Minoritatea ucraineană 1998

 

22 iunie 1998, Cluj-Napoca. Emisiunea radio în limba ucraineană

La Radio Cluj a fost înfiinţată emisiunea în limba ucraineană. Primul redactor al emisiunii a fost conferenţiarul universitar doctor Ioan Semeniuc, de la Catedra de slavistică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Emisiunea era difuzată luni, între orele 12.45 și 13.00, fiind structurată după următorul plan: reportaje, interviuri, comentarii pe teme cu predilecţie culturale - învăţământ, ştiinţă - şi muzică ucraineană. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

8 august 1998, Maramureş. Insistenţa reprezentanţilor Uniunii Ucrainenilor din România în vederea deschiderii unui punct de trecere a frontierei

Reprezentanţii organizaţiilor locale ale Uniunii Ucrainenilor din România din localităţile Baia Mare, Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Bistra, Valea Vişeului, Rona de Sus, Bocicoiu Mare şi Remeţi, prezenţi la Conferinţa UUR, filiala Maramureş, au adresat un memoriu Guvernelor României şi Ucrainei, precum şi preşedinţilor celor două state vecine, să soluţioneze cât mai urgent deschiderea unei treceri auto şi pietonale de frontieră peste râul Tisa din zona municipiului Sighetu Marmaţiei şi a raionului Rachiv, regiunea Transcarpatia, invocând faptul că în această zonă de graniţă au existat cel puţin şapte treceri rutiere și pietonale. Delegaţii organizaţiilor locale ale UUR vin în sprijinul atât al etnicilor ucraineni din România, cât şi al minorităţii române din Ucraina. De asemenea, acest demers ajută locuitorii acestei regiuni eurocarpatice, care ar fi scutiţi de a ocoli aproximativ 500 de km de drum prin alte regiuni pentru a-şi putea vizita rudele şi pentru a participa la diferite evenimente culturale şi familiale. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 419; Curierul ucrainean, nr. 52-53, 1995.

 

1 septembrie 1998, Sighetu Marmaţiei. La Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko" a fost introdus un nou profil

La Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei a fost introdusă în oferta şcolii specializarea informatică, pe lângă specializarea învăţători-educatori.

 

1 octombrie 1998, Suceava. La Universitatea „Ştefan cel Mare" a fost creată secţia de Limba şi literatura ucraineană

La insistenţele reprezentanţilor Uniunii Ucrainenilor din România, în cadrul Facultății de Litere a Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava a fost creat Departamentul de limba şi literatura ucraineană. Profesorii universitari care au susţinut cursurile au fost Corneliu şi Aspazia Reguş.

 

Pe parcursul anului 1998, Ruscova. 625 de ani de la prima atestare

Comuna Ruscova din Maramureş a sărbătorit 625 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, comunitatea ucraineană din această localitate a pregătit ample activităţi culturale, la care au asistat oficialităţi de rang înalt.

 

Au apărut cărţile următoare:

Cornel Irod - Sărbătoare (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Poeţi ucraineni contemporani din diasporă, vol. I - III, Editura Mustang, Bucureşti. [www.editura-mustang.ro]