anilor 1932-1933", când au fost exterminaţi prin înfometare circa 10 milioane de ucraineni. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 374; Curierul ucrainean, nr. 81-82, 2006.

 

14-15 octombrie 2006, Lunca la Tisa (jud. Maramureş). Centenarul construirii şi sfinţirii bisericii ortodoxe ucrainene

În localitatea Lunca la Tisa, comuna Bocicoiu Mare, a avut loc centenarul construirii şi sfinţirii bisericii ortodoxe ucrainene cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului". A fost prezent Excelenţa Sa Iuri Malko, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România. În cadrul vizitei în Maramureş, ambasadorul Iuri Malko a fost însoţit de secretarul I al Ambasadei, Pavlo Rohovei, de Ştefan Buciuta şi de Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România. În acest context, în municipiul Baia Mare au fost organizate întâlniri cu Gyöngyike Böndi, prefectul judeţului Maramureş, şi cu Marinel Kovacs, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. Au fost vizitate podul istoric de peste Tisa, Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei, comunele Poienile de sub Munte, Rona de Sus şi Remeţi, „Cimitirul Vesel" şi mănăstirea „Peri" din Săpânţa. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 301; Curierul ucrainean, 2006, nr. 81-82, 2006.

 

26 octombrie 2006, Cândeşti (jud. Botoşani). Înfrăţirea comunei Cândeşti cu două localităţi din Ucraina

A fost încheiat un Protocol între Primăria comunei Cândeşti, județul Botoşani (România), şi primăriile comunelor Stârcea şi Volcineţii Vechi, regiunea Cernăuţi (Ucraina), pe baza acordurilor bilaterale între cele două state. Protocolul prevede desfăşurarea activităţilor comune pe următoarele paliere: administraţie publică locală, cultură şi sport, învăţământ şi ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului. Acordul a fost semnat de primarii Constantin Ciornodolu (Cândeşti), Natalie Budei (Stârcea) şi Petro Ostaficiuc (Volcineţii Vechi). Curierul ucrainean, nr. 105-106, 2007.

 

24-25 noiembrie 2006, Bucureşti. Al V-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România

La Bucureşti a fost organizat Congresul Uniunii Ucrainenilor din România. La eveniment au fost prezenţi Dmytro Pavlyciko - preşedinte al Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare (Ucraina), Rodica Precupeţu - şef serviciu la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Iuri Malko - ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România etc. În urma alegerilor, a fost format Consiliul de conducere al Uniunii Ucrainenilor din România: Ştefan Buciuta - preşedinte, Ivan Covaci - preşedinte executiv, Miroslav Petreţchi - prim-vicepreşedinte, Ioan Bodnar - prim-vicepreşedinte, Gheorghe Hleba - prim-vicepreşedinte, Ivan Ardelean - prim-vicepreşedinte, Mykola Korsiuk - prim-vicepreşedinte, Irina Moisei - secretar general, Terezia Șendroiu - secretar, Ion Robciuc - vicepreşedinte, Iaroslava Colotelo - vicepreşedinte, Florin Mihaleico - vicepreşedinte, Ivan Liber - vicepreşedinte, Gavrilă Miculaiciuc - vicepreşedinte, Victor Semciuc - vicepreşedinte, Mihai Macioca - vicepreşedinte şi următorii membri: Mihai Mihailiuc, Vichentie Nicolaiciuc, Nicolae Miroslav Petreţchi, Bogdan Clempuş, Irina Horvat, Ioan Piţura, Ioan Voloşciuc, Mykola Corneştean, Ştefan Chifa, Roman Petraşuc şi Dumitru Coreniuc. Curierul ucrainean, nr. 83-86, 2007.

 

2 decembrie 2006, Gura Humorului. Comemorarea scriitoarei Olha Kobyleanska

În oraşul natal al Olhăi Kobyleanska, Gura Humorului, din Suceava, a fost organizată o festivitate de comemorare a scriitoarei, al cărei bust se află în parcul din centrul oraşului, la capătul străzii pe care era situată casa în care ea s-a născut în urmă cu 103 ani. Au fost depuse coroane de flori din partea Consulatului General al Ucrainei la Suceava, a Consiliului Judeţean Suceava, a Primăriei oraşului Gura Humorului, a filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, a regiunii Cernăuţi. Au rostit alocuţiuni, evocând personalitatea Olhăi Kobyleanska, evidenţiind importanţa operei pentru literatura ucraineană şi cea universală: Myhailo Lienkov - viceconsul al Ucrainei la Suceava, Marius Ioan Ursaciuc - primar al oraşului Gura Humorului, prof. univ. dr. Volodymyr Antoficiuk de la Universitatea din Cernăuţi, scriitorul Volodymyr Vozniuk, director al Muzeului „Olha Kobyleanska" din Cernăuţi, reprezentanţi ai Uniunii Ucrainenilor din România etc. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

8 decembrie 2006, Bucureşti. Simpozion omagial internaţional „Ivan Franko la 150 de ani de la naştere"

La Bucureşti, în sala de consiliu a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, a fost organizat un simpozion internaţional dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui Ivan Franko. Manifestarea ştiinţifică a fost organizată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, al Uniunii Ucrainenilor din România şi al Asociaţiei Slaviştilor. Lucrările simpozionului au fost deschise de Iaroslava Colotelo, consilier în Ministerul Culturii şi Cultelor, urmată de prof. univ. dr. Octavia Nedelcu, prodecan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, şi de acad. Gheorghe Mihăilă. La lucrările simpozionului au participat numeroase personalităţi, printre care: prof. univ. dr. Gheorghe Barbă, Vasile Captaru - şeful secţiei de ucraineană de la Radio România Internaţional, lect. univ. Nicolae Corsiuc, Ivan Kovaci - consilier de limba şi literatura ucraineană în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prof. univ. dr. Constantin Geambaşu, prof. univ. dr. Mihai Mitu, Iryna Moisei - secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, asist. univ. drd. Roman Petraşuc, prof. univ. dr. Ioan Rebuşapcă, dr. Teofil Rendiuk, prof. dr. Ion Robciuc, Ion Covaci, Corneliu Irod, precum şi studenţi ai Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti. Invitata specială a simpozionului a fost cercetătoarea operei lui Ivan Franko, lect. univ. dr. Magdalena Lászlo-Kuţiuc. La simpozion au participat cercetători şi profesori universitari din Cernăuţi şi Lvov: prof. dr. Borys Bunciuk - decan al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Iuri Dedkovyci" din Cernăuţi, prof. dr. Mychailo Hnatiuk, prof. dr. Valeri Korniciuk, prof. dr. Mykola Ilnyckyi - membru corespondent al Academiei Naţionale de Știinţe a Ucrainei şi conf. univ. dr. Bohdan Iakymovyci - Universitatea Naţională „Ivan Franko", conf. univ. dr. Bohdan Tyholoz, dr. Natalia Tyholoz - cercetător ştiinţific principal. În încheierea simpozionului, delegaţia din Lvov a înmânat profesorului universitar doctor Ioan Rebuşapcă o diplomă de onoare pentru întreaga activitate. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

10 decembrie 2006, Călineşti Cuparencu (jud. Suceava). Festivalul de Colinde, Datini şi Obiceiuri ale Minorităţilor, ediţia I

Au participat formaţiile „Florile Călineştiului" din satul Călineşti Enache (instructor: prof. Gheorghe Hreniuc), „Vinociok" din Şerbăuţi (instructor: prof. Alina Perhinschi), corul „Enfantis" din Calafindeşti (instructor: prof. Vasile Zuzeac) şi „Cervona Kalyna" din Călineşti Cuparencu (instructor: prof. Delia Martineav). Oaspeţii au fost întâmpinaţi de preotul paroh din Călineşti Enache, Vasile Popovici, şi de primarul comunei, Ion Tanasiciuc. Pe scenă au fost prezentate colinde ucrainene vechi, obiceiuri şi tradiţii din interiorul etniei ucrainene. La sfârşitul festivalului, Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu" a prezentat un program artistic extraordinar. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

13 decembrie 2006, Bucureşti. Plenara Consiliului pentru Minorităţi Naţionale

La Palatul Parlamentului a avut loc Plenara Consiliului pentru Minorităţi Naţionale. Ordinea de zi a fost următoarea: scurtă trecere în revistă a activităţii Departamentului pentru Relaţii Interetnice pe anul 2006, prezentată de Attila Markó, secretar de stat; reglementări privind finanţările nerambursabile pentru anul 2007; probleme ale învăţământului în limbile minorităţilor naţionale; noile reglementări privind finanţarea partidelor politice, expuse de Liana Dumitrescu, deputat; aspecte privind achiziţionarea sediilor organizaţiilor minorităţilor naţionale. Punctul central al dezbaterii l-au constituit reglementările privind finanţările nerambursabile pentru anul 2007. S-a decis înfiinţarea unei comisii care să evalueze proiectele în vederea accesării fondurilor nerambursabile. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România au participat deputatul Ştefan Buciuta - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Ivan Covaci - preşedinte executiv al Uniunii Ucrainenilor din România şi consilier de limba şi literatura ucraineană în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şi Ion Robciuc - vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

15 decembrie 2006, Bucureşti. Ansamblul ucrainean din Valea Vişeului a prezentat „Nunta huţulă" cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale

Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat manifestarea „Etnoritm - valori europene", prilejuită de Ziua Minorităţilor Naţionale. Manifestarea a avut loc în sala „Auditorium" a Muzeului Naţional de Artă şi a implicat două paliere: 1. Târg de iarnă al minorităţilor, în cadrul căruia ucrainenii au expus cele mai recente apariţii editoriale, costume specifice etniei ucrainene, ouă încondeiate. 2. Spectacolul interetnic „Etnoritm", organizat în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. La acest spectacol a participat şi Ansamblul Ucrainean din Valea Vişeului, jud. Maramureş, prezentând „Nunta huţulă". Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

23 decembrie 2006, Timişoara. Ediţia a VI-a a Festivalului de Colinde Ucrainene şi Obiceiuri de Crăciun din Banat

Festivalul a fost susţinut de Uniunea Ucrainenilor din România şi de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. La manifestare au participat: Irina Moisei - secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, Bogdan Moisei - preşedinte al Comisiei de cenzori a Uniunii Ucrainenilor din România, Răzvan Hrenoschi - Consiliul Judeţean Timiş, preot Ilie Albiciuc - protopop, preşedinţi ai organizaţiilor altor minorităţi: maghiari, cehi, slovaci, sârbi, romi, preşedinţi ai filialelor Uniunii Ucrainenilor din România din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, primari şi preoţi ai parohiilor din Banat şi personalităţile comunităţii ucrainene din Banat. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

25-27 decembrie 2006, Maramureş. Oaspeţii de seamă din Ucraina în mijlocul comunităţii ucrainene din Satu Mare

Deputatul Stanislav Arjevitin din regiunea Transcarpatia - Ucraina şi Mychailo Delehan, director al Arhivelor Statului din Ujhorod, au întreprins o vizită în judeţul Satu Mare, fiind primiţi de prefectul Radu Bud. La această întâlnire au participat deputatul Ştefan Buciuta, Viorel Ciubotă, director al Muzeului Judeţean, Mihai Macioca, preşedinte al filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, şi Liuba Irina Horvat. Delegaţia ucraineană a avut o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, la invitaţia preşedintelui filialei, Mihai Macioca. În prima zi a vizitei, oaspeţii ucraineni s-au întâlnit cu comunitatea ucraineană din comuna Micula şi cu deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, cu toată conducerea organizaţiei locale a Uniunii Ucrainenilor din România, în frunte cu Ioan Hrezdac, şi cu elevii. La întâlnire au participat şi primarul comunei Micula, Ştefan Doboş, directorul şcolii din localitate, Csaba Doboş, şi cadre didactice. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

Pe parcursul anului au apărut cărţile următoare:

Ivan Franko - Poezii și poeme, traducere din limba rusă de Ion Covaci, studiu introductiv de Magdalena Laszlo-Kuţiuk, Bucureşti, Editura RCR Print; Ioan Rebuşapcă ‒ Poezia colindelor. I. Constructe simbolice şi stereotipii culturale în repertoriul tinerilor, Editura LVS Crepuscul, Ploieşti. Bibliografia traducerilor din literaturile slave, 1945-2011, Editura Universității din București.