Minoritatea ucraineană 1996

 

2 iunie 1996, România. Alegeri locale

În cadrul alegerilor locale, Uniunea Ucrainenilor din România nu a obţinut nicio funcţie de primar. Pentru consiliile locale, Uniunea Ucrainenilor din România a avut candidaţi în 23 de localităţi, obţinând 21 de mandate în 12 localităţi. Distribuţia mandatelor pe judeţe a fost următoarea: Caraş-Severin - comuna Copăcel (2); Maramureş - Bocicoiu Mare (2), Poienile de sub Munte (4), Remeţi (3), Repedea (1) şi Ruscova (2); Timiş - Bârna (2), Ştiuca (1) şi Victor Vlad Delamarina (1) şi Tulcea - Ceatalchioi (1), Hamcearca (1) şi Sfântu Gheorghe (1). Pentru consiliile judeţene, Uniunea Ucrainenilor din România a obţinut 9 262 de voturi şi 2 mandate: Maramureş (1) şi Tulcea (1). Studii de atelier. Cercetarea minorităţilor naţionale din România, 20/2009 [www.ispmn.ro].

 

16 octombrie 1996, Bucureşti. S-a stins din viaţă universitarul şi scriitorul Stelian Gruia (Iaţentiuc)

Născut la 16 aprilie 1933 în comuna Arbore, Stelian Gruia Iaţentiuc a devenit un reprezentant de seamă al culturilor şi literaturilor română şi ucraineană. A studiat limba şi literatura ucraineană la Kiev, în Ucraina, unde şi-a luat doctoratul cu o teză despre poetica lui Taras Şevcenko. Scriitorul a avut o activitate literară şi culturală vastă. A debutat cu traduceri, apoi a continuat cu poezii, proză şi critică literară. De asemenea, Stelian Gruia este autorul cursului de Literatură ucraineană şi al numeroaselor antologii. Totodată, este coautor al manualului de Limba ucraineană pentru clasa a VIII-a. A parcurs toate treptele universitate, de la preparator la profesor. La Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti a ţinut cursuri de literatură ucraineană. Curierul ucrainean, nr. 123-124, 2008.

 

3 noiembrie 1996, România. Alegeri parlamentare

În urma alegerilor, comunitatea ucraineană a obţinut un număr de 11 297 de voturi. Din partea comunităţii ucrainene din România au participat două formaţiuni: Uniunea Ucrainenilor din România, cu 6 candidaţi pe listă, şi Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România, cu 2 candidaţi pe listă. Uniunea Ucrainenilor din România a obţinut 7 165 de voturi (0,06%) - Suceava (3 005 de voturi), Maramureş (1 514 de voturi) şi Tulcea (1 071 de voturi). Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România a obţinut 4 132 de voturi (0,03%) - Maramureş (3 156 de voturi) şi Suceava (646 de voturi). A fost ales deputat în Parlamentul României reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Vichentie Nicolaiciuc, aparţinând circumscripţiei Suceava. Studii de atelier. Cercetarea minorităţilor naţionale din România, 20/2009 [www.ispmn.ro].

 

Pe parcursul anului 1996, Rădăuţi (jud. Suceava). Înfiinţarea Vicariatului General Greco-Catolic Ucrainean

După revigorarea Bisericii Greco-Catolice, a fost înfiinţat Vicariatul General Greco-Catolic Ucrainean, cu sediul la Rădăuţi, județul Suceava. Este subordonat canonic Diecezei Române Unite cu Roma şi se află sub jurisdicţia Episcopiei Române Unite a Maramureşului, cu sediul la Baia Mare. Vicariatul are în structura sa parohii din Suceava şi Maramureş. Primul vicar al Vicariatului proaspăt reînfiinţat a fost preotul Vasile Popovics.

 

Pe parcursul anului au apărut cărţile următoare:

Ştefan Tcaciuc - Limba maternă (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Ihor Traci - Soarele şi cuvântul, traducere din limba ucraineană de Ştefan Tcaciuc, Editura Mustang, Bucureşti; Ilie Cojocar - Păcat (poezii în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Ioan Robciuc - Raporturi lingvistice româno-ucrainene, Editura Mustang, Bucureşti; 80 de privighetori ucrainene - antologia poeziei ucrainene contemporane, I-III antologie, traducere şi note bibliografice de Ştefan Tcaciuc, Editura Paco, Bucureşti. [www.editura-mustang.ro]