Minoritatea ucraineană 2001

 

12-14 ianuarie 2001, Sighetu Marmaţiei. A VIII-a ediţie a Festivalului de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

La Sighetu Marmaţiei s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a Festivalului de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni. La festival au participat colindătorii din localităţile cu populaţie majoritar ucraineană din judeţul Maramureş. Festivalul a fost susţinut de Uniunea Ucrainenilor din România şi de Ministerul Culturii şi Cultelor. La manifestare a participat şi Ştefan Tcaciuc, deputat al comunităţii ucrainene în Parlamentul României. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 117; Curierul ucrainean, nr. 82, 2001.

 

26 februarie 2001, Bucureşti. Expoziţia de pictură a artistei ucrainene Anna Ravliuk

La Casa de Cultură „Friedrich Schiller" din Bucureşti a fost inaugurată expoziţia de pictură a artistei ucrainene Anna Ravliuk. Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, al Uniunii Ucrainenilor din România şi al Ambasadei Ucrainei în România. Anna Ravliuk s-a născut pe 30 aprilie 1963 la Cernăuţi, în Ucraina, şi este absolventă a Colegiului Republican de Arte Plastice „I. Repin" din Chişinău (1984) şi a Facultăţii de Design Grafic din cadrul Academiei Internaţionale de Drept Economic şi Arte Audiovizuale, Chişinău (2000). Lucrările artistei ucrainene au fost prezente în multiple expoziţii. La eveniment au fost prezenți deputatul Ştefan Tcaciuc, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, și Hennadi Altuhov, reprezentant al Ambasadei Ucrainei în România. În încheierea evenimentului, corul studenţilor ucraineni din Bucureşti, „Zorea", a prezentat publicului o suită de cântece ucrainene. Curierul ucrainean, nr. 83, 2001.

 

Februarie-martie 2001, Maramureş. Alegeri în organizaţiile Uniunii Ucrainenilor din România

S-au desfăşurat alegeri în toate organizaţiile UUR din Maramureş, fiind alese organele de conducere ale organizaţiilor locale de femei şi delegatele pentru conferinţa Organizaţiei de Femei Ucrainene, sub egida Uniunii Ucrainenilor din România. La conferinţă a participat Ştefan Tcaciuc, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Ucrainenilor din România, şi Ştefan Buciută, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş. În urma alegerilor a fost stabilit biroul de conducere, format din: preşedinte: Valentina Culac din Sighetu Marmaţiei şi vicepreşedinţi: Nastaca Ostaş din Ruscova, Maria Ciubica din Lunca la Tisa şi Liuba Horvat din Satu Mare. Membre în comitetul de conducere au fost alese: Maria Culac din Poienile de sub Munte, Adela Dziţac din Repedea, Iulia Glodean din Bistra, Ileana Dan din Rona de Sus, Tatiana Popa din Remeţi şi Dorina Prodănoiu din Baia Mare. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 41.

 

4 martie 2001, Târna Mare (jud. Satu Mare). Înfiinţarea organizaţiei locale a Uniunii Ucrainenilor din România

În comuna Târna Mare din judeţul Satu Mare s-a înfiinţat organizaţia locală a Uniunii Ucrainenilor din România. În urma alegerilor s-a format biroul de conducere, alcătuit din persoanele următoare: Danco Vasile - preşedinte, Sulima Vasile - vicepreşedinte, Sabadoş Ana - secretar, Danco Mihai - membru şi Danco Petre - membru. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, au luat parte Macioca Mihai, preşedinte, şi Semeniuc Nicolae, secretar. Curierul ucrainean, nr. 83, 2001.

 

7 martie 2001, Timişoara. Sărbătorirea poetului ucrainean Taras Şevcenko

Comunitatea ucraineană din municipiul Timişoara a omagiat personalitatea copleşitoare a lui Taras Şevcenko. La sediul filialei Timişoara a Uniunii Ucrainenilor din România a participat un auditoriu extrem de numeros pentru a-l sărbători pe autorul Cobzarului. În cadrul manifestării au fost citite versurile din opera geniului ucrainean, iar profesorul de istorie Ivan Câmpeanu a prezentat câteva repere din viaţa şi opera lui Taras Şevcenko. Acţiunea culturală a fost coordonată de Gheorghe Hleba, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Timiş.

 

23 martie 2001, Satu Mare. Sărbătorirea poetului ucrainean Taras Şevcenko

La Satu Mare a fost organizată de către preşedintele filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, Mihai Macioca, o activitate complexă de aniversare a poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko. În cadrul manifestării culturale a fost organizată expoziţia de carte editată de Uniunea Ucrainenilor din România în limbile ucraineană şi română a scriitorilor ucraineni din România. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 112; Curierul ucrainean, nr. 53, 2001.

 

24 martie 2001, Sighetu Marmaţiei. Zilele Taras Şevcenko

La Sighetu Marmaţiei au fost organizate activităţi de aniversare a lui Taras Şevcenko. La această activitate, precum şi la cea de la Satu Mare, au participat elevi, concurenţi la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Ucraineană, împreună cu profesorii lor. Programele artistice au fost prezentate de elevii din Valea Vişeului, Rona de Sus şi Sighetu Marmaţiei. În cadrul acestei activităţi, Ştefan Buciuta a iniţiat o expoziţie de fotografii cu tematică diversă: manifestări culturale prezentate de formaţii artistice de amatori cu prilejul sărbătoririi Zilelor Taras Şevcenko, manifestări dedicate deschiderii primei case-muzeu ucrainene din localitatea maramureşeană Poienile de sub Munte la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, primirea Prezidiului Uniunii Ucrainenilor din România de către noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, Excelenţa Sa Anton Buteiko, la Bucureşti, prezentarea efectelor inundaţiilor din 4-7 martie 2001 în localităţile din Maramureş, Poienile de sub Munte, Ruscova şi Leordina. Totodată, atât la evenimentul din Satu Mare, cât şi la cel din Sighetu Marmaţiei, a fost organizată expoziţie de carte editată de Uniunea Ucrainenilor din România, în limbile română şi ucraineană, a scriitorilor ucraineni din România, din Ucraina şi din diasporă. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 112; Curierul ucrainean, nr. 53, 2001.

 

24 martie 2001, Sighetu Marmaţiei. Desfăşurarea primei Conferinţe a Organizaţiei de Femei din ţinutul Maramureş

La Sighetu Marmaţiei a avut loc prima Conferinţă a Organizaţiei de Femei din ţinutul Maramureş, sub egida Uniunii Ucrainenilor din România. În organizaţia ţinutului Maramureş sunt incluse filialele din judeţele următoare: Maramureş, Bistriţa, Harghita, Mureş, Cluj, Bihor, Sălaj şi Satu Mare. Curierul ucrainean, nr. 83, 2001.

 

24 martie 2001, Sighetu Marmaţiei. Olimpiada de Limba şi Literatura Ucraineană, faza judeţeană

La Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei s-a desfăşurat Olimpiada Judeţeană de Limba şi Literatura Ucraineană, la care au participat peste 100 de elevi de etnie ucraineană proveniţi de la şcolile din localităţile Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Crasna, Bistra, Valea Vişeului, Rona de Sus, Lunca la Tisa, Crăciuneşti, Remeţi şi din Sighetu Marmaţiei, de la Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko". După susţinerea probelor scrise, elevii împreună cu membrii comisiei judeţene au vizionat un program artistic în cinstea geniului ucrainean Taras Şevcenko. Din comisia de examinare a lucrărilor au făcut parte următorii profesori: Ana Sambor, Marta Hreniuc, Ileana Irina, Emilia Ene, Ledia Spivaliuc, Simona Malearciuc, Maria Dubec, Halena Miculaiciuc, Ana Maria Şteţco, Ioan Ioicaliuc, sub coordonarea profesorului Ioan Lazarciuc, inspector de limba şi literatura ucraineană la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş. Curierul ucrainean, nr. 83, 2001.

 

25 martie 2001, Bistra (jud. Maramureş). Evaluarea pagubelor cauzate de inundaţii

Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş, Ştefan Buciuta, împreună cu deputatul ucrainenilor din Parlamentul României, Ştefan Tcaciuc, au vizitat comuna maramureşeană Bistra, în care locuiesc etnicii ucraineni, în vederea evaluării pagubelor cauzate de inundaţiile din 4-7 martie în satele Valea Vişeului şi Bistra. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 112; Curierul ucrainean, nr. 53, 2001.

 

19-21 aprilie 2001, Ujhorod (Ucraina). Conferinţa internaţională ştiinţifico-practică consacrată problemelor minorităţilor naţionale din Regiunea Eurocarpatică

La Ujhorod, în Ucraina, a avut loc Conferinţa internaţională ştiinţifico-practică consacrată problemei minorităţilor naţionale din Regiunea Eurocarpatică, intitulată „Frontierele Unirii". La Conferinţă au participat reprezentanţi ai minorităţilor din ţările care fac parte din Regiunea Eurocarpatică: România, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Ucraina. Din România au participat două delegaţii: delegaţia din judeţul Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România şi delegaţia Forumului Democrat German din judeţul Satu Mare. Din delegaţia Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş, au făcut parte Ştefan Buciuta, preşedinte al organizaţiei, Valentina Culac, preşedintă Organizaţiei de Femei, şi Ioan Buciuta, membru al Uniunii Ucrainenilor din România. Delegaţia ucraineană din Maramureş a prezentat o comunicare despre ucrainenii din România. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 451, Curierul ucrainean, 2001.

 

23-24 aprilie 2001, Maramureş. Vizita reprezentanţilor Ambasadei Ucrainei în România

O delegaţie de jurnalişti ucraineni, însoţită de reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei din România, a vizitat judeţul Maramureş în vederea documentării despre viaţa ucrainenilor. La Baia Mare, delegaţia ucraineană a fost primită de Liviu Bechiş, prefect al judeţului Maramureş, şi de Pamfil Berceanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. La discuţii a fost invitat şi Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş. În ultima parte a vizitei, delegaţii s-au deplasat la Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei, pentru a vedea felul în care este organizat învăţământul în limba ucraineană maternă. Împreună cu directorul liceului şi cu reprezentanţii administraţiei locale, au fost discutate problemele cu care se confruntă instituţia şcolară cu predare în limba ucraineană. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 450, Curierul ucrainean, 2001.

 

Mai 2001, Poienile de sub Munte (jud. Maramureş). Comemorarea veteranilor de război

În comuna maramureșeană Poienile de sub Munte au fost comemoraţi veteranii de război. În acest cadru, în 1956, a fost edificat un monument al voluntarilor ucraineni care au luptat, alături de Armata Roşie, în cadrul Frontului 3 Ucrainean, pentru eliberarea Ardealului de Nord, a Cehoslovaciei, a Ungariei şi pentru cucerirea Berlinului. Voluntarii proveneau din rândul militarilor recrutaţi de armata maghiară şi căzuţi prizonieri pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. În cel de-al Doilea Război Mondial au căzut mulţi ucraineni, proveniţi din satele situate pe văile Ruscovei, Vişeului şi Tisei. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 114; Curierul ucrainean, 2001.

 

6 mai 2001, Murighiol (jud. Tulcea). Hramul bisericii, întâlnirea fiilor satului

La Murighiol, județul Tulcea, de hramul bisericii, membrii comunităţii ucrainene din localitate au organizat o manifestare cultural-artistică. Manifestarea a fost iniţiată de Primărie, de Şcoala Generală şi de Biblioteca din Murighiol. Cu acest prilej a avut loc o întâlnire cu fiii satului. În semn de preţuire, Aurel Andrei, primar al localităţii, a acordat diplome de onoare personalităţilor locului. Manifestarea a continuat cu un spectacol artistic susţinut de copiii ucraineni din Murighiol, conduşi de învățătoarea Magda Grigore, care au prezentat un program complex, constând în jocuri şi cântece interpretate în limba ucraineană. În continuare, a urcat pe scenă grupul vocal feminin ucrainean din Murighiol, instruit de învățătoarea Maria Mihaileica, care a prezentat cântece ucrainene caracteristice acestei comunităţi. La sfârşit şi-a prezentat programul artistic formaţia Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Tulcea, „Zadunaiska Sici", care a interpretat numeroase cântece ucrainene, de la registrul melancolic la cel vesel. Curierul ucrainean, nr. 85, 2001.

 

6 mai 2001, Bălcăuţi (jud. Suceava). Constituirea organizaţiei locale de tineret a Uniunii Ucrainenilor din România

În localitatea Bălcăuţi s-a desfăşurat şedinţa de constituire a organizaţiei de tineret a Uniunii Ucrainenilor din România. În afară de tinerii din localitate, la şedinţa de constituire au participat Gheorghe Hreniuc - preşedinte al organizaţiei de tineret a Uniunii Ucrainenilor din România, ţinutul Bucovina, şi Marinel Serdenciuc - vicepreşedinte al aceleiaşi organizaţii. În urma alegerilor, a fost format biroul de conducere, având următoarea structură: Ionuţ Plecon - preşedinte, Ancuţa Plecon - vicepreşedinte şi Alina Homeniuc - secretar. Curierul ucrainean, nr. 85, 2001.

 

11 mai 2001, Suceava. Întâlnirea deputatului ucrainenilor cu decanul Facultăţii de Litere a Universității „Ştefan cel Mare"

Ştefan Tcaciuc, deputat al ucrainenilor în Parlamentul României, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, însoţit de Corneliu Reguş, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, a avut o întâlnire cu decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava, prof. univ. dr. Ion Horea Bârleanu, şi cu prodecanul facultăţii, conf. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu. Discuţiile s-au concentrat asupra identificării posibilităţilor de îmbunătăţire a funcţionării secţiei de limba şi literatura ucraineană din cadrul facultăţii. Deputatul şi-a manifestat disponibilitatea totală pentru susţinerea secţiei de ucraineană, care are ca principal scop pregătirea specialiştilor în vederea prezervării limbii şi literaturii ucrainene. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

12 mai 2001, Maidan (jud. Suceava). Aniversare a 175 de ani de la înfiinţare

Locuitorii satului Maidan au aniversat 175 de ani de la înfiinţarea localității. Satul este situat în comuna Pârteşti, judeţul Suceava. Această localitate a fost întemeiată în 1826, în timpul regimului austriac, cu ajutorul coloniştilor veniţi din Valea Mare (Velyka Dolyna), regiunea Ivano-Frankovsk. În 1845, în Maidan a fost înfiinţată parohia greco-catolică. Manifestarea a fost organizată de preotul paroh Nicolai Nicolaişen, cu sprijinul Vicariatului Ucrainean Greco-Catolic, al Uniunii Ucrainenilor şi al Primăriei din comuna Pârteşti. De asemenea, la acest eveniment au participat numeroşi credincioşi greco-catolici din județul Suceava, ierarhi ai Bisericilor Romano-Catolică şi Greco-Catolică şi numeroase personalităţi publice, printre acestea numărându-se consilierul Ambasadei Ucrainei în România, Vasyl Fedurţea, şi preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Ştefan Tcaciuc. După liturghia oficiată de paisprezece preoţi, în fruntea cărora s-a aflat preotul Ivan Voloşciuc, vicar general al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene din România, a avut loc spectacolul susţinut de grupurile corale din Maidan, Cacica şi Negostina. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

13 mai 2001, Rogojeşti (jud. Botoşani). Cercul Pedagogic al profesorilor şi învăţătorilor de limba ucraineană

La Școala cu clasele I-VIII din satul Rogojeşti, jud. Botoşani, s-a desfăşurat Cercul Pedagogic al profesorilor şi învăţătorilor de limba şi literatura ucraineană din judeţele Suceava şi Botoşani. Învăţătoarea Olimpia Ivaneciuc a ţinut o lecţie deschisă cu tema „Istorie şi tradiţii ale minorităţii ucrainene din Rogojeşti" cu elevii claselor a VI-a şi a VII-a. La cerc, în afara de inspectorul de specialitate, Aura Hapenciuc, au participat peste 40 de cadre didactice şi numeroşi invitaţi: Vasyl Fedurţea - consilier al Ambasadei Ucrainei, Vladimir Hapenciuc - expert guvernamental în Departamentul Relaţiilor Interetnice, Corneliu Reguş - secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, Vasile Țapoveţ - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, ţinutul Bucovina, şi alţii. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

14 mai 2001, Satu Mare. Dezvelirea plăcii comemorative a scriitorului Ivan Fedko

Cu prilejul Zilelor Oraşului Satu Mare, la care au participat deputatul Ştefan Tcaciuc - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Excelenţa Sa, domnul A. Buteiko - ambasador al Ucrainei în România, şi domnul A. Kotik - prim-secretar al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, la iniţiativa Direcţiei Culturii şi Cultelor şi, în mod special, a poetului George Vulturescu, în colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, pe clădirea Casei Corpului Didactic s-a dezvelit o placă comemorativă dedicată scriitorului de limbă ucraineană Ivan Fedko, care, în ultimii ani ai existenţei sale, a lucrat chiar în acest imobil. Personalitatea lui Ivan Fedko a fost evocată de poetul George Vulturescu, de ambasadorul Ucrainei, A. Buteiko, de deputatul Ştefan Tcaciuc şi de reprezentanţii Inspectoratului Școlar Judeţean. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

16-20 mai 2001, Mamaia (jud. Constanţa). Curs de formare şi specializare în mass-media minorităţilor naţionale

Sub organizarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi a Centrului Naţional „Interetnica", s-a desfăşurat la Mamaia un curs de formare şi specializare în domeniului jurnalismului pentru tinerii ziarişti din mass-media minorităţilor naţionale. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România a participat Otilia Fraseniuc, studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava, specializarea Ucraineană-Română, colaboratoare a publicaţiilor „Ukrainskyi Visnyk" şi „Naş holos". Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

17-18 mai 2001, Bucureşti. A III-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene pe probleme de asigurare a drepturilor minorităţilor naţionale

S-a desfăşurat la sediul Ministerului Afacerilor Externe cea de-a treia sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene pe problemele asigurării drepturilor minorităţilor naţionale, în conformitate cu articolul 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina. Delegaţia română a fost formată din Carmen Podgoreanu - director general, Direcţia Generală Comunicare şi Imaginea României, Ministerul Afacerilor Externe; Adina Roxana Stoleru - ataşat, Direcţia Consiliul Europei şi Drepturile Omului, Ministerul Afacerilor Externe (secretarul comisiei mixte); Elena Zamfir - director general, Direcţia Generală Integrare Europeană şi Relaţii Internaţionale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării; Alexandru Costa - şef serviciu, Serviciul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării; Iustinian Focşa - director, Departamentul pentru Românii de peste Hotare, Ministerul Informaţiei Publice; Tamara Filimon - expert, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Informaţiilor Publice; Carol König - director al Direcţiei Relaţii Internaţionale, Ministerul Culturii şi Cultelor; Ilie Ivan - consul general al României la Cernăuţi. Din delegaţia română au făcut parte deputatul Ştefan Tcaciuc - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, şi prof. dr. Ion Robciuc ‒ prim-vicepreşedintele Uniunii Ucrainenilor din România. De asemenea, au participat în calitate de invitaţi inspectorii de specialitate pe problemele minorităţii ucrainene din Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi din Ministerul Culturii şi Cultelor, Ivan Covaci şi Iaroslava Colotelo. Din Ucraina a fost prezentă o delegaţie extinsă, condusă de Htyhori Profirovyci Sereda - director al Departamentului de Stat pentru Problemele Naţionalităţilor şi Migraţie. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

20 mai 2001, Şerbăuţi (jud. Suceava). Festivalul interetnic judeţean „Convieţuiri"

S-a desfăşurat a VIII-a ediţie a Festivalului interetnic judeţean „Convieţuiri" în satul Şerbăuţi, comuna Calafindeşti. Au participat formaţiile artistice ucrainene din Negostina, Bălcăuţi, Călineşti Cuparencu, Şerbăuţi şi Suceava. Totodată, pe scenă au evoluat polonezii din Poiana Micului, ruşii-lipoveni din satul Lipoveni, fanfara românilor din Calafindeşti şi „Călina roşie" din regiunea Cernăuţi. La manifestare au participat: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Mihai Grozavu, Ilie Ioneţ, Arcadie Opaiţ şi Vasyl Dovhyi din partea Consiliului Regional Cernăuţi, membri ai conducerii Uniunii Ucrainenilor din România: Dumitru Morhan, Corneliu Reguş, Vasile Țapoveţ, Ioan Perojuc, Ioan Chideşciuc, Victor Semciuc, Ioan Bodnar, Alea Ocrainiciuc etc. De asemenea, la manifestare au mai participat Corina Ignat din partea Inspectoratului pentru Cultură al judeţului Suceava şi consilierul Iaroslava Colotelo din partea Ministerului Culturii şi Cultelor. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

20 mai 2001, Timişoara. Prima slujbă în limba ucraineană

Un sobor de preoţi format din Ilie Albiciuc - protoiereul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Banat, parohul Ion Ardelean din Bistra - Maramureş şi preotul Adrian Vişovan din Remetea Mică - Timiş, sub coordonarea protopopului Ivan Piţura, vicarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din România a oficiat prima slujbă în limba ucraineană la una dintre marile biserici din municipiul Timişoara. După liturghie, credincioşii ucraineni au participat la sfinţirea sediului Uniunii Ucrainenilor din România din Timişoara. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

30 mai - 3 iunie 2001, Sibiu. Spectacolul „Copiii mai întâi"

În cadrul Muzeului în aer liber din Sibiu, la iniţiativa Fundaţiei Abracadabra şi a Teatrului Naţional pentru Copii din Bucureşti a avut loc spectacolul „Copiii mai întâi", o sărbătoare a copiilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. La acest proiect cultural au participat, din partea Uniunii Ucrainenilor din România, 20 de copii din comuna Bălcăuţi, judeţul Suceava, împreună cu învăţătorii lor: Lăcrămioara Grigorciuc, Ionuţ Plecan şi Rodica Petraşuc. În afară de costumele populare, copiii au prezentat o şezătoare locală. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

Mai 2001, Şerbăuţi. Aparţia traducerii Cobzarului

Sub egida Uniunii Ucrainenilor din România a apărut Cobzar al lui Taras Şevcenko în traducerea poetului sucevean Ion Cozmei, în volumul intitulat Poeme. Cartea a fost lansată la Şerbăuţi cu ocazia desfăşurării festivalului „Convieţuiri". Cartea a fost prezentată de Corneliu Reguş şi Arcadie Opaiţ, scriitor român din Ucraina, preşedintele Societăţii Culturale „Mihai Eminescu" din Cernăuţi. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

20-23 mai 2001, Odesa (Ucraina). Simpozion ştiinţific

Preşedintele organizaţiei de tineret a Uniunii Ucrainenilor din România, Ivan Ostap Lupşac, a participat cu o comunicare despre publicaţiile ucrainene din România la un simpozion ştiinţific organizat în perioada 20-23 mai de Biblioteca Regională din Odesa. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

25-27 mai 2001, Ismail. Al II-lea Forum Interetnic al Euroregiunii „Dunărea de Jos"

Ca rezultat al colaborării între Ucraina, România şi Republica Moldova, a fost organizat în oraşul Ismail cel de-al II-lea Forum Interetnic al Euroregiunii „Dunărea de Jos", organizat de Administraţia Regională de Stat Odesa şi Direcţia Drepturilor Minorităţilor şi Migraţiei. Alături de delegaţia oficială gălăţeană, a participat şi o delegaţie a Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Galaţi. Reprezentanţii minorităţii ucrainene au participat la expoziţia de carte şi publicaţii în limbile ucraineană şi română, expunând peste 40 de volume din diverse domenii precum: literatură, lingvistică, folclor, cărţi religioase etc. Scriitorii români de expresie ucraineană s-au bucurat de un real interes din partea vizitatorilor şi a profesorilor de la Institutul Pedagogic din localitate: Ştefan Tcaciuc, Mihai Mihailiuc, Ioan Robciuc, Ivan Kovaci, Corneliu Reguş, Vasile Țapoveţ, Lina Kostenko, Iuri Lucan etc. Peste 500 de reprezentanţi ai celor peste 14 etnii din Odesa şi Cahul şi din judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila au participat la manifestările desfăşurate pe stadionul portului Ismail în faţa a peste 15 000 de spectatori. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

3 iunie 2001, Rona de Sus (jud. Maramureş). Concurs de recitări din poezia ucraineană

Preşedintele Filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din Maramureş, Ştefan Buciuta, împreună cu preşedintele Filialei Rona de Sus a Uniunii Ucrainenilor din România şi cu vicepreşedintele Comitetului Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş, au iniţiat în comuna Rona de Sus, judeţul Maramureş, Concursul de Recitări din Poezia Ucraineană. La concurs au participat elevi de la toate şcolile din judeţ în care se predă limba şi literatura ucraineană, începând cu clasa a V-a, care au recitat din poeziile clasicilor literaturii ucrainene. La concurs au fost prezenți deputatul Ştefan Tcaciuc, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Iaroslava Colotelo, consilier în Ministerul Culturii şi Cultelor, și Irina Covaci, redactor al ziarului „Vilne slovo". La început, concursul a avut o acoperire judeţeană. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 195; Curierul ucrainean, nr. 86, 2001 şi nr. 145-146, 2009.

 

4 iunie 2001, Dudeştii Vechi (jud. Timiş). Înfiinţarea organizaţiei locale a Uniunii Ucrainenilor din România

Ucrainenii din localitatea Dudeştii Vechi au creat organizaţia locală a Uniunii Ucrainenilor din România, alegându-şi conducerea cu următoarea componenţă: Mehno Cătălin Petru - preşedinte, Nicolae Corneştean - vicepreşedinte, Eudochia Roncov - vicepreşedinte, Eudochia Corneşcian - secretar. La alegerile locale au participat, din partea Uniunii Ucrainenilor din România, ţinutul Banat, Gheorghe Hleba, împreună cu Simona Liber şi Nadia Hleba, membre ale Organizaţiei de Tineret a Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Timişoara. Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

6 iunie 2001, Tulcea. Întâlnirea participanţilor la Forumul Interetnic

În sala „Mihai Kogălniceanu" a Consiliului Judeţean Tulcea a avut loc o întâlnire a participanţilor la Forumul Interetnic, pentru decernarea diplomelor de participare la acţiunea cultural-ştiinţifică. La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţii mai multor etnii: ruşi-lipoveni, turco-tătari, armeni, romi şi ucraineni. Ucrainenii au fost reprezentaţi de corul Uniunii Ucrainenilor din România din ţinutul Dobrogea, „Zadunaiska Sici". Curierul ucrainean, nr. 87, 2001.

 

Iunie 2001, județul Maramureş. Întâlnirea deputatului Uniunii Ucrainenilor din România cu primarii localităţilor cu populaţie majoritar ucraineană

În judeţul Maramureş, deputatul Ştefan Tcaciuc, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a organizat o întâlnire cu primarii comunelor cu populaţie majoritar ucraineană din acest ţinut al României şi cu prefectul judeţului Maramureş, inginer Liviu Bechiş. La întâlnire au participat şi membri ai conducerii Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş, Ştefan Buciuta şi Mihai Brânzanic, dar şi Mihai Macioca, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare. Primarii localităţilor ucrainene, Nicolae Şanta (Bocicoiu Mare), Bela Songot (Poienile de sub Munte), Ştefan Halas (Remeţi), Vasile Onujec (Bistra), Vasile Ciorei (Repedea), Ioan Romaniuc (Rona de Sus) şi Vasile Pop (Ruscova), au prezentat pe rând doleanţele comunităților pe care le conduc. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 256; Curierul ucrainean, nr. 86, 2001.

 

20-22 iulie 2001, Câmpulung Moldovenesc. A XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene"

Timp de trei zile, în Câmpulung Moldovenesc a fost organizată cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene". Festivalul a fost organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Consiliul Judeţean Suceava şi Prefectura Judeţului Suceava, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor şi Primăriile Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Pe scena festivalului au evoluat cântăreţii şi dansatorii ucraineni de la „Djerelo", „Izvoraş", „Mărţilor", „Ceremşina", dar şi formaţiile artistice ale altor etnii. Curierul ucrainean, nr. 87, 2001.

 

12 august 2001, Crăciuneşti (jud. Maramureş). Festivalul „Duminica cultural-sportivă de la Crăciuneşti"

În localitatea Crăciuneşti, comuna Bocicoiu Mare, judeţul Maramureş, s-a desfăşurat Festivalul „Duminica cultural-sportivă" sub egida Uniunii Ucrainenilor din România. Festivalul a avut două componente: sportivă şi culturală. În cadrul manifestării sportive, pe terenul de sport s-au întrecut formaţiile localităţilor Crăciuneşti, Tisa, Bocicoiu Mare şi Lunca la Tisa. Componenta culturală a debutat cu alocuţiunile primarului comunei Bocicoiu Mare, Nicolae Șanta, și a lui Țili Hasciar, director al Căminului Cultural din localitate. Au urmat formaţiile artistice din Crăciuneşti, Lunca la Tisa, Remeţi, formaţia de mandoline şi dansuri din comuna Rona de Sus. La sfârşit a urcat pe scenă cunoscutul rapsod de etnie ucraineană Vasile Boiciuc-Rogneanu. După încheierea spectacolului artistic, Ştefan Buciuta, vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi preşedinte al organizaţiei ţinutului Maramureş, a acordat diplome, subliniind importanţa Duminicii Cultural-Sportive în calendarul cultural al Uniunii Ucrainenilor din România. Ştefan Buciuta, p. 256; Curierul ucrainean, nr. 86, 2001 şi nr. 87, 2001.

 

29 august - 2 septembrie 2001, Sighişoara. Festivalul „Proetnica. Zilele Minorităţilor Naţionale în România"

La Festivalul „Proetnica. Zilele Minorităţilor Naţionale în România" de la Sighişoara, Uniunea Ucrainenilor din România a participat cu o delegaţie formată din 25 de persoane. A fost prezent grupul coral „Zorea" al studenţilor bucureşteni, dirijat de Tatiana Fedurţea. De asemenea, a fost organizat un stand cu expoziţie de carte şi grafică, unde au fost expuse 30 de volume, unele dintre ele distinse cu premii ale Uniunii Scriitorilor din România. Totodată, expoziţia a cuprins 10 lucrări ale graficianului Vasile Socoliuc, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Lucrările graficianului de etnie ucraineană sunt inspirate din tematica liricii șevcenkiene. Curierul ucrainean, nr. 83, 2001.

 

1-3 septembrie 2001, Rachiv (Ucraina). Vizita delegaţiei Uniunii Ucrainenilor din România

La invitaţia Consiliului Raional Rachiv, regiunea Transcarpatia - Ucraina, o delegaţie a Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş, în frunte cu preşedintele organizaţiei, Ştefan Buciuta, a efectuat o vizită de prietenie în raionul Rachiv. Din delegaţie au făcut parte membri ai Asociaţiei Localităţilor din Carpaţi, primarii şi preşedinţii Uniunii Ucrainenilor din România din localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus şi Bocicoiu Mare. Delegaţia română a vizitat localităţile Rachiv, Bila Țerkva, Cvasa şi Dilove. De asemenea, delegaţia română a participat la manifestările ocazionate de desfăşurarea cele de-a II-a ediţii a Festivalului „Huţulska brynza". În 3 septembrie, delegaţia română s-a întâlnit cu primarul localităţii Dilove, prof. Maria Corodini, care a prezentat istoria şi proiectele comunei pe care o conduce. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 393; Curierul ucrainean, octombrie, 2001.

 

7-9 septembrie 2001, Verchovyna (regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina). Festivalul Internaţional al Huţulilor

În Verchovyna din regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina) s-a desfăşurat Festivalul Internaţional al Huţulilor. Festivalul a fost organizat de Administraţia Raională de Stat Verchovyna, Consiliul Raional, Direcţia pentru Cultură a regiunii Ivano-Frankivsk şi Societatea Naţională „Huţulia" din Ucraina. Au participat ucraineni din diasporă (Anglia, Canada, Polonia şi România). Din România au participat ucrainenii din localităţile maramureşene precum: Poienile de sub Munte, Bistra, Valea Vişeului, Rona de Sus şi Lunca la Tisa. În preambulul deschiderii oficiale a festivalului a fost organizată o paradă a participanţilor şi depuneri de flori la monumentele poeţilor Taras Şevcenko şi Ivan Franko. Pe scena din Piaţa Administraţiei au fost invitate oficialităţile din Kiev, regiunea Ivano-Frankivsk, din cadrul raionului Verchovyna şi reprezentanţii delegaţiilor din diaspora ucraineană. Delegaţia română a fost reprezentată de Iaroslava Colotelo, consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, care a rostit o alocuțiune, şi de Ştefan Buciuta, vicepreşedinte al UUR, şeful delegaţiei. În cadrul festivalului, delegaţia română a prezentat o expoziţie de fotografii realizate de Ştefan Buciuta. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 391; Curierul ucrainean, nr. 90-91, 2001.

 

21 octombrie 2001, Remeţi (jud. Maramureş). Obiceiuri de Toamnă la Ucraineni

În localitatea maramureşeană Remeţi s-a organizat manifestarea cultural-artistică Obiceiuri de Toamnă la Ucraineni, cu sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Maramureş. Au fost amenajate standurile de produse agricole în care au fost expuse produsele provenind din mai multe localităţi maramureşene locuite de etnicii ucraineni. În cadrul manifestării, pe scenă au evoluat mai multe formaţii artistice din comuna Bistra, conduse de profesorul Dumitru Coreniuc şi de directorul şcolii din Valea Vişeului, profesorul Vasile Luţac. Cele două formaţii au prezentat cântece şi dansuri ale huţulilor de pe Valea Vişeului şi a Tisei. În cadrul aceluiaşi program, pe scenă au evoluat formaţii artistice din comuna Rona de Sus, pregătite de profesoara Geta Petreţchi, grupul de copii cu mandoline şi taraful de muzică populară şi uşoară coordonat de Miroslav Petreţchi. În programul artistic au fost cuprinse şi formaţii de copii din şcolile generale din comunele Lunca la Tisa (coordonată de Maria Ciubica), Ruscova (pregătită de profesorul de muzică Mihai Demianciuc) şi elevii din localitatea gazdă, pregătiţi de Mihai Brânzanic, Ana Maria Șteţco şi Vasile Mănăştean. La această manifestare au participat oaspeţi de la Școala de Arte şi Meserii din localitatea Iasinea, raionul Rachiv, regiunea Transcarpatia, care au încheiat manifestarea cu un program de cântece populare, dansuri şi obiceiuri ale huţulilor de pe Tisa Neagră. Ştefan Buciuta, op.cit, p. 114; Curierul ucrainean, 2001.

 

4 noiembrie 2001, Tulcea. Aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea corului ucrainean „Zadunaisca Sici"

La sediul Uniunii Ucrainenilor din România, ţinutul Tulcea, s-au adunat numeroşi etnici ucraineni. Au mai participat: Alina Pandrea - inspector şcolar pentru romi, Vocol - fost inspector şcolar, reprezentanţi ai minorităţilor conlocuitoare, Grigore Damianov - fostul preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, ţinutul Tulcea, primele şi actualele membre ale corului. Deschiderea oficială a manifestării a fost făcută de către prof. Maria Carabin, dirijoarea corului, care a punctat momentele importante din evoluţia corului. De asemenea, a fost organizată o expoziţie de fotografii „10 ani de activitate - Corul «Zadunaisca Sici»". Câteva dintre performanţele corului: participare la Festivalul Internaţional al Ucrainenilor de Pretutindeni de la Kiev (1992), „180 de ani de la naşterea lui Taras Şevcenko", Sala Dalles, Bucureşti (1994), Zilele Culturii Ucrainene în Dobrogea, Letea (1997), Festivalul Minorităţilor, Odorheiul Secuiesc (1998), „7 ani de independenţă a Ucrainei", Festivalul Internaţional „De la stea la colind", Braşov etc. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

17 noiembrie 2001, Suceava. Cercul Pedagogic al Limbilor Materne

La Suceava s-a desfăşurat Cercul Pedagogic al Limbilor Materne. Inspectoratul Școlar al Judeţului Suceava a organizat cercul pedagogic comun, pentru profesorii care predau limbile materne ucraineană, rusă şi polonă. Pentru a sprijini studiul limbii materne ucrainene, la Suceava au venit absolvenţi ai Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovici" şi ai Liceului Pedagogic „Osep Makovei" din Cernăuţi. La cerc au fost discutate probleme ce vizează studiul limbilor materne, precum şi posibilităţile de asigurare a cadrelor didactice calificare care să predea limbile materne (ucraineană, rusă şi polonă). La activitatea Cercului Pedagogic au participat: prof. Vladimir Hapenciuc, expert guvernamental pentru relaţii interetnice, prof. Aura Hapenciuc, inspector pentru minorităţi în cadrul Inspectoratului Școlar al Judeţului Suceava, prof. Vasile Țapoveţ, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, ţinutul Bucovina, şi reprezentanţi ai Uniunii Polonezilor. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

28 noiembrie - 2 decembrie 2001, Bucureşti. Târgul Internaţional de Carte „Gaudeamus"

În Pavilionul Central de la Romexpo a avut loc Târgul Internaţional de Carte intitulat „Gaudeamus - carte de învăţătură". La această manifestare, Uniunea Ucrainenilor din România a avut propriul stand, unde au fost expuse operele lui Taras Şevcenko, operele scriitorilor ucraineni, precum şi traduceri ale unor opere din literatura universală. Printre personalităţile prezente la manifestare s-au numărat: Ştefan Tcaciuc, Ivan Covaci, Ivan Ardelean, Mihai Mihailiuc, Ion Robciuc, Corneliu Reguş, Aspazia Reguş, Ihor Traci, Ivan Draci, Corneliu Irod, Ion Covaci, Mihai Traista şi alţii. De asemenea, în cadrul Târgului a existat un stand naţional al Ucrainei, unde au expus marile edituri din Ucraina. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

9 decembrie 2001, Bucureşti. Iarmaroc de binefacere

La hotelul Marriot din Bucureşti s-a desfăşurat iarmarocul de binefacere organizat de reprezentanţii diplomatici şi de organizaţiile internaţionale acreditate în România. Și ucrainenii şi-au adus aportul la acest festival. Arta populară ucraineană a fost reprezentată de meşteri din toate zonele ţării. A fost prezentă şi pictoriţa ucraineană Anna Ravliuc, care şi-a donat mai multe lucrări proiectului de binefacere. Participarea ucrainenilor a fost sprijinită atât de Uniunea Ucrainenilor din România, cât şi de Ambasada Ucrainei la Bucureşti. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

13 decembrie 2001, Bucureşti. Seminarul cu tema „Șanse egale pentru elevii minorităţilor conlocuitoare"

La Bucureşti a avut loc seminarul cu tema „Șanse egale pentru elevii minorităţilor conlocuitoare - teme cross-curriculare", organizat sub patronajul Centrului Educaţia 2000+. Au participat cadre didactice din judeţele Timiş, Cluj, Suceava, Iaşi, Olt şi din Bucureşti. Cursul a fost susţinut de coordonatorul proiectului, Lucian Ciolan. În cadrul seminarului au fost dezvoltate teme cross-curriculare ce pot fi aplicate în sistemul educaţional în care sunt încadraţi şi elevii care aparţin minorităţilor naţionale. Participant la seminar, Nicolae Corneştean a dezvoltat felul în care această abordare educaţională poate fi aplicată în cadrul şcolilor în care studiază elevii care aparţin minorităţii ucrainene. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

13-16 decembrie 2001, Cluj-Napoca. „Zilele Diversităţii"

În cadrul Zilei Minorităţilor Naţionale din România, sub genericul „Zilele Diversităţii", organizate la Cluj-Napoca, a avut loc dezbaterea intitulată „Minorităţile naţionale în societatea românească". În cadrul dezbaterii moderate de Attila Marko, subsecretar de stat în Ministerului Informaţiilor Publice, Uniunea Ucrainenilor din România a fost reprezentată de o delegaţie formată din Ştefan Buciută, vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, şeful delegaţiei, Iaroslava Colotelo, preşedinta Organizaţiei de Femei a Uniunii Ucrainenilor din România, prof. univ. dr. Ivan Ardelean, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Cluj-Napoca, şi reprezentanţii studenţilor din Cluj-Napoca. Ştefan Buciută a prezentat în cadrul dezbaterii problemele cu care se confruntă etnia ucraineană pe mai multe paliere: social, economic, educaţional, cultural etc. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 122; Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

15-16 decembrie 2001, Timişoara. Festivalul „Obiceiuri de Crăciun ale ucrainenilor din Banat - ediţia I"

La Timişoara a fost organizat Festivalul „Obiceiuri de Crăciun ale ucrainenilor din Banat - ediţia I". La acest festival au participat colindători din Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Maramureş. În prima zi, în calitate de oaspeţi, au participat şi reprezentanţii românilor şi ai minorităţilor naţionale din Banat. Au participat deputatul Ştefan Tcaciuc - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Vasili Fedurţea - consilier al Ambasadei Ucrainei din Bucureşti, Ivan Liber - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, ţinutul Banat, Ivan Simonea - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Caraş-Severin, Ilie Albiciuc - protoiereu şi oficialităţi locale. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

Decembrie 2001, România. Uniunea Ucrainenilor din România a cumpărat două sedii

În luna decembrie, Uniunea Ucrainenilor din România a achiziţionat două sedii: unul în oraşul Siret, iar celălalt în comuna Târnova din județul Arad. Acest demers al UUR a avut ca principal scop eficientizarea activităţilor desfăşurate în cadrul comunităţilor ucrainene respective. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

Decembrie 2001, Timiş. Înfiinţarea organizaţiilor locale ale Uniunii Ucrainenilor din România

În județul Timiş au fost create trei organizaţii, care şi-au ales comitetul de conducere. O primă organizaţie este cea de la Sânnicolau Mare. În urma alegerilor, a fost stabilit biroul de conducere format din: Vasile Gorban - preşedinte, Ion Danci - vicepreşedinte şi Ion Rubai - secretar. A doua organizaţie înfiinţată care şi-a ales conducerea este cea a localităţii Tomnatic. Conducerea aleasă este compusă din persoanele următoare: Alexandru Alexandriuc - preşedinte, Ervin Tcaci - vicepreşedinte şi Victoria Tcaci - secretar. A treia organizaţie este cea din comuna Gelu, care şi-a stabilit conducerea alcătuită din: Milan Șimonea - preşedinte, Mihai Rubei - vicepreşedinte şi Dumitru Sauca - secretar. La lucrările tuturor organizaţiilor locale a luat parte Gheorghe Hleba, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Timiş. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

Decembrie 2001, Dănilă (jud. Suceava). Înfiinţarea organizaţiei Uniunii Ucrainenilor din România

În satul Dănilă, județul Suceava, a fost înfiinţată organizaţia locală a Uniunii Ucrainenilor din România. Preşedintele ales a fost profesorul Traian Maleş. Curierul ucrainean, nr. 94-95, 2002.

 

Pe parcursul anului 2001, Bucureşti. Premiul Naţional pentru ilustraţie de carte pentru copii

Ministrul Culturii şi Cultelor, academician Răzvan Teodorescu, i-a acordat lui Vasile Socoliuc Premiul Naţional pentru ilustraţie de carte pentru copii. Graficianul de origine ucraineană a fost prezent cu diverse ilustraţii în diverse cărţi şi reviste pentru cei mici. Curierul ucrainean, nr. 105-106, 2002.

 

Pe parcursul anului au apărut cărţile următoare:

Mihai Traista - Simfonia ierbii de mătase (poezii în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Piselnic - Carte de rugăciuni (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Taras Şevcenko - Poeme, traducere de Ion Cozmei, Editura Mustang, Bucureşti; Ştefan Tcaciuc - Psalmi ucraineni (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Anastasia Lisiveţ, În româneşte de Aspazia Reguş ‒ Amintiri despre anul '33, Editura Mustang, Bucureşti; Ivan Ardelean - Poezii (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Ivan Kotlearevsky - Eneida, Editura Mustang, Bucureşti; Mihailo Mihailiuc - Dimineţile neiertătoare (roman în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Ivan Onujev - Apocrifele speranţei (poezii în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Svetlana Sauciuc - Jocurile vieţii (poezii), Editura Mustang, Bucureşti; Nicolae Corniştean - Atingerea aşteptării (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Mihai Volosciuc - Idilă (poezii în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Ivan Covaci - Glissando (poezii în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Ilie Cojocar - Nemărginirea înfrântă (poezii), Editura Mustang, Bucureşti; Ivan Ardelean - Daţi cerului azur, Editura Mustang, Bucureşti; Nicolae Leasevici - Picături de apă vie (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Mihailo Volosciuc - Idilă (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Roman Baboval - Un mac în inima stepei, Editura Mustang, Bucureşti; Vasile Clemi - Curcubeul fulgerului (în limba ucraineană), Editura Mustang, Bucureşti; Taras Şevcenko ‒ Poeme, traducere de Ion Cozmei, prefaţă de Magdalena Laszlo-Kuţiuk, Bucureşti, Editura Mustang; Stelian Gruia - Taras Şevcenko, ediţie îngrijită de Lidia Rîbco Gruia, Editura Aritmos, Bucureşti; Vasile Cureleac - Ucrainenii din Maramureşul românesc (în limba ucraineană), Lvov, Ucraina (iniţial teză de doctorat). [www.editura-mustang.ro]